Zašto smo u ovakvom stanju?

Styling

#51 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Styling »

MuaDib wrote:Zato što čekamo da neko drugi riješi naš problem, da neko drugi dođe i rastjera bagru. :oops:
Upravo to. Mi smo jedan užasno letargičan i inertan narod. Nama je to u genima. Od osvajanja Turaka na ovamo mi smo naučili da nama uvijek neko vlada i da taj neko u naše ime donosi odluke i određuje kako ćemo živjeti. A, onda smo se sunovratili u tzv. demokratiju i jednostavno se ne znamo ponašati.
Kao demokratsko biračko tijelo nismo izgrađeni i nemamo kulturu kažnjavanja na izborima onih koji su pogriješili i koji su krivi za probleme. Mi nikada ne ulazimo u suštinu i prilično površno posmatramo stvari. Za razliku od zapadnih birača koji vagaju svaku riječ koju kandidati izgovore i prebiru po prošlosti i procjenjuju da li je kandidat moralno zaslužio da vodi narod, kod nas većina naroda nije u stanju ući u suštinu stvari i sam donijeti zaključak. Skloni smo se povinovati mišljenju većine. Smatramo da kao jedinke nismo u stanju bilo šta učiniti da se stvari promijene. A sve revolucije su polazile od pojedinaca.
U našoj državi mangup je onaj koji vara državu i koji je u stanju mimo zakona i pravila, preko veza završiti "poslove". Takvi se cijene i takvi su face i dobro je znati ih i biti u njihovom društvu. Pošteni i moralni ljudi se uglavnom posmatraju kao da su pali s Marsa i ne uzma ih se za ozbiljno. Nismo istrajni u onome što započnemo i svaki protest se završava nakon dva-tri dana jer izgubimo interesovanje i zamah. A to naši političari dobro znaju, pa nas, kao žene u PMS-u, puste da istresemo frustraciju i onda mirno odemo kući, bez ikakvih rezultata.
Političari koriste polupismenost većeg dijela naše populacije da im stalno prodaju jednu te istu priču koju narod redovno pred izbore kupi, i "hajmo, Jovo, nanovo".
Kod nas političari više i ne kriju koliko imaju i koliko uzimaju jer znaju da ni narod ni mediji nisu dovoljno jaki da na nekoga izvrše pritisak da podnese ostavku ili, ne daj Bože, da se povuče iz političkog života. O moralu političara neću ni govoriti jer oni tu kategoriju ne poznaju pa ne vrijedi trošiti riječi.
Naš narod se boji. Boji se sankcije. Boji se da ne izgubi posao. Boji se da će se nekome zamjeriti jer nikada ne znaš gdje taj može sutra završiti ina kakavoj funkciji.
Jednostavno, mi nemamo petlje!!!
Hrulj

#52 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Hrulj »

crysis wrote:
Hrulj wrote:Narod je kriv u potpunosti. Politicari su samo slika naroda.
Kada bi vecina ljudi iz Bosne mogla dignuti milion maraka a da nitko ne sazna uradili bi to koliko je treptaj oka.
Takodjer podanicki i komunisticki mentalitet.
Svi cekaju da drugi rijese njihove probleme korupcije i nezaposlenosti.
A komunisticki mentalitet ih sprijecava da shvate da su oni odgovorni za vlastitu dobrobit i zaposlenje. Da ovo nije vrijeme u kojem je drzava mogla praviti fabrike i stvarati poslove.
Ako zelis posao moras ga pokrenuti.
Kome je od vas ikada palo da digne 50-100 000 kredita i ulozi u nesto, pokrene kakvu malu firmu? Iskreni budite.
Da vam netko cak i da 100 000 potrosili bi ih na auta, uredjivanje kuce i spiskali na gluposti prakticno.
Kriv je mentalitet i inercija. I tek mozda ako odgojimo djecu u duhu kapitalizma - kao nezavisne ljude odgovorne za svoju sudbinu, Bosna ce krenuti naprijed.
fino zamisljeno jos samo objasni kojom magijom ces dobit 50 000 - 100 000 kredita ako si nezaposlen, ako nemas sta stavit pod hipoteku ili ako nemas toliko para vec na racunu u banci.
moras imati dobra primanja da mozes vracat ratu kredita i da bi dobio te pare jer banka neda kredit na lijepe oci.
zar mislis da nema naroda sa smislom za biznis i sa dobrim idejama za pokrenut ga ,ima. onda objasni kome plasirat proizvode kad je ovakva kupovna moć naseg naroda .

