Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

nermin9200

#1 Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by nermin9200 »

Hoce li jednog dana postojati neka nova BiH? Neka nova u kojoj cemo svi ravnopravno zivjeti, biti sretni situacijom u drzavi i ne traziti uvijek samo mane, nego primjecivati i lijepe scene nase domovine?

Hocemo li voljeti svoju domovinu i narod koji cini dobro u njoj za nju? Hocemo li takve ljude cijeniti za razliku od sadasnje situacije? Da li cemo jednog dana prestati nagradjivati visokim pozicijama one koji zele zlo nasoj domovini samo zato jer su iz stranke s cijim se "vjerskim i nacionalnim uvjerenjima" slazemo? A ustvari od toga nemamo nikakve koristi, jer isti ljudi sjede godinama i godinama u istim foteljama i rade istu stvar uvijek - grabe novac, ali ne za narod...

Hocemo li otvarati fabrike u kojima se nesto proizvodi i tako sticati novac, umjesto mora trgovina i bespotrebnih trznih centara? Hocemo li izvoziti proizvode za ciju proizvodnju imamo veliki potencijal? Ili cemo neiskoristavanje tog potencijala placati uvozom skupljih, nekvalitetnijih proizvoda iz inostranstva kaznjavajuci tako nasu vlastitu privredu i ekonomiju?

Hoce li i dalje najveci broj diplomaca biti ekonomisti koji na kraju, nazalost, zavrsavaju na biroima? Hocemo li vjerovati stranim privatnim univerzitetima koji svoje diplome ne mogu dijeliti nigdje osim ovdje kod nas?Hocemo li sami pokrenuti inicijativu i otvarati nova radna mjesta za neke nove naucne i strucne kadrove? Ili cemo i dalje ici trbuhom za kruhom u inostranstvo? Ili mozda u potpunosti iseliti odavdje?

Pitam se... Jesmo li prokleta nacija? Jesmo li nacija koja samu sebe unistava? Ne znam jesam li jedini u ovoj drzavi koji vidi nevjerovatan potencijal, nevjerovatne mogucnosti koje, cini mi se, nikada necemo iskoristiti... A zasto? Mlad sam i zivot zelim provesti ovdje, jer volim svoju domovinu... Jer smatram da napretkom mozemo postati neka nova drzava, neka mnogo ljepsa drzava... Nije pitanje odakle poceti, ni kada poceti, ni kako poceti... Nego, zasto ne pocinjemo? Zasto ne poticemo razvoj drzave u kojoj zivimo?

Mozda jednog dana i ugledam tu neku novu Bosnu i Hercegovinu kojoj se svim srcem nadam... Tu neku novu BiH koja ce biti ono sto ova danasnja BiH treba da bude...

A mozda sam samo malo preoptimistican ili previse volim svoju domovinu... Ili mi je u 3:15 dosadno, pa pisem ovo :mrgreen: ... Ali znam da mozemo to... Ali ne znam zasto necemo... Ili ne zelimo...

Jesam li jedini koji ima ovakvo misljenje?

:bih:
shecher

#2 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by shecher »

nisi jedini :bih:
immuno

#3 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by immuno »

nermine nisi jedini sa ovakvim zeljama neznam kome je veca zelja da jednom "krene" ovoj nasoj Bosni i Hercegovini onima koji zive u njoj ili onima koji sa njom zive u srcima.I sama nekad odlutam u mislima za neprednom,uspjesnijom,perspektivnijom domovinom ......onda otvorim novine i odose snovi u hendek.........
Ima dosta mladih obrazovanih ljudi koji bi mogli biti uspjesni da nije onog - ali - koje se kod nas zove veza,mito,korupcija,vjera.......ima toga i drugdje po svijetu nije da je to samo kod nas medjutim kod nas je to pod broj jedan i do hiljade hiljada a drugdje tu i tamo....znam momka koji je sa svoje 24 godine doktorirao ekonomiju i jedva nasao posao i to u BBI banci :-) mislim da nista netrebam vise reci sto bas tamo ne zbog diplome (poceo je na kasi da radi) vec zbog imena.
Moram i dijasporce pomenuti ima ih koji prezivljavaju a ima hvala bogu i onih koji dobro zaradjuju pa zar nebi mogao svaki taj bar jedno dijete da skoluje u Bosni da ga pomogne jer odatle se gradi ljepsa i kvalitetnija buducnost sto vise skolovanih to manje snasi onima koji su na pozicijama za koje sem imena,poznastva nikakvih drugih kvaliteta nemaju.Ima puno djece koja bi ucila al odakle kad roditelji nemaju ni za osnovne stvari a kamoli za "skupe skole"
jedino ako SVI damo koliko mozemo od sebe za bilo materijalni bilo moralno ...mozda bude nesto od nasih snova...a bice :bih:
atko

