Zejde, zasto ubijas ?

chuchumbamayumbe

#26 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by chuchumbamayumbe »

turban wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Pa po tebi dosada ne bi trebalo biti ni jednog Iracanina svi su se po tvojoj logici trebali ubiti.Jer Irak nije od juce?Eto za vrjeme Sadama Husejana nisu se raznosili Iracani.I imali su svojevremeno najacu valutu na svjetu.
Fenomen samoubica potice iz Paletine.A ako hoces da diskutujes o ovoj temi zarovi malo u blisku proslost?Ovdje izgleda bilo ko da pokusa da prenese istinu bude strpan u neki kos.
P.S.
Muslimani sirom sveta nikada nisu otimali tudje.Muslimani nisu vodili krstaske ratove.Sjetimo se Spanije i izgona muslimana.Muslimani nisu izmislili atomsku bombu te pobili milione ljudi.
Nigdje nema Palestine samo na Bliskom istoku.Tito je 1967 prekinuo sve diplomatske odnose sa Izraelom,znas li zasto?
A kakva je po tebi istina?
Je li to nije istina da se muslimani u Iraku medjusobno ubijaju, da dizu u zrak jedni drugima dzamije, da se raznose po autobusima i po pijacama? Jesam li ja to nesto slagao? Da nisam mozda slagao da muslimani ubijaju muslimane, i to u ogromnom broju?
Irak je ogromna zemlja sa mnogo stanovnika i nemoj ti meni tumaciti moju logiku, jer ocito je da si pristrasan i ocito je dokle seze tvoja "dalekovidost" i znanje.
Eto dosli ameri pa je to bio razlog da iracani pocnu ubijati jedni druge? Ubijali su se oni medjusobno mnogo prije amera, a i nastavice da se ubijaju. Za njih je dobar samo Saddam i likovi slicni njemu, diktatura, tortura, pa bujrum ko hoce. Isto kao sto mislim da bi i nama jedan lik tipa Saddama dobro dosao.
Sta se imam "zarovljavati" u blisku proslost? Kakve veze ima to sto su imali najjacu valutu? I kakve veze ima Spanija i atomska bomba?
Kakve sve to veze ima sa lazima koje su ovdje iznesene da je Bush ubio 1.2 miliona Iracana, a al Kaida 5000?
Lazete, zivite u zabludi, lazete sebe, a pokusavate i ostalima zamazati oci.
Sve te "drage i covjek bi ih na ranu privio" al Kaidovce i ostale slicne njima treba ganjati i ubijati ko misheve, sve dok se potpuno ne istrijebe i oni i terorizam koji propagiraju i sire po cijelom svijetu.

DOBRA TI JE OVA,MOZE LI DA VAZI I ZA RAVNOGORSKI CETNICKI POKRET.

Ko brani ovdje :? koga...
Sto se mene tice, naravno a bih na tu listu teroristickih organizacija uvrstio i ravnogorski cetnicki pokret, ali mene se ne pita, kao ni tebe. Postoji svjetska politika koja se igra nasim sudbinama i zivotima, tako da bi ti cetnici sto su ti nedavno pobili rod u Bratuncu i sto su meni ubili oca, mogli uskoro biti dobri saveznici u toj svjetskoj politici, a mi bi mogli biti lovina.
Ko zna sta nosi buducnost.
tempora

#27 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by tempora »

zrikavac48 wrote:
turban wrote:Amerika je najstrasnije zlo danasnjice.Vi ovdje pricate bez osnova.Trenutno stanje u Iraku jeste uzork Americke agresije,agresije bez osnova.Sadam nije imao atomsko i ostalo uboito oruzje.Americki predsednik je slagao svjet kao i svoj kongres.
Sto se nisu Arapi ubijali za vrjeme Sadama Husejna.Kako tumacite cinjenicu da je Iracki dinar bio najaca valuta na svjetu?

Vazno je krivicu svaliti na muslimane.A Staljin,Hitler, Busch kao i Balkanski kasapin nisu nikada ni postojali... :run:
Americka politika vec odavno srlja, ponasaju se kabadahiski, to je cinjenica.Medjutim cinjenica je takodjer da u Iraku zategnutost odnosa izmedju Kurda i Iracana bila dirigovana iz vladajuce sunitske politicke elite koja je vec mnogo prije americke intervencije dostigla kulminaciju. Osim toga oduvijek je postojala netrpeljivost izmedju sunita i siita, a intenzitet netrpeljivosti je varirao i bio pod uticajem politickih prilika. Ubistva Kurda na sijeveru Iraka (stradala citava sela) za koja se moze reci da je bilo genocidno djelovanje. Takodjer i pronalazak masovnih grobnica siita ukazuje na smisljenu i planiranu pollitiku unistenja naroda i religije koji su u Iraku bili nepozeljni.
Pa onda nastavite pricati o nekim statistickim podacima broja muslimana i pripadnika ostalih religija i to u navijackom tonu.
Interesantna argumentacija. Kako tvoja tako i kod chuchuma. Instant medijska paznja, koja odredjuje ispravnost razmisljanja. :oops:
Kao da Avganistan prije invanzije nije imao svoje zrtve.Milionske ako se ne varam? Koje ste medije tada pratili, pitam se. A talibani iznikli podrskom iste spoljne americke politike, koja ih danas oslobadja od istog terorizma koji su onomad licno ustolicili boreci se protiv Rusa, tudjim tijelima. :roll:
Kao da Sadam nije zadrzan i podrzan na vlasti, ode te iste americke spolje politike cak i onda kada su bioloskim oruzjem satirana kurdska sela. Nisu li kurdske jedinice spremne za odbranu u to vrijeme i naoruzane od strane Amerike, upravo izdate od strane americkih "saveznika" koji su ih pozivali na pobunu, a potom ostavili na cjedilu>? Moze biti da sam nesto pobrkala. :oops: Vas dva sigurno znate bolje. Jer oni koji came po tamnicama sirom istocne Evrope i u Gvantanamu, svoju ispravnost ne mogu dokazati. Vi zato mozete! :thumbup:

