ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sesalmir wrote::roll: Volio bih da sam prošao takav školski sistem, iz kojeg se ljudi ibrete takvome pismu. Zaista nisam dovoljno upućen, ali mišljenja sam da se ni u sloveniji ni u hrvatskoj cirilica vise ne uče. A knjige pisane na mom jeziku ali na
cirilicnom pismu, sigurno se mogu naci i u latinicnoj verziji, uostalom koliki broj knjiga je bio pisan arapskim pismom ,jos iz doba osmanlija, pa nikome nije smetalo sto ih vise ne moza procitati.
Nek' cujem fakat da neko kaze da bi volio da je nepismen ili barem manje pismen.

Ucis li Engleski ili gluho bilo Njemacki? (ovaj drugi ti je onaj jezik sto su nacisti pricali, onaj arijevski)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

CGN wrote:Mislim da se Covjek mora vratiti na SVOJE VLASTITE probleme a pustiti Dresden i Japan jer mi imamo vise svojih problema!!!!!!!

Normala je da ima zrtava u jednom ratu na sve strane ali kod nas je to nesto sasvim nesto drugo!!

Nemam ja nista protiv partizana boze sacuvaj! Ali kako moze biti da jedan CETNIK Sava Kovacevic poslije 2 SR postane Narodni heroj. Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU i ti muslimani se tamo nikad vise nisu vratili koji su uspjeli ispred njihove kame da pobjegnu. Poslije toga taj isti prelazi u PARTIZANE!!!! Jer je navodno primjetio da je komunizam nesto sto valja!! HAAAAAAAALOOOOOOO!!!

Ja jos nigdje nisam cuo da su Bosnjaci i Hrvati prelazili iz Ustasa ili Handzar Divizije u partizane!! Samo se to desavalo sa Cetnicima. Jebem ja onda takvu drzavu......

Moj Amidza licno nikada se nije smio vise vratiti u Jugoslaviju jer je sa 16 godina otisao u Njemacku gdje su ga ovi izucili da bi sa 18 godina bio njihov vojnik!! Umro je u Klagenfurtu 62 godine i bio je proglasen za RATNOG ZLOCINCA od strane UDBE iako se nije borio na Balkanu vec u Francuskoj i Holandiji............ Moj Dedo je dobio batina i batina zbog njega a da ne govorim o ostalim Amidzama koji su takodjer imali puno problema!!!

Hocu da kazem da nama komunizam nista nije pomogao vec smo tada jednostavno bili prevareni po ko zna koji put.

1992 godina je nesto drugo. Jeste nas izginulo dosta ali zato imamo SVOJE sto smo uvijek i trebali da imamo. Sve republike bivse YU su imale svoje nacionalne oznake dok se na republickim zastavama samo na BiH zastavi su stavili neke DIMNJAKE fuuuuuuj! Jer nisu mogli da zive sa cinjenicom da je vecina naroda u BiH bila Bosnjacke populacije.....

Onda dolazi hajka na MLADE MUSLIMANE itd.

KOMUNIZAM JE ISTI KAO HITLEROV NACIONALIZAM I TACKA.
Svasta nesto ti ocito nisi cuo :lol: :lol: :lol:

I na koje VAS mislis - VAMA kao tvojoj porodici ili nekim drugim VAMA?
Last edited by _BosanaC on 10/10/2007 09:10, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

sesalmir wrote: Znam kako to danas izgleda, ni ja nemam sada želju živjeti i takvoj državnoj tvorevini u kojoj bi totalno obezvrijedili kompletnu borbu iz '92 u kojoj bi praktično pljunuli na mezare i groblja svih koji su se borili za nezavisnu BiH. Ali ako je naš politički vrh već prije 50 godina odlučio živjeti u takvoj zajednici kao što je NDH, kažem žao mi je što se nisu poklopile neke druge okolnosti, pa da imamo demokratsku zamlju, sa 60 godina dugom tradicijom, koju bi svi rođeni od '40 pa na ovamo osjećali kao svoju, u kojoj djeca ne bi i dan danas morala učiti pisati čirilićno pismo, što mi je najsmješnija stvar današnjeg školstva ( bolje je kinesko pismo naučiti, korisnije je).
...
Ti samo sto iz sveg glasa ne zagangas...

