zimska oprema
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- taxi_driver
#1 zimska oprema
po zakonu u bosni,da li trebam uz sve 4 zimske gume imati i lance?neko kaze da trebam ,a opet neko da ne trebam.da li neko zna tacno?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Treba...ne treba...ti njih ponesi!
- taxi_driver
mrsko mi.a i da ih ponesem,ne znam ih staviti.
-
Bobi
- Forum administrator
Mrsko ti...
...pa ubacish u gepek
...kakva je to filozofija sad a stavljanje...pa 95 % vozaca ne zna postaviti pa ih opet drze u gepeku a ni ne znaju da ih imaju i na kraju neces ih morat ni koristiti ak bas nemash srece s vremenom.Ja sam bez lanaca sa 4 nove m+s gume ishao po 10 cm utabanom snijegu bez problema.
- taxi_driver
pa i ja sam kupio 4 zimske da ne bih lance nosio.i da ihe ne moram stavljati.
- seljak_cojek
Koliko ja znam (dopuštam da možda griješim ali do sada nisam imao problema) zimske gume moraš imati samo na pogonskim točkovima.
A lance je dobro imati u autu jer ima dijelova puta gdje je obavezna upotreba lanaca kad ima snijega na cesti. Uglavom na prevojima (Komar, Lanište, .....). Mislim da ako su uslovi za vožnju loši policija te može isključiti iz saobraćaja ako nemaš lance na točkovima. Dakle ne mogu te kazniti ali te mogu isključiti iz saobraćaja.
A lance je dobro imati u autu jer ima dijelova puta gdje je obavezna upotreba lanaca kad ima snijega na cesti. Uglavom na prevojima (Komar, Lanište, .....). Mislim da ako su uslovi za vožnju loši policija te može isključiti iz saobraćaja ako nemaš lance na točkovima. Dakle ne mogu te kazniti ali te mogu isključiti iz saobraćaja.
- phil manzanera
Zimskom opremom se smatraju bilo kakve radijalne gume, ljetne ili zimske (sa ispravnim profilom), ali sa lancima u - gepeku.
Naravno, i kombinacija zimske gume na samo prednjim tockovima, ili sve cetiri zimske.
Ja imam cetiri zimske + lanci u gepeku + dva mesna nareska + dvopek + dvije male boce vode + dva para carapa + stare skijaske rukavice + lopata + zimska kapa + deka.
Vjerujem da ce se mnogi nasmijati na ovo i reci "vidi kretena", no oni koji su samo jednom ostali SATIMA zatrpani u snijegu, znaju sta ja govorim (i radim).
Ja osobno mislim da je strahovito glupo sjedati u auto bez zimskih guma + lanci u gepeku, jer ako zaglavis nadrljao si prvo ti, a onda i ostali ucesnici u sobracaju. Mozes li samo zamisliti sebe po onoj zimi, a ti se zaglavio, ne moze dalje? Budalastina.
No, neko ce reci "pa nemaju svi para za zimske gume"! E, pa jarane, u tom slucau, nemoj ni voziti, ostani kuci. Jbga.
Naravno, i kombinacija zimske gume na samo prednjim tockovima, ili sve cetiri zimske.
Ja imam cetiri zimske + lanci u gepeku + dva mesna nareska + dvopek + dvije male boce vode + dva para carapa + stare skijaske rukavice + lopata + zimska kapa + deka.
Vjerujem da ce se mnogi nasmijati na ovo i reci "vidi kretena", no oni koji su samo jednom ostali SATIMA zatrpani u snijegu, znaju sta ja govorim (i radim).
Ja osobno mislim da je strahovito glupo sjedati u auto bez zimskih guma + lanci u gepeku, jer ako zaglavis nadrljao si prvo ti, a onda i ostali ucesnici u sobracaju. Mozes li samo zamisliti sebe po onoj zimi, a ti se zaglavio, ne moze dalje? Budalastina.
No, neko ce reci "pa nemaju svi para za zimske gume"! E, pa jarane, u tom slucau, nemoj ni voziti, ostani kuci. Jbga.
-
nineac
Ako me pamcenje dobro sluzi lance nemoras imati ako imas sve 4 zimske gume! Mozda grijeseim, i profil tih guma nesmije biti manji od 1.6mm!
Inace, u praksi stvari stoje ovako:
Kada se profil istrosi ispod 4mm na zimskim gumama stvari postaju "klizave." Lanci su EXTRA dobra stvar po ledu, tvrdo utabanom snijegu te dubokom snijegu. Na vecini puteva u BiH sa 4 dobre zimske gume necete imati problema, ali ako vas zaustavi policija, problem je sto i oni neznaju sta zakon tacno kaze, pa ti ipak stavi lance, onako reda radi, a ako bas zapadnes u neko sranje mozda neko naidje pa ti pomogne da ih stavis!
Inace zimske gume samo na pogonskim tockovima mogu imati poguban efekat, jer zadnja osovina ostaje bez kontrole dok prednja vvuce kako treba. Tada zadnji kraj ima vecu tendenciju da se "susretne" sa okolinom!
