zimska oprema

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
phil manzanera

Post by phil manzanera »

Lance ne moras imati sto se tice zakona i policije AKO imas zimske gume barem na pogonskim tockovima. Po novom zakonu moras imati i reflektirajuci prsluk sa oznakom E471 (ako nisam pogrijesio broj, a mislim da nisam) i naravno SET sijalica. Za sajlu sam gotovo 100% siguran da se po zakonu ne mora imati, no ne bih se zakleo u to, ali mislim da ne treba.

No, sta ti smeta da imas? Pa nije lose imati i kablove sa suhi start, bez obzira koliko dobar ili nov auto imas. Moj je auto u kategoriji dobrih i novih, no ja imam sve to. Jbga, takav sam.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

phil manzanera wrote:Lance ne moras imati sto se tice zakona i policije AKO imas zimske gume barem na pogonskim tockovima. Po novom zakonu moras imati i reflektirajuci prsluk sa oznakom E471 (ako nisam pogrijesio broj, a mislim da nisam) i naravno SET sijalica. Za sajlu sam gotovo 100% siguran da se po zakonu ne mora imati, no ne bih se zakleo u to, ali mislim da ne treba.

No, sta ti smeta da imas? Pa nije lose imati i kablove sa suhi start, bez obzira koliko dobar ili nov auto imas. Moj je auto u kategoriji dobrih i novih, no ja imam sve to. Jbga, takav sam.

pa jarane kad bih ja to sve nosio,morao bih ili bez pola garderobe doci ili bez pola poklona familiji.
debela

Post by debela »

taxi_driver wrote:
phil manzanera wrote:Lance ne moras imati sto se tice zakona i policije AKO imas zimske gume barem na pogonskim tockovima. Po novom zakonu moras imati i reflektirajuci prsluk sa oznakom E471 (ako nisam pogrijesio broj, a mislim da nisam) i naravno SET sijalica. Za sajlu sam gotovo 100% siguran da se po zakonu ne mora imati, no ne bih se zakleo u to, ali mislim da ne treba.

pa jarane kad bih ja to sve nosio,morao bih ili bez pola garderobe doci ili bez pola poklona familiji.
reci da se salis :shock: fakat svako danas sjeda za volan :roll:
felichi

Post by felichi »

najvazniji komad zimske opreme ti je....
Image

ja je ne vadim ni ljeti
adda_sa

Post by adda_sa »

hehehehehehe aj kontala topik o skojama i zimskoj oremi :)
ccccccc :-)
reko raja nasla jeftine skije :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

debela wrote:
taxi_driver wrote:

reci da se salis :shock: fakat svako danas sjeda za volan :roll:

pa debela ja zivim u holandiji,a ovdje ti ni prvu pomoc ne traze.u stvari,ni ne kontrolisu sta ko ima u gepeku.to samo kod nas ima.cuj:sajla,kablovi,sijalice.....pa ima li dole pomoc na cesti?pa ako ja sve to moram nositi onda koji ce mi k... ta organizacija?kad me svako auto moze odslepati,i sa kablovima upaliti?cudna zemlja sa cudnim zakonima. i jos se vi cudite sto ja pitam.
debela

Post by debela »

da, vidi se da zivis..nebitno sad gdje. prava pokondirena tikva :oops: ne cudim se sto pitas nego se cudim tvojim komentarima na logicne i razumne odgovore koje ti ljudi dadose.
posto se ne salis meni se place :roll:
putnik

Post by putnik »

@taxi_driver> Ti kao taksista moraš imati i protivpožarni aparat. Bez toga ne dolazi ovamo. :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Pa je*te..:D...taxi driver,jel imash ti uopste u tom autu kao na pr rezervnu gumu ili chekash slep sluzbu da dodje i da je zamijeni...:D?
Edin H.

