ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post Reply
Pustinjski pjesnik i mrav

Post by Pustinjski pjesnik i mrav »

BSn wrote:
Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Isto onako kako su pojedinci iz redova Armije BiH pocinili zlocine, tako su i pojedinci iz prijasnjih partizanskih redova pocinili zlocine. Ali to ni jednoj ni drugoj formaciji ne oduzima anti-fasisticki karakter borbe i djelovanja!!

Isto onako kako neki zlotvori zele da Armiju BiH izjednace sa vojskom RS-a zbog zlocina nekih pojedinaca, tako isto drugi zele da partizane izjednace sa svabama zbog zlocina nekih pojedinaca!!

Muljaca je na svim stranama, ali je istina samo jedna!

Ne zamjenjujmo teze i fakte...!!
Naravno da ne treba mijenjati teze i da treba jasno reci da su partizani bili antifasiticki vojni odredi, ali mora se potencirati istina, za dobrobit zrtava, ali i samih pripadnika partizanskih odreda.
Ovo je OK.

Ja bi samo jos dodao, svi oni koji umanjuju, zataskavaju ili ne priznaju zlocine pojedinih partizana, su isti kao oni sto nijecu zlocine pojedinaca Armije BiH u Grabovici!!

Takodje, nikada se necu sloziti sa onima koji nalaze opravdanje za Mosa Pijadino strijeljanje nevinih(mladi muslimani...) u nekakvoj svevisnjoj zastiti partije, sistem i komunizma... :-? Od koga? Od cega...? :roll: :oops:

Nevin je nevin, zlocinac je zlocinac...!!
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Neko ko je bio član KPJ od 1925 godine nije ni teoretski mogao biti u četnicima.

Početak drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije dočekao je kao već iskusan, prekaljen i poznat politički radnik, komunist i revolucionar. Kao član OK Nikšić, učestvovao je u pripremi julskog ustanka 1941. Prva velika akcija protiv okupatora na teritoriji MK Grahovo izvedena je pod njegovim rukovodstvom: 25. jula savladana je i italijanska posada (80 vojnika) i oslobođeno Grahovo.

U jesen 1941. Glavni štab NOPO za Crnu Goru i Boku imenuje ga za komandanta Nikšićkog odreda, koji je ubrzo narastao na deset bataljona. U jesen 1941. i zimu 1941/42. godine, jedinice odreda nižu pobede na teritoriji Nikšića, Grahova, Vilusa, Crkvica, Herceg Novog. Razvija italijanske kolone, zarobljava stotine vojnika, zapljenjuje tenkove, topove, kamione i drugo naoružanje i opremu. Snagama Nikšićkog i Durmitorskog odreda oslobođena je velika teritorija od Tare i Pive do Bokokotorskog zaliva, osim blokiranog Nikšića i gradova u Boki. Naročito teške, višemesečne borbe, uz velike neprijateljske gubitke, vođene su na sektoru Dragalj-Crkvice-Herceg Novi.

Čovjek nije vidio Užica..
sesalmir

Post by sesalmir »

Drago mi je vidjeti da su mnogi ovdje svjesni da nam je komunizam bio samo jedna velika varka tzv. 'bratstva i jedinstva' na koje smo ponajviše mi bošnjaci padali, dok su se sa druge strane vršile pripreme za rat. Opet u neku ruku teško je izjednačiti partizane i fašiste,ali opet se ponavljam da sam mišljenja da smo bili u velikoj zabludi gdje nam se izbor svodio na komunizam ili fašizam, tj. dvije loše opcije i još mi nije jasno kako nije u tom periodu postojao nikakav demokratski pokret koji bi se zalagao za ulazak saveznika na naše prostore.
Volio bih da ako iko zna išta o nekoj organizaciji takvoga (demokratskoga) karaktera iz toga perioda da napiše nešta o tome.
CGN

Post by CGN »

valterbranisarajevo wrote:Neko ko je bio član KPJ od 1925 godine nije ni teoretski mogao biti u četnicima.

Početak drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije dočekao je kao već iskusan, prekaljen i poznat politički radnik, komunist i revolucionar. Kao član OK Nikšić, učestvovao je u pripremi julskog ustanka 1941. Prva velika akcija protiv okupatora na teritoriji MK Grahovo izvedena je pod njegovim rukovodstvom: 25. jula savladana je i italijanska posada (80 vojnika) i oslobođeno Grahovo.

U jesen 1941. Glavni štab NOPO za Crnu Goru i Boku imenuje ga za komandanta Nikšićkog odreda, koji je ubrzo narastao na deset bataljona. U jesen 1941. i zimu 1941/42. godine, jedinice odreda nižu pobede na teritoriji Nikšića, Grahova, Vilusa, Crkvica, Herceg Novog. Razvija italijanske kolone, zarobljava stotine vojnika, zapljenjuje tenkove, topove, kamione i drugo naoružanje i opremu. Snagama Nikšićkog i Durmitorskog odreda oslobođena je velika teritorija od Tare i Pive do Bokokotorskog zaliva, osim blokiranog Nikšića i gradova u Boki. Naročito teške, višemesečne borbe, uz velike neprijateljske gubitke, vođene su na sektoru Dragalj-Crkvice-Herceg Novi.

