Zmaj od Bosne
-
Azemin
#1 Zmaj od Bosne
Mislim da ne dajemo dovoljno pozornosti na ovaj veliki dogadjaj u nasoj historiji.
Video o Zmaju od Bosne:
http://www.youtube.com/watch?v=LEkjCtVFqMA&NR
Video o Zmaju od Bosne:
http://www.youtube.com/watch?v=LEkjCtVFqMA&NR
-
kon-tiki
Kakve pozornosti? Ko dobro poznaje i prati prilike unasoj historiografiji i nasem jadnom skolstvu, uocit ce da skoro da nema razlike u tretiranju tog velikog dogadjaja bosanske i bosnjacke historije, izmedju Srba koji su onemogucavali da se o Bosanskom pokretu za autonomiju ikad ista uci u skolama, i "begovske" izdajnicke klike, koja je taj pokret slomila zabivsi Zmaju noz u ledja. A ta ista "begovska" klika, i dan danas trese Bosnu od ledinu; od stolne im Ustikoline preko Gorazda , Sarajeva, Visokog, Travnika, Zenice do Bihaca.
Nasu historiju danas tumace i pisu izdajnici. Treba procitati knjigu naseg trenutno najveceg historicara "Pokret za bosansku autonomiju", pa ce Vam se sve razjasniti .
Nasu historiju danas tumace i pisu izdajnici. Treba procitati knjigu naseg trenutno najveceg historicara "Pokret za bosansku autonomiju", pa ce Vam se sve razjasniti .
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
A ko je najveci historicar?kon-tiki wrote:Kakve pozornosti? Ko dobro poznaje i prati prilike unasoj historiografiji i nasem jadnom skolstvu, uocit ce da skoro da nema razlike u tretiranju tog velikog dogadjaja bosanske i bosnjacke historije, izmedju Srba koji su onemogucavali da se o Bosanskom pokretu za autonomiju ikad ista uci u skolama, i "begovske" izdajnicke klike, koja je taj pokret slomila zabivsi Zmaju noz u ledja. A ta ista "begovska" klika, i dan danas trese Bosnu od ledinu; od stolne im Ustikoline preko Gorazda , Sarajeva, Visokog, Travnika, Zenice do Bihaca.
-
kon-tiki
mIRCerka, to je prof. Dr Amed Alicic, ispravio sam i dodao u drugom postu.
Azemine, Da ne bude nesporazuma, vec prakticno dobijenu bitku na Sarajevskom polju, Husein-kapetanova vojska - borci za bosansku autonomiju, izgubili su kada im je sa ledja i boka u presudnom trenutku sa svojim odmorenim snagama udarila izdajnicka vojska begova-smokvara - Ali-pase Rizvanbegovica, Smail-age Cengica i (xy?) Resulbegovica.
Treba da procitas Alicicevu knjigu, pa ces razumjeti zaso te dogadjaje iz 1832 god povezujem sa nekim stanjima i subjektima nase novije historije.
Svako dobro!
Azemine, Da ne bude nesporazuma, vec prakticno dobijenu bitku na Sarajevskom polju, Husein-kapetanova vojska - borci za bosansku autonomiju, izgubili su kada im je sa ledja i boka u presudnom trenutku sa svojim odmorenim snagama udarila izdajnicka vojska begova-smokvara - Ali-pase Rizvanbegovica, Smail-age Cengica i (xy?) Resulbegovica.
Treba da procitas Alicicevu knjigu, pa ces razumjeti zaso te dogadjaje iz 1832 god povezujem sa nekim stanjima i subjektima nase novije historije.
Svako dobro!
-
_BosanaC
Aferimkon-tiki wrote:Kakve pozornosti? Ko dobro poznaje i prati prilike unasoj historiografiji i nasem jadnom skolstvu, uocit ce da skoro da nema razlike u tretiranju tog velikog dogadjaja bosanske i bosnjacke historije, izmedju Srba koji su onemogucavali da se o Bosanskom pokretu za autonomiju ikad ista uci u skolama, i "begovske" izdajnicke klike, koja je taj pokret slomila zabivsi Zmaju noz u ledja. A ta ista "begovska" klika, i dan danas trese Bosnu od ledinu; od stolne im Ustikoline preko Gorazda , Sarajeva, Visokog, Travnika, Zenice do Bihaca.
- Ahmmed
kon-tiki wrote:mIRCerka, to je prof. Dr Amed Alicic, ispravio sam i dodao u drugom postu.
Svako dobro!
Uh, što mi se neko naljutio
Stvari nisu crno-bijele, pa tako ni pokret za autonomiju Bosne. Nit je Huseinbeg, a nit su, kako reče, begovi "smokvari"(i sam sam ti potomak jednog od njih
-
micika
Ahmede,bolje u oko nego u bega mi mog GradascevicaAhmmed wrote:kon-tiki wrote:mIRCerka, to je prof. Dr Amed Alicic, ispravio sam i dodao u drugom postu.
Svako dobro!
Uh, što mi se neko naljutio![]()
Stvari nisu crno-bijele, pa tako ni pokret za autonomiju Bosne. Nit je Huseinbeg, a nit su, kako reče, begovi "smokvari"(i sam sam ti potomak jednog od njih), vodili plaho računa o višim interesima, jal o Porti, jal o Bosni.....Ponajviše, samo o sebi i svojim posjedima....No, mogu se složiti da je riječ o značajnim događajima, koji trebaju biti predmet izučavanja u širem smislu, no , volio bih, da romantizam iz svega toga bude izbačen, ili, barem, sveden na najmanju moguću mjeru. Ubi nas romantika
- Ahmmed
micika wrote:Ahmede,bolje u oko nego u bega mi mog GradascevicaAhmmed wrote:kon-tiki wrote:mIRCerka, to je prof. Dr Amed Alicic, ispravio sam i dodao u drugom postu.
Svako dobro!
Uh, što mi se neko naljutio![]()
Stvari nisu crno-bijele, pa tako ni pokret za autonomiju Bosne. Nit je Huseinbeg, a nit su, kako reče, begovi "smokvari"(i sam sam ti potomak jednog od njih), vodili plaho računa o višim interesima, jal o Porti, jal o Bosni.....Ponajviše, samo o sebi i svojim posjedima....No, mogu se složiti da je riječ o značajnim događajima, koji trebaju biti predmet izučavanja u širem smislu, no , volio bih, da romantizam iz svega toga bude izbačen, ili, barem, sveden na najmanju moguću mjeru. Ubi nas romantika
![]()
Micika, ama i ja,do prije nekoliko godina, nisam dao na "smokvare" begove,ali, shvatih.....neke stvari
-
kon-tiki
Selam Ahmmede,
Bez obzira sto su moje simpatije na strani nosioca pokreta - tj. begova "Sljivara, hocu da ti kazem da sam ja silne sahate proveo u uljudnim i odgovornim raspravama o tom nesretnom historijskom dogadjaju bas sa potomcima Smokvara. Kao napr. sa jednim Ali-pasinim praunukom, intelektualcem par exellence. Mozes li to zamisliti, ja potomak Sljivara sa potomkom Smokvara, a izmedju nas teska i do kraja zakarabuljena tema. I nikad niti jedna teska ili ruzna rijec nije pala imedju nas. Ovaj Rizvanbegvic je vrlo analiticno, elokventno i hrabro govorio o gresci njegovog pra-dede. Koju je Ali-pasa uostalom i platio glavom.
Cinjenica je i to, da je Ali-pasa, kad je uvidio pogubne poslijedice tog interbosnjackog razmimoilazenja i sukoba, molio Padisaha da se iz surgunluka na Rodosu oslobode i u Bosnu vrate braca Sijercici , Hasan-beg -Husein-begov zamjenik i Kasim-alajbeg, koji je nakon prve dobijene bitke na Kosovu-Polju, bio naimenovan za predsjednika novouspostavljenog Divana u Sarajevu. Za Husein-bega nije morao moliti, jer se za njega vec bila zauzela i izdejstvovala amnestiju Austrijska kruna.
Pa je Husein.beg neko vrijeme normalno zivio u Istanbulu, dok negdje nije popio "pravu kahvu" sa nekim dostojanstvenikom porte.
A braca Sijercici se nikad nisu vratili sa Rodosa.
Neke od prednje izlozenih fakata neces naci u knjizi prof. Alicica, one su predaja u Sijercickom plemenu. A za njih se je zainteresovao i sam profesor.
Ahmmede, teza kako su Sljivari vodili racuna o svojim feudalnim interesima, a ne o Bosanskoj autonomiji, je klasicna svinjarija iz srpske falsifikatorske historijske radionice. Iste one labioratotije u kojoj su stvorene i lazi o Markalama, Srebrenici i svim ostalim samoubijanjima Bosnjaka. Njima je prije svega bila pogubna cinjenica da su ostali u lazi, nazivajuci nas Turcima, te cinjenica da smo Turke MI BOSNJACI 1831 POTUKLI DO NOGU NA SRED KOSOVA-POLJA!
E to nije smjelo da se procita ni u jednoj citanci niti udzbeniku historije.
Bez obzira sto su moje simpatije na strani nosioca pokreta - tj. begova "Sljivara, hocu da ti kazem da sam ja silne sahate proveo u uljudnim i odgovornim raspravama o tom nesretnom historijskom dogadjaju bas sa potomcima Smokvara. Kao napr. sa jednim Ali-pasinim praunukom, intelektualcem par exellence. Mozes li to zamisliti, ja potomak Sljivara sa potomkom Smokvara, a izmedju nas teska i do kraja zakarabuljena tema. I nikad niti jedna teska ili ruzna rijec nije pala imedju nas. Ovaj Rizvanbegvic je vrlo analiticno, elokventno i hrabro govorio o gresci njegovog pra-dede. Koju je Ali-pasa uostalom i platio glavom.
