Život i brak bez potomaka?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
vjeshalica

#601 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by vjeshalica »

najgori su ljudi koji svoj izbor u zivotu namecu drugima,smatraju svoj izbor jedino ispravnim a sve ostalo je nebitno,a ujutro kad dođu na posao ko da su na trnje pišale,a sve zadovoljne :mrgreen:

oni koji ne namecu,su posebna sorta ljudi i krajnje su normalni,zive svoj zivot o sebi pri sebi
hadzinicasa

#602 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by hadzinicasa »

vjeshalica wrote: 03/03/2020 13:12 najgori su ljudi koji svoj izbor u zivotu namecu drugima,smatraju svoj izbor jedino ispravnim a sve ostalo je nebitno,a ujutro kad dođu na posao ko da su na trnje pišale,a sve zadovoljne :mrgreen:

oni koji ne namecu,su posebna sorta ljudi i krajnje su normalni,zive svoj zivot o sebi pri sebi
slazem se, samo sto ne znam zbog cega koristis zenski rod?
nezadovoljan covjek je nezadovoljan covjek.
moonca

#603 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by moonca »

A ljudi koji su sebični u ovome, sebični su po svemu drugom (90%). Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.
Moje iskustvo-- niko ne moze biti sebican kao - roditelj..

Google --
Sebičnost se obično pejorativno koristi kao sinonim i osvrće se na nepristojno ponašanje. Izraz opisuje potragu za osobnim interesima ne uzimajući u obzir interese drugih i ne brinući o štetnosti vlastitog ponašanja prema drugim osobama.
Samim tim -sto donosis na svijet novo bice- koje nema izbora..odgajas ga, kako ti hoces i sta tebe zadovoljava.. ne puno-sta ono hoce itd....
Euridika
Globalna šefica

#604 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

dobar osjecaj wrote: 03/03/2020 12:58
Euridika wrote: 03/03/2020 12:51 Ima ih divnih (kakvi su tvoji, vjerujem) koji pomažu roditeljima, a ima ih i vrlo samoživih, koje ne interesuje ništa osim njih samih.
I ove dvije sasvim različite vrste djece se razvijaju u takva bića kod istih roditelja, uz prividno sve slične uslove života, odgoja i svega pruženog ili uskraćenog.
Naravno. Kaže poslovica: Ni 5 prstiju na jednoj ruci nisu isti. Svako dijete je individua za sebe (ja ih imam troje, i svako je različito).

@hadzinicasa
Ma svako sebi bira, ko će još kome zabraniti da uradi kako je naumio? Ne treba niko ni da se puno obazire na mišljenja okoline, ko je to još narodu ugodio?
Mi ovdje samo trabunjamo o svojim shvatanjima, razmišljanjima. Svako iz svoje perspektive i iskustva.
Euridika
Globalna šefica

#605 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

moonca wrote: 03/03/2020 13:25
A ljudi koji su sebični u ovome, sebični su po svemu drugom (90%). Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.

Google --
Sebičnost se obično pejorativno koristi kao sinonim i osvrće se na nepristojno ponašanje. Izraz opisuje potragu za osobnim interesima ne uzimajući u obzir interese drugih i ne brinući o štetnosti vlastitog ponašanja prema drugim osobama.
Samim tim -sto donosis na svijet novo bice- koje nema izbora..odgajas ga, kako ti hoces i sta tebe zadovoljava.. ne puno-sta ono hoce itd....
Tako ti svega Munca, imaš li ti i za jednu stvar vlastiti primjer ili mišljenje? Uvijek je ili od nekog tvog poznanika/prijateljice ili neke studije/Google.
De bona reci šta si ti lično iskusila.
wewa

#606 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by wewa »