Čovjek nije vidio Užica..
Cim vjerujes u TU IZMISLJENU ISTORIJU onda mi i nije cudo sto je za tebe Sava Heroj. Te silne Niksicke i Uzicke Brigade Partizanske su sve bile na par mjeseci CETNICKE. I nemoj mi molim te da nije tako ako se imalo sjecas stare nastave znas i sam da smo u skoli ucili kako su na pocetku rata u Jugoslaviji i poslije toga Cetnici prelazili u Partizanske jedinice..........
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ja koristim podatke iz "izmišljene" istorije, a ti ne koristiš nikakve, jer ih nemaš.

Od 1925 godine je kao član KPJ bio zatvaran osuđivan i mučen od strane tih istih za koje se prema tebi borio.

E hajde ti sada lijepo nađi neki podataktipa Sava Kovačević je sa četinicima u Užicu tog i tog dana pobio toliko i toliko ljudi pa nam postavi ovdje. Odnosno umjesto izmišljene daj nam pravu istoriju..
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ne znam puno o Savi Kovacevicu, ali po onome sto sam procitao 1941. u centralnoj Srbiji, pa tako i Uzicu je stanovnistvo vecinom bilo na strani cetnika. Sve su prilike da je podjela izmedju partizana i cetnika u samoj Srbiji bila nejasna i da su ljudi masovno prelazili iz cetnika u partizane i obratno. Tek nakon nestanka Uzicke republike i prelaska partizana u BiH ta podjela postaje izrazenija, moze se cak tvrditi da su bosanski i hrvatski Srbi procentualno bili vise na strani partizana nego ovi u Srbiji.

sesalmir, mozda se moze reci da je komunizam bio sarena laza za Bosnjake, ali je cinjenica da su upravo zbog partizana Bosnjaci dobili ovo sto danas nazivamo BiH. Cijelo vrijeme tokom Jugoslavije Bosnjaci, a zajedno s njima i BiH su vidjeni kao tampon zona izmedju hrvatskih i srpskih nacionalista. Iz tog perioda su i izasli ljudi poput Pozderca, Dizdarevica, Bijedica, Mikulica, koji su mnogo ucinili na promociji i ideji suverene BiH, nezavisne od njenih susjeda. Koliko se to odbilo Bosnjacima od glavu vise je rezultat nemoci odupiranja nadmocnijim nacionalistckim strujama nego sistema koji su uspostavili komunisti. Jos da dodam da je BiH dozivjela ekonomski procvat za vrijeme Jugoslavije, historijski jedino usporediv sa onim za vrijeme Austro-Ugarske.
sesalmir

Post by sesalmir »

jeza u ledja wrote:Ne znam puno o Savi Kovacevicu, ali po onome sto sam procitao 1941. u centralnoj Srbiji, pa tako i Uzicu je stanovnistvo vecinom bilo na strani cetnika. Sve su prilike da je podjela izmedju partizana i cetnika u samoj Srbiji bila nejasna i da su ljudi masovno prelazili iz cetnika u partizane i obratno. Tek nakon nestanka Uzicke republike i prelaska partizana u BiH ta podjela postaje izrazenija, moze se cak tvrditi da su bosanski i hrvatski Srbi procentualno bili vise na strani partizana nego ovi u Srbiji.

sesalmir, mozda se moze reci da je komunizam bio sarena laza za Bosnjake, ali je cinjenica da su upravo zbog partizana Bosnjaci dobili ovo sto danas nazivamo BiH. Cijelo vrijeme tokom Jugoslavije Bosnjaci, a zajedno s njima i BiH su vidjeni kao tampon zona izmedju hrvatskih i srpskih nacionalista. Iz tog perioda su i izasli ljudi poput Pozderca, Dizdarevica, Bijedica, Mikulica, koji su mnogo ucinili na promociji i ideji suverene BiH, nezavisne od njenih susjeda. Koliko se to odbilo Bosnjacima od glavu vise je rezultat nemoci odupiranja nadmocnijim nacionalistckim strujama nego sistema koji su uspostavili komunisti.
To je cinjenica i jednostavno koliko god se mi trudili rezultati svih dešavanja na ovim prostorima zadnjih 100 godina uvijek idu u njihovu korist. Pa čak i ovaj protekli rat u kojem imamo nezavisnu BiH ali sa 50% stanovništva koje je protiv nje i sve čini da je unište. :sad: :sad: :sad: :sad:
CGN

Post by CGN »

valterbranisarajevo wrote:Ja koristim podatke iz "izmišljene" istorije, a ti ne koristiš nikakve, jer ih nemaš.

Od 1925 godine je kao član KPJ bio zatvaran osuđivan i mučen od strane tih istih za koje se prema tebi borio.

E hajde ti sada lijepo nađi neki podataktipa Sava Kovačević je sa četinicima u Užicu tog i tog dana pobio toliko i toliko ljudi pa nam postavi ovdje. Odnosno umjesto izmišljene daj nam pravu istoriju..
Covjece znas li ti da pola Bosnjaka koji su nastanjeni u Brckom dolazi upravo iz UZICA i NIKSICA??? Protjerani sa tih prostora nasli su spas u Brckom!!! Znas li ti da je izmedju Foce i Pljevalja bilo 35 sela koje su upravo NIKSICANI popalili zajedno sa Kalabicem!! Ti ljudi koji su dolazili sa tih pogranicnih podrucja izmedju Foce i Pljevalja nikada se vise takodjer nisu vratili!! I dan danas imas temelje kuca i dzamija na tim prostorima!! Niko nije imao snage da optuzi te Niksicane jer su oni bili Partizani !!!