"Sarajevo ispod Trebevica
bices opet Ante Pavelica..."
Sofitel

Post by Sofitel »

parafin wrote:Dobro u oci pogledaj ovoga covjeka celavac27 i znaj da dugo nece boljeg i priznatijeg vodje biti na ovim prostorima.

Josip Broz Tito (1892 - 1980)

Image
I veceg UBICE na ovim prostorima! :sad:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote: Broz je likvidirao Pavelicevce bas iz razloga sto su bili okorjeli fashisti i onda su, posto obojica likvidiraju, po tebi isti!
Isto i sa HVO i Armijom...
Ako je zvanicna politika prihvatila da su HVO i Armija jedno te isto, nemoj misliti da smo i svi ostali to aminovali...
:roll:
Likvidirati bilo koga bez sudjenja je zlocin. :oops:
Kada govorimo o Blajburgu recimo kao najocitijem primjeru ratnog zlocina partizana u pitanju je masovna likvidacija ustaskih vojnika, znaci ne oficira, ne komande, vec onako kako se kome ceifne. Tu je bilo i stradalih civila, zena i djece, ali i bez toga likvidacija zarobljenika je zlocin.
Ne znam bas da li se mogu porediti ustase i HVO, niti su ABiH i HVO isti. Ustase su vrsile masovne pokolje u sklopu jedne organizovane genocidne masinerije, HVO-ovi zlocini su ipak sporadicni. Da ne govorim o tome protiv koga je HVO ratovao najvise, a kakva je bila ideologija ustasa prema drugim narodima.
I trece, mislim da ti je besmislena paralela izmedju nedostatka sukoba ustase-cetnici u drugom svjetskom ratu, i bitaka izmedju HV i Srba u Hrvatskoj u zanjem ratu. Dok su Vukovar, Dubrovnik, Karlovac, itd gorili nas je bolio kurac sta se tamo desava, Srbi su tamo ratovali na isti nacin kao i u BiH, znaci sto su na pocetku jamili - jamili. Poslije je sve bilo povuci-potegni. Uopste, nije jasno sta si zelio tim reci, osim da pokazujes naznake netrpeljivosti prema Hrvatima, doduse nisi ni blizu mostarcu.
BosanaC, a pogotovo mostarac, razmisljanje koje imate vi i slicni vama, i koje imam ja i slicni meni, iscrtava po meni podjelu koja i danas postoji u politickoj ljevici BiH izmedju prikrivenih komunista i socijal-liberala. Vise ste puta iskazali svoju netrpeljivost prema svemu sto nije 'crveno' i nedostatak tolerancije, u smislu da ako je od partizana i od Tita, onda valja, ako je nesto protivno Titu i partizanima - onda to treba pobit, satrat, unistit. Takva represivna politika je dijelom i dovela do ovoga sto se desilo u ex-Yu.
Sva trojica izgleda opravdavate partizanske zlocine.
Na divljastvo fasista se ne moze odgovarati reciprotnim nacionalizmom (SDA) ili komunizmom (KPJ), vec necim sto se zove demokratija.
Ova prica kako se treba stidjeti svojih predaka i njihove sada vec davne proslosti ide u prilog tom besmislenom negiranju i represiji.