Bilo kako bilo, svjedoci smo pocetka rata u Iraku. A isti je kako znamo poceo plagijatom studentskog rada, sa svim njegovim stamparskim greskama.U kojem je tvrdjeno da Sadam posjeduje oruzje za masovno unistenje. Vama je to valjda nebitna cinjenica. Za salonske demokrate, naravno da nije. Bolje lazni povod za rat nego stotine hiljada nevinih zrtava i hiljade nevinih koji trunu po zatvorima. ( by Grumf) Na koncu, ne desava se vama. Vi ste tu, samo da kazete jeste li Za ili Protiv! A to je zaista tezak i nadasve odgovoran zadatak. :idea: Kisindzerluk. :twisted:
savrseni krug

#28 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by savrseni krug »

hmm
a zasto je toliko, kako ti kazes, ne jedinstvo u islamskom svijetu
i sta mislis koliko ima kissingera u tome svemu???
i znam da nisi naivan
zato se ovoliko i cudim tvome postu
nesto je drugo u pitanju
chuchumbamayumbe

#29 Re: Zejde, zasto ubijas ?

tempora wrote:
zrikavac48 wrote:
turban wrote:Amerika je najstrasnije zlo danasnjice.Vi ovdje pricate bez osnova.Trenutno stanje u Iraku jeste uzork Americke agresije,agresije bez osnova.Sadam nije imao atomsko i ostalo uboito oruzje.Americki predsednik je slagao svjet kao i svoj kongres.
Sto se nisu Arapi ubijali za vrjeme Sadama Husejna.Kako tumacite cinjenicu da je Iracki dinar bio najaca valuta na svjetu?

Vazno je krivicu svaliti na muslimane.A Staljin,Hitler, Busch kao i Balkanski kasapin nisu nikada ni postojali... :run:
Americka politika vec odavno srlja, ponasaju se kabadahiski, to je cinjenica.Medjutim cinjenica je takodjer da u Iraku zategnutost odnosa izmedju Kurda i Iracana bila dirigovana iz vladajuce sunitske politicke elite koja je vec mnogo prije americke intervencije dostigla kulminaciju. Osim toga oduvijek je postojala netrpeljivost izmedju sunita i siita, a intenzitet netrpeljivosti je varirao i bio pod uticajem politickih prilika. Ubistva Kurda na sijeveru Iraka (stradala citava sela) za koja se moze reci da je bilo genocidno djelovanje. Takodjer i pronalazak masovnih grobnica siita ukazuje na smisljenu i planiranu pollitiku unistenja naroda i religije koji su u Iraku bili nepozeljni.
Pa onda nastavite pricati o nekim statistickim podacima broja muslimana i pripadnika ostalih religija i to u navijackom tonu.
Interesantna argumentacija. Kako tvoja tako i kod chuchuma. Instant medijska paznja, koja odredjuje ispravnost razmisljanja. :oops:
Kao da Avganistan prije invanzije nije imao svoje zrtve.Milionske ako se ne varam? Koje ste medije tada pratili, pitam se. A talibani iznikli podrskom iste spoljne americke politike, koja ih danas oslobadja od istog terorizma koji su onomad licno ustolicili boreci se protiv Rusa, tudjim tijelima. :roll:
Kao da Sadam nije zadrzan i podrzan na vlasti, ode te iste americke spolje politike cak i onda kada su bioloskim oruzjem satirana kurdska sela. Nisu li kurdske jedinice spremne za odbranu u to vrijeme i naoruzane od strane Amerike, upravo izdate od strane americkih "saveznika" koji su ih pozivali na pobunu, a potom ostavili na cjedilu>? Moze biti da sam nesto pobrkala. :oops: Vas dva sigurno znate bolje. Jer oni koji came po tamnicama sirom istocne Evrope i u Gvantanamu, svoju ispravnost ne mogu dokazati. Vi zato mozete! :thumbup:

Bilo kako bilo, svjedoci smo pocetka rata u Iraku. A isti je kako znamo poceo plagijatom studentskog rada, sa svim njegovim stamparskim greskama.U kojem je tvrdjeno da Sadam posjeduje oruzje za masovno unistenje. Vama je to valjda nebitna cinjenica. Za salonske demokrate, naravno da nije. Bolje lazni povod za rat nego stotine hiljada nevinih zrtava i hiljade nevinih koji trunu po zatvorima. ( by Grumf) Na koncu, ne desava se vama. Vi ste tu, samo da kazete jeste li Za ili Protiv! A to je zaista tezak i nadasve odgovoran zadatak. :idea: Kisindzerluk. :twisted:
A ti si koliko primijecujem, uz duzno postovanje, uvijek tu kao glas razuma da kazes sta je ustvari istina a sa nije?
Hocemo li se sada vracati 1000 godina ili 5 godina unatrag i traziti razloge zasto toliko ljudi danas gine u Iraku?
Hocemo li se vracati u istoriju Afganistana u doba kada su ga osvojili Arapi, ili kada su ga osvojili Monogli? Ili cemo traziti razloge problema u vremenu vladavine Sahova, ili Rusa?
Hocemo li posmatrati uzroke u istoriju Iraka od Babilonaca, ili od Arapa, ili od Osmanlija, ili od kraljevine, ili od republike?
Ili cemo samo da slazemo i kazemo da je Bush od 2003 ubio 1.2 miliona iracana, a Al Kaida "samo" 5000 hiljada civila za 20 godina?
I da kazemo kako su amerikanci krivi za sve i da su najvece zlo danasnjice.
Hajde mi samo reci odakle da pocnemo da trazimo problem danasnjice, od Busha ili od ameba, pa da znam kako da nastavim...
chuchumbamayumbe

