ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post Reply
IBM

#126 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by IBM »

GandalfSivi wrote:
celavac27 wrote:Partizani su cinili velike zlocine u II SV. ratu i to malo ko danas pogotovo od strane neo komunista zeli priznati na drugim chat forumima sam pokusavao razgovarati o ovoj temi ali zacas te skinu ja imam puno podataka o tome tako da sam ispisao i skidao sa neta dosta stvari sto se tice ovog...

Moj djed je bio pripadnik 13. SS Handzar divizije i odlezao je svoje ali su partizani 45 godine pred sam kraj rata iz naseg mjesta pokupili sve muslimansko i hrvatsko sto je moglo hodati i pobili na jednom mjestu na kojem se na kraju odrzavala korida stradalo je preko 270 ljudi vecinom civilia koji su se nasli kod kuca zajednicke operacije sa cetnicima su zajedno izvodili pa eto ako postoji pravda i za to bi neko trebao odgovarati
I nije te sramota reci da ti je djed bio pripadnik SS Handzar divizije???

Sta ga ima biti sramota? mobilizacija za ovu diviziju je bila prisilna a ionako je kratko trajal. Na zalost 13. handzar je samo jos jedan primjer kako su Bosanski muslimani bili iskoristeni.

Preporucio bi svima da procitaju knjigu " Buntovnici iz Villefranhce" mozete je naci u Buybooku. strani su autori.

Meni je jedino kirvo sto Hrvatska danas predstavlja heroje iz Villefranche kao svoje dok nasi sute iako su vecina pobunjenika bili Bosanski muslimani.

Ipak to je jedina pobuna u SS divizijama. da se pobunis i da ubise svoje njemacke oficire- za to ti trebaju muda.
_BosanaC

#127 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU

Post by _BosanaC »

IBM wrote:
GandalfSivi wrote:
celavac27 wrote:Partizani su cinili velike zlocine u II SV. ratu i to malo ko danas pogotovo od strane neo komunista zeli priznati na drugim chat forumima sam pokusavao razgovarati o ovoj temi ali zacas te skinu ja imam puno podataka o tome tako da sam ispisao i skidao sa neta dosta stvari sto se tice ovog...

Moj djed je bio pripadnik 13. SS Handzar divizije i odlezao je svoje ali su partizani 45 godine pred sam kraj rata iz naseg mjesta pokupili sve muslimansko i hrvatsko sto je moglo hodati i pobili na jednom mjestu na kojem se na kraju odrzavala korida stradalo je preko 270 ljudi vecinom civilia koji su se nasli kod kuca zajednicke operacije sa cetnicima su zajedno izvodili pa eto ako postoji pravda i za to bi neko trebao odgovarati
I nije te sramota reci da ti je djed bio pripadnik SS Handzar divizije???

Sta ga ima biti sramota? mobilizacija za ovu diviziju je bila prisilna a ionako je kratko trajal. Na zalost 13. handzar je samo jos jedan primjer kako su Bosanski muslimani bili iskoristeni.

Preporucio bi svima da procitaju knjigu " Buntovnici iz Villefranhce" mozete je naci u Buybooku. strani su autori.

Meni je jedino kirvo sto Hrvatska danas predstavlja heroje iz Villefranche kao svoje dok nasi sute iako su vecina pobunjenika bili Bosanski muslimani.

Ipak to je jedina pobuna u SS divizijama. da se pobunis i da ubise svoje njemacke oficire- za to ti trebaju muda.
Cek bolan, prvo mjesecima pricaju po forumu i iznose dokaze i dokaze da se Handzar diviziju islo dobrovoljno, zatim vaze o tome kako to nije bila nikakva divizija koja se borila protiv ovih i onih nego da joj je bio zadatak da se sveti na srpskim selima za zlocine cetnika nad Bosnjackim selima, a sada nam ti kazes da je mobilizacija bila prisilna? :?

@osa brate, sta su sad od ovoga cinjenice? :roll:
mostarac

Post by mostarac »

osa wrote:
mostarac wrote:ovo nije bila ta vrsta rata. Dovoljno je da ne govorimo :D
nekako mi se čini da je ovaj rat bio pogubniji po bošnjake nego prošli, gledano u kontekstu toga možda je baš ovo ta vrsta rata, međutim gledano u kontekstu vremena ovo nije to vrijeme. zanima me da li su i hrvati prema svojoj rodbini koja je bila u armiji bih upotrbljavali takve metode prestanka svih odnosa, jer nisu bili u hvo.
nemam pojma. to je stvar unutar njihove familije i ja se u to necu mjesati. Mozda ovi sto su bili u Armiji nece da pricaju sa ovim koji su bili u HVO :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

