A ko sta sadrzi?L u c i f e r wrote:Nisi dobro pročito: nije atomi, već ćelije...
Zivot poslije smrti
-
m_l
#301 Re: Zivot poslije smrti
-
L u c i f e r
#302 Re: Zivot poslije smrti
Ćelija ne zadrži iste atome za vrijeme čitavog svog postojanja.m_l wrote:A ko sta sadrzi?L u c i f e r wrote:Nisi dobro pročito: nije atomi, već ćelije...
- animals
#304 Re: Zivot poslije smrti
Samo vi zivite kad umrete

-
kerima1
#305 Re: Zivot poslije smrti
Zivit ces i ti ne brini:)animals wrote:Samo vi zivite kad umrete![]()
- animals
#306 Re: Zivot poslije smrti
Ma bilo bi mi previse, vjeruj mi..dosta mi ovaj jedan zivotkerima1 wrote:Zivit ces i ti ne brini:)animals wrote:Samo vi zivite kad umrete![]()
-
kerima1
#307 Re: Zivot poslije smrti
Kakvi dosta suti i zivi kad nam se daje:)animals wrote:Ma bilo bi mi previse, vjeruj mi..dosta mi ovaj jedan zivotkerima1 wrote:Zivit ces i ti ne brini:)animals wrote:Samo vi zivite kad umrete![]()
Ti si bas skoro napisao Bog je sve sto je lijepo na ovom svijetu,kako onda moze nestati nesto sto je dio Boga ako je?
- animals
#308 Re: Zivot poslije smrti
Kakvi dosta suti i zivi kad nam se daje:)kerima1 wrote: Ma bilo bi mi previse, vjeruj mi..dosta mi ovaj jedan zivot
Ti si bas skoro napisao Bog je sve sto je lijepo na ovom svijetu,kako onda moze nestati nesto sto je dio Boga ako je?[/quote]
Obnavlja se..jedan zivot umire, a drugi se radja..isto kao sto jedan cvijet uvene, a drugi cvjeta..
-
kerima1
#309 Re: Zivot poslije smrti
Obnavlja se..jedan zivot umire, a drugi se radja..isto kao sto jedan cvijet uvene, a drugi cvjeta..[/quote]animals wrote:Kakvi dosta suti i zivi kad nam se daje:)kerima1 wrote: Ma bilo bi mi previse, vjeruj mi..dosta mi ovaj jedan zivot
Ti si bas skoro napisao Bog je sve sto je lijepo na ovom svijetu,kako onda moze nestati nesto sto je dio Boga ako je?
Dobro to na ovom svijetu,mislila sam tamo gdje duse idu.Da smo mi neki mutavi i glupi moglo bi se povjerovati u konacni kraj,ali ovakvi kakvi smo mi smo beskrajni nema druge:)
- animals
#310 Re: Zivot poslije smrti
Ne, znam..nece mi biti zao i ako skroz nestanem..zar ne bi bilo previse da vjecno zivimo..kerima1 wrote: Dobro to na ovom svijetu,mislila sam tamo gdje duse idu.Da smo mi neki mutavi i glupi moglo bi se povjerovati u konacni kraj,ali ovakvi kakvi smo mi smo beskrajni nema druge:)
kakvi smo pokvareni, da sam Bog, izbrisao bi nas sa svi mapa..
- fatamorgana
#311 Re: Zivot poslije smrti
Ovo me podsjeti na stihove iz narodne pjesme: "Uzmi sve što ti život pruža, danas si cvijet, sutra uvela i ružna" ....animals wrote:
Obnavlja se..jedan zivot umire, a drugi se radja..isto kao sto jedan cvijet uvene, a drugi cvjeta..