Euridika wrote: 03/03/2020 12:51 Nećeš (ne bi trebao/la) ni u jednu ozbiljnu životnu situaciju ući bez prethodnog preispitivanja sebe, svojih mogućnosti, želja i sl. I posao kad tražiš, valjda prvo sa sobom raščistiš da moraš biti ozbiljna, predana osoba koja će svoje radne zadatke obavljati uredno, pravovremeno i savjesno, poštovati kolege i nadređene i sl.
Isto tako, kad planiraš brak ili izvanbračnu zajednicu, ili kad se samo misliš odseliti u drugi stan/kuću i živjeti samostalno, isto tako se presabereš da li spreman/na okvirno na takav poduhvat, možeš li se brinuti samostalno o sebi i o svom partneru, šta ako ti ili partner obolite itd.
Ovoliki nivo priprema je po meni sasvim logičan i nužan za svaki ozbiljan zadatak u životu. Detalje ne može niko znati unaprijed (i to je ono na što sam aludirala kad sam rekla ko to još zna unaprijed kako izgleda roditeljstvo, dok ne postane roditelj).

Što se tiče starije djece koja nauče na primjeru mlađe djece (kad je razlika u godinama velika), to jako ovisi od same djece, u smislu interesuje li ih da nauče kakve su obaveze oko mlađe braće/sestara. Ima ih divnih (kakvi su tvoji, vjerujem) koji pomažu roditeljima, a ima ih i vrlo samoživih, koje ne interesuje ništa osim njih samih.
Zašto je onda nužno sebičnost sebi priznati da nemaš kapaciteta za biti roditelj?
moonca

#607 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by moonca »

Euridika wrote: 03/03/2020 13:31 Tako ti svega Munca, imaš li ti i za jednu stvar vlastiti primjer ili mišljenje? Uvijek je ili od nekog tvog poznanika/prijateljice ili neke studije/Google.
De bona reci šta si ti lično iskusila.
..hm...

O tome i pisem--- sve ostalo bi bilo -trac i mahala....

Licno sam -zaprepastena -tvojim stavom, ne samo na ovoj temi.

Ali, ne bih u detalje- jer je to moj utisak.

:)
Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.
.Nakon izjave koju si volontirala--mislim, da ne zadovoljavas kriterije - moderatora- no, ovdje pises kao clan-- tako da kritika ide ka tome.
Last edited by moonca on 03/03/2020 14:39, edited 4 times in total.
hadzinicasa

#608 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by hadzinicasa »

Euridika wrote: 03/03/2020 13:29
dobar osjecaj wrote: 03/03/2020 12:58
Euridika wrote: 03/03/2020 12:51 Ima ih divnih (kakvi su tvoji, vjerujem) koji pomažu roditeljima, a ima ih i vrlo samoživih, koje ne interesuje ništa osim njih samih.
I ove dvije sasvim različite vrste djece se razvijaju u takva bića kod istih roditelja, uz prividno sve slične uslove života, odgoja i svega pruženog ili uskraćenog.
Naravno. Kaže poslovica: Ni 5 prstiju na jednoj ruci nisu isti. Svako dijete je individua za sebe (ja ih imam troje, i svako je različito).

@hadzinicasa
Ma svako sebi bira, ko će još kome zabraniti da uradi kako je naumio? Ne treba niko ni da se puno obazire na mišljenja okoline, ko je to još narodu ugodio?
Mi ovdje samo trabunjamo o svojim shvatanjima, razmišljanjima. Svako iz svoje perspektive i iskustva.
ok, meni je zaparalo usi sto ti (kazes iz licnog iskustva) je (parafraziracu) 90% ljud koji su odlucili da nemaju djecu to ucinilo iz sebicnih pobuda, pa onda preispitujes njihov generalni odnos prema "svemu ostalom" na osnovu te pretpustavke sebicnosti.
po mojim shvatanjima, ja ne vidim nista neobicno u tome da neko ne zeli imati djecu jer ima drugaciju predstavu o svom zivotu, ili o imanju djece opcenito.
ne znam da li mi ili iko ima pravo to nazvati sebicnim? po kojim ili cijim kriterijima? mozda je sebicno imati djecu jer se kroz to upraznjavaju neke druge unutarnje potrebe.
o tome ja govorim.
vjeshalica