Cinjenica je i to, da je Ali-pasa, kad je uvidio pogubne poslijedice tog interbosnjackog razmimoilazenja i sukoba, molio Padisaha da se iz surgunluka na Rodosu oslobode i u Bosnu vrate braca Sijercici , Hasan-beg -Husein-begov zamjenik i Kasim-alajbeg, koji je nakon prve dobijene bitke na Kosovu-Polju, bio naimenovan za predsjednika novouspostavljenog Divana u Sarajevu. Za Husein-bega nije morao moliti, jer se za njega vec bila zauzela i izdejstvovala amnestiju Austrijska kruna.
Pa je Husein.beg neko vrijeme normalno zivio u Istanbulu, dok negdje nije popio "pravu kahvu" sa nekim dostojanstvenikom porte.
Neke od prednje izlozenih fakata neces naci u knjizi prof. Alicica, one su predaja u Sijercickom plemenu. A za njih se je zainteresovao i sam profesor.
Ahmmede, teza kako su Sljivari vodili racuna o svojim feudalnim interesima, a ne o Bosanskoj autonomiji, je klasicna svinjarija iz srpske falsifikatorske historijske radionice. Iste one labioratotije u kojoj su stvorene i lazi o Markalama, Srebrenici i svim ostalim samoubijanjima Bosnjaka. Njima je prije svega bila pogubna cinjenica da su ostali u lazi, nazivajuci nas Turcima, te cinjenica da smo Turke MI BOSNJACI 1831 POTUKLI DO NOGU NA SRED KOSOVA-POLJA!
-
Svemirski_Jebach
da vam ja onako iskreno kazem (nemojte sta zahatarit) ne gumo tih "potomaka" raznih "begova", "velikodostojnika" i kuraca palaca. Dok su se ti vasi "veliki" preci zajebavali ko ce koga i s kim, opet je narod placao. I narod je ratovao.
I da je recimo pobijedio u toj bitci (ko da narodu nije bilo dosta bitke stalno) mislis da bosna ne bi nakon 3 godine pala pod vlast nekog drugog siledjije?
Nego, da vidimo mi gdje smo mi to danas? I nemoj mi Boga ti o "slavnim" precima...nema od toga nista. Davno bilo i zaboravljeno.
I da je recimo pobijedio u toj bitci (ko da narodu nije bilo dosta bitke stalno) mislis da bosna ne bi nakon 3 godine pala pod vlast nekog drugog siledjije?
Nego, da vidimo mi gdje smo mi to danas? I nemoj mi Boga ti o "slavnim" precima...nema od toga nista. Davno bilo i zaboravljeno.
-
kon-tiki
Svemirac, nemoj ni ti zahatariti na nekolike moje dobronamjerne opaske:
1. Kazes: "Nego, da vidimo mi gdje smo mi to danas? I nemoj mi Boga ti o "slavnim" precima...nema od toga nista. Davno bilo i zaboravljeno."
A ja zelim da te potsjetim da je to uzasna greska, da je ta "bistrina i racionalnost nekog okretanja glave samo naprijed" , notorno dekadentni proces u nasem ummetu, zbog cega se mi, malo pa malo, nadjemo ko stoka na klaonici. A ono sto se ne pokolje, frankira se i otprema u Tursku.A ovaj put po cijelom dunjaluku. Dokle Svemirac? Tog "racionalistickog" hajvanluka sa plitkim pamcenjem i zaboravom nema kod nasih susjeda sa istoka i zapada. Njima ne pada ni na pamet da od sebe stvaraju neku kategoriju virtualnog naroda - iliti repe bez korijena.
2. Zasto su ti neki "veliki preci", kako ti kazes, "vasi", tj. neciji, a nisu i tvoji - odnosno nasi, pa su se, kazes, jos i zajebavali? Necu komentarisati ovo zajebavali, jer je vec sama takava kvalifikacija tog komada historije jedna nesuvisla zajebancija. Ali bih volio da razmislis o ovome nase-njihovo. Naprimjer, tadasnjasnja greska Smokvara (1832) je nesto strasno pogresno sto se desilo u mom i tvom (nasem) narodu. Sta god da je bilo, sve je to nesto, sto je moje. Nase! Moja i tvoja historija !!
3. Dozvoli mi da iznesem jos jednu (potresnu) cinjenicu. Zaprepascujuce je u kolikoj mjeri i koliko efikasno je nasim dusmanima iz susjedstva, uspjevalo tokom posljednjih 100 godina da razbijaju nacionalnu i kulturnu svijest i socijalnu strukturu Bosnjackog naroda. Da nas dovedu dotle da se stidimo svoje historije i svoje kuilture. Uspjeli su da se kod nas uniste skoro sve pretpostavke i onemoguci formiranje nekog predvodnickog, elitnog dijela naroda, kakvog imaju danas sve razvijene zemlje Evrope i ostalog razvijenog svijeta. Sta vise, kod nas jos funkcionise mega-boljsevicka mrznja prema nekakvoj imaginarnoj begovskoj i aginskoj klasi, koja je vec odavno ili unistena ili spontano nestala, koja vise ne postoji. Mada to na zapadu nije slucaj, i mada na zapadu, nijedna burzoaska revolucija nije izvrsila katilski obracun sa svojim plemstvom kako je to kod nas ucinjeno. To plemstvo na zapadu je i danas imucan i respektabilan dio drustva koji sa modernim elitnim dijelom nacije daje svoj znacajan doprinos nacionalnom prosperitetu.
Toliko od mene Svemirski (Jahacu)! Nemoj sta zamjeriti. Imao sam dobre namjere.
1. Kazes: "Nego, da vidimo mi gdje smo mi to danas? I nemoj mi Boga ti o "slavnim" precima...nema od toga nista. Davno bilo i zaboravljeno."
A ja zelim da te potsjetim da je to uzasna greska, da je ta "bistrina i racionalnost nekog okretanja glave samo naprijed" , notorno dekadentni proces u nasem ummetu, zbog cega se mi, malo pa malo, nadjemo ko stoka na klaonici. A ono sto se ne pokolje, frankira se i otprema u Tursku.A ovaj put po cijelom dunjaluku. Dokle Svemirac? Tog "racionalistickog" hajvanluka sa plitkim pamcenjem i zaboravom nema kod nasih susjeda sa istoka i zapada. Njima ne pada ni na pamet da od sebe stvaraju neku kategoriju virtualnog naroda - iliti repe bez korijena.
2. Zasto su ti neki "veliki preci", kako ti kazes, "vasi", tj. neciji, a nisu i tvoji - odnosno nasi, pa su se, kazes, jos i zajebavali? Necu komentarisati ovo zajebavali, jer je vec sama takava kvalifikacija tog komada historije jedna nesuvisla zajebancija. Ali bih volio da razmislis o ovome nase-njihovo. Naprimjer, tadasnjasnja greska Smokvara (1832) je nesto strasno pogresno sto se desilo u mom i tvom (nasem) narodu. Sta god da je bilo, sve je to nesto, sto je moje. Nase! Moja i tvoja historija !!
3. Dozvoli mi da iznesem jos jednu (potresnu) cinjenicu. Zaprepascujuce je u kolikoj mjeri i koliko efikasno je nasim dusmanima iz susjedstva, uspjevalo tokom posljednjih 100 godina da razbijaju nacionalnu i kulturnu svijest i socijalnu strukturu Bosnjackog naroda. Da nas dovedu dotle da se stidimo svoje historije i svoje kuilture. Uspjeli su da se kod nas uniste skoro sve pretpostavke i onemoguci formiranje nekog predvodnickog, elitnog dijela naroda, kakvog imaju danas sve razvijene zemlje Evrope i ostalog razvijenog svijeta. Sta vise, kod nas jos funkcionise mega-boljsevicka mrznja prema nekakvoj imaginarnoj begovskoj i aginskoj klasi, koja je vec odavno ili unistena ili spontano nestala, koja vise ne postoji. Mada to na zapadu nije slucaj, i mada na zapadu, nijedna burzoaska revolucija nije izvrsila katilski obracun sa svojim plemstvom kako je to kod nas ucinjeno. To plemstvo na zapadu je i danas imucan i respektabilan dio drustva koji sa modernim elitnim dijelom nacije daje svoj znacajan doprinos nacionalnom prosperitetu.
Toliko od mene Svemirski (Jahacu)! Nemoj sta zamjeriti. Imao sam dobre namjere.
-
Svemirski_Jebach
da te ispravim...francuska se zestoko obracunala sa svojim plemstvom.
A jedna druga stvar, nasa aristokratija ti "velikani" nisu bili dorasli situaciji u kojoj su se nasli, kada je austrija dosla vecina ih je ko da ne kazem sta pobjegla u turku. je li to elita? Je li to aristokratija? Nemoj please.
Da dodam jos i to da glavni nosilac razvoja nije bila (dakle govorim u europi pa i u americi) aristokratija nego burzoazija odnosno gradjanstvo.
Aristokratija je sama nesta guseci se u sopstvenom neradu, ne trudu i neucenju. To im je dohakalo.
Bezze je sto me optuzujes za neki boljsevizam, onako bas bezze.
Jer ako govorimo o bosnjacima kao narodu, nazalost mislim da je bosnjacka elita jos davno zakazala. Vecina tih begova i aga je uzivala u svojim zemljoposjedima zasnovanim na starom turskom prevazidjenom (govorim o 18. i 19. stoljecu) feudalnom sistemu dok je moglo umjesto da kao eto neka elita prate razvoj koji je u to vrijeme vec odavno krenuo u protestanskom svijetu zapadne europe.