Stavi kucu, zemlju, auto pod hipoteku. Digni koliko mozes i pokreni koliko mozes od tog novca.
Kome plasirati? Zavisi sve od toga sta pokreces. Meso - klaonice su najisplativije zbog potraznje za mesom kojega mi uvozimo 50% iz inostranstva
O'zone
Globalni moderator

#53 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by O'zone »

Ne valja narod samim time ne valja ni vlast a preko toga nam ni država nije baš šta te se to odrazi na ekonomsko-socijalnoj slici društva što dalje vodi prema činjenici da ne valja narod samim time ne valja ni vlast a preko toga nam ni država nije baš šta te se to odrazi na ekonomsko -socijalnoj slici društva što dalje vodi prema činjenici da ne valja narod samim time ne valja ni vlast.....
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#54 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by crysis »

Stavi kucu, zemlju, auto pod hipoteku. Digni koliko mozes i pokreni koliko mozes od tog novca.
Kome plasirati? Zavisi sve od toga sta pokreces. Meso - klaonice su najisplativije zbog potraznje za mesom kojega mi uvozimo 50% iz inostranstva
e fino, stavis kucu , zemlju i auto pod hipoteku i recimo da dobijes tih 100 milja.
a sad skontaj rizike posla.
ulozis u otvaranje te mesnice : zamrzivac , rashladni uredjaji , i u sve ostalo da bi zadovoljo sanitarne propise.
onda : kupovina stoke od koje ces dobiti meso za prodaju
zaposljavanje min dva radnika za koje moras placati obaveze prema drzavi( penziono i zdravstveno) plus njihove place.
i rata kredita koja ti na 50 milja nebi bila ispod 2 milje.
znaci mjesecni izdaci ti idu do 5 milja min. sd postavi pitanje sebi dali mozes praviti promet od jedno 6 milja jer treba i ti i tvoja djeca da zivite od necega.
onda dolazi najvaznije ( opstanak ) , sta ako propadne mesnica zbog slabog prometa.
ostaje ti dug drzavi ( penziono i socijalno , porez ) + rata kredita koji je jos nad glavom, a da nezajebes zirante.
nemogucnost vracanja kredita ti nosi jos i ovo oduzimanje svega sto si stavio pod hipoteku od strane banke i pravis od svoje porodice jos vecu bijedu nego sto je bila i socijalne slucajeve.
na danasnji vakat moras dobro razmislit sta bi pokrenuo a da bi opstao. onda sve to bacit na papir i vidjet koliko ti za to treba para.
nemoze se bez q...a u svatove brato moj.
Hrulj

#55 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Hrulj »

crysis wrote:
e fino, stavis kucu , zemlju i auto pod hipoteku i recimo da dobijes tih 100 milja.
ulozis u otvaranje te mesnice : zamrzivac , rashladni uredjaji , i u sve ostalo da bi zadovoljo sanitarne propise.
zaposljavanje min dva radnika za koje moras placati obaveze prema drzavi( penziono i zdravstveno) plus njihove place.
znaci mjesecni izdaci ti idu do 5 milja min. sd postavi pitanje sebi dali mozes praviti promet od jedno 6 milja jer treba i ti i tvoja djeca da zivite od necega.
onda dolazi najvaznije ( opstanak ) , sta ako propadne mesnica zbog slabog prometa.
ostaje ti dug drzavi ( penziono i socijalno , porez ) + rata kredita koji je jos nad glavom, a da nezajebes zirante.
nemogucnost vracanja kredita ti nosi jos i ovo oduzimanje svega sto si stavio pod hipoteku od strane banke i pravis od svoje porodice jos vecu bijedu nego sto je bila i socijalne slucajeve.
na danasnji vakat moras dobro razmislit sta bi pokrenuo a da bi opstao. onda sve to bacit na papir i vidjet koliko ti za to treba para.
To i jeste bit kapitalizma. Ti mozes rizikovati i propasti ili uspjeti.
Ili mozes cekati kao sto cekamo 20 godina. Tvoj izbor.
Mozes na klaonici, ne mesnici zaraditi gomilu. Zato sto se ubacujes izmedju proizvodjaca - stocara i krajnjih prodavaca - mesnica.
Stoka se kupuje u ogromnim brojevima i obradi te se prodaje mesnicama. To nije nikakav problem zaraditi i 10 milja na mjesec ako prije pokretana obavis par razgovora, dogovoris se sa mesarima o kupovini itd..
Sve je stvar pripreme. Ako uletis nespreman k'o hamidina krava lose ces zavrsiti
Paranoid

#56 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Paranoid »

Teške posljedice ekonomske politike BiH nisu rezultat kapitalizma. Voditi ekonomsku politiku i razvoj kapitalističkim metodama mogu samo oni koji su iza sebe ostvarili dobit prije ulaska u politiku, ali u mirnodobskim uslovima...ekonomski rast pojedinca u ratu se zove profiterstvo. (vidi Radončić, Dodik, Čović...)