#609 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by vjeshalica »

hadzinicasa wrote: 03/03/2020 13:16
vjeshalica wrote: 03/03/2020 13:12 najgori su ljudi koji svoj izbor u zivotu namecu drugima,smatraju svoj izbor jedino ispravnim a sve ostalo je nebitno,a ujutro kad dođu na posao ko da su na trnje pišale,a sve zadovoljne :mrgreen:

Iz licnog iskustva u okolini samo se zene fale kako im je idealno u braku,a cesto govore kako su pale,oborile nesto na sebe itd...zato kazem na trnje,muskadija nije nikad se falila zenama niti brakom...valjda je to pomodarsrvo prezentirati sebe sretnim i zadovoljnim iako vidimo da to bas i nije takk
vjeshalica

#610 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by vjeshalica »

Ako je sebicarstvo nemanje djece, sta je onda imanje djece? Iz tvoje analogije i to je sebicluk cak i degradiras ljude koji nemaju djece jer nisu tvoj nivo zazires od njih po defaultu iako ih mozda ne poznajes?
To vec zaziranje nije sebicluk vec fobija daleko jos gori poremecaj od sebiclika
vjeshalica

#611 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by vjeshalica »

moonca wrote: 03/03/2020 13:25

Google --
Mozda ce biti ruzno reci
Ali ako napravis balans od odgoja i napravis od svog djeteta proje svega covjeka insana nazovi kako hoces
Onda smatram da nisi bio sebican jer si svijetu ostavio u amanet dobrog covjeka koji nije malodusan itd
Ako napravis dijete koje je zlo ko i ti sam onda si sebicar
Ako od djeteta napravis sebicara onda si i ti sebicar
Nije isto kad odgaja dijete covjek ili necovjek
Uvijek kad se prica o nekome ko je doista bio dobar neka te milina obuszme oko srca drago ti slusat sve ti drago,a kad se prica o necovjeku ljudima to pamet pomuti
Euridika
Globalna šefica

#612 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Euridika »

Da ne bih svakom pojedinačno odgovarala, ponoviću svoj citat s boldiranim segmentima:
Euridika wrote: 03/03/2020 10:34 Koliko god da sam otvorenog uma i trudim se shvatiti svačiji izbor po ovom pitanju (a i ostalim životnim), toliko se svaki put uvjerim da je većini parova koji ne žele imati djecu (a mogu) razlog za takvu odluku sebičnost. A ljudi koji su sebični u ovome, sebični su po svemu drugom (90%). Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.
Znači, ovaj citat se odnosi na parove koji odluče da neće imati djecu jer bi se radije "provodili, bili neozbiljni i sl.", ne na one koji nemaju finansijske ili životne uslove da rode i odgajaju djecu, ili ljude koji iz nekog razloga smatraju da ne znaju/mogu odgojiti dijete.

@moonca
Ne moraš se slagati s mojim stavovima, ni ja se u većini ne slažem s tvojima. Zaključujem da smo vrlo različite osobe i to mi je OK.
Ali, nisi ni mrvu mjerodavna da odlučuješ da li sam ja podobna osoba za moderatora. Niti su moja lična shvatanja uopće bitna za obnašanje moderatorske funkcije (a isto vrijedi i za ostale moderatore).
hadzinicasa

#613 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by hadzinicasa »

vjeshalica wrote: 03/03/2020 14:12
hadzinicasa wrote: 03/03/2020 13:16

Iz licnog iskustva u okolini samo se zene fale kako im je idealno u braku,a cesto govore kako su pale,oborile nesto na sebe itd...zato kazem na trnje,muskadija nije nikad se falila zenama niti brakom...valjda je to pomodarsrvo prezentirati sebe sretnim i zadovoljnim iako vidimo da to bas i nije takk
dobro, muska strana je drugacija, iako drze i oni puno do toga da su "porodicni ljudi" sa zenom i djecom .... a frustrcija izadje kroz ljubavnicu ili vise njih. sve je to u sustini isto, samo su manifestacije malo razlicite. ali nezadovoljna osoba je nezadovoljna osoba kako rekoh.
iako stvarno ovjd ene bih da generalisem cak ni na temu muskarci/zene (rece ona poslije generalizacije :))
hadzinicasa