PS: Spominjem vas trojicu ne zato sto se u tome isticete vec zato sto ste malo elokventniji od drugih i cijenim vase misljenje, a pogotovo Bosancevo, koji je mescini moderator. :D

PPS: Neko rece da su Bosnjaci vise imali vise zrtava u ovom ratu nego u onome. Po ciframa koje sam ja nasao, brojke su otprilike iste (od 60 do 100,000 hiljada).
Slabo ti se mensecini, nije _BosanaC moderator :D

A sto se tice ostatka - ja ne vidjeh nigdje da sam opravdao zlocine. Ali takodje kazem da je za odredjene zlocince bila kazna samo i jedino metak i to u celo, da budes siguran da nece ustati (i ne dati Jevrejima da ga sahrane da slucajno u uskrsne). Vidjesmo sta bi sa silnom emigracijom koja je 'samo' protjerana (protjerana? znam recimo Njemaca koji su odradili svoje u zatvoru i ostali zivjeti u Jugoslaviji bez ikakvih problema) kao i ove 'mozgove' sto su po zatvorima pozavrsavali pa cim je macka otisla misevi razjebase sve (na 'sve' mislim na onaj fildzan viska i na sprovodjenje ideja za koje im je svima, od reda, bas bilo bilvaktile sudjeno a ne na bilo kakvu geografsku cjelinu).
hrizantema

Post by hrizantema »

Sto se tice ovog celavca sto je otvorio temu, a posto je sve to brzopleto iznio, a opet sto se iz prilozenog teksta vidi, da dolazi iz Sanice, onda bi trebalo da zna i naziv koji je nosila skola u toj istoj Sanici...Onda nebuloza da su svi muslimani bili u ndh(da ih mogu jos sitnije napisati) je izravna uvreda za, recimo, mog djeda, pa mog komsiju preko puta, ili opet , komsiju par kuca iznad itd itd, koji su , svi odreda, bili na strani partizana...
Sanica jeste prezivjela golgotu ovog rata, ali nekako , ne mozemo traziti toliku krivicu u motivima iz te nase , blize proslosti...Pazi, zivim 40 godina i cekam da osvetim nekog svog tetka kojeg su mrski mi muslimani ubili 41.Ovaj rat koji se desio prije 15 godina je jednostavno bio stvar politike i dok sam bio dole, u ratu, uvijek sam govorio:"Ne daj boze da je nasa (bosnjacka) politika u tom trenutku bila ista kao i njihova, i mi bi isto radili!"
Mi smo se zakacili teze jedinstvene , multietnicke Bosne i Hercegovine i to je ono sto JA stavljam na dusu rahmetli Alije kao jedan veliki plus...Da je Alija rekao , mrs sve Srbe preko Drine, koliko mi nasih budala imamo , handzar divizija bi bila mala maca, a posto su Srbi tad bili pod oruzjem , onda bi se jednostavno istrijebili na kraju...Hvala bogu pa nismo, bilo , proslo, rat bio vise stvar principa(balkanskog) i pogresne politike neke od strana(ja kazem Srpske), a ispoljavati mrznju prema partizanima , a ne poznavati samu istoriju koju i ja mogu reci da sam slusao od svog djeda (sasvim razlicita od ovog celavca) je sasvim blesavo..
Jarane, Sanica je bila puna partizana, a bice akobogda i zanavijek(na pojam partizani mislim antifasisti)
sulesavic

Post by sulesavic »

Sofitel wrote:
parafin wrote:Dobro u oci pogledaj ovoga covjeka celavac27 i znaj da dugo nece boljeg i priznatijeg vodje biti na ovim prostorima.

Josip Broz Tito (1892 - 1980)

