Zašto je religija sveta krava?

Rasprave o vjerskim temama.
kub lajkan

#26 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by kub lajkan »

JohnnyS wrote:Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije? Zašto svi skoče ako netko kaže nešto protiv Boga, Allaha, Isusa, Muhameda, Kurana, Biblije, ma i Buddhe, bilo čega. Po čemu je religija zaslužila status da je se ne smije kritizirat. Smiješ ismijavati sve drugo na svijetu, ali ni pod razno neki vjerski običaj ili dogmu? Svi pjuju po političarima (a zanimljivo, mi smo ih sami birali), a da netko pljune na reisa, kardinala... skočili bi dežurni dušebrižnici. Je li Marx (odmah da se dogovorimo, nit sam komunist, nit ateist) zaista bio u pravu? Je li religija opijum za narod? Očito, ovdje jest
Sjajno pitanje!

U sustini gledano svako globalno uvjerenje je obicna rinaka.

Ja mogu vjerovati da je Zemlja okrugla ploca. I zasto bi to trebalo biti vazno? More bit bidne, more bit ne bidne.

Boga more biti bidne, more bit ne bidne. Ni u dzep ni iz dzepa.

Licno mislim da ima veze sa evolucijskim nivoima. Stepenica na kojoj se mi nalazimo, preferira strastima i prvobitnoj zajednici blize oblike poimanja svijeta...
Ahmmed

#27 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Ahmmed »

Lucy01 wrote:
sekretar wrote:
JohnnyS wrote:Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije?
Zato što je nekom do Boga stalo više nego do samog sebe i svoje familije. Zato što je to osjećaj o kojem ti ni sanjat ne možeš.
Sa bogom kome je vazno da mi je stalo do njega/nje vise nego do mojih rodjenih, fakat nesto nije u redu.
Ako je to, pak, tvoj izbor, onda s tobom nesto nije u redu.

Najprije, složio bih se sa dawn, da druga sekretarova rečenica ne doprinosi dijalogu o ovoj temi, iako ne smatram da je ona produkt umišljenosti,već više gorljivosti, a vjerovatno je nastala i kao rezultat određenog revolta, koji se javi kad se čitaju pojedini komentari na ovoj temi.....No, i dalje mislim da je ta rečenica suvišna.

Glede ovog dijela koji se odnosi na konstataciju da postoje ljudi kojima je do Boga stalo više nego do porodice: Ne radi se ovdje o tome da li je Bogu važno ili Mu nije važno da li je nama više stalo do Njega ili do porodice....Zapravo, to je vještačka dilema, koju produciraju sami ljudi, a Bog, neka je uzvišen ON,nije od tog posla...Jer, zna se šta su i kakve su obaveze prema Bogu, kakve prema obitelji, prijateljima,komšijama....I kad se po Uputi postupa, nema preklapanja :D
Ahmmed

#28 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Ahmmed »

kub lajkan wrote:
JohnnyS wrote:Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije? Zašto svi skoče ako netko kaže nešto protiv Boga, Allaha, Isusa, Muhameda, Kurana, Biblije, ma i Buddhe, bilo čega. Po čemu je religija zaslužila status da je se ne smije kritizirat. Smiješ ismijavati sve drugo na svijetu, ali ni pod razno neki vjerski običaj ili dogmu? Svi pjuju po političarima (a zanimljivo, mi smo ih sami birali), a da netko pljune na reisa, kardinala... skočili bi dežurni dušebrižnici. Je li Marx (odmah da se dogovorimo, nit sam komunist, nit ateist) zaista bio u pravu? Je li religija opijum za narod? Očito, ovdje jest
Sjajno pitanje!

Ja mogu vjerovati da je Zemlja okrugla ploca. I zasto bi to trebalo biti vazno? More bit bidne, more bit ne bidne.

Licno mislim da ima veze sa evolucijskim nivoima. Stepenica na kojoj se mi nalazimo, preferira strastima i prvobitnoj zajednici blize oblike poimanja svijeta...
Ma baš....

Znači, svako drugo ismijavanje na svijetu, ne budi nikakve reakcije, svako dugo pljuvanje, osim po religijskom, ama baš svakoga ostavlja ravnodušnim??
kub lajkan

#29 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by kub lajkan »

Ahmmed wrote:
kub lajkan wrote:
Sjajno pitanje!

