Zivot poslije smrti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Leo_alfa

#26 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

shadowblade wrote:
Leo_alfa wrote:
shadowblade wrote:Neka mi netko odgovori, po kojoj logici nakon smrti neće biti isto kao i prije rođenja? Dakle nepostojanje.
Nemojte mi samo o nekim kurčevim energijama u čovjeku koje će nakon naše smrti odlepršat u obliku ljudske svijesti, jer da u čovjeku postoji takva neka energija, onda bi se mogla izmjeriti u džulima, mislim da je svima jasno razvojem znanosti i obrazovanjem da ništa u svemiru ne funkcionira po principu ćiribu-ćiriba.
Tako da bi bilo najbolje koristiti logiku i zdrav razum.
U tome je kvaka, sto to ne ide po logici.
Pa naravno, ne ide po logici, a ne ide ni po znanosti, ne ide po ničemu.
Mislim, na stranu i logika i znanost, vi stvarno mislite da će čovjek u ovom ili onom obliku postojati vječno? Da jednom jadnom i nebitnom čovječuljku u bespućima kozmosa koji ni sam neće trajati vječno u kojemu sijaju zvijezde koje će jednog dana "umrijeti", a mnogo ih je već i umrlo, da jednom čovječuljku nema kraja? I da je pritom cijeli ovaj kozmos stvoren zbog čovjeka? Ja mislim da je to najegocentričnije moguće razmišljanje .
Ono nije bio odgovor vjernika ;-)
vatrogasac

#27 Re: Zivot poslije smrti

Post by vatrogasac »

shadowblade wrote:
Leo_alfa wrote:
shadowblade wrote:Neka mi netko odgovori, po kojoj logici nakon smrti neće biti isto kao i prije rođenja? Dakle nepostojanje.
Nemojte mi samo o nekim kurčevim energijama u čovjeku koje će nakon naše smrti odlepršat u obliku ljudske svijesti, jer da u čovjeku postoji takva neka energija, onda bi se mogla izmjeriti u džulima, mislim da je svima jasno razvojem znanosti i obrazovanjem da ništa u svemiru ne funkcionira po principu ćiribu-ćiriba.
Mislim, na stranu i logika i znanost, vi stvarno mislite da će čovjek u ovom ili onom obliku postojati vječno? Da jednom jadnom i nebitnom čovječuljku u bespućima kozmosa koji ni sam neće trajati vječno u kojemu sijaju zvijezde koje će jednog dana "umrijeti", a mnogo ih je već i umrlo, da jednom čovječuljku nema kraja? I da je pritom cijeli ovaj kozmos stvoren zbog čovjeka? Ja mislim da je to najegocentričnije moguće razmišljanje .

Onome kome nije jasno što je čovjek u svemu tome, neka se malo udaljava i udaljava..

http://www.atlasoftheuniverse.com/12lys.html
Zato se i kaže da Ahiret ne sliči Dunjaluku. Trenutno sav nepojavni svijet će Tamo postati pojavni.
Leo_alfa

#28 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

vatrogasac wrote:Zato se i kaže da Ahiret ne sliči Dunjaluku. Trenutno sav nepojavni svijet će Tamo postati pojavni.
Kako mislis "postati"?
kerima1

#29 Re: Zivot poslije smrti

Post by kerima1 »

shadowblade wrote:
Leo_alfa wrote:

Onome kome nije jasno što je čovjek u svemu tome, neka se malo udaljava i udaljava..

http://www.atlasoftheuniverse.com/12lys.html
Tacno je da ce svega nestati,samo postoji novo stvaranje,kao sto i ovdje vidimo primejr nestaje bilje tokom zime,a na proljece se novo stvara iz istogkorijena ili sjemena.itd.
vatrogasac

#30 Re: Zivot poslije smrti

Post by vatrogasac »