Sagledavajući stanje, BiH ide nesumnjivo u humanitarnu katastrofu, pogotovo RS zbog nagomilanog duga, prodatih resursa i nedostatka strategije razvoja, u FBiH situacija slična ali u nešto blažem obliku.

Prodaja hidropotencijala u ovakvom ekonomskom stanju i pod ovakvim okolnostima donijeće dobit ulagaču, a gradjanima BiH produženje statusa u kojem se već nalazimo..

Stanje se može promijeniti samo nakon "tektonskih" poremećaja u društvu, promjenom Ustava i u uvozu ekonomskih stručnjaka sa vrlo preciznim ciljevima..
Skijaš

#57 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Skijaš »

Hrulj wrote:
crysis wrote:
To i jeste bit kapitalizma. Ti mozes rizikovati i propasti ili uspjeti.
Mozes na klaonici, ne mesnici zaraditi gomilu. Zato sto se ubacujes izmedju proizvodjaca - stocara i krajnjih prodavaca - mesnica.
Stoka se kupuje u ogromnim brojevima i obradi te se prodaje mesnicama. To nije nikakav problem zaraditi i 10 milja na mjesec ako prije pokretana obavis par razgovora, dogovoris se sa mesarima o kupovini itd..
Sve je stvar pripreme. Ako uletis nespreman k'o hamidina krava lose ces zavrsiti
Ne mislim da je odgovorno ljude savjetovati da stave hipoteku na kuću i pokrenu biznis. Ako imaju nekretnine koje im ne trebaju, OK, ali igrati sa sa krovom nad glavom nije pametno.
Hrulj

#58 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Hrulj »

Skijaš wrote:
Hrulj wrote: To i jeste bit kapitalizma. Ti mozes rizikovati i propasti ili uspjeti.
Ne mislim da je odgovorno ljude savjetovati da stave hipoteku na kuću i pokrenu biznis. Ako imaju nekretnine koje im ne trebaju, OK, ali igrati sa sa krovom nad glavom nije pametno.
Tko ne riskira ne profitira. Ne znam zasto onda se iko zali da mu je lose. Uzivate u kucama, ne rizikujete, i ne dobijate. Zivot
Styling

#59 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Styling »

crysis wrote:
I odmah u startu greška. Kod pokretanja biznisa ne stavlja se porodična kuća pod hipoteku nego mašine koje ćeš nabaviti putem kredita.
Uz dobar business plan dobiješ i dobar overdraft i to ti je dovoljno za početni kapital. Ako nemaš ušteđevine i početnog kapitala onda se biznis pokreće u malim koracima i napredak ide polahko, pa kad se stabilizuješ onda se širiš, a kod nas bi svi odmah biznis na veliko pa kad zapne propadaju.
Skijaš

#60 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Skijaš »

Hrulj wrote:
Skijaš wrote:
Hrulj wrote: To i jeste bit kapitalizma. Ti mozes rizikovati i propasti ili uspjeti.
Tko ne riskira ne profitira. Ne znam zasto onda se iko zali da mu je lose. Uzivate u kucama, ne rizikujete, i ne dobijate. Zivot
Tko riskira s porodičnom kućom nije normalan.
sarajlija80

#61 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by sarajlija80 »

antimobbing wrote:Svi vidimo da se čitava BiH populacija nalazi u jednom teškom materijalnom i duševnom depresivnom stanju, a da država BiH financijski tone iz dana u dan.

Šta je po vama glavni uzrok ovakvom stanju?
Alija i SDA i slicni njima
It_is_a_Leclerc

#62 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by It_is_a_Leclerc »

Glavni razlog je zato što narod u BiH živi sjajno, odličnim životom i zadovoljavajućim standardom. Narod u BiH uživa u ovakvom stanju, te kao takav snosi apsolutnu odgovornost za njega.
korisnik101

#63 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by korisnik101 »

Nema pokretanja biznisa u BiH dok se kupovna moc gradjana ne poboljsa.
A kako da se poboljsa ?
Samo davanjem povoljnih kredita sa minimalnom kamatom, kao na zapadu.

