Zasto Srbi i Hrvati odbijaju navijati za Bosnu i Hercegovinu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pike

Post by pike »

Beo Grad wrote:Ja stvarno ne znam na osnovu čega si ti zaključio/la da nama nije dosta rata, niko ne voli da gine, to valjda i sam/a znaš. Što se tiče pitanja, dopuštanje ''Bosancima'' da po Srbiji rade šta im se prohte, to ti je bar za mene glupo pitanje, da si rekao/la što nisu redari skinuli natpis Nož, žica...
To bi bilo pravo pitanje i veruj mi meni kao Beograđanki je stvarno sramno, odvratno, retardirano postavljanje tog natpisa. Da se vratim na "Bosance" po meni svaki čovek čije je nacionalno ime Srbin ima pravo na Srbiju koliko i ja, bilo da je rođen u BiH, Hrvatskoj, Francuskoj, Engleskoj, Australiji, Tunguziji... Jer kada bi bilo drugačije ja onda ne bih imala pravo da se pozivam na Teslu, Šantića, Čolića i ne samo na njih već i na još znanih i za tebe neznanih ljudi koji su Srbi iz BiH ili HR koje sam upoznala kada su izbegli iz BiH, a koji su fenomenalni ljudi i čiji su preci vekovima ginuli i za Srbiju. Svaki Srbin iz BiH ima pravo na Srbiju koliko i ja, ali nema pravo da postavlja natpise tipa Nož, žica, Srebrenica, ne samo u Srbiji već i u Republici Srpskoj, jer se nesrećom tih ljudi ne sme igradi, i ne samo Srbi iz BiH već bilo koji Srbin, i budi uveren/a da većina tako misli, ali nažalost uvek debili izađu na videlo jer valjda ne misliš da je svih 55000 ljudi nosilo taj natpis.

Ja stvarno ne razumemem zašto se vi muslimani toliko bavite navijanjem Srba i Hrvata iz BiH za Srbiju i Hrvatsku, to je njihovo pravo, muslimani iz Raške oblasti navijaju za BiH i mene baš briga, čak mi je i logično, normalno je da musliman navija za nekog ko se zove Muhamed, Mehmed, a da će Srbin navijati za Savu, Lazara jednostavno za nekog ko mu je bliži, ti ćeš verovatno reći da za BiH reprezentaciju ne igraju samo muslimani, ali ne igraju srpski igrači koji mnogo znače Srbima kao što je Sava Milošević ili svojevremeno u košarci čovek za koga Srbi smatraju da je samo Bog iznad njega PREDRAG DANILOVIĆ, to su ljudi koji su nama pokazivali, pokazuju svetlost na kraju tunela i to u PLAVOM dresu. I naravno bila bih slepa kada bih rekla da rat nema nikakve veze, ima i to ogromne i to će još dugo da trajati.Kako vi muslimani očekujete da se neko odrekne svog nacionalnog imena (Srbin, Hrvat) zbog kojeg su ginuli vekovima, a ne samo u zadnjim godinama. Premda se setih onog Jugosloven i ako nešto ne mogu da oprostim Srbima to je što su dozvolili sebi da se nazivaju Jugoslovenima, tako da jednom su sebi da li luksuz da se nazivaju drukčije nego što je normalno i videli su kako je bilo, tako da proklet bio Srbin kome padne napamet da opet svom narodu menja nacionalno ime. Srbin, Srbin i samo Srbin!!!!!!!!!!!!!!!
[/b]
1. Sto je rijec Bosanaci uvijek pod navodnicima???
2. Kako si tako sigurna da su pravoslavci iz BiH Srbi???
3. Kazes imaju pravo na Srbiju koliko i ti pa sto ih ne zovnete kod vas da ih se mi konacno kultarisemo, bili bi vam vise nego zahvalni.
4. Imaju pravo na srbiju jer su srbi, pa odakle im onda pravo na BiH kad nisu Bosanci???
sve ce doci na svoje

Post by sve ce doci na svoje »

Kao prvo nemogu se porediti mladi ljudi izmedu 18-25 godina koji su bez para ,kulture ,vizije zivota itd sa cijelim narodima srbima,muslimanima,hrvatima i ostalim.

To sto oni navijaju protiv svoje zemlje je zato sto oni i nisu svjesni sta je u stvari njihova zemlja i misli da su frajeri izgovarajuci najfasistickije gluposti.

Sve ce navijati za pogresnu stranu dotle dok se ne uvede jak i dobar zakon u ovoj zemlji.

Kad se poboljsa ekonomija u zemlji ,kad se promijene politicari koji zive u devedesetim,kad susjedne zemlje radi njihovog boljitka otresu kao slinu njihove danasnje potrcke.

Kad shvate da nikad u BIH nece zaigrati nekakva njihova fasisticka i svemirska reprezentacija,kad ti mladi za koju godinu budu imali svoju djecu pa im se nevrati kuci sa utakmice ili bez oka,prsta ......