Image
I veceg UBICE na ovim prostorima! :sad:
...reèe godi¹te '96.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote: Broz je likvidirao Pavelicevce bas iz razloga sto su bili okorjeli fashisti i onda su, posto obojica likvidiraju, po tebi isti!
Isto i sa HVO i Armijom...
Ako je zvanicna politika prihvatila da su HVO i Armija jedno te isto, nemoj misliti da smo i svi ostali to aminovali...
:roll:
Likvidirati bilo koga bez sudjenja je zlocin. :oops:
Kada govorimo o Blajburgu recimo kao najocitijem primjeru ratnog zlocina partizana u pitanju je masovna likvidacija ustaskih vojnika, znaci ne oficira, ne komande, vec onako kako se kome ceifne. Tu je bilo i stradalih civila, zena i djece, ali i bez toga likvidacija zarobljenika je zlocin.
Ne znam bas da li se mogu porediti ustase i HVO, niti su ABiH i HVO isti. Ustase su vrsile masovne pokolje u sklopu jedne organizovane genocidne masinerije, HVO-ovi zlocini su ipak sporadicni. Da ne govorim o tome protiv koga je HVO ratovao najvise, a kakva je bila ideologija ustasa prema drugim narodima.
I trece, mislim da ti je besmislena paralela izmedju nedostatka sukoba ustase-cetnici u drugom svjetskom ratu, i bitaka izmedju HV i Srba u Hrvatskoj u zanjem ratu. Dok su Vukovar, Dubrovnik, Karlovac, itd gorili nas je bolio kurac sta se tamo desava, Srbi su tamo ratovali na isti nacin kao i u BiH, znaci sto su na pocetku jamili - jamili. Poslije je sve bilo povuci-potegni. Uopste, nije jasno sta si zelio tim reci, osim da pokazujes naznake netrpeljivosti prema Hrvatima, doduse nisi ni blizu mostarcu.
BosanaC, a pogotovo mostarac, razmisljanje koje imate vi i slicni vama, i koje imam ja i slicni meni, iscrtava po meni podjelu koja i danas postoji u politickoj ljevici BiH izmedju prikrivenih komunista i socijal-liberala. Vise ste puta iskazali svoju netrpeljivost prema svemu sto nije 'crveno' i nedostatak tolerancije, u smislu da ako je od partizana i od Tita, onda valja, ako je nesto protivno Titu i partizanima - onda to treba pobit, satrat, unistit. Takva represivna politika je dijelom i dovela do ovoga sto se desilo u ex-Yu.
Sva trojica izgleda opravdavate partizanske zlocine.
Na divljastvo fasista se ne moze odgovarati reciprotnim nacionalizmom (SDA) ili komunizmom (KPJ), vec necim sto se zove demokratija.
Ova prica kako se treba stidjeti svojih predaka i njihove sada vec davne proslosti ide u prilog tom besmislenom negiranju i represiji.

PS: Spominjem vas trojicu ne zato sto se u tome isticete vec zato sto ste malo elokventniji od drugih i cijenim vase misljenje, a pogotovo Bosancevo, koji je mescini moderator. :D

PPS: Neko rece da su Bosnjaci vise imali vise zrtava u ovom ratu nego u onome. Po ciframa koje sam ja nasao, brojke su otprilike iste (od 60 do 100,000 hiljada).
Napati ti mene @Jeza... :-)
Trebao si kopirati taj moj post vezan za poredjenje ovog i onog rata...
Ali, evo, ja cu: 8-)
be highirly wrote:bicu slobodan da malo uzurpiram ovu temu :D

elem ako moze neki istoricar :D da mi kaze datum i mjesto okrsaja cetnika kao jel 'zastitnika' svog naroda (srba) i na drugoj strani ustasa kao 'zastitnika' svog hrvatskog puka :D...
jer da ne idem dalje od jasenovca i cinjenice da su tu srbi izmedju ostalih tesko nastradali pa mi nisu jasni cetnici da nisu malo aktivnije udarali na ustase