Dakle, oni kao elita (a ne nepismeni narod) su morali da ucine vise jer upravo zbog takvih kao oni i slicnih po cijelom svijetu danas su muslimani ondje gdje jesu po naucnim, ekonomskim pa i kulturnim dostignucima - an vrlo losem stupnju. A znamo kako je cvjetala civilizacija nesto ranije.
Doduse ovdje sam malo prosirio van bosne ali je princip slican, u se, na se i poda se bez cilja i smisla. Dakle, potpuno nedorasli izazovu vremena.
Zbog toga ce od mene i dalje dobivati jednu veliku NULU i da, ne mogu ih a ni tih njihovih predaka koji o tome vole onako javno, na forumu. Ja da sam im potomak ja bi ih se stidio.
Ne zamjerim ti, nadam se da neces ni ti meni samo posteno kazem sta mislim. I sa obrazlozenjem.
A jedna druga stvar, nasa aristokratija ti "velikani" nisu bili dorasli situaciji u kojoj su se nasli, kada je austrija dosla vecina ih je ko da ne kazem sta pobjegla u turku. je li to elita? Je li to aristokratija? Nemoj please.
Da dodam jos i to da glavni nosilac razvoja nije bila (dakle govorim u europi pa i u americi) aristokratija nego burzoazija odnosno gradjanstvo.
Aristokratija je sama nesta guseci se u sopstvenom neradu, ne trudu i neucenju. To im je dohakalo.
Bezze je sto me optuzujes za neki boljsevizam, onako bas bezze.
Jer ako govorimo o bosnjacima kao narodu, nazalost mislim da je bosnjacka elita jos davno zakazala. Vecina tih begova i aga je uzivala u svojim zemljoposjedima zasnovanim na starom turskom prevazidjenom (govorim o 18. i 19. stoljecu) feudalnom sistemu dok je moglo umjesto da kao eto neka elita prate razvoj koji je u to vrijeme vec odavno krenuo u protestanskom svijetu zapadne europe.
Dakle, oni kao elita (a ne nepismeni narod) su morali da ucine vise jer upravo zbog takvih kao oni i slicnih po cijelom svijetu danas su muslimani ondje gdje jesu po naucnim, ekonomskim pa i kulturnim dostignucima - an vrlo losem stupnju. A znamo kako je cvjetala civilizacija nesto ranije.
Doduse ovdje sam malo prosirio van bosne ali je princip slican, u se, na se i poda se bez cilja i smisla. Dakle, potpuno nedorasli izazovu vremena.
Zbog toga ce od mene i dalje dobivati jednu veliku NULU i da, ne mogu ih a ni tih njihovih predaka koji o tome vole onako javno, na forumu. Ja da sam im potomak ja bi ih se stidio.
Ne zamjerim ti, nadam se da neces ni ti meni samo posteno kazem sta mislim. I sa obrazlozenjem.
-
kon-tiki
Nije francuska burzoazija to izvela na boljsevicki nacin! To sto su u svojoj "revoluciji" pocinili Rusi, a i svi mi Slaveni koji smo bili pod ruskom jurisdikcijom, ima slicno samo jos na drugoj strani globusa.
Inace, mislim da danas imas los dan. Nabusit si i prilicno operises sa ekstremnim kategorijama. Predlazem da ostavimo raspravu za neko povoljnije vrijeme. Kada cemo polemisati sa vise takta, savjesti i uvazavanja realnih cinjenica. Ove giljotinirajuce analize i " dijagnoze" ne sluze nicemu i nikomu. Vjeruj mi.
Lahka ti noc!
( Dugo sam za compom i dobro sam umoran )
Inace, mislim da danas imas los dan. Nabusit si i prilicno operises sa ekstremnim kategorijama. Predlazem da ostavimo raspravu za neko povoljnije vrijeme. Kada cemo polemisati sa vise takta, savjesti i uvazavanja realnih cinjenica. Ove giljotinirajuce analize i " dijagnoze" ne sluze nicemu i nikomu. Vjeruj mi.
Lahka ti noc!
( Dugo sam za compom i dobro sam umoran )
-
Svemirski_Jebach
kon tiki...jesam li u pravu sto se tice bosnjacke aristokratije ili nisam? onako realno
-
Gnjuscic
Svemirac je sjajno opisao elitu, skoro da se nema sta dodati. Ona nije uspjela da tokom Austro-Ugarske uradi nesta za sebe, kamo li za narod. Interesantno je da su od tih 36 godina wlasti, daleko vise profitirali potisnuti Srbi, nego relativno povlasteni Bosnjaci. Ni nove burzoazije ni obrazovane elite, ni prosvijecenja naroda. Nista.
Mozda samo da se obrati paznju na otrovni i razarajuci uticaj " opijuma za narod ", ciji celnici i danas nastavaljaju tvrdoglavo da vode sljedbenike u ambis ( mudze, balibani, podrska jednoj politickoj opciji ). Ta ista " opijumska " elita ima svojih velikih zasluga
za iseljavanje tokom Austr-Ugarske, jer nije bila u stanju razluciti svoj od interesa velikog dijela naroda, i nije mogla zamisliti jednu (relativno) naprednu evropsku drzavu sagledati bez upliva vjerske mrznje i netrpeljivosti.
Mozda samo da se obrati paznju na otrovni i razarajuci uticaj " opijuma za narod ", ciji celnici i danas nastavaljaju tvrdoglavo da vode sljedbenike u ambis ( mudze, balibani, podrska jednoj politickoj opciji ). Ta ista " opijumska " elita ima svojih velikih zasluga
-
kon-tiki
Svemirac, u pravu si, ali samo u par nekih, manje-vise, perifernih aspekata.Svemirski_Jebach wrote:kon tiki...jesam li u pravu sto se tice bosnjacke aristokratije ili nisam? onako realno
Pravo da ti kazem, nakon sto sam jos jednom pregledao sve ono sto sam ja napisao na nase historijske teme, preostalo mi je jedino da zakljucim da se tebi niti jedna jedina stvar iz te projekcije historijskh fakata, nije ni najmanje dojmila a kamo li "primila".
Zbog toga sam najpre mislio da dignem ruke od svakog daljeg naprezanja u pokusajima da te u nesto uvjerim, no ipak, u zadnjem trenutku se predomislih. Ponavljam, mojim prethodnim postom sam se, za razliku od tvog nacina reagovanja i mesetarskog tematskog svrljanja, disciplinovano odnosio i pridrzavao historijske faktografije i izvjesnih politickih aspekata podforumske teme "Zmaj od Bosne". Nakon svega, ne preostaje mi nista drugo, osim da prilicno razocaran, skoro okahren zbog vlastite nemoci da bilo sta promijenim, tebe ostavim da u zadovoljstvu nastavis i dalje Hajduk-Veljkovski, Kocicevski ili Karadjordje-vski mrziti historijsku kategoriju bosnjackog plemstva i uz to prezirati njihove potomke sto se ne stide svojih predaka, sto bi ti - kako rece - inace cinio da si na njihovom mjestu. Za mene je sve ovo jedno krajnje tuzno stanje stvari.
A sad je na redu da prokomentarisem tvoj posljednji post.
Svoju nihilisticku argumentaciju si zapoceo "adutima" iz jednog naseg kasnijeg, Habzburskog historijskog perioda. Zato cu komentar o tome ostaviti za neku drugu priliku, ako dodje u diskusiju.
Jeste historijska cinjenica, da se bosnjacko plemstvo naslo zateceno i dezorijentisano. Ako za tu cinjenicu ne postoji neko znacajnije opravdanje,postoji makar objasnjenje koje bi svakom intelektualcu trebalo biti poznato. Cinjenica je da to plemstvo nije na vrijeme uocilo da carstvo kojemu su podredjeni i kome su stoljecima predano sluzili, neumitno propada i da se ono (to isto plemstvo) zajedno sa tim carstvom nalaze na strmoglavoj historijskoj nizbrdici.
Plemstvo je pocelo da naglo slabi i propada zbog svojih sve vecih obaveza prema propadajucoj carevini i Sultanu, na jednoj strani, i stalno rastucoj socijalnoj,ekonomskoj i politickoj problematici, na drugoj strani. Tvoje predstave o plemstvu su stvarno Filip-Visnjicevske i Kocicevske provenijencije, moj Svemirac. I ti govoris, a beli i vjerujes da je lahko bilo biti beg ili aga! Kao, eto, ti begovi su samo lezali, ubirali i uzivali. Ah ja, i nisu nista ucili!
A sta mislis, Svemirac, kako se je postajalo pripadnikom plemickog staleza. Dogovorom na nekom stranackom minderluku? Konkursom? Korupcijom, preko veze? Izvlacenjem iz bubnja? Ne, Svemirac, nego sabljom, pogibelji, velikim vojnim zaslugama za odbranu ili sirenje i jacanje carstva i vjere. A "muke uzivanja" su pocinjale tek kada bi se jednom status i privilegije plemstva stekle. Da bi se odrzavale, valjalo je besprijekorno ispunjavati propisane uslove i obaveze:
Organizovati proizvodnju i najoptimalnije iskoristavanja resursa na steknutom begovatu a cesto i dodatno pod zakup dodijeljenom carskom imanju, sve prema procijeni i planu koji su pravili carski strucnjaci;
Odrzavanje u bojevoj gotovosti odredjene vojne formacije - ljudstvo, konji ,oruzje, proviant;
Otprema jedinice u rat prema ratnom zadatku, zbrinjavanje ranjenika, invalida i porodica poginulih, poslije ratnog pohoda.