Do tog dana nek se vihori BIH zastava u New yorku mi bosanci imamo vremena cekati da oni dodu pameti.
sve ce doci na svoje

Post by sve ce doci na svoje »

Ja stvarno ne razumemem zašto se vi muslimani toliko bavite navijanjem Srba i Hrvata iz BiH za Srbiju i Hrvatsku, to je njihovo pravo, muslimani iz Raške oblasti navijaju za BiH i mene baš briga,

Tacno samo sto ti muslimani iz raske postuju tu zemlju i njene zakone ,dok ovi u bosni rade suprotno od toga sto rade ti u raskoj oblasti

Sad se pokri usima i ne baljezgaj o demokratiji.
Beo Grad

Post by Beo Grad »

...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Zasto traziti bolja objasnjenja kada je ljudska glupost sasvim odgovarajuce objasnjenje ;)

Eto vam ;) Bajic :) . fin momak, za Partizan igra, a i za BiH ;)
iz BanjaLuke je valjda ;)
za koga njegova familija navija? ;)
zasto? ;)
zasto navijas za tim iz svog grada? ;) Zasto navijas za svoju raju? ;)

Cisto me ljudski zanima :D
sta bi Boro reko :D na ideju da se Srbima zabrani igranje u reprezentaciji :D

A i da se usput onom tipu iz Doboja zabrani da vodi rukometnu reprezentaciju. ;) zbog lojalnosti :D

eto zato je glupo da neko iz BiH ode u Bg i navija za SCG :(, ako nizbog cega drugo onda zato sto koliko toliko finansira bosanski tim ;) :D
BigBoss

Post by BigBoss »

Kako ce navijati Srbi iz BiH za BiH tim????? Navijaju oni za BiH tim, samo ne kada igra sa SrbijomiCg. A koja glupost, da oni navijaju za BiH zajedno sa Bosnjacima i Hrvatima a do juce bili u ratu. Pa rat je bio, sjeca li se ko????? :roll:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

BigBoss wrote:Kako ce navijati Srbi iz BiH za BiH tim????? Navijaju oni za BiH tim, samo ne kada igra sa SrbijomiCg. A koja glupost, da oni navijaju za BiH zajedno sa Bosnjacima i Hrvatima a do juce bili u ratu. Pa rat je bio, sjeca li se ko????? :roll:
Cuj bio rat? :)
i zavrsio ;)
ima deset godina ;)
i ljudi odavno vecinu stvari rade ;) zajedno :D

znas ono :) kriminalci su i u ratu odlicno saradjivali ;)
odmah poslije rata poceli su estradni ;)
pa onda privrednici :)
pa onda i obicni ljudi ;)

jos samo da se i budale dozovu pameti :D

ah da :) pitas se gdje sam stavio politicare :D
imas ih u svakoj kategoriji :D, pa ti proberi :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

3.Pa ne vidim razlog zašto bi Srbi čiji su koreni već vekovima vezani za tu zemlju dolazili da žive u Srbiju, ajde da je upitanju neka decenija pa da razumem tvoje pitanje, što da nisu tvoji preci duže u Bosni od srpskih pa se pitaš od kud ovi došljaci tu.
Jel...A ti rece....
Da se vratim na "Bosance" po meni svaki čovek čije je nacionalno ime Srbin ima pravo na Srbiju koliko i ja, bilo da je rođen u BiH, Hrvatskoj, Francuskoj, Engleskoj, Australiji, Tunguziji... Jer kada bi bilo drugačije ja onda ne bih imala pravo da se pozivam na Teslu, Šantića, Čolića i ne samo na njih već i na još znanih i za tebe neznanih ljudi koji su Srbi iz BiH ili HR koje sam upoznala kada su izbegli iz BiH, a koji su fenomenalni ljudi i čiji su preci vekovima ginuli i za Srbiju. Svaki Srbin iz BiH ima pravo na Srbiju koliko i ja,

Pomalo hipokriticki, ne?

Vama su Srbi iz RS dobrodosli na jedno-dnevne eksurzije pracenja Srpske reprezentacije, al' kad zakucaju na vrata sa kesom u ruci, kao ovaj Srbin iz Hrvatske, onda pronadjete sijaset izgovora zasto je to Srbstvo koje ste spremni svi braniti i velicati iz Beograda, zasto se ono eto, ne jede, ne pije, ne udise, zasto se od njega ne zivi. Zasto je to Srpstvo samo jedna fioskula da neki zidari podmecu svoja ledja po 5-10 godina na nekim frontovima sa kojih ce se povuci u Srbiju, vjecno na marginu drustva, odakle ce gledati samo da tiho i lagano nestanu i da ne staju previse svima vama na zulj, jer ste im eto, ipak, ukazali gostoprimstvo iako su oni zajebali stvar, sami za sebe.