bez zeze zivo me interesuje posto se ne sjecam da smo tako nesto imali na casu 'istorije' iliti 'historije' prije rata
Da malo prosirimo pitanje ako nemas nista protiv?
Gdje se, osim u Vukovaru, SUDARISE srpske i hrvatske vojske u prethodnom ratu?
Ne racunam dobacivanja granatama niti akcije u kojima jedni nadiru a drugi maglu fataju....
Osnovni razlog je vrlo jednostavan: U oba ova rata nisu Srbi i Hrvati imali toliko problema da se dogovore...
I nije to, sasvim sigurno zbog ljubavi koju osjecaju jedni prema drugima koliko zato sto su uvijek bili pragmaticni. Njihov je problem samo bio sto se vazda pojavljivao neko treci ko im je planove mutio i zbog koga je igra izmedju njih bila komplikovanija nego je trebala biti.
Eto, to su razlozi zasto sam rekao da se njihove dvije vojske NISU nigdje zapravo tukle osim u Vukovaru.
A i tamo vala samo zbog Jastreba i gradjana Vukovara, sasvim sigurno ne zbog Tudjmana... :oops:

A sto se pak mene tice, tvoje je pravo da me svrstavas gdje hoces i klasifikujes kako hoces. Za tebe sam antihrvat, za onog @force... sam antibosnjak i cetnik, za mnoge ovdje komunjara... A sve to zato sto sam antiprotivan :D ovim kvazidemokratama koji nas jashu od kraja osamdesetih godina.
Ako je biti ZA hrvatski, srpski ili bosnjacki narod aminovanje svega sto uradise Slobo, Franjo i Alija, onda sam ja zaista antielemenAt!
Sa zadovoljstvom, primijetio bih... :wink:

Ziv ti meni bio i ne boj. Hrvate nece ni nokat odrezni zaboljeti mene sto se tice! :-) :)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

CGN wrote:
valterbranisarajevo wrote:Ja koristim podatke iz "izmišljene" istorije, a ti ne koristiš nikakve, jer ih nemaš.

Od 1925 godine je kao član KPJ bio zatvaran osuđivan i mučen od strane tih istih za koje se prema tebi borio.

E hajde ti sada lijepo nađi neki podataktipa Sava Kovačević je sa četinicima u Užicu tog i tog dana pobio toliko i toliko ljudi pa nam postavi ovdje. Odnosno umjesto izmišljene daj nam pravu istoriju..
Covjece znas li ti da pola Bosnjaka koji su nastanjeni u Brckom dolazi upravo iz UZICA i NIKSICA??? Protjerani sa tih prostora nasli su spas u Brckom!!! Znas li ti da je izmedju Foce i Pljevalja bilo 35 sela koje su upravo NIKSICANI popalili zajedno sa Kalabicem!! Ti ljudi koji su dolazili sa tih pogranicnih podrucja izmedju Foce i Pljevalja nikada se vise takodjer nisu vratili!! I dan danas imas temelje kuca i dzamija na tim prostorima!! Niko nije imao snage da optuzi te Niksicane jer su oni bili Partizani !!!

Uostalom kad si takav Komunista onda vjerujes isto u najvecu LAZ da je avionska nesreca u kojoj je poginuo DZEMAL BIJEDIC bila takodjer slucajno????

RANKOVIC JE RADIO STA JE HTIO I TU MU CAK NI TITO NIJE MOGAO NISTA!!

Druze Tito mi ti se kunemo
Na tvoju žalost, opet nisi priložio ni jedan dokaz koji bi potvrđivao tvoju tezu da je Sava Kovačević u Užicu 1941 klao Muslimane, pa si sada prešao na Rankovića i smrt Džeme Bijedića (nadam se da njega nećeš smjestiti u neku Handžar diviziju).

Stradanja Muslimana u Srbiji su opisna u mnogo knjiga ali ne postoji ni jedan reelvantan dokaz da im je Sava Kovačević ili bilo ko od članova KPJ učinio neko zlo.

U stvari knjige govore, a to ti je djelimično citirao i Ahmet da, na žalost, 1941 godine u Užicu nije bilo niti Muslimana niti džamija.