Novac je u BiH veoma skup. I to je problem. Mora se novac pojeftiniti. A to je do politicara.
O'zone
Globalni moderator

#64 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by O'zone »

Styling wrote: I odmah u startu greška. Kod pokretanja biznisa ne stavlja se porodična kuća pod hipoteku nego mašine koje ćeš nabaviti putem kredita.
Uz dobar business plan dobiješ i dobar overdraft i to ti je dovoljno za početni kapital. Ako nemaš ušteđevine i početnog kapitala onda se biznis pokreće u malim koracima i napredak ide polahko, pa kad se stabilizuješ onda se širiš, a kod nas bi svi odmah biznis na veliko pa kad zapne propadaju.
To je to! Ja sam pokrenuo svoj biznis sa cifrom kojom mnogi ne bi ni trafiku otvorili i idem malo po malo evo nakon 10 mjeseci sam na nuli što mi je i bio plan sad računam koliko i se isplati primiti još jednog čovjeka i što je najbitnije da li ga mogu ispoštovati ili ne.

Dosta ljudi je kod nas ostalo bez gaća na guzici jer su milili da će njihova ideja da bude bum a bez ikakvog razrađenog plana. Dosta dobrih firmi koje su zapošljavale 10+ radnika i obrtale milonske iznose je propalo zbog neodgovrnosti novokomponovanih gazdi koji misle ako je nešto krenulo u dobrom smjeru nikad neće krenuti loše. Tržište je živo biće raste,razvija se ali isto tako i oboljeva pa čak i umire a ko nema back up plan grdno se provede u tim trenucima.
touch brain

#65 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by touch brain »

netko je to fino objasnio:politicari i sistem su posljedica a uzrok su ljudi :-)
e sad, glavno pitanje je sta?nebi se slozio da su nasi ljudi ljeni? iz iskustva mogu slobodno reci da su i vise nego vrijedni,dobri i cijenjeni radnici!mislim da je glavni uzrok apatija koja vlada u nasem drustvu...mentalitet (imam nesto za pojesti popiti,ponekad kladionica-meni dobro) su pogubni..jos kada se na to nadovezu politicari koji nas zatrpavaju nebitnim dnevno-politickim trivialnostima stvaraju sliku da je sve crno i stvara projekciju kod ljudi da je sve crno i da nema izlaza...
druga stvar,veoma bitna je da mi nemamo bizmismene,poslovne ljude koji ce uspjesno voditi tvrtke..na zalost mi smo generalno samo dobri radnici ali poslovni ljudi nikako
Last edited by touch brain on 14/10/2013 11:36, edited 1 time in total.
Styling

#66 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Styling »

O'zone wrote:
Styling wrote: I odmah u startu greška. Kod pokretanja biznisa ne stavlja se porodična kuća pod hipoteku nego mašine koje ćeš nabaviti putem kredita.
To je to! Ja sam pokrenuo svoj biznis sa cifrom kojom mnogi ne bi ni trafiku otvorili i idem malo po malo evo nakon 10 mjeseci sam na nuli što mi je i bio plan sad računam koliko i se isplati primiti još jednog čovjeka i što je najbitnije da li ga mogu ispoštovati ili ne.

Dosta ljudi je kod nas ostalo bez gaća na guzici jer su milili da će njihova ideja da bude bum a bez ikakvog razrađenog plana. Dosta dobrih firmi koje su zapošljavale 10+ radnika i obrtale milonske iznose je propalo zbog neodgovrnosti novokomponovanih gazdi koji misle ako je nešto krenulo u dobrom smjeru nikad neće krenuti loše. Tržište je živo biće raste,razvija se ali isto tako i oboljeva pa čak i umire a ko nema back up plan grdno se provede u tim trenucima.
Ako si već nakon 10 mjeseci na nuli, onda si super. :thumbup: Sretno u daljem radu i razvoju!
jahh

#67 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by jahh »

Razlog smo mi.
JThomas

#68 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by JThomas »

zato što smo od svakog sistema i svake ideje koja je prošla ovuda (a prošlo ih je pun kurac) usvojili samo ono što ne valja.
kozolec

#69 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by kozolec »

Zato što smo kao ljudska masa izmanupilisani doktrinama psihološko-političnih operacija inotranih institucija...

John Coleman:
[quote]Umjetno proizvodeći krize u kojima
će biti podvrgnuti stalnom pritisku - fizičkom, mentalnom i
emocionalnom - moguće je držati ljude u vječitom stanju neravnoteže.
Odveć umorno i iscrpljeno da bi odlučivalo o vlastitoj sudbini, pučanstvo
će biti zbunjeno i demoralizirano do te mjere da će „suočavanje
s prevelikom mogućnošću izbora dovesti do masovne apatije[/quote]
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#70 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Truba »

Image
Hendrix

#71 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Hendrix »

E jebiga sad, ispade rješenje iz krize je da svi postanemo poduzetnici i otvorimo male biznise. Nije ba svakom san da bude gazda i da ima takvu odgovornost, većina ljudi želi da radi svoj posao pošteno i da za to dobije platu koju zaslužuje, ja sam prvi evo takav. Ne želim svoju firmu jer znam šta to znači i koliko je to robovanje, ok, zaradi se puno više svaka čast ali ja ne želim ni to...prosječan život sa normalnom platom za moj nivo stručnosti je sasvim OK.

