Zmaj od Bosne

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Ko ganja "opijum za narod" zavrsi u nizerazrednom "Vratniku". Bosna je dan-danas u stanju da da ko zna koliko hiljada budaletina koji sanjaju o nekakvim bozjim drzavama i slicnim fikcijama. Pa bar da su to samo marginalci, neskolovani, siromasni. Ne, ima njih i u najvisoj wlasti, koji iz daljine i posredno upravljaju ovim jadnicima.

H.M. navodi "proslost slavnu" u borbi za tudje interese. Evo kako se Srbija, malo oporavljena, ali i dalje siromasna i izmozdena, bori za sebe. Oni znaju sta je drzava.

http://www.avijacijabezgranica.com/foru ... php?t=6467

Jel' se u BiH ijedan glas cuo o potrebi da se ocuva ovo malo nase bijedne mlazne awijacije ? :sad: I ovo "nasa" je upitno, ali haj' nek' bude. Mozda izgleda bezznacajno, ali ovo je indikator stanja svijesti.

Znam, prigovorice se na trivijalnost, ali ...
Godina '91. Burno vrijeme, sve vri. U Hrvatska proglasila nezavisnost. Carke na sve strane. Plitvice, Borovo Selo, ..... Tribina u studenjaku, gost pokojni Vlado Gotovac. Centralno pitanje - hoce li Hrvatska biti priznata. Hoce - nece, hoce ako ..... Javlja se jedan i pita " Hoce li priznanje omoguciti Hrvatskoj da kupi topove i granate ? "

Pokojni Gotovac ( sjajan govornik i covjek ) se nasmijesi i odgovori ( bas se dobro sjecam ):
" Kad se jednog dana bude pisala istorija ovog vremena, topovi i granate ce u toj knjizi biti fusnota fusnote ".

E vidjosmo, pogotovu mi u Bosni, da li je oruzje fusnota od fusnote. Dakle, bojim se da mi treba puuuno da naucimo sta je to drzava, i da se manemo fikcija tipa ummet i slicne gluposti. Interes, interes i samo interes ( drzave ).
Last edited by Gnjuscic on 23/12/2006 23:14, edited 3 times in total.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Dobro prijatelju, al' kakve ovo veze ima sa Huseinom Gradascevicem i Bosnom prije 1878? Ja sam mislio da je to tema...
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Drzava !!! Osjecaj za drzavu, ili nedostatak tog osjecaja, koji se kao konac prowlaci kroz sve ovu diskusiju.
Kroz postove se govori malo i o slobodi od Turaka, o slobodi koja ne pjeva o nama, jer ni mi nismo o njoj nesto previse. Dotice se to pomalo i uticaja kulture, religije, politike, ratova, neprijateljski raspolozenih komsija, ... Drzava je zajednick nazivnik svih ovih naznacenih i dotaknutih pojmova.
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Hej ba, nosferatu, pa nisi valjada pio tintu kad si bio mali (izvini, tako smo se mi nekad u mladosti zajebavali kad bi smo htjeli da se uzajamno protresemo), pa da ne kuzis ovaj cetnicki smrad., zvani "gnjusic".

Inace, svaki respekt za izbor historijskih izvora na temu. Maestralno!!!
Srdacan pozdrav!
tipitop

Post by tipitop »

Gradascevic je bio protiv reformi. U reforme je spadalo i postepeno ukidanje kmetstva :D
Nezavisnost malo morgen :-)
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Gnjuscic&tiptop, *ebo vas onaj Vasiljevic! Odnosno vas danasnji KOSovski sef, kako god se zvao. Ish sa naseg portala, crno sjeme Zgonjaninsko!!!
:sad: :oops: :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

kon-tiki wrote: ....... pa da ne kuzis ovaj cetnicki smrad., zvani "gnjusic".

...... Gnjuscic&tiptop, *ebo vas onaj Vasiljevic! Odnosno vas danasnji KOSovski sef, kako god se zvao. Ish sa naseg portala, crno sjeme Zgonjaninsko!!!
Imas jos sta reci ? Pretpostavljam da su ovo argumenti u prilog diskusiji ili sta ? Nisam siguran da je tvoj doprinos u zadnja 2 posta vrijedan paznje.
zzzzz

Post by zzzzz »

kon-tiki wrote: A moji stari su, Allah Rahmetile, rado pjevali onu:

Sabljo moja, roditelja moga
Puno si mi nanijela jada
Puno jada oko Beograda
Puno muke oko Banja Luke
Jel' ovo lapsus ili namjerna greska :D ovo podvuceno, izvorno bi trebalo biti Biograda
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Slusaj gnjuscicu! Od legionara tipa "tiptop" i "gnjuscic", gnusam se do povracanja. Takve KOSovske hijene su mi cio zivot dahtale za vratom. Prema takvima kreaturama ne osjecam nikakvu moralnu obavezu za fino ponasanje ili, sacuvaj Boze, neku argumentiranu raspravu.