Uostalom kad si takav Komunista onda vjerujes isto u najvecu LAZ da je avionska nesreca u kojoj je poginuo DZEMAL BIJEDIC bila takodjer slucajno????

RANKOVIC JE RADIO STA JE HTIO I TU MU CAK NI TITO NIJE MOGAO NISTA!!

Druze Tito mi ti se kunemo
Prozor

Post by Prozor »

Moj rahmetli dedo je bio obicni seljak koji nije imao pojma o politici. 1941. su mu cetnici napali selo, a on se prikljucio najblizoj vojsci koja je postojala u blizini - domobranima. Zajedno sa dvojicom amidza borio se sa njima da bi na pocetku 42´ poginuo u borbi sa cetnicima. Protiv Partizana nije ni metka ispalio.

I sta sada? Je li on bio vojnik NDH? Jeste. Je li bio fasista? Bio je pripadnik fasisticke vojske, a znam da fasista nije bio. Do svoje smrti se druzio sa cestitim Srbima a i cestitim Bosnjacima i 100% znam da nije bio ni za kakve zlocine. Covjek je jednostavno htio pusku da odbrani selo i tako posta domobran. A da je jos malo potrajao najvjerovatnije bi presao u Partizane(kaze se da je do 43 najvise domobrana preslo u Partizane) ali eto nedoceka to.

Je li ja zbog toga podrzavam NDH? Ne. To je bila fasisticko-zlocinacka tvorevina kao RS i daBogda se ne ponovila. Da li podrzavam domobrane? Ne. Bili su fasisticka vojska, ali im hvala na onoj pusci zbog kog dedo opet pade u borbi a ne na panju. Ali opet kazem, za Partizane 100%. Jer da nisu pobjedili, kao sto neko rece nebi bilo ni Bosne ni Bosnjaka, a vala ni Bosanaca.

A uprkos dedinog surovanja sa okupatorom, nasa familija nikada nije imala problema. Doduse, nismo bili istaknuti pa da se neko posebno brine za nas, ali nikakve neprijatnosti od zaposlavanja pa na dalje moji nisu dozivjeli.

Ja sam rodjen u Jugoslaviji koju su Partizani stvorili, i to u Titin vakat(doduse u posljednjoj deceniji) i fino sam odrastao. I to najvise u onim 80-im kad njega vise nije bilo. Ali dodje Slobo, i ode Juga a odnekle se pojavi i bivsi anti-fasista Franjo i napadnuse opet Bosnu. Oni su srusili ono sto je Tito izgradio, i oni su olicenje ozivljenog cetnistva i ustastva. Ja vala nisam bio ni sa jednim ni sa drugim.

A za zlocine, jednostavno:

Zlocini Partizana = Zlocini Armije BiH.

Ko zna skontat ce.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Image
Samo vas posmatram
piskerernest

Post by piskerernest »

evo danas u š.brijegu bila misa za trojicu fratara koje su ubili partizani čini mi se 45. ili 46.,na txt piše da je ubijeno 66 fratara,ja ne znam šta je tačno tad bilo u š.brijegu pa bi volio ako ko zna da napiše,znam da su moji hrvati u većini u zap. hercegovini podržavali nažalost ustaše.
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

piskerernest wrote:evo danas u š.brijegu bila misa za trojicu fratara koje su ubili partizani čini mi se 45. ili 46.,na txt piše da je ubijeno 66 fratara,ja ne znam šta je tačno tad bilo u š.brijegu pa bi volio ako ko zna da napiše,znam da su moji hrvati u većini u zap. hercegovini podržavali nažalost ustaše.
Ja sam pricao sa Juretom Galicem prije neke tri godine kada je bio skup na Sutjesci.U kratkim crtama, o tim fratrima je rekao da su se bavili davanjem blagoslova ustasama i pokrstavanjem nehrvatskog naroda a kada je bilo doslo do oslobadjana zapadnog dijela Hercegovine da su u manastirima imali postavljena mitraljeska gnijezda iz kojih su djelovali po partizanima.
Takodje kao sto forumski kolega napisa na 4 ili 5 stranici u Capljini su cak i vrelim uljem zaljevali partizane.
Dakle presli su na stranu fasizma,borili se za fasizam i taj svoj fasizam na kraju platili i glavom.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

CGN wrote:
valterbranisarajevo wrote:Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU :? :? :?

Muslimani su iz Užica protjerani 1863 godine. Prema ovome Sava Kovačević bi, kada je poginuo na Sutjesci 1943 godine, morao imati najmanje 100 godina..
Da 1863 i 1941 gospodine! Uzice je imalo prije drugog svjetskog rata 12 gradskih dzamija!! Gdje su sada??????? Nego sam zaboravio napisati da je taj HEROJ SAVA sa svojim cetnicima i muslimane iz Niksica protjerao!!!! Ima li muslimana danas u Niksicu?? Nema niti ce ih ikad vise biti. Vjerovatno je postao Heroj zato sto mu je bilo jednostavno djecu i zene klati.

