kub lajkan wrote:Ahmmed wrote:dawn_upon_dawn wrote:
vazi

dawn, ljudi s kojima si imala takvu vrstu konflikta, vjerovatno su "novi" u vjeri....Podsjećaju me na Nikoletinu Bursaća i njegov razgovor s majkom o Bogu, samo u obrnutom smjeru
Treba im vremena....Ja sam iz dominantno vjerničke sredine u Sarajevu, sa nekih desetak godina života, preselio u dio grada, gdje je ateizam bio preovlađujuća ideologija..... Upoznao sam i jedne i druge...dobro ih upoznao...I nigdje i ništa, nije crno-bijelo....Iako bi neki na ovom forumu, svo zlo ovoga svijeta svalili na religiju i usput u maniru političke korektnosti, sve to lijepo raspodijelili....svakako, na jednake dijelove....
Jebiga, moram konstatovati da ti ovdje, svjesno ili ne, povremeno prodajes muda pod bubrege.
Znaci kad se neko iz religijskog miljea "prospe", onda to, kao, trebamo shvatiti tek kao eksces, ekstremistu, ili mozda ponajbolje, kao nekog ko nije do kraja procitao uputstvo za upotrebu, te mu treba dati vremena, jerbo, evo samo sto nije na pravom putu...
Ne moze se bas to svesti na pojedince od kojih se treba ograditi. Nedobog da neko pomisli kako tu nesto malo vise nije u redu od pojedinca...
Ponavljam po hiljaditi put, religija mi ne smeta. Sasvim razumijem ljudsku potrebu za vjerom. Ona izlazi iz nase ljudske sudbine koja nam je zadata na ovom svijetu i koju ne mozemo priomijeniti. A temelj te sudbine je smrtnost. Ljudi moraju umrijeti, i ta cinjenica je uzrok religije. Istinska vjera ustvari je utjeha. Da tvoj zivot nece zavrsiti smrcu.
I zato mogu reci da razumijem cijeli taj koncept. Doduse, mnogi "na terenu" religiju ne shvataju tako, ali hajd necemo sad o tome...
Dakle, religija i religioznost mi ne smeta.
Ali mi smeta instrumentaliziranje religije i smeta mi prodavanje muda pod bubrege. I smeta mi prica o toleranciji, a u praksi je netolerancija. I to netolerancija u picku materinu.
Bijeli Brat je rekao! Haug!
Šta ćeš, takvi smo mi muslimani

I da, primijetio sam da sam pojedinim sa ovog foruma, dobar samo kada, s pravom, pišem o vehabizmu i opasnostima koje taj pokret nosi, kada , također s pravom, pišem o neznanju, nepismenosti, siromaštvu, diktatorima u islamskom svijetu.....
"
I ne, ja nisam govorio samo o ljudima s kojima se sreće dawn....Takvih je pojedinaca mnogo, pa onda , dakako, oni počinju činiti jednu cjelinu,pa se mogu složiti da tu, kako ti kažeš, malo više nije uredu od pojedinca....
Ja hoću da kažem,da i u drugim grupacijama, postoje pojedinci ili malo više njih, koji isto tako, kao i neki vjernici, znaju biti itekako neugodni , nepristojni, netolerantni.....Misliš li ti da je meni svaki put ugodno čitati vaše sprdanje sa onim što je meni sveto?No, najčešće, ubacim zelenog smaju, tumačeći to kao pravo svakog od nas na izbor....A vaš izbor da , svako malo, opletete po vjeri, pa ako hoćeš,konkretno po islamu, meni ne smeta...najčešće....
Eksplikacije o razlozima religioznosti....Ne zanimaju me, niti najmanje.
Glede vjerske netolerancije, ja nisam rekao da je nema. No, nije baš ni tolerancija tako duboko u zemlju zakopana, kako bi neki voljeli da jeste....
Htjedoh nešto napisati i o genocidu u Srebrenici, ali izbrojah do deset.....