Inace, u praksi stvari stoje ovako:
Kada se profil istrosi ispod 4mm na zimskim gumama stvari postaju "klizave." Lanci su EXTRA dobra stvar po ledu, tvrdo utabanom snijegu te dubokom snijegu. Na vecini puteva u BiH sa 4 dobre zimske gume necete imati problema, ali ako vas zaustavi policija, problem je sto i oni neznaju sta zakon tacno kaze, pa ti ipak stavi lance, onako reda radi, a ako bas zapadnes u neko sranje mozda neko naidje pa ti pomogne da ih stavis!
Inace zimske gume samo na pogonskim tockovima mogu imati poguban efekat, jer zadnja osovina ostaje bez kontrole dok prednja vvuce kako treba. Tada zadnji kraj ima vecu tendenciju da se "susretne" sa okolinom!
-
dr.iver
zimska oprema za putnicka vozila su zimske gume na pogonskim tockovima sa minimalno 4mm dubine sare.
Ako je manje od 4 mm ili gume nisu zimske obavezno je imati i lance
lanci inace mogu biti korisni i pored zimskih guma, zavisi kako zaglavite, fino je imati i baterijsku lampu jer vam se moze desiti da lance morate stavljati u 10 navece...
Ako je manje od 4 mm ili gume nisu zimske obavezno je imati i lance
lanci inace mogu biti korisni i pored zimskih guma, zavisi kako zaglavite, fino je imati i baterijsku lampu jer vam se moze desiti da lance morate stavljati u 10 navece...
- phil manzanera
Dakle, u smislu Zakona o bezbjednosti saobracaja u BiH, ponavljam jos jednom (ne kazem sta je dobro, a sta lose, nego samo sta se MORA radi policije imati):
- bilo kakve radijalne gume, ljetne ili zimske (sa ispravnim profilom), ali sa lancima u - gepeku. Dakle, vozis na ljetnim, ali imas lance u gepeku!
- kombinacija zimske gume na prednjim tockovima + ljetne nazad
- sve cetiri zimske.
- bilo kakve radijalne gume, ljetne ili zimske (sa ispravnim profilom), ali sa lancima u - gepeku. Dakle, vozis na ljetnim, ali imas lance u gepeku!
- sve cetiri zimske.
-
nineac
Upravu je Dr.Iver, 4mm je zakonska obaveza. Meni su jednom mjerili saru, samo zato sto nisu imali nista naci da mi kaznu naplate, medjutim gume bile nove, pa tako da sam ih ostavio pokisle.
Inace ko ima para za dvije zimske ima i za cetiri. A ko nema para za zimske gume uopce onda nek nevoza.
Prosle godine sam tako sa vlasica isao kad frajer u Golfu V 2.0 TDI sa ljetnim gumama nemoze da mrdne. To je ona nasa filozofija, imam dobro auto, nista mi nemoze biti!
Lanci dobro dodju, medjtim lanci su kada bas zapadnete u jebenu situaciju, kao sto je Manzera rekao, ali prije nego sto zapadnete u takvu situaciju moze se vrlo lako desiti da "odklizete" zbog guma. Inaceja kada idem na skijanje drzim bocu alkohola u gjepeku, alkohol bolje grije
Inace ko ima para za dvije zimske ima i za cetiri. A ko nema para za zimske gume uopce onda nek nevoza.
Prosle godine sam tako sa vlasica isao kad frajer u Golfu V 2.0 TDI sa ljetnim gumama nemoze da mrdne. To je ona nasa filozofija, imam dobro auto, nista mi nemoze biti!
Lanci dobro dodju, medjtim lanci su kada bas zapadnete u jebenu situaciju, kao sto je Manzera rekao, ali prije nego sto zapadnete u takvu situaciju moze se vrlo lako desiti da "odklizete" zbog guma. Inaceja kada idem na skijanje drzim bocu alkohola u gjepeku, alkohol bolje grije
-
dr.iver
Malo zbunjujuce djeluje ovaj post.phil manzanera wrote:Dakle, u smislu Zakona o bezbjednosti saobracaja u BiH, ponavljam jos jednom (ne kazem sta je dobro, a sta lose, nego samo sta se MORA radi policije imati):
- sve cetiri zimske.
Zakon pruza dvije opcije:
1.ljetne gume na pogonskim tockovima + lanci
2.zimske gume sa sarom dubljom od 4mm
BTW
Nema veze prednji ili zadnji par tockova, zimske gume = pogonski tockovi.
Premda po mom licnom misljenju bez 4 zimske gume nema ozbiljne voznje zimi, sve ostalo je kockanje.
A jos recimo da u skandinavskim zemljama ima nesto sto se zove carapa za auto(tj. za gume) i sluzi mjesto lanaca. Kako sam procitao prilicno je korisno na snijegu, a puno manje steti i gumama i eventualnoj asfaltnoj podlozi, u odnosu na klasicne lance. Samo to nas zakon izgleda ne poznaje.