Stvaranje i odrzavanje ratnih robnih rezervi, rezervi oruzja i njegovo odrzavanje;
Ubiranje, raspodijela i predaja poreza, itd, itd.
Ja lahka dzabahljebaroskog i razvratnickog zivota, moj Svemirac!
I ti kazes da je plemstvo zakazalo, uzivajuci u neradu, neucenju, neprateci civilizacijski razvoj u 18. i 19. stoljecu.
Kada bi bar za trenutak bio hrabar, pa se odvazio da iz svog postojeceg uvjerenja malo korespondiras sa drugacijim cinjenicama, lahko bi shvatio da stvari stoje znatno drugacije. Da je bosnjacko plemstvo stradalo zbog toga sto nije ranije, na vrijeme prepoznalo BOLESNIKA SA BOSFORA, kako se carska Porta tada poslovicno "titulirala" u zargonu tadasnje evropske diplomatije. Bolovanje carevine je zestoko kostalo bosnjacko plemstvo koje sve vise pocinje zivjeti samo od zemljisne rente, sto u odnosu na njihove tekuce obaveze prema carevini, ozbiljno ugrozava njihov polozaj. Na drugoj strani se desavaju procesi koje u Bosnu donose vjetrovi ranog kapitalizma iz zapadne Evrope. Sitno zanatstvo okrupnjava tehnickim unaprijedjivanjem manufakturne u nizi nivo industrijske proizvodnje, ozivljava i raste trgovina sa regionima izvan carevine. Od sitnih trgovaca i zanatlija nastaje imucna (carsijska) burzoaska klasa!
Kojoj je potrebno vise slobode i prostora djelovanja, jedan liberalniji zivotni i radni ambijent. Toga postaje svjesno i sa tim saglasno i bosnjacko plemstvo. Fitilj strpljenja dogorjeva kada slaba i ucijenjena porta daje autonomiju Srbiji. Pa knjaz Milos mimo ugovorene linije razgranicenja sa Bosna-sandzakom, nasilnicki, ne sljiveci ni sultana ni bosanskog vezira otima 6 povelikh (po nekima cak i 12) bosanskih nahija. Da b zamazao oci Bosnjacima, sultan donosi "paket reformi" za Bosnu, koje Bosnjaci prepoznaju kao pripremnu fazu da Bosna udje u drugi krug carskih ustupaka Rusiji i Austriji, koji na njih vrse stalne pritiske.
Bosnjacko plemstvo i imucna Bosnjacka klasa srednjeg sloja (burzoazija),
na sastanku u Sarajevu i zakljucno u Tuzli, biraju veoma sposobnog i veoma bogatog Husein-kapetana na celo svog pokreta, donose politicki program koji predvidja formalni ostanak u sastavu carevine ali da se Bosni da puna autonomija u kojoj ce se bosanski vezir ubuduce birati iskljucivo iz redova Bosnjaka.
Dalje ukratko: Sultan odbija, a negdje od druge polovine te 1930 godine, po Bosni se vise nije merhabakalo, nego se pozdravljalo sa NA PROLJECE AKO BOG DA!
Sustinu ostatka price, ako te zanima, naci ces u ranijim mojim postovima.
Jos samo ovo:
Ostatak prezivjelog plemstva stradava, oduzimanjem imovine, lisavanja drustvenog stausa, vjesanjem i drugim vrstama pogubljenja ili izgonom u surgunluk ( progonstvo) u dugom nizu godina, a narocito kada za bosanskog vezira biva postavljen konvertirani katolik, krvavi din dusmanin, Omer-pasa Latas.
Nejma vistena!
-
Svemirski_Jebach
cijenim tvoj trud da koristenjem zaista velikog broja cinjenica predstavis jedan dio bosnjacke historije. Vjerujem da u svemu tome ima dosta istine. Sa druge strane jos i vise cijenio da kojim slucajem moje neslaganje sa tvojom percepcijom bosnjacke aristokracije ne nazivas kocicevskim i inim epitetima na pogrdan nacin.
Na tvoju zalost ili radost, nemam nikakvih zelja a ni motiva da bi stvari posmatrao na takav nacin (kocicevsko-boljsevicko-ko-zna-sta-jos).
Dakle, slazem se da u tvom postu ima dosta cinjenica koje su ipak notorne i svima poznate. Medjutim, tvoja greska je u tome sto ti za sve propasti bosnjaka i bosnjacke inteligencije krivis nekoga drugog, dakle osmanlije, austriju ili kraljevinu jugoslaviju.
Ja opet tvrdim da veliki dio odgovornosti snosi upravo bosnjacka ulema i aristokracija. A objasnicu i zasto.
Prvo, oni su morali prepoznati bolesti osmanskog carstva. Bili su nedgovorni i nespremni za vrijeme velikih promjena koje je dolazilo. Koga treba kriviti za to? Nekoga drugog? Ili preveliku brigu za vlastite ciljeve? Oni kao lideri jednog naroda su morali biti spremni da se suoce sa onim sto je dolazilo i da to naravno prepoznaju. Ili mozda trebali cekati da nepismeni narod to prepozna?
Drugo, nisu smjeli bjezati u Tursku i ostavljati narod sam. Svaka aristokratija mora preuzeti odgovornosti koje joj se sa pravom namecu pored privilegija. Oni tu odgovornost nisu ispunili nego su pobjegli da ne bi bili pod kjafirskom vlascu.
Trece, ganut sam tvojoj brigom za begove i njihove silne obaveze da ratuju. Citava europa je ratovala na isti nacin i begovi tu nisu izuzetak. S tim da je i narod ratovao (a nije imao posjeda) pa sta? Je li trebalo jos i da ne ratuju? Ustvari oni su imali obavezu da opremaju jedinice a ne nuzno da idu sami u rat. Mislim da je argument o njihovom teskom polozaju zbog obaveze ucesca u ratovima zaista neplauzibilan.
Cetvrto, dok je Austrija vladala bosnom bosnjaci su prvi puta imali priliku da se skoluju na pravim univerzitetima u becu ili pragu. Za to vrijeme veliki dio bosnjacke aristokratije se protivio takvoj praksi, smatrajuci da omladina ne treba ici "na skole" tamo. Tek je reis (jel Dzemaludin Causevic) svojom vizijom preporucio bosnjacima da se i njihova djeca skoluju na taj nacin.
Peto, za vrijeme Austrije nisu prepoznali momenat koji bi bosnjake mogao znacajno unaprijediti a ne unazaditi. Medjutim oni su se okrenuli onome ko nas je izdao i prodao.
Nadam se da ces ipak shvatiti da bosnjacki narod i nema bas pravih prijatelja nego da od svakog mora uzeti najvise sto moze.
Na tvoju zalost ili radost, nemam nikakvih zelja a ni motiva da bi stvari posmatrao na takav nacin (kocicevsko-boljsevicko-ko-zna-sta-jos).
Dakle, slazem se da u tvom postu ima dosta cinjenica koje su ipak notorne i svima poznate. Medjutim, tvoja greska je u tome sto ti za sve propasti bosnjaka i bosnjacke inteligencije krivis nekoga drugog, dakle osmanlije, austriju ili kraljevinu jugoslaviju.
Ja opet tvrdim da veliki dio odgovornosti snosi upravo bosnjacka ulema i aristokracija. A objasnicu i zasto.
Prvo, oni su morali prepoznati bolesti osmanskog carstva. Bili su nedgovorni i nespremni za vrijeme velikih promjena koje je dolazilo. Koga treba kriviti za to? Nekoga drugog? Ili preveliku brigu za vlastite ciljeve? Oni kao lideri jednog naroda su morali biti spremni da se suoce sa onim sto je dolazilo i da to naravno prepoznaju. Ili mozda trebali cekati da nepismeni narod to prepozna?
Drugo, nisu smjeli bjezati u Tursku i ostavljati narod sam. Svaka aristokratija mora preuzeti odgovornosti koje joj se sa pravom namecu pored privilegija. Oni tu odgovornost nisu ispunili nego su pobjegli da ne bi bili pod kjafirskom vlascu.
Trece, ganut sam tvojoj brigom za begove i njihove silne obaveze da ratuju. Citava europa je ratovala na isti nacin i begovi tu nisu izuzetak. S tim da je i narod ratovao (a nije imao posjeda) pa sta? Je li trebalo jos i da ne ratuju? Ustvari oni su imali obavezu da opremaju jedinice a ne nuzno da idu sami u rat. Mislim da je argument o njihovom teskom polozaju zbog obaveze ucesca u ratovima zaista neplauzibilan.
Cetvrto, dok je Austrija vladala bosnom bosnjaci su prvi puta imali priliku da se skoluju na pravim univerzitetima u becu ili pragu. Za to vrijeme veliki dio bosnjacke aristokratije se protivio takvoj praksi, smatrajuci da omladina ne treba ici "na skole" tamo. Tek je reis (jel Dzemaludin Causevic) svojom vizijom preporucio bosnjacima da se i njihova djeca skoluju na taj nacin.
Peto, za vrijeme Austrije nisu prepoznali momenat koji bi bosnjake mogao znacajno unaprijediti a ne unazaditi. Medjutim oni su se okrenuli onome ko nas je izdao i prodao.
Nadam se da ces ipak shvatiti da bosnjacki narod i nema bas pravih prijatelja nego da od svakog mora uzeti najvise sto moze.
