kakve to veze ima bgt??? nije bitno ime drzave ako ona funkcionira...automatic wrote:prvo i prvo - JEDNA država mora imati jedno ime![]()
ili da i naši susjedi i komšije uvedu u svoje nazive po nekoliko riječi pa se više nećemo buniti
alternativno i kompromisno jedna riječ može biti Bosnahercegovina
Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
- nermin9200
#26 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
-
chuckynoris
#27 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Ne znam da li ste primijetili ali poslijedjih mjeseci se prilično intezivno radi na novoj evropskoj Bosni i Hercegovini.Dogovoreni su zakoni o novim ličnim kartama,popisu stanovništva,vojnoj imovini ,radi se i na dogovoru o implementaciji presude Sejdić Finci.Ima toga još.
- Skijaš
#28 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Hoće, kada se stvori kritična masa onih kojima je stalo do tog šta se dešava van njihovog doma. Ali ne onako kao što im je stalo kakav će biti rasplet neke turske sapunice, nego kada svojim primjerom pokažu kakvo ponašanje očekuju od političara. Ona konstatacija Nermina Nikšića o tom kakvim on ovo društvo pravi je standard, svi "imaju čovjeka", svi "imaju štelu", svi znaju "kako završiti" nešto. I zato je stanje kakvo jeste. Onaj ko se malo više kreće van Sarajeva, van Bosne i Hercegovine, zna da je jako malo evropskih društava u kojim je tako nizak osjećaj odgovornosti prema zajednici, kao što je to slučaj u BiH. Kažem jako malo jer prepostavljam da ih ima iako ja lično ne znam niti za jedno. Nije ovo stanje stvar vremenskih neprilika na koje čovjek nema utjecaj, pa je bilo pretežno oblačno uz izraženu korupciju i sa jakim vjetrom. Ne, nego su ljudi, ti i ja odgovorni za to. Neko manje, neko više, ali svi mi snosimo odgovornost za ovo stanje.nermin9200 wrote:Hoce li jednog dana postojati neka nova BiH ?
Čitam evo organizovali se da tri dana prije utakmice čiste stadion Koševo. Digli paniku, navijače, akcija. Kad je snijeg prestao padati ? A postoje ljudi koji su plaćeni za održavanje terena. Mene bolan živcira slika na zidu kad se iskrivi, ja ustanem i to popravim. Kasirka me pita imam li 15 feninga sitno, kažem da nemam a ona kaže da nema veze. I ja umjesto da ostanem dužan tih 15 feninga, kupim nešto bezveze da izravnamo račune. I onda mi Nikšić izađe pred kamere i kaže kako smo mi "nažalost", u kurcu. Zašto smo u kurcu ? Zato što nećemo da pođemo od sebe. Zato što svi "imaju čovjeka", svi "imaju štelu", svi znaju "kako završiti" nešto.
-
Canton
#29 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Pa kod nas ide sve preko stele i stranke. Ma nije ni to problem da se radilo malo postenije, da bar svako domacinstvo ima jednog zaposlenog, a ne ovako imas porodica gdje ih 3-4 rade ili u institucijama drzave, ili u drzavnim preduzecima ili ustanovama. Uglavom svi se vrte na budzetu.Skijaš wrote:Hoće, kada se stvori kritična masa onih kojima je stalo do tog šta se dešava van njihovog doma. Ali ne onako kao što im je stalo kakav će biti rasplet neke turske sapunice, nego kada svojim primjerom pokažu kakvo ponašanje očekuju od političara. Ona konstatacija Nermina Nikšića o tom kakvim on ovo društvo pravi je standard, svi "imaju čovjeka", svi "imaju štelu", svi znaju "kako završiti" nešto. I zato je stanje kakvo jeste. Onaj ko se malo više kreće van Sarajeva, van Bosne i Hercegovine, zna da je jako malo evropskih društava u kojim je tako nizak osjećaj odgovornosti prema zajednici, kao što je to slučaj u BiH. Kažem jako malo jer prepostavljam da ih ima iako ja lično ne znam niti za jedno. Nije ovo stanje stvar vremenskih neprilika na koje čovjek nema utjecaj, pa je bilo pretežno oblačno uz izraženu korupciju i sa jakim vjetrom. Ne, nego su ljudi, ti i ja odgovorni za to. Neko manje, neko više, ali svi mi snosimo odgovornost za ovo stanje.nermin9200 wrote:Hoce li jednog dana postojati neka nova BiH ?