I da ti nesto napomenem jos.

Velika vecina Srba iz BiH, nije nikad ni dosla "iz Srbije u BiH". Ko sto ja nisam dosao iz Turske sa zelenim ocima i plavom kosom. Shvatas? Ono sto je doslo, je moj identitet, a ako procitas malo Aleksandra Hemona, jednog od Bosanskih dijasporskih pisaca, on kaze "Postoje dvije vrste identiteta, onaj koji sam biras i onaj koji ti namecu".

E to je to.

Pravoslavcima iz BiH je nametnut identitet Srba. Slicno kao sto se danas Bosnasnkim muslimana pokusava nametnuti neki identitet Bosnjaka. Eto, po definicij Bosnjak je musliman juznoslavenskog porijekla. To su svi muslimani osim Kosovara. E, sad ja tebi kazem, da ja imam manje zajednickih tacaka sa "Bosnjacima" iz Makedonije, kojih ima malo, al' ih ima, nego sa Srbinom iz BiH. Znas zasto? Zato sto su ove podjele fiktivne prirode. I ne mogu ja da tvrdim da oni iz Makedonije su isti narod kao ja. Kao sto ti ne mozes da tvrdis da je Srbin iz BiH blizi tebi, Srbijanki iz Beograda, nego meni Bosanskom muslimanu. Shvatas?

Ovdje nije vec dugi niz godina bilo nikakve seobe naroda, vec seobe politickih trendova za kojima se povode ove budale koje su spremne sve staviti na kocku, vis-a-vis Srpstva (ili Hrvatstva ili Bosnjastva) a od toga se ne zivi. To ti moze biti hobi, a ne profesija. Danas je vecina Srba iz RS, profesionalno Srbima. To je ono cim se bave i cim preokupiraju svoju svijest 24-7. Kada li ce to doci do promjene ove svijesti? Da malo rasterete sebe same, a i nas druge, jer vidis da su nesretni i oni sa samarom koji im je na ledjima, a ni nikoga drugog nisu usrecili, iako se vi Srbijanci drzite finog kucnog odgoja, koji zavrsava na onoj:"Svakog gosta cetir' dana dosta."

Ne igrajte se ljudi. Dosta je bilo igranja. Daj da se bolje zivi. Ova reprezentacija je na svojim ledjima nosila jedno breme, a to je bilo ono po kojoj ne mora Srbinu iz BiH biti ova reprezentacija najdraza ni najmilija, al' bi bila reprezentacija na koju on ne bi bacao kamenje i prozivao ih Turcima. Hem ima par ljudi iz svog naroda u njoj, hem nosi zastavu koja nije ni Mujina ni Stipicina, hem ima himnu koja nije ni "Da te nije Alija" niti je "Ljepa nasa". Ima mnogo razloga zbog koje bi svaki racionalan Srbin iz BiH trebao reci, daj da guramo ovaj sportski fazon, preko njega da neke nove brane obaramo, i mostove gradimo i zidove rusimo. Ali jok. Njima svima smeta 1% procentualno gledajuci onih navijaca koji donesu zastavu sa mjesecom i zvjezdom. Njima smeta sto na paraolu "Bice Bosna Srce Srbije" odgovor glasi "Ubij, Zakolji, da Srbin ne postoji..." i slicno...

Ti ako meni kazes da je Srbinu lakse se identificirati sa Savom Milosevicem, nego sa Sergejom Barabrezom ili Zvjezdanom Misimevicem, ne znaci da ako je lakse da mu je i bolje. A to je cijela poenta. Vi svi danas pretenzirate na to kako je Srbinu iz RS lako i razumljivo da je on taj koji navija za SCG i voli SCG i slicno. Ja ti kazem sljedece. Nece mu biti lako voliti BiH niti one druge koji u njoj zive. Ali' na dugi rok, mu je tako bolje. I negdje sam jos napisao, da bi nesto spasili, morate nesto i zrtvovati. Nigdje niko nije napisao da ne treba biti Srbinom, al' ne treba biti Srbinom ako to Srpstvo uslovljava da on ne moze i ne smije biti nicim drugim. Ne treba biti Srbinom ako je to Srpstvo sljepo na njegove potrebe i nema nikakvog osjecaja za kolicinu zrtva koju je on do sada iznjeo bez da je svoj zivot licno unaprijedio ijednog milimetera. A, ako ti smatras suprotno, uzmi ti kesu pa dodji iz Beograda u BiH, a nekom iz BiH ustupi svoje mjesto tu. Jer lako je biti najveci katolik u Vatikanu. Dodji u Jeruzalem. Dodji ne da mre's vec da zivis. Da vidis. Da pamtis.
List

Post by List »

Ne znam što ovoliko palamudite kad je odgovor jednostavan?