-
kon-tiki
Svemirac, mnogo mi je drago kada mogu da zakljucim da ponesto akceptiras iz prezentirane faktografije. Otvorio si i nove interesantne teme, koje se odnose na post festum tematskog perioda, a za koje cu, koliko sutra, ako Bog da, odvojiti vremena da odgovorim.
Neboj se, necu dugo tupit kao prosli put.
Neboj se, necu dugo tupit kao prosli put.
- ovo_malo_duse
Sellamkon-tiki wrote:Selam Ahmmede,
@kon-tiki
Potpuno te podrzavam u tom tvom razumjvanju stvari. Narocito ovaj post koji je ovdije citiran......da ne gnjavim....mozda ja malo odlazim od teme ali nema veze ..Jedan moj prijatelj koji istrazuje svoje porodicno stablo i ciji djed se nije vratio iz I svjetskog rata (poginuo na Monte Videti) naleto je na neke komentare da....u ratnim operacijama protiv Srbije na pocetku 1914 austrijska vojska je potucena i bila porazena (to smo ucili u istoriji vojvodu Stepu, bitku na Ceru itd..)sve dok (pazio ovo) sve dok nisu u borbe ukljucene 4 i 6 regimenta ( to su Bosanske regimente,Sarajevska i Banjalucka opa.).
Ni to nismo nigdje ucili u istoriji.
Da dodam nisu samo tkz. Sljivari i Smokvari postojali postojali su i "Stocari" iz centralnih brdskoplaninskih dijelova bosne kojima se nije dohakalo kad je to ucinjeno sljivarima ili kasnije smokvarima te im se pokusalo dohakati nakon 1945....primjer toga je selo KOVCICI koje je planski potopljeno Ramskim jezerom....Ja sam potomak jedne takve porodice i dicim se svojim porijeklom....
Sad da se vratim na temu....
E ti Stocari su bili jedni od glavnih aktera Bitke pod Banjalukom 1737.
Veoma vazan datum u historiji Bosne ali kako ti rece,zbog svinjarija iz srpske falsifikatorske historijske radionice nikad nigdje nismo ucili o tome ali HVALA BOGU sa oca na sina, sa koljena na koljeno, prenijelo se i do nas...
Spomenuto razdoblje je kljucno u temi o borbi i osvjestavanju Bosnjaka.Nakon 1737 pocinju Bosanke bune, jedna od poznatijih je ona 1747 koja je opisana narodnom epskom etikom( Braca Morici su stvarni nisu legenda itd),sve to poslije kulminira pobunom pod Husein kapetanom - decenijama poslije. Ali ...Poslije bitke pod Banjalukom, bosnjacke bune dobijaju politicki karakter, naime salju se politicki zahtijevi Porti u Stambol.
Ranije je isto bilo buna koje su bile lokalnog karaktera i nisu se ticale politike.
U srpsko- hrvatskoj historiji koliko mije poznato nema ovakvih biljezaka iako su svoju istoriju napisali preko noci i 45 godina ispirali mozak djeci po skolama..sto se da primjetiti po komentarima pojedinca ovdije...
@kon-tiki
Dali mozda znas gdje se moze doci do vise detalja o bitci pod Banjalukom 1737 , tj o samim akterima posto u nasem usmenom predanju postoji epska pjesma o dva sehida, bega Repovca koji su ucestvovali u toj bitci.
Dali si upoznat postojeli ikakvi spisi ili zapisi o tome i gdje bi se moglo potraziti ili je to sve zatrto od 1918 pa na ovamo...
- ovo_malo_duse
kon-tiki wrote:Ahmmede, zainteresovao si i mene za Stocare, a i za ove ranije bune o kojima bih volio saznati vise. Imam prijatelje medju univerzitetskim profesorima historije. Ostavi mi nesto vremena, raspitacu se i dati ti podatke. Selam!
-
kon-tiki
Halo, Ahmmede,
Evo ti zasad jednog prikaza Bitke kod Banjaluke iz pera
Mr. Ahmeda Pasica:
Bosna i Hercegovina je bila u sastavu osmanskog carstva i najzapadniji dio islamska države, zvane hilafet. Dugo godina su bili Bošnjaci vrijedni i hrabri graničari koji su uspješno odolijevali napadima Austrijanaca, Hrvata, Slovenaca i Madara. Međutim dugogodišnje borbe su imale i kobne posljedice za naš narod. Ekonomija je slabila, hrane je nedostajalo, sve manje je bilo muškog stanovništva...itd.
Zbog navedenih (i mnogih drugih) razloga su se Bošnjaci 1737. godine prvi put otvoreno suprostavili politici Istanbula u jeku novog turskoaustrijskog rata. Austrijska je vojska tako na više mjesta provalila u sjevernu Bosnu, i Bošnjaci su se odupirali, ali je uskoro iz Istanbula stigla vijest, da se Bosno ne smije braniti, jer je Turska u ratu sa Rusijom, pa je trebalo izbjegavati neprijateljstva sa Austrijom. Unatoč tame je Ali-paša sazvao bosanske prvake u Travnik i prenio im sultanovu poruku. Prisutni su sa ogorčenjem saslušali zapovijest i jednoglasno je odbili. Koliko su bili odlučni u svojoj namjeri pokazuju završne riječi zaključnog dokumenta koji su danijeli: »Bosna se mora braniti pa makar nas svih to stajalo glava i imanja!« Ali-paša, iako je bio stranac, je pristao uz Bosance i tako se po zemlji proširio poziv na vojsku. Fra Nikola Lašvanin je zapisao: »Đodoše pašini ljudi po svoj Bosni i digoše sve, malo i golemo, ko god može oružje nositi...i skupi se čudna vojska strahovita:" 1
Bitka kod Banja Luke
Austrije je za novi rat sa Turskom pripremila ogromnu vojsku. S obzirom da su se Bošnjaci odlučili sami suprotstaviti Austrijancima (bez pomoći Istanbula), oni su očekivali, kako će ušetati u Bosnu i savladati prkosne Bošnjake. Pred upad u Bosnu austrijski car Karlo VI. obratio se bosanskom narodu proglasom kojima je pozvao njegovo kršćansko stanovništvo da se pridruži njegovo] vojsci, a muslimanima jamči ličnu imovinsku sigurnost, ali pod uvjetom da ne pružaju otpor i da se dobrovoljno predaju. Svojom imovinom mogu raspolagati i otići kuda žele, a oni koji ostanu MORAJU SE POKRSTITI jer im pod Austrijom kao muslimanima nema mjesta.2 Taj je poziv medutim Bošnjake još više razljutio.
Napad na bosanske granice izvršen je sa četiri strane. Jedna je vojska pošla na Bosanski Novi, drugi na Bužim i Cetin, treća na Banja Luku i četvrta na Zvornik. Do prvog sukoba je došlo kod Zvornika gdje je domaća vosjska izvojevala sjajnu pobjedu, totalno razbivši neprijatelja. U boju su se posebno istakli sarajevski janjičari kojih je bilo 5 bajraka, predvodeni Ahmed-pašom. Ista je sudbina zadesila generala Raunacha i njegovu vojsku koja je napala Ostrovicu kod Kulen-Vakufa. I tu su vrli i hrabri Krajišniki uz pomoć vojske iz srednje Bosne potpuno porazili austrijsku vojsku. Na bojnom je polju ostalo ležati 611 Austrijanaca, zajedno sa generalom Raunachom. Na bosanskoj strani je medu poginulima bio i zapovjednik Ali-beg Osmanpašić. Kad je austrijska vojska kod Bužima i Bihaća čula šta se desilo sa njihovom vojskom kod Kulen-Vakufa, oni su se smjesta povukli nazad u Hrvatsku.
Za to vrijeme je glavna austrijska vojska napadala Bonja Luku koju je branila tek šaka ljudi sposobnih za odbranu. Austrijanci su iskopali rovove i opkolili grad. Zapovjednik Bonja Luke Mehmed Ćatić odmah šalje poruku Ali-paši u Travnik o situaciju u gradu i zove u pomoć.
Ukratko nakon poruke, na Banja Luku krene odred Sarajlija, a za njima cijela bosanska vojska, koja je u drugim dijelovima Bosne porazila Austrijance. Dok su Banjalučani čekali pomoć, Austrijanci im uputiše poziv na predaju, što je Bošnjake veoma razljutilo. Neprijatelj je nekoliko dana nemilosrdno tukao grad sa topovima, pa je tako na grad padalo dvevno 1.800 granata. Branioci su se žestoko branili, a povremeno bi izlazili iz tvrdave i napadali neprijatelja. Historičari bilježe da je medu njima bilo i žena. Prilikom jednog takvog upada su Austrijanci zarobili i jednu ženu po kojoj je general Hildburghausen poslao još jednn poziv na predaju, ali i to je bilo uzalud. I dok je grad branlo sve što je moglo stajati na nogama, desilo se nešto što je kod poštenih Banjalučana izavzvalo duboko ogorčenje. Naime, stariji ljudi, žene i djeca su se zbog žestokog granatiranja sklonili u tvrdavu. To je iskoristio dio kršćanskog stanovništva u gradu koji je počeo pljačkati muslimanske kuće, jer su bili ubjedeni da će Austrijanci poraziti Bošnjake i ući u grad.3
Banjalučki je kadija u najkritičnijim trenucima uradio jednu stvar koja je svojsriena samo junacima Bosne: na bedem je iznio Kur'an na koji su se svi do zadnjeg zakleli da će se boriti do posljednjeg čovjeka i da dušman može ući u grad samo preko njih mrtvih. U to vrijeme je Ali-paša sa vojskom iz Srednje i Istočne Bosne užurbano gazio prema Banja Luci. Marširalo se i danju i noću, kako 4. augusta sa istočne strane iznenadili austrijsku vojska, što je veoma zbunilo glavnokornandirajućeg Hildburghausena. Pristigavši pod grad, bosanska vojska se u hodu prestroji u bojni poredak i bila je odmah spremna za okršaj. Njezina neočekivana pojava na bojnom polju i oduševljenje s kojim je nastupala, utjeralo je neprijatelja strah u kosti!? Austrijska je vojska brojala 16.257 vojnika, od čega 4.345 konjanika. Bošnjaka je bilo izmedu 10.000 i 15.000. Bili su to medutim sve prekaljeni borci, a branili su svoju grudu. Ali-paša je za predstojeća bitku na desno krilo stavio slavnoh zvorničkog kapetana Mehmed-bega Fidahića i sve krajiške kapetane. Ostali su bili na lijevom krilu, dok su bili janjičari u sredini Nakon kratkog predbojnog govora, Ali-paša povede vojska u boj.