Ma baš....

Znači, svako drugo ismijavanje na svijetu, ne budi nikakve reakcije, svako dugo pljuvanje, osim po religijskom, ama baš svakoga ostavlja ravnodušnim??
Koga parafraziras?
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Mnogi vjeru i religiju koriste kao zastitno sredstvo kad su argumentima pritjerani u cor-sokak. "Vozio si prebrzo ! ", "Nisam bogami"... :D , a mjerac pokazuje 125 km/t... :lol: . " e, jesi bogami !", a mjerac pokazuje neko auto koje je proslo prije sat vremena...lazu obojica, ovaj da mazne lovu, a ovaj da se spasi... :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ja cu vam reci samo iz svoga iskustva, kao osoba koja se trudi ne uvrijediti nicija nacela ni bitne stvari u zivotu i koja ne smatra da je neko bolja osoba ili zasluzuje bolje zato sto misli kao ja.

osoba sam sa veoma izrazenim principima i cvrstim uvjerenjima od kojih dosad nikad nisam odustajala, hajde samo da se ogranicimo na duhovnu sferu. vrlo tesko padam pod utjecaj, sumnjicava sam prema iznenadnoj navali ljubavi ili mrznje prema nekome/necemu i suzdrzana prilikom "mjerenja" grijeha.

jako mnogo puta mi se desilo da se moja uvjerenja nipodistavaju u odnosu na one od vjernika. cak stavise, dovoljno je da izgovorim recenicu kako samo nisam religiozna, a da boga i vjerovanje ne spominjem, pa da takvo nesto dozivim medju religioznim drustvom. dok ja, koja nisam niti tako odgajana niti mi je to prioritet, gazim kao po jajima da ne uvrijedim ne daj boze neciju religiju. ja nisam nikada (niti mi pada na pamet) odgovarala nekoga od religije i po istoj pljuvala, ali sam dozivjela da me neko krivo gleda i da odbija prenociti u mojoj kuci zbog umjetnicke slike na zidu, koja nema veze sa religijom, a koju ja neizmjerno volim i divim joj se. jel mi se neko izvinuo za "tobe jarabi" koje sam dozivjela u facu kad kazem da je jazz bozanstvena muzika i da je moja majka bice koje volim vise od svega zamislivog i nezamislivog na ovome svijetu?

kad neko nadje za shodno i da mi upada u recenicu kad kazem "obozavam", pa da mi shodno tome i kaze sta trebam obozavati? govorim li ja kome sta treba obozavati?

prije par godina hodam sa dvojicom kolega sa faxa, nakon dnevne projekcije filma i oni ne zbore sa mnom ni rijeci... kontam sta je. naidjosmo na dzamiju, oni udjose unutra da klanjaju, nisu mi rekli ni rijeci - ni zdravo, ni dovidjenja, ni hej dawn idemo mi klanjati hajd nas cekaj tu i tu... samo me ostavise na cesti. otisla kuci i nisam ni jednog pogledala do kraja studija.

nakon nekih stvari koje sam dozivjela, promijenila sam se. nema vise "voli citav svijet hippie dawn :D"

od prije nekoga vremena, ja zahtijevam izvinjenje za vrijedjanje MOJIH svetinja - nisu nista manje vazne. vrijedjas me kad me smatras prljavom i moja uvjerenja demonskim i bezvrijednim. izvini mi se. moja su prava ista kao tvoja. i nabavi BONTON. kraj price. jesu sad neke frustracije jasnije?

mir svim dobrim ljudima, znam koliko duhovnost moze pomoci da zivot postane laksi ili makar podnosljiviji. neke od vas bih mogla slusati stalno. voljela bih da vas je vise u stvarnom zivotu...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

dawn_upon_dawn wrote:jako mnogo puta mi se desilo da se moja uvjerenja nipodistavaju u odnosu na one od vjernika. cak stavise, dovoljno je da izgovorim recenicu kako samo nisam religiozna, a da boga i vjerovanje ne spominjem, pa da takvo nesto dozivim medju religioznim drustvom. dok ja, koja nisam niti tako odgajana niti mi je to prioritet, gazim kao po jajima da ne uvrijedim ne daj boze neciju religiju. ja nisam nikada (niti mi pada na pamet) odgovarala nekoga od religije i po istoj pljuvala, ali sam dozivjela da me neko krivo gleda i da odbija prenociti u mojoj kuci zbog umjetnicke slike na zidu, koja nema veze sa religijom, a koju ja neizmjerno volim i divim joj se. jel mi se neko izvinuo za "tobe jarabi" koje sam dozivjela u facu kad kazem da je jazz bozanstvena muzika i da je moja majka bice koje volim vise od svega zamislivog i nezamislivog na ovome svijetu?

