Zejde, zasto ubijas ?

zulfikkar

#1 Zejde, zasto ubijas ?

Post by zulfikkar »

Snimak njemačke TV emisije „Kerner“ u kojoj je gostovao dr. Jürgen Todenhöfer, bivši njemački izaslanik u Bundestagu ispred kršćansko-demokratske stranke Razlog njegovog gostovanja je njegova knjiga „Warum tötest du Zaid?“ (Zejde, zašto ubijaš?) u kojoj opisuje susret sa Zejdom, članom iračkog otpora koji se bori protiv Amerikanaca. On, naime, skreće pažnju da „nasilje islamskog svijeta“ nije uzrok nego posljedica politike Zapada i da muslimani nisu započeli svjetske ratove, nisu ubili milione Jevreja, nisu ubili milione ljudi za vrijeme koloniziranja. Al-Kaida je u zadnjih 20 godina ubila 5.000 civila, George Bush je od 2003. godine ubio 1,2 miliona Iračana

http://video.google.com/videoplay?docid ... &plindex=0
osa

#2 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by osa »

zulfikkar wrote:Snimak njemačke TV emisije „Kerner“ u kojoj je gostovao dr. Jürgen Todenhöfer, bivši njemački izaslanik u Bundestagu ispred kršćansko-demokratske stranke Razlog njegovog gostovanja je njegova knjiga „Warum tötest du Zaid?“ (Zejde, zašto ubijaš?) u kojoj opisuje susret sa Zejdom, članom iračkog otpora koji se bori protiv Amerikanaca. On, naime, skreće pažnju da „nasilje islamskog svijeta“ nije uzrok nego posljedica politike Zapada i da muslimani nisu započeli svjetske ratove, nisu ubili milione Jevreja, nisu ubili milione ljudi za vrijeme koloniziranja. Al-Kaida je u zadnjih 20 godina ubila 5.000 civila, George Bush je od 2003. godine ubio 1,2 miliona Iračana

ma da glupi amerikanci se svakodnevno raznose bombama po ulicama iračkih gradova.
zulfikkar

#3 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by zulfikkar »

osa wrote:
zulfikkar wrote:Snimak njemačke TV emisije „Kerner“ u kojoj je gostovao dr. Jürgen Todenhöfer, bivši njemački izaslanik u Bundestagu ispred kršćansko-demokratske stranke Razlog njegovog gostovanja je njegova knjiga „Warum tötest du Zaid?“ (Zejde, zašto ubijaš?) u kojoj opisuje susret sa Zejdom, članom iračkog otpora koji se bori protiv Amerikanaca. On, naime, skreće pažnju da „nasilje islamskog svijeta“ nije uzrok nego posljedica politike Zapada i da muslimani nisu započeli svjetske ratove, nisu ubili milione Jevreja, nisu ubili milione ljudi za vrijeme koloniziranja. Al-Kaida je u zadnjih 20 godina ubila 5.000 civila, George Bush je od 2003. godine ubio 1,2 miliona Iračana

ma da glupi amerikanci se svakodnevno raznose bombama po ulicama iračkih gradova.
Jos jednom pogladaj video i dobro se zagledaj u brojeve (brojevi neznaju lagati), a to ko se raznosi i koga raznosi je upravo posljedica Nisu muslimani ti koji pocinju svjetske ratove i ubijaju neduzne civile.
Luke Perry

#4 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by Luke Perry »

A sta da se neko pojavi sa izjavom da je Al-qaida pobila milion Iracana? Vjerujes li ti tom liku samo zato sto ti njegovo misljenje najvise odgovara?
chuchumbamayumbe

#5 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by chuchumbamayumbe »

zulfikkar,
Pa sutra da ameri odu iz Iraka, ovi bi se medjusobno nastavili ubijati u jos vecem broju.
Ti vjerovatno imas i opravdanje za napad Al Kaide 11. Septembra?
Kakve veze ima ubijanje Jevreja i kolonizacija od prije 60 ili 200-300 godina sa ubijanjem Iracana za vrijeme dzume, u punoj dzamiji? A to non-stop radi bratija koju ti ovdje pokusavas, ili da branis, ili lazes sam sebe.
I ti i islambosna.ba.
Ovo da nije zalosno bilo bi smijesno.
turban

#6 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by turban »

chuchumbamayumbe wrote:

zulfikkar,
Pa sutra da ameri odu iz Iraka, ovi bi se medjusobno nastavili ubijati u jos vecem broju.Ti vjerovatno imas i opravdanje za napad Al Kaide 11. Septembra?
Kakve veze ima ubijanje Jevreja i kolonizacija od prije 60 ili 200-300 godina sa ubijanjem Iracana za vrijeme dzume, u punoj dzamiji? A to non-stop radi bratija koju ti ovdje pokusavas, ili da branis, ili lazes sam sebe.
I ti i islambosna.ba.
Ovo da nije zalosno bilo bi smijesno.
Pa po tebi dosada ne bi trebalo biti ni jednog Iracanina svi su se po tvojoj logici trebali ubiti.Jer Irak nije od juce?Eto za vrjeme Sadama Husejana nisu se raznosili Iracani.I imali su svojevremeno najacu valutu na svjetu.
Fenomen samoubica potice iz Paletine.A ako hoces da diskutujes o ovoj temi zarovi malo u blisku proslost?Ovdje izgleda bilo ko da pokusa da prenese istinu bude strpan u neki kos.
P.S.
Muslimani sirom sveta nikada nisu otimali tudje.Muslimani nisu vodili krstaske ratove.Sjetimo se Spanije i izgona muslimana.Muslimani nisu izmislili atomsku bombu te pobili milione ljudi.
Nigdje nema Palestine samo na Bliskom istoku.Tito je 1967 prekinuo sve diplomatske odnose sa Izraelom,znas li zasto?
ld

#7 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by ld »

jako,jako dobar intervju
svaka mu je na mjestu
Luke Perry

#8 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by Luke Perry »

Tito je 1967 prekinuo sve diplomatske odnose sa Izraelom,znas li zasto?
Izraelci za razliku od Arapa nisu trebali jugoslovenske dalekovode.