Čitam evo organizovali se da tri dana prije utakmice čiste stadion Koševo. Digli paniku, navijače, akcija. Kad je snijeg prestao padati ? A postoje ljudi koji su plaćeni za održavanje terena. Mene bolan živcira slika na zidu kad se iskrivi, ja ustanem i to popravim. Kasirka me pita imam li 15 feninga sitno, kažem da nemam a ona kaže da nema veze. I ja umjesto da ostanem dužan tih 15 feninga, kupim nešto bezveze da izravnamo račune. I onda mi Nikšić izađe pred kamere i kaže kako smo mi "nažalost", u kurcu. Zašto smo u kurcu ? Zato što nećemo da pođemo od sebe. Zato što svi "imaju čovjeka", svi "imaju štelu", svi znaju "kako završiti" nešto.
Brze bi autoput napravilo desetak hiljada nezaposlenih demobilisanih boraca i drugih kategorija sa biroa nego sve masine i bageri. Onda imas i one najsitnije stvari recimo stipendije gdje istu dobiva neko ko ima 5000KM mjesecno u
kuci i neko ko ima 500KM.
- nermin9200
#30 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
i najtuznija stvar je ona kad vidim borca demobilisanog koji jedva sta novca da prima, ne radi, Bog sami zna od cega jadnik zivi... i isti taj borac izjavljuje: "pa neka, ako fali drzavi novca, nek mi kresu primanja. al nek isto tako kresu i onima u vladi i ministarstvu, a ne da sebi jos plate i povecaju!"
pa kresu prosvjeti, visokoobrazovanom kadru koji odgaja neke buduce lidere nase drzave... i onda se pitamo zasto smo u kurcu... eh pa gdje necemo bit... kad u mom gradu magistar kriminalistike toci gorivo na benzinskoj... jos je taj i sretan, koliko je samo magistara na birou bez ikakvih primanja...
i kad gledamo da dodik napravi najnajnajskuplji autoput u europi na veoma kratkoj relaciji... i gledamo, kazemo: "pa jebo majku svoju", da izvinete, i svako svojim putem... pa nije ni cudo sto rade sta hoce kad im niko nista ne smije... tj. niko nista ne zeli da uradi protiv toga... sami smo sebi krivi sto si svasta dopustamo...
pa kresu prosvjeti, visokoobrazovanom kadru koji odgaja neke buduce lidere nase drzave... i onda se pitamo zasto smo u kurcu... eh pa gdje necemo bit... kad u mom gradu magistar kriminalistike toci gorivo na benzinskoj... jos je taj i sretan, koliko je samo magistara na birou bez ikakvih primanja...
i kad gledamo da dodik napravi najnajnajskuplji autoput u europi na veoma kratkoj relaciji... i gledamo, kazemo: "pa jebo majku svoju", da izvinete, i svako svojim putem... pa nije ni cudo sto rade sta hoce kad im niko nista ne smije... tj. niko nista ne zeli da uradi protiv toga... sami smo sebi krivi sto si svasta dopustamo...
- Skijaš
#31 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Mislim da kad bi 50 % naroda bilo bez oraha u džepovima, korupcija bi na svim nivoima bila za toliko manja, jer svi ti ljudi dolaze iz naroda, s navikama naroda. "Sto? To je kod nas normalno, imas prijatelja i on ti sredi neke stvari"nermin9200 wrote:i najtuznija stvar je ona kad vidim borca demobilisanog koji jedva sta novca da prima, ne radi, Bog sami zna od cega jadnik zivi... i isti taj borac izjavljuje: "pa neka, ako fali drzavi novca, nek mi kresu primanja. al nek isto tako kresu i onima u vladi i ministarstvu, a ne da sebi jos plate i povecaju!"
-
popajic
#32 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Meni ne treba neka nova BIH - molim da mi se vrati stara 
- nermin9200
#33 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
prvo se svijest naroda treba promijeniti, pa onda idemo dalje... medjutim, kod nekih ljudi je to nazalost, nemoguceSkijaš wrote:Mislim da kad bi 50 % naroda bilo bez oraha u džepovima, korupcija bi na svim nivoima bila za toliko manja, jer svi ti ljudi dolaze iz naroda, s navikama naroda. "Sto? To je kod nas normalno, imas prijatelja i on ti sredi neke stvari"nermin9200 wrote:i najtuznija stvar je ona kad vidim borca demobilisanog koji jedva sta novca da prima, ne radi, Bog sami zna od cega jadnik zivi... i isti taj borac izjavljuje: "pa neka, ako fali drzavi novca, nek mi kresu primanja. al nek isto tako kresu i onima u vladi i ministarstvu, a ne da sebi jos plate i povecaju!"
