Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
- Dozer
#126 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
I vazda je bila. Naravno, ne zagovaram ja ni izbliza majorizaciju bilo koga od strane bilo koga, ali hajde da pokusamo pricati na nacin da se ni jednom jedinom rijecju ne spomenu ni Bosnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ni narodi/etnije, ni nacije, ni vjere. Pricamo samo sa ljudskog aspekta i samo tako da gledamo sve nas ovdje.
Da li moguce da bar ovdje napravimo jednu takvu konverzaciju i da vidimo gdje bismo stigli?
Evo, ja cu poceti sa nekim licnim prijedlozima.
1. Ustavna promjena formulacije (parafraziram): "BiH cine 3 konstitutivna naroda...", po meni bi bila:
"BiH cine svi njeni drzavljani i gradjani, bez obzira na etnicku, nacionalnu ili vjersku pripadnost/opredijeljenost, a koji uzivaju ista prava na svakom dijelu teritorije BiH".
2. Druga ustavna promjena: "BiH se sastoji od 2 entiteta i jednog distrikta, od cega se jedan entitet dodatno sastoji iz 10 kantona/zupanija...", po meni bi bila promijenjena u:
"BiH je cjelovita drzavna teritorija uredjena na bazi 4 (ili 5) administrativnih jedinica (kantona ili regija) i podjedinica svake regije (opstine). Regijama i pripadajucim podjedinicama upravlja ured Guvernera regije koji je odgovoran i za koji je nadlezan Parlament BiH, a koji je nadalje odgovoran Vladi BiH i Predsjedniku BiH (dakle - nema kamare vlada, kamare predsjednika, rotiranja i slicnih budalastina)".
Sta bismo postigli ovakvih uredjenjem drzave?
1. Bila bi oslobodjena ogromna sredstva koja trenutno idu na finansiranje nefunkcionalnih, preglomaznih i neprofitnih upravljackih struktura (vlade kantona, entiteta, bezbrojna desetostruka ministarstva za sve i svasta, itd).
2. Tim sredstvima bi se u roku od 5 godina snazno pokrenula ekonomija u segmentima:
- poljoprivrede,
- drvne industrije,
- infrastrukture (zeljeznicke i pogotovo cestovne),
- proizvodnih djelatnosti (alatna, vojna, tekstilna i dr. industrije),
- otvorile bi se hiljade novih radnih mjesta (u kojima bi, po principu prioriteta, posao dobili svi oni koji bi bili otpusteni gasenjem danasnjih vlada i pratecih nebuloza, ali i mnogi drugi),
- istrazivanja i eksploatacija vodnih i naftnih resursa
- povecanje izvoza
itd. itd.
3. Stvorili bi se uslovi za poboljsanje svih nivoa obrazovanja
4. Smanjila bi se stopa svih vrsta kriminala
5. Drzava bi ojacala i kao takvoj bi joj mnoga svjetska vrata bila sirom otvorena
Jednom rijecju - ovakvim uredjenjem bismo dobili sve sto danas nemamo.
Ko bi bili dobitnici u ovakvoj varijanti? Svi gradjani.
Ko bi bili gubitnici? Velika vecina danasnjih politicara i njihovih "ekonomskih" havera.
Da li moguce da bar ovdje napravimo jednu takvu konverzaciju i da vidimo gdje bismo stigli?
1. Ustavna promjena formulacije (parafraziram): "BiH cine 3 konstitutivna naroda...", po meni bi bila:
"BiH cine svi njeni drzavljani i gradjani, bez obzira na etnicku, nacionalnu ili vjersku pripadnost/opredijeljenost, a koji uzivaju ista prava na svakom dijelu teritorije BiH".
2. Druga ustavna promjena: "BiH se sastoji od 2 entiteta i jednog distrikta, od cega se jedan entitet dodatno sastoji iz 10 kantona/zupanija...", po meni bi bila promijenjena u:
"BiH je cjelovita drzavna teritorija uredjena na bazi 4 (ili 5) administrativnih jedinica (kantona ili regija) i podjedinica svake regije (opstine). Regijama i pripadajucim podjedinicama upravlja ured Guvernera regije koji je odgovoran i za koji je nadlezan Parlament BiH, a koji je nadalje odgovoran Vladi BiH i Predsjedniku BiH (dakle - nema kamare vlada, kamare predsjednika, rotiranja i slicnih budalastina)".
1. Bila bi oslobodjena ogromna sredstva koja trenutno idu na finansiranje nefunkcionalnih, preglomaznih i neprofitnih upravljackih struktura (vlade kantona, entiteta, bezbrojna desetostruka ministarstva za sve i svasta, itd).
2. Tim sredstvima bi se u roku od 5 godina snazno pokrenula ekonomija u segmentima:
- poljoprivrede,
- drvne industrije,
- otvorile bi se hiljade novih radnih mjesta (u kojima bi, po principu prioriteta, posao dobili svi oni koji bi bili otpusteni gasenjem danasnjih vlada i pratecih nebuloza, ali i mnogi drugi),
- povecanje izvoza
itd. itd.
5. Drzava bi ojacala i kao takvoj bi joj mnoga svjetska vrata bila sirom otvorena
Ko bi bili gubitnici? Velika vecina danasnjih politicara i njihovih "ekonomskih" havera.
-
Canton
#127 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Ovo sto si rekao je idealno za neku jednonacionalnu drzavu. Medjutim do cega bi ovo dovelo? Ti mislis da bi ovakvim tekstom u ustavom Srbi zaboravili da su Srbi, Hrvati da su Hrvati itd? Takav tekst bi doveo do onoga sto je rasturilo Jugoslaviju... jedni su imali sve pod kontrolom(Srbi), a drugi nista.Dozer wrote:I vazda je bila. Naravno, ne zagovaram ja ni izbliza majorizaciju bilo koga od strane bilo koga, ali hajde da pokusamo pricati na nacin da se ni jednom jedinom rijecju ne spomenu ni Bosnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ni narodi/etnije, ni nacije, ni vjere. Pricamo samo sa ljudskog aspekta i samo tako da gledamo sve nas ovdje.