Post by Edin H. »

Hajde sada nosite i protupozarni aparat :-)

Samo misevi nose zimsku opremu, ili zato sro ne znaju voziti u zimskim uslovima ili zato sto nemaju pare da placaju muriji kazne :oops:
dr.iver

Post by dr.iver »

cvaja bog :lol:
kiki the devil

#37 a

Post by kiki the devil »

proba
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Bobi wrote:Pa je*te..:D...taxi driver,jel imash ti uopste u tom autu kao na pr rezervnu gumu ili chekash slep sluzbu da dodje i da je zamijeni...:D?

imam rezervnu i trokut.to je sve od opreme u auto sto mislim da trebam da imam.a za ostalo ,nit me ko pita nit mi ko trazi.
nineac

Post by nineac »

Danas sam preko ivana vidio tako te saljetnim gumama~! Pa ja bi im oduzeo vozacku do kraja zivota kakav su nered napravili.
A da, i oni su imali lance u auto, ali kasno!
Edin H.

Post by Edin H. »

Ko ne riskira ne profitira :oops:
phil manzanera

Post by phil manzanera »

Edin H. wrote:Ko ne riskira ne profitira :oops:

Odlicno, eno ti tamo u Lasvi ljepotice, pa gadjaj bez kabanice!
Jingo

#42 Re: zimska oprema

Post by Jingo »

Hm... ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji zimsku opremu ne shvataju ozbiljno.
Koji je zakonski rok za zamjenu ljetnih guma zimskim?
Hvala našao :)

U skladu sa zakonskim odredbama, od 15.11.2011 do 15.04.2012 na putevima u BiH sva vozila moraju imati zimsku opremu: 4 zimske gume ili ljetne gume čija šara iznosi min. 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci za pogonske točkove.

imam jednu dilemu, baš me zanima šta vi mislite:
Trenutno su mi na autu 4 ljetne gume nove (možda 12000 da sam presao s njima) i šara je veća od 4mm.
U šteku imam zimske gume, kojima je nakon 3 godine vozanja, šara na granici, oko 4 mm.
Razmišljam se sad da kupim 2 nove pogonske a da dvije ove stare ostavim + lanci u gepeku. šta vi mislite o tome?
AS_sa

#43 Re: zimska oprema

Post by AS_sa »

Jingo wrote:Hm... ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji zimsku opremu ne shvataju ozbiljno.
Koji je zakonski rok za zamjenu ljetnih guma zimskim?
Hvala našao :)

U skladu sa zakonskim odredbama, od 15.11.2011 do 15.04.2012 na putevima u BiH sva vozila moraju imati zimsku opremu: 4 zimske gume ili ljetne gume čija šara iznosi min. 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci za pogonske točkove.

imam jednu dilemu, baš me zanima šta vi mislite:
Trenutno su mi na autu 4 ljetne gume nove (možda 12000 da sam presao s njima) i šara je veća od 4mm.
U šteku imam zimske gume, kojima je nakon 3 godine vozanja, šara na granici, oko 4 mm.
Razmišljam se sad da kupim 2 nove pogonske a da dvije ove stare ostavim + lanci u gepeku. šta vi mislite o tome?
ma definitivno je sigurnije na zimskim gumama, ne znam koja budala napisa da moze i na ljetnim ... pa kad snijeg zapada, ubice nekog ... :zoka:
super_woofer

#44 Re: zimska oprema

Post by super_woofer »

Jes da je stara tema, ali da djabe ne otvaram novu.

Pretpostavljam da je ostao isti zakon za zimsku opremu, tj. ako imas zimske gume ne moras lance?

U prvom postu su se spominjale "carape" a to je bilo davne 2006-te :) kakva su sad iskustva ovih carapa, da li ih je ko nabavio i gdje..

http://www.autosock-hrvatska.com/
http://www.youtube.com/watch?v=WYjIDvSdzHQ
saniiado

#45 Re: zimska oprema

Post by saniiado »

super_woofer wrote:Jes da je stara tema, ali da djabe ne otvaram novu.

Pretpostavljam da je ostao isti zakon za zimsku opremu, tj. ako imas zimske gume ne moras lance?

U prvom postu su se spominjale "carape" a to je bilo davne 2006-te :) kakva su sad iskustva ovih carapa, da li ih je ko nabavio i gdje..

http://www.autosock-hrvatska.com/
http://www.youtube.com/watch?v=WYjIDvSdzHQ

BURAZERU

carapa je ZAKON.