osa wrote:
nekako mi se čini da je ovaj rat bio pogubniji po bošnjake nego prošli, gledano u kontekstu toga možda je baš ovo ta vrsta rata, međutim gledano u kontekstu vremena ovo nije to vrijeme. zanima me da li su i hrvati prema svojoj rodbini koja je bila u armiji bih upotrbljavali takve metode prestanka svih odnosa, jer nisu bili u hvo.
osa wrote:za komunističke zločine naručito poslije rata, provlači se teza kako je tito naredio da se pobiju svi oni koji bi svojim djelovanjem mogli ugroziti opstojnost mlade države i zanimljivo daju mu za pravo i dobar broj smatra kako je to normalno. e sad kad bi im netko rekao da su i ustaški zločinci i svi ostali na ovim prostorima ubijali iz sličnih razloga, preventivno( da ne bi netko ugrozio ndh, četnici su preventivno čistili prostor zamišljene velike srbije od nesrba i sl.)ne znam kakav bi suvisao odgovor bio na ovo.
Za tebe je @Osa rat samo rat u kojemu postoje dvije strane podjednako krive i koje mogu, i sa moralnog stanovista imati iste metode za ostvarenje svojih ciljeva.
Da budem malo jasniji: Pavelic je klao i ubijao da bi ocistio povijesne granice lijepe njegove od svih mogucih pripadnika neciste krvi te svojoj neprikosnovenoj cistoj rasi plave hrvatske krvi omogucio da se bashkari na tisucljetnim hrvatskim prostorima. Broz je likvidirao Pavelicevce bas iz razloga sto su bili okorjeli fashisti i onda su, posto obojica likvidiraju, po tebi isti!
Isto i sa HVO i Armijom...
Ako je zvanicna politika prihvatila da su HVO i Armija jedno te isto, nemoj misliti da smo i svi ostali to aminovali...
:roll:
osa

Post by osa »

Vodenjak wrote:
osa wrote:
osa wrote:za komunističke zločine naručito poslije rata, provlači se teza kako je tito naredio da se pobiju svi oni koji bi svojim djelovanjem mogli ugroziti opstojnost mlade države i zanimljivo daju mu za pravo i dobar broj smatra kako je to normalno. e sad kad bi im netko rekao da su i ustaški zločinci i svi ostali na ovim prostorima ubijali iz sličnih razloga, preventivno( da ne bi netko ugrozio ndh, četnici su preventivno čistili prostor zamišljene velike srbije od nesrba i sl.)ne znam kakav bi suvisao odgovor bio na ovo.
Za tebe je @Osa rat samo rat u kojemu postoje dvije strane podjednako krive i koje mogu, i sa moralnog stanovista imati iste metode za ostvarenje svojih ciljeva.
Da budem malo jasniji: Pavelic je klao i ubijao da bi ocistio povijesne granice lijepe njegove od svih mogucih pripadnika neciste krvi te svojoj neprikosnovenoj cistoj rasi plave hrvatske krvi omogucio da se bashkari na tisucljetnim hrvatskim prostorima. Broz je likvidirao Pavelicevce bas iz razloga sto su bili okorjeli fashisti i onda su, posto obojica likvidiraju, po tebi isti!
Ako je zvanicna politika prihvatila da su HVO i Armija jedno te isto, nemoj misliti da smo i svi ostali to aminovali...
ljudi moji vama je sve takmičenje, te tko je više stradao, tko je više ubio, tko je krivlji za ovo ili ono, ovdje se priča o tome da su i dosad nedodirljivi pravednici činili zločine, što je najžalosnije te su zločine zataškavali a ne kao odgovorne osobe kaznili one koji su to organizirali i počinili. ne vidite li i u ovom ratu da je ta praksa naslijeđena, to je naučen obrazac ponašanja, a svi će za svoje zločine naći izgovore, ustaše u velikosrbima, partizani u ustašama, četnici u turcima, a na kraju su za mene bar po pitanju zločina svi siti ili je možda manji zločinac onaj tko ubije 100 ljudi od onoga tko ubije 200.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

osa wrote: ljudi moji vama je sve takmičenje, te tko je više stradao, tko je više ubio, tko je krivlji za ovo ili ono, ovdje se priča o tome da su i dosad nedodirljivi pravednici činili zločine, što je najžalosnije te su zločine zataškavali a ne kao odgovorne osobe kaznili one koji su to organizirali i počinili. ne vidite li i u ovom ratu da je ta praksa naslijeđena, to je naučen obrazac ponašanja, a svi će za svoje zločine naći izgovore, ustaše u velikosrbima, partizani u ustašama, četnici u turcima, a na kraju su za mene bar po pitanju zločina svi siti ili je možda manji zločinac onaj tko ubije 100 ljudi od onoga tko ubije 200.
I opet da upitam, ovaj put konkretnije:
Je li ikad bio ijedan rat u kojemu nije bilo zlocina na sve strane???

