Zašto smo u ovakvom stanju?

antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#1 Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by antimobbing »

Svi vidimo da se čitava BiH populacija nalazi u jednom teškom materijalnom i duševnom depresivnom stanju, a da država BiH financijski tone iz dana u dan.

Šta je po vama glavni uzrok ovakvom stanju?
Challenger__

#2 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Challenger__ »

pratim.
Danguba

#3 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Danguba »

antimobbing wrote:Svi vidimo da se čitava BiH populacija nalazi u jednom teškom materijalnom i duševnom depresivnom stanju, a da država BiH financijski tone iz dana u dan.

Čobani
kako to

#4 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by kako to »

Ne znam cemu generalizacija ... ja imam svega, i pojest i popit i pojebat ... i jos para da bacam na kladaru i bingo.
akcid

#5 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by akcid »

antimobbing wrote:Svi vidimo da se čitava BiH populacija nalazi u jednom teškom materijalnom i duševnom depresivnom stanju, a da država BiH financijski tone iz dana u dan.

Vjerujem da, slobodnim procjenama, mogu sniziti procenat sa čitave populacije na 70-tak% BiH stanovništva koje se nalazi u nepovoljnoj finansijskoj situaciji, a od tog procenta mislim da više od pola živi u izuzetno teškim životnim uslovima, da teško sastavlja kraj s krajem, odnosno - da graniči sa siromaštvom.

S druge strane, jedan dio BiH stanovništva obiluje životnim pogodnostima, naročito stanovništvo većih gradova, i naročito onaj dio koji ima uske veze s politikom i političarima. Zapravo, u nas je nezamislivo i skoro nemoguće ostvariti poslovni uspjeh i postići materijalno-finansijsko stanje iznad prosjeka ili znatno iznad ostalih, bez podrške politike, u kojoj obje strane moraju ostvariti uzajamne interese, jer bez njih nijedna strana ne bi mogla biti održana u postignutim pozicijama.

Dakle, glavni uzrok teškom materijalnom i, vjerovatno zbog toga - teškom duševno depresivnom stanju BiH stanovništva, kao odgovor na postavljeno pitanje, je u gramzivoj vlasti, u gramzivim, pohlepnim i nepoštenim političarima, u sveprisutnoj korupciji koja je postala norma ponašanja, u nesposobnom i neodgovornom pravosuđu, koje, zapravo, zbog svih propusta u procesuiranju krivaca za raznorazna prekršajna i krivična djela, postaje generator mnogih problema BiH društva.

Uzrok je i u "prekonoćnoj" demokratizaciji BiH stanovništva, koje, ipak, nije bilo spremno za nagle promjene državnog sistema, kako je to učinjeno, ne samo u BiH, već i u svim ostalim državama bivše SFRJ. Nije ni u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji itd. ništa bolja situacija nego u BiH. Razlika je samo u "kulturi", u snazi i količini svijesti stanovništva susjednih država, u odnosu na naše, BiH. Mi ne znamo, mi smo nesposobni da se pobunimo, da izađemo u hiljadama, desetinama hiljada na proteste, bilo sindikalne, bilo građanske, pa i za krucijalne probleme, kamoli one manje važne. Očit primjer je poskupljenje usluga sarajevskog ViK-a :-) :(

Jednom rječju - uzrok je u našem mentalitetu :oops:
Bodkin

#6 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Bodkin »

kako to wrote:Ne znam cemu generalizacija ... ja imam svega, i pojest i popit i pojebat ... i jos para da bacam na kladaru i bingo.
realno, to i je svrha postojanja kod nas.
sto se tice odgovora na temu, cekam da se malo zakuha pa cu uletiti
theTruePath

#7 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by theTruePath »

zato sto ljudi u Bosni opcenito vise vole da se zale i kukaju nego da rade
muzicar_iz_parka

#8 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by muzicar_iz_parka »

kako to wrote:Ne znam cemu generalizacija ... ja imam svega, i pojest i popit i pojebat ... i jos para da bacam na kladaru i bingo.
A jel u to spadaju komšinice?
Meni bi dobro došla zamjena, uvijek iste dosadile, tuđa trava uvijek zelenija. :D
kako to