kad neko nadje za shodno i da mi upada u recenicu kad kazem "obozavam", pa da mi shodno tome i kaze sta trebam obozavati? govorim li ja kome sta treba obozavati?
Nisam se jednom pitao zasto ja koji nisam religiozan smetam onima koji su religiozni samo zato sto se razlikujem od njih, a oni meni zbog te iste cinjenice, dakle razlicitosti, ne smetaju?

I onda mi smijesno kad me neko ubjedjuje o vjerskoj toleranciji.

Pa iz aviona je vidljivo da je netolerancija koja se izrazava kroz religijski milje (a koja ukljucuje i folder "nacionalizam") daleko ispred svih drugih vrsta netolerancija na ovim nasim prostorima...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

dawn_upon_dawn wrote: jel mi se neko izvinuo za "tobe jarabi" koje sam dozivjela u facu kad kazem da je jazz bozanstvena muzika ...

Kad ti neko drugi put kaže da jazz nije božanstvena muzika, zvekni mu šljagu u moje ime :D
kub lajkan

#34 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by kub lajkan »

Ahmmed wrote:

Ja mislim da se na ovim prostorima sve smije vrijeđati, pa i religija....I još je dobro kad se sve zadrži na vrijeđanju.....Jer poslije vrijeđanja,a bili smo tome svjedoci,desila se Srebrenica, Prijedor, Mostar, Sarajevo.....a kad smo već konkretno kod religije, nakon uvreda, nestale su Ferhadija, Arnaudija, Aladža, Bijela džamija..... samostan Plehan, Saborna crkva u Mostaru.....
Koliko znam nisu samo rusene dzamije i crkve, nego su ubijani ljudi, ruseni domovi, silovane zene...

Znaci da iz ovog zakljucim: ne smijete dozvoliti nista protiv religije jer ce nam se ponovo desiti Srebrenica, Prijedor, Mostar, Sarajevo... :?

Prilicno neubjedljiva vadiona...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Ahmmed wrote:
dawn_upon_dawn wrote: jel mi se neko izvinuo za "tobe jarabi" koje sam dozivjela u facu kad kazem da je jazz bozanstvena muzika ...

Kad ti neko drugi put kaže da jazz nije božanstvena muzika, zvekni mu šljagu u moje ime :D
vazi :D
Ahmmed

#36 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Ahmmed »

kub lajkan wrote:
Ahmmed wrote:

Ja mislim da se na ovim prostorima sve smije vrijeđati, pa i religija....I još je dobro kad se sve zadrži na vrijeđanju.....Jer poslije vrijeđanja,a bili smo tome svjedoci,desila se Srebrenica, Prijedor, Mostar, Sarajevo.....a kad smo već konkretno kod religije, nakon uvreda, nestale su Ferhadija, Arnaudija, Aladža, Bijela džamija..... samostan Plehan, Saborna crkva u Mostaru.....
Koliko znam nisu samo rusene dzamije i crkve, nego su ubijani ljudi, ruseni domovi, silovane zene...

Znaci da iz ovog zakljucim: ne smijete dozvoliti nista protiv religije jer ce nam se ponovo desiti Srebrenica, Prijedor, Mostar, Sarajevo... :?

Koliko vidiš, najprije sam govorio o stradanju ljudi.....u Srebrenici, Prijedoru, Mostaru, Sarajevu....Pa, tek onda, u kontekstu teme, pomenuo rušenje džamija, pa katoličkih vjerskih objekata, pa onda i pravoslavnih....

Tako da ti zaključak nije na mjestu...Ja sam generalno, protiv vrijeđanja, ismijavanja i pljuvanja....I Allaha dž.š.....i ljudi....i svih mogućih ljudskih ubjeđenja....
kub lajkan

#37 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by kub lajkan »

Ahmmed wrote:
kub lajkan wrote:
Ahmmed wrote:

Koliko vidiš, najprije sam govorio o stradanju ljudi.....u Srebrenici, Prijedoru, Mostaru, Sarajevu....Pa, tek onda, u kontekstu teme, pomenuo rušenje džamija, pa katoličkih vjerskih objekata, pa onda i pravoslavnih....