Idi bolan nadji drugi forum.
pitt

#9 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by pitt »

+

a koliko je nevinih irachana stradalo od strane terorista i raznoraznih milicija?
chuchumbamayumbe

#10 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Pa po tebi dosada ne bi trebalo biti ni jednog Iracanina svi su se po tvojoj logici trebali ubiti.Jer Irak nije od juce?Eto za vrjeme Sadama Husejana nisu se raznosili Iracani.I imali su svojevremeno najacu valutu na svjetu.
Fenomen samoubica potice iz Paletine.A ako hoces da diskutujes o ovoj temi zarovi malo u blisku proslost?Ovdje izgleda bilo ko da pokusa da prenese istinu bude strpan u neki kos.
P.S.
Muslimani sirom sveta nikada nisu otimali tudje.Muslimani nisu vodili krstaske ratove.Sjetimo se Spanije i izgona muslimana.Muslimani nisu izmislili atomsku bombu te pobili milione ljudi.
Nigdje nema Palestine samo na Bliskom istoku.Tito je 1967 prekinuo sve diplomatske odnose sa Izraelom,znas li zasto?
A kakva je po tebi istina?
Je li to nije istina da se muslimani u Iraku medjusobno ubijaju, da dizu u zrak jedni drugima dzamije, da se raznose po autobusima i po pijacama? Jesam li ja to nesto slagao? Da nisam mozda slagao da muslimani ubijaju muslimane, i to u ogromnom broju?
Irak je ogromna zemlja sa mnogo stanovnika i nemoj ti meni tumaciti moju logiku, jer ocito je da si pristrasan i ocito je dokle seze tvoja "dalekovidost" i znanje.
Eto dosli ameri pa je to bio razlog da iracani pocnu ubijati jedni druge? Ubijali su se oni medjusobno mnogo prije amera, a i nastavice da se ubijaju. Za njih je dobar samo Saddam i likovi slicni njemu, diktatura, tortura, pa bujrum ko hoce. Isto kao sto mislim da bi i nama jedan lik tipa Saddama dobro dosao.
Sta se imam "zarovljavati" u blisku proslost? Kakve veze ima to sto su imali najjacu valutu? I kakve veze ima Spanija i atomska bomba?
Kakve sve to veze ima sa lazima koje su ovdje iznesene da je Bush ubio 1.2 miliona Iracana, a al Kaida 5000?
Lazete, zivite u zabludi, lazete sebe, a pokusavate i ostalima zamazati oci.
Sve te "drage i covjek bi ih na ranu privio" al Kaidovce i ostale slicne njima treba ganjati i ubijati ko misheve, sve dok se potpuno ne istrijebe i oni i terorizam koji propagiraju i sire po cijelom svijetu.
boca junior

#11 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by boca junior »

muslimani (arapi/iranci) na bliskom istoku ne rade nista pogresno, osim sto se eventualno brane od americko-jevrejske iimperije.

njihov jedini problem je sto su smetnja americko-jevrejskoj imperiji.

zapad se plasi islama i fabrikuje navodne opasnosti od terorizma.

zbog topga sto se zapad plasi muslimana kantoni u bih sa bosnjackom vecinom nipodkojim uslovima nikada nece uci u EU, kao sto to nece ni kosovo ni turska, a pogotovo kad vide koliko se dzamija ovde pravi. evo danas neka svadba. iz auta vidim zelene zastave. sve to oni snimaju i znaju. sto se ovde cini normalno i bezazlena stvar za zapad je opasnost od terorizma.
pitt

#12 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by pitt »

tito mili koje nebuloze :-) :-) :-) :-) :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#13 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

chuchumbamayumbe wrote: A kakva je po tebi istina?
Je li to nije istina da se muslimani u Iraku medjusobno ubijaju, da dizu u zrak jedni drugima dzamije, da se raznose po autobusima i po pijacama? Jesam li ja to nesto slagao? Da nisam mozda slagao da muslimani ubijaju muslimane, i to u ogromnom broju?
Ogroman broj podrazumijeva stotine hiljada godisnje a to nikako ne stoji. Istina da se razne frakcije u Iraku medjusobno sukobe ali je to sve relativno ogranicenog karaktera i na ogranicenom podruciju, svi imaju zajednickog neprijatelja a to su okupacione snage u Iraku. Ovo ime okupacione su dali sami sebi da ne mislis da su ih muslimani tako nazvali.
chuchumbamayumbe wrote:Irak je ogromna zemlja sa mnogo stanovnika i nemoj ti meni tumaciti moju logiku, jer ocito je da si pristrasan i ocito je dokle seze tvoja "dalekovidost" i znanje. Eto dosli ameri pa je to bio razlog da iracani pocnu ubijati jedni druge?
A sto se ti uzrujavas toliko na istinu? Od kada su poceli medjusobni napadi muslimana u Iraku? Odgovor: Od dolaska Amerikanaca. Ako ne vjerujes meni provjeri informaciju sam, a mislim da ti je to vrlo dobro poznato nego ne zelis sam sebi priznati da problem u Iraku nisu muslimani vec licemjerna politika krscana predvodjena Amerikom.