Vec sam ti jednom naveo primjer Hiroshime, Drezdena...
Puna je istorija tih i takvih zlocina!
To ih ne opravdava ali ih u svakom slucaju ne stavlja u isto kolo.
Bombardovanje Drezdena i atomska bomba bacena na Japan, koliko ja znam, nije nigdje dovela do toga da se Ruzvelta smatra ravnim Hitleru!
sesalmir

Post by sesalmir »

kijameta wrote:
sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to. :zzzz: ljiepi snovi.
Nemas ti pojma,fakat.Cherchill je htio izvesti iskrcavanje na Balkan,sa tom varijantom da NDH ,promijeni stranu i pomogne englezima,postavsi tako saveznicka vojska,pomocu engleskih spijuna se je sa jednim dijelom NDH visokih oficira sve dogovorilo.Ali je Pavelic sve saznao na vrijeme i posto je na svoj nacin bio castan covjek sve izdajnike je streljao.Zbog toga a jos vise zbog drugih razloga Cherchil je odustao od te ideje.Najveci problem mu je bio Tito,jer je bio sposoban politicar i imao je vojsku koja je nesto znacila.Imao je masovnu podrsku u Hrvatskoj(jer je bio jasanpo pitanju Dalmacije i Istre i Sloveniji,jer su slovenski partizani bili jaki A slovenacki narod je zbog genocida od strane Njemaca i Talijana bio odlucan u ujedinjenju sa juznom bracom.A tu je i tamni vilajet Bosna,koja zasluzuje poseban osvrt.Naravno da se tu Chechil nije imao muda uplesti.
Pavelic je bio mrva od politicara u odnosu na Tita.Da bi dosao na vlast ustupio je Dalmaciju,dio hrvatskog primorja talijanima i usto zaboravio i Istru,tu ga je Tito odmah tukao u popularnosti kod Hrvata.Recimo Franjo Tudzman je bio zestoki partizan,jedan od onih sa prave strane puske u Bleiburgu,zasto,zato jer je Tito Hrvatima,davao vise od Pavelica.
Druga Paveliceva a i tvoja glupost je Bosna,ako je iko u Bosni u manjini,to su Hrvati.Od 27 juna dana ustanka u Bosni,nikad NDH nije kontrolirala vise od 30 % Bosne,bez njemacke italijanske pomoci bi ih partizani i cetnici istjerali van do 42 najkasnije.
Kod tebe vidim sindrom da najbrojniji i historijski najvazniji bosanski narod jednostavno ne racunas kao faktor.Sto se takvima kao i Pavelicu odmah obije o glavu.Bosnjaci su 41 prihvatili NDH jer su znali da tada iza nje stoji Njemacka u usponu.Mada od samog pocetka imamo protivljenja bosnjackih intelektualaca NDH.Cim je Njemacka pocela opadati Bosnjaci su pristupili partizanima,zasto-jer je i njima Tito ispunjavao nacionalnu teznju,davao im je cjelovitu drzavu Bosnu.Drzava Bosna je krajnji cilj bosnjackog naroda i bas me zanima da je kojim slucajem opstala NDH kao drzava poslije drugog svjetskog rata,kako bi uspjeli sprijeciti,nezavisnost bosanske drzave.Oruzano nisu mogli ni u ratu uz pomoc Njemaca i Talijana a demokratski posto smo do Une,Bosnjaci vecina jos manje.
Tako da je tvoja fantazija o velikoj Hvatskoj,samo djecji san.Ja sam mislio da je poslije poraza paravojnih snaga bosanskih Hrvata,protiv vladine vojske u ljeto 93 to svima jasno ali vidim da ipak nije.
1. I sam priznaješ da je postojao plan da englezi uđu na Balkan i preokrenu vlast NDH na svoju stranu, ali su odustali zbog vjerovatno prevelikih gubitaka koje bi time pretrpili, što sam i napisao kao jednu od opcija iz tog perioda
2. Nisam napisao da su Bošnjaci manjina u Bosni, nego u NDH, tako da nisi ni pročitao ili shvatio šta sam napisao
Tako da mi nije jasno zbog čega takvi komentari, kad mi pričaš isto što sam i ja napisao samo tvrdeći da ja nisam u pravu.
Naravno da od velike hrvatske nema ništa, niti će biti, ali što je najžalosnije, danas ne da nema velike Bosne, nego je nema nikakve. Živim u državi u kojoj imamo 3 strane, sve tri vuku samo za svoje, za ostale dvije ih boli briga. Dogovorit se ne možemo ni oko čega, nemamo himnu, ne bi imali ni valutu da nam EU nije pomogla, ne bi imali ni pasoš ni zastavu da nam ih nisu nametnuli. Ustvari nije mi jasno ni šta se ovdje uopšte naziva državom, jer za bilo kakav dogovor sva tri naroda moraju biti saglasna, što je praktično nemoguče. Mi smo usvari jedna čudna kolonijalna tvorevina, sa stranom vojskom koja je tu samo da se ne bi opet poklali, sa visokim predstavnikom od kojeg očekujemo da sve riješi.
Mene samo interesuje kako u periodu '45 nije postojala nikakva demokratska struja okrenuta zapadnoj evropi, koja bi se zalagala za ulazak saveznika na naš prostor, nego su opcije bile ili za kraljevinu, ili za fašizam ili komunizam?
I dalje mislim da '92 i ovakve situacije ne bi ni bilo da su se englezi odlučili vojno ući u NDH, kao što su ušli i u Atinu, iako ne bi bilo ni Bosne kao države, a mislim da je ni danas nema, već je samo slovo na papiru, koje i da neko izbriše, ne bi zabrinulo nikoga u cijelome svijetu, ali bi ako ništa bili sastavni dio evrope, što danas nećemo postići ni za 10godina.
Strah me je to i pomislitii, ali u Bosni se očito mora ratovati dak neko ne pobijedi, što je najtragičnije danas se sve vladajuće stranke nazivaju 'demokratskim', a demokratije nigdje na mapi.
sesalmir