#30 Re: Zejde, zasto ubijas ?

savrseni krug wrote:hmm
i znam da nisi naivan
nesto je drugo u pitanju
Vec sam ti rekao sta mislim o ne jedinstvu u islamskom svijetu, a ako mislis na politiku zavadi pa vladaj, naravno da je to u velikoj mjeri problem. ali ne i jedini uzrocnik.
Ali cu ti opet reci, ako se islamski svijet ujedini, bice mnogo manje ratova u svijetu a mnogo vise pravde i prosperiteta, na zadovljstvo svih postenih ljudi svijeta. A Saddam nije bio taj koji je mogao ujediniti islamski svijet, daleko od toga! Nije to ni Ajatolah, ni Ahmedinedzad, ni Gadafi, pojma nemam, evo sta ti mislis da li postoji neko ko bi mogao da ih ujedini, osim naravno Busha, ali ovo u sasvim drugom kontekstu.
Treba neko da se pojavi kod muslimana i da ovo "sranje" vise prestane, da se konacno krene naprijed.
savrseni krug

#31 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by savrseni krug »

chuchumbamayumbe wrote:
i znam da nisi naivan
nesto je drugo u pitanju
Vec sam ti rekao sta mislim o ne jedinstvu u islamskom svijetu, a ako mislis na politiku zavadi pa vladaj, naravno da je to u velikoj mjeri problem. ali ne i jedini uzrocnik.
Ali cu ti opet reci, ako se islamski svijet ujedini, bice mnogo manje ratova u svijetu a mnogo vise pravde i prosperiteta, na zadovljstvo svih postenih ljudi svijeta. A Saddam nije bio taj koji je mogao ujediniti islamski svijet, daleko od toga! Nije to ni Ajatolah, ni Ahmedinedzad, ni Gadafi, pojma nemam, evo sta ti mislis da li postoji neko ko bi mogao da ih ujedini, osim naravno Busha, ali ovo u sasvim drugom kontekstu.
Treba neko da se pojavi kod muslimana i da ovo "sranje" vise prestane, da se konacno krene naprijed.
trebala bi makar dva kissingera koja padaju na sedzdu
makar za pocetak
e sad se fakat pravis naivan
pa sto mi ovde vise ne zivimo prosperitetno?
tempora je jako lijepo postavila stvari ekšili...
chuchumbamayumbe

#32 Re: Zejde, zasto ubijas ?

savrseni krug wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
i znam da nisi naivan
nesto je drugo u pitanju
trebala bi makar dva kissingera koja padaju na sedzdu
makar za pocetak
e sad se fakat pravis naivan
pa sto mi ovde vise ne zivimo prosperitetno?
tempora je jako lijepo postavila stvari ekšili...
Ma kakvi, to se nikada nece desiti.
Nisam naivan, nego pokusavam da uprostim stvari, da ne odmicem od teme dalje nego sto bi trebalo, a a ko treba onda bujrum.
Stvarno mi nije jasno zasto mi ovdje ne zivimo prosperitetno, pa bih molio objasnjenje da ne ispadne da se pravim naivan i sl.
lady midnight

#33 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by lady midnight »

chuchumba...,
brojiti mrtve da bi se navodili u argumentaciji je danas izgleda postalo popularno, iako je zhalosno...
ne znam otkud ovom tipu podaci koje je iznio u ovoj emisiji... i da usput kazhem da "kerner" nije neka ozbiljna politichka emisija, nego talk show zabavnog karaktera.

medjutim, ako cemo biti iskreni: americhke bombe koje su padale po raznim zemljama svijeta, sve u ime demokratije, a ustvari u ime americhkih interesa, su ubile puno, puno vishe ljudi nego napadi bilo koje teroristichke organizacije, pa zvala se ona i al-qaida.
niti u jednoj zemlji koju su amerikanci napali nije uspostavljena demokratija nakon napada i invazije, niti se razvila "organski" nakon toga.
(izuzetak je njemachka, no njemachka je amerikancima bila potrebna kao velika zemlja u evropi da bi se uchvrstio politichki, vojni i ekonomski blok protiv sovjetskog saveza nakon 2. svjetskog rata)

postoje konstante u americhkoj vanjskoj politici koje se ne mijenjaju sa politichkom orijentacijom predsjednika, bili oni demokrate ili republikanci. a te konstante su bazirane na americhkom interesu, svi ostali faktori su sekundarni.
kritikovati politiku americhke vlade ne znachi izjednachavati ovu sa americhkom populacijom niti sa americhkim drushtvom - pa najveci i najubjedljiviji kritichari americhke vanjske politike i dolaze upravo iz amerike.