- poljoprivrede,
- drvne industrije,
- povecanje izvoza
itd. itd.
- Dozer
#128 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
A fino rekosmo da cemo pricati bez spominjanja Srba, Hrvata i Bosnjaka, etnija, nacija i vjera

Ocito nisi u stanju napraviti odklon od te price i takvog razmisljanja.
A zasto bi Srbi zaboravili da su Srbi, ili Hrvati da su Hrvati, Bosnjaci da su Bosnjaci, itd.? Iz kojeg razloga? Neko to trazi od njih? Neko ih prisiljava na to? Ne vidim da sam bilo sta slicno uopste i spomenuo
A kad vec spominjes jednonacionalnu drzavu, koja bi to takva bila na planeti...?
A zasto bi Srbi zaboravili da su Srbi, ili Hrvati da su Hrvati, Bosnjaci da su Bosnjaci, itd.? Iz kojeg razloga? Neko to trazi od njih? Neko ih prisiljava na to? Ne vidim da sam bilo sta slicno uopste i spomenuo
A kad vec spominjes jednonacionalnu drzavu, koja bi to takva bila na planeti...?
-
Canton
#129 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Dozer wrote:A fino rekosmo da cemo pricati bez spominjanja Srba, Hrvata i Bosnjaka, etnija, nacija i vjera![]()
Ne mogu napraviti otklod od te price jer znam sta se krije, i sta se moze kriti ispod nje. To ti je tako. Sto bi reko narod isti ... drugo pakovanje. To sto ja necu pominjati Bosnjake, Hrvate i Srbe nece promijeniti sustinu Bosne i Hercegovine.
Ne zelim se dovesti u situaciju da nam drzavom upravljaju oni koji zele njen raspad i njeno rasturanje a to se upravo moze desiti kroz tvoje prijedloga ustava BiH
Super gradjanska kako ti kazes samo bi u regiji gdje su Srbi svi ministri bili Srbi, svi uposleni u sluzbama bili Srbi
itd.. isto tako i na mjestima gdje su Bosnjaci. Pa hajde de mi reci sta bi se desilo sa ovom drzavom da HDZ i SNSD ili njihove politike imaju natpolovicnu vecinu u Parlamentu BiH?
Stvari se nece promijeniti tako sto cemo ih zvati drugim imenom.
- Dozer
#130 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Hm...gledano iz trenutne vizure - i nece.
Ali, sta ono, izmedju ostalog, bijase drzava po definiciji...monopol fizicke sile, jel' tako?
O kakvim se rasturanjima onda moze pricati ako je drzava ekonomski jaka, ako su njeni gradjani zadovoljni zivotom u toj drzavi, ako imaju normalan i kavelitetan obrazovni sistem, itd.?
Nema tu rasturanja drzave, prijatelju. Drzava se moze rasturati samo na nacin koji imamo sada, a to ti je ovaj etnicki u kojem svako vuce na svoju stranu. Tacnije, to je prica za narod. Pozadina je poprilicno drugacija i ogleda se u cinjenici da ovi sto "vuku" na svoje strane, u stvari to rade vise nego zajedno i dogovorno, a narodu se bacaju koske o "teskim neslaganjima".
E, njima ne odgovara drzavno uredjenje kakvo opisah, a narod je relativno glup i nije u stanju sagledati cijelu sliku.
I onda dolazimo do one poznate - narod ima vlast kakvu zasluzuje.
Ne znam jesi li ti jedan od "tegljaca" ili si samo jedan od veceg broja onih koji su nasjeli na tu suplju pricu. A i svejedno je...
Nekako mi se cini da mi stalno imputiras da drzim srpsku stranu, pa samo da ti kazem da nisi ni blizu
.
A stvari bi se i te kako promijenile kada bi ih se pocelo nazivati drugim imenom
Isto onako kako su se promijenile i krajem '80-ih.
Ali, sta ono, izmedju ostalog, bijase drzava po definiciji...monopol fizicke sile, jel' tako?
O kakvim se rasturanjima onda moze pricati ako je drzava ekonomski jaka, ako su njeni gradjani zadovoljni zivotom u toj drzavi, ako imaju normalan i kavelitetan obrazovni sistem, itd.?
Nema tu rasturanja drzave, prijatelju. Drzava se moze rasturati samo na nacin koji imamo sada, a to ti je ovaj etnicki u kojem svako vuce na svoju stranu. Tacnije, to je prica za narod. Pozadina je poprilicno drugacija i ogleda se u cinjenici da ovi sto "vuku" na svoje strane, u stvari to rade vise nego zajedno i dogovorno, a narodu se bacaju koske o "teskim neslaganjima".
E, njima ne odgovara drzavno uredjenje kakvo opisah, a narod je relativno glup i nije u stanju sagledati cijelu sliku.
Ne znam jesi li ti jedan od "tegljaca" ili si samo jedan od veceg broja onih koji su nasjeli na tu suplju pricu. A i svejedno je...
Nekako mi se cini da mi stalno imputiras da drzim srpsku stranu, pa samo da ti kazem da nisi ni blizu
A stvari bi se i te kako promijenile kada bi ih se pocelo nazivati drugim imenom
Isto onako kako su se promijenile i krajem '80-ih.
- Skijaš
#131 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Može li prijedlog ? Da nabrojiš političke stranke koje se, bar deklarativno, zalažu za ukidanje konstitutivnosti tri naroda, pa da vidimo koliko je to o čemu ti govoriš realna politička opcija a koliko fantazija na koju ne treba trošiti vrijeme.Dozer wrote:
-
Canton
#132 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Pa fazon je sto drzava nije ekonomski jaka i sto nemam kvalitetan obrazovni sistem. zasto vlasti ne rade angazovanije na tome? Nece da rade jer su privatni interesi najbitniji.Dozer wrote:Hm...gledano iz trenutne vizure - i nece.