#9 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by kako to »

muzicar_iz_parka wrote:
A jel u to spadaju komšinice?
Meni bi dobro došla zamjena, uvijek iste dosadile, tuđa trava uvijek zelenija. :D
Ma malo se pokazu pare i lete ko muhe na govno. Upratim kad neka nova dobra doseli i odem do nje tako krajem mjeseca oko 28-29 ... da pitam ima li mi usitniti 200EUR-a. Iduci dan je eto sa fildzanom, kaze zafalilo joj ulja :izet:
Sinapsa

#10 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Sinapsa »

Danguba wrote:

Čobani
Cobani! :? Nisam to ocekivao od tebe...Pa kako...
Last edited by Sinapsa on 30/09/2013 00:42, edited 1 time in total.
gnjev

#11 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by gnjev »

Ko je depresivan?

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#12 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by antimobbing »

akcid wrote:

Vjerujem da, slobodnim procjenama, mogu sniziti procenat sa čitave populacije na 70-tak% BiH stanovništva koje se nalazi u nepovoljnoj finansijskoj situaciji, a od tog procenta mislim da više od pola živi u izuzetno teškim životnim uslovima, da teško sastavlja kraj s krajem, odnosno - da graniči sa siromaštvom.

S druge strane, jedan dio BiH stanovništva obiluje životnim pogodnostima, naročito stanovništvo većih gradova, i naročito onaj dio koji ima uske veze s politikom i političarima. Zapravo, u nas je nezamislivo i skoro nemoguće ostvariti poslovni uspjeh i postići materijalno-finansijsko stanje iznad prosjeka ili znatno iznad ostalih, bez podrške politike, u kojoj obje strane moraju ostvariti uzajamne interese, jer bez njih nijedna strana ne bi mogla biti održana u postignutim pozicijama.

Dakle, glavni uzrok teškom materijalnom i, vjerovatno zbog toga - teškom duševno depresivnom stanju BiH stanovništva, kao odgovor na postavljeno pitanje, je u gramzivoj vlasti, u gramzivim, pohlepnim i nepoštenim političarima, u sveprisutnoj korupciji koja je postala norma ponašanja, u nesposobnom i neodgovornom pravosuđu, koje, zapravo, zbog svih propusta u procesuiranju krivaca za raznorazna prekršajna i krivična djela, postaje generator mnogih problema BiH društva.

Uzrok je i u "prekonoćnoj" demokratizaciji BiH stanovništva, koje, ipak, nije bilo spremno za nagle promjene državnog sistema, kako je to učinjeno, ne samo u BiH, već i u svim ostalim državama bivše SFRJ. Nije ni u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji itd. ništa bolja situacija nego u BiH. Razlika je samo u "kulturi", u snazi i količini svijesti stanovništva susjednih država, u odnosu na naše, BiH. Mi ne znamo, mi smo nesposobni da se pobunimo, da izađemo u hiljadama, desetinama hiljada na proteste, bilo sindikalne, bilo građanske, pa i za krucijalne probleme, kamoli one manje važne. Očit primjer je poskupljenje usluga sarajevskog ViK-a :-) :(

Jednom rječju - uzrok je u našem mentalitetu :oops:
Veoma lijepo napisano. Na piramidi hijerarhije imamo od vrha prema dnu postavljene nivoe koji su skoro svi korumpirani. Međutim, dali je to zaista uzrok ili je to samo posljedica. Misliš li da postoji nešto prije toga?
Šveđanin

#13 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Šveđanin »

Danguba wrote:

Čobani
No no. Te čobane je neko trebao izabrati. Održati ih na vlasti. Dati im podršku (pogledaj koliko je ljudi u strankama), idealizovati te čobane, ljubiti im dupe..

Sve u svemu, narod je kriv.

