Zašto je religija sveta krava?

Rasprave o vjerskim temama.
JohnnyS

#1 Zašto je religija sveta krava?

Post by JohnnyS »

Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije? Zašto svi skoče ako netko kaže nešto protiv Boga, Allaha, Isusa, Muhameda, Kurana, Biblije, ma i Buddhe, bilo čega. Po čemu je religija zaslužila status da je se ne smije kritizirat. Smiješ ismijavati sve drugo na svijetu, ali ni pod razno neki vjerski običaj ili dogmu? Svi pjuju po političarima (a zanimljivo, mi smo ih sami birali), a da netko pljune na reisa, kardinala... skočili bi dežurni dušebrižnici. Je li Marx (odmah da se dogovorimo, nit sam komunist, nit ateist) zaista bio u pravu? Je li religija opijum za narod? Očito, ovdje jest
visby

Post by visby »

Jer vjera je nesto lijepo, pravi vjernici mrava ne bi zgazili. Eto takvi bi odgovori mogli biti. :-)
StLouis

Post by StLouis »

zato sto je to u trendu...a kako vidim mi nismo u trendu! :D moli se dok jos imas priliku - jos malo pa nestalo :D
JohnnyS

Post by JohnnyS »

visby wrote:Jer vjera je nesto lijepo, pravi vjernici mrava ne bi zgazili. Eto takvi bi odgovori mogli biti. :-)
Pa kako onda psuju i dreče se kad im netko na vjeru dirne?
visby

Post by visby »

A haj znaj
danas

Post by danas »

ne vucite me za jezik... :-) :-) :-) :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:ne vucite me za jezik... :-) :-