Nekako mi se cini da mi stalno imputiras da drzim srpsku stranu, pa samo da ti kazem da nisi ni blizu.
A stvari bi se i te kako promijenile kada bi ih sep ocelo nazivati drugim imenom
Kako su se promijenile i krajem '80-ih.
Rasturanja drzave itekako ima. Ja sam ti samo hipoteticki postavio, sta bi bilo sa ovom drzavom da HDZ i SNSD formiranju parlamentarnu vecinu(evo ne spominjem imena naroda). Ne sumnjam da imas dobre namjere, ali to sto ti predlazes ima i drugu stranu medalje, koja nije povljna po Bosnu i Hercegovinu.
Kamo srece da ovi danas vuku na svoju stranu jer bi se povezanost BiH Hrvata i BiH Srba sa Hrvatskom i Srbijom
iskoristila za poboljsanje statusa(prvenstveno ekonomskog) tih ljudi u Bosni i Hercegovini, umjesto sto ih se juce, danas a i sutra ce iskoristavati za ciljeve Hrvatske i Srbije.
Jos nesto mene ta visoka politika nesto i ne zanima, i te "strane" me zanimaju u ovoj zemlji ima dovoljno nivoa vlasti koje su "nezavisne od onih drugih" pa ne rade svoj posao kako treba. A te ljude bira narod... i onda se vrtimo i krug
-
Canton
#133 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
kazu da je nekad prije rata parola SDA bilaSkijaš wrote:Može li prijedlog ? Da nabrojiš političke stranke koje se, bar deklarativno, zalažu za ukidanje konstitutivnosti tri naroda, pa da vidimo koliko je to o čemu ti govoriš realna politička opcija a koliko fantazija na koju ne treba trošiti vrijeme.Dozer wrote:
"ili gradjanska drzava, ili gradjanski rat"
- Dozer
#134 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Niko i ne radi da bude bolje, u tome i jeste poenta. I zato i kazem da su svi oni zajedno u dogovoru.
A dogovor ce vaziti do popisa, jer nakon popisa ce se desiti upravo ovo sto si i rekao:
Za tu parolu bas i nisam cuo...ali ako ti kazes, neka bude.
A dogovor ce vaziti do popisa, jer nakon popisa ce se desiti upravo ovo sto si i rekao:
Zivi bili, pa vidjeli...sta bi bilo sa ovom drzavom da HDZ i SNSD formiranju parlamentarnu vecinu
-
Canton
#135 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Dozer wrote:Niko i ne radi da bude bolje, u tome i jeste poenta. I zato i kazem da su svi oni zajedno u dogovoru.
A dogovor ce vaziti do popisa, jer nakon popisa ce se desiti upravo ovo sto si i rekao:Zivi bili, pa vidjeli...sta bi bilo sa ovom drzavom da HDZ i SNSD formiranju parlamentarnu vecinu
I ja sam to negdje procitao, dakle ne tvrdim da je 100% istina.
Ono sto bi trebao biti cilj svih nas koji zelimo da Bosna i Hercegovina dozivi lijepe dane jeste da se pocne traziti balans izmjedju nacionalno-etnickog i gradjanskog. Danasnji ustav je po mojoj slobodnoj procjeni jedno 80% etnicko-nacionalni a 20% gradjanski. Trebalo bi biti 50-50 jer niti valja sve gurati u gradjansko jer je ova drzava ipak visenacionalna, niti sve treba gurati u gradjansko jer ima mnogo onih koji se ne osjecaju kao Bosnjaci, Hrvati ili Srbi.
- Dozer
#136 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Imam osjecaj da me krivo shvatas cijelo vrijeme...
Vidi, nemam ja ama bas nista protiv bilo koje etnicke grupe (Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji, itd.), niti imam i primisao osporavanja bilo cijeg etnickog identiteta. Na kraju krajeva, to je i prakticno nemoguce, da ce neko prestati biti nesto ako mu neko govori da nije Bosnjak, Srbin ili Hrvat, koliko god ga se u to ubjedjivalo. Krv je krv, i tu je tacka.To bi bilo isto kao da te ja sada pokusavam ubijediti da nisi musko i da nemas ono medju nogama (ili znesko, svejedno). Dakle, to je jalova prica.
E sad, mene samo zanima kako neko nekoga moze ubijediti da ce ta njegova pripadnost doci u pitanje ako neko drugi nesto...pobijedi na izborima ili ne znam ni ja sta. Pa to su totalno sulude konstrukcije koje nemaju nikakvog uporista u bilo cemu... Meni su ovakve stvari i price nadrealne, totalno. A jos su mi gori oni koji u ovakvo nesto cak i povjeruju i misle da je to tacno. Stvarno van svake pameti.
Ono sto ja govorim jeste izjednacavanje tih etnickih grupa u BiH, pred zxakonom, a to se moze uraditi jedino promjenom Ustava koji bi "rekao" da ovo nije zemlja etnickih grupa/naroda, nego zemlja gradjana u koje spadaju i sve te etnicke grupe/narodi. Trenutno je obrnuto.
U tome je poenta - gradjansko ni na koji nacin ne iskljucuje ili negira etnicko, ali ukida mogucnost etnicke manipulacije, majorizacija, baziranja svega i svacega u zavisnosti od te etnicke pripadnosti, itd. Nadam se da me sada razumijes.