razlozi za ovo shto se deshava na bliskom istoku jesu visheslojni, i ne mogu se lokalizirati upiranjem prstom u jedno vrijeme, jednog chovjeka ili jednu zemlju, pa bila to i amerika...
shto se tiche etnichkih netrpeljivosti i problema koje drzhave imaju sa manjinama, najplauzibilnije bi bilo potrazhiti odgovore na neka pitanja u vrijeme kada su se te drzhave i stvarale, u vrijeme raspadanja osmanskog carstva i u nachinu na koji su velike sile, prvenstveno engleska i francuska, poticale medjusobne rivalitete klanova, dinastija i etniciteta da bi osigurale svoje prisustvo i kontrolu nad naftom koja se tek otkrila na bliskom istoku.
onda mozhda da se pogleda na vrijeme hladnog rata, i nachin na koji su amerika i sovjetski savez preko ledja zemalja u "trecem svijetu" vodili svoje ratove, isprobavali svoje oruzhje, igrali se gospodara svijeta, podrzhavali odredjene osobe i vlastodrshce kad im je trebalo i uchvrshcivali njihove pozicije, uticali na (ne)razvoj privrede, etc., etc.
time niposhto ne amnestiram odgovornosti unutrashnje faktore, jer si ti u pravu sa jednim: gledajuci islamsku istoriju, vecina ratova koji su se vodili pod nazivom "dzhihad" bili su usmjereni protiv drugih muslimana, a ne protiv nemuslimana. samo jedan primjer: najveci supranik osmanlija tokom istorije nisu bile krshcanske sile, nego neposredni komshija - shiitsko safavidsko carstvo.
to medjutim dokazuje jednu stvar: to islamsko "jedinstvo" nije nikad ni postojalo kao istorijska stvarnost, i chista je utopija. kao shto nije postojalo ni jedinstvo krishcanskog svijeta, ili bilo kojeg drugog.
to takodjer znachi da nema smisla uzroke u svemu ovome shto se deshava trazhiti u religiji - kao shto to chine oni koji bi jednostavnim rekursem na islam trazhili uzroke politichkih nemira i sukoba u njegovom uchenju, ili oni koji na drugoj strani sve shto se deshava vide kao organizovani "napad na islam".
ali isto tako znachi da nema smisla trazhiti rjeshenje problema u nekoj ujedinjenosti - do te ujedinjenosti nikad nece doci, upravo zbog suprotstavljenih interesa. a gdje ga ima smisla trazhiti je opet pitanje za sebe, a ja zaista pojma nemam kakav je odgovor. osim mozhda da zapad promjeni svoju politiku prema tim zemljama, i da vlastitim interesima suprotstave interese, privredne i politichke, naroda u tim zemljama. ali znamo da ce se to desiti kad na vrbi zasvrbi :oops: pogotovo shto se sada u prichu uplela i kina, te ce bliski istok sa svojim resursima opet po ko zna koji put postati, odnosno ostati samo podruchje gdje veliki igrachi lome koplja. a nama ce se prichati da se sve radi u ime demorkatije i ljudskih prava. ja neshto u to ne vjerujem.
Ponekad s'proljeca

#34 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by Ponekad s'proljeca »

Neki dan sam gledao na discovery programu izvjestaj njemacke policije kako je sve pocelo:

navodno je svu pricu o hemijskom oruzju u Iraku smislio iracki azilant inace inzinjer po struci, koji je kako bi sto prije dobio papire u Njemackoj dao ovu izjavu, koju su njemacki sluzbenici primili zdravo za gotovo i to isto prenijeli amerikancima jer se poslije 11 septembra sve zdravo za gotovo shvatalo. Ako pronadjem nesto na internetu, postavicu naziv stranice!!! Inace nejmacki sluzbenici izjavljuju da izjava tog azilanta nije nikada preispitanan da li se radi o istini ili????
chuchumbamayumbe

#35 Re: Zejde, zasto ubijas ?

lady midnight wrote:chuchumba...,
brojiti mrtve da bi se navodili u argumentaciji je danas izgleda postalo popularno, iako je zhalosno...
ne znam otkud ovom tipu podaci koje je iznio u ovoj emisiji... i da usput kazhem da "kerner" nije neka ozbiljna politichka emisija, nego talk show zabavnog karaktera.

medjutim, ako cemo biti iskreni: americhke bombe koje su padale po raznim zemljama svijeta, sve u ime demokratije, a ustvari u ime americhkih interesa, su ubile puno, puno vishe ljudi nego napadi bilo koje teroristichke organizacije, pa zvala se ona i al-qaida.
niti u jednoj zemlji koju su amerikanci napali nije uspostavljena demokratija nakon napada i invazije, niti se razvila "organski" nakon toga.
(izuzetak je njemachka, no njemachka je amerikancima bila potrebna kao velika zemlja u evropi da bi se uchvrstio politichki, vojni i ekonomski blok protiv sovjetskog saveza nakon 2. svjetskog rata)

postoje konstante u americhkoj vanjskoj politici koje se ne mijenjaju sa politichkom orijentacijom predsjednika, bili oni demokrate ili republikanci. a te konstante su bazirane na americhkom interesu, svi ostali faktori su sekundarni.
kritikovati politiku americhke vlade ne znachi izjednachavati ovu sa americhkom populacijom niti sa americhkim drushtvom - pa najveci i najubjedljiviji kritichari americhke vanjske politike i dolaze upravo iz amerike.