Nikšičke četnike, koji su činili zlo muslimanima po Istočnoj Bosni upravo je “polomio” čovjek za koga si ti iznio tako gnusne laži.. Citat: :U toku 3. neprijateljske ofanzive, jedinice Nikšićkog odreda( pod komandom Save Kovačevića) vodile su izuzetno oštre borbe oko Nikšića, Grahova u Boki i u Pivi. U poznatim borbama, aprila 1942, u Župi nikšićkoj teško su poražene jake četničke snage pod komandom Baja Stanišića. To je bio prvi teški četnički poraz u Crnoj Gori. Nove poraze odred im je naneo u borbama na pravcu Nikšić-Piva.

Ja ovo ne pišem da bih tebi dokazao nešto, nego zbog drugih ljudi jer: „100 puta izgovorena laž na kraju postane istina“.

I na kraju Sava Kovačević je bio takav „četnik“ da je na za svog prvog suradnika izabrao jednog muslimana – pravog bega, a gotovo pola pripadnika njegove brigade su bili – Hrvati iz Dalmacije..

Sava Kovačević, Nurija Pozderac, Ivan Goran Kovačić su sa još 7.000 partizana hrabro poginuli na Sutjesci boreći se, između ostalog i protiv onih koji su činili strašne zločine nad nevinim muslimanskim civilima u Istočnoj Bosni i dijelovima Crne Gore.

To je jedina istina, sve drugo je laž i smutnja, odnosno želja poraženih da bez borbe postanu pobjednici..

Svako ko ima bilo kakvih dilema treba pročitati potresnu poemu Ivana Gorana Kovačića - Jama - gdje pjesnik na kraju kaže ko je klao a ko spašavao narod..
Klodovik

Post by Klodovik »

_BosanaC wrote:
Klodovik wrote:
_BosanaC wrote:Danas je ocito, a ocito je bilo i od Titove smrti pa na ovamo, da ako je i bilo tih zlocina bilo ih je premalo, jer zaista ne znam kako pored tolikih zlocina ovolika bagra ostade ziva.
Koliko je, onda, još trebalo pobiti ljudi da bi sve bilo kako treba biti? Koliko te bagre ima?
Nije bitna kvantiteta, bitna je kvaliteta.

U jednom trenutku dovoljno je bilo na pravi vakat i njih desetak objesiti negdje da vise.
Da, to bi zaista bilo kvalitetno "rješenje" za sve probleme.
Marchegianni

Post by Marchegianni »

Mogu ih mrziti u Srbiji i Hrvatskoj, ali da mi mrzimo bivšu Jugoslaviju, komuniste i Tita, mi u BiH, kojima su najviše valjali... No comment.

Komunisti su ubijali. Nema sumnje u to. Da li je i to zločin? Jeste, zločin je. Ni to se nemože poreći. Ali sada praviti mučenike od tih žrtava... No comment još jednom. Naravno, sigurno je tu bilo i nevinih, za to je neko trebao odgovarati. Ali četnici, ustaše, Handžar divizija, peti, deseti... svi su redom bili neprijatelji. Iz današnje perspektive, mogu reći da su mnogi nažalost preživjeli i doveli nas do sranya u kojem se koprcamo danas.
Last edited by Marchegianni on 10/10/2007 11:42, edited 1 time in total.
shana_majka

Post by shana_majka »

Savi treba odati poshtovanje!Predratni clan KPJ,za vrijeme rata pokazao veliku hrabrost...Jedino(mozda)su ostala neka nerazjasnjena pitanja za vrijeme 5 neprijateljske ofanzive.Naime,na njegovu inicijativu tada je oformljena 3 udarna brigada ciji je prevashodni cilj bio odvracanje glavnine neprijateljskih snaga koje su bile usmjerene na Vrhovni shtab.Mozda je malo i ego proradio,pa je "navukao"neprijatelja na bolnicu i ranjenike,misleci da ce istu lako odbraniti i dati dovoljno vremena da se V.SH. a poslije i bolnica izvuce iz obruca.Na zalost nije sve ishlo po planu,kako je (on)bio zamislio.Na kraju, uvidjevshi greshku,prvi je krenuo u jurish.Tu je i poginuo,HEROJSKI,bez obzira da li je ova verzija tacna ili ne.
POSHTOVANJE!!!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Klodovik wrote:
_BosanaC wrote:
Klodovik wrote: Koliko je, onda, još trebalo pobiti ljudi da bi sve bilo kako treba biti? Koliko te bagre ima?
Nije bitna kvantiteta, bitna je kvaliteta.