chuchumbamayumbe wrote:Ubijali su se oni medjusobno mnogo prije amera, a i nastavice da se ubijaju.
Imas pravo, najbolji primjer je rat Irak-Iran gdje je US rezim javno podrzavao Sadama a tajno naoruzavao Iran. Sedmicu dan prije 11.09 taj isti rezim u Americi je ugostio talibanskog ministra a svojevremeno pomagali i obucavali Talibane u borbi protiv SSSR-a. :(

chuchumbamayumbe wrote:Za njih je dobar samo Saddam i likovi slicni njemu, diktatura, tortura, pa bujrum ko hoce. Isto kao sto mislim da bi i nama jedan lik tipa Saddama dobro dosao. Sta se imam "zarovljavati" u blisku proslost? Kakve veze ima to sto su imali najjacu valutu? I kakve veze ima Spanija i atomska bomba? Kakve sve to veze ima sa lazima koje su ovdje iznesene da je Bush ubio 1.2 miliona Iracana, a al Kaida 5000?
Svijet ne pocinje od 11.09.2001. godine, mislim da si dovoljno intaligentan da to shvatis. Muslimani nisu poceli niti jedan svjetski rat, nisu izmisljali oruzije za masovno unistenje iako je tvoj predsjednik (Bush) to otvoreno svojevremeno tvrdio. Laz, prevara, licemjerje je najnormalnija stvar tog novog svjetskog poretka. A sto se tice Al Kaide i slicnih organizacija danas svi svjesniji muslimani znaju da te i takve organizacije rade direktno protiv interesa muslimana sirom svijeta i da su te organizacije vjerovatno finansirane od strane americkog i britanskog rezima.
chuchumbamayumbe wrote:Lazete, zivite u zabludi, lazete sebe, a pokusavate i ostalima zamazati oci.
Sve te "drage i covjek bi ih na ranu privio" al Kaidovce i ostale slicne njima treba ganjati i ubijati ko misheve, sve dok se potpuno ne istrijebe i oni i terorizam koji propagiraju i sire po cijelom svijetu.
Naivicno, terorizam je prisutan od kada kada civilizacija pamti pocetke drustvenopolitickih uređenja. To sto je vama Bush nametnuo da je terorizam produkt militantnih islamskih organizacija je vas problem nedostatka opsteg znanja? Terorizam slican onome kakvog poznajemo danas je upotrijebljen tokom francuske građanske revolucije 1789-94 kako bi se ukazalo na opste stanje straha koje je namjerno stvoreno u politicke svrhe. U odredjenim istorijskim etapama terorizam se nazivao diverzije ali su to sve izvorni oblici terora i terorizma. Najbolji primjer su diverzantske akcije izraelskih tajnih sluzbi kojima su decenijama ubijale pelestinske zvanicnike, a bilo je dosta i civilnih zrtava. Pored klasicnog terorizma, ako terorizam mozemo tako nazvati, bilo je i ima drzavnog terorizma. Najbolji primjer takvog drzavnog terorizma je invazija na Irak, koristenje laznih izvjestaja u cilju postizanja politickih i vojnih ciljeva Bush rezima i njihovih saveznika. Kako drugacije nazvati otimacine ljudi sirom svijeta, koristenje metoda mucenja, zatvaranje ljudi bez mogucnosti na pravedno sudnjenje vec TERORIZAM kakav svijet jos nije vidio.

Ja svakako nemam namjeru promijeniti vase misljenje i ispraviti krivu Drinu ali smatram da bi svi vi koji bezrezevno podrzavate sadasnji rezim u SAD trebali malo sire sagledati danasnje konflikte i ratove pa cete vidjeti da nista nije crno-bijelo kako Bush tvrdi. Snimak njemacke TV emisije „Kerner“ upravo otvara oci onima koji zele da vide. Prijatno.
chuchumbamayumbe

#14 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ogroman broj podrazumijeva stotine hiljada godisnje a to nikako ne stoji. Istina da se razne frakcije u Iraku medjusobno sukobe ali je to sve relativno ogranicenog karaktera i na ogranicenom podruciju, svi imaju zajednickog neprijatelja a to su okupacione snage u Iraku. Ovo ime okupacione su dali sami sebi da ne mislis da su ih muslimani tako nazvali.
chuchumbamayumbe wrote:Irak je ogromna zemlja sa mnogo stanovnika i nemoj ti meni tumaciti moju logiku, jer ocito je da si pristrasan i ocito je dokle seze tvoja "dalekovidost" i znanje. Eto dosli ameri pa je to bio razlog da iracani pocnu ubijati jedni druge?
A sto se ti uzrujavas toliko na istinu? Od kada su poceli medjusobni napadi muslimana u Iraku? Odgovor: Od dolaska Amerikanaca. Ako ne vjerujes meni provjeri informaciju sam, a mislim da ti je to vrlo dobro poznato nego ne zelis sam sebi priznati da problem u Iraku nisu muslimani vec licemjerna politika krscana predvodjena Amerikom.

chuchumbamayumbe wrote:Ubijali su se oni medjusobno mnogo prije amera, a i nastavice da se ubijaju.
Imas pravo, najbolji primjer je rat Irak-Iran gdje je US rezim javno podrzavao Sadama a tajno naoruzavao Iran. Sedmicu dan prije 11.09 taj isti rezim u Americi je ugostio talibanskog ministra a svojevremeno pomagali i obucavali Talibane u borbi protiv SSSR-a. :(

chuchumbamayumbe wrote:Za njih je dobar samo Saddam i likovi slicni njemu, diktatura, tortura, pa bujrum ko hoce. Isto kao sto mislim da bi i nama jedan lik tipa Saddama dobro dosao. Sta se imam "zarovljavati" u blisku proslost? Kakve veze ima to sto su imali najjacu valutu? I kakve veze ima Spanija i atomska bomba? Kakve sve to veze ima sa lazima koje su ovdje iznesene da je Bush ubio 1.2 miliona Iracana, a al Kaida 5000?
Svijet ne pocinje od 11.09.2001. godine, mislim da si dovoljno intaligentan da to shvatis. Muslimani nisu poceli niti jedan svjetski rat, nisu izmisljali oruzije za masovno unistenje iako je tvoj predsjednik (Bush) to otvoreno svojevremeno tvrdio. Laz, prevara, licemjerje je najnormalnija stvar tog novog svjetskog poretka. A sto se tice Al Kaide i slicnih organizacija danas svi svjesniji muslimani znaju da te i takve organizacije rade direktno protiv interesa muslimana sirom svijeta i da su te organizacije vjerovatno finansirane od strane americkog i britanskog rezima.
chuchumbamayumbe wrote:Lazete, zivite u zabludi, lazete sebe, a pokusavate i ostalima zamazati oci.
Naivicno, terorizam je prisutan od kada kada civilizacija pamti pocetke drustvenopolitickih uređenja. To sto je vama Bush nametnuo da je terorizam produkt militantnih islamskih organizacija je vas problem nedostatka opsteg znanja? Terorizam slican onome kakvog poznajemo danas je upotrijebljen tokom francuske građanske revolucije 1789-94 kako bi se ukazalo na opste stanje straha koje je namjerno stvoreno u politicke svrhe. U odredjenim istorijskim etapama terorizam se nazivao diverzije ali su to sve izvorni oblici terora i terorizma. Najbolji primjer su diverzantske akcije izraelskih tajnih sluzbi kojima su decenijama ubijale pelestinske zvanicnike, a bilo je dosta i civilnih zrtava. Pored klasicnog terorizma, ako terorizam mozemo tako nazvati, bilo je i ima drzavnog terorizma. Najbolji primjer takvog drzavnog terorizma je invazija na Irak, koristenje laznih izvjestaja u cilju postizanja politickih i vojnih ciljeva Bush rezima i njihovih saveznika. Kako drugacije nazvati otimacine ljudi sirom svijeta, koristenje metoda mucenja, zatvaranje ljudi bez mogucnosti na pravedno sudnjenje vec TERORIZAM kakav svijet jos nije vidio.