razlozi za ovo shto se deshava na bliskom istoku jesu visheslojni, i ne mogu se lokalizirati upiranjem prstom u jedno vrijeme, jednog chovjeka ili jednu zemlju, pa bila to i amerika...
shto se tiche etnichkih netrpeljivosti i problema koje drzhave imaju sa manjinama, najplauzibilnije bi bilo potrazhiti odgovore na neka pitanja u vrijeme kada su se te drzhave i stvarale, u vrijeme raspadanja osmanskog carstva i u nachinu na koji su velike sile, prvenstveno engleska i francuska, poticale medjusobne rivalitete klanova, dinastija i etniciteta da bi osigurale svoje prisustvo i kontrolu nad naftom koja se tek otkrila na bliskom istoku.
onda mozhda da se pogleda na vrijeme hladnog rata, i nachin na koji su amerika i sovjetski savez preko ledja zemalja u "trecem svijetu" vodili svoje ratove, isprobavali svoje oruzhje, igrali se gospodara svijeta, podrzhavali odredjene osobe i vlastodrshce kad im je trebalo i uchvrshcivali njihove pozicije, uticali na (ne)razvoj privrede, etc., etc.
time niposhto ne amnestiram odgovornosti unutrashnje faktore, jer si ti u pravu sa jednim: gledajuci islamsku istoriju, vecina ratova koji su se vodili pod nazivom "dzhihad" bili su usmjereni protiv drugih muslimana, a ne protiv nemuslimana. samo jedan primjer: najveci supranik osmanlija tokom istorije nisu bile krshcanske sile, nego neposredni komshija - shiitsko safavidsko carstvo.
to medjutim dokazuje jednu stvar: to islamsko "jedinstvo" nije nikad ni postojalo kao istorijska stvarnost, i chista je utopija. kao shto nije postojalo ni jedinstvo krishcanskog svijeta, ili bilo kojeg drugog.
to takodjer znachi da nema smisla uzroke u svemu ovome shto se deshava trazhiti u religiji - kao shto to chine oni koji bi jednostavnim rekursem na islam trazhili uzroke politichkih nemira i sukoba u njegovom uchenju, ili oni koji na drugoj strani sve shto se deshava vide kao organizovani "napad na islam".
ali isto tako znachi da nema smisla trazhiti rjeshenje problema u nekoj ujedinjenosti - do te ujedinjenosti nikad nece doci, upravo zbog suprotstavljenih interesa. a gdje ga ima smisla trazhiti je opet pitanje za sebe, a ja zaista pojma nemam kakav je odgovor. osim mozhda da zapad promjeni svoju politiku prema tim zemljama, i da vlastitim interesima suprotstave interese, privredne i politichke, naroda u tim zemljama. ali znamo da ce se to desiti kad na vrbi zasvrbi :oops: pogotovo shto se sada u prichu uplela i kina, te ce bliski istok sa svojim resursima opet po ko zna koji put postati, odnosno ostati samo podruchje gdje veliki igrachi lome koplja. a nama ce se prichati da se sve radi u ime demorkatije i ljudskih prava. ja neshto u to ne vjerujem.
Bravo, hvala ti na odlicnom osvrtu i komentaru, tim prije sto shvatas da fakat nisam ni slucajno "islamofob" kako ovdje neki zele da me prikazu. Samo pokusavam realno da sagledam dogadjanja iz svih aspekata, a ne da budem iskljuciv.
Istina nije jedna i istina ponekad moze i da zaboli, a to najbolje znaju narodi Afganistana, Iraka i svih ostalih zemalja gdje su se previse cesto sukobljavali interesi velikih sila. Uostalom, i mi smo na nasoj kozi osjetili sta znaci biti u sferi interesovanja i zavade "velikih".
Dodao bih, da su pored Njemacke, tu i demokratije Koreja i Japan, cetvrti mi trenutno ne padaju na pamet.
zrikavac48

#36 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by zrikavac48 »

tempora wrote:
zrikavac48 wrote:
turban wrote:Amerika je najstrasnije zlo danasnjice.Vi ovdje pricate bez osnova.]

Ovo sto sam napisala je pored ostalog i rezime razgovora prije par godina sa dvije iracke drzavljanke. Jedna je pripadnik Kurda, a druga je Iracanka. Obadvije su suniti.
Situaciju u Avganistanu, ja nisam ni komentirala. Mozda cu to nekom drugom prilikom.
Sve u svemu neosporno je, a to i vrapci znaju,da se na tom podrucju preplicu raznorazni interesi, ekonomski/nafta kao prvo i osnovno, zatim narko-trgovina i strateski interesi kao glavni. Ono sto je najzalosnije je sto u sve te sukobe uvlace i ispreplicu religiski sukobi koji uzrokuju veliki broj neduznih zrtava. Religiske vodje bi tu mogle imati pozitivnog djelovanja da hoce.
pitt

#37 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by pitt »

Epitop wrote:Zašto je USAizvršila agresiju na Irak:
1. nuklearno oružje :-) nigdje veze čak je Collin Powel i CIA priznala da su dali lažne podatke,
2. hemijsko i biološko oružje :-) gore navedeno
3. saradnja sa El Kaidom :-) :-) Irački predsjednik komunista kao saveznik radikalnim Muslimanima apsurd,
4. ljudi zaslužuju slobodu i demokratiju na bilo kojem dijelu planete Zemlje.
Na ovaj način je George W. Bush opravdavao rat u Iraku i to redom kada bi jedan od ovih razloga postajao dokazana laž.
Od operacije Strah i Strahopoštovanje do operacije Iračka Sloboda zadnjih 5 godina jedino što je konstantno je veliki broj mrtvih ljudi. Nikada El Kaida ne bi vidjela Irak da je ostao Saddam na vlasti, a na ovaj način su napravili plodno tlo za ekstremizam.
Sada je pitanje da li nekim lobijima odgovara ekstremni oblik Islama kao opravdanje za svoje buduće postupke?
ovo sto si nave su izgovori za napad.......pravi razlog je neuspjeh hvatanja bin ladena u afganistanu....pa je valjalo paznju (javnosti) skrenuti na nesto drugo. Najstariji trik iz politickog prirucnika :D :D :D
turban

#38 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by turban »

Pa sta mislis da ces hapsenjem Bin Ladena rjesiti problem Bliskog Istoka i CITAVOG MUSLIMANSKOG SVJETA??I DALI MISLIS DA GA IKO ZELI UHAPSITI???Bil Laden je Americko cedo.To je mamac na koji se hvataju politicki nepismeni.Dok god je Bil Ladena(daleko mu kuca bila)Amerika ce imati izgovor da osvaja muslimanske zemlje.
CRO-srce-BiH

#39 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by CRO-srce-BiH »

Shatljivo je jedino iz Vasih navoda gore da se nitko ne slaze sa "istinom "onoga drugog pa makar ona bila i ispravna, ali bitno je kontrirati i valjda prosirivati temu ali OK, u svrhu toga ne mogu a da ne napisem par redaka..