- animals
#312 Re: Zivot poslije smrti
E to je definicija zivota..sve je lako kad si mladfatamorgana wrote:Ovo me podsjeti na stihove iz narodne pjesme: "Uzmi sve što ti život pruža, danas si cvijet, sutra uvela i ružna" ....animals wrote:
-
kerima1
#313 Re: Zivot poslije smrti
Nece ni biti ovakav dunjalucki zivot,kakav ce biti to mi ne znamo,ima da saznamoanimals wrote:Ne, znam..nece mi biti zao i ako skroz nestanem..zar ne bi bilo previse da vjecno zivimo..kerima1 wrote: Dobro to na ovom svijetu,mislila sam tamo gdje duse idu.Da smo mi neki mutavi i glupi moglo bi se povjerovati u konacni kraj,ali ovakvi kakvi smo mi smo beskrajni nema druge:)
kakvi smo pokvareni, da sam Bog, izbrisao bi nas sa svi mapa..
Ja se radujem i ovom i sljedecem,meni se ne nestaje:)
- animals
#314 Re: Zivot poslije smrti
A zar to ne bi bilo dosadno, uvijek sunce, ..ne zuljaju cipele..ne boli zub..ne kmece djeca..zena ne zvoca..kerima1 wrote:Nece ni biti ovakav dunjalucki zivot,kakav ce biti to mi ne znamo,ima da saznamo![]()
Ja se radujem i ovom i sljedecem,meni se ne nestaje:)
idila..
- dustaban
#315 Re: Zivot poslije smrti
Bilo ga ili ne bilo, bice ga ili ga nece biti svima ili nikom!
Dzaba religije i sva njihova pricha.
- animals
#316 Re: Zivot poslije smrti
Pitam se sta je ono..kad nekome pomislis zlo, tebi se desi..sve se vraca u zivotu,,dustaban wrote:Bilo ga ili ne bilo, bice ga ili ga nece biti svima ili nikom!
i vrati se gdje te najvise boli..da se razumijemo, nije to ono sto religije propovijedaju..
- apsidejzi
#317 Re: Zivot poslije smrti
Nope. Atomi.L u c i f e r wrote:Nisi dobro pročito: nije atomi, već ćelije...
-
L u c i f e r
#318 Re: Zivot poslije smrti
apsidejzi wrote:Nope. Atomi.L u c i f e r wrote:Nisi dobro pročito: nije atomi, već ćelije...
http://askanaturalist.com/do-we-replace ... -10-years/
Recent research has confirmed that different tissues in the body replace cells at different rates, and some tissues never replace cells. So the statement that we replace every cell in the body every seven years or every ten years is wrong. Using a revolutionary new technique (described below), researchers have shown that:
Neurons in the cerebral cortex are never replaced. There are no neurons added to your cerebral cortex after birth. Any cerebral cortex neurons that die are not replaced.
Fat cells are replaced at the rate of about 10% per year in adults. So you could say that on average, human beings replace all their fat cells about every ten years.
Cardiomyocyte heart cells are replaced at a reducing rate as we age. At age 25, about 1% of cells are replaced every year. Replacement slows gradually to about 0.5% at age 70. Even in people who have lived a very long life, less than half of the cardiomyocyte cells have been replaced. Those that aren’t replaced have been there since birth.
- harač
#319 Re: Zivot poslije smrti
dilema koju si postavio ticala se prvog uzroka (u već nekoliko postova na više tema iznosiš neke konceptualne tvrdnje, za koje sam pokazao da ne stoje). to si učinio u jednoj rečenici, veoma plitko i bez ulaženja u detalje (više se ni ne očekuje na forumu, te to nije bila kritika već opis). najdetaljnija razrada ideje da ne može biti uzroka prvog uzroka (a što onda, možda ne vezano za ovu priču, vodi argumentu za boga) jeste tzv. kalaamski kosmološki argument. kao potvrdu svoje ideje zastupnici istog se pozivaju na najnovije kosmološke modele, naročito one koje su postavili borde, guth i vilenkin prije desetak godina. video detaljno objašnjava ovaj argument, analizira njegove izvore, identificira greške u rasuđivanju, te na kraju nudi intervju i sa samim naučnicima na koje se teolozi (u video W.L.Crage, H. Tzortzis, i A. Deen) neprestano pozivaju da bi potvrdili svoj argument, naime Butha i Vilenkina. oni objašnjavaju greške u njihovom rasuđivanju, te odbacuju teološke ideje. razaranjem kaalamskog argumenta pada i najrazrađenija logička odbrana tvoje teze o prvom uzroku i kauzalitetu. drugim riječima ima neposredne veze sa tvojim postom. razmišljati!Istina-True wrote:ovo sto si poslao nema puno veze sa mojim postom..