Ja svakako nemam namjeru promijeniti vase misljenje i ispraviti krivu Drinu ali smatram da bi svi vi koji bezrezevno podrzavate sadasnji rezim u SAD trebali malo sire sagledati danasnje konflikte i ratove pa cete vidjeti da nista nije crno-bijelo kako Bush tvrdi. Snimak njemacke TV emisije „Kerner“ upravo otvara oci onima koji zele da vide. Prijatno.
Stvari koje si napisao donekle stoje.
Prije svega, postoji regularna iracka vojska i policija, i postoje frakcije koje mogu sebe nazivati kako hoce, ali su to paravojne formacije koje ne odrazavaju stanoviste i politiku iracke vlade, nego se svaka bore za svoj utjecaj, bilo vojni ili vjerski. Tebi ocito hiljade nisu ogroman broj, pa se penjemo na stotine hiljada, kako bi na bilo koji nacin umanjili znacaj medjusobnih irackih zrtava, a na stetu koalicionih snaga? I nije tacno da su sve frakcije udruzene ili da se bore protiv koalicionih snaga, ili kako ih ti ovdje prozva okupacionih. Pod broj jedan, ne znam odakle ti to da su koalicione snage same sebe nazvale okupacione, a pod broj dva, laz je da su sve frakcije imaju zajednickog neprijatelja. Upravo tako.
DA, priznajem da su problem u Iraku amerikanci, u istoj onolikoj mjeri koliko je nama na Balkanu uvijek bio kriv neko drugi kada smo se ubijali, te zapad, te ovi, te oni, a ljudi se ubijali. Ovdje mislim prvenstveno na srpsku stranu, ali ako danas pitas ljude, mnogi ce reci da je Zapad kriv za sranje u nas. I jeste u neku ruku. Vodili su pogresnu politiku nakon sto su oslobodili Irak od jednog diktatora i tiranina koji je predstavljao opasnost ne samo po region, nego i po citav svijet. Iracani su ubijali jedni druge, pocevsi od Kurda, pa preko Sita i Sunita, a ti to vrlo dobro znas. A Sadam ih je drzao pod cizmom koliko god je mogao. Dolaskom koalicionih snaga, svrgnut je Sadam i klanje je moglo da pocne! Klanje bi se desilo i da je Sadam nestao na bilo koji nacin i da koalicione snage nikada i nisu usle u Irak. Nesto slicno kao sto je i Staljin radio u bivsem SSSR-u.
Svijet ne pocinje od 11. Septembra, ali je oslobadjanje svijeta od terorista Al Kaide koji pod plastom Islama i Boga ubijaju neduzne civile pocelo tog dana. I neka je, bilo je vrijeme. A da se Al Kaida finansira od strane britanaca i amerikanaca, vecu nebulozu nisam odavno cuo, osim one da su ameri sami sebe rokali 11 Septembra. Znas dobro sta se desilo u Afganistanu sa talibanima i afganistancima kada su dosli na vlast. Poznato ti je kako su dali slobodu teroristima Al Kaide da se obucavaju i da formiraju svoje centre. Steta je sto se ta opasnost nije ranije otklonila, zrtve bi bile mnogo manje. Vidim da ovdje neki smatraju da ih je trebalo ostaviti na miru.
Da je Sadam dozvolio inspekciju svojih skrovista i postrojenja, i dan danas bi vjerovatno gospodario svojim Irakom, ali nije, izgleda da je bio previse naivan i da je mislio da je previse jak, da mu niko nista ne moze.
E pa, danas ima, hvala Bogu, svjetski policajac, pa svako moze dobiti po guzici ako ne slusa, a tako i treba. Bolje nego da svako radi sta hoce , da hrani i placa teroriste, da razvija hemijska i nuklearna oruzja. Znas kako je Gadafi fino klepio ushima, i ne fali mu ni dlaka s glave.
Nisam ja naivcina, nego si ti.
Kada sam govorio o terorizmu, govorio sam o terorizmu u danasnjem vremenu, a ne u vremenu francuske revolucije. Govorio sam o teroristima koji otimaju avione, ubijaju ljude, turiste po cijelom svijetu, postavljaju bombe, kolju civile i to prikazuju na stranicama i hvale se time, fuj.
I treba ih hvatati ko miseve, zatvarati na Gvantanamo i suditi. Zasto ne dodju i ne uhapse mene i tebe pa nas ne posalju tamo? Zato sto mi nismo prijetnja niti Americi niti bilo cijim interesima. Niti nam to treba u zivotu. Naravno da se u toj velikoj borbi i ratu uvijek nadje nevinih ljudi da stradaju na ovaj ili onaj nacin, to su lijepo nazvali kolateralna steta, nesto kao kada srokaju greskom skolu u Srbiji pa to opravdaju kolateralnom stetom. Naravno da ne opravdavam da nevini ljudi stradaju, ali svako vrijeme ima svoje zrtve.
Ne podrzavam ja Busha, dapache, da Bog do nikada i nije dosao na vlast, svima bi nam bilo bolje! Ali donekle podrzavam vanjsku politiku Amerike, utoliko sto je Amerika vrlo cesto bila neutralna a uvijek joj se prigovaralo zasto je to tako. I sto bi danas fasisti i nacisti vladali Evropom i svijetom da nije bilo Amerike. I sto bi bratija kolo vodila i u nasoj avliji da nije bilo Amerike.
God Save USA! :)
Za inat dusmanima.
turban

#15 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by turban »

Luke Perry wrote:
Tito je 1967 prekinuo sve diplomatske odnose sa Izraelom,znas li zasto?
Izraelci za razliku od Arapa nisu trebali jugoslovenske dalekovode.