Konflikti, ubojstva, razna destruktivna dejstva postoje i u vecim i u manjim zemljama"izmedju "sunarodnjaka koji su razlicitih, svjetonazora, vjerskih skupina ili su samo druge boje koze, Bogu je to sve mrsko, on je na zemlji i stvorio toliko razlicitosti da bi se mi ljudi trudili da ih u svojoj jakoj vjeri i ljubavi prema drugom i drugacijem izdigli iznad svih tih razlika i shvatili da samo vjera u Boga (ili u ono u sto svatko od nas vjeruje) jedini pravi put ,i da svaki onaj vjernik koji slijedi istinski taj put nikada nece dici niti glas a kamoli ruku na onoga tko se Bogu moli na drugaciji nacin. :dance:

Ovaj uvod sam napravio jer se time trebamo svi voditi, i shvatiti da ne smijemo dozvoliti sebi da ljudski zivoti nam budu samo brojevi koje cujemo na Tv ili procitamo o tome u novinama, jer sjetimo se svi "nasih"ratova nismo samo brojeve posmatrali i slusali koliko je poginulo ljudi tu i tamo no samo se suosjecali sa svakom zrtvom nije bitno cijeg rezima i cijeg napada, jer dijete je dijete dal, to dijete bilo Iracanin, Hrvat Srbin, Palestinac ili Jevrej ....

Znaci nema opravdanja niti osnove ponajmanje nema argumenata koji bi vodilo opravdanju bilo kojeg ubojstva, jer sve te zrtve su neciji brat, sestra, otac, majka ili samo drag prijatelj...ali ljudi se trose i posezu nakon takvih nemilih dogadjaja za strasnim nacinima osvete revasizma i odmazdi koje su takodjer mrske BOGU.... :thumbup:
Sva ta iskusenja moramo prelaziti onako bas kako je to pokusao Zejd da uradi, uceci i pokusavajuci se izdignuti i biti na distanci od belaja i ratai nikada niti u kojem slucaju ne razmisljati kao sto to rade oni koji potpiruju rat i njihova glad za tudjim...., jer naprosto makar mi sa ovoh nasih prostora znamo da NE POSTOJI OPRAVDANI I PRAVICNI RAT!!!
Postoji napad agresija, okupacija i obrana...sada je sve stvar gdje se covjek nadje,
Amerika smjesno je uopce komentirati taj ratno huskacki pakleno pogibeljni stroj, zivio sam u USA 5 godina strasno, demokraciji niti traga , ljudskim pravima nema mjesta jer dok su viski duznosnici i neki visoko-dostojnici zasticeni kao "medo" ostali puk nema pravo kako valja niti da ih pogleda , a demokracije je takva da sve mozes reci ali ako te netko cuje ima da ti oderu kozu s ledja, ostat ces bez posla stana i svega ostaloga sto je potrebno za zivot vrijedan covjeka,
znaci prisilna demokracija je na snazi na svakom koraku, bijeda i sirotinja od NY, D.Ca, Atlante, preko Chicaga do Virginije ma stravicno besjkicnika vise no onih koji su stambeno i materijalno obezbjedjeni, kriminal narko-mafija hara vedre i oblace Jevreji u svakom segmentu drustva od zakonodavne do izvrsne vlasti.
Tijekom proteklih stoljeca a i u bliskoj proslosti suoceni smo sa stravicnim desavanjima, stoga nema kolektivne krivice niti za muslimanske(islamske) militantne skupine, niti za sve amerikance, ali svakako da su ZAPADU muslimani -islam konkretno trn u oku, posebice ovaj cio bliski istok, jer taj im je islam nepoznanica i ne vladaju jos njime ali kako su poceli uskoro hoce a kaoda ga oni vec svare i upoznaju se sa pravim finim islamoma i ljudima koji su u njemu vec ce ga (ne daj Boze , bojim se) vec i iskorijeniti sto im i jeste namjera...
Ja sam katolik ali me boli sto jedan covjek samo zato sto ne cini sve kako se meni svidje (npr) mora biti smjenjen izvrgnut ruglu ili cak lisen zivota..nema opravdanja za 1.2 milijuna ubijenih samo Iracana a vjerojatno ista ili slicna brojka ostalih od str, muslimanskih-extremista(koji ne predstvaljaju ISLAM niti muslimane svijete) no su terosristicke skupine same za sebe.
Mrzim ih prezirem sve od Britaskih obavjestajaca koji u EU sve zakuhavaju do Francuza koji svojom hinjskom politikom sipaju vodu kako im odg, ludih Holadjana koji su sami za sebe"mahniti""cim mogu traziti u drzavnom parlamentu da se legalizira "pedofilija" mos si mislit koliko su normalni(cast izuzecima) Al quaide do raznih teroristickih Irskih Njemackih Americkih organizacija, nemali ih je broj, ali danas je definitivna borba protiv jedne skupine.??????? 8)
Mozemo zmiriti ali u 20 stoljecu se trijebe muslimani i ljagaju kako (izmedju)sebe tako i od strane vecine svjetskih sila....
Sadamov rezim bio katastrofa ali isti taj rezim je za svoje vladavine recimo 20 godina ubio i smjenio manje ljudi no Bushov za 2-3 godine,Busha politika melje sve i svakoga a mi se prenemazemo da li je ubijeno milijun ili 2 milijuna.
11.rujen je nezapamcen i ne ponovio se nikada i nikome ali 11.rujen se dogodio i nama pa sto je Amerika uradila tada poslala dvije krmace na one koji su napravili 8.000 ubijenih za jedan ili dva dana, sravnili sa zemljim mnoge hrvatske i bosanske gradove...ma strasno je uopce opravdavati i ameriku i bilo koju od velesila..Kad ima treba bilo koja mala zemlja rastavit ce ju u dijelove i sastaviti kakoim odg, kada im ne treba pustit ce da se rokaju pa tko prezivi....
America :arrow: iz Iraka i pusti ljude da si ustroje zemlju kako im pashe .Nemoj da ti ukinem Coca Colu :)
budite mi zdravi zivi, pametni i veseli
Znam da odoh od teme ali naviru mi misli i mogao bih do sutra kuckati.... jer ne volim nepravdu i pristrasnost.... sorry
ld