Post by sesalmir »

_BosanaC wrote:
sesalmir wrote:Imam jedno pitanje za učesnike u ovoj diskusiji, koje je vezano za temu, a da ne otvaram posebni topic, da vas pitam šta mislite kakva bi situacija nakon II svijetskog bila da se NDH kao takva državna tvorevina održala u svojim granicama?
Svi znamo šta se dešavalo pobijedom partizana od '45 na ovamo, ali šta da su npr. Britanci uletili, jer tako nešta je bilo neminovno zbog generalnih gubitaka njemaca na svim frontovima, pitanje je bilo ko bi prije ušao u NDH oni ili Rusi, i da su srušili fašističku vlast. Mislim da bi nam sa Rusima bilo kao i sa titom , samo što bi imali staljina, hruščova, gorbačova i ostale.I opet bi došlo do '92. S druge strane iako ne znam tačne podatke o kretanjima tadašnjih vojnih snaga, ali pri samoj pomisli da su englezi prošli kroz NDH, javlja mi se u glavi pomisao da smo mogli biti mala Italija koja bi već nekih 15godina bila sastavni dio EU, u kojoj ne bi bilo '92 i u kojoj ovakva rasprava ne bi ni postojala, jer bi tito bio jedan sitni poraženi komunistički pobunjenik iz II svjetskog rata. Tako da bi svi problemi koji su se javili '92 već tada bili riješeni. Mi u Bosni ne bi ni poomišljali na neka odcjepljenja, jer Bosne kao takve ne bi ni bilo, u NDH bi bošnjaci bili manjina, ali ako ništa živjeli bi u demokratskoj državi, podržanoj od strane cijele evrope, što, iako je to žalosno ali je činjenica, ni danas nemamo, jer dejtonska BiH je sve samo ne jedna stabilna demokratska zemlja. Srbija i crna gora bi imali svoju državnu zajednicu i to bi bilo to. :zzzz: ljiepi snovi.
Pa imas i danas tu opciju :D

Pripojis BiH velikoj Srbiji ili velikoj Hrvatskoj, budes manjina u jednoj od tih drzava, i fino demokratski s njima udjes u Evropu, a ne sikiras se vise za BiH jer je i onako nece biti kao takve.

Nego zanima me jesi li sve ovo sam smislio ili ti je ko pomogao? :?
Znam kako to danas izgleda, ni ja nemam sada želju živjeti i takvoj državnoj tvorevini u kojoj bi totalno obezvrijedili kompletnu borbu iz '92 u kojoj bi praktično pljunuli na mezare i groblja svih koji su se borili za nezavisnu BiH. Ali ako je naš politički vrh već prije 50 godina odlučio živjeti u takvoj zajednici kao što je NDH, kažem žao mi je što se nisu poklopile neke druge okolnosti, pa da imamo demokratsku zamlju, sa 60 godina dugom tradicijom, koju bi svi rođeni od '40 pa na ovamo osjećali kao svoju, u kojoj djeca ne bi i dan danas morala učiti pisati čirilićno pismo, što mi je najsmješnija stvar današnjeg školstva ( bolje je kinesko pismo naučiti, korisnije je). Svjestan sam toga da bi ' lijepa naša' bila himna koju bi pjevali, da bi nam na zastavi stajala šahovnica, što mi se danas moram reći gadi i pri samoj pomisli, ali u takvom historijskom razvoju o tome se ne bi ni razmišljalo na način na koji danas razmišljamo. Pa samo da je u periodu '92 na tuđmanovom mjestu sjedio mesić, niti bi bilo rušanja starog mosta niti sukoba, već bi se zajedničkim snagama borili od slobe i njegove politike, i vjerovatno bi i u bosni imali operaciju sličnu hrvatskoj 'oluji', i ista ta šahovnica i himna 'lijepa naša' bi se činila potpuno prijateljskom i prihvatljivom. Tako da moj post nije imao za cilj oživljavanje nikakve velike hrvatske ili srbije, već isključivo razmišljanje 'šta bi bilo kad bi bilo', i volio bih čuti i razmišljanja drugih, o još nekim eventualnim realnim( znači nikakve nebuloze tipa da oživi kulin ban i da imamo cijelo primorje i da je Bosna najveća sila u regionu) opcijama razvoja situacije u tom periodu.
btw. Moram naglasiti da me na ovakvo razmišljanje navodi današnja situacija u kojoj živimo u nekoj čudnoj državnoj tvorevini kojoj mi se jedino sviđa njen naziv, a sve ostalo, zastava, himna,državno uređenje,ekonomska situacija se čine kao jedan ružni san iz kojeg nema izlaza.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Cuj ne bi morali uciti cirilicno pismo? :?