Problem je što dosta tih nakurčenih gazda ima poslovni plan od pola godine u kojem treba kuću ili napravit ili potpuno preuredit, kupiti džipa ili neko bijesno auto...a to mora preko leđa radnika. I radnik kojeg zajebu više puta u životu neće biti više ni pošten ni radišan, a i zašto bi kada je svjestan da možda ni platu ne dobije za svoj rad...i to je začarani krug Bosne koji sumnjam da će se u skorije vrijeme prekinuti.
rokan

#72 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by rokan »

zato što smo prokleta zemlja, trusno područje. ne može biti sreće u zemlji gdje je na svakom koraku neko groblje, stratište. pogledajte sarajevo, u parku u centru grada nalaze se grobovi i mezarja iz različitih perioda. stari grad sav omeđen nišanima, kreneš na vraca stratište i spomenik hiljadama ubijenih ljudi, na marin dvoru ljude vješali po banderama, novo sarajevo i novi grad izgrađeni na grobljima. o rs-u da i ne govorim. cijela bosna je tamni vilajet i zato tu nema sreće. najbolji su u ratovima ginuli a opstajali su većinom kukavice i šljam tako da se genetska struktura ovdašnjih naroda izmijenila u negativnom smislu. to za posljedicu ima današnje stanje ovakvo kakvo je. primjera radi, oni koji su za ideale bili spremni da ginu i ginuli su, preživjeli su većinom oni koji su se sklanjali i koji su uvijek gledali svoj sitnošićardžijski interes, poltroni i kukavice. očekivati od nas, njihovih potomaka da donesu prosperitet i da se bore za neko dobro društva u cjelini je iluzorno.
Toda

#73 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Toda »

DaffyDuck

#74 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by DaffyDuck »

Kako necemo biti u ovakvom stanju kad od pocetka nista ne funkcionise kako treba??

Evo ko nam uci djecu i cemu ih uci:
Osnovna škola za Dan državnosti ugostila Bobana RajovićaFOTO: SCREENSHOTOsnovna škola za Dan državnosti ugostila Bobana Rajovića

Osnovna škola "25. novembar" u Velikoj Kladuši na Dan Državnosti BiH i dan ove škole ugostila je turbo-folk pjevača iz Crne Gore Bobana Rajovića.

Pjevaču je priređen i doček kojeg je predvodio direktor škole, a učenici su izveli i prigodan program u čast "visokog gosta".

Kako smo već ranije pisali, "OŠ 25. novembar" je Bobana Rajovića proglasila počasnim članom škole, a plaketa mu je uručena 25. novembra.

Iz škole navode da je sve počelo kada je "profesorica Edina Dizdarević nedavno kontaktirala Bobanov PR tim sa molbom da im Boban otpjeva pjesmicu za potrebe opštinskog takmičenja u plesu".

"Boban je i pored brojnih obaveza oko snimanja novih pjesama, spotova, emisija, nastupa našao vremena za osnovce iz Velike Kladuše i snimio im pjesmicu “Od kuće do škole” sa kojom su i nastupili na takmičenju. U znak zahvalnosti menadžment škole odlučio je Bobana proglasiti počasnim članom škole, a plaketa će mu biti uručena 25.novembra na manifestaciji koja će biti upriličena u povodu Dana škole" - izjavili su nedavno predstavnici škole.

U tome da turbo-folk pjevač bude "počasni član osnovne škole", da se u njegovu čast priređuju manifestacije u povodu Dana škole i Dana državnosti ništa sporno ne vide direktor, nastavnici i roditelji.

Povodom ovog događaja nisu se oglasili ni iz ministarstva obrazovanja USK, niti iz Federalnog ministarstva.
A ko ce se i oglasiti kad su ovi jos gori...

Jos od rata na sve tri strane djeca se uce mrznji (da bi se zagarantovao novi rat u buducnosti), ne modernizira se nastava, niti nastavni materijal. U skolama i fakultetima se samo trpa, uglavnom, neupotrebljivim stivom, nikakve prakse ni na vidiku!
Niko nema da uci nove narastaje poduzetnom duhu, da se podstice na takvo razmisljanje, nego hajmo svi u drzavne institucije :twisted:
Post Reply