-
kerima1
#320 Re: Zivot poslije smrti
Pitaj se pitaj,mozda sam zakljucisanimals wrote:Pitam se sta je ono..kad nekome pomislis zlo, tebi se desi..sve se vraca u zivotu,,dustaban wrote:Bilo ga ili ne bilo, bice ga ili ga nece biti svima ili nikom!
i vrati se gdje te najvise boli..da se razumijemo, nije to ono sto religije propovijedaju..
Najgore je kad se nista ne pitas mislis da sve znas vec.
-
Istina-True
#321 Re: Zivot poslije smrti
Svidja mi se ovo 'razaranjem'... malo orginalnosti..harač wrote:dilema koju si postavio ticala se prvog uzroka (u već nekoliko postova na više tema iznosiš neke konceptualne tvrdnje, za koje sam pokazao da ne stoje). to si učinio u jednoj rečenici, veoma plitko i bez ulaženja u detalje (više se ni ne očekuje na forumu, te to nije bila kritika već opis). najdetaljnija razrada ideje da ne može biti uzroka prvog uzroka (a što onda, možda ne vezano za ovu priču, vodi argumentu za boga) jeste tzv. kalaamski kosmološki argument. kao potvrdu svoje ideje zastupnici istog se pozivaju na najnovije kosmološke modele, naročito one koje su postavili borde, guth i vilenkin prije desetak godina. video detaljno objašnjava ovaj argument, analizira njegove izvore, identificira greške u rasuđivanju, te na kraju nudi intervju i sa samim naučnicima na koje se teolozi (u video W.L.Crage, H. Tzortzis, i A. Deen) neprestano pozivaju da bi potvrdili svoj argument, naime Butha i Vilenkina. oni objašnjavaju greške u njihovom rasuđivanju, te odbacuju teološke ideje. razaranjem kaalamskog argumenta pada i najrazrađenija logička odbrana tvoje teze o prvom uzroku i kauzalitetu. drugim riječima ima neposredne veze sa tvojim postom. razmišljati!Istina-True wrote:ovo sto si poslao nema puno veze sa mojim postom..
Noup. Regresija mog posta nije nuzno cilj mog posta.. Zelja za projekcijom mog posta u nesto sto nije takodjer nije moj post. Procitaj argument na koji sam odgovarao. Jedino sto je pisalo u mom postu i ima veze sa kalam argumentom je 'prvi uzrok', na koji ja nisam dao ama bas nikakav stav. Mada striktno govoreci 'prvi uzrok' i nije povezan sa kalam tezom.
Kalam argument i moj post nemaju veze. Citati! ne copy-pasteovati...
pokaz je dosta vise od copy-paste videa. Ako shvacas tematiku (fiziku iza videa), onda mozemo u specificnosti, bilo bi mi svakako lakse tako.
Takodjer svakako me quotiraj na postove na koje sam branio kalam argument i koje si ti 'pokazao'. ("u već nekoliko postova na više tema iznosiš neke konceptualne tvrdnje, za koje sam pokazao da ne stoje" Svidja mi se ovo neke.. hm.. bas se pitam jesu li to neke u mojoj ili mozda tvojoj glavi..
Lakse je kad znas ti, a i ja o cemu se tacno pise. Konkretno gdje sam iznio bilo kakvu tezu, sta vise kalam tezu...
Noup!ne može biti uzroka prvog uzroka, jeste tzv. kalaamski kosmološki argument.
Ovo nije kalam argument koliko god ga 'detaljno' razradjivao. Iako nisam pricao niti imao namjeru da pricam o kalam argumentu nekako mi se cini da nisi potpuno razumio video koji si postovao. Ako jesi, mozemo detaljnije...
hm... moje teze (koja je moja teza?)... dalje kalamski argument (na koji se sam pozivas) nije o prvom uzroku.razaranjem kaalamskog argumenta pada i najrazrađenija logička odbrana tvoje teze o prvom uzroku i kauzalitetu.
Dakle sta ti tvrdis? Ti, ne video koji si poslao, nego ti...