U jednom trenutku dovoljno je bilo na pravi vakat i njih desetak objesiti negdje da vise.
A kako bi ti rijesio taj 'problem'?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Marchegianni wrote:Mogu ih mrziti u Srbiji i Hrvatskoj, ali da mi mrzimo bivšu Jugoslaviju, komuniste i Tita, mi u BiH, kojima su najviše valjali... No comment.

Komunisti su ubijali. Nema sumnje u to. Da li je i to zločin? Jeste, zločin je. Ni to se nemože poreći. Ali sada praviti mučenike od tih žrtava... No comment još jednom. Naravno, sigurno je tu bilo i nevinih, za to je neko trebao odgovarati. Ali četnici, ustaše, Handžar divizija, peti, deseti... svi su redom bili neprijatelji. Iz današnje perspektive, mogu reći da su mnogi nažalost preživjeli i doveli nas do sranya u kojem se koprcamo danas.
Imadoh neki dan interesantnu raspravu s kolegom jednim bas na ovu temu, a pitanje je od prilike bilo sljedece: da li je zasluzila streljanje zena koja je 'prodala' Njemcima tri partizana iz sela i koje su ovi streljali odmah nakon toga ili je ona poginula kao civil tj. zrtva partizanskog zlocina?

U prevodu - kokos ili jaje?
Marchegianni

Post by Marchegianni »

Onog momenta kada se "umiješala", ona je prestala biti samo civil. Tu nema ništa sporno. Sporno može biti samo pogubljenje. To je jedina dilema u svemu ovome. Da li su neki blaži slučajevi mogli biti rješavani drugačije? Možda. Ali opet, bio je rat, opšti haos. Da li bi neko rizikovao svoju glavu puštajući nekoga? Čisto sumnjam.

Jednostavno, nema tu crno ili bijelo. Sivo je i zato svi tumače kako im paše. A sve bi bilo lakše da je ona držala jezik za zubima.
makondo

Post by makondo »

koliko nebuloza na jednom mjestu! cuj, sava kovacevic bio cetnicki vojvoda i rusio dzamije po uzicu! bas me zanima ko smislja takve stvari? odakle sve to krece?

domaci zadatak za genijalca koji je rekao da je svemoguci aleksandar rankovic organizovao ubistvo dzemala bijedica. jednostavna matematika. potrazi u nekom izvoru godinu kad je odrzan "brionski plenum", odnosno kad je sa svih funkcija smijenjen aleksandar rankovic i svi njegovi ljudi te poslan u izolaciju. nakon toga pogledaj kad je poginuo dzemal bijedic.
osa

Post by osa »

tito u principu nije ubijao svoje bliske pajtaše, koji bi malo skrenuli s kursa koji je on zacrtao, uglavnom ih je zatvarao i marginalizirao, jedini koji je ubijen a bio je jedan od istaknutih partizanskih vođa i komunista je andrija hebrang, za čiji se grob još uvijek ne zna.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

celavac27 wrote: da se malo iznese istine na vidjelo da se dokaze da komunizam nije doni nista dobro prvenstveno Bosnjacima ..
zato nam je SDA donijela sve najbolje :lol: :lol: :lol:
misterix

Post by misterix »

Sad kontam sto ti je nick celavac. Jesi mozda skinhead a? Vratio se ovih dana iz Novog Sada, sa mlacenja ljevicara? :D
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Da u svakom zitu ima kukolja svjedoci i jucerasnji ukop pobijenih hercegovackih franjevaca od strane partizana krajem Drugog svjetskog rata.