Navijaju za SCG i HR zato što se identifikuju sa pomenutim zemljama. Zato što su BiH uvijek doživljavali samo kao administrativnu jedinicu. Kao nužno zlo.

Problem je u tome što je konačno došlo vrijeme kada više niko ne mora skrivati ono što osjeća u duši. Ako se to uopšte može nazvati problemom? Prije će biti da je to realnost koja je došla do izražaja. A došla je do izražaja jer su se stekli uslovi za to. Realnost koja je teško svarljiva za pojedince. Baš kao što su za ove o kojima je riječ teško svarljive neke druge činjenice.

Eh sad, ova tema može se razvlačiti do beskraja. Može se tumačiti iz različitih uglova. Može se ići do toga da je za sve kriv Alija koji je htio islamsku državu.....da Bošnjaci nisu bili dovoljno fini.....da su za sve krive SDA, HDZ i SDS.....i tome slično.....poznata priča. A velika većina Srba i Hrvata se i danas upinje iz petnih žila da u BiH ništa ne procirkuliše. Da sve ostane kako jeste ili da bude još gore. Tako je u svim segmentima. Ne radi se samo o političkim vlastodršcima.

Neki nikada neće prihvatiti činjenice. Nikada se neće pomiriti sami sa sobom.
Last edited by List on 18/10/2005 06:38, edited 2 times in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Svaka iskljucivost koju po pravilu namece profesionalni nacionalizam vodi u nove sukobe na svim nivoima ili jos tacnije... nastavlja se sa produbljivanjem starih jos zescim intenzitetom.

Treba se rjesavati predrasuda i mnoge stvari ne uzimati "zdravo za gotovo", jer veliki broj tih predrasuda na kojima se zasnivaju sukobi je iskonstruisan s namjerom da posluzi dnevnoj politici BiH stranaka na vlasti, a koje su k'o biva u nepomirljivom gardu jedna prema drugoj... Kazem "k'o biva" jer svima je jasno ako se samo ujutro umije da su one jedna drugoj i oslonac i rame za plakanje.

Dok god ne proradi gradjanska hrabrost... bit' ce jos gore, svakim danom gore i gore, jer nacionalne stranke se odrzavaju na povrsini zahvaljujuci mrznji koju svjesno generiraju koristeci se generalno u velikoj mjeri religijom koja se i sama razmahala veslati na BiH politickom moru.

A narod za to vrijeme ili pusi dok ne popusi, ili sisa veslo...

Tuzno do boga miloga...

Medjunacionalna mrznja lijeci se psihoterapijom... politicara, jer ko bi narod jedne drzave doveo u ordinaciju...
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Navijaju za SCG i HR zato što se identifikuju sa pomenutim zemljama. Zato što su BiH uvijek doživljavali samo kao administrativnu jedinicu. Kao nužno zlo.
Pa kako to da im RS nije administrativna jedinca i nuzno zlo? Ili ako jest, kako to da se sa njom mogu identificirati? Jel' ti mislis da sutra kad bi zaigrala RS reprezentacija u necemu, Srbi ne bi navijali za nju, jer nemaju rasta? Ili bi? Zbog cega bi? Sto u nju srcem vjeruju? Da se izivljavaju nad drugima? Mozda misle da ce im djeca odrasti u sigurnijim i boljim uslovima, ako ta ista RS opstane? I da li bi Srbijanci dolazili navijat iza tu istu RS, iz Beograda i Novog Sada? I ako ne bi, sta to govori, o stanju Srpskog bratstva?
Drumer

#37 Re: Zasto Srbi i Hrvati odbijaju navijati za Bosnu i Hercego

Post by Drumer »

Nesferatu wrote:Za Srbe iz BiH (koji navijaju za SCG) pitanje:

Stavite se u ovu poziciju. Na Marakani ste, medju navijacima Srbije. Ne brani vam niko to, imate pravo da navijate za koga hocete. Reko, za koga hocete, ne protiv koga.....
Odjednom pocinje prozivanje Srebrenice, Turci, Balije, kolji, siuj, pali....

Sta u tom momentu bude u covjeku, da se pridruzi takvim parolama.

Sta bude, da odluci da suti i gleda svoja posla, al' nece nista reci? I opet kad ga neko suoci sa tim cinjenicama, pokusat ce po svaku cijenu opravdati poziciju sebe, "svog naroda", tu je mnogo ALI, postoje obrazlozenja i opravdanja. Cak i kad on sam duboko zna da tu mnogo sto sta ne stima. Radije ce se priklonuti takvima, i osjecaju nekom sigurnosti koji mu takve ublehe pruzaju svojom prividnom snagom nego napisati/reci nesto protiv njih samih.

Sta bude u covjeku da ustane i kaze majku vam blesavu, nijedne vise, vi neobrijani klinic od 18 godina ste gurali svi tute u nazad kad se je ginulo za gluposti koje vi proklamirate i vidite dokle nas je to dovelo....