Idi bolan nadji drugi forum.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sto je babi milo to se babi snilo.
E moj ti, e zao mi te... :-)
bosan

#16 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by bosan »

Ja nisam preslusao intervju na njemackom i ako je prevod ok ,kakve veze ima "islam bosna".
Intervju je vazan .
I vazno je i to da amerikanci sto rade nije u redu .Lazu i sebe i cijeli svijet.
Sta je bio cilj americke intervencije ?
turban

#17 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by turban »

Amerika je najstrasnije zlo danasnjice.Vi ovdje pricate bez osnova.Trenutno stanje u Iraku jeste uzork Americke agresije,agresije bez osnova.Sadam nije imao atomsko i ostalo uboito oruzje.Americki predsednik je slagao svjet kao i svoj kongres.
Sto se nisu Arapi ubijali za vrjeme Sadama Husejna.Kako tumacite cinjenicu da je Iracki dinar bio najaca valuta na svjetu?

Vazno je krivicu svaliti na muslimane.A Staljin,Hitler, Busch kao i Balkanski kasapin nisu nikada ni postojali... :run:
boca junior

#18 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by boca junior »

chuchumbamayumbe wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Stvari koje si napisao donekle stoje.
Prije svega, postoji regularna iracka vojska i policija, i postoje frakcije koje mogu sebe nazivati kako hoce, ali su to paravojne formacije koje ne odrazavaju stanoviste i politiku iracke vlade, nego se svaka bore za svoj utjecaj, bilo vojni ili vjerski. Tebi ocito hiljade nisu ogroman broj, pa se penjemo na stotine hiljada, kako bi na bilo koji nacin umanjili znacaj medjusobnih irackih zrtava, a na stetu koalicionih snaga? I nije tacno da su sve frakcije udruzene ili da se bore protiv koalicionih snaga, ili kako ih ti ovdje prozva okupacionih. Pod broj jedan, ne znam odakle ti to da su koalicione snage same sebe nazvale okupacione, a pod broj dva, laz je da su sve frakcije imaju zajednickog neprijatelja. Upravo tako.
DA, priznajem da su problem u Iraku amerikanci, u istoj onolikoj mjeri koliko je nama na Balkanu uvijek bio kriv neko drugi kada smo se ubijali, te zapad, te ovi, te oni, a ljudi se ubijali. Ovdje mislim prvenstveno na srpsku stranu, ali ako danas pitas ljude, mnogi ce reci da je Zapad kriv za sranje u nas. I jeste u neku ruku. Vodili su pogresnu politiku nakon sto su oslobodili Irak od jednog diktatora i tiranina koji je predstavljao opasnost ne samo po region, nego i po citav svijet. Iracani su ubijali jedni druge, pocevsi od Kurda, pa preko Sita i Sunita, a ti to vrlo dobro znas. A Sadam ih je drzao pod cizmom koliko god je mogao. Dolaskom koalicionih snaga, svrgnut je Sadam i klanje je moglo da pocne! Klanje bi se desilo i da je Sadam nestao na bilo koji nacin i da koalicione snage nikada i nisu usle u Irak. Nesto slicno kao sto je i Staljin radio u bivsem SSSR-u.
Svijet ne pocinje od 11. Septembra, ali je oslobadjanje svijeta od terorista Al Kaide koji pod plastom Islama i Boga ubijaju neduzne civile pocelo tog dana. I neka je, bilo je vrijeme. A da se Al Kaida finansira od strane britanaca i amerikanaca, vecu nebulozu nisam odavno cuo, osim one da su ameri sami sebe rokali 11 Septembra. Znas dobro sta se desilo u Afganistanu sa talibanima i afganistancima kada su dosli na vlast. Poznato ti je kako su dali slobodu teroristima Al Kaide da se obucavaju i da formiraju svoje centre. Steta je sto se ta opasnost nije ranije otklonila, zrtve bi bile mnogo manje. Vidim da ovdje neki smatraju da ih je trebalo ostaviti na miru.
Da je Sadam dozvolio inspekciju svojih skrovista i postrojenja, i dan danas bi vjerovatno gospodario svojim Irakom, ali nije, izgleda da je bio previse naivan i da je mislio da je previse jak, da mu niko nista ne moze.
E pa, danas ima, hvala Bogu, svjetski policajac, pa svako moze dobiti po guzici ako ne slusa, a tako i treba. Bolje nego da svako radi sta hoce , da hrani i placa teroriste, da razvija hemijska i nuklearna oruzja. Znas kako je Gadafi fino klepio ushima, i ne fali mu ni dlaka s glave.
Nisam ja naivcina, nego si ti.
Kada sam govorio o terorizmu, govorio sam o terorizmu u danasnjem vremenu, a ne u vremenu francuske revolucije. Govorio sam o teroristima koji otimaju avione, ubijaju ljude, turiste po cijelom svijetu, postavljaju bombe, kolju civile i to prikazuju na stranicama i hvale se time, fuj.
I treba ih hvatati ko miseve, zatvarati na Gvantanamo i suditi. Zasto ne dodju i ne uhapse mene i tebe pa nas ne posalju tamo? Zato sto mi nismo prijetnja niti Americi niti bilo cijim interesima. Niti nam to treba u zivotu. Naravno da se u toj velikoj borbi i ratu uvijek nadje nevinih ljudi da stradaju na ovaj ili onaj nacin, to su lijepo nazvali kolateralna steta, nesto kao kada srokaju greskom skolu u Srbiji pa to opravdaju kolateralnom stetom. Naravno da ne opravdavam da nevini ljudi stradaju, ali svako vrijeme ima svoje zrtve.
Ne podrzavam ja Busha, dapache, da Bog do nikada i nije dosao na vlast, svima bi nam bilo bolje! Ali donekle podrzavam vanjsku politiku Amerike, utoliko sto je Amerika vrlo cesto bila neutralna a uvijek joj se prigovaralo zasto je to tako. I sto bi danas fasisti i nacisti vladali Evropom i svijetom da nije bilo Amerike. I sto bi bratija kolo vodila i u nasoj avliji da nije bilo Amerike.
God Save USA! :)
Za inat dusmanima.
stanovista i volja iracke vlade je stanoviste i volja vasingtona.