Vidi, nemam ja ama bas nista protiv bilo koje etnicke grupe (Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji, itd.), niti imam i primisao osporavanja bilo cijeg etnickog identiteta. Na kraju krajeva, to je i prakticno nemoguce, da ce neko prestati biti nesto ako mu neko govori da nije Bosnjak, Srbin ili Hrvat, koliko god ga se u to ubjedjivalo. Krv je krv, i tu je tacka.To bi bilo isto kao da te ja sada pokusavam ubijediti da nisi musko i da nemas ono medju nogama (ili znesko, svejedno). Dakle, to je jalova prica.
E sad, mene samo zanima kako neko nekoga moze ubijediti da ce ta njegova pripadnost doci u pitanje ako neko drugi nesto...pobijedi na izborima ili ne znam ni ja sta. Pa to su totalno sulude konstrukcije koje nemaju nikakvog uporista u bilo cemu... Meni su ovakve stvari i price nadrealne, totalno. A jos su mi gori oni koji u ovakvo nesto cak i povjeruju i misle da je to tacno. Stvarno van svake pameti.
Ono sto ja govorim jeste izjednacavanje tih etnickih grupa u BiH, pred zxakonom, a to se moze uraditi jedino promjenom Ustava koji bi "rekao" da ovo nije zemlja etnickih grupa/naroda, nego zemlja gradjana u koje spadaju i sve te etnicke grupe/narodi. Trenutno je obrnuto.
U tome je poenta - gradjansko ni na koji nacin ne iskljucuje ili negira etnicko, ali ukida mogucnost etnicke manipulacije, majorizacija, baziranja svega i svacega u zavisnosti od te etnicke pripadnosti, itd. Nadam se da me sada razumijes.
-
Canton
#137 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Onda si ti taj koji nerazumije stvari, a postavio sam jasno pitanje. Sta bi bilo sa Bosnom i Hercegovinom da HDZ i SNSD formiraju natpolovicnu parlamentarnu vecinu.Dozer wrote:Imam osjecaj da me krivo shvatas cijelo vrijeme...
Dakle po tvome vlast se ne formira na principu 5-3-2 kao do sad nego smo svi gradjani.
Znaci ja sam Bosnjak i ostao bih Bosnjak to sam te razumio.
ali ti mene nisi razumio sta bi bilo sa ovom drzavom da joj je Dodik predsjednik a Covic premijer
- Dozer
#138 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Nista se ne bi dogodilo sto se vec ne dogadja, moj Canton...
Ili, jos tacnije, nista se NECE dogoditi sa drzavom u tom smislu. drzava ostaje gdje i kakva jeste, samo ce Bosnjaci i svi ostali Bosanci koji nisu Srbi i Hrvati debelo popusiti jer ce ostajati bez posla i u FBiH, a ne samo u RS. Oni ce raspolagati sa svom lovom, oni ce uredjivati unutrasnju i vanjsku politiku, oni ce se sve pitati u drzavi.
Ovo ce se sve vidjeti nakon popisa, i to u punom kapacitetu, jer ce ih zajedno biti vise od Bosnjaka. A kako je Ustav kakav jeste, tj. etnicki, sve ce im biti vrlo lako. Jel ti, ili bilo ko, stvarno mislis da su SNSD i HDZ u savezu nako?
Ili, jos tacnije, nista se NECE dogoditi sa drzavom u tom smislu. drzava ostaje gdje i kakva jeste, samo ce Bosnjaci i svi ostali Bosanci koji nisu Srbi i Hrvati debelo popusiti jer ce ostajati bez posla i u FBiH, a ne samo u RS. Oni ce raspolagati sa svom lovom, oni ce uredjivati unutrasnju i vanjsku politiku, oni ce se sve pitati u drzavi.
Ovo ce se sve vidjeti nakon popisa, i to u punom kapacitetu, jer ce ih zajedno biti vise od Bosnjaka. A kako je Ustav kakav jeste, tj. etnicki, sve ce im biti vrlo lako. Jel ti, ili bilo ko, stvarno mislis da su SNSD i HDZ u savezu nako?
-
Canton
#139 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
itekako bi se dogodilo. Kazem ti zamisli da HDZ i SNSD imaju vecinu u parlamentu pa onda to uporedi sa njihovim danasnjim zahtjevima.Dozer wrote:Nista se ne bi dogodilo sto se vec ne dogadja, moj Canton...
Onda zamisli kako bi izgledalo zaposljavanje u drzavnoj upravi i drugim institucijama...
u njima bi iskljucivo radili hrvati i srbi, tvoje nacije.
Hrvata i Srba ce MOZDA biti vise nego Bosnjaka (u sto ne vjerujem) ali opet nece moci donositi odluke bez Bosnjaka, prvo zbog toga sto je drzavno ustrojstvo takvo kakvo je i sto se zaposljavanje u drzavnoj upravi garantuje zakonom prema kome se vlast formira prema popisu iz 1991g.
Ukoliko Hrvata i Srba bude vise od Bosnjaka to nece biti odraz stvarne vecine, nego toga da je kampanja koju ti provodis dala djelomican uspjeh i sprijecila da Bosnjaci budu vecinski narod u BiH. Tako cete svi vi koji mislite da radite dobru stvar, uciniti veliku uslugu velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici.
- Skijaš
#140 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Popis nema veze s funkcionisanjem parlamenta BiH. U državnim će institucijama, agencijama i službama biti manje Hrvata a više Bošnjaka i Srba, ali sistem odlučivanja ostaje isti.Dozer wrote:Ovo ce se sve vidjeti nakon popisa, i to u punom kapacitetu, jer ce ih zajedno biti vise od Bosnjaka. A kako je Ustav kakav jeste, tj. etnicki, sve ce im biti vrlo lako. Jel ti, ili bilo ko, stvarno mislis da su SNSD i HDZ u savezu nako?