Leo_alfa wrote:
vatrogasac wrote:Zato se i kaže da Ahiret ne sliči Dunjaluku. Trenutno sav nepojavni svijet će Tamo postati pojavni.
Kako mislis "postati"?
Sudnjem danu i proživljenju na Ahiretu predstoji Kijametski dan. Prestaje ovo, a šta počinje bilo bi ponavljanje.
malocvijece

#31 Re: Zivot poslije smrti

Post by malocvijece »

Razgovor dva blizanca u stomaku svoje majke
Blizanci u stomaku svoje majke razgovaraju:
- Da li veruješ u život posle rođenja?
- Naravno, sigurno postoji nešto nakon rođenja... Možda smo ovde baš zato da se pripremimo na život posle rođenja.
- To je glupost. Nema života posle rođenja. Kako bi taj život uopšte izgledao?
- Ne znam tačno, ali uveren sam da će biti više svetla i da ćemo moći hodati i jesti svojim ustima.
- To je potpuna glupost. Znaš da je nemoguće trčati i jesti svojim ustima, pa zato imamo pupčanu vrpcu. Kažem ti, posle rođenja nema života. Pupčana vrpca je prekratka.
- Uveren sam da postoji nešto posle rođenja. Nešto posve drugačije nego ovo što živimo sada...
- Ali niko se nije vratio od tamo. Život se posle rođenja završava. Osim toga, život nije ništa drugo nego postojanje u uskoj i mračnoj okolini.
- Pa ne znam baš tačno kako izgleda život posle rođenja, ali ćemo u svakom slučaju sresti našu mamu. Ona će zatim brinuti za nas.
- Mama?!? Ti veruješ u mamu, pa gde bi po tvome ta mama bila?
- Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujući njoj smo živi, bez nje ne bismo uopšte postojali.
- Ne verujem! Mamu nisam nikada video, zato je jasno da ne postoji.
Leo_alfa

#32 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

vatrogasac wrote:
Leo_alfa wrote:
Kako mislis "postati"?
Sudnjem danu i proživljenju na Ahiretu predstoji Kijametski dan. Prestaje ovo, a šta počinje bilo bi ponavljanje.
Tako da vjecni zivot na drugom svijetu ce takodje da bude stvaran kao i ovaj zivot u smislu da cemo sve moci okusiti, dotaci, cuti, imati cemo tijela? Nije cisto metafizicki, spiritualni?
shadowblade

#33 Re: Zivot poslije smrti

Post by shadowblade »

Tacno je da ce svega nestati,samo postoji novo stvaranje,kao sto i ovdje vidimo primejr nestaje bilje tokom zime,a na proljece se novo stvara iz istogkorijena ili sjemena.itd.
Da, kratkoročno, međutim u dalekoj budućnosti svemira kada prođe ovo vremensko razdoblje zvijezda, odnosno kada se sve zvijezde i materijal kojim se stvaraju istroši, potencijal za stvaranje će se istrošiti, a svemir će se pretvoriti u mrtvilo kojim će harati crne rupe. Naravno ne trebamo brinuti zbog toga jer se radi o desetinama bilijuna (desetinama tisuća miljardi) godina. Život na zemlji će se stalno obnavljati i razvijati dok suncu ponestane vodika. Što je tu čovjek? Ispada po religiji da je čovjek u svemu tome nešto jako bitno.
Mislim, ajde pogledajte prosječnog čovjeka.. :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=Jl9DwNOonOA
vatrogasac

#34 Re: Zivot poslije smrti

Post by vatrogasac »

Leo_alfa wrote:
vatrogasac wrote:
Leo_alfa wrote: Kako mislis "postati"?
Tako da vjecni zivot na drugom svijetu ce takodje da bude stvaran kao i ovaj zivot u smislu da cemo sve moci okusiti, dotaci, cuti, imati cemo tijela? Nije cisto metafizicki, spiritualni?
To ti niko ne može reći pouzdano. Moj doživljaj je najbliži Durakovićevom koji je pažljivije kao arabista analizirao ajete o Ahiretu bukvalno secirajući morfologiju. Vidim da je nešto slično dokučio i Jeffrey Lang u svojim pokušajima.