#614 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by hadzinicasa »

Euridika wrote: 03/03/2020 15:17 Da ne bih svakom pojedinačno odgovarala, ponoviću svoj citat s boldiranim segmentima:
Euridika wrote: 03/03/2020 10:34 Koliko god da sam otvorenog uma i trudim se shvatiti svačiji izbor po ovom pitanju (a i ostalim životnim), toliko se svaki put uvjerim da je većini parova koji ne žele imati djecu (a mogu) razlog za takvu odluku sebičnost. A ljudi koji su sebični u ovome, sebični su po svemu drugom (90%). Ja od takvih ljudi zazirem, eto ih nek žive svoj život tamo negdje daleko od mene.
Znači, ovaj citat se odnosi na parove koji odluče da neće imati djecu jer bi se radije "provodili, bili neozbiljni i sl.", ne na one koji nemaju finansijske ili životne uslove da rode i odgajaju djecu, ili ljude koji iz nekog razloga smatraju da ne znaju/mogu odgojiti dijete.
ali zasto su sebicni? ako tako zele provesti svoj zivot? zasto je imanje djece nesebicno? jer se ljudi odricu puno toga? takva hipoteza je u samoj svojoj postavci kontradiktorna.
o tome mi diskutujemo.
moonca

#615 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by moonca »

Euridika wrote: 03/03/2020 15:17 Znači, ovaj citat se odnosi na parove koji odluče da neće imati djecu jer bi se radije "provodili, bili neozbiljni i sl.", ne na one koji nemaju finansijske ili životne uslove da rode i odgajaju djecu, ili ljude koji iz nekog razloga smatraju da ne znaju/mogu odgojiti dijete.

:facepalm:

..eto, dvadesetogodinjak, zna, da zna i moze odgojiti dijete.., zna, da ce biti finansijski podoban i zna da ce imati zivotne uslove... :lol:
moonca

#616 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by moonca »

Euridika wrote: 03/03/2020 15:17 @moonca
Ne moraš se slagati s mojim stavovima, ni ja se u većini ne slažem s tvojima. Zaključujem da smo vrlo različite osobe i to mi je OK.
Ali, nisi ni mrvu mjerodavna da odlučuješ da li sam ja podobna osoba za moderatora. Niti su moja lična shvatanja uopće bitna za obnašanje moderatorske funkcije (a isto vrijedi i za ostale moderatore).
Ova poruka nije upucen samo meni- smatram, je upucenim svim clanovima...
Nasa licna gledista, naravno da ne moraju biti, i u vecini slucajeva se ne podudaraju-( respekt mora biti naglasen) ali osobe, koje imaju finkciju- moraju biti iznad svog stava--
wewa

#617 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by wewa »

Euridika wrote: 03/03/2020 15:17 Da ne bih svakom pojedinačno odgovarala, ponoviću svoj citat s boldiranim segmentima:

@moonca
ima vrtica koji rade do 8 i roditelja koji nisu na poslu a po dijete dolaze u 8 ili koji minut kasnije - jer bi se radije provodili i bili neozbiljni. ja bih vise voljela da su odlucili koristiti kontracepciju, zagovaram tu 'sebicnost'.
dobar osjecaj

#618 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

wewa wrote: 03/03/2020 15:41 ima vrtica koji rade do 8 i roditelja koji nisu na poslu a po dijete dolaze u 8 ili koji minut kasnije - jer bi se radije provodili i bili neozbiljni. ja bih vise voljela da su odlucili koristiti kontracepciju, zagovaram tu 'sebicnost'.
Meni je vrijeme kad sam sama svetinja pa na neki način razumijem da makar nekim danima kad si pod naročitim stresom, brigama, kad ti se vanredno i nekontrolisano plače ili samo želiš šetati ulicom polako, smireno obavljati štagod, pričati samo sa sobom da je divno ostaviti dijete duže u vrtiću ili školi.
Mislim da bi jednako osjećala da svi imamo pravo na to sve i da ne provodimo sate brižno radeći stvari za svoju djecu, da se ne igramo satima s njima i ne odgovaramo strpljivo na nezamisliv broj pitanja koja počinju sa "zašto". Život je prekratak i treba otimati vrijeme za sebe pa i od rođene djece.
vjeshalica