- Dozer
#141 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
@Canton
Ti si bas uporan da mi utrpas da sam ja protiv Bosnjaka, a za Srbe i Hrvate... I nikako da skontas da grijesis, jer istina je da se meni zivo @ebe i za jedne i druge i trece. Razlog je jednostavan - zgadila mi se odavno sva ta prica o njima kao nekim svetim kravama, a i vidim da samo mali broj pojedinaca ubire enorman profit iz te price, dok velika vecina onih o kojima ta manjina prica i za koju se "bori" nema sta da jede. Pod profit mislim iskljucivo na materijalizam koji se mjeri stotinama miliona. Ali, bitno je da smo Bosnjaci, Srbi i Hrvati... @ebo te, koja lobotomija...
Sto se tice popisa iz 91, isti automatski vise nece vaziti kada bude postojao novi i relevantniji, tako da ste u zabludi ako mislite da ta stavka Ustava nece biti ekspresno promijenjena i prilagodjena novom stanju.
I upravo vam i govorim da ce nakon popisa Srbi i Hrvati imati vecinu u parlamentu.
Ti si bas uporan da mi utrpas da sam ja protiv Bosnjaka, a za Srbe i Hrvate... I nikako da skontas da grijesis, jer istina je da se meni zivo @ebe i za jedne i druge i trece. Razlog je jednostavan - zgadila mi se odavno sva ta prica o njima kao nekim svetim kravama, a i vidim da samo mali broj pojedinaca ubire enorman profit iz te price, dok velika vecina onih o kojima ta manjina prica i za koju se "bori" nema sta da jede. Pod profit mislim iskljucivo na materijalizam koji se mjeri stotinama miliona. Ali, bitno je da smo Bosnjaci, Srbi i Hrvati... @ebo te, koja lobotomija...
Sto se tice popisa iz 91, isti automatski vise nece vaziti kada bude postojao novi i relevantniji, tako da ste u zabludi ako mislite da ta stavka Ustava nece biti ekspresno promijenjena i prilagodjena novom stanju.
I upravo vam i govorim da ce nakon popisa Srbi i Hrvati imati vecinu u parlamentu.
-
Canton
#142 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
ja tebi govorim da nisi svjestan sta tvoja prica moze donijeti, a ti ne vjerujes kao da ne pratis politicka desavanja u BiH. Cak i ako ta stavka ustava bude promjenjena(u sta sumnjam) opet recimo HDZ i SNSD nece moci formirati parlamentarnu vecinu.Dozer wrote:@Canton
Zivis li ti u BiH?
- Skijaš
#143 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Teško je s tobom razgovarati kad se ne trudiš shvatiti ono što ti se govori. Molim te, odvoji pola sata i upoznaj se sa sadašnjim stanjem u parlamentu BiH, sa načinom na koji funkcioniše, pa mi objasni po kojoj to logici SNSD i HDZ mogu IKAD samostalno formirati vlast. Evo lijep je dan a mi velikodušni, pa u kalkulaciju ubaci i SDS i Ljubića.Dozer wrote:
- Dozer
#144 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
hm...znam ja vrlo dobro kako funkcionise parlament, ne brinite za to. A s vama je jos teze razgovarati jer izgleda da uopste ne vidite dalje od ustaljene S-B-H matrice. Nece doci do nekih velikih promjena u parlamentu jerje on ionako blokiran, a takav ce i ostati.
Medjutim, vidjecemo sta ce se desiti sa mnogobrojnim ministarstvima i uposlenicima u njima. Vidjecemo kakve ce promjene doci i na mnogim drugim poljima. A necemo cekati predugo na sve to. Do sada sam bio u pravu za mnoge stvari o kojima sam i na ovom forumu pisao, a zadnja je bila da ce se sa SDP-om desiti upravo ovo sto se i desava - bice izblokiran od strane etnicara, i tako ce ih se prikazati kao nesposobne, lopove, nepotisticare, itd. Sve ono sto su i etnicari radili i rade 20 godina, samo u neuporedivo vecoj mjeri.
S druge strane, ja sam, za razliku od vas, ponudio bar neke prijedloge za poboljsanje stanja. Vi, vjerovatno radi matrice u kojoj zivite, ocito ne vidite i ne mozete krenuti bilo gdje dalje od ovoga u cemu se trenutno nalazite, pa je sva ova nasa prica nesvrsishodna jer sve sto vidim od vas jeste pljuvanje onoga sto kazem, dok ne vidim nikakve konstruktivne prijedloge za bilo sta.
Ostaje da malo sacekamo i vidimo ko ce biti u pravu.
Medjutim, vidjecemo sta ce se desiti sa mnogobrojnim ministarstvima i uposlenicima u njima. Vidjecemo kakve ce promjene doci i na mnogim drugim poljima. A necemo cekati predugo na sve to. Do sada sam bio u pravu za mnoge stvari o kojima sam i na ovom forumu pisao, a zadnja je bila da ce se sa SDP-om desiti upravo ovo sto se i desava - bice izblokiran od strane etnicara, i tako ce ih se prikazati kao nesposobne, lopove, nepotisticare, itd. Sve ono sto su i etnicari radili i rade 20 godina, samo u neuporedivo vecoj mjeri.
S druge strane, ja sam, za razliku od vas, ponudio bar neke prijedloge za poboljsanje stanja. Vi, vjerovatno radi matrice u kojoj zivite, ocito ne vidite i ne mozete krenuti bilo gdje dalje od ovoga u cemu se trenutno nalazite, pa je sva ova nasa prica nesvrsishodna jer sve sto vidim od vas jeste pljuvanje onoga sto kazem, dok ne vidim nikakve konstruktivne prijedloge za bilo sta.
-
Canton
#145 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
De ti nama ukratko reci zivis li ti u BiH? Vidim da o parlamentu BiH i njegovom funkcionisanju znas vrlo malo.Dozer wrote:hm...znam ja vrlo dobro kako funkcionise parlament, ne brinite za to. A s vama je jos teze razgovarati jer izgleda da uopste ne vidite dalje od ustaljene S-B-H matrice. Nece doci do nekih velikih promjena u parlamentu jerje on ionako blokiran, a takav ce i ostati.