Pogledaj malo kakav je narod u Bosni, nebitno jesu iz Sarajeva, ŠB ili Banja Luke.. pogledaj im ono generalno obrazovanje, svijest, želju za promjenom, šta ih uveseljava, čime se bave pa ćeš vidjeti da je Bosna zemlja koja još uvijek nije sazrela za demokratiju u punom smislu te riječi. Kad narod dostigne društvenu svijest, kad se u Bosni promjeni mentalitet, tad će biti bolje, a to će biti otprilike nikad.
alanx

#14 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by alanx »

1. Rat 1992-1995
2. Etnicke skupine i postojanje dupliranja slojeva vlasti i po horizontali i po vertikali sto isisa vecinu novca na meta-poslove koji bi u biti trebali da opsluzuju istinski poslove u sferi privrede, nauke, industrije. Meta-poslovi su poslovi oko poslova. U informatici imas koncept meta-podataka, podataka o podacima. Recimo imas neki pdf dokument. Meta podaci nisu ni 1KB tezine - to su podaci o dokumente, kad je napravjen, datum pravljenja, tezina, tip, itd. Eh zamisli da imas dokument koji je tezak 1000KB, a od toga 1KB su meta podaci. Kod nas je u drzavi stanje da nam je 700KB meta-podaci, a 300KB istinski podaci.
3. Mrznja medju ljudima, nesuradnja i rad protiv drzave
4. Neskolovanost
5. Nezaposlenost
6. Mentalni sklop
7. Mentalitet: "Sta je meni drzava dala."
8. Mentalitet: "Namjerno cu sad ukrasti/uzeti/otudjiti - jer bi to isto uradio svako da je na mojoj poziciji - i jer mi niko nista nije dao." - Svako krade kolko moze. Cistac ce ukrast sapun, politicar 100,000KM. Svako kolko moze.
9. Menalitet: "Sto bi placo kartu u tramvaju/busu kad se mogu prosvercat."
10. Odlazak ucenih i skolovanih ljudi van granica (jer im ovdje nedaju sansu i ne mogu da ostvare materijalno ono sto mogu negdje drugo) i nepostojanje kadra da vodi kljucne pozicije smisleno i planski. Ne postojanje jakih akademskih krugova koji bi davali ideje i iznalazili rijesenja.
11. Mentalitet Bosanskog covjeka koji voli da se protivi autoritetu - sto za rezultat ima podijeljenost u desetine partija jer svako zeli da je po njegovom - disipacija energije, ne postojanje fokusirane energije naroda ovih prostroa u jednom smjeru.
12. Temeljni prolem - NE POSTOJANJE JAKIH INSTITUCIJA - Okosnica svake drzave, jacina svake drzave je u jacini njenih institucija i njihovoj sposobnosti da kooridniraju rad. Slabe institucije, slaba drzava. Zakonodavstvene institucije, Privredne institucije, Naucne institucije, Skolske institucije.
...
Sutra cu jos dodat.
Broly_the_Legend

#15 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Broly_the_Legend »

Haman da je u zadnja dva mjeseca ovo treca ista tema samo drugaciji naslov, il se meni cini?
gnjev

#16 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by gnjev »

Jbg zabrinuti ljudi. Al ne brinite gore od ovog ne može

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
alanx

#17 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by alanx »

Osnovni korak za idenje naprijed je u odogoju nadolazecih generacija. Odgoj mladjih ljudi i kreiranje karaketnih osobina kod mladih ljudi sto se postize u periodu od 6. osnovne do kraja sredje skole, eventualno u prve dvije godine faksa. U tom periodu se oformi karakterni sklop jednog pojedinca. Ako ga u tom periodu ne odgojis i ne naucis sta je cast, sta postenje, sta je princip, ti doslovno napravis sebi problem i taj covjek dok je ziv ce biti podmitljiv i mozes ocekivati neki problem od njega. Svi korumpirani, podmitljivi, lopovi, itd. svoje karakterne osobine su stekli mnogo prije nego sto su dosli na vlast. Oni na vlasti samo demonstriraju sta su oni bili svojih citavih zivota i dokazivaju koliko su samo bili osteceni kao licnosti u svojim mladjim danima.