Pa ako ti se ne svidja brate nemoj ga uciti. Neces izgubiti puno osim sto ces biti manje pismen i sto ces se hibretiti na knjige i tekstove koji ce ti biti isti ja na kineskom ja na tvom jeziku koji ne znas procitati.
sesalmir

Post by sesalmir »

:roll: Volio bih da sam prošao takav školski sistem, iz kojeg se ljudi ibrete takvome pismu. Zaista nisam dovoljno upućen, ali mišljenja sam da se ni u sloveniji ni u hrvatskoj cirilica vise ne uče. A knjige pisane na mom jeziku ali na
cirilicnom pismu, sigurno se mogu naci i u latinicnoj verziji, uostalom koliki broj knjiga je bio pisan arapskim pismom ,jos iz doba osmanlija, pa nikome nije smetalo sto ih vise ne moza procitati.
suncokret13

Post by suncokret13 »

zasto se jos ne bi malo vratio u istoriju,pa poceo nabrajati sve zlocine i od vremena:

sultana murata,
cara lazara,
i
nikole subica-zrinskog ?
osa

Post by osa »

Vodenjak wrote:
osa wrote: ljudi moji vama je sve takmičenje, te tko je više stradao, tko je više ubio, tko je krivlji za ovo ili ono, ovdje se priča o tome da su i dosad nedodirljivi pravednici činili zločine, što je najžalosnije te su zločine zataškavali a ne kao odgovorne osobe kaznili one koji su to organizirali i počinili. ne vidite li i u ovom ratu da je ta praksa naslijeđena, to je naučen obrazac ponašanja, a svi će za svoje zločine naći izgovore, ustaše u velikosrbima, partizani u ustašama, četnici u turcima, a na kraju su za mene bar po pitanju zločina svi siti ili je možda manji zločinac onaj tko ubije 100 ljudi od onoga tko ubije 200.
I opet da upitam, ovaj put konkretnije:
Je li ikad bio ijedan rat u kojemu nije bilo zlocina na sve strane???

Vec sam ti jednom naveo primjer Hiroshime, Drezdena...
Puna je istorija tih i takvih zlocina!
To ih ne opravdava ali ih u svakom slucaju ne stavlja u isto kolo.
Bombardovanje Drezdena i atomska bomba bacena na Japan, koliko ja znam, nije nigdje dovela do toga da se Ruzvelta smatra ravnim Hitleru!
možda da upitamo građane hirošime i dresdena, možda misle da je rusevelt i gori od hitlera. pogotovo one koji s ratom nisu imali veze.
CGN

Post by CGN »

Mislim da se Covjek mora vratiti na SVOJE VLASTITE probleme a pustiti Dresden i Japan jer mi imamo vise svojih problema!!!!!!!

Normala je da ima zrtava u jednom ratu na sve strane ali kod nas je to nesto sasvim nesto drugo!!

Nemam ja nista protiv partizana boze sacuvaj! Ali kako moze biti da jedan CETNIK Sava Kovacevic poslije 2 SR postane Narodni heroj. Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU i ti muslimani se tamo nikad vise nisu vratili koji su uspjeli ispred njihove kame da pobjegnu. Poslije toga taj isti prelazi u PARTIZANE!!!! Jer je navodno primjetio da je komunizam nesto sto valja!! HAAAAAAAALOOOOOOO!!!

Ja jos nigdje nisam cuo da su Bosnjaci i Hrvati prelazili iz Ustasa ili Handzar Divizije u partizane!! Samo se to desavalo sa Cetnicima. Jebem ja onda takvu drzavu......

Moj Amidza licno nikada se nije smio vise vratiti u Jugoslaviju jer je sa 16 godina otisao u Njemacku gdje su ga ovi izucili da bi sa 18 godina bio njihov vojnik!! Umro je u Klagenfurtu 62 godine i bio je proglasen za RATNOG ZLOCINCA od strane UDBE iako se nije borio na Balkanu vec u Francuskoj i Holandiji............ Moj Dedo je dobio batina i batina zbog njega a da ne govorim o ostalim Amidzama koji su takodjer imali puno problema!!!