Svaka medalja ima dvije strane, tako i ova.........

ŠIROKI BRIJEG: POKOPANI FRANJEVCI UBIJENI U DRUGOM SVJETSKOM RATU

U širokobriješkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije jučer su pokopani fra Melhior Prlić, fra Zdenko Zubac i fra Julijan Kožul, franjevci koje su krajem Drugog svjetskog rata ubili partizani.

Svetu misa zadušnicu predvodio je generalni ministar franjevačkog reda fra Jose Rodriguez Carballo, koji je u svojoj propovjedi istaknuo da se ovakvi zločini nikada više ne smiju dogoditi.

"Nikada više rata! Nikada više nevinih žrtava! Nikada više krvi! Želimo mir i zalažimo se za izgradnju mira. Mir je delikatna biljka koju svaki pojedinac mora njegovati. Mir je odgovornost političara, ali i svih građana ove zemlje. Neka krv ovih mučenika postane klica mira u ovoj mučeničkoj zemlji. Ova zemlja Bosna i Hercegovina ima pravo na mir i moćnici ove zemlje ne mogu zatvoriti oči pred ovom stvarnošću koja zaziva mir", kazao je fra Jose.

Krajem Drugog svjetskog rata na području Hercegovine ubijeno je 66 katoličkih svećenika, a za grobove njih 36 još se ne zna.

U travnju 2005. godine u masovnoj grobnici u Zagvozdu u Hrvatskoj pronađeni su posmrtni ostaci osamnaest osoba, za koje se, po kazivanju mještana, sumnja da su ubijeni hercegovački franjevci.

DNK analizom identificirane su tri žrtve: fra Melhior, fra Zdenko i fra Julijan, koji su danas pokopani u Širokom Brijegu, dok, zbog nedostatka DNK uzoraka njihovih srodnika, ostala tijela još nisu identificirana. (fena)
makondo

Post by makondo »

u ovoj fino srocenoj vijesti nedostaje odgovor na samo jedno pitanje - zasto? novinar nigdje nije spomenuo da li su partizani imali, ili nisu, razlog da pobiju fratre. to se zove nepotpuna informacija.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

makondo wrote:u ovoj fino srocenoj vijesti nedostaje odgovor na samo jedno pitanje - zasto? novinar nigdje nije spomenuo da li su partizani imali, ili nisu, razlog da pobiju fratre. to se zove nepotpuna informacija.
Vijest je takva takva jeste. Ukoliko ti imas neku siru verziju, ili mozda neke druge dodatne informacije vezane za ovaj tragicni dogadjaj mozes ih slobodno iskoristiti i nadopuniti gore citiranu vijest.

Ukoliko sa takvim informacijama ne raspolazes, onda tu nazalost nema mjesta za neka nagadjana, aludiranja i sl...
Klodovik

Post by Klodovik »

_BosanaC wrote:
Klodovik wrote:
_BosanaC wrote: Nije bitna kvantiteta, bitna je kvaliteta.

Da je Tito smatrao uputnim da "njih desetak objese negdje da vise", on bi to i dao učiniti. Bit će da se ni on ne bi složio s tobom.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Klodovik wrote:
_BosanaC wrote:
Klodovik wrote: Da, to bi zaista bilo kvalitetno "rješenje" za sve probleme.
Da je Tito smatrao uputnim da "njih desetak objese negdje da vise", on bi to i dao učiniti. Bit će da se ni on ne bi složio s tobom.
E zato ja nisam Tito.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Klodovik wrote:
_BosanaC wrote:
Klodovik wrote: Da, to bi zaista bilo kvalitetno "rješenje" za sve probleme.
E zato ja nisam Tito.

I ne rece mi kako bi ti rijesio taj problem, sta ti smatras ispravnim, posto ne valja ni moj metod a vidim da ne valja ni Titov?
Post Reply