Junaštvo Bošnjaka
Boj pod Banja Lukom se zbio 4. augusta a trajao je od podne do zalaska sunca. Bosnci su odmah na početku navalili tako silovito da su za tren bile poremećene sve neprijateljske linije. Istovremeno su iz tvrdave provalili i branioci grada, pa je u redovima Austrijanaca nastao lom i potpuno rasulo. U jeku boja, Mehmed-beg Fidahić je sa svojim borcima tako žestoko navalio na neprijatelsku konjicu da ju je u tren oka potpuno razbio. Mnagi su se neprijateljski vojnici ugušili u Vrbasu. Mehmed-beg je uvijek bio u žaru borbe, pa su tako pod njim pala tri konja i onda je gologlav krčio put i sjekao neprijatelja. Kad su ga ranili, odvedoše ga na previjanje, ali on se opet vrati u boj. Velikim junaštvom se istakao i čuveni sarajevski junak Hadži Ahmed Kandelija koji je sam (!) navalio na neprijateljske položaje sa topovima, pri torne napravši pravi pustoš. U zadnjem (petom po redu) jurišu Bošnjaci konačno poraziše Austrijance koji su počeli bježati preko rijeke Vrbas. Zbog silnog tereta, ćuprija se srušila, tako da su mnogi austrijski vojnici pali u rijeku. Bezbroj ih se ugušilo, a ostali su bježali prema Savi. Iza njih je ostala silna gomila oružja i HRANE Na bojnom je polju ostalo ležati 1.027 Austrijanaca. Ali-paša je unatoč pobjedi poslao svoju vojska da gani neprijatelja i preko Save. Bosanski konjanici su nemilosrdno tamanili neprijatelja, sve dok ovi nisu počeli vikati: »Ako Boga znate i svece ljubite, nemojte nas više proganjati!"4 Na to ih Bošnjaci puste da se mirno prebace preko Save i tako spase. Nakon bitke, skupila se bosanska vojska i krenula za Sarajevo, Kad je napokon stigla u Šeher, započelo se slavljem koje je trajalo nekoliko dana. Iz cijelog islamskog svijeta su stizale čestitke hrabrim Bošnjacima koji su cijenili činjenicu kako je malobrojnija i slabije opremljena bosanska vojska potpuno razvalila evropsku velesilu - Austriju. Zbog ovog poraza Austrije se nije usudila napasti Bosnu još narednih 150 godina.
I još jedna zanimljivost
Neki je pravoslavni pop prije bitke poslao svoju kćerku na drum s nešto hrane da proda vojsci koja je tuda prolazila za Banja Luku. Pri tome ju je upozorio da ne prigovori ako joj ne bi platili i da se ne protivi ako bi je usput neko od vojnika uščinio. Kad se ova vratila kući i ispričala ocu da je sve prodala i da je sve plaćeno, i da je niko nije ni prstom taknuo iznenadeni otac će na to: »Dok je takve vojske, Švabo Bosnu neće uzeti, nego će se vratiti odakle je došao!«
[/b]
A moji stari su, Allah Rahmetile, rado pjevali onu:
Sabljo moja, roditelja moga
Puno si mi nanijela jada
Puno jada oko Beograda
Puno muke oko Banja Luke
Evo ti zasad jednog prikaza Bitke kod Banjaluke iz pera
Mr. Ahmeda Pasica:
Bosna i Hercegovina je bila u sastavu osmanskog carstva i najzapadniji dio islamska države, zvane hilafet. Dugo godina su bili Bošnjaci vrijedni i hrabri graničari koji su uspješno odolijevali napadima Austrijanaca, Hrvata, Slovenaca i Madara. Međutim dugogodišnje borbe su imale i kobne posljedice za naš narod. Ekonomija je slabila, hrane je nedostajalo, sve manje je bilo muškog stanovništva...itd.
Zbog navedenih (i mnogih drugih) razloga su se Bošnjaci 1737. godine prvi put otvoreno suprostavili politici Istanbula u jeku novog turskoaustrijskog rata. Austrijska je vojska tako na više mjesta provalila u sjevernu Bosnu, i Bošnjaci su se odupirali, ali je uskoro iz Istanbula stigla vijest, da se Bosno ne smije braniti, jer je Turska u ratu sa Rusijom, pa je trebalo izbjegavati neprijateljstva sa Austrijom. Unatoč tame je Ali-paša sazvao bosanske prvake u Travnik i prenio im sultanovu poruku. Prisutni su sa ogorčenjem saslušali zapovijest i jednoglasno je odbili. Koliko su bili odlučni u svojoj namjeri pokazuju završne riječi zaključnog dokumenta koji su danijeli: »Bosna se mora braniti pa makar nas svih to stajalo glava i imanja!« Ali-paša, iako je bio stranac, je pristao uz Bosance i tako se po zemlji proširio poziv na vojsku. Fra Nikola Lašvanin je zapisao: »Đodoše pašini ljudi po svoj Bosni i digoše sve, malo i golemo, ko god može oružje nositi...i skupi se čudna vojska strahovita:" 1
Bitka kod Banja Luke
Austrije je za novi rat sa Turskom pripremila ogromnu vojsku. S obzirom da su se Bošnjaci odlučili sami suprotstaviti Austrijancima (bez pomoći Istanbula), oni su očekivali, kako će ušetati u Bosnu i savladati prkosne Bošnjake. Pred upad u Bosnu austrijski car Karlo VI. obratio se bosanskom narodu proglasom kojima je pozvao njegovo kršćansko stanovništvo da se pridruži njegovo] vojsci, a muslimanima jamči ličnu imovinsku sigurnost, ali pod uvjetom da ne pružaju otpor i da se dobrovoljno predaju. Svojom imovinom mogu raspolagati i otići kuda žele, a oni koji ostanu MORAJU SE POKRSTITI jer im pod Austrijom kao muslimanima nema mjesta.2 Taj je poziv medutim Bošnjake još više razljutio.
Napad na bosanske granice izvršen je sa četiri strane. Jedna je vojska pošla na Bosanski Novi, drugi na Bužim i Cetin, treća na Banja Luku i četvrta na Zvornik. Do prvog sukoba je došlo kod Zvornika gdje je domaća vosjska izvojevala sjajnu pobjedu, totalno razbivši neprijatelja. U boju su se posebno istakli sarajevski janjičari kojih je bilo 5 bajraka, predvodeni Ahmed-pašom. Ista je sudbina zadesila generala Raunacha i njegovu vojsku koja je napala Ostrovicu kod Kulen-Vakufa. I tu su vrli i hrabri Krajišniki uz pomoć vojske iz srednje Bosne potpuno porazili austrijsku vojsku. Na bojnom je polju ostalo ležati 611 Austrijanaca, zajedno sa generalom Raunachom. Na bosanskoj strani je medu poginulima bio i zapovjednik Ali-beg Osmanpašić. Kad je austrijska vojska kod Bužima i Bihaća čula šta se desilo sa njihovom vojskom kod Kulen-Vakufa, oni su se smjesta povukli nazad u Hrvatsku.
Za to vrijeme je glavna austrijska vojska napadala Bonja Luku koju je branila tek šaka ljudi sposobnih za odbranu. Austrijanci su iskopali rovove i opkolili grad. Zapovjednik Bonja Luke Mehmed Ćatić odmah šalje poruku Ali-paši u Travnik o situaciju u gradu i zove u pomoć.