ti ocito imas nesto protiv muslimana, ali si dovoljno licemjeran da se u sarajevu pravis boasanac kako bi tvojoj guzici bilo lakse.
turban

#19 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by turban »

chuchumbamayumbe wrote:

P.S.
A kakva je po tebi istina?
Irak je ogromna zemlja sa mnogo stanovnika i nemoj ti meni tumaciti moju logiku, jer ocito je da si pristrasan i ocito je dokle seze tvoja "dalekovidost" i znanje.
Eto dosli ameri pa je to bio razlog da iracani pocnu ubijati jedni druge? Ubijali su se oni medjusobno mnogo prije amera, a i nastavice da se ubijaju. Za njih je dobar samo Saddam i likovi slicni njemu, diktatura, tortura, pa bujrum ko hoce. Isto kao sto mislim da bi i nama jedan lik tipa Saddama dobro dosao.
Sta se imam "zarovljavati" u blisku proslost? Kakve veze ima to sto su imali najjacu valutu? I kakve veze ima Spanija i atomska bomba?
Kakve sve to veze ima sa lazima koje su ovdje iznesene da je Bush ubio 1.2 miliona Iracana, a al Kaida 5000?
Lazete, zivite u zabludi, lazete sebe, a pokusavate i ostalima zamazati oci.

DOBRA TI JE OVA,MOZE LI DA VAZI I ZA RAVNOGORSKI CETNICKI POKRET.

Ko brani ovdje :? koga...
Epitop

#20 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by Epitop »

Zašto je USAizvršila agresiju na Irak:
1. nuklearno oružje :-) nigdje veze čak je Collin Powel i CIA priznala da su dali lažne podatke,
2. hemijsko i biološko oružje :-) gore navedeno
3. saradnja sa El Kaidom :-) :-) Irački predsjednik komunista kao saveznik radikalnim Muslimanima apsurd,
4. ljudi zaslužuju slobodu i demokratiju na bilo kojem dijelu planete Zemlje.
Na ovaj način je George W. Bush opravdavao rat u Iraku i to redom kada bi jedan od ovih razloga postajao dokazana laž.
Od operacije Strah i Strahopoštovanje do operacije Iračka Sloboda zadnjih 5 godina jedino što je konstantno je veliki broj mrtvih ljudi. Nikada El Kaida ne bi vidjela Irak da je ostao Saddam na vlasti, a na ovaj način su napravili plodno tlo za ekstremizam.
Sada je pitanje da li nekim lobijima odgovara ekstremni oblik Islama kao opravdanje za svoje buduće postupke?
lady midnight

#21 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by lady midnight »

a ja se pitam mozhe li ijedna diskusija na ovom forumu da ne ode u krajnost... od one "amerikanci su krivi za sve, muslimani se ne ubijaju medjusobno" pa do one "amerika je neutralni svjetski policajac koji se bori protiv terorizma" :? :?

naravno da u iraku muslimani ubijaju jedni druge, i to masovno. naravno da irachki civili kao i irachki vojnici i americhki vojnici ginu od bombi koje postavljaju raznorazne "milicije", u samoubilachkim napadaima, zasjedama... ko to ne zheli priznati, taj zatvara ochi pred stvarnoshcu.

ali chinjenica je i ovo: u iraku jeste bilo rivaliteta i sukoba raznih klanova i etnichkih skupina. no, ovakvog krvoprolica kakvog smo svjedok danas nikad nije bilo. amerikanci su svojom bespotrebnom invazijom totalno destabilizirali zemlju, a i cijeli region. da ne pricham o tome da su napali zemlju koja je ionako bila na kraju - iscrpljena i izmorena dugogodishnjim sankcijama koji su od jedne stabilne ekonomije napravili humanitarnu katastrofu, josh i prije napada. napali su je bez imalo prethodnog ocjenjivanja situacije i pragmatichnog procjenjivanja posljedica, ko je tako tipichno za amerikance.
cilj busheve politike nije borba protiv terorizma -- onaj ko u to vjeruje mora zaista biti tuknut mokrom charapom u glavu -- nego dovodjenje kompletnog bliskog istoka pod americhku kontrolu (upravo zato iran i ne smije imati atomsku bombu, ali se iran ne mozhe tek tako napasti, hem su veci i jachi od iraka, koji je bio iscrpljen sankcijama i dugogodishnjom sadamovom diktaturom, hem se zaista ne zna da li imaju atomsku bombu... a amerika nije nikad napala zemlju koja je u posjedu atomskog oruzhja).

i invazija jeste bila bespotrebna, sa gledishta americhke sigurnosne politike. irak nije predstavljao nikavu opasnost po sigurnost amerike.
napravila se tolika frka oko oruzhja za masovno unishtavanje, koje nikad nije pronadjeno. da ne prichamo o tome da amerikancima medju svojim starim saveznicima osim velike britanije niko nije ni vjerovao, niti ih podrzhavao... no, sreca pa ima "nova evropa", kako je nazva rumsfeld, u kojoj je dovoljno da nekim ljudima spomenesh '"terorizam" da odmah pristanu na politiku "chvrste ruke", ako vec ionako ne plachu za tom chvrstom rukom i mole boga da im se pojavi kakav diktator koji ce ih opet utjerati u suru...