-
nineac
Nas zakon poznaje tkz. carapu! Inace sto se tice efeklta, "carapa" je nije toliko efikasna kao sto su lanci, ali je dosta laksa za postaviti, te u svakom slucaju pruza bolju trakciju od obicnih zimskih guma.
Inace, kombinacija ljetne gume + lanci zimi su po mom misljenju vrhunac gluposti, jer niko nemoze predvidjeti led na mostu, u krivini, zaostali snijeg u sjeni itd.
Inace kombinacija zimskih guma i ljetnih, gdje zimske idu na pogonske tockove je korisna samo pri kretanju. Pri prvo ulasku u krivinu zadnji kraj vozila nema kontrolu kao prednji, te moze doci do zanosenja.
Zato da nebi komplikovali: 4 zimske gum, i svi sretni i sigurni!
Inace, kombinacija ljetne gume + lanci zimi su po mom misljenju vrhunac gluposti, jer niko nemoze predvidjeti led na mostu, u krivini, zaostali snijeg u sjeni itd.
Inace kombinacija zimskih guma i ljetnih, gdje zimske idu na pogonske tockove je korisna samo pri kretanju. Pri prvo ulasku u krivinu zadnji kraj vozila nema kontrolu kao prednji, te moze doci do zanosenja.
-
dr.iver
Hmm, nisma znao da i nasi poznaju carapunineac wrote:Nas zakon poznaje tkz. carapu! Inace sto se tice efeklta, "carapa" je nije toliko efikasna kao sto su lanci, ali je dosta laksa za postaviti, te u svakom slucaju pruza bolju trakciju od obicnih zimskih guma.
a ovo o gumama potpisujem
-
shadow
mnogo komplikujete, nece biti snijega ove godine
...umjesto lanaca u gepek ubacite suncobrane i lezaljke i ne zaboravite kao pravi bosanci trebate na more ponijeti punjenih paprika, satarasha i nesto za "ukoso" da se nareze na plazi
ha ja 
- phil manzanera
Bez veze se upustate u diskusiju. Tema je bila sta zakon kaze/trazi, to sam i napisao. Tako je kako je. Ako nekome nije jasno, a zeli informaciju, neka jos jednom pazljivo procita.
Sta je najbolje - pa to i svako sa malo soli u glavi zna: sve cetiri zimske, po mogucnosti nove + lanci u gepeku ako zapne negdje u dubokom snijegu.
I za one koji misle da sve znaju: oznaka M+S ne znaci "mokro+suho" nego "mud + snow", oliti "blato + snijeg" i gume sa oznakama M+S su 100% zimske. Kada dodje proljece, skidaj i stavljaj ljetne.
Naravno, sve ovo se odnosi na dobre domacine, ali ima i onih koji misle da su "super vozaci" pa da mogu i uz Karaulu po snijegu sa ljetnim gumama. Takvima bih ja najradije polozio doooobar led negdje na okuci pa neka mami svojoj palamude.
Sta je najbolje - pa to i svako sa malo soli u glavi zna: sve cetiri zimske, po mogucnosti nove + lanci u gepeku ako zapne negdje u dubokom snijegu.
I za one koji misle da sve znaju: oznaka M+S ne znaci "mokro+suho" nego "mud + snow", oliti "blato + snijeg" i gume sa oznakama M+S su 100% zimske. Kada dodje proljece, skidaj i stavljaj ljetne.
Naravno, sve ovo se odnosi na dobre domacine, ali ima i onih koji misle da su "super vozaci" pa da mogu i uz Karaulu po snijegu sa ljetnim gumama. Takvima bih ja najradije polozio doooobar led negdje na okuci pa neka mami svojoj palamude.
- taxi_driver
hvala na odgovorima.imam sve cetiri zimske (nove) gume,tako da cu na put bez lanaca.
-
Bobi
- Forum administrator
Hajd dobro...a imash li sajlu za vuchu...
?
- taxi_driver
zar i to moram imati?
a da i prvu pomoc.sta jos?rezerve lampe za svijetla?ovdje to niko ne gleda.nikad me ovdje policija nije zaustavila i pitala imam li prvu pomoc,sajlu za vucu,lampe.....
a da i prvu pomoc.sta jos?rezerve lampe za svijetla?ovdje to niko ne gleda.nikad me ovdje policija nije zaustavila i pitala imam li prvu pomoc,sajlu za vucu,lampe.....
- taxi_driver
nineac wrote:Vrlo edukativo razmisljanje taxi driver! Jel i gume radi policije stavljas?
gume radi sebe,ali lance mi je mrsko i kupovati i stavljati.da je zbog policije,isao bih sa ljetnim a lance u gepek.barem bih jeftinije prosao.nego jarane kako vozim,uvijek imam i ljetne i zimske gume,a za lance pitam jer mi se na placaju kazne dole.
- taxi_driver
dr.iver wrote:treba imati i reflektirajuci prsluk i sigurnosni trokut
to imam.a sajla?moram li imati?