Ima ona dobra stara poslovica !! Okrenes Subaru na jednu stranu gdje je petokraka a kada sretnes cetnike okrenes Subaru sa druge strane gdje je Kokarda.

Ima ovdje dosta pojedinaca koji se sprdaju sa svim ovim jer ne mogu da vjeruju da je KOMUNIZAM sranje veliko.

Neko malo prije napisa da Partizani nisu uspjeli pobiti svu nacisticku bagru. Ja bih prije rekao da su Partizani pobili vise NEDUZNIH dok je Bagra sklonjena i dosla 1990 ponovo na vlast. Pola partizana ti je bagra......

Ne lupati.....Muslimansko stanovništvo iz okoline Užica, iselilo je za Bosnu, 1834. a najveće iseljavanje gradskog muslimanskog stanovništva, desilo se u septembru 1862.Dvadeset osmog septembra te godine,, mlade muslimanke, napuštajući Užice,otjevale su ispred Bešlagića hana, pjesmu: "Oj, Užice, mali Carigrade, dok bijaše, dobar li bijaše,,," odmah po iseljavanju, porušeno je sedam džamija.1867, posljednja muslimanska imanja i ostale nekretnine, otkupila je užička opština,za mali novac. U narednoj godini, srušeno je još sedam džamija, tako da pričati priču o rušenju užičkih džamija u drugom sv ratu, blago rečeno, nepristojno je........

Glede teme:

sasvim je pristojno govoriti o svim zločinima, pa i partizanskim.....Jer, ako smo za principe, a tvrdimo da jesmo, ako smo za procesuiranje svakog zločina koji se desio u posljednjem ratu, a isto tako tvrdimo da jesmo, ne vidim razloga da ne možemo govoriti i o partizanskim zločinima, koliko god se nekima činili minornim....
Neki zločini bili su veoma profani:
Daidžu moje mame, komunistu, prvoborca, ubili su njegovi partijski drugovi, tačnije rečeno, jedan drug....I to 1946....Jer mu se počeo zabavljati s kćerkom....Daidža musliman, partijski drug mu pravoslavac....Ne htjede daidžu za zeta.....Kasnije mu dali ulicu.....I brata mu, mladog muslimana (demokracija vladala u obitelji :D ) poslali u zatvor....
mostarac

Post by mostarac »

Ovde je osnovni problem sto se govorom o partizanskim zlocinima ne zeli napraviti dobra stvar i izraziti neko saucesce, nego se zeli jednostavno izjednaciti sistem i sve ono sto je taj sistem nosio sa sobom, sa koljackim sistemima draze mihajlovica i ante pavelica. Isto tako se navodjenjem ovih stvari zeli dovesti u pitanje neupitni antifasisticki karakter narodnooslobodilackog rata i zeli se amnestirati cetnike, ustase, handzarovce na nacin sto ce da se kaze da su svi cinili zlocine i da su svi zlocinci i da su svi isti. E nisui nema sanse. Isto kao sto ni u ovom ratu nisu svi isti i to bi isto bilo kao da neko pokusa zbog Vozuce izjednaciti ARBiH i VRS, a to jednostavno ne ide. Isto se pokusava i sa ovim sto se radi sa Titom. Uopste nije cilj ni istina ni bilo sta drugo nego jedan i jedini cilj da se u ime amnestije i rehabilitacije najmracnijih ideja iz nase proslosti i fasistickih i koljackih hordi, predstavi i njihova jedina alternativa istom takvom. Zasto to rade? Rade prije svega jer zele da nadju svoje mjesto pod politickim suncem i da tu i opstanu, rade i zbog toga sto je nacionalizam i fasiszam uvijek glasniji od svih ostalih, rade i zbog toga sto zele da nadju opravdanje za svoje zlocine i rade najvise iz straha, jer samo je Josip Broz znao kako i na koji nacin da im stane u kraj i da ih smiri i svede na pravo mjesto i polozaj u drustvu i samo se njega, cak i mrtvog, plase i crvene petokrake zvijezde kao simbola koji je nosila njegova vojska i imala njegova drzava. Sve dok oni to rade zbog toga ja cu branit svaki partizanski metak, jer oni to ne rade zbog bilo kakve istine, nego zbog promicanja ideja fasizma i najmracnijih ljudskih poriva. Josip Broz jednostavno nije nikad bio zlocinac i nikad vam "gospodo" nece uspjeti da ga izjednacite sa krvnicima koje je pobjedio i razbio ko beba zvecku, a to nikad ne bi uspio da nije imao uz sebe i narod i pamet i sistem i organizaciju, ali prije svega narod, jer kompletna Jugoslavija je oslobodjena samostalno izuzev istocne Srbije i dijelova Vojvodine. Mogu se neki sad upirati da ga proglase ovakvim ili onakvim ali iza njega je stajao narod jer da to nije bilo tako on nikad ne bi mogao dobiti rat i napraviti od Jugoslavije prosperitetnu zemlju koja je ma sta neko od vas govorio ipak isla naprijed i pri raspadu bila razvijenija od 5 clanica tadasnje evropske dvanaestorice tj. EZ. U drugi svjetski rat je usla kao najnerazvijenija drzava evrope, cak i nerazvijenija od Albanije. Toliko o Josipu Brozu i mozete mu ga samo *******, a cinjenica je da je tu imao materijala :D
suncokret13