veze izmedju iraka i al-qaide nije bilo. i to je bilo jasno svima, al valjalo je naci povoda...
najveci sponzor terorizma je ujedno i najvazhniji saveznik amera na bliskom istoku -- saudijska arabija. pa bushu ne pade na pamet da krene na njih... nije budala da prokocka svoj najvazhniji oslonac u regionu, poslije izraela.
sadam i talibani su ne tako davno bili saveznici USA, saveznici koje su USA snabdijevali oruzhjem i koje su obuchavali - tada im ochito nije smetao radikalizam talibana niti sadamovo diktatorsko ponashanje.
zashto li samo? govoriti o "neutralnim interesima" amerike na bliskom istoku -- e to vec spada u kategoriju posebne naivnosti.

i tachno je da su irachani pozdravili americhku intervenciju i uklanjanje sadama... ali niko nije trazhio da amerikanci ostanu. a ostali su ne zato shto su htjeli zavesti red u zemlji, nego zato shto su od iraka napravili ogroman business, ne samo u podruchju vojne industrije, nego u sklopu cijele logistichke mashinerije, u koju su se uvalile firme koje su opet - gle chuda - uvezane sa americhkim politicharima :-)
ko je imao priliku poprichati sa americhkim vojnicima nakon povratka iz rata -- a ja sam imala to gorko "zadovoljstvo" da na nekoliko protestnih akcija protiv rata u iraku saradjujem sa "veteranima" - najstariji je imao 21 godinu :roll: - koji su nakon povratka postali okorjeli protivnici americhkog prisustva u iraku,
taj mozhda i ne mozhe shvatiti dosta toga: a) na kakve uzhasne stvari su spremni "borci protiv okupacije", b) na kakve uzhasne stvari su spremni americhki vojnici u iraku, c) koliko malo pojma ti vojnici imaju o tome shta ih cheka i koliko su dezinformirani, d) kakvim ponizhavanjima americhki vojnici svakodnevno izlazhu irachko stanovnishtvo, e) da se kooperacija i sukobi sigurno ne odvijaju po linijama "okupator" i "branitelj", nego da je tu u igri hiljadu raznoraznih interesa, najvishe finansijskih, i svak vuche na svoju stranu, a najvishe ispashtaju irachki civili...

i spominjati guantanamo kao neku "pravednu" odmazdu za terorizam je - jadno i zhalosno, pa da je ne znam kakva momentana izrevoltiranost u pitanju.
guantanamo je jedna od najvecih sramota demokratskog svijeta (a tih sramota se nakupilo prilichno)
kao da neko biva odveden u guantanamo da mu se "sudi" :-) pa ljudi tamo chame vec godinama (najmladjem je bilo 12 godina kada su ga odveli u guantanamo), a da se josh ne zna ni za shta ce biti optuzheni, a kamoli da sudiju ugledaju ochima?
tvrditi da su ta hapshenja, pritvori, muchenja -- opravdana, a istovremeno biti svjestan toga da josh niko sa sigurnoshcu nije ni utvrdio shta je to ustvari al-qaida, i kako izgleda, kako je organizovana, i sl. -- to je za plakanje.
u pakistanu i afganistanu je jedna od najunosnijih profesija trenutno loviti ljude... ljude koji se prodaju amerima za masne pare kao osumnjicheni za terorizam, bez obzira shto je dovoljno da nekome nagazish na zhulj ili da se nadjesh na pogreshnom mjestu u pogreshno vrijeme, ni kriv ni duzhan. na kraju krajeva, ko te pita -- jednom na putu za guantanamo ili neki drugi americhki tajni zatvor znachi ujedno da vishe ne spadash ni pod kakve zakone, pogotovo nemash prava na advokata, istrazhnog sudiju ili bilo kakvog sudiju. utvrdjivati krivicu? kao da to amerima pada na pamet kada su u stanju rata.

i da, tachno je da sve ovo shto amerika radi ide u prilog teroristima. ne u smislu toga da sami finansiraju terorizam. :-)
ali krshenja ljudskih prava, krshenja zheneveske konvencije, krshenja internacionalnog prava, podrzhavanje diktatura na bliskom istoku, ochito izrabljivanje drzhava za interese vlastitih oligarhija --- dakle sve ono shto i sami amerikanci danas kritikuju kod svoje vlade -- sve ovo ide u prilog radikalnim islamistichkim organizacijama prilikom rekrutacije svojih pristalica (a pogotovo ovo americhko saveznishtvo sa autokratskim rezhimima na bliskom istoku, lokalni kontekst je usprkos internacionalnoj naravi terorizma josh uvijek presudan za radikalizaciju i rekrutaciju).

s druge strane, terorizam itekako ide u prilog vojnoj industriji, indistriji nafte, kao i sigurnosnoj industriji, pa i mnogim drzhavnim aparatima. zato shto pozivajuci se na njega, demokratske drzhave jachaju i uchvrshcuju svoje kompetencije i kontrolu pojedinca, te imaju opravdanje da predju preko mnogih principa i mijenjaju zakone koji su garantovali slobodu i odredjena prava individue naspram drzhave. ta prava se sve vishe gube, a drzhave jachaju svoje sigurnosne sisteme, chiji cilj na kraju nije prevencija terorizma, nego kontrola vlastitih drzhavljana.
savrseni krug