#619 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by vjeshalica »

moonca wrote: 03/03/2020 15:31
Euridika wrote: 03/03/2020 15:17 Znači, ovaj citat se odnosi na parove koji odluče da neće imati djecu jer bi se radije "provodili, bili neozbiljni i sl.", ne na one koji nemaju finansijske ili životne uslove da rode i odgajaju djecu, ili ljude koji iz nekog razloga smatraju da ne znaju/mogu odgojiti dijete.

:facepalm:

..eto, dvadesetogodinjak, zna, da zna i moze odgojiti dijete.., zna, da ce biti finansijski podoban i zna da ce imati zivotne uslove... :lol:
Zato oni sto su odlucili biti porodicni odma u 20toj dobiju napade jebuckanja sa 30,40 bez ikakvih kriterija
Jos kad im se osladi taj ne vidi ni kuce ni zene ni djece
Kazu eh sto nisam zivio....
vjeshalica

#620 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by vjeshalica »

Euridika wrote: 03/03/2020 15:17

To je njihova slobodna odluka u zivotu i kanalisanje zivota isto kao sto je tvoja da imas djecu.
Svako valjda ima pravo da zivi kako hoce sa svojim zivotom i niko nije duzan zbog toga da trpi izljeve mrznje i sikaniranje od strane tebe jer si ti svoj zivot kanalisala po avojoj volji
Da si jednostavno rekla da te ne zanima sta ko radi od zivota to je sasvim druga stvar,ali ovakonotvoreno imas animozitet prema ljudima koji ne zele djecu u svojim zivotima koji nemaju veze sa tvojim. Sutra ces dijete svoje nauciti na to misljenje i nista nece biti bolje od tebe,a jos ako uz dodatno soljenje mozga razvije mrznju prema ostalim ljudima iz nezdravih motiva onda nemas se sa cim pphvaliti da si ostavila iza sebe
To kugli zemaljskoj ne treba
wewa

#621 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by wewa »

dobar osjecaj wrote: 03/03/2020 16:03
wewa wrote: 03/03/2020 15:41 ima vrtica koji rade do 8 i roditelja koji nisu na poslu a po dijete dolaze u 8 ili koji minut kasnije - jer bi se radije provodili i bili neozbiljni. ja bih vise voljela da su odlucili koristiti kontracepciju, zagovaram tu 'sebicnost'.
Meni je vrijeme kad sam sama svetinja pa na neki način razumijem da makar nekim danima kad si pod naročitim stresom, brigama, kad ti se vanredno i nekontrolisano plače ili samo želiš šetati ulicom polako, smireno obavljati štagod, pričati samo sa sobom da je divno ostaviti dijete duže u vrtiću ili školi.
Mislim da bi jednako osjećala da svi imamo pravo na to sve i da ne provodimo sate brižno radeći stvari za svoju djecu, da se ne igramo satima s njima i ne odgovaramo strpljivo na nezamisliv broj pitanja koja počinju sa "zašto". Život je prekratak i treba otimati vrijeme za sebe pa i od rođene djece.
Ima takvih dana i to sto je neko roditelj ne znači da je svetac.
S druge strane, to dijete provede u vrtiću više vremena nego roditelj na poslu, 8 sati je realno vrijeme spavanja za taj uzrast a roditeljstvo podrazumijeva odricanje, obično onda kad ti je najteže, inače nije odricanje.

Baš zato, jer je to rudarski posao, sveta obaveza i najteži zadatak shvatam ljude koji se ne žele niti upustiti u avanturu imanja djece.