http://balkanbosna.tripod.com/id77.html

http://www.youtube.com/watch?v=X1PHiOLKUpU
kerima1

#35 Re: Zivot poslije smrti

Post by kerima1 »

shadowblade wrote:
Da, kratkoročno, međutim u dalekoj budućnosti svemira kada prođe ovo vremensko razdoblje zvijezda, odnosno kada se sve zvijezde i materijal kojim se stvaraju istroši, potencijal za stvaranje će se istrošiti, a svemir će se pretvoriti u mrtvilo kojim će harati crne rupe. Naravno ne trebamo brinuti zbog toga jer se radi o desetinama bilijuna (desetinama tisuća miljardi) godina. Život na zemlji će se stalno obnavljati i razvijati dok suncu ponestane vodika. Što je tu čovjek? Ispada po religiji da je čovjek u svemu tome nešto jako bitno.
Mislim, ajde pogledajte prosječnog čovjeka.. :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=Jl9DwNOonOA
Nije samo jedan svemir,ako se nesto gasi otkud znas da se na drugom mjestu ne stvara nesto novo,bolje.
shadowblade

#36 Re: Zivot poslije smrti

Post by shadowblade »

Kako znaš da nije odgovor vjernika koji testira svoju vjeru? :wink:
Leo_alfa

#37 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

shadowblade wrote:
Kako znaš da nije odgovor vjernika koji testira svoju vjeru? :wink:
Ma mislio sam na svoj odgovor koji si ti citirao. A ja znam da nisam vjernik.
shadowblade

#38 Re: Zivot poslije smrti

Post by shadowblade »

Ma mislio sam na svoj odgovor koji si ti citirao. A ja znam da nisam vjernik.
Nisam ni ja, a krivo sam te shvatio. :skoljka:
kerima1

#39 Re: Zivot poslije smrti

Post by kerima1 »

vatrogasac wrote:
Sudnjem danu i proživljenju na Ahiretu predstoji Kijametski dan. Prestaje ovo, a šta počinje bilo bi ponavljanje.[/quote]
Tako da vjecni zivot na drugom svijetu ce takodje da bude stvaran kao i ovaj zivot u smislu da cemo sve moci okusiti, dotaci, cuti, imati cemo tijela? Nije cisto metafizicki, spiritualni?[/quote]

To ti niko ne može reći pouzdano. Moj doživljaj je najbliži Durakovićevom koji je pažljivije kao arabista analizirao ajete o Ahiretu bukvalno secirajući morfologiju. Vidim da je nešto slično dokučio i Jeffrey Lang u svojim pokušajima.

http://balkanbosna.tripod.com/id77.html

http://www.youtube.com/watch?v=X1PHiOLKUpU[/quote]
U tom linku koji si stavio ima ajet da ce se dzennetlije sluziti iz posuda prozirnih,prozirnijih od srebra,pa takve čase vec imamo,svaki stanovnik zemlje.
Last edited by kerima1 on 28/06/2014 14:46, edited 1 time in total.
Leo_alfa

#40 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

@vatrogasac

Shvatam da individualno ljudi mogu zamisljati drugi svijet na razlicite nacine, pitanje je vise bilo upuceno na religijske tvrdnje.