(Haram bilo, i svasta ga stiglo, ko mi ovo pobrise. A u surgunluk u Banovice, idem dragvoljno! Samo da mi se ovo ne brise! )

Vama, Zgonjaninovcima, mogu samo da saopstim da vas se s lahkocom prepoznaje, i da ce nam ovdje na portalu trebati vremena, dok se izvjetri i nestane vas vonj.

:run:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Joj oko cega si vi ovdje glodjete. Dajte malo - vise rasprave na temu, manje licnih sukoba, jer ne vodi nigdje ovo nicemu, proslost je iza nas, ne ispravi krivu Drinu niko, da se danas zbog toga vrijedamo - nema smisla, ja barem mislism.

Gnjusicu - tvoje tema je toliko siroka - da bi mogla biti podforum komotno - sta je drzava, ko ima drzavu, da li je navikao na nju i slicno. Slozicu se s tobom utoliko - da su Srbi vis-a-vis Turaka koje su pritisli Rusi dobili drzavu svoju - a nas su prodali AustroUgarima. Razlog je bio taj - sto su Rusi dosli haman do Istambula i prijetli su unistavanjem Otomana koji nisu mogli zaustaviti Rusiju vise. AustroUgarskoj je ucinjena tu poprilicna steta jer Nova Srbija je - formirana na nekoc nijhomo nekadasnjem tlu - a Sandzak/Kosovo su ostali - Turski. Da bi se to valjda - izjednacilo - Austro-Ugari su dobili BiH, s kojom se nisu ni oni bas usrecili jer se ne moze porediti Vojvodina/Srbija sa BiH ni po cemu mnogo, al' u to doba ni oni sami - nisu bili vojna sila - dokazace se to tek 40 godina kasnije kada ce ih samljeti u 1 Svijetskom ratu - upravo ovi Srbi - kojima da bi ucinili uslugu - nisu ih protjerali sa Srbije. Ti isti Srbi su na drugu ruku mislili - da su poravnali racune sa Turcima i njihovim vaktom od 400 godina - al' su se osjecali izdano od Austro-Ugarske ciju su guzicu branili preko Vojvodine i cijele Vojne Krajine. Tu su stotinama godina - za mrvice sa kraljevskog stola - bili u dozivotnoj vojnoj sluzbi naspram "Turaka". Tu su Srbi namisli - da ce naplatiti to barem - oduzimanjem BiH u kojoj je u to vrijeme naravno - bilo vise Srba nego Svaba, cak i ako su se Hrvati nominalno smatrali AustroUgarima ili jos pravilnije Madjarima - bilo ih je manje, a njihova spona s Ugarskom jedino toliko jaka koliko spona sa Hrvatskom. U tom 1 Svijetskom je onda bilo svasta al' je kljuc to - da su Srbi izgubili haman rat - protjerali su im cijelu vojsku - do Krfa al' su tamo nasli saveznike koji su im onda - podarili tvorevinu Kraljevine SHS - na ustrb gubitnika rata - oba koja su bila Austro-Ugarska i Turska (koja bizarna situacija - da su Turci i Austru-Ugari saveznici u 1 svijetskom ratu). I tu mi dodjosmo na danasnji vakat - ako sam gdje ja pogrijesio - neka mene neko ispravi, u svemu ovome (ima dosta toga za diskusiju al' drizmo se - prevashodno nekih cinjenica pa onda interpretacije istih).
zzzzz

Post by zzzzz »

Gnjusic je upravu, od proslosti se ne zivi (mada je ne treba zaboraviti) a dosta toga sto je naveo ima smisla.

I mene boli sto se Bosnjacima jebe (da oprostite na izrazu ali bolji opis ne postoji) to sto su ih sveli na tri hiljade vojnika, deset godina poslije najveceg genocida u Evropi, nakon II svjetskog rata.

Nekom nikad iz guzice u glavu
kon-tiki

Post by kon-tiki »

zzzzz wrote:
kon-tiki wrote: A moji stari su, Allah Rahmetile, rado pjevali onu:

Sabljo moja, roditelja moga
Puno si mi nanijela jada
Puno jada oko Beograda
Puno muke oko Banja Luke
Jel' ovo lapsus ili namjerna greska :D ovo podvuceno, izvorno bi trebalo biti Biograda
Halo ZZZZ, pajdo, posteno govoreci, uhvatio si me u raskoraku i nedoumici. Mozda je tvoje pitanje na mjestu. Ipak, znam da su moji stari, po nalogu i sporazumu sa Stambolom, slali vojsku i na Beograd (protiv dahija a i prije njih), a Bogami i gusili i Prvi i Drugi srpski ustanak.
Moram uzeti malo vremena da stavr razbistrim i slozim u histirijski kontekst.
(Ama, raspucase me ova srpska sluzincadi, pa ne mogu da se skoncentrisem)
.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ne znam ni sam, to mi je jedna od najdrazih bosanskih izvornih pjesama, pjevalo se puno puta i vazda bilo Biograda.....a prizeljkivalo se ovo drugo :D
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Sutra, insallah, uzecu vremena da to rastahbirim. Pa cu ti se javiti.
Selam!
kon-tiki

Post by kon-tiki »

halo nosferatu, nikad ne bih drzao nastavu iz historije izvjezbanim provokatorima, koji inace, u principu znaju sta je historijska istina.

Halo ZZZZZ, jeste, gnjusic je upravu! :x Zato sto je na liniji svog zadatka. Da obavi posao i sve sto treba, da bi mi opet sve zaboravili, pa da opet ko stoka, jednog dana odemo pod noz!
Dokle dragi moj ZZZZ ? :x
Nosferatu

Post by Nosferatu »

tipitop wrote:Gradascevic je bio protiv reformi. U reforme je spadalo i postepeno ukidanje kmetstva :D
Nezavisnost malo morgen :-)
Pa ti si i danas kmet.

Seljo nepismeni. Koji ne znaj jel doso il' poso, jel kreno il' skreno.

Jos uvijek je - cak uprskoj 55 godina besplatnog skolstva - nemoguce takve likove kao tebe - dovesti do - prosto prosirene recenice.
tipitop

Post by tipitop »

E kmetu, susjedna tema je zatvorena pa da te pitam :D Reci mi jednog narodnog heroja iz Bihaca?
zzzzz

Post by zzzzz »

Jel' se u BiH ijedan glas cuo o potrebi da se ocuva ovo malo nase bijedne mlazne awijacije ? I ovo "nasa" je upitno, ali haj' nek' bude. Mozda izgleda bezznacajno, ali ovo je indikator stanja svijesti.
Ovo je dio u kojem bi se slozio sa @gnjusicem, zato mi djeluje da nije taj za koga ga ti smatras.

Sto se tice bosanskog ustanka, Bosanci jesu ratovali za Tursku i protiv Turske, za Austro - Ugarsku i protiv Austro Ugarske ali bili su svjesni da se bore protiv onih od kojih im najveca opasnost prijeti tj. Srbije. Mnogi ovo tumace kao borbu za tudje interese sto je po meni pogresno tumacenje, bosanski interes je bio jasan u toj borbi, samo je pitanje da li je bio dobar izbor saveznika
Nosferatu

Post by Nosferatu »

tipitop wrote:E kmetu, susjedna tema je zatvorena pa da te pitam :D Reci mi jednog narodnog heroja iz Bihaca?
Budalesino - iz Petrovca 22 (odakle su moji partizani). U Bihacu - prva Slobodna Republika osnovana. 1 zasjedanje AVNOJA. Iz Cazina - prva Krajska proleterska brigada. Dze ste - ti i tvoji Mlado Muslimani u ovome?

I sta - da mi nece kmet braniti da budem ustasa? Ja sam za takve ko ti i ustasa i cetnik i komunista i mudzahedin. Jer ti nisi nista. Isprdak zna bolje u cekaonici punoj ljudi - ciji je.
Last edited by Nosferatu on 24/12/2006 03:33, edited 1 time in total.
tipitop

Post by tipitop »

Jeste, ali to je Petrovac da si ziv i zdrav :-)
tipitop

Post by tipitop »

Budalesino - iz Petrovca 22 (odakle su moji partizani).
Srbin si?
Nosferatu

Post by Nosferatu »

tipitop wrote:Jeste, ali to je Petrovac da si ziv i zdrav :-)
Pa djubre jedno novo-registrovano - iz Petrovca mi je did. Ti bi meni - nesto to ko da nadjes mahne. Pa nemas mi ni za sta naci kontra-argument nego bi da mi neki kredibiltet ti smanjujes. Prkno jedno kmetovsko 2 godine na Sa-x, 1500 postova, kosi bolan - ti ikome da ista kazes, umjesto da prvih mjesec dana samo citas - i gledas sta drugi govore ovdje.
zzzzz

Post by zzzzz »

tipitop wrote: Reci mi jednog narodnog heroja iz Bihaca?
Hamdija Abdic - Tigar :D
tipitop

Post by tipitop »

iz Petrovca mi je did.
Koja ste kuca?
danas

Post by danas »

zoom66 wrote::zzzz: :zzzz: :zzzz:

zadnja opomena!!!
ne prekidaj sad sviju ti :oops: :oops: :D
Post Reply