Hocu da kazem da nama komunizam nista nije pomogao vec smo tada jednostavno bili prevareni po ko zna koji put.

1992 godina je nesto drugo. Jeste nas izginulo dosta ali zato imamo SVOJE sto smo uvijek i trebali da imamo. Sve republike bivse YU su imale svoje nacionalne oznake dok se na republickim zastavama samo na BiH zastavi su stavili neke DIMNJAKE fuuuuuuj! Jer nisu mogli da zive sa cinjenicom da je vecina naroda u BiH bila Bosnjacke populacije.....

Onda dolazi hajka na MLADE MUSLIMANE itd.

KOMUNIZAM JE ISTI KAO HITLEROV NACIONALIZAM I TACKA.
pitt

Post by pitt »

koji komunizam? Staljinov ili Shabanov? ne drkaj kruske i jabuke :) :D
patrius

Post by patrius »

Hitlerov "nacionalizam" je NACIZAM!!!
lady midnight

Post by lady midnight »

sesalmir wrote::roll: Volio bih da sam prošao takav školski sistem, iz kojeg se ljudi ibrete takvome pismu. Zaista nisam dovoljno upućen, ali mišljenja sam da se ni u sloveniji ni u hrvatskoj cirilica vise ne uče. A knjige pisane na mom jeziku ali na
cirilicnom pismu, sigurno se mogu naci i u latinicnoj verziji, uostalom koliki broj knjiga je bio pisan arapskim pismom ,jos iz doba osmanlija, pa nikome nije smetalo sto ih vise ne moza procitati.
pa gospodine, jezik kojim govorish - pretpostavljam da je bosanski - se pishe na dva pisma, na cirilici i latinici, svidjalo se to tebi ili ne.
vidish, ja ne dam mi neko oduzme to pravo da pishem i chitam na cirilici (koja je za mene lichno, ako cemo po nekakvim estetskim kriterijima, chak ljepsha u pisanom obliku nego latinica) samo zato shto pokushava da monopolizira to isto pismo u svoje nacionalistichke svrhe .

i na kraju krajeva, shta je to loshe u tome poznavati josh jedno pismo, da je ne znam otkud? al ne, mi cemo se odreci znanja jer zaboga, omrazheni srbi pishu na tom pismu (ali i bugari i rusi i makednoci, ukljuchucujuci - mozhda je tebi ovo vazhno, meni bash i nije - i muslimane iz tih zemalja).

to da li se neshto uchi u hrvatskoj ili sloveniji - kakvo je to mjerilo, molicu lijepo? mozhda tebi lichno jeste, ali meni i u tom sluchaju izgleda smijeshno.

ta izjava da "nikome nije smetalo" shto se knjige na arapskom pismu vishe ne mogu prochitati je u najmanju ruku - glupasta, jer je itekako smetalo mnogima koji su fantastichno poznavali nekoliko orijentalnih jezika shto ih u veoma kratkom vremenu napravishe - nepismenim.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU :? :? :?

Muslimani su iz Užica protjerani 1863 godine. Prema ovome Sava Kovačević bi, kada je poginuo na Sutjesci 1943 godine, morao imati najmanje 100 godina..
pitt

Post by pitt »

valterbranisarajevo wrote:Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU :? :? :?

Muslimani su iz Užica protjerani 1863 godine. Prema ovome Sava Kovačević bi, kada je poginuo na Sutjesci 1943 godine, morao imati najmanje 100 godina..
i imao nevidljivu bradu :D

ma nek su fasisticki mitovi i zalopojke vazniji od sudbine jednog dokazanog patriote koji cami u srbijanskom zatvoru. ne znam koji klinac mu i repliciramo ovdje... :-) :oops:
Klodovik

Post by Klodovik »

_BosanaC wrote:Danas je ocito, a ocito je bilo i od Titove smrti pa na ovamo, da ako je i bilo tih zlocina bilo ih je premalo, jer zaista ne znam kako pored tolikih zlocina ovolika bagra ostade ziva.
Koliko je, onda, još trebalo pobiti ljudi da bi sve bilo kako treba biti? Koliko te bagre ima?
spreca

Post by spreca »

CGN wrote:Mislim da se Covjek mora vratiti na SVOJE VLASTITE probleme a pustiti Dresden i Japan jer mi imamo vise svojih problema!!!!!!!

Normala je da ima zrtava u jednom ratu na sve strane ali kod nas je to nesto sasvim nesto drugo!!

Nemam ja nista protiv partizana boze sacuvaj! Ali kako moze biti da jedan CETNIK Sava Kovacevic poslije 2 SR postane Narodni heroj. Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU i ti muslimani se tamo nikad vise nisu vratili koji su uspjeli ispred njihove kame da pobjegnu. Poslije toga taj isti prelazi u PARTIZANE!!!! Jer je navodno primjetio da je komunizam nesto sto valja!! HAAAAAAAALOOOOOOO!!!