Post by suncokret13 »

Savo Kovacevic,

sigurno jedan od najvecih heroja na nasim prostorima za vrijeme II svjetskog rata.
liberal

Post by liberal »

suncokret13 wrote:Savo Kovacevic,

sigurno jedan od najvecih heroja na nasim prostorima za vrijeme II svjetskog rata.
ma jok ba ....zar nisi procitao

cetnik i to najgore vrste :-) :-) :-) :-) :-)

najzalije je sto ovi sto prozivaju partizane imaju u svojim familijama zlocince sto su pripadali opstepoznatim koljacima
suncokret13

Post by suncokret13 »

auuuuuuuu
onda znaci i car lazar je chetnik,

a kralj trpimir ustasa,

u koju ce kategoriju uci majstor Radovan ( tvorac portala na Sibenskoj katedrali ),ima ime chetnika a opet je zivio u hrvatskoj ??

marko marulic i ivan gundulic sigurno odose u ustase,
a iz jovan jovanovi zmaj iz stare teske chetnicke porodice.

kako se sve otkriva...............
suncokret13

Post by suncokret13 »

Partizan

Image
zlata

Post by zlata »

sesalmir wrote: Mislim da svak može učiti šta hoće i pisati kako hoće, pa tako ako neko želi može i danas pisati arapskim pismom, jer je estetski ljepše, ali ga na učenje takvoga pisma ne primorava država, već lijepo ako hoće da se još dodatno obrazuje neka upiše kurs ili neku privatnu školu za tako nešta. Mislim da nam je rasprava otišla predaleko od same teme, ali bi volio da mi ponudiš realan odgovor, na pitanje zašto ne ukinuti obavezno učenje čirilice.
Misli da su razlozi da je estetski ljepša ili da neću moći čitati neke gnjige na našem jeziku presmiješni ( ista je situacija i sa arapskim pismom, koje je meni estetski još ljepše i njegovo nepoznavanje me onemogučava u čitanju nekih naših knjiga od prije 200 godina, pa nas opet niko ne tjera da ga učimo)
Pa nije valla tol'ka muka naucit cirilicu. Mi smo ipak slavofoni...i kao takvi...trebali bi svi znati cirilicu....citati srpski, ruski, ukrajinski, bugarski. Sta fali jednom 7-o godisnjaku...da ga naucis cirilicu? Dok znas cirilicu....odma vec "haman" znas jos 4-5 jezika. U danasnjem svijetu...to je ogromna prednost...a minimalna investicija u trudu i radu. Inace....ja sam k'o dijete bila naucila arebicu...nazalost...zaborav'la...i pravo mi je krivo. To sto Srbi svojataju cirilicu...k'o dio njihovog identiteta...o to mi je bas krkanski...isto k'o kad ostali u samoj Cirlici VIDE Cetnike. Bez-veze. Cirilica je dio nase kolektivne kulture i povjesti...i nije astronomska fizika...nego najobicinija azbuka...sa svojih 20+ slova. I jest ljepsa od latinice...narocito pisana...kaligrafija...itd.
Fair Life

Post by Fair Life »

suncokret13 wrote:auuuuuuuu
onda znaci i car lazar je chetnik,

a kralj trpimir ustasa,

u koju ce kategoriju uci majstor Radovan ( tvorac portala na Sibenskoj katedrali ),ima ime chetnika a opet je zivio u hrvatskoj ??

marko marulic i ivan gundulic sigurno odose u ustase,
a iz jovan jovanovi zmaj iz stare teske chetnicke porodice.

kako se sve otkriva...............
Sve su to gore fasisti...

PS. . .Zaboravila si na Arsena Dedica, pokojnog Djordja Novkovica...
kijameta

Post by kijameta »