Editujem

Ne mislim na detaljan opis ni kartu Dzenneta i Dzehenema, nego osnovne neke tvrdnje. Da li je to svijet kao i ovaj u kojem onda uzivamo sve blagodati/patimo se u svim mogucim mukama (kako je ko zasluzio :-D) ili dozivljavamo cisto spiritualno zadovoljstvo/prozivljavamo agoniju (opet po zaslugama) ili opet neka kombinacija? Sta kaze religija, vidim da dosta ljudi to tumaci svako na svoj nacin, posebno u Krscanstvu?
Last edited by Leo_alfa on 28/06/2014 14:51, edited 1 time in total.
shadowblade

#41 Re: Zivot poslije smrti

Post by shadowblade »

Nije samo jedan svemir,ako se nesto gasi otkud znas da se na drugom mjestu ne stvara nesto novo,bolje.
Drugi svemiri su samo hipotetska mogućnost, za njihovo postojanje nemamo nikakvih dokaza ni naznaka, a sve što se stvara i nestaje, se stvara i nestaje u ovom svemiru. Prema tome, znamo da se na drugim mjestima u svemiru stalno stvaraju nove zvijezde, stare umiru, moguće je da život buja svemirom (mada većina religija inzistira da je ovaj život na Zemlji jedan i jedini u svemiru, odnosno da smo sami).
vatrogasac

#42 Re: Zivot poslije smrti

Post by vatrogasac »

kerima1 wrote: U tom linku koji si stavio ima ajet da ce se dzennetlije sluziti iz posuda prozirnih,prozirnijih od srebra,pa takve čase vec imamo,svaki stanovnik zemlje.
Čitaj dalje. U tome i jeste poenta da ne bi mogle biti čaše kako ih mi doživljavamo sada. Pokušaj povezati oba linka i primijetit ćeš kako je jedan matematičar i jedan lingvista (oba su profesori na univerzitetima) idući različitim putevima došli do sličnog zaključka.
vatrogasac

#43 Re: Zivot poslije smrti

Post by vatrogasac »

Leo_alfa wrote:@vatrogasac

Da li je to svijet kao i ovaj u kojem onda uzivamo sve blagodati/patimo se u svim mogucim mukama (kako je ko zasluzio :-D) ili dozivljavamo cisto spiritualno zadovoljstvo/prozivljavamo agoniju (opet po zaslugama) ili opet neka kombinacija? Sta kaze religija, vidim da dosta ljudi to tumaci svako na svoj nacin, posebno u Krscanstvu?
Pogledaj onda prvo Langa koji komparira islam i kršćanstvo, a dopuni Durakovićem. Dugo je za prepričavati, a rekoh da su mi njihovi stavovi vrlo bliski jer i prije susreta sa njihovim pisao sam slično na ovom forumu.
kerima1

#44 Re: Zivot poslije smrti

Post by kerima1 »

vatrogasac wrote:
kerima1 wrote: U tom linku koji si stavio ima ajet da ce se dzennetlije sluziti iz posuda prozirnih,prozirnijih od srebra,pa takve čase vec imamo,svaki stanovnik zemlje.
Čitaj dalje. U tome i jeste poenta da ne bi mogle biti čaše kako ih mi doživljavamo sada. Pokušaj povezati oba linka i primijetit ćeš kako je jedan matematičar i jedan lingvista (oba su profesori na univerzitetima) idući različitim putevima došli do sličnog zaključka.
ok pogledat cu.
arslanbey

#45 Re: Zivot poslije smrti

Post by arslanbey »

Ne treba bukvalno shvacati ni opis dzenneta ni opis dzehenema

Ja recimo dzehenem ne gledam bukvalno kao vatru,vatra je simbol dusevne patnje koja ceka one izgubljene slucajeve
harač

#46 Re: Zivot poslije smrti

Post by harač »

ako išta danas ukazuje na odjeke naše primitivne prošlosti, to je ova uvijek prepatetična i nepresušna žudnja ljudi za besmrtnošću :-)
fatamorgana