#4 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by atko »

e moj druze masinski ... vidi se da razmisljas inzenjerski ...
... al iz tvoji usta u bozije usi ... :thumbup:

bijela

#5 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by bijela »

ja sam toliko zaljubljena u ovu nenormalnu zemlju, njenu prirodu, historiju i ljude da bih dala sve za nju,
pa ako zatreba i život,
ali, uprkos tome, mislim da ovdje nikada neće biti drastično bolje :-)
(ako bi bilo to onda više ne bi bila Bosna - koliko god to mazohistički zvučalo)

sinoć pročitah nešto što mogu povezati sa ovim - ‎"Mladi ste, i treba da ste razočarani, sad mu je vreme... Razočaranje vam je kao male boginje. Ako ga ne preležiš u mladosti, u poznim godinama može te ubiti." :-)

ne znam eto, nisam pametna kad je riječ o zemljici Bosni Image,
ako je historija magistra vitae - ovdje će vazda biti zanimljvo u onom nedobrom smislu.
bijela

#6 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by bijela »

i još ovo :D

‎"Dragi moj, svuda opasnost od drugog obično reži za granicom. U Bosni, ona se vidi u znaku suprotne vjere, čuje u pjesmi, sluti u pogledu prolaznika. Svuda se ljudi bore za sličnosti da bi bar oponašali jedinstvo koje je podloga snošljivosti. U Bosni se sve upelo da podvuče razliku."
nellington

#7 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by nellington »

bijela wrote:i još ovo :D

‎"Dragi moj, svuda opasnost od drugog obično reži za granicom. U Bosni, ona se vidi u znaku suprotne vjere, čuje u pjesmi, sluti u pogledu prolaznika. Svuda se ljudi bore za sličnosti da bi bar oponašali jedinstvo koje je podloga snošljivosti. U Bosni se sve upelo da podvuče razliku."
Dobri naš Derviš, omiljeni neprijatelj IZ :D
medvjed23

#8 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by medvjed23 »

nermin9200 wrote:
A mozda sam samo malo preoptimistican ili previse volim svoju domovinu... Ili mi je u 3:15 dosadno, pa pisem ovo :mrgreen: ... Ali znam da mozemo to... Ali ne znam zasto necemo... Ili ne zelimo...

Ne možemo.
Treba uraditi neke stvari kako bi se relaksirali međuetnički odnosi i stvorili preduslovi za bavljenje ekonomijom, obrazovanjem, borbom protiv korupcije i svim što je potrebno da se iskoriste bh potencijali i da se ostvari neki napredak. Treba raskrstiti sa fašizmom, torovima, govorom mržnje, genocidnim organizacijama... Za ostvarenje navedenog ne postoje dovoljno jake snage unutar Bosne a Međunarodna zajednica je nezainteresovana tako da nam ostaje status quo ili pogoršanje situacije... mada nada posljednja umire... al ipak umire :D
StupskaBitanga

#9 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by StupskaBitanga »

Niti će ovo biti normalna država niti ćemo mi biti normalni građani
MuaDib

#10 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by MuaDib »

Na tragu novih rješenja:

http://www.bihdijaspora.com/aktivnSSDBI ... SSDBiH.pdf

Samo još ojačati probosanskohercegovački lobi!!!
Canton

#11 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

Bosna i Hercegovina treba novi ZAVNOBIH
Canton

#13 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

MuaDib wrote:Na tragu novih rješenja:

http://www.bihdijaspora.com/aktivnSSDBI ... SSDBiH.pdf

Samo još ojačati probosanskohercegovački lobi!!!
Meni do sad najprihvatljivije rjesenje... iako nisam do kraja procitao
liberty02

#14 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by liberty02 »

nermin9200 wrote:Hoce li jednog dana postojati neka nova BiH? Neka nova u kojoj cemo svi ravnopravno zivjeti, biti sretni situacijom u drzavi i ne traziti uvijek samo mane, nego primjecivati i lijepe scene nase domovine?

Jesam li jedini koji ima ovakvo misljenje?

i ja bih volio da jednog dana svi zajedno zivimo u miru i da pokazemo cijelim svijetu da i mi znamo nesto i da smo sposobni!!
kad opet skontam sve se prodaje sto se stigne, krade se suma itd.. privatizacija je nista drugo nego kradja, kada covjek uzme rijec privare sta na latinskom znaci: uzeti, oduzeti itd.. onda mi padne moral i osjecam se lose.
zasto dozvoljavamo da sa svakim trenutkom gubimo nesto, sto pripada nama svima?
zasto dozvoljavamo nekim pojedincima da se bogate na nasim ledjima??
sto smo dopustili da mladi narod bjezi iz Bih?
ali valjda ce jednog dana da bude bolje ako zavrnemo rukave i pocnemo da cistimo kucu od tavana do podruma!! :bih: :bih: :bih:
Colonel

#15 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Colonel »

Ovdje za svaku bolju promjenu treba zemlju natopiti krvlju, a to nikome nije u interesu. Tako da... Ovo ce potrajati...
ljubav_aha