- Skijaš
#34 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Trebamo učiniti modernim da se ne daje mito i da se nema štelu. Danas je sramota imati čist obraz.Religious Fantastic wrote:Pesimizam?! Ne, samo realizam. Ali eto...vrijeme će pokazati. Nije da i ja nekada nisam imao ideale. Danas kada se sjetim toganermin9200 wrote:takav pesimizam nam prema mom misljenju i ne da da idemo naprijedReligious Fantastic wrote:Mlad si, i očigledno još uvijek imaš ideale. Kruta realnost je da ni ti ni tvoja djeca neće doživjeti neku bolju Bosnu i Hercegovinu. Novu, možda i da...ali bolju NE![]()
![]()
- žulijan asanž
#35 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
ti o ovome pričaš kao da je to piece of cake. juče sam imao manji operativni zahvat u bolnici koševo i doktor je otvoreno tražio 100 KM. nisam imao ništa para, pa sam zvao ženu da dođe i donese 100 KM.Skijaš wrote:Trebamo učiniti modernim da se ne daje mito i da se nema štelu. Danas je sramota imati čist obraz.
zamisli ti to.... to je da se ubiješ....a šta sam trebao?????? treba čovjek da me reže, a ja da mu se nešto suprotstavljam i da prosipam pamet. ništa brate, plati i šuti
- vivaldi
#36 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
U zemlji se ovolikim brojem nezaposlenih je utopija pricati o borbi protiv korupcije.
-
Gears/of/War
#37 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
ovdje u ovoj zemlji dokle god se ne promijeni pasivnost kod gradana i ne dode jedno arapsko proljece,nece se nikad nista promijeniti..... 
- vivaldi
#38 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Sta ce promjeniti proljece/jesen/yima/ljeto? Nista. Koliko vidim poslije Arapskog proljeca, doslo je Arapsko rasulo, samo sto to vise nije zanimljivo medijima jer je dosla "demokratija".Gears/of/War wrote:ovdje u ovoj zemlji dokle god se ne promijeni pasivnost kod gradana i ne dode jedno arapsko proljece,nece se nikad nista promijeniti.....
- Skijaš
#39 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Ne znam šta si ti trebao, ja ne bih platio a taj njegov bezobrazluk bih pokušao dokumentovati i postaviti na internet. Znači ne govorim ti šta si ti trebao uraditi, nego šta bih ja uradio.žulijan asanž wrote:ti o ovome pričaš kao da je to piece of cake. juče sam imao manji operativni zahvat u bolnici koševo i doktor je otvoreno tražio 100 KM. nisam imao ništa para, pa sam zvao ženu da dođe i donese 100 KM.Skijaš wrote:Trebamo učiniti modernim da se ne daje mito i da se nema štelu. Danas je sramota imati čist obraz.![]()
zamisli ti to.... to je da se ubiješ....a šta sam trebao?????? treba čovjek da me reže, a ja da mu se nešto suprotstavljam i da prosipam pamet. ništa brate, plati i šuti![]()
-
Gears/of/War
#40 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
....i tako nam prodose godine u razmisljanju "sta ce promijeniti" ovo ono......vivaldi wrote:Sta ce promjeniti proljece/jesen/yima/ljeto? Nista. Koliko vidim poslije Arapskog proljeca, doslo je Arapsko rasulo, samo sto to vise nije zanimljivo medijima jer je dosla "demokratija".Gears/of/War wrote:ovdje u ovoj zemlji dokle god se ne promijeni pasivnost kod gradana i ne dode jedno arapsko proljece,nece se nikad nista promijeniti.....
- žulijan asanž
#41 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
uvijek je bilo lako tuđim k. gloginje mlatiti. ja kao građanin nisam zaslužio da to doživljavam - ja imam pravo da ne znam šta da radim u takvoj situaciji, zato jer je takva situacija meni neprirodna. imam pravo da se pogubim totalno i na kraju prevagne čisto razumsko razmišljanje - ovaj čovjek će me rezati, jebeš 100 KM, samo da sve dobro prođe....Skijaš wrote:Ne znam šta si ti trebao, ja ne bih platio a taj njegov bezobrazluk bih pokušao dokumentovati i postaviti na internet. Znači ne govorim ti šta si ti trebao uraditi, nego šta bih ja uradio.
najzanimljivije od svega je da bih i ja, da sam tako čuo, rekao istu stvar kao ti.