#47 Re: Zivot poslije smrti

Post by fatamorgana »

malocvijece wrote:Razgovor dva blizanca u stomaku svoje majke
Blizanci u stomaku svoje majke razgovaraju:
- Da li veruješ u život posle rođenja?
- Naravno, sigurno postoji nešto nakon rođenja... Možda smo ovde baš zato da se pripremimo na život posle rođenja.
- To je glupost. Nema života posle rođenja. Kako bi taj život uopšte izgledao?
- Ne znam tačno, ali uveren sam da će biti više svetla i da ćemo moći hodati i jesti svojim ustima.
- To je potpuna glupost. Znaš da je nemoguće trčati i jesti svojim ustima, pa zato imamo pupčanu vrpcu. Kažem ti, posle rođenja nema života. Pupčana vrpca je prekratka.
- Uveren sam da postoji nešto posle rođenja. Nešto posve drugačije nego ovo što živimo sada...
- Ali niko se nije vratio od tamo. Život se posle rođenja završava. Osim toga, život nije ništa drugo nego postojanje u uskoj i mračnoj okolini.
- Pa ne znam baš tačno kako izgleda život posle rođenja, ali ćemo u svakom slučaju sresti našu mamu. Ona će zatim brinuti za nas.
- Mama?!? Ti veruješ u mamu, pa gde bi po tvome ta mama bila?
- Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujući njoj smo živi, bez nje ne bismo uopšte postojali.
- Ne verujem! Mamu nisam nikada video, zato je jasno da ne postoji.
Samo da podsjetim da djeca ne razgovaraju u stomaku majke ....
Leo_alfa

#48 Re: Zivot poslije smrti

Post by Leo_alfa »

vatrogasac wrote:
Leo_alfa wrote:@vatrogasac

Da li je to svijet kao i ovaj u kojem onda uzivamo sve blagodati/patimo se u svim mogucim mukama (kako je ko zasluzio :-D) ili dozivljavamo cisto spiritualno zadovoljstvo/prozivljavamo agoniju (opet po zaslugama) ili opet neka kombinacija? Sta kaze religija, vidim da dosta ljudi to tumaci svako na svoj nacin, posebno u Krscanstvu?
Pogledaj onda prvo Langa koji komparira islam i kršćanstvo, a dopuni Durakovićem. Dugo je za prepričavati, a rekoh da su mi njihovi stavovi vrlo bliski jer i prije susreta sa njihovim pisao sam slično na ovom forumu.
Razliciti smo svjetovi totalno. Cini mi se da si odgovor na moje pitanje ti najbolje dao "To ti niko ne može reći pouzdano.". Lang drzi predavanje u kojem se dotice 101 teme ne stavljajuci akcenat na ovo sto sam pitao (ne daje odgovor jer ga izgleda i nema u kontekstu kako sam postavio pitanje), a u drugom linku se objasnjava kako shvatiti tekstove iz Kurana o Dzennetu, koji je interesantniji, ali samo na nacin kako ih je autor objasnio uprkos tome sto ocigledno ne postoji kolektivno slaganje muslimana sa njegovim objasnjenjima (mada to nije relevantno).
Poenta je da ja ne pokusavam utvrditi sta je istina ovim pitanjem, nego samo sta je stav Islama po tom pitanju. Stvar je izgleda opet u tome kako ko tumaci tekstove...
fatamorgana

#49 Re: Zivot poslije smrti

Post by fatamorgana »

Ma dobro, kad je to pisano rijetki, možda samo kraljevi su imali neke poluprozirne čaše pa je to obećanje njima moglo izgledati kao da nama sad neko kaže da ćemo svi jesti npr iz zlatnih kašika ili da ćemo na posao umjesto trajvanom ići u skupim Mercedesima, Audijima i sl. razumljivo je.
vatrogasac

#50 Re: Zivot poslije smrti

Post by vatrogasac »

arslanbey wrote:Ne treba bukvalno shvacati ni opis dzenneta ni opis dzehenema

Ja recimo dzehenem ne gledam bukvalno kao vatru,vatra je simbol dusevne patnje koja ceka one izgubljene slucajeve
A izgubljeni slučajevi su oni koji se nisu moralno i intelektualno izgradili na ovom svijetu. Tamo se neće moći uklopiti.

Image
Post Reply