Sta bude u covjeku da ne ustane i ode do redara i kaze im, radi posao za koji si place, majku ti tvoju....

Za Srbijance pitanje:

Sta u tom momentu bude sa vama? Dokle mislite ratovati i voditi ratove u nekim drugim drzavama? Jel' vam bolje danas nego 1992? Da li ste ista dobili sa pomoganjem braci vec zadnjih 15 godina? Zar im ne bi najveca i najbolja pomoc bila da im se zahvalite za doprinos i kazete im da se pobrinu oni sami o sebi, prvo, pa onda o vama, a i vi takodje uradite istu stvar. Da li ste ista dobili sa cirkusom koji je bio u Beogradu? (ne govorim o odlasku na SP, to je i ptica na grani znala da cete ici ili direktno ili u baraz). Dokle cete dozvoljavati Bosancima i nacelno koristim termin Bosanac za nekog ko je dosao iz BiH da radi sta god hoce u sred Srbije, upravo u ime vas samih.

Za Hrvate u BiH (koji bodre RH i klubove kao npr Zrinjski) pitanje:

Kad gledate na tu Marakanu i utakmicu BiH-SCG, ako gledate, jel' vam drago da vidite kakva su obadva ova druga naroda s kojim zivite u BiH?

Da li mislite ili osjecate potrebu da se ukljucite na jednu ili drugu stranu, shodno vasim politickim htjenjima? Ili vec u svojim glavama zamisljate kako bi bilo u Zagrebu kad bi se ovako nesto odigralo. Jel' vas taj osjecaj zadivljuje ili zastrasuje, ili ste indiferentni prema istom?

Za Bosnjake ili Bosanske muslimane pitanje:

Da li shvatate da je termin Bosna koristen od strane ponajmanje par politicara kao format za zidanje zemlje u kojoj "mjesanci" nisu dobro dosli, a oni drugi mogu da zive, pored "nas muslimana", ako pristanu na uslove koje mi njima nalazemo i ispune ocekivanja koja mi prema njima postavljama, (a takva ista ispunjava vrlo mali % pripadnika vaseg naroda)? Jesu li Bosnjaci ti koji definisu sta znaci biti Bosanac i Hercegovac, kako, na koji nacin, i odakle im to pravo?

Da li je Bosna i Hercegovina kao naziv (bili sportski, bilo drzavni), propao i iskoriscen u neke drugu svrhu, kao sto sest ljiljana tj. historijski simbol Bosanaca danas ima sasvim drukcije konotacije, narucito za druga dva naroda.

I na kraju pitanje svima, zasto Srbi i Hrvati odbijaju navijati za BiH. I kakvi su doprinosi ovome, sa sve tri strane. Hoce li ovo ostati, takvim, i dokle. I koliko tome doprionse istocne i zapadne komsije.

Eto, da vas cujem. I nemoj mi bogati politike, nego onako kako to izgleda iz vaseg licnog ugla, kako vi to osjecate da jest i kako to objasnjavate, opravdavate, uvazavate i sl....
Ne generalizuj, ima ih i koji navijaju..
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ne generalizuj, ima ih i koji navijaju..
Sta pise u zagradama pored imena nacionalnih skupina?
rei

Post by rei »

Beo Grad wrote:1.Bosanac je pod navodnicima zato što je njihovo nacionalno ime Srbin.

to je ono sto sam vec pisala, izgleda da vam je to sada neka nova politika
za ove srbe nece da kazu bosanci.... ma dzaba vam je Bosanci su
jer zive u drzavi Bosni i Hercegovini... :lol:
perfektan

Post by perfektan »