#40 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by ld »

CRO-srce-BiH wrote:Shatljivo je jedino iz Vasih navoda gore da se nitko ne slaze sa "istinom "onoga drugog pa makar ona bila i ispravna, ali bitno je kontrirati i valjda prosirivati temu ali OK, u svrhu toga ne mogu a da ne napisem par redaka..

Konflikti, ubojstva, razna destruktivna dejstva postoje i u vecim i u manjim zemljama"izmedju "sunarodnjaka koji su razlicitih, svjetonazora, vjerskih skupina ili su samo druge boje koze, Bogu je to sve mrsko, on je na zemlji i stvorio toliko razlicitosti da bi se mi ljudi trudili da ih u svojoj jakoj vjeri i ljubavi prema drugom i drugacijem izdigli iznad svih tih razlika i shvatili da samo vjera u Boga (ili u ono u sto svatko od nas vjeruje) jedini pravi put ,i da svaki onaj vjernik koji slijedi istinski taj put nikada nece dici niti glas a kamoli ruku na onoga tko se Bogu moli na drugaciji nacin. :dance:

Ovaj uvod sam napravio jer se time trebamo svi voditi, i shvatiti da ne smijemo dozvoliti sebi da ljudski zivoti nam budu samo brojevi koje cujemo na Tv ili procitamo o tome u novinama, jer sjetimo se svi "nasih"ratova nismo samo brojeve posmatrali i slusali koliko je poginulo ljudi tu i tamo no samo se suosjecali sa svakom zrtvom nije bitno cijeg rezima i cijeg napada, jer dijete je dijete dal, to dijete bilo Iracanin, Hrvat Srbin, Palestinac ili Jevrej ....

Znaci nema opravdanja niti osnove ponajmanje nema argumenata koji bi vodilo opravdanju bilo kojeg ubojstva, jer sve te zrtve su neciji brat, sestra, otac, majka ili samo drag prijatelj...ali ljudi se trose i posezu nakon takvih nemilih dogadjaja za strasnim nacinima osvete revasizma i odmazdi koje su takodjer mrske BOGU.... :thumbup:
Sva ta iskusenja moramo prelaziti onako bas kako je to pokusao Zejd da uradi, uceci i pokusavajuci se izdignuti i biti na distanci od belaja i ratai nikada niti u kojem slucaju ne razmisljati kao sto to rade oni koji potpiruju rat i njihova glad za tudjim...., jer naprosto makar mi sa ovoh nasih prostora znamo da NE POSTOJI OPRAVDANI I PRAVICNI RAT!!!
Postoji napad agresija, okupacija i obrana...sada je sve stvar gdje se covjek nadje,
Amerika smjesno je uopce komentirati taj ratno huskacki pakleno pogibeljni stroj, zivio sam u USA 5 godina strasno, demokraciji niti traga , ljudskim pravima nema mjesta jer dok su viski duznosnici i neki visoko-dostojnici zasticeni kao "medo" ostali puk nema pravo kako valja niti da ih pogleda , a demokracije je takva da sve mozes reci ali ako te netko cuje ima da ti oderu kozu s ledja, ostat ces bez posla stana i svega ostaloga sto je potrebno za zivot vrijedan covjeka,
znaci prisilna demokracija je na snazi na svakom koraku, bijeda i sirotinja od NY, D.Ca, Atlante, preko Chicaga do Virginije ma stravicno besjkicnika vise no onih koji su stambeno i materijalno obezbjedjeni, kriminal narko-mafija hara vedre i oblace Jevreji u svakom segmentu drustva od zakonodavne do izvrsne vlasti.
Tijekom proteklih stoljeca a i u bliskoj proslosti suoceni smo sa stravicnim desavanjima, stoga nema kolektivne krivice niti za muslimanske(islamske) militantne skupine, niti za sve amerikance, ali svakako da su ZAPADU muslimani -islam konkretno trn u oku, posebice ovaj cio bliski istok, jer taj im je islam nepoznanica i ne vladaju jos njime ali kako su poceli uskoro hoce a kaoda ga oni vec svare i upoznaju se sa pravim finim islamoma i ljudima koji su u njemu vec ce ga (ne daj Boze , bojim se) vec i iskorijeniti sto im i jeste namjera...
Ja sam katolik ali me boli sto jedan covjek samo zato sto ne cini sve kako se meni svidje (npr) mora biti smjenjen izvrgnut ruglu ili cak lisen zivota..nema opravdanja za 1.2 milijuna ubijenih samo Iracana a vjerojatno ista ili slicna brojka ostalih od str, muslimanskih-extremista(koji ne predstvaljaju ISLAM niti muslimane svijete) no su terosristicke skupine same za sebe.
Mrzim ih prezirem sve od Britaskih obavjestajaca koji u EU sve zakuhavaju do Francuza koji svojom hinjskom politikom sipaju vodu kako im odg, ludih Holadjana koji su sami za sebe"mahniti""cim mogu traziti u drzavnom parlamentu da se legalizira "pedofilija" mos si mislit koliko su normalni(cast izuzecima) Al quaide do raznih teroristickih Irskih Njemackih Americkih organizacija, nemali ih je broj, ali danas je definitivna borba protiv jedne skupine.??????? 8)
Mozemo zmiriti ali u 20 stoljecu se trijebe muslimani i ljagaju kako (izmedju)sebe tako i od strane vecine svjetskih sila....
Sadamov rezim bio katastrofa ali isti taj rezim je za svoje vladavine recimo 20 godina ubio i smjenio manje ljudi no Bushov za 2-3 godine,Busha politika melje sve i svakoga a mi se prenemazemo da li je ubijeno milijun ili 2 milijuna.
11.rujen je nezapamcen i ne ponovio se nikada i nikome ali 11.rujen se dogodio i nama pa sto je Amerika uradila tada poslala dvije krmace na one koji su napravili 8.000 ubijenih za jedan ili dva dana, sravnili sa zemljim mnoge hrvatske i bosanske gradove...ma strasno je uopce opravdavati i ameriku i bilo koju od velesila..Kad ima treba bilo koja mala zemlja rastavit ce ju u dijelove i sastaviti kakoim odg, kada im ne treba pustit ce da se rokaju pa tko prezivi....
America :arrow: iz Iraka i pusti ljude da si ustroje zemlju kako im pashe .Nemoj da ti ukinem Coca Colu :)
budite mi zdravi zivi, pametni i veseli
Znam da odoh od teme ali naviru mi misli i mogao bih do sutra kuckati.... jer ne volim nepravdu i pristrasnost.... sorry
:thumbup: :thumbup:
what goes around comes around
omar little