Sve ove mlade ljude koje mozete vidjeti po ovim klubovima na Klix-ovom Nightlifu, sto kobajagi slusaju nekakve muzicke stilove, Cece, Kuce, Pice, Mace - to su buduce generacije korumpiranih, podmitljivih kradljivaca i bolesnika i borba se samo vodi ko ce prvi doprijeti do njihovih umova u sadasnjem periodu njihovih zivota. Mlada osoba, ako prodje svoje skolovanje a ni u kom momentu ga ne dodatkne nikakva knjiga o moralu, nebitno iz koje vjere, nebitno iz koje branse - to je recept za nemoralnu osobu. Ako bude imao roditelje ili ljude koji ga nikad ne budu ispravljali u njegovim losim naumima i nikada ga ne budu posavjetovali i naucili o moralu, casti, postenju, iskrenosti itd., vec budu predani zivotu hedonizma, to su sutrasnji kriminalci na vlasti s kojima ce se baviti ovi koji budu zivjeli 20 godina od danas. Ovi kriminalci s kojima mi sada zivimo su bili pravljeni 20-30-40 godina prije nego sto ce doci na vlast i nista nije slucajno.
Bodkin

#18 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:
Danguba wrote:

Čobani
No no. Te čobane je neko trebao izabrati. Održati ih na vlasti. Dati im podršku (pogledaj koliko je ljudi u strankama), idealizovati te čobane, ljubiti im dupe..

Sve u svemu, narod je kriv.

Pogledaj malo kakav je narod u Bosni, nebitno jesu iz Sarajeva, ŠB ili Banja Luke.. pogledaj im ono generalno obrazovanje, svijest, želju za promjenom, šta ih uveseljava, čime se bave pa ćeš vidjeti da je Bosna zemlja koja još uvijek nije sazrela za demokratiju u punom smislu te riječi. Kad narod dostigne društvenu svijest, kad se u Bosni promjeni mentalitet, tad će biti bolje, a to će biti otprilike nikad.
jebo izbore, ajmo malo gledati dublje. znaci politicari i sistem su posljedica, a uzrok su ljudi. e sad zasto su ljudi ovdje takvi kakvi su ( uvijek hoce precice, zajebati sistem ili nekog drugog radi 5 km, ne vole uciti ili raditi itd)
Šveđanin

Post by Šveđanin »

Bodkin wrote:jebo izbore, ajmo malo gledati dublje. znaci politicari i sistem su posljedica, a uzrok su ljudi. e sad zasto su ljudi ovdje takvi kakvi su ( uvijek hoce precice, zajebati sistem ili nekog drugog radi 5 km, ne vole uciti ili raditi itd)

To je pravo pitanje.

Apsolutno iste karakteristike vidim kod ljudi iz Bosne, Srbije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Kosova pa i juga Italije.. To je taj neki, da li ću pogriješiti ako ga nazovem južnjački mentalitet?

Samo ljudi gledaju kako će zajebati, skratiti posao, što manje raditi, kako će te uhvatiti na foru, a još ako se pruži prilika da uzmu sa strane... Ne propuštaju.. Ne svi ali popriličan dio...

Uzrok ne znam..

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
Adriatic

#20 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by Adriatic »

Uzrok je u lopovskom i neradničkom mentalitetu.
Mislim da nigdje u svijetu nema toliko baraba na ovako malom prostoru.
escobar__

#21 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by escobar__ »

Adriatic wrote:Uzrok je u lopovskom i neradničkom mentalitetu.
:thumbup:

Ovdje te i onaj koji graniči sa siromaštvom uglavnom gleda da zayebe i iskoristi. Nije ni čudo što su političari ovakvi kakvi su - ogledalo naroda kojim vladaju i koji ih na kraju krajeva i bira.