Mislim..problem je u slijedecem:
Kao prvo,ja ne znam uopste sto je nama jako vazno da ovi ovdasnji jal Srbi jal Hrvati navijaju za BiH.Sto..sta ima veze ako navijaju za koga hoce?Sta mislite za koga su navijale sandjaklije,za koga je navijalo pola Kosova.Cuo sam sada za ovu utakmicu da je par autobusa iz Sandjaka doslo u Bg i da su bili sa nasim navijacima.I...sta je sa tim..to je kao normalno,a ovo nije.Sta mislite za koga navija svaki turcin od onoga najmanjeg do onoga najstarijeg uzmimo u Njemackoj.Bio sam prisutan u Njemackoj za vrijeme Evropskog prvenstva,vise se ne sjecam gdje je odrzano i znam da je svaki Turcin navijao za Tursku.A svi su rodjeni u Njemackoj.I nikoga to nije bilo briga.Niko nije dizao frku oko toga.Takodjer ja znam kolko hocete muslimana koji su prije rata navijali il za Partizan,Zvjezdu, Dinamo....Dobro ..to nije isto..bila je jedna drzava...al je jako slicno...I ove televizije..sta kog vraga idu po RS-u i pitaju za koga ce navijati kad vrlo dobro znaju kakav ce odgovor dobiti..Samo dizu pritisak narodu...Ljudi moji..nista se ne moze nametnuti na silu...ni curu ne mozes natjerati da te voli ako to ona nece niti ostati u braku ako to obadvoje ne zele...
Medjutim,problem je u necemu drugom...Problem je u nacionalistickom divljanju,fasistickim sloganima i huliganskom ponasanju koje smo vidjeli i u BG a i diljem RS-a.Problem je u onim iskrivljenim bolesnim pogledima punim mrznje prema svakom ko nije Srbin a pogotovo cetnik.Problem je u bradatim spodobama koje preziru sve sto je normalno i civilizacijsko a velicaju najpoganije i najgore sto ljudski rod moze zamisliti.
Cudi me BG....Zato sto znam...milion puta sam bio tamo..znam kako normalni ljudi razmisljaju...Cudi me kako se niko ama bas niko nije ni oglasio ni osudio..a ni ogradio.Mislim...ok...idu ljudi na s.p...ali..i znaju i sami da je to bila sve samo ne utakmica..normalna....fudbalska.Neko ce reci da su to nasi drzavljani...jer fakat je da domicilni Srbi nisu pravili frku..Tacno je..nisu...Oni su samo gledali...i cutali..i kao sto i sada cute...
A sto se tice Banja Luke,Bijeljine,Trebinja...sta da kazem...jedino sramota za citav posteni srpski narod i za civilizaciju...
Sada dolazimo do problema uredjenja drzave..zakona..policije..itd...itd...
Sve dok je to tako...pijane spodobe ce urlat i pozivati na noz..na kla nje..na rat...
Fair Life

Post by Fair Life »

rajvosa wrote:Zasto li srbi poklase zene, djecu , i starce u Srebrenici.To jos nisam skonto.........a ovo oko futbala ma to je kurac obicni...........
Tesko je to skontati.

Ja jednako tako ne mogu skontati zasto su to dopustili "oni koji odbranise i narod i drzavu".
rajvosa

Post by rajvosa »

Fair Life wrote:
rajvosa wrote:Zasto li srbi poklase zene, djecu , i starce u Srebrenici.To jos nisam skonto.........a ovo oko futbala ma to je kurac obicni...........
Tesko je to skontati.

Ja jednako tako ne mogu skontati zasto su to dopustili "oni koji odbranise i narod i drzavu".
Narod je branio ............"oni " su se rastaljivali , jos nisu prestali
max_power

Post by max_power »

Prestanite porediti sandzaklije sa BiH Srbima! Nidje veze, Srbi su konstitutivni narod u BiH, sandzaklije nacionalna manjina u SCiG. BiH reprezentacija je multietnicka, dok je SCiG reprezentacija ekskluzivno srpska. Ima ona slika od prije neki dan gdje kompletna ekipa pozira sa tri dignuta prsta. Sa takvom reprezentacijom se nesrbi iz SCiG jednostavno nemogu identificirati
horion_bosona

Post by horion_bosona »

Nesferatu wrote:
I da ti nesto napomenem jos.

Velika vecina Srba iz BiH, nije nikad ni dosla "iz Srbije u BiH". Ko sto ja nisam dosao iz Turske sa zelenim ocima i plavom kosom. Shvatas? Ono sto je doslo, je moj identitet, a ako procitas malo Aleksandra Hemona, jednog od Bosanskih dijasporskih pisaca, on kaze "Postoje dvije vrste identiteta, onaj koji sam biras i onaj koji ti namecu".

E to je to.
Apsolutno si upravu, po socioloskoj teoriji postoji stalni identitet i promjenjlijivi identitet, ili bolje receno identitet svakog pojedinca je sastavljen iz dva segmenta stalnog (onaj koji dobijes cinom rodjenja) i promjenljivog(onaj koje covjek svojevoljno prisvaja-stece)
Ne znam kad ce se u ovoj drzavi izgraditi svjest gradjana o pluralizmu njihovih identiteta, i kada ce vecina istih biti u stanju da uvidi da vitalni nacionalni interesi ujedno i znace suzbijanje u nacionalne torove.

Ponavljam mislim da nije problem sto ne navijaju za BiH odnosno navijaju za Srbiju i Hrvatsku, nego je goruci problem sto mrze sopstvrnu drzavu. Ne navijat i mrzit i nije bas isto!

Bosanskim Srbima i Hrvatima(ne bi da se vracam 19.stoljecu..) je u zadnjih dvadeset godina putem velikodrzavnih ideologija i njihove propagande "isisan" bosanski kohezivni supstrat znaci gotovo sve ono sto ih moze povezati sa BiH kao domovinom. Njima se i kroz medije i sto je najgore kroz obrazovanje namece slika njih kao nekavog pripatka "njihovih" matica, a BiH se prikazuje kao nuzno zlo, zla sudba, vjestacka tvorevina,svjetska nepravda....
A da apsurd citavoj situaciji bude veci ti isti bosanski Srbi i Hrvati,budu svjesni odakle su tek kad odu u "matice" pa kad ih tamo "identifikuje" obican zivalj.