Tako da ti zaključak nije na mjestu...
Ne mijenja stvar...
Ahmmed wrote:a kad smo već konkretno kod religije, nakon uvreda, nestale su Ferhadija, Arnaudija, Aladža, Bijela džamija..... samostan Plehan, Saborna crkva u Mostaru.....
Zasto bi u kontekstu teme trebalo biti vazno sta se desilo sa vjerskim objektima? Da su stradali samo vjerski objekti imalo bi smisla, ali ovako ne vidim nikakvog smisla to naglasavati...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

dawn_upon_dawn wrote:
Ahmmed wrote:

dawn, ljudi s kojima si imala takvu vrstu konflikta, vjerovatno su "novi" u vjeri....Podsjećaju me na Nikoletinu Bursaća i njegov razgovor s majkom o Bogu, samo u obrnutom smjeru :D

Treba im vremena....Ja sam iz dominantno vjerničke sredine u Sarajevu, sa nekih desetak godina života, preselio u dio grada, gdje je ateizam bio preovlađujuća ideologija..... Upoznao sam i jedne i druge...dobro ih upoznao...I nigdje i ništa, nije crno-bijelo....Iako bi neki na ovom forumu, svo zlo ovoga svijeta svalili na religiju i usput u maniru političke korektnosti, sve to lijepo raspodijelili....svakako, na jednake dijelove....
Ahmmed

#39 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Ahmmed »

kub lajkan wrote:
Ahmmed wrote:
kub lajkan wrote: Koliko znam nisu samo rusene dzamije i crkve, nego su ubijani ljudi, ruseni domovi, silovane zene...

Tako da ti zaključak nije na mjestu...
Ne mijenja stvar...
Ahmmed wrote:a kad smo već konkretno kod religije, nakon uvreda, nestale su Ferhadija, Arnaudija, Aladža, Bijela džamija..... samostan Plehan, Saborna crkva u Mostaru.....
Zasto bi u kontekstu teme trebalo biti vazno sta se desilo sa vjerskim objektima? Da su stradali samo vjerski objekti imalo bi smisla, ali ovako ne vidim nikakvog smisla to naglasavati...
Ima smisla, u kontestu onoga što je nekome sveto(naravno, van svake kategorije jeste svetost ljudskog života)....Jedan od značajnih simbola svetosti,u religijskom kontekstu, jesu vjerski objekti....
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ahmmed wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
Ahmmed wrote:

dawn, ljudi s kojima si imala takvu vrstu konflikta, vjerovatno su "novi" u vjeri....Podsjećaju me na Nikoletinu Bursaća i njegov razgovor s majkom o Bogu, samo u obrnutom smjeru :D

Treba im vremena....Ja sam iz dominantno vjerničke sredine u Sarajevu, sa nekih desetak godina života, preselio u dio grada, gdje je ateizam bio preovlađujuća ideologija..... Upoznao sam i jedne i druge...dobro ih upoznao...I nigdje i ništa, nije crno-bijelo....Iako bi neki na ovom forumu, svo zlo ovoga svijeta svalili na religiju i usput u maniru političke korektnosti, sve to lijepo raspodijelili....svakako, na jednake dijelove....
Jebiga, moram konstatovati da ti ovdje, svjesno ili ne, povremeno prodajes muda pod bubrege.

Znaci kad se neko iz religijskog miljea "prospe", onda to, kao, trebamo shvatiti tek kao eksces, ekstremistu, ili mozda ponajbolje, kao nekog ko nije do kraja procitao uputstvo za upotrebu, te mu treba dati vremena, jerbo, evo samo sto nije na pravom putu...

Ne moze se bas to svesti na pojedince od kojih se treba ograditi. Nedobog da neko pomisli kako tu nesto malo vise nije u redu od pojedinca...

Ponavljam po hiljaditi put, religija mi ne smeta. Sasvim razumijem ljudsku potrebu za vjerom. Ona izlazi iz nase ljudske sudbine koja nam je zadata na ovom svijetu i koju ne mozemo priomijeniti. A temelj te sudbine je smrtnost. Ljudi moraju umrijeti, i ta cinjenica je uzrok religije. Istinska vjera ustvari je utjeha. Da tvoj zivot nece zavrsiti smrcu.