Bolan, ima ih dovode dojenčad u jaslice toliko zapuštenu da ih tete moraju kupati jer su se usmrdjeli u istoj odjeći danima. Nemaju kad veš da im kupe, pa ih dovedu u materinim gaćama svezanim u čvor. Sve fini svijet, s finim životima. Ne bih psa tako tretirala, a ne dijete pa jos svoje. Bolje se podvrgnuti kastraciji, daleko je poštenje.
animals

#622 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by animals »

Ljudi su samo malo ineligentnije zivotinje..
I vecina bi da oni drugi zive onako kako su oni to ili
njihovi idoli zamislili.
otud i sve anomalije u drustvima..
necko_hz

#623 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by necko_hz »

Ako je neko sebičan jer ne želi djecu, bez obzira na razloge, jednako je sebičan i onaj koji ih želi.

Zbog čega se neko odlučuje da ne želi djecu? Višak slobode, manje odgovornosti, nesigurnost da bi bio dobar roditelj, strah da nešto sa djetetom ne bi bilo uredu, nemogućnost da ima djecu ili bilo šta drugo. U redu, možemo sve to više ili manje smatrati sebičnim razlozima, izuzev možda ovog posljednjeg.

Ali jednako sebično je i praviti djecu da ne bi sami ostarili, da bi imali nekoga da se brine o vama, da bi svom braku/vezi dali veći smisao, da bi unijeli novinu u svoj život i ostalo. A sebični ste jer u prvom redu donosite sopstvene odluke o drugom živom biću koje ne bira da li će ili neće biti rođeno i njihovo rođenje zavisi samo od vaše odluke i razloga zbog kojih je donosite. Dakle, sebičnost.

Ako nije veća od one koju ispoljavaju oni koji ne žele djecu, nije ni manja sigurno, pa se vi glorifikujte i podižite vaš značaj u sopstvenim mjerilima vrijednosti do sutra, realnost je da ste isti kao i oni koji od kojih zazirete, jer kao i oni, donosite i pravite odluke koje sami želite i smatrate da će vas učiniti sretnim. :mrgreen:
dale cooper

#624 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dale cooper »

Roditeljstvo je u najvećoj mjeri još jedan pokušaj da se ostavi neka vrsta zaostavštine, neki dokaz da smo stvorili nešto za života, nešto što
se nadamo da će nas nadživjeti i dati nam osjećaj da je naš život imao neki smisao.
MarlboroGold

#625 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote: 03/03/2020 11:46
MarlboroGold wrote: 03/03/2020 11:16
A šta je problem u toj sebičnosti kad je u pitanju to da ne žele djecu? (uostalom ne mora značiti da je sebičnost)
Kako zaključi da su sebični i po svemu drugom?
Iskustvo. Pa evo vidiš objašnjenja - nemam djecu jer hoću da se ja ponašam kao dijete, da radim šta hoću. Smetaju mi drugi koji su ozbiljni jer pričaju o životnim situacijama i problemima. Eto s djecom se ne može ni putovati ni budalesati. :|
Ovo je bijeg od ozbiljnosti života, djeca su ovdje izgovor.
Nije ti to u redu. Kad donosiš životne odluke donosiš ih za sebe i šta ti želiš (naravno ako hoće i partner u slučaju djece), a ne šta društvo ili mahala kažu. Svako ima pravo da radi sa svog života šta on želi. Ako to uključuje odluku da ne žele imati djecu trebaš to i poštovati. Nisi ti osoba koja bi trebala drugima govoriti šta trebaju ili ne trebaju raditi, jer si i ti donijela odluku isključivo za sebe - da želiš imati djecu i niko ti nije a rekao. Tu se sva priča završava.

Ja lično želim imati djecu, ali poštujem one koji se odluče da ne žele imati. Razlozi su mi potpuno jasni.

To da su sebični i po svemu drugom... ne znam odakle ti to čak i iz iskustva kako kažeš. Bojim se da je kod tebe u pozadini nešto skroz drugo što samo ti znaš, pa gajiš takvu averziju prema tim ljudima.
Post Reply