SBH je matrica koja je stvorila modernu BHa drzavu 1943. Ne mozes to preko noci pobrisati i cak i kad bi pobrisao stvari se nebi promijenile. Oni koji danas rade protiv BiH, radili bi i tada. Ti to ili ne vidis ili neces da vidis.
To sto ti zalazes nikad nece proci ali ja ti ne mogu zabraniti da sanjas.
Sto se prije pomiris sa cinjenicom da je drzava BiH drzava tri naroda i da ce tako ostati bice bolje za tebe i za tvoje okruzenje.
Covjece jel ti zaista zelis da sutra HDZ i SNSD vladaju ovom zemljom?
- Skijaš
#146 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Canton wrote:SBH je matrica koja je stvorila modernu BHa drzavu 1943. Ne mozes to preko noci pobrisati i cak i kad bi pobrisao stvari se nebi promijenile.
To je otprilike isti stepen ozbiljnosti pristupanju političkim dešavanjima.
- Dozer
#147 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Nenadmasivi ste, zaista
.
Ne u tome koliko branite danasnju BHS ekskluzivisticku matricu, jer vi upravo nju branite, a ne onu iz '43 po kojoj je BiH zemlja sva tri ravnopravna naroda i svih ostalh, bez ikakvih eksluziviteta, podjela, itd..
SNSD i HDZ vec vladaju u BiH, samo sto ja to ne bih vezao za stranke, nego bih radije rekao da vladaju Srbi i Hrvati jer su oni ti koji donose konacne odluke o bilo cemu. Iskreno, vi ste slijepi ako to ne vidite i ne znate.
Bosnjaci, radi svoje nesposobnosti i dvolicnosti, jednostavno nemaju snage (a mislim da nemaju ni volje jer i njima sve ovo ovako savrseno odgovara), da bilo sta promijene u svoju korist.
Podrazumijevano, u ovoj BHS borbi svi ostali koji se nisu ili se ne zele prikloniti matrici, spadaju u kolateralnu stetu. Nazalost, izgleda da su i mnogi drugi koji jesu dio matrice, ili bar tako misle, takodjer kolateralna steta. A bice i veca.
Ne znam iz cega je zakljuceno da ja malo znam o radu parlamenta, kada nisam nista ni rekao o tome
.
Ali, to je i nebitno jer i parlamenti i vlade u BiH (bilo koji/e) nisu nista vise od obicnih institucionalnih marioneta koje postoje samo zato jer moraju da postoje, dok se u realnosti ne pitaju ama bas nista ni o cemu. Odluke se donose u krugu famozne sestorke, a u slucaju da neko izvan tima sestorke u parlamentu nesto predlozi ili zahtijeva, automatski dolazi do pauze u radu kako bi se vodeci etnicari mogli o tome konsultovati sa nekim iz sestorke, zavisno kome vec pripadaju. Naravno, u vecini slucajeva nakon konsultacija dolazi do blokada. Nista drugacije nije ni u vladama. Toliko o demokratiji.
I, da, zivim ovdje Canton (vjerovatno nazalost), prosao sam i cijeli rat i sva ratista (za razliku od nekih ovdje) boreci se za BiH. Nazalost, izgleda da se nisam borio za to, nego za nesto deseto i ovo sto zivimo danas, a ja se za ovo nisam zelio boriti i sada ne mogu prezaliti sto sam 4 godine svog zivota dao za ovu danasnju jebenu BHS matricu.
S druge strane, meni se istovremeno savrseno @ebe za matricu i sve koji su njen dio, ukljucujuci i tebe i sve slicne. Ne zavisim od ove drzave ni na koji nacin jer radim on-line poslove za ljude izvana, i to za debele pare, a vec sada imam poslova spremnih za narednih 15 godina, tako da sam vec obezbijedio i sebe i svoju djecu. Porez ovoj drzavi cu placati kada mi ona bude dala posao, a do tada mi ne pada na pamet
.
A svi vi, oo veliki Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH, koji se busate tim svojim pripadnostima koje vam zivot znace, samo tako nastavite. Mozda nekada i skontate koliko su to irelevantne stvari za normalan zivot
.
Ne u tome koliko branite danasnju BHS ekskluzivisticku matricu, jer vi upravo nju branite, a ne onu iz '43 po kojoj je BiH zemlja sva tri ravnopravna naroda i svih ostalh, bez ikakvih eksluziviteta, podjela, itd..
SNSD i HDZ vec vladaju u BiH, samo sto ja to ne bih vezao za stranke, nego bih radije rekao da vladaju Srbi i Hrvati jer su oni ti koji donose konacne odluke o bilo cemu. Iskreno, vi ste slijepi ako to ne vidite i ne znate.
Bosnjaci, radi svoje nesposobnosti i dvolicnosti, jednostavno nemaju snage (a mislim da nemaju ni volje jer i njima sve ovo ovako savrseno odgovara), da bilo sta promijene u svoju korist.
Podrazumijevano, u ovoj BHS borbi svi ostali koji se nisu ili se ne zele prikloniti matrici, spadaju u kolateralnu stetu. Nazalost, izgleda da su i mnogi drugi koji jesu dio matrice, ili bar tako misle, takodjer kolateralna steta. A bice i veca.