sesalmir wrote:
kijameta wrote:
sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to. :zzzz: ljiepi snovi.
Nemas ti pojma,fakat.Cherchill je htio izvesti iskrcavanje na Balkan,sa tom varijantom da NDH ,promijeni stranu i pomogne englezima,postavsi tako saveznicka vojska,pomocu engleskih spijuna se je sa jednim dijelom NDH visokih oficira sve dogovorilo.Ali je Pavelic sve saznao na vrijeme i posto je na svoj nacin bio castan covjek sve izdajnike je streljao.Zbog toga a jos vise zbog drugih razloga Cherchil je odustao od te ideje.Najveci problem mu je bio Tito,jer je bio sposoban politicar i imao je vojsku koja je nesto znacila.Imao je masovnu podrsku u Hrvatskoj(jer je bio jasanpo pitanju Dalmacije i Istre i Sloveniji,jer su slovenski partizani bili jaki A slovenacki narod je zbog genocida od strane Njemaca i Talijana bio odlucan u ujedinjenju sa juznom bracom.A tu je i tamni vilajet Bosna,koja zasluzuje poseban osvrt.Naravno da se tu Chechil nije imao muda uplesti.
Pavelic je bio mrva od politicara u odnosu na Tita.Da bi dosao na vlast ustupio je Dalmaciju,dio hrvatskog primorja talijanima i usto zaboravio i Istru,tu ga je Tito odmah tukao u popularnosti kod Hrvata.Recimo Franjo Tudzman je bio zestoki partizan,jedan od onih sa prave strane puske u Bleiburgu,zasto,zato jer je Tito Hrvatima,davao vise od Pavelica.
Druga Paveliceva a i tvoja glupost je Bosna,ako je iko u Bosni u manjini,to su Hrvati.Od 27 juna dana ustanka u Bosni,nikad NDH nije kontrolirala vise od 30 % Bosne,bez njemacke italijanske pomoci bi ih partizani i cetnici istjerali van do 42 najkasnije.
Kod tebe vidim sindrom da najbrojniji i historijski najvazniji bosanski narod jednostavno ne racunas kao faktor.Sto se takvima kao i Pavelicu odmah obije o glavu.Bosnjaci su 41 prihvatili NDH jer su znali da tada iza nje stoji Njemacka u usponu.Mada od samog pocetka imamo protivljenja bosnjackih intelektualaca NDH.Cim je Njemacka pocela opadati Bosnjaci su pristupili partizanima,zasto-jer je i njima Tito ispunjavao nacionalnu teznju,davao im je cjelovitu drzavu Bosnu.Drzava Bosna je krajnji cilj bosnjackog naroda i bas me zanima da je kojim slucajem opstala NDH kao drzava poslije drugog svjetskog rata,kako bi uspjeli sprijeciti,nezavisnost bosanske drzave.Oruzano nisu mogli ni u ratu uz pomoc Njemaca i Talijana a demokratski posto smo do Une,Bosnjaci vecina jos manje.
Tako da je tvoja fantazija o velikoj Hvatskoj,samo djecji san.Ja sam mislio da je poslije poraza paravojnih snaga bosanskih Hrvata,protiv vladine vojske u ljeto 93 to svima jasno ali vidim da ipak nije.
1. I sam priznaješ da je postojao plan da englezi uđu na Balkan i preokrenu vlast NDH na svoju stranu, ali su odustali zbog vjerovatno prevelikih gubitaka koje bi time pretrpili, što sam i napisao kao jednu od opcija iz tog perioda
2. Nisam napisao da su Bošnjaci manjina u Bosni, nego u NDH, tako da nisi ni pročitao ili shvatio šta sam napisao
Tako da mi nije jasno zbog čega takvi komentari, kad mi pričaš isto što sam i ja napisao samo tvrdeći da ja nisam u pravu.
Naravno da od velike hrvatske nema ništa, niti će biti, ali što je najžalosnije, danas ne da nema velike Bosne, nego je nema nikakve. Živim u državi u kojoj imamo 3 strane, sve tri vuku samo za svoje, za ostale dvije ih boli briga. Dogovorit se ne možemo ni oko čega, nemamo himnu, ne bi imali ni valutu da nam EU nije pomogla, ne bi imali ni pasoš ni zastavu da nam ih nisu nametnuli. Ustvari nije mi jasno ni šta se ovdje uopšte naziva državom, jer za bilo kakav dogovor sva tri naroda moraju biti saglasna, što je praktično nemoguče. Mi smo usvari jedna čudna kolonijalna tvorevina, sa stranom vojskom koja je tu samo da se ne bi opet poklali, sa visokim predstavnikom od kojeg očekujemo da sve riješi.
Mene samo interesuje kako u periodu '45 nije postojala nikakva demokratska struja okrenuta zapadnoj evropi, koja bi se zalagala za ulazak saveznika na naš prostor, nego su opcije bile ili za kraljevinu, ili za fašizam ili komunizam?
I dalje mislim da '92 i ovakve situacije ne bi ni bilo da su se englezi odlučili vojno ući u NDH, kao što su ušli i u Atinu, iako ne bi bilo ni Bosne kao države, a mislim da je ni danas nema, već je samo slovo na papiru, koje i da neko izbriše, ne bi zabrinulo nikoga u cijelome svijetu, ali bi ako ništa bili sastavni dio evrope, što danas nećemo postići ni za 10godina.
Strah me je to i pomislitii, ali u Bosni se očito mora ratovati dak neko ne pobijedi, što je najtragičnije danas se sve vladajuće stranke nazivaju 'demokratskim', a demokratije nigdje na mapi.
Dobro,izvini ako sam te kroz moj odgovor nazvao velikohrvatom,jer ocito to nisi.
Normalno,da bi historija bila drugacija da su se Englezi iskrcali na Balkanu u 43-44 ali mislim da bi u konacnici opet Tito pobijedio i da je to glavni razlog zbog lojeg se Englezi nisu htjeli iskrcati,kao ni Rusi 1944 preci Dunav,tada im je Tito zaprijetio da ce u slucaju da crvena armija pokusa napredovati prema Njemackoj kroz Jugoslaviju biti tretirani kao neprijatelji i bit napadnuti.Tito je 44 imao armiju od 800 hiljada-1 miliona ljudi i vjesto je manevrisao izmedzu Rusa i zapada.
Cak i ljubitelji Tita na forumu nisu svjesni njegove politicke sposobnosti,on je rat dobio na foru nacionalizma,jer je slovencima,dozvolio genocid nad njemackom manjinom obecavao im ciijelu Beneciju,(slovenski naziv za italijansku pokrajinu Furlaniju),Trst,Videm(Udine),Goricu(Goriziu),tako da bi se skladno Titovim obecanjima Slovenija pruzala sve do Venecije,dokle su partizani vojno i dosli,obecavao ime cijelu Korosku sa Celovecom(Klagenfurtom) i povratak Prekmurja okupiranog od Madzara.Vecinomjeto i ostvareno.Znaci bio je veliki slovenski nacionalista.Bio je i najveci hrvatski nacionalista,mnogo veci od Pavelica koji je za vlast prodao Dalmaciju i otoke kao i Baranju.Tito je zauzvrat,jasno rekao da su Dalmacija i otoci hrvatski,obecao je i dao Istru,veliku i danas najbogatiju hrvatsku pokrajinu koja nikad u povijesti nije bila hrvatska.Naravno,izborio je i Baranju.Bio je veci Bosnjak od svih truhlih begova,jer je nametnuo bezpogovorno bosansku drzavu.Bio je i veliki Srbin,stabilizovao je srpsku vlast u Vojvodini(frisko otetoj od Madzara 1918) sa protjerivanjem velikog broja Madzara i njemacke manjine (500 hiljada) iz Banata i Srijema,dozvolom Srbima da drze punu vlast na vecinski Albanskom Kosovu i naravno povratak svih opcina Srbiji,koje je Srbija otela Bugarima u balkanskim ratovima.Bio je makedonski nacionalista,barem kao Goce Delcev,jer je bas Tito prvi put u historiji stvorio makedonsku drzavu.A bio je i Crnogorac dovoljno,vratio im je drzavnost otetu od Srbije i da im Boku-Kotorsku i Herceg-Novi,etnicki hrvatski a povijesno hrvatski i bosanski prostor.Tito je igrao na kartu nacionalizma i na taj nacin mu nijedna demokratska partija u Jugoslaviji nije mogla parirati.
A demokratskih snaga je u Jugoslaviji bilo, ustanak slovenskog naroda u Sloveniji je uradzen po pozivu sa sastanka 5-6 slovenskih politickih partija(medzu njima i krscanskih demokrata) 27 aprila 1941(taj datum je uvijek bio praznik u Sloveniji ali bas zbog ucesca ostalih partija nije bio sluzbeni dan ustanka u Sloveniji),sve te demokratske snage u Sloveniji je Tito potukao upravo fanaticnim slovenskim nacionalizmom.
U Hrvatskoj je uvijek najjaca partija bila HSS,nisu ih ni ustase smjele dirati i tek kada su prvaci HSS dobili obecanja od Tita o demokraciji u Hrvatskoj,pozvali su svoje clanove i sve Hrvate u partizane.I tada je poceo masivan odliv domobrana u partizane.Naravno ne treba pomijati da ih je poslije Tito izdriblao kao bekane.
A i cetnici su bili demokrate,odnosno vojska generala Mihajlovica je predstavljala demokratsku Jugoslovensku vladu u Londonu i sa njima je Tito u pocetku saradzivao.A tome kako ih je izdriblao je napisano mnogo knjiga.Ukratko,pokazalo se da je jedan zagorski seljak puno lukaviji od cijele bande srpskih seljaka.Mada i tu ima veze nacinalna stvar,jer je Tito i Srbima nudio dovoljno.Najjaca bosnjacka politicka partija je bila MBO od rahmetli Spahe,oni su poslije Spahine smrti bili dosta nejedinstveni a i sta bi mogli uraditi protiv covjeka koji je ponovo uspostavio bosansku drzavu,cemu se oni, veliki Bosnjaci nisu primakli ni u snovima.
Toliko o proslosti a jos rijec dvije o sadasnjosti;koliko drzave imamo-toliko imamo.Treba raditi i raditi i djecu pravitI a ostalo ce biti.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