I zato mogu reci da razumijem cijeli taj koncept. Doduse, mnogi "na terenu" religiju ne shvataju tako, ali hajd necemo sad o tome...

Dakle, religija i religioznost mi ne smeta.

Ali mi smeta instrumentaliziranje religije i smeta mi prodavanje muda pod bubrege. I smeta mi prica o toleranciji, a u praksi je netolerancija. I to netolerancija u picku materinu.

Bijeli Brat je rekao! Haug!
amrica

Post by amrica »

dawn_upon_dawn wrote:ja cu vam reci samo iz svoga iskustva, kao osoba koja se trudi ne uvrijediti nicija nacela ni bitne stvari u zivotu i koja ne smatra da je neko bolja osoba ili zasluzuje bolje zato sto misli kao ja.

osoba sam sa veoma izrazenim principima i cvrstim uvjerenjima od kojih dosad nikad nisam odustajala, hajde samo da se ogranicimo na duhovnu sferu. vrlo tesko padam pod utjecaj, sumnjicava sam prema iznenadnoj navali ljubavi ili mrznje prema nekome/necemu i suzdrzana prilikom "mjerenja" grijeha.

jako mnogo puta mi se desilo da se moja uvjerenja nipodistavaju u odnosu na one od vjernika. cak stavise, dovoljno je da izgovorim recenicu kako samo nisam religiozna, a da boga i vjerovanje ne spominjem, pa da takvo nesto dozivim medju religioznim drustvom. dok ja, koja nisam niti tako odgajana niti mi je to prioritet, gazim kao po jajima da ne uvrijedim ne daj boze neciju religiju. ja nisam nikada (niti mi pada na pamet) odgovarala nekoga od religije i po istoj pljuvala, ali sam dozivjela da me neko krivo gleda i da odbija prenociti u mojoj kuci zbog umjetnicke slike na zidu, koja nema veze sa religijom, a koju ja neizmjerno volim i divim joj se. jel mi se neko izvinuo za "tobe jarabi" koje sam dozivjela u facu kad kazem da je jazz bozanstvena muzika i da je moja majka bice koje volim vise od svega zamislivog i nezamislivog na ovome svijetu?

prije par godina hodam sa dvojicom kolega sa faxa, nakon dnevne projekcije filma i oni ne zbore sa mnom ni rijeci... kontam sta je. naidjosmo na dzamiju, oni udjose unutra da klanjaju, nisu mi rekli ni rijeci - ni zdravo, ni dovidjenja, ni hej dawn idemo mi klanjati hajd nas cekaj tu i tu... samo me ostavise na cesti. otisla kuci i nisam ni jednog pogledala do kraja studija.

nakon nekih stvari koje sam dozivjela, promijenila sam se. nema vise "voli citav svijet hippie dawn :D"

od prije nekoga vremena, ja zahtijevam izvinjenje za vrijedjanje MOJIH svetinja - nisu nista manje vazne. vrijedjas me kad me smatras prljavom i moja uvjerenja demonskim i bezvrijednim. izvini mi se. moja su prava ista kao tvoja. i nabavi BONTON. kraj price. jesu sad neke frustracije jasnije?

mir svim dobrim ljudima, znam koliko duhovnost moze pomoci da zivot postane laksi ili makar podnosljiviji. neke od vas bih mogla slusati stalno. voljela bih da vas je vise u stvarnom zivotu...
svaka cast!!!!

A inace, dodala bih, ne ulazeci u vjerske objekte kao simbole vjere, sto nisu, nego su samo gradjevine, NEKA NEKO PROBA NEKOM BRADONJI SA KRATKIM PANTOLAMA I ONOM BRADICOM I NJIHOVIM PRATILJAMA, VALJDA SU ZENSKE ISPOD ONIH KRPA, DA IM NESTO KAZE. A ONI MOGU NAPADATI PAROVE STO SE LJUBE, STO IDU NA KONCERTE, TEZE ZAPADNOM ZIVOTU A NE SERIJATU.