Ne znam iz cega je zakljuceno da ja malo znam o radu parlamenta, kada nisam nista ni rekao o tome
Ali, to je i nebitno jer i parlamenti i vlade u BiH (bilo koji/e) nisu nista vise od obicnih institucionalnih marioneta koje postoje samo zato jer moraju da postoje, dok se u realnosti ne pitaju ama bas nista ni o cemu. Odluke se donose u krugu famozne sestorke, a u slucaju da neko izvan tima sestorke u parlamentu nesto predlozi ili zahtijeva, automatski dolazi do pauze u radu kako bi se vodeci etnicari mogli o tome konsultovati sa nekim iz sestorke, zavisno kome vec pripadaju. Naravno, u vecini slucajeva nakon konsultacija dolazi do blokada. Nista drugacije nije ni u vladama. Toliko o demokratiji.
I, da, zivim ovdje Canton (vjerovatno nazalost), prosao sam i cijeli rat i sva ratista (za razliku od nekih ovdje) boreci se za BiH. Nazalost, izgleda da se nisam borio za to, nego za nesto deseto i ovo sto zivimo danas, a ja se za ovo nisam zelio boriti i sada ne mogu prezaliti sto sam 4 godine svog zivota dao za ovu danasnju jebenu BHS matricu.
S druge strane, meni se istovremeno savrseno @ebe za matricu i sve koji su njen dio, ukljucujuci i tebe i sve slicne. Ne zavisim od ove drzave ni na koji nacin jer radim on-line poslove za ljude izvana, i to za debele pare, a vec sada imam poslova spremnih za narednih 15 godina, tako da sam vec obezbijedio i sebe i svoju djecu. Porez ovoj drzavi cu placati kada mi ona bude dala posao, a do tada mi ne pada na pamet
A svi vi, oo veliki Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH, koji se busate tim svojim pripadnostima koje vam zivot znace, samo tako nastavite. Mozda nekada i skontate koliko su to irelevantne stvari za normalan zivot
-
Canton
#148 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Pa ja se ovdje upravo borim za ZAVNOBIHovsku Bosnu i Hercegovinu ravnopravno drzavu Bosnjaka, Srba, Hrvata i ostalih koji ovdje zive a ti se iz petnih zila trudis da sve to svedes pod jedan narod sto nije moguce.Dozer wrote:Nenadmasivi ste, zaista.
Ne znam iz cega je zakljuceno da ja malo znam o radu parlamenta, kada nisam nista ni rekao o tome.
S druge strane, meni se istovremeno savrseno @ebe za matricu i sve koji su njen dio, ukljucujuci i tebe i sve slicne. Ne zavisim od ove drzave ni na koji nacin jer radim on-line poslove za ljude izvana, i to za debele pare, a vec sada imam poslova spremnih za narednih 15 godina, tako da sam vec obezbijedio i sebe i svoju djecu. Porez ovoj drzavi cu placati kada mi ona bude dala posao, a do tada mi ne pada na pamet.
A svi vi, oo veliki Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH, koji se busate tim svojim pripadnostima koje vam zivot znace, samo tako nastavite. Mozda nekada i skontate koliko su to irelevantne stvari za normalan zivot.
SNSD i HDZ ne vladaju Bosnom i Hercegovinom, a vladali bi da imamo uredjenje po tvojim zeljama tj. oni bi sa svojim satelitima imali natpolovicnu vecinu u Parlamentu BiH. Al tebi to naravno ne smeta... samo nek se ne zovu Bosnjacima, Srbima, Hrvatima... a to sto im je cilj rasturiti drzavu... nije bitno jel ti to logika?
SBH matrica nije najbitnija ni meni, a koliko sam upratio ni vecini forumasa, ne znam kako si ti stekao takav dojam.
Ali da je SBH matrica temelj savremene Bosne i Hercegovine to je nepobitna cinjenica.
- Dozer
#149 Re: Zelja za nekom novom Bosnom i Hercegovinom
Ja i dalje tvrdim da ti mene ne razumijes, pa cu kroz sljedece odgovore pokusati objasniti najplasticnije sto mogu.
Hrvati:
- Od rata su sve finansijske institucije uvijek pod kontrolom Hrvata (relevantna ministarstva), ali i ne samo to.
- Preko 85% uvoznika svega i svacega se nalazi u Hercegovini, pod Hrvatskom kontrolom (Grude, Siroki Brijeg, Ljubuski, Posusje...). Samo obrati paznju na etikete bilo cega uvoznog sto kupujes, ako vec meni ne vjerujes.
- Vecina profitabilnih privatnih kompanija je u vlasnistvu Hrvata, koji uz to vrlo cesto imaju i raznorazne povlastice oko uvoza, poreza, itd. Lijanovici su ti, recimo, najbolji primjer.
- Iako Herceg-Bosna zvanicno ne postoji, ona ipak i te kako postoji i cak mnoge firme u Hercegovini, sto privatne sto drzavne, u svom nazivu imaju upravo to - Herceg-Bosna. Primjer: "Elektroprivreda HZ-HB" je zvanicni naziv.
- Ravnopravno ucestvuju u vodjenju drzave i donosenju svih drzavnih odluka, ali i entitetskih, pri cemu obilato koriste mogucnost opstrukcije za bilo sta sto im ne odgovara, dakle - imaju moc da bilo sta zaustave, bilo kakav progres. To nije upravljanje drzavom, iako pomalo indirektno?
itd. itd. itd.
Srbi:
- Imaju svoj zvanicni i etnicki ociscen dio BiH u kojem odlucuju u 100% kapacitetu
- Sve firme, ukljucujuci i one koje su nekada spadale pod republicku jurisdikciju i za koje je bilo logicno da samo predju u sadasnju drzavnu (tipa refinerije nafte i sl.), jednostavno su prisvojili i s njima manipulisu opet u 100% kapacitetu, zadrzavajuci i zaradu od istih.
- Kada god im zapne u entitetskom budzetu, bez problema uspijevaju izmusti i federalni. Primjer: PIO MIO, omjer PDV-a, itd.
- Kao i Hrvati, ravnopravno ucestvuju u vodjenju drzave i donosenju svih drzavnih odluka, uz obilato koristenje mogucnosti blokada koje im, kao i Hrvatima, daje upravo nakaradni Ustav kakav jeste. Itd. itd.itd.