Pošteni ljudi u pravom smislu te riječi ovdje su rijetkost.
cyprus

#22 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by cyprus »

Slažem se sa posljednjih nekoliko postova... Apsolutno je do naroda... Meni hoće nešto bit kad krene priča o dobrom i potlačenom narodu i zlim političarima :oops: Političari su samo najsnalažljiviji dio naroda, a po ostalim karakteristikama nisu ništa gori od ostatka...
Bodkin

#23 Re:

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:
Bodkin wrote:jebo izbore, ajmo malo gledati dublje. znaci politicari i sistem su posljedica, a uzrok su ljudi. e sad zasto su ljudi ovdje takvi kakvi su ( uvijek hoce precice, zajebati sistem ili nekog drugog radi 5 km, ne vole uciti ili raditi itd)

To je pravo pitanje.

Apsolutno iste karakteristike vidim kod ljudi iz Bosne, Srbije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Kosova pa i juga Italije.. To je taj neki, da li ću pogriješiti ako ga nazovem južnjački mentalitet?

Samo ljudi gledaju kako će zajebati, skratiti posao, što manje raditi, kako će te uhvatiti na foru, a još ako se pruži prilika da uzmu sa strane... Ne propuštaju.. Ne svi ali popriličan dio...

Uzrok ne znam..

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
ako je i juznjacki, on se manifestuje tako sto ljudi ne vole raditi. to je ogromna stvar naravno i jeste jedan od razloga ovakvog stanja. buduci da kod nas 60% ljudi radi za drzavu sve ti je jasno. e sad, ova karakteristika da ljudi ne postuju nikakva pravila ( zakonska, firmina, drustvena) nema veze sa juznjackim mentaliteto. ljudi te pokusavaju zajebati radi neceg smijesnog, npr. 5km. ali stvarno je tako. uzmi npr kad te policija zaustavi. trebas dobiti kaznu od 40-50 km, a ti ga molis kao zadnje govno da uzme 20-30 km. znaci radi 10-20 km se ti spustis tako nisko
escobar__ wrote:
Adriatic wrote:Uzrok je u lopovskom i neradničkom mentalitetu.
:thumbup:

Ovdje te i onaj koji graniči sa siromaštvom uglavnom gleda da zayebe i iskoristi. Nije ni čudo što su političari ovakvi kakvi su - ogledalo naroda kojim vladaju i koji ih na kraju krajeva i bira.

Pošteni ljudi u pravom smislu te riječi ovdje su rijetkost.
taj koji granici sa siroastvom mi je jasan. kad nemas para sve bi uradio da zaradis za sebe i porodicu ali sta je sa onima koji imaju od cega da zive i opet naprave to radi par maraka.

naravno, na prvom mjestu je neradnicki mentalitet koji se prenosi i na to da ljudi nece da uce
sema911s

#24 Re: Zašto smo u ovakvom stanju?

Post by sema911s »

evo primjera iz moje firme dok je bila u drzavnom vlasnistvu,.,

trazili kredit od drzave neki razvoji rekli nemoze,.,vas sektor pogodjen ekonomskom krizom, trazite drugi nacin finansiranja,
dodje privatnik otkupi 49%,.i u razgovorima sa vladom otkupi oistatak,., u 6mjeseci pokrene se proizvodnja, nadje trziste,. zaposli jos25ljudi,., kupi od jos jedne firme drzavne prostore i zemlju jer nema vise prostora za masine,.,

tak da je do drzave i nesposobnih u vlasti kojima ako nedas kajmaka nema ni tebi,.,.
cyprus

#25 Re: Re:

Post by cyprus »

Bodkin wrote:taj koji granici sa siroastvom mi je jasan. kad nemas para sve bi uradio da zaradis za sebe i porodicu ali sta je sa onima koji imaju od cega da zive i opet naprave to radi par maraka.
Stvar je u tome što većina ljudi uvijek želi više, bez obzira na to koliko imaju... Doduše to nije karakteristika samo naših, već svih ljudi svijeta.... Ono što naše ljude krasi je 'ma haj, šta ima veze' mentalitet uz geslo 'kud svi Turci tu i mali Mujo'...
Post Reply