Ja jos nigdje nisam cuo da su Bosnjaci i Hrvati prelazili iz Ustasa ili Handzar Divizije u partizane!! Samo se to desavalo sa Cetnicima. Jebem ja onda takvu drzavu......

Moj Amidza licno nikada se nije smio vise vratiti u Jugoslaviju jer je sa 16 godina otisao u Njemacku gdje su ga ovi izucili da bi sa 18 godina bio njihov vojnik!! Umro je u Klagenfurtu 62 godine i bio je proglasen za RATNOG ZLOCINCA od strane UDBE iako se nije borio na Balkanu vec u Francuskoj i Holandiji............ Moj Dedo je dobio batina i batina zbog njega a da ne govorim o ostalim Amidzama koji su takodjer imali puno problema!!!

Hocu da kazem da nama komunizam nista nije pomogao vec smo tada jednostavno bili prevareni po ko zna koji put.

1992 godina je nesto drugo. Jeste nas izginulo dosta ali zato imamo SVOJE sto smo uvijek i trebali da imamo. Sve republike bivse YU su imale svoje nacionalne oznake dok se na republickim zastavama samo na BiH zastavi su stavili neke DIMNJAKE fuuuuuuj! Jer nisu mogli da zive sa cinjenicom da je vecina naroda u BiH bila Bosnjacke populacije.....

:thumbup: :bih:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote: Broz je likvidirao Pavelicevce bas iz razloga sto su bili okorjeli fashisti i onda su, posto obojica likvidiraju, po tebi isti!
Likvidirati bilo koga bez sudjenja je zlocin. :oops:
Kada govorimo o Blajburgu recimo kao najocitijem primjeru ratnog zlocina partizana u pitanju je masovna likvidacija ustaskih vojnika, znaci ne oficira, ne komande, vec onako kako se kome ceifne. Tu je bilo i stradalih civila, zena i djece, ali i bez toga likvidacija zarobljenika je zlocin.
Ne znam bas da li se mogu porediti ustase i HVO, niti su ABiH i HVO isti. Ustase su vrsile masovne pokolje u sklopu jedne organizovane genocidne masinerije, HVO-ovi zlocini su ipak sporadicni. Da ne govorim o tome protiv koga je HVO ratovao najvise, a kakva je bila ideologija ustasa prema drugim narodima.
I trece, mislim da ti je besmislena paralela izmedju nedostatka sukoba ustase-cetnici u drugom svjetskom ratu, i bitaka izmedju HV i Srba u Hrvatskoj u zanjem ratu. Dok su Vukovar, Dubrovnik, Karlovac, itd gorili nas je bolio kurac sta se tamo desava, Srbi su tamo ratovali na isti nacin kao i u BiH, znaci sto su na pocetku jamili - jamili. Poslije je sve bilo povuci-potegni. Uopste, nije jasno sta si zelio tim reci, osim da pokazujes naznake netrpeljivosti prema Hrvatima, doduse nisi ni blizu mostarcu.
BosanaC, a pogotovo mostarac, razmisljanje koje imate vi i slicni vama, i koje imam ja i slicni meni, iscrtava po meni podjelu koja i danas postoji u politickoj ljevici BiH izmedju prikrivenih komunista i socijal-liberala. Vise ste puta iskazali svoju netrpeljivost prema svemu sto nije 'crveno' i nedostatak tolerancije, u smislu da ako je od partizana i od Tita, onda valja, ako je nesto protivno Titu i partizanima - onda to treba pobit, satrat, unistit. Takva represivna politika je dijelom i dovela do ovoga sto se desilo u ex-Yu.
Sva trojica izgleda opravdavate partizanske zlocine.
Na divljastvo fasista se ne moze odgovarati reciprotnim nacionalizmom (SDA) ili komunizmom (KPJ), vec necim sto se zove demokratija.
Ova prica kako se treba stidjeti svojih predaka i njihove sada vec davne proslosti ide u prilog tom besmislenom negiranju i represiji.

PS: Spominjem vas trojicu ne zato sto se u tome isticete vec zato sto ste malo elokventniji od drugih i cijenim vase misljenje, a pogotovo Bosancevo, koji je mescini moderator. :D

PPS: Neko rece da su Bosnjaci vise imali vise zrtava u ovom ratu nego u onome. Po ciframa koje sam ja nasao, brojke su otprilike iste (od 60 do 100,000 hiljada).
Last edited by jeza u ledja on 09/10/2007 18:53, edited 2 times in total.
Better Man

Post by Better Man »

spreca wrote:
CGN wrote:Mislim da se Covjek mora vratiti na SVOJE VLASTITE probleme a pustiti Dresden i Japan jer mi imamo vise svojih problema!!!!!!!