#16 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:ja sam toliko zaljubljena u ovu nenormalnu zemlju, njenu prirodu, historiju i ljude da bih dala sve za nju,
pa ako zatreba i život,
(ako bi bilo to onda više ne bi bila Bosna - koliko god to mazohistički zvučalo)

sinoć pročitah nešto što mogu povezati sa ovim - ‎"Mladi ste, i treba da ste razočarani, sad mu je vreme... Razočaranje vam je kao male boginje. Ako ga ne preležiš u mladosti, u poznim godinama može te ubiti." :-)

ako je historija magistra vitae - ovdje će vazda biti zanimljvo u onom nedobrom smislu.

bijela,to je navika ,jer kazu,covjek je rob svojih navika,ali ipak,to ne znaci,da ih se ne moze osloboditi,kao sto je Dervis pisao o doticnom pasivnom stanju,jer je on kao licnost bio takav :)

i ti bi dala zivot za drzavu,bas si hrabra :D :thumbup: :lol: :-D
ljiljan89

#17 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by ljiljan89 »

bijela wrote:ja sam toliko zaljubljena u ovu nenormalnu zemlju, njenu prirodu, historiju i ljude da bih dala sve za nju,
pa ako zatreba i život,

:thumbup:

bijela ne brini se ti za Bosnu, bilo je Bosne, a i biti ce je uvijek!
nisu nam nista mogli mnogo jaci neprijatelji nego sto su ovi danas pa je jos tu...

sve dok ima ljudi kao sto si TI, ne trebamo se brinuti ni za Bosnu ni za njen narod

Image
mirnisan

#18 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by mirnisan »

nadati se boljem.mi to necemo dozivjeti,mozda neka buduca pokolenja.a drzava bih hoce li opstati?stim se ne opterecujem.mozda ce sutra ovi prostori biti dio evrope kao drzave. :roll:
nermin9200

#19 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by nermin9200 »

Religious Fantastic wrote:Mlad si, i očigledno još uvijek imaš ideale. Kruta realnost je da ni ti ni tvoja djeca neće doživjeti neku bolju Bosnu i Hercegovinu. Novu, možda i da...ali bolju NE
takav pesimizam nam prema mom misljenju i ne da da idemo naprijed :dance:
Canton

#20 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Canton »

ljiljan89 wrote:
pa ako zatreba i život,

:thumbup:

bijela ne brini se ti za Bosnu, bilo je Bosne, a i biti ce je uvijek!
nisu nam nista mogli mnogo jaci neprijatelji nego sto su ovi danas pa je jos tu...

sve dok ima ljudi kao sto si TI, ne trebamo se brinuti ni za Bosnu ni za njen narod

Image

Osim Maceka i Cvetkovica
Rimad

#21 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Rimad »

Biće bolje kada se promijeni mentalitet naroda.

Da li se to može dogoditi, ne znam.
Korisničkoime

#22 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Korisničkoime »

Ne znam možda me trenutno uhvatio neki pesimizam ali teško da će se uskoro nešto pokrenuti na bolje. Prije svega zbog nas samih. Uhvatila nas je sve ili barem većinu neka letargija kao da smo se predali našoj sudbini. Opterećeni svojim brigama i očitim gubitkom nekog normalnog sistema vrijednosti nekad mi se čini da svi letimo kao muha bez glave u vlastitu propast u ambis iz kojeg nema povratka. Nekad se ponadam da ćemo kao društvo veoma jako lupiti od dno propasti do dna i da će nas taj udarac od dno njegova silina probuditi iz našeg letargičnog stanja, skiniti nam paučinu s očiju, omogućiti nam da opet jasno vidimo kako bi krenuli nabolje. Samo šta ako to dno ne postoji barem za nas.
O poslovima i iskustvima koje imam radeći da i ne govorim. Čini mi se da jednostavno ljudima apsolutno do ničega više nije stalo osim do para i da se nekome važnom ne zamjere. Pare i samo pare, kako će biti meni i imali mene tu negdje zvijezda vodilja većine nas.
Sami svojim djelima štetimo dugoročno i sebe i druge te se vodimo u katastrofu ali nikako da to uvidimo ili da priznamo. Ovako društvo nema ni pravo ali ni šanse na opstanak tako da teško vidim neku novu i bolju BiH ali opet možda sam samo danas pesimističan.
Hodidid

#23 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by Hodidid »

Rimad wrote:Biće bolje kada se promijeni mentalitet naroda.

Da li se to može dogoditi, ne znam.
Moze ali ce trebati decenije. Treba poceti od kulture i obrazovanja preko sistema vrijednosti pa nadalje.
ljubav_aha

#24 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:
bijela wrote:i još ovo :D

Dobri naš Derviš, omiljeni neprijatelj IZ :D
:lol:
automatic

#25 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom

Post by automatic »

prvo i prvo - JEDNA država mora imati jedno ime :!:
ili da i naši susjedi i komšije uvedu u svoje nazive po nekoliko riječi pa se više nećemo buniti
alternativno i kompromisno jedna riječ može biti Bosnahercegovina 8)
Post Reply