Druga strana problema jeste klero-bosnjacka elita, koja je konstantno istice onaj islamski (osmanski)dio bosanske historije kao iskonski jedini pravi. Htjeli oni to priznat ili ne oni su i njihova debilna politika u jednu ruku samo nus pojava ovih velikodrzavnih idelogija. Tako da i oni imaju znatnog udjela u konacnom razbijanju ideje integralnog bosanstva-bosnjastva, a o tome ce im suditi historija.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Jednaostavno zato sto misle, jos uvijek, da imaju alternativu u Hrvatskoj i SCG-u. Vrlo rijetki su poceli shvatati da uopste nisu pozeljni u te dvije drzave. Drugi razlog je, sto je treci narod donekle svojatao ono sto bi trebalo biti zajednicko, naravno ne bez razloga jer je najvise i dao za to, ali to je pogresan put makar kad je sport u pitanju. Na propagiranju neljubavi prema BIH su zaposleni klasicni debili tipa onog balavca u Banjaluckom studio koji lici na sve samo ne na nekoga koji je normalan. Dalje, dok su nacionalne stranke na vlasti i djeca su svjesna da mora biti sve x3 pa tako i navijaci. Nezaposlenost, besciljnost, skolski programi koji su fokusirani samo na svoje, vjera, sve je to angazovano i ima za cilj stvarnju mrznje prema suprotnom i prema necemu sto bi se ubrzo trebalo zvati cjelovita BiH. I kokosi vise nisu kokosi nego su muslimanske, srpske i hrvatske i naravno uvijek su bolje one koje pocinju sa vlastitim predznakom. Ali sve ima svoj pocetak i svoj kraj. Da bi ove dvije drzave otisle u Evropu moraju se odreci mnogo cega pa i aspiracija prema BiH. Odricanjem aspiracija gube se i te "jake veze" tako da mozemo vec danas cuti na mnogim mjestima i u SCG-u i u Hrvatskoj za BH Hrvate i Srbe jednostavnu recenicu "ma jebe se nas za njih, to su Bosanci". Da je kojim slucajem FIFA casna institucija kao sto nije i da je ponistila utakmicu u Beogradu ponistila bi svaki daljni moguci dolazak navijaca RS-a na utakmice u Beograd, pogotovo protiv susjednih reprezentacija. Mozda tako i bude. Sa tim bi se izgubio i veliki dio ljubavi prema manjem BH entitetu radi nacinjene stete. A sto se tice ovg dijela koji voli ovu drzavu i reprezentacije pod hitno je potreban zakon o sportu i rezultati. Rezultatima se sticu i navijaci i rejting same drzave. I tu je pod hitno potrebno pokrenuti veliku akciju vracanja nasih asova na bilo koje pozicije i njihova delegiranja na svim stranama svijeta po svim sportskim organizacijama. Jer da smo imali ljude u FIFI i FIBI niti bi onako prosli u kosarci niti bi tako lako bilo predjeno preko ovog fasitickog divljanja u BG-u. Krivci su na svim stranama, naravno krivice nisu jednake ali svaka od njih nas spusta sve nize i nize.
rajvosa

Post by rajvosa »

Nesferatu wrote:
Nije ovo kurac druze. Znas sto nije?

Jer ovi Srbi kojima je danas od 18-25 nisu zivjeli 50 godina pored tebe i drugog treceg, u miru, u ljubavi, u prijateljstvu i slicno....

Ako su oni bili sposobni za 1991 pa nadalje, danasnja mlada generacija ce po strahotama koje je spremna zadati i kroz koje je spremna proci, nadmasiti prijasnje generacije.

A, to ako je po tebi kurac, nadaj se samo da ce ti guza biti brza od njega.

Slazem se ja sa tobom...
Al netrebamo iskoristiti jednu utakmucu kao povod jos vecoj mrznji i destrukciji Bosne i Hercegovine....Meni licno je bitnija svijetla buducnost Bosne nego bilo koje prvenstvo...
Ovo sto se desilo u Beogradu je uzasno i tuzno...
Sjecam se utakmice na kosevu ...............i mi znamo da bacamo kamenje....

Sjecam se zenickih navijaca i njihovog slogana "jebemo vam markale".Ipak to nisu rekli Srbi nego zenicani.....
Sjecate li se engleskih Huligana...........pa tu ginu ljudi...........
Nego da se mi polako smirimo i pokusamo uvesti nasu zemlju u EU ................

Pozdrav
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Nije ova tema povod za to.

Vise je povod sve tri strane da malo preispitaju svoje stavove.