CGN wrote:Mislim da se Covjek mora vratiti na SVOJE VLASTITE probleme a pustiti Dresden i Japan jer mi imamo vise svojih problema!!!!!!!

Normala je da ima zrtava u jednom ratu na sve strane ali kod nas je to nesto sasvim nesto drugo!!

Nemam ja nista protiv partizana boze sacuvaj! Ali kako moze biti da jedan CETNIK Sava Kovacevic poslije 2 SR postane Narodni heroj. Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU i ti muslimani se tamo nikad vise nisu vratili koji su uspjeli ispred njihove kame da pobjegnu. Poslije toga taj isti prelazi u PARTIZANE!!!! Jer je navodno primjetio da je komunizam nesto sto valja!! HAAAAAAAALOOOOOOO!!!

Ja jos nigdje nisam cuo da su Bosnjaci i Hrvati prelazili iz Ustasa ili Handzar Divizije u partizane!! Samo se to desavalo sa Cetnicima. Jebem ja onda takvu drzavu......

Moj Amidza licno nikada se nije smio vise vratiti u Jugoslaviju jer je sa 16 godina otisao u Njemacku gdje su ga ovi izucili da bi sa 18 godina bio njihov vojnik!! Umro je u Klagenfurtu 62 godine i bio je proglasen za RATNOG ZLOCINCA od strane UDBE iako se nije borio na Balkanu vec u Francuskoj i Holandiji............ Moj Dedo je dobio batina i batina zbog njega a da ne govorim o ostalim Amidzama koji su takodjer imali puno problema!!!