Ni ovo nije upravaljanje?
Sta to prodje sto Bosnjaci zele? Koliko ja znam, a znam, - vrlo malo toga i samo ono sto ne dotice Srbe i Hrvate direktno.
Nadam se da sam sada pojasnio ono o cemu pricamo.
1. Ja ni pod razno ne pricam o bilo kakvom ukidanju postojecih naroda u BiH, nego o njihovom nacionalnom uokvirenju, u politickom, odnosno drzavom smislu. Ni jednom narodu u BiH, bio on konstitutivan ili ne, niko i nikada ne moze oduzetu tu identifikaciju i pripadnost, pa je s te strane ova prica totalno nesuvisla jer ce se ti narodi uvijek zvati kao i danas. Opet ti kazem, bez uplitanja bilo koje posebne stranke, da Srbi i Hrvati i danas vladaju u BiH. To sto je Bosnjaka zasebno najvise, ne igra nikakvu ulogu. A evo i zasto:SNSD i HDZ ne vladaju Bosnom i Hercegovinom, a vladali bi da imamo uredjenje po tvojim zeljama tj. oni bi sa svojim satelitima imali natpolovicnu vecinu u Parlamentu BiH. Al tebi to naravno ne smeta... samo nek se ne zovu Bosnjacima, Srbima, Hrvatima... a to sto im je cilj rasturiti drzavu... nije bitno jel ti to logika?
Hrvati:
- Od rata su sve finansijske institucije uvijek pod kontrolom Hrvata (relevantna ministarstva), ali i ne samo to.
- Preko 85% uvoznika svega i svacega se nalazi u Hercegovini, pod Hrvatskom kontrolom (Grude, Siroki Brijeg, Ljubuski, Posusje...). Samo obrati paznju na etikete bilo cega uvoznog sto kupujes, ako vec meni ne vjerujes.
- Vecina profitabilnih privatnih kompanija je u vlasnistvu Hrvata, koji uz to vrlo cesto imaju i raznorazne povlastice oko uvoza, poreza, itd. Lijanovici su ti, recimo, najbolji primjer.
- Iako Herceg-Bosna zvanicno ne postoji, ona ipak i te kako postoji i cak mnoge firme u Hercegovini, sto privatne sto drzavne, u svom nazivu imaju upravo to - Herceg-Bosna. Primjer: "Elektroprivreda HZ-HB" je zvanicni naziv.
- Ravnopravno ucestvuju u vodjenju drzave i donosenju svih drzavnih odluka, ali i entitetskih, pri cemu obilato koriste mogucnost opstrukcije za bilo sta sto im ne odgovara, dakle - imaju moc da bilo sta zaustave, bilo kakav progres. To nije upravljanje drzavom, iako pomalo indirektno?
itd. itd. itd.
Srbi:
- Imaju svoj zvanicni i etnicki ociscen dio BiH u kojem odlucuju u 100% kapacitetu
- Sve firme, ukljucujuci i one koje su nekada spadale pod republicku jurisdikciju i za koje je bilo logicno da samo predju u sadasnju drzavnu (tipa refinerije nafte i sl.), jednostavno su prisvojili i s njima manipulisu opet u 100% kapacitetu, zadrzavajuci i zaradu od istih.
- Kada god im zapne u entitetskom budzetu, bez problema uspijevaju izmusti i federalni. Primjer: PIO MIO, omjer PDV-a, itd.
- Kao i Hrvati, ravnopravno ucestvuju u vodjenju drzave i donosenju svih drzavnih odluka, uz obilato koristenje mogucnosti blokada koje im, kao i Hrvatima, daje upravo nakaradni Ustav kakav jeste. Itd. itd.itd.
Ni ovo nije upravaljanje?
Sta to prodje sto Bosnjaci zele? Koliko ja znam, a znam, - vrlo malo toga i samo ono sto ne dotice Srbe i Hrvate direktno.
2. Ja zaista ne vidim u cemu se ogleda tvoja borba za ZAVNOBIH-ovsku BiH ako se zagovara odrzavanje postojeceg etnickog Ustava, a samim tim i stanja u realnosti koje je i sada jedna velika podjela... Doduse, vrlo dogovorena podjela, i to upravo izmedju svetih konstitutivaca. Da govoris o vracanju na ZAVNOBIH-ovsku BiH, onda u redu, ali to podrazumijeva i vracanje preddaytonskog Ustava BiH ili uvodjenje novog, koji bi bio u skladu s ovim o cemu ja pricam.Pa ja se ovdje upravo borim za ZAVNOBIHovsku Bosnu i Hercegovinu ravnopravno drzavu Bosnjaka, Srba, Hrvata i ostalih koji ovdje zive a ti se iz petnih zila trudis da sve to svedes pod jedan narod sto nije moguce.
3. BHS matrica jeste temelj BiH, ali opet ponavljam - ZAVNOBIH-ovska "matrica" nije ono sto mi imamo danas, jer danas imamo Daytonsku BHS matricu koja je uspostavljena ratom i krvoprolicem, pa i genocidom. Ako cemo se ravnati po medjunarodnom pravu, onda nista sto je nastalo na zlocinu i genocidu ne moze opstati, i pri tome ne mislim samo na RS, nego na cijelu BiH u formulaciji kakva jeste. Da ne govorimo o tome da je Alija Dayton potpisao potpuno nelegalno i mimo tada postojeceg i vazeceg Ustava...SBH matrica nije najbitnija ni meni, a koliko sam upratio ni vecini forumasa, ne znam kako si ti stekao takav dojam. Ali da je BHS matrica temelj savremene Bosne i Hercegovine to je nepobitna cinjenica.
Nadam se da sam sada pojasnio ono o cemu pricamo.