Mjesto desavanja: Chicago, USA

Vrijeme: Februar, 17:30h

Snijeg: samo taj dan napadao 35 cm

Oprema: Blizzak Winter Tire 235/45/17 puta 4

Vuca: Prednja

-------------------------------------------

Auto mi u garazi koja ima ulaz/izlaz pod jedno 10% nagiba. Krenem ja da izadjem ali toliko je bilo leda i snijega da ne mogu dalje od jedno 4-5 metara

Baj d vej, frajer je sa Hummer H2 pokusavao pola sata da izadje, ma nema sanse (i usput potrosio jedno 15 l benzina, turirajuci tamo i vamo)

Ja stavljam lance, krecem, dolazim do pola, ali led je prejak i previse je snijega i opet nista....

Radni mi kolega vadi ZIMSKE KABLOVE (nisu lanci vec kao lanci ali napravljeno od onih celicnih sajli) HAOS STVAR koju sam odmah kupio i imam je i dan danas (bolje hvataju od lanaca a manje stete gumama i asfaltu - jesu skuplje oko 5-15% ali se stvarno isplate).

Krece taj jaran i iz prve izlazi i to sa zadnjom vucom (BMW 328i)

Ja vadim , nikad prije upotrebljivane AUTO SOCK i montiram na auto (30 sekundi)

Krecem pod jakom turom i zaletom. KAO DA SAM KRENUO sa 1000ks - auto 'hvata' ko ludo.

Iz prve izalazim na vrh.

Vozio svo vrijeme kuci i namjerno davao jake 'ture' i kocio naglo da vidim hoce li proklizati.... NISTA!!!

NAJBOLJIH $100 ikad investiranih!!!

OD MENE 100 X :thumbup:
irconbih

#46 Re: zimska oprema

Post by irconbih »

Ima li ovih "carapa" negdje u Sarajevu ili u BiH kupiti?
super_woofer

#47 Re: zimska oprema

Post by super_woofer »

@ saniiado
kakav im je vijek trajana? Kako se odrzavaju, da li nakon upotrebe ih samo spakujes u kesu do sljedece voznje ili?

U hrvatskoj eto ima, a pretpostavljam da se moze naruciti pa da ti postom posalju, jbga nije neka kolicina.. samo je pitanje da li ce nasi policajci to smatrati kao odgovarajucom zimskom opremom?
irconbih

#48 Re: zimska oprema

Post by irconbih »

super_woofer wrote:@ saniiado
kakav im je vijek trajana? Kako se odrzavaju, da li nakon upotrebe ih samo spakujes u kesu do sljedece voznje ili?

U hrvatskoj eto ima, a pretpostavljam da se moze naruciti pa da ti postom posalju, jbga nije neka kolicina.. samo je pitanje da li ce nasi policajci to smatrati kao odgovarajucom zimskom opremom?
Ma pishaj miliciju, ovo bi ja radi sebe, a lance u gepekT :D
saniiado

#49 Re: zimska oprema

Post by saniiado »

super_woofer wrote:@ saniiado

odrzavanje... NIKAKVO - na kraju voznje u kesu i to je to .... jedino sto ja uradim to je na kraju sezone ih operem u LAVORU (ne masini) u mlakoj vodi i pohranim za zimu

Postoji samo JEDNA LOSA strana AutoSock-a... ako vozite po suhom asfaltu (bez leda, bez snijega) brzo se raspadnu - znaci kad je snijeg, led Bujrum... Cim izadjete na ociscen asfalt - nazad u kesu.

Znaci instalacija - manje od 30 sec,

deinstalacija - oko 60 sec (jer se skine gornji dio pa se pomjeri auto i to je to.

Ako jos stogod mogu pomoci javite se!!!!
Grga07

#50 Re: zimska oprema

Post by Grga07 »

nisam stigao sve komentare procitati, uglavnom lanci su obavezni kad bi gusjenice umjesto tokova bile, takav zakon za putnicka vozila, a u sloveniji, ako napravite zastoj na putu radi toga sto nemate lance, kaznica ja mislim 200 eura :-D
Post Reply