Ukratko nakon poruke, na Banja Luku krene odred Sarajlija, a za njima cijela bosanska vojska, koja je u drugim dijelovima Bosne porazila Austrijance. Dok su Banjalučani čekali pomoć, Austrijanci im uputiše poziv na predaju, što je Bošnjake veoma razljutilo. Neprijatelj je nekoliko dana nemilosrdno tukao grad sa topovima, pa je tako na grad padalo dvevno 1.800 granata. Branioci su se žestoko branili, a povremeno bi izlazili iz tvrdave i napadali neprijatelja. Historičari bilježe da je medu njima bilo i žena. Prilikom jednog takvog upada su Austrijanci zarobili i jednu ženu po kojoj je general Hildburghausen poslao još jednn poziv na predaju, ali i to je bilo uzalud. I dok je grad branlo sve što je moglo stajati na nogama, desilo se nešto što je kod poštenih Banjalučana izavzvalo duboko ogorčenje. Naime, stariji ljudi, žene i djeca su se zbog žestokog granatiranja sklonili u tvrdavu. To je iskoristio dio kršćanskog stanovništva u gradu koji je počeo pljačkati muslimanske kuće, jer su bili ubjedeni da će Austrijanci poraziti Bošnjake i ući u grad.3
Banjalučki je kadija u najkritičnijim trenucima uradio jednu stvar koja je svojsriena samo junacima Bosne: na bedem je iznio Kur'an na koji su se svi do zadnjeg zakleli da će se boriti do posljednjeg čovjeka i da dušman može ući u grad samo preko njih mrtvih. U to vrijeme je Ali-paša sa vojskom iz Srednje i Istočne Bosne užurbano gazio prema Banja Luci. Marširalo se i danju i noću, kako 4. augusta sa istočne strane iznenadili austrijsku vojska, što je veoma zbunilo glavnokornandirajućeg Hildburghausena. Pristigavši pod grad, bosanska vojska se u hodu prestroji u bojni poredak i bila je odmah spremna za okršaj. Njezina neočekivana pojava na bojnom polju i oduševljenje s kojim je nastupala, utjeralo je neprijatelja strah u kosti!? Austrijska je vojska brojala 16.257 vojnika, od čega 4.345 konjanika. Bošnjaka je bilo izmedu 10.000 i 15.000. Bili su to medutim sve prekaljeni borci, a branili su svoju grudu. Ali-paša je za predstojeća bitku na desno krilo stavio slavnoh zvorničkog kapetana Mehmed-bega Fidahića i sve krajiške kapetane. Ostali su bili na lijevom krilu, dok su bili janjičari u sredini Nakon kratkog predbojnog govora, Ali-paša povede vojska u boj.
Junaštvo Bošnjaka
Boj pod Banja Lukom se zbio 4. augusta a trajao je od podne do zalaska sunca. Bosnci su odmah na početku navalili tako silovito da su za tren bile poremećene sve neprijateljske linije. Istovremeno su iz tvrdave provalili i branioci grada, pa je u redovima Austrijanaca nastao lom i potpuno rasulo. U jeku boja, Mehmed-beg Fidahić je sa svojim borcima tako žestoko navalio na neprijatelsku konjicu da ju je u tren oka potpuno razbio. Mnagi su se neprijateljski vojnici ugušili u Vrbasu. Mehmed-beg je uvijek bio u žaru borbe, pa su tako pod njim pala tri konja i onda je gologlav krčio put i sjekao neprijatelja. Kad su ga ranili, odvedoše ga na previjanje, ali on se opet vrati u boj. Velikim junaštvom se istakao i čuveni sarajevski junak Hadži Ahmed Kandelija koji je sam (!) navalio na neprijateljske položaje sa topovima, pri torne napravši pravi pustoš. U zadnjem (petom po redu) jurišu Bošnjaci konačno poraziše Austrijance koji su počeli bježati preko rijeke Vrbas. Zbog silnog tereta, ćuprija se srušila, tako da su mnogi austrijski vojnici pali u rijeku. Bezbroj ih se ugušilo, a ostali su bježali prema Savi. Iza njih je ostala silna gomila oružja i HRANE Na bojnom je polju ostalo ležati 1.027 Austrijanaca. Ali-paša je unatoč pobjedi poslao svoju vojska da gani neprijatelja i preko Save. Bosanski konjanici su nemilosrdno tamanili neprijatelja, sve dok ovi nisu počeli vikati: »Ako Boga znate i svece ljubite, nemojte nas više proganjati!"4 Na to ih Bošnjaci puste da se mirno prebace preko Save i tako spase. Nakon bitke, skupila se bosanska vojska i krenula za Sarajevo, Kad je napokon stigla u Šeher, započelo se slavljem koje je trajalo nekoliko dana. Iz cijelog islamskog svijeta su stizale čestitke hrabrim Bošnjacima koji su cijenili činjenicu kako je malobrojnija i slabije opremljena bosanska vojska potpuno razvalila evropsku velesilu - Austriju. Zbog ovog poraza Austrije se nije usudila napasti Bosnu još narednih 150 godina.
I još jedna zanimljivost
Neki je pravoslavni pop prije bitke poslao svoju kćerku na drum s nešto hrane da proda vojsci koja je tuda prolazila za Banja Luku. Pri tome ju je upozorio da ne prigovori ako joj ne bi platili i da se ne protivi ako bi je usput neko od vojnika uščinio. Kad se ova vratila kući i ispričala ocu da je sve prodala i da je sve plaćeno, i da je niko nije ni prstom taknuo iznenadeni otac će na to: »Dok je takve vojske, Švabo Bosnu neće uzeti, nego će se vratiti odakle je došao!«
[/b]
A moji stari su, Allah Rahmetile, rado pjevali onu:
Sabljo moja, roditelja moga
Puno si mi nanijela jada
Puno jada oko Beograda
Puno muke oko Banja Luke
-
kon-tiki
Ahmmede, ukucaj:
vakuf.curcic.ba/Curcica_Vakuf_knjiga.pdf -
I tu ima mnogo detalja o Bici kod Banja Luke iz pera B. Tanovica.
Negdje od 53 do 56 stranice (PDF format), naci ces popis izginulih junaka, a medju njima i tvoja dva bega Repovca sa Neretve.
Mnogo zadovoljstva.
P.S. Ona tri pala Sijercica, koji su inace svi Gorazdani, imali su jeadan od svojih odzaka i kod Cajnica (vise prema Pljevljima, mislim da je to bilo negdje na Kovacu).
vakuf.curcic.ba/Curcica_Vakuf_knjiga.pdf -
I tu ima mnogo detalja o Bici kod Banja Luke iz pera B. Tanovica.
Negdje od 53 do 56 stranice (PDF format), naci ces popis izginulih junaka, a medju njima i tvoja dva bega Repovca sa Neretve.
Mnogo zadovoljstva.
P.S. Ona tri pala Sijercica, koji su inace svi Gorazdani, imali su jeadan od svojih odzaka i kod Cajnica (vise prema Pljevljima, mislim da je to bilo negdje na Kovacu).
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Koga interesuje nesto o tome periodu, iz interviju Hamze Mujagica.
O balkanskim plemenima
Na Balkanu su primitivna plemena i jednoplemenske, jednovjerske državice sa agresivnim pravoslavljem na istoku i agresivnim katoličanstvom na zapadu, a oba najagresivniji na svojim periferijama to jest u Bosni gdje je tolerantan jedino Islam! U nas se politika svodi na "gledanje preko ograde na onog drugog". A, hah, vidi ti njih, vidi, oni nisu iste vjere kao mi, oni nemaju iste običaje kao mi, vidi, govore i malo drugačijim jezikom, znači-oni nisu mi, oni su drugo, a ako su drugo oni su loši (budući smo mi dobri) a kad su loši oni se moraju pobiti", a uvijek i najprije se počnu ubijati "ostaci mrskih osvajača sa istoka", jer osvajači odavde odoše a svoje ostatke muslimane u Bosni ostaviše k’o sepet krušaka na placu, premalu skupinu da se ista od njih napravi i preveliku da ih se sve odjednom pobije. Da, to je cijena koju mi plaćamo zbog grešaka naših predaka koji nisu prihvatali svoje nacionalno ime i koji nisu htjeli njegovati svoje nacionalno ime po zemlji Bosni! Ti preci su također napravili i grešku što su preko noći prestali održavati i njegovati svoju kulturu i svoju tradiciju i prihvatili tuđu kulturu i tuđu tradiciju i počeli njegovati "tradiciju Osmanskog društva", umjesto da su nastavili održavati i njegovati "tradiciju Bošnjačkog društva"! Zbog tog su nas uvijek tu prisutni oportunisti Srbi i Hrvati i označili kao "izdajice vere" i "Srbe muslomane" i "prebjege od vjere" i "Hrvatsko cvijeće", kako im je kad za koju priliku trebalo. Naše sadašnje muke nisu od jučer, nego traju 150 godina i neće prestati ni u narednih 100 godina. Dapače, mislim da će biti gore. Gledajući kako naš narod nije narod i kako se ne zna boriti za domovinu mislim da ćemo izgubiti sva obilježja naroda, izgubićemo svoj grunt, neće biti ni spomena o državi u kojoj bi mi mogli živiti po svom, a ne po tuđem nahođenju i mi ćemo kao ljudska skupina spasti na nivo hizmećara i robova.
Greške naših čukundjedova, uloga uleme...
Mi sada zapravo već jesmo hizmećari svjetskih gazdi, samo što narod to ne vidi.