Oni koji su naucili mrziti za ovih 15 godina, su absolvirali to. Mislim da bi bilo tesko sa te gomile bilo sta oduzeti ili na nju dodati.

I ovo sto Hrasno kaze. Sport je bio polje kroz koje se je moglo, najlakse i sa najmanjim gubiticima, napraviti najveci pomaci u medju nacionalnim odnosima. Samo to nekome nije cilj, i nije bitna kolicina dobre volje kad ga koci administrativna masina velike trojke.

S ovom utakmicom cini mi se da se je tu sad doslo u jednu pat poziciju. Pomjeranje naprijed barem u dogledno vrijeme sumnjam da ce biti...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

rajvosa wrote:
Nesferatu wrote:
Nije ovo kurac druze. Znas sto nije?

Jer ovi Srbi kojima je danas od 18-25 nisu zivjeli 50 godina pored tebe i drugog treceg, u miru, u ljubavi, u prijateljstvu i slicno....

Ako su oni bili sposobni za 1991 pa nadalje, danasnja mlada generacija ce po strahotama koje je spremna zadati i kroz koje je spremna proci, nadmasiti prijasnje generacije.

A, to ako je po tebi kurac, nadaj se samo da ce ti guza biti brza od njega.

Slazem se ja sa tobom...
Al netrebamo iskoristiti jednu utakmucu kao povod jos vecoj mrznji i destrukciji Bosne i Hercegovine....Meni licno je bitnija svijetla buducnost Bosne nego bilo koje prvenstvo...
Ovo sto se desilo u Beogradu je uzasno i tuzno...
Sjecam se utakmice na kosevu ...............i mi znamo da bacamo kamenje....

Sjecam se zenickih navijaca i njihovog slogana "jebemo vam markale".Ipak to nisu rekli Srbi nego zenicani.....
Sjecate li se engleskih Huligana...........pa tu ginu ljudi...........
Nego da se mi polako smirimo i pokusamo uvesti nasu zemlju u EU ................

Pozdrav
Eh da je ovakvih razmisljanja sto vise :bih:
Monsignor

Post by Monsignor »

hrasno38 wrote:Jednaostavno zato sto misle, jos uvijek, da imaju alternativu u Hrvatskoj i SCG-u. Vrlo rijetki su poceli shvatati da uopste nisu pozeljni u te dvije drzave. Drugi razlog je, sto je treci narod donekle svojatao ono sto bi trebalo biti zajednicko, naravno ne bez razloga jer je najvise i dao za to, ali to je pogresan put makar kad je sport u pitanju. .
Ovo je jako dobro objasnjenje...
airman1

Post by airman1 »

loris wrote:
neutralac wrote:
loris wrote:Jel naviju Bosnjaci iz RS za RS :?
Nemoj mijesati kruske i jabuke. Covjek je lijepo u naslovu naveo naziv drzave i pita se zasto Srbi i Hrvati ne navijaju za BiH. RS nije drzava i nigdje se ne natjece, za razliku od BiH. Ostavi po strani natjecanja izvidjaca i lovaca RS. To ne biljeze ni lokalne novine.
U pitanju su nijanse... ;)
Nema nijansi. Ovdje se opet brkaju Nacije i Drzavnosti. Mislite li da Belgijanci iz Frankofonskog govornog podrucja navijaju za Francusku kada igra protiv Belgije? Ma smijesno je o tome govorit u tim terminima. Radi se o cinjenici da se BiH ne vidi kao "prava" drzava, matica, nego vise kao mjesto prislinog boravka. Dok je Juga funkcionisala svi smo zdusno navijali za Jugu, jer nam je bilo OK zivjeti ovdje. Mozda ne super ali OK. E sad je to sve otislo dovraga, i ko se gdje zatekao i kako se ko snasao u svemu tome. Nekome je OK nekome smrdi. A Bsonjaci nemaju kud, Bsonjacima je BiH sve sto imaju i normalno je da oni svjou drzavu podrzavaju do koske. Drugima je BiH, barem oni tako osjecaju (ili su kondicirani da tako osjecaju), nekako "nametnuta" i normalno je da su frustrirani. Stvarna je cinjenica da ih obije drzave koriste kao topvsko meso i isturaju ih kad god treba da se zaklone iza svega toga. Srebrenica je najbolji primjer za to. Hrvatska je bila malo vise "fer" u svemu tome pa je omogucila Hrvatima iz BiH da se domognu putovnica i na tj nacin malo im olaksala tu frustraciju jer im je dala izlaz u slucaju nuzde. Srbija ocigledno svoju bracu u BiH ne voli do te mjere pa od toga nema nista, barem za sad. Elem, odoh ja ustranu, sve dok je sudbina Bosne, neizvjesna u politicikom i geografskom smislu, sve dok nema posla i ljudi su nesretni samo zato sto im je zapalo da zive tu, tako ce i biti.
Post Reply