- vivaldi
#42 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Godine prolaze u prezivljavanju, a ne u razmisljanju. "Mislioci" su na forumima, a njima ne gori pod nogama jer ocigledno imaju za intreneta.Gears/of/War wrote:....i tako nam prodose godine u razmisljanju "sta ce promijeniti" ovo ono......
Druga stvar, cuvene "govnjive motke" nista ne rjesavaju. Neko opet mora sjesti u fotelje, a ko bi to bio? Biber? Mišićka? Forumasi?
- Skijaš
#43 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Dva puta sam naglasio kako ti ne pokušavam reći šta si ti trebao uraditi. Dva puta iz silne želje da me ne shvatiš pogrešno. I izgleda da je i to bilo malo.žulijan asanž wrote:uvijek je bilo lako tuđim k. gloginje mlatiti.Skijaš wrote:Ne znam šta si ti trebao, ja ne bih platio a taj njegov bezobrazluk bih pokušao dokumentovati i postaviti na internet. Znači ne govorim ti šta si ti trebao uraditi, nego šta bih ja uradio.
- Skijaš
#44 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Nije mi jasno čemu takav pokušaj diskreditacije bilo koga ? Ovo stanje najviše šteti najslabijim članovima našeg društva, to sam više puta rekao. Šta treba u međuvremenu dok traje ta stagnacija, da svi pogasimo računare ?vivaldi wrote:Godine prolaze u prezivljavanju, a ne u razmisljanju. "Mislioci" su na forumima, a njima ne gori pod nogama jer ocigledno imaju za intreneta.Gears/of/War wrote:....i tako nam prodose godine u razmisljanju "sta ce promijeniti" ovo ono......
- žulijan asanž
#45 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Skijaš wrote:Dva puta sam naglasio kako ti ne pokušavam reći šta si ti trebao uraditi. Dva puta iz silne želje da me ne shvatiš pogrešno. I izgleda da je i to bilo malo.žulijan asanž wrote:uvijek je bilo lako tuđim k. gloginje mlatiti.Skijaš wrote:Ne znam šta si ti trebao, ja ne bih platio a taj njegov bezobrazluk bih pokušao dokumentovati i postaviti na internet. Znači ne govorim ti šta si ti trebao uraditi, nego šta bih ja uradio.
pa ja sam htio reći da baš nisam siguran da bi i ti tako uradio. jer lako je pričati tako dok i sam ne dođeš u istu situaciju.
a sve sam to napisao u kontekstu tvog posta u kojem si rekao da treba učiniti modernim nedavanje mita. nije to baš tako jednostavno. ustvari, smatram da je to skoro pa nemoguće.
Last edited by žulijan asanž on 17/03/2012 11:06, edited 1 time in total.
-
Avramova
#46 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Bas internet, forumi, razmena misljenja,stavova, ali i saznanja, doprinose razumevanju i sporazumevanju,Skijaš wrote:Nije mi jasno čemu takav pokušaj diskreditacije bilo koga ? Ovo stanje najviše šteti najslabijim članovima našeg društva, to sam više puta rekao. Šta treba u međuvremenu dok traje ta stagnacija, da svi pogasimo računare ?vivaldi wrote:Godine prolaze u prezivljavanju, a ne u razmisljanju. "Mislioci" su na forumima, a njima ne gori pod nogama jer ocigledno imaju za intreneta.Gears/of/War wrote:....i tako nam prodose godine u razmisljanju "sta ce promijeniti" ovo ono......
kritici i svojih i tudjih.
Nisam sigurna da onima koji imaju neku kintu za internet,ali se odricu raznoraznih drugih sitnih "luksuza"
ne gori pod nogama.
Zapravo i ne razumem sta se ovde zagovara. Docim da ne razume ni onaj koji napisa ovakve gluposti.
- zambaklija
#47 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
za korupciju je uvijek potrebno dvoje....valja dokturapripaziti ili onu gospoju u officu šo muhur udara,ša znaš more zatrebati...ovdije gdje živim ima korupcije ali nije tako vidljiva kao kod nas i juče je objavljen izvještaj da je državi načinjena šteta od čak 250 milijardi eura,a koliku štetu činimo tek mi svojoj voljenoj zemlji podržavajući koruptne ljude i postajući istima.... 