#22 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by savrseni krug »

chuchumbamayumbe
sta ti bolan bi
dosad si bio jako pomno slusan i postovan ali fakat ne shvatih sta ti bolan bi
jel ti uopste znas da je dobit od rata u iraku 6 puta veca od ulozenog novca za USA(nisam ja izmislio,tako kaze celicna hanuma condoleeza rice)
sta mislis na sto bi dolar licio sljedece godine da nije bilo ove dobiti od irackoga rata
zasto se muslimani ubijaju medjusobno?
zato sto USA ima jednu konstantnu vanjsku politiku koju je nekad jako davno veliki CEZAR izmislio,Zove se PODJELI PA VLADAJ i to je konstanta u vanjskoj politici USA
Jedina stvar koja je nova i ,i za same amere iznenadjujuca stvar je sama reakcija irana na americku invaziju na irak.Pa valjda je i pticama jasno da se na teritoriji iraka trenutno vodi
jedan tihi rat amerike i irana
Pa ev i sam kissinger to potvrdjuje jasno i glasno
imate intervju samo par stepenica ispod ove teme
zato chuchumbamayumbe manje islamofobije
nisam se to od tebe nadao...
zrikavac48

#23 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by zrikavac48 »

turban wrote:Amerika je najstrasnije zlo danasnjice.Vi ovdje pricate bez osnova.Trenutno stanje u Iraku jeste uzork Americke agresije,agresije bez osnova.Sadam nije imao atomsko i ostalo uboito oruzje.Americki predsednik je slagao svjet kao i svoj kongres.
Sto se nisu Arapi ubijali za vrjeme Sadama Husejna.Kako tumacite cinjenicu da je Iracki dinar bio najaca valuta na svjetu?

Vazno je krivicu svaliti na muslimane.A Staljin,Hitler, Busch kao i Balkanski kasapin nisu nikada ni postojali... :run:
Americka politika vec odavno srlja, ponasaju se kabadahiski, to je cinjenica.Medjutim cinjenica je takodjer da u Iraku zategnutost odnosa izmedju Kurda i Iracana bila dirigovana iz vladajuce sunitske politicke elite koja je vec mnogo prije americke intervencije dostigla kulminaciju. Osim toga oduvijek je postojala netrpeljivost izmedju sunita i siita, a intenzitet netrpeljivosti je varirao i bio pod uticajem politickih prilika. Ubistva Kurda na sijeveru Iraka (stradala citava sela) za koja se moze reci da je bilo genocidno djelovanje. Takodjer i pronalazak masovnih grobnica siita ukazuje na smisljenu i planiranu pollitiku unistenja naroda i religije koji su u Iraku bili nepozeljni.
Pa onda nastavite pricati o nekim statistickim podacima broja muslimana i pripadnika ostalih religija i to u navijackom tonu.
omar little

#24 Re: Zejde, zasto ubijas ?

Post by omar little »

.
chuchumbamayumbe

#25 Re: Zejde, zasto ubijas ?

savrseni krug wrote:chuchumbamayumbe
sta ti bolan bi
dosad si bio jako pomno slusan i postovan ali fakat ne shvatih sta ti bolan bi
jel ti uopste znas da je dobit od rata u iraku 6 puta veca od ulozenog novca za USA(nisam ja izmislio,tako kaze celicna hanuma condoleeza rice)
sta mislis na sto bi dolar licio sljedece godine da nije bilo ove dobiti od irackoga rata
zasto se muslimani ubijaju medjusobno?
zato sto USA ima jednu konstantnu vanjsku politiku koju je nekad jako davno veliki CEZAR izmislio,Zove se PODJELI PA VLADAJ i to je konstanta u vanjskoj politici USA
Jedina stvar koja je nova i ,i za same amere iznenadjujuca stvar je sama reakcija irana na americku invaziju na irak.Pa valjda je i pticama jasno da se na teritoriji iraka trenutno vodi
jedan tihi rat amerike i irana
Pa ev i sam kissinger to potvrdjuje jasno i glasno
imate intervju samo par stepenica ispod ove teme
zato chuchumbamayumbe manje islamofobije
nisam se to od tebe nadao...
Aplicir'o sam za posao u novoj US ambasadi u Sarajevu, pa cu ove moje tekstove priloziti uz CV ako me pozovu na razgovor!
TIshu mishu! :D
Ma, nije u pitanju islamobofibija, evo, kunem ti se djecom!
U pitanju je prica da su ameri krivi za sve, a kada su muslimani u arapskom svijetu u pitanju, pa nema gorih dusmana nego sto su oni sami jedni drugima.
Eno ti Hamasa i Fataha, pobise se medjusobno. Eno ti Somalije, eno Afganistana. Eno ti Siita i Sunita, jedni drugima dizu svetilista u zrak. Evo ti nasih "domacih" Muslimana i tzv "vehabija", non stop neke trzavice, ne mogu jedni druge nikako. Nije u pitanju islamofobija, vjeruj mi, u pitanju je dokle ce ti muslimani sirom svijeta biti, opet ponavljam, sami sebi najveci dusmani? Meni je stvarno zao sto se to desava, zao mi je sto nema jedinstva medju tim islamskim svijetom, bilo bi vise mira na cijelom svijetu kada bi se muslimani ujedinili, ali se to nece bas tako lako desiti.
Nije moje da govorim kako bi i sta trebali raditi, jer nisam musliman, ali ovo sto rade po Bliskom istoku ne vodi nicemu dobrom, a osnovni problem je muslimansko ne-zajednistvo i politika.
Jednom kada Bliski istok ostane bez nafte, tek tada ce da nastupi belaj, jad i chemer.
Bas bih volio da vidim sta bi se to desilo kada bi se sutra ameri i njihovi saveznici povukli sa svih zarisnih tacaka u svijetu.
Po meni, tek tada bi nastupio opsti haos i picvajz.
A ovo da je Amerika najstrasnije zlo danasnjice dovoljno govori o objektivnosti i argumentima pojedinaca koji se ovdje gadjaju kojekakvim pojmovima, ne razmisljajuci o svojim rijecima i posljedicama.
Americka vanjska politika je losa, ali Amerika nije Bush. Bush ce uskoro da ode, nadam se da ce doci demokratski predsjednik i promijeniti njihovu trenutnu politiku. Kako god, Amerika je jos uvijek pojam demokratije i slobode, pogotovu za "prijateljske" zemlje pojedinih forumasha ovdje, tipa Saudije, Afganistana, Irana, itd...
Post Reply