#41 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by omar little »

Vidim zakuhalo se na temi, pa evo da i ja malo doprinesem.
Da Amerika (tacnije administracija, ne svi ljudi) korisiti islamofobiju za ispunjenje svojih ciljeva i planova to apsolutno stoji. Njihova vanjska politika je takva, gurana od strane vojno-industrijskog kompleksa, da joj konstantno treba neprijatelj. Prije je bio komunizam, pa samim tim i Rusi, a sad je Islam, pa samim tim i muslimanski svijet. I da se sutra sve smiri u muslimanskim zemljama, Amerika vanjska politika i bi izmislila nekog drugog neprijatelja i neku drugu “prijetnju” Americkoj sigurnosti. Moraju da bi se odrzali.
Od kako je na vlast dosla tvrdokorna, desnicarska konzervativna klika, u vanjsku politiku se dobrano umijesala i religija. No, prvi, najvazniji i konstanti pokretach vanjske politike Amerike je p r o f i t i ocuvanje polozaja Amerike kao hegomije.
Amerika je okupirala Irak iz mnogo razloga pocev od, naravno, nafte, preko geografskog polozaja Iraka, Iranskog nuklearnog oruzja, zabrinutost americke poslovne brace tj. Saudijskih seika za vlastitu vlast i polozaj, Izrael itd itd. Sve je to vise- manje receno vec na ovoj temi.

Krajem devedesetih ili pocetkom 2000 (ne mogu sad naci link, ali znam da imam negdje) Sadam je prebacio svoj “oil for food” program sa dolara na euro. I zaradio (Iraku i sebi) hrpetinu para, jer je euro samo rastao. Za Ameriku je to predstavljalo izuzetno opasan presedan. Iran se vec godinama igra sa idejom otvaranja burze denominirane u eurima a ne u dolarima (sa neckavom i zakulisanom podsrkom zemalja Europe). Da ne davim sa ekonomijom, ali je ovdje ekonomija izuzetno vazan faktor, Amerika sebi, ne da ne moze priustiti, nego ne smije dozvoliti, da dolar ne bude platezno sredstvo za naftu, jedinica deviznih rezervi u bankama svijeta i valuta globalnih transakcija. Onog momenta kad bi euro zamijenio dolar i postao nova valuta svjetske ekonomije (nacin placanja nafte!!), Americka ekonomija bi krahirala u takvim proporcijama da se ne moze ni zamisliti. Ekonomisti se gube i ostaju bez rijeci, vec godinama, nad takvim scenariom. S obzirom da je citav svijet investiran u Americku ekonomiju, ne vjerujem da ce se to dozvoliti u skorije vrijeme, ali se zato igraju geopoliticke i ekonomske igre od kojih se normalnom, razumnom svijetu il’ vrti u glavi il’ povraca.
Kad je opstanak u pitanju, i nije cudo da Amerika (tj. vladajuca struktrura), koja inace funkcionira po principu darvinovskog kapitalizma, ne preze ni od cega da zastiti i osigura svoj opstanak. I milioni mrtvih ljudi, brutalno krsenje ljudskih prava - tudjih i svojih gradjana, kreiranje animoziteta i polarizacija, razaranje, unistavanje i sve ostalo, ne predstavljaju nista vazno, u njihovim ocima, kad ih se poredi sa golim opstankom.
I samo da naglasim, ja nisam ta koja krivi Ameriku za sve, naprotiv (pozitivan) doprinos Amerike civilizaciji je nemjreljiv i pozitivni utjecaji su mnogobrojni. Isto tako ne izjednacavam vanjsku politku Amerike sa obicnim gradjanima. Nisam ni u drugoj krajnosti, gdje su muslimani samo zrtve i ni za sta nisu krivi.
pitt

#42 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by pitt »

omar little wrote: Nisam ni u drugoj krajnosti, gdje su muslimani samo zrtve i ni za sta nisu krivi.
Ti si nepodobna onda :D :D :D :D
Post Reply