Nemam ja nista protiv partizana boze sacuvaj! Ali kako moze biti da jedan CETNIK Sava Kovacevic poslije 2 SR postane Narodni heroj. Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU i ti muslimani se tamo nikad vise nisu vratili koji su uspjeli ispred njihove kame da pobjegnu. Poslije toga taj isti prelazi u PARTIZANE!!!! Jer je navodno primjetio da je komunizam nesto sto valja!! HAAAAAAAALOOOOOOO!!

:thumbup: :bih:[/quote

Ako zaista vjeruješ u ovo što si napisao ti si onda lud!
sesalmir

Post by sesalmir »

lady midnight wrote:
sesalmir wrote::roll: Volio bih da sam prošao takav školski sistem, iz kojeg se ljudi ibrete takvome pismu. Zaista nisam dovoljno upućen, ali mišljenja sam da se ni u sloveniji ni u hrvatskoj cirilica vise ne uče. A knjige pisane na mom jeziku ali na
pa gospodine, jezik kojim govorish - pretpostavljam da je bosanski - se pishe na dva pisma, na cirilici i latinici, svidjalo se to tebi ili ne.
vidish, ja ne dam mi neko oduzme to pravo da pishem i chitam na cirilici (koja je za mene lichno, ako cemo po nekakvim estetskim kriterijima, chak ljepsha u pisanom obliku nego latinica) samo zato shto pokushava da monopolizira to isto pismo u svoje nacionalistichke svrhe .

i na kraju krajeva, shta je to loshe u tome poznavati josh jedno pismo, da je ne znam otkud? al ne, mi cemo se odreci znanja jer zaboga, omrazheni srbi pishu na tom pismu (ali i bugari i rusi i makednoci, ukljuchucujuci - mozhda je tebi ovo vazhno, meni bash i nije - i muslimane iz tih zemalja).

to da li se neshto uchi u hrvatskoj ili sloveniji - kakvo je to mjerilo, molicu lijepo? mozhda tebi lichno jeste, ali meni i u tom sluchaju izgleda smijeshno.

ta izjava da "nikome nije smetalo" shto se knjige na arapskom pismu vishe ne mogu prochitati je u najmanju ruku - glupasta, jer je itekako smetalo mnogima koji su fantastichno poznavali nekoliko orijentalnih jezika shto ih u veoma kratkom vremenu napravishe - nepismenim.
Upravo zato sam to i napisao jer su mnogi naši djedovi i pradjedi proglašeni nepismenim, a ipak je to učinjeno, pa reci mi zbog čega se onda ne bi ukinulo i obavezno učenje čirilice u školama? Mislim da svak može učiti šta hoće i pisati kako hoće, pa tako ako neko želi može i danas pisati arapskim pismom, jer je estetski ljepše, ali ga na učenje takvoga pisma ne primorava država, već lijepo ako hoće da se još dodatno obrazuje neka upiše kurs ili neku privatnu školu za tako nešta. Mislim da nam je rasprava otišla predaleko od same teme, ali bi volio da mi ponudiš realan odgovor, na pitanje zašto ne ukinuti obavezno učenje čirilice.
Misli da su razlozi da je estetski ljepša ili da neću moći čitati neke gnjige na našem jeziku presmiješni ( ista je situacija i sa arapskim pismom, koje je meni estetski još ljepše i njegovo nepoznavanje me onemogučava u čitanju nekih naših knjiga od prije 200 godina, pa nas opet niko ne tjera da ga učimo)
Last edited by sesalmir on 09/10/2007 18:57, edited 1 time in total.
CGN

Post by CGN »

valterbranisarajevo wrote:Svako zna da je Sava Kovacevic sa svojim cetnickim jedinicama pobio muslimane po UZICU :? :? :?

Da 1863 i 1941 gospodine! Uzice je imalo prije drugog svjetskog rata 12 gradskih dzamija!! Gdje su sada??????? Nego sam zaboravio napisati da je taj HEROJ SAVA sa svojim cetnicima i muslimane iz Niksica protjerao!!!! Ima li muslimana danas u Niksicu?? Nema niti ce ih ikad vise biti. Vjerovatno je postao Heroj zato sto mu je bilo jednostavno djecu i zene klati.

Ima ona dobra stara poslovica !! Okrenes Subaru na jednu stranu gdje je petokraka a kada sretnes cetnike okrenes Subaru sa druge strane gdje je Kokarda.

Ima ovdje dosta pojedinaca koji se sprdaju sa svim ovim jer ne mogu da vjeruju da je KOMUNIZAM sranje veliko.

Neko malo prije napisa da Partizani nisu uspjeli pobiti svu nacisticku bagru. Ja bih prije rekao da su Partizani pobili vise NEDUZNIH dok je Bagra sklonjena i dosla 1990 ponovo na vlast. Pola partizana ti je bagra......
Post Reply