- Skijaš
#48 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Meni je to, jako, jako jednostavno. Ako ne vjeruješ, OK, tu svoju nevjericu zadrži za sebe i nemoj svoj pogled na život, svoja opravdanja i izgovore, projicirati na druge. Evo, neka umrem, ali ne dam mito. Neka mi policija pošalje plavu čestitku s kaznom od 300 maraka, ali ne dam im onih 20 "na kafu". Neka bude šta bude. Neću da budem dio te kulture.žulijan asanž wrote:Skijaš wrote:Dva puta sam naglasio kako ti ne pokušavam reći šta si ti trebao uraditi. Dva puta iz silne želje da me ne shvatiš pogrešno. I izgleda da je i to bilo malo.žulijan asanž wrote:
uvijek je bilo lako tuđim k. gloginje mlatiti.
pa ja sam htio reći da baš nisam siguran da bi i ti tako uradio. jer lako je pričati tako dok i sam ne dođeš u istu situaciju.
a sve sam to napisao u kontekstu tvog posta u kojem si rekao da treba učiniti modernim nedavanje mita. nije to baš tako jednostavno. ustvari, smatram da je to skoro pa nemoguće.
- žulijan asanž
#49 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
e jebi ga. ja u potpunosti dijelim tvoj stav. ne dam nikome živome. ali kad je zdravlje u pitanju.......... sasvim je druga priča.....
ali dobro, teško je to objektivno cijeniti dok i sam ne dođeš u sličnu situaciju.
edit: i da se razumijemo - on je meni tražio, ja nisam ništa nudio!!!!!
ali dobro, teško je to objektivno cijeniti dok i sam ne dođeš u sličnu situaciju.
edit: i da se razumijemo - on je meni tražio, ja nisam ništa nudio!!!!!
-
Orandiki
#50 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Morala sam citirati jer odnos nije "kako ovi- tako i oni" Apsolutno nije tacno da je ljudima koji samo srcima zive u divnoj nasoj isto stalo do nje kao i ovima koji zive srcem a prezivljavaju tijelom i s ono malo preostalih zivaca.immuno wrote:nermine nisi jedini sa ovakvim zeljama neznam kome je veca zelja da jednom "krene" ovoj nasoj Bosni i Hercegovini onima koji zive u njoj ili onima koji sa njom zive u srcima.I sama nekad odlutam u mislima za neprednom,uspjesnijom,perspektivnijom domovinom ......onda otvorim novine i odose snovi u hendek.........
Ima dosta mladih obrazovanih ljudi koji bi mogli biti uspjesni da nije onog - ali - koje se kod nas zove veza,mito,korupcija,vjera.......ima toga i drugdje po svijetu nije da je to samo kod nas medjutim kod nas je to pod broj jedan i do hiljade hiljada a drugdje tu i tamo....znam momka koji je sa svoje 24 godine doktorirao ekonomiju i jedva nasao posao i to u BBI bancimislim da nista netrebam vise reci sto bas tamo ne zbog diplome (poceo je na kasi da radi) vec zbog imena.
Moram i dijasporce pomenuti ima ih koji prezivljavaju a ima hvala bogu i onih koji dobro zaradjuju pa zar nebi mogao svaki taj bar jedno dijete da skoluje u Bosni da ga pomogne jer odatle se gradi ljepsa i kvalitetnija buducnost sto vise skolovanih to manje snasi onima koji su na pozicijama za koje sem imena,poznastva nikakvih drugih kvaliteta nemaju.Ima puno djece koja bi ucila al odakle kad roditelji nemaju ni za osnovne stvari a kamoli za "skupe skole"
jedino ako SVI damo koliko mozemo od sebe za bilo materijalni bilo moralno ...mozda bude nesto od nasih snova...a bice
Sto se tice teme...Nece biti bolje. Jer ovi koji upravljaju drzavom, i na koje se konstantno, uz regularnu kaficu na suncu, zalimo odgajaju ove koji ce sutra preuzeti upravljanje. Budimo realni, koliko god ima inteligentne omladine ovdje toliko, ako ne i vise, ima inteligentne i pasivne, a tri puta vise one koja te diplome stice jer eto tako - bolje je studirati nego raditi "svasta". Studenti su bili ti koji su dizali proteste i revolucije, danas ne znaju nabrojati padeze, ali to pravdaju time sto govore jezikom kojeg nema i drzavom koje nema, istovremeno su spremni pokoriti istu da bi dobili besplatnu kartu zbog relacije Bjelave - Filozofski fakultet. Dakle, ne, nece nam biti bolje. Uzivajte dok ne postane gore