Mi plaćamo greške svojih čukundjedova i pradjedova, a naša djeca će plaćati greške onih koji su danas od nas na vlasti. Naši čukundjedovi i pradjedovi jesu herojski branili i proširivali zapadne granice moćnog carstva, ali kad trebade definirati sebe i svoj vatan i kad se trebade boriti za sebe-to ne znadoše, a Turci nas izdadoše! Bošnjačka muslimanska rukovodstva u potonjih 150 godina uporno izigravaju od strane Uzvišenog Allaha naređenu obavezu borbe za vatan, na osnovi čijeg ispunjavanja ljudska vrsta i plemena jedino mogu opstati, Naši čukundjedovi i pradjedovi nisu dovoljno vodili računa da MORAJU BITI NA SVOJOJ ROĐENOJ ZEMLJI, NA BAŠTINI, TUZDI, U SVOJOJ HIŽI, I NISU HTJELI UZETI IME ZEMLJE, NEGO UVIJEK UZIMALI IME VJERE, POISTOVJEČUJUĆI IME ZEMLJE SA CAREM U STAMBOLU KOJEM JE DO BOŠNJANA UVIJEK BILO STALO KOLIKO I DO LANJSKE JUGOVINE! Koliko su se naši pradjedovi borili za tursku vlast ilustrira podatak koji ovdje navodim iz moga "kitabli teftera". Bitku na Mohačkom polju 1526. godine, koja je odlučila sudbinu Ugarskog kraIjevstva i srednje Evrope, Turci su dobili zaslugama Bošnjačke vojske, gazi Husref bega, gazi Murat bega Tardića iz Šibenika i smederevskog sandžaka Bali bega koji je također bio Bošnjak. U toj bitci su Bošnjaci muslimani, popisani u 20.000 dalkilica* , što bi samo glave povezi bijelim čevrama*, goli do pojasa u tankim beznim gaćama i samo sa handžarom i sabljom u rukama, ne hajući za život i prezirući smrt, prvi prsima udarili na 85 vlaških topova od sedam kralja, a Bošnjačke akinđije, halaknuvši sa okolnih brda, uhvativši savezničku vojsku u halku, dovršili posao. U jednoj drugoj znamenitoj bitci na Orlovu polju za koju se skoro i ne zna, Bošnjaci muslimani su kao akinđije uhvatili pet kralja. Lijepo veli pjesma:
. …..Sve car dade što zaiska Džano, pa ga onda na Orlovu pita ko je koga ufatio kralja? A Džano mu poče kazivati: Prvoga je ufatio kralja, moj sestriću Ibro Fazlagiću, a drugog je ufatio kralja, beg Vitković sa Glasinca ravna, trećeg Kopčić od bijela Duvna, a četvrtog kralja ufatio, Kaplan Halil sa Dubrava ravnih, A petog je kralja ufatio, Od Goražda Sijerčić Alajbeg….
Gdje su danas Fazlagići, Kopčići i Sijerčići za koje znam da ih ima? Di oni biše u potonjih 15 godina kad se odlučivala sudbina Bosne? Zar su zamijenili junaštvo, slavu i sablje pradjedova za dobra kola, udoban stan i viski s ledom, ako može?! Pitam se da li uopće znaju šta o svom porijeklu? Dotle smo mi dogurali, jarane moj. Kaplani su davno izginuli, a mislim da ni Vitkovića nejma više. Danas na Ravnoj Romaniji i na Glasincu nejma više ni jednog muslimanskog uha, a sve su to bili naši posjedi i naša zemlja! A zašto nema nas tamo na našoj zemlji? Misliš, naseljavali se pravoslavci pa nas potisli? Ako tako misliš, veoma pogrešno misliš! Na Glasincu i na Romaniji nema više Vitkovića (ili ima koji povlašen?) i nema više nas zbog tog što su tako htjeli naši pradjedovi! Turska je vlast na koncu htjela u te pogranične krajeve naseliti muslimane Čerkeze kao vješte konjanike i veoma dobre i hrabre ratnike da čuvaju granicu od crnogorskih plemena. Ne dadoše naši pradjedovi da se braća Čerkezi nasele! A zašto ne dadoše? Zato što su Čerkezi isto bili ratnici i slobodni ljudi (prava sloboda je samo pod sjenama sabalja!) i što su bili ravnopravni našima. To se nikako Bošnjacima muslimanima nije sviđalo i nije bilo profitabilno. Daleko profitabilnije je bilo naseliti merope-pravoslavce iz Stare Srbije (Duklje i Raša) i južne Srbije kao robove i besplatnu radnu snagu! I tako i bi! Za naseljavanje je odgovoran Numan pasa Ćuprilić, Arnaut koji sa Bosnom nema nissta zajedniccko i bilo mu je svejedno. Tako su i Turci, a i naši pretci naseljavali pravoslavce Vlahe i Cincare (Vlasi i Cincari nisu Srbi) u pogranične dijelove Bosne da služe kao derbendžije (čuvari prolaza i putova i ćuprija) i u unutrašnjost Bosne gdje je to trebalo. Tako ih naseliše u istočnu Bosnu, istočni Hum i Zahumlje (današnja istočna Hercegovina). U Krajinu, u zapadnu Hercegovinu i oko Maglaja. Osim Numan paše Vlahe su naseljavali još i Abdulkadir, valija smederevski, zvani Turalibeg. On kad siđe sa valiluka napravi u Tuzli poljsku ili Turalibegovu džamiju i za nju uvakufi sela u brčanskoj nahiji, Visore, Vraziće, Babin dol, itd. u koje naseli pravoslavne familije iz Srbije. Još se može naći tih dokumenata a u ovom koji ja imam o naseljavanju Vlaha u sjeveroistočnu Bosnu postoje navedena imena. Ti podaci imaju i u agrarnom govoru Mustajbega Mutevelića iz Pazarića, a govor se u cjelosti može naći u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U Krajinu je Vlahe naseljavao Ferhad paša Sokolović, oko Maglaja i Tešnja Ferhad beg rođak gazi Husref bega i rođak Sulejmana II. Tešanjsku čaršijsku džamiju je sagradio Ferhat beg, koji je bio ćehaja gazi Husref bega. Ovi su Vlasi bili dobili i poseban status i taj se dokumenat može još naći: "Kanuni eflaki Magolay" , itd. Preko 92% zemlje Bosne je bilo u vlasništvu Bošnjaka muslimana (i tu dokumentaciju ima drug Adil Zulfikarpašić) a danas primjerice u Sjeveroistočnoj i istočnoj Bosni negdanji Vlasi, a današnji Srbi polažu povijesno pravo na zemlju. Smiješno i drsko! Oni su u Bosnu doselili kao robovi i doseljavali su ih i Turci i naši i nemaju nikakva povijesna utemeljenja u Bosni. Ivan Mohorović, pisar znamenitog fratra Grge Martića je zapisao njegova kazivanja u kojima on govori da do 1863. godine nije bilo Srba u Bosni, kao što nije bilo niti Hrvata! Postaše Srbi i Hrvati i razoriše jednu od najstarijih država, zemlju Bosnu, među ostalima i greškama naših predaka. Član Mlade Bosne i Crne ruke, bivši beg i stolarski radnik, Muhamed Mehmedbašić je otišao svojim kmetovima i rekao otprilike ovo (imam tačno zapisano i citirano u mom "kitabli libru" i imam zapisana imena tih kmetova): "Ja sam demokrata. Ja sam zemlju naslijedio, a vi je obrađujete i ona pripada vama. Platite mi samo za halat koji vam ostavljam". I tako, predao zemlju Vlasima. Bio je planiran da otrovnim bodežom ubije Oskara Potiorek-a, austrijskog guvernera Bosne, ali nije uspio. Otišao je u Marsej ganjati svjetsku revoluciju sa Mustafom Golubićem i oba se povlačili po Marsejskim bircuzima, a zemlja dopade u šake naših neprijatelja. Muhamed Mehmedbašić završi kao podvornik u osnovnoj školi mislim na Ilidži kod Sarajeva. Tako mu ga je to!
Kolo sriće uokoli Vrteći se ne pristaje. Ko bi gori sad je doli, a ko doli gori ustaje!
Važna dešavanja među plemenima i narodima imaju posljedice koje traju stoljećima. Događaji oko naroda i sudbine naroda su ponajviše sklop okolnosti. Svevišnji ti napravi situaciju. Ako si sposoban i organiziran i iskoristiš je kako treba, posljedica je dobro stanje po tvoj narod što može trajati stoljećima. Ako ne iskoristiš, posljedica također traje stoljećima-kao mučenje. Mi u potonjih 150 godina ništa više nismo postigli nego mučenje za nas, a Srbi sa istoka su 100% ostvarili sve svoje strategijske ciljeve na račun nas i naše zemlje!!! Od Husein kapetana Gradaščevića pa do dana današnjeg sva naša Bošnjačko muslimanska politika je trpeća i durajuća-dakle magareća! Mi smo stalno u situaciji da od dva zla-biramo-veće zlo, jer i u takvoj situaciji izbor nije više naš, nego naš izbor zavisi od strategijskih interesa naših gazdi! Uzvišeni svakom da mogućnost izbora, a u glavnom od sposobnosti svakoga ovisi kakav će biti ishod. U toj i tako definiranoj politici svoj velik udio imaju naši vjerski rukovodioci! Čak ni Džemaludin efendija Čaušević nije u sebi imao revolucionarnog duha. Naši vjerski vođe nikad nisu narodu govorili digni glavu, ustani, isprsi se, 12 stoljeća slavne tradicije je za tobom, bori se za svoje dostojanstvo na Allahovu putu, borite se u safovima i odjednom svi, i tako dalje! Naše su hodže uvijek i u svakoj situaciji pronalazile nekakav srednji put, nekakav put trpljenja i čekanja, nekakav put ako je ikako moguće dogovora sa vlastima i vjerski rukovodioci su čak i u najneprijateljskijim režimima kakvi su bili srpski režimi kraljevine Jugoslavije i režim komunističke Jugoslavije nalazili pute suradnje sa vlastima! Ne treba zaboraviti da pravu vjeru ne mogu odmijeniti nikakva ideologija ni uprava i ne treba zaboraviti da bi hodže, a pogotovo vjerske vođe, trebali biti naš duhovni oslonac, a oni to nisu!! Ne treba nikad zaboraviti da se sa naredbama Svevišnjeg ne može kalkulirati i manipulirati a mnogo hodža i kalkuliraju i manipuliraju! Ti isti naši pradjedovi iskrviše se i posvadiše se kad je bio odsudan čas da se brani domovina Bosna. Jedni bili za Bosnu, jedni za Tursku, treći u dosluhu sa Hrvatima, četvrti u dosluhu sa Srbima, i tako. Ode Bosna na raboš! *Dal-kilic=Turska riječ, a znači doslovce-gola sablja!