Sta je starost univerzuma?
Kako TI razumijes kauzalitet?
Da li sve sto postoji je ima pocetak? To jeste da li ista beskonacno staro?
Odgovor na ta pitanja imaju mnogo vise smisla nego pokusavati da ukalupis moj post u nesto o cemu si nasao yt video (koji i nije pretjerano koherentan, ali o tome eventualno kasnije).
Ukoliko ces odgovoriti sa novim videom preskoci..
Misliti, pisati, ne kopirati...
- harač
#322 Re: Zivot poslije smrti
izrazito kategorički, ovdje ničim obrazloženi, te u ovoj formi krajnje subjektivni stav, naročito kada se odnosi na metafizička pitanja o kojima se raspravljalo.Istina-True wrote:Materijalni svijet oko nas pociva na kauzalnosti (ili dobar dio njega, veci dio). Ja biram da vjerujem u svijet kauzalnosti.. pitanje 'ko je izazvao prvi uzrok' nema smisla...
nudim ti video koji dovodi u pitanje takav kategorički stav, a koji je dovoljno detaljan (28 minuta), a rekao bih i zanimljiv (ovo sada subjektivno mišljenje), da sam pomislio da bi ti mogao biti gledljiv. očito nije. umjesto da nečim doprineseš ovoj raspravi na forumu, a ne na okruglom stolu, bacaš se na sofizme. takvi ljudi idu mi na živce i previše ih je na ovoj temi. ignoriši ovaj "razgovor", ili što reče chagalj, zamisli da ti ga je bog izbrisao iz sjećanja
-
Istina-True
#323 Re: Zivot poslije smrti
Nazalost ocekivano...harač wrote:izrazito kategorički, ovdje ničim obrazloženi, te u ovoj formi krajnje subjektivni stav.Istina-True wrote:Materijalni svijet oko nas pociva na kauzalnosti (ili dobar dio njega, veci dio). Ja biram da vjerujem u svijet kauzalnosti.. pitanje 'ko je izazvao prvi uzrok' nema smisla...
nudim ti video koji dovodi u pitanje takav kategorički stav, a koji je dovoljno detaljan (28 minuta), a rekao bih i zanimljiv (ovo sada subjektivno mišljenje), da sam pomislio da bi ti mogao biti gledljiv. očito nije. umjesto da nečim doprineseš ovoj raspravi na forumu, a ne na okruglom stolu, bacaš se na sofizme. takvi ljudi idu mi na živce i previše ih je na ovoj temi. ignoriši ovaj "razgovor", ili što reče chagalj, zamisli da ti ga je bog izbrisao iz sjećanja
Ali hajde da ti ne ostanem duzan i da ne bude da je "nicim obrazlozeni" (mada obrazlozenje je samoevidentno, cak i sa konotacijom da ne bi bilo toga kako ti kazes... 'kategoricki').
"Causality is the relationship between causes and effects. It is considered to be fundamental to all natural science, especially physics. Causality is also a topic studied from the perspectives of philosophy and statistics."
tesko da sam mogao sta manje subjektivno reci... no..
Rasprava i nije bila izmedju nas dvojice.. Znas ne volim ni ja da pravim projekcije ali prepotentnost zahtjeva eksplicitnost.. nesofizmi su izgleda "plitki"...
Ipak se nadam raspravi/diskusiji nekoj buducoj, konstruktivnijoj, manje prepotentnoj... No odoh da odmorim od "Razmisljati" (sa usklicnikom na kraju)
- apsidejzi
#324 Re: Zivot poslije smrti
Nemoj da te moj Bog uci. Neka te poduci tvoj bog. Mozda ces njega bolje razumjeti. Premotaj na desetu minutu i slusaj:L u c i f e r wrote:apsidejzi wrote:Nope. Atomi.L u c i f e r wrote:Nisi dobro pročito: nije atomi, već ćelije...
http://askanaturalist.com/do-we-replace ... -10-years/
...
http://www.ted.com/talks/richard_dawkin ... e#t-680012
- harač
#325 Re: Zivot poslije smrti
"bog si ove hefte", što bi rekao nedžad ibrišimović prije nego što je otkrio allaha