Hocu da kazem da nama komunizam nista nije pomogao vec smo tada jednostavno bili prevareni po ko zna koji put.

1992 godina je nesto drugo. Jeste nas izginulo dosta ali zato imamo SVOJE sto smo uvijek i trebali da imamo. Sve republike bivse YU su imale svoje nacionalne oznake dok se na republickim zastavama samo na BiH zastavi su stavili neke DIMNJAKE fuuuuuuj! Jer nisu mogli da zive sa cinjenicom da je vecina naroda u BiH bila Bosnjacke populacije.....

Onda dolazi hajka na MLADE MUSLIMANE itd.

KOMUNIZAM JE ISTI KAO HITLEROV NACIONALIZAM I TACKA.
Jel´ to zbog ovog dole sto napisa nemas nista protiv partizana? :-) :-)

:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

kijameta wrote:Najjaca bosnjacka politicka partija je bila MBO od rahmetli Spahe.
Valjda mislis na JMO? (Jugoslovenska Muslimanska Organizacija) :-?

A znadete li vi :D da su 1946. u Jugoslaviji odrzani parlamentarni visestranacki izbori, prvi i posljednji sve do 1990? Na njima je KPJ odnjela pobjedu, a Ivo Lola Ribar postao predsjednik predsjednistva, ali bas bi bilo interesantno saznati rezultate ostalih stranaka, :P mada cisto sumnjam da je to bilo regulara. :-?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sesalmir wrote:

Znam kako to danas izgleda, ni ja nemam sada želju živjeti i takvoj državnoj tvorevini u kojoj bi totalno obezvrijedili kompletnu borbu iz '92 u kojoj bi praktično pljunuli na mezare i groblja svih koji su se borili za nezavisnu BiH. Ali ako je naš politički vrh već prije 50 godina odlučio živjeti u takvoj zajednici kao što je NDH, kažem žao mi je što se nisu poklopile neke druge okolnosti, pa da imamo demokratsku zamlju, sa 60 godina dugom tradicijom, koju bi svi rođeni od '40 pa na ovamo osjećali kao svoju, u kojoj djeca ne bi i dan danas morala učiti pisati čirilićno pismo, što mi je najsmješnija stvar današnjeg školstva ( bolje je kinesko pismo naučiti, korisnije je). Svjestan sam toga da bi ' lijepa naša' bila himna koju bi pjevali, da bi nam na zastavi stajala šahovnica, što mi se danas moram reći gadi i pri samoj pomisli, ali u takvom historijskom razvoju o tome se ne bi ni razmišljalo na način na koji danas razmišljamo. Pa samo da je u periodu '92 na tuđmanovom mjestu sjedio mesić, niti bi bilo rušanja starog mosta niti sukoba, već bi se zajedničkim snagama borili od slobe i njegove politike, i vjerovatno bi i u bosni imali operaciju sličnu hrvatskoj 'oluji', i ista ta šahovnica i himna 'lijepa naša' bi se činila potpuno prijateljskom i prihvatljivom. Tako da moj post nije imao za cilj oživljavanje nikakve velike hrvatske ili srbije, već isključivo razmišljanje 'šta bi bilo kad bi bilo', i volio bih čuti i razmišljanja drugih, o još nekim eventualnim realnim( znači nikakve nebuloze tipa da oživi kulin ban i da imamo cijelo primorje i da je Bosna najveća sila u regionu) opcijama razvoja situacije u tom periodu.
btw. Moram naglasiti da me na ovakvo razmišljanje navodi današnja situacija u kojoj živimo u nekoj čudnoj državnoj tvorevini kojoj mi se jedino sviđa njen naziv, a sve ostalo, zastava, himna,državno uređenje,ekonomska situacija se čine kao jedan ružni san iz kojeg nema izlaza.
ccc... @sesalmire...
Sam si rekao da si balavac :D pa de da ti to uzmemo kao olaksavajucu okolnost... :oops:
Kad bih znao da se "nas politicki vrh" (a pojma nemam koji je to politicki vrh bio medju "nasim" minderashima! :? ) odlucio da bude uz NDH a da je onda i narod podrzao taj "politicki vrh", odrekao bih se i "politickog vrha" i naroda a bome i tebe tako pametna, dragi moj mladi @sesalmire... :(
Kako bi te samo sad, da moze, Pavelic prigrlio i njezno pomazio kao kakav njezni cvjetic....
Hrvatski cvjetic, dabome...
:oops:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Klodovik wrote:
_BosanaC wrote:Danas je ocito, a ocito je bilo i od Titove smrti pa na ovamo, da ako je i bilo tih zlocina bilo ih je premalo, jer zaista ne znam kako pored tolikih zlocina ovolika bagra ostade ziva.
Koliko je, onda, još trebalo pobiti ljudi da bi sve bilo kako treba biti? Koliko te bagre ima?
Nije bitna kvantiteta, bitna je kvaliteta.

U jednom trenutku dovoljno je bilo na pravi vakat i njih desetak objesiti negdje da vise.
Post Reply