Mislim da je ovo poenta topica, nije problem napasti javne licnosti, cak i vjerske, cak i vehabije, ali u porodicnom krugu, ali reci nesto protiv bule ili hodze sto uce sve tehvide u komsiluku, jaooo. A svi znaju mozak im kao zrno graska, rjecnik siromasan, ne znaju recenicu gramaticki ispravnu sastaviti, ali zato nesto brljaju na arapskom, niko ih ne razumije i sad su oni doslovno svete krave. I jos ti uzimaju pare za to.
Postujem svakoga ko iskreno vjeruje, ali mislim da je sad stvorena takva atmosfera, ako nisi vjernik, donji si.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

Ahmmed wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
Ahmmed wrote:

normalno, nijedna ideologija nije po sebi dobra ili losa, niti sam rekla da je sve crno ili bijelo. dozivjela sam ja od svakoga svasta loseg, ali i lijepog

sto se tice mojih primjera, moguce da su ljudi novi u vjeri, da neke stvari ne razumiju, ali takvi ce i ostati. vec to vidim. i to kontra i uprkos onim koji razmisljaju kao ti. i jos namjerno.
a eto - ti "novi" su moja generacija vjernika. postoji mogucnost da ce moja djeca imati samo takve susrete sa religioznim, ako sami ne odaberu da budu u vjeri.
i ljudi su bijesni na njih, ovi su bijesni natrag. samo mi je dodijalo da se ja stalno izvinjavam ili nekom ne prijam a to sto mene neko za srce ujede, ma koga briga - ko da ona ima dusu. to jako, jako vrijedja. i nesto se hitno mora promijeniti - jer ne odrastaju generacije vjernika, nego samozabavljenih dusa. oni vjernika ocima ne vide.

sad sam ja govorila, haug :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

kub lajkan wrote:
Ahmmed wrote:
dawn_upon_dawn wrote: vazi :D

Jebiga, moram konstatovati da ti ovdje, svjesno ili ne, povremeno prodajes muda pod bubrege.

Znaci kad se neko iz religijskog miljea "prospe", onda to, kao, trebamo shvatiti tek kao eksces, ekstremistu, ili mozda ponajbolje, kao nekog ko nije do kraja procitao uputstvo za upotrebu, te mu treba dati vremena, jerbo, evo samo sto nije na pravom putu...

Ne moze se bas to svesti na pojedince od kojih se treba ograditi. Nedobog da neko pomisli kako tu nesto malo vise nije u redu od pojedinca...

Ponavljam po hiljaditi put, religija mi ne smeta. Sasvim razumijem ljudsku potrebu za vjerom. Ona izlazi iz nase ljudske sudbine koja nam je zadata na ovom svijetu i koju ne mozemo priomijeniti. A temelj te sudbine je smrtnost. Ljudi moraju umrijeti, i ta cinjenica je uzrok religije. Istinska vjera ustvari je utjeha. Da tvoj zivot nece zavrsiti smrcu.

I zato mogu reci da razumijem cijeli taj koncept. Doduse, mnogi "na terenu" religiju ne shvataju tako, ali hajd necemo sad o tome...

Dakle, religija i religioznost mi ne smeta.

Ali mi smeta instrumentaliziranje religije i smeta mi prodavanje muda pod bubrege. I smeta mi prica o toleranciji, a u praksi je netolerancija. I to netolerancija u picku materinu.

Bijeli Brat je rekao! Haug!
Šta ćeš, takvi smo mi muslimani :D I da, primijetio sam da sam pojedinim sa ovog foruma, dobar samo kada, s pravom, pišem o vehabizmu i opasnostima koje taj pokret nosi, kada , također s pravom, pišem o neznanju, nepismenosti, siromaštvu, diktatorima u islamskom svijetu.....
"

I ne, ja nisam govorio samo o ljudima s kojima se sreće dawn....Takvih je pojedinaca mnogo, pa onda , dakako, oni počinju činiti jednu cjelinu,pa se mogu složiti da tu, kako ti kažeš, malo više nije uredu od pojedinca....
Ja hoću da kažem,da i u drugim grupacijama, postoje pojedinci ili malo više njih, koji isto tako, kao i neki vjernici, znaju biti itekako neugodni , nepristojni, netolerantni.....Misliš li ti da je meni svaki put ugodno čitati vaše sprdanje sa onim što je meni sveto?No, najčešće, ubacim zelenog smaju, tumačeći to kao pravo svakog od nas na izbor....A vaš izbor da , svako malo, opletete po vjeri, pa ako hoćeš,konkretno po islamu, meni ne smeta...najčešće....

Eksplikacije o razlozima religioznosti....Ne zanimaju me, niti najmanje.

Glede vjerske netolerancije, ja nisam rekao da je nema. No, nije baš ni tolerancija tako duboko u zemlju zakopana, kako bi neki voljeli da jeste....

Htjedoh nešto napisati i o genocidu u Srebrenici, ali izbrojah do deset.....
Ahmmed

Post by Ahmmed »

dawn_upon_dawn wrote:
Ahmmed wrote:
dawn_upon_dawn wrote: vazi :D

normalno, nijedna ideologija nije po sebi dobra ili losa, niti sam rekla da je sve crno ili bijelo. dozivjela sam ja od svakoga svasta loseg, ali i lijepog

sto se tice mojih primjera, moguce da su ljudi novi u vjeri, da neke stvari ne razumiju, ali takvi ce i ostati. vec to vidim. i to kontra i uprkos onim koji razmisljaju kao ti. i jos namjerno.
a eto - ti "novi" su moja generacija vjernika. postoji mogucnost da ce moja djeca imati samo takve susrete sa religioznim, ako sami ne odaberu da budu u vjeri.
i ljudi su bijesni na njih, ovi su bijesni natrag. samo mi je dodijalo da se ja stalno izvinjavam ili nekom ne prijam a to sto mene neko za srce ujede, ma koga briga - ko da ona ima dusu. to jako, jako vrijedja. i nesto se hitno mora promijeniti - jer ne odrastaju generacije vjernika, nego samozabavljenih dusa. oni vjernika ocima ne vide.

sad sam ja govorila, haug :D
Ma, ja nisam imao namjeru "braniti" njihovo ponašanje prema tebi....Šta više....I moguće je da će ostati takvi.....Možda i neće, pa zbog toga mislim da ljudima treba dati šansu, generalno....

I mali savjet: Kad god ti počnu previše filozofirati, kad na svaku tvoju gestu čuješ " tobejarabbi" "otresi" ih......Nikad se nemoj povlačiti u stavovima, za koje znaš da su, s tvoje tačke gledišta tebi važni i da svojom prirodom nikako i ni na koji način ne mogu uvrijediti druge.....

I ja najbolje znam, kako neke stvari vrijeđaju.....Ujedaju za srce....A imaju veze sa duhovnošću....

I upravo zbog toga, ne volim se miješati u ubjeđenja drugih....
Jedared ću ti to napisati i poslati na pm.....
amrica

Post by amrica »

radim u jednoj javnoj ustanovi, i dodje lik i kaze selam alejkum, a ja njemu dobar dan, izvolite, a on(a) me gleda k'o da sam stvarno krava, ali ne sveta, kao strano tijelo upalo na njihovu teritoriju, kao neku vrstu cudovista, odkud dobar dan?
Kako ovo objasnjavate?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ahmmed wrote:Htjedoh nešto napisati i o genocidu u Srebrenici, ali izbrojah do deset.....
Kakve veze Srebrenica ima s temom?

Jel' to Srebrenica vise tvoja nego moja?
amrica

Post by amrica »

bosmen wrote:
amrica wrote:radim u jednoj javnoj ustanovi, i dodje lik i kaze selam alejkum, a ja njemu dobar dan, izvolite, a on(a) me gleda k'o da sam stvarno krava, ali ne sveta, kao strano tijelo upalo na njihovu teritoriju, kao neku vrstu cudovista, odkud dobar dan?
Kako ovo objasnjavate?
A ko tebi je neko lik kad dodje i nazove selam :? ili se mozda u javnoj ustanovi to ne smije :? :? ili mislis da si nesto posebno kad si mu tako odgovorila :? :? :? Samo si ispala nekulturna.Eto kako ja na to gledam :roll: :D A to sto te je on cudno gledao je vjerovatno sto si ispala i drska i nekulturna.Samo malo okreni situacju pa da si ti dosla i rekla Dobar dan a on tebi Alejkumuselam, mislim da bi tebi i oci ispale.Bolje ti je da ni to nisi napisala kad vec svasta pises.Pogotovo nidje veze s temom :D :D :D :-) :-) :-) :-)

Na svim jezicima svijeta normalan pozdrav je dobar dan i to nikako ne moze biti uvreda ili drsko ponasanje.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

bosmen wrote:
amrica wrote:radim u jednoj javnoj ustanovi, i dodje lik i kaze selam alejkum, a ja njemu dobar dan, izvolite, a on(a) me gleda k'o da sam stvarno krava, ali ne sveta, kao strano tijelo upalo na njihovu teritoriju, kao neku vrstu cudovista, odkud dobar dan?
Kako ovo objasnjavate?
A ko tebi je neko lik kad dodje i nazove selam :? ili se mozda u javnoj ustanovi to ne smije :? :? ili mislis da si nesto posebno kad si mu tako odgovorila :? :? :? Samo si ispala nekulturna.Eto kako ja na to gledam :roll: :D A to sto te je on cudno gledao je vjerovatno sto si ispala i drska i nekulturna.Samo malo okreni situacju pa da si ti dosla i rekla Dobar dan a on tebi Alejkumuselam, mislim da bi tebi i oci ispale.Bolje ti je da ni to nisi napisala kad vec svasta pises.Pogotovo nidje veze s temom :D :D :D :-) :-) :-) :-)
Što je ona nekulturna? Ona sasvim uredno reknu "Dobar dan"? Što me ponukalo na ovu temu? Ovdje je netko Ku'ran usporedio s nečim prostim, a na jednom drugom forumu na kojem sam ja aktivan (http://www.mostarskaraja.com) netko je ismijao krštenje i svi su skočili na njega (sve tri ponudjene konfesije). E sada, zašto se nitko (generaliziram za potrebe diskusije) ne bi maltene ni okrenuo da se kaže "Ana Karenjina je goli kurac", ali u drugom slučaju svi skaču (i ja sam mišljenja da je ta originalna poredba bila pretjerana). Zašto je u redu reći da je pljunuti 3 put kad vidiš crnu mačku kretenski, a krštenje se ne smije tako okrakterizirati (iako je pogledajmo istini u oči to jedan de facto poganski običaj). Zaključno, zašto nitko neće biti baniran ako mi kaže "Jebem ti omiljeni nogometni klub", ali ja bih bio instant baniran da nekome opsujem Svevišnjeg. Iako meni, npr. moj klub znači više od Svemogućeg?
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

zašto se vjera ne smije vrjeđati na ovim prostorima-zato što je vjera upletena u sve, namjerno ili ne.
problem kod vjere su ljudi!
jednostavno zato jer jih večina zna samo osnove svoje vjere, neke stvari su čuli od nekom ko nezna šta priča a naj gore je što neke vjerske vođe pričaju ono što je u njihovom interesu i ne ono što ta vjera uči.
samo treba sjesti i pročitati malo.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bosmen wrote:
amrica wrote:
bosmen wrote: A ko tebi je neko lik kad dodje i nazove selam :? ili se mozda u javnoj ustanovi to ne smije :? :? ili mislis da si nesto posebno kad si mu tako odgovorila :? :? :? Samo si ispala nekulturna.Eto kako ja na to gledam :roll: :D A to sto te je on cudno gledao je vjerovatno sto si ispala i drska i nekulturna.Samo malo okreni situacju pa da si ti dosla i rekla Dobar dan a on tebi Alejkumuselam, mislim da bi tebi i oci ispale.Bolje ti je da ni to nisi napisala kad vec svasta pises.Pogotovo nidje veze s temom :D :D :D :-) :-) :-) :-)

Na svim jezicima svijeta normalan pozdrav je dobar dan i to nikako ne moze biti uvreda ili drsko ponasanje.
I selam je pozdrav koliko ja znam.Znas palamuditi ovdje na ovom podforumu o religiji a nisi u stanju odgovoriti na selam.To sto si ti uradila spada u kulturu, odnosno au nekulturu, a ne u religiju.
I ne odgovori ti meni sto sam te pitao,kako bi tebi bilo da je obrnuta situsacija.
Znas kako, opet bi ti dosla na forum i napisala dodjem ti ja u prodavnicu i kazem Dobar dan a meni LIK Alejkumuselam, on je ovakav, onakav,nikakav...
Budi malo fer ...Nista vise
Hajmo ovako stvari postaviti:

Ti radis u javnoj ustanovi, ulazi tip i pozdravlja te: "Faljen Isus!"

Sta ces mu odgovoriti?

Jesi li nekulturan ako mu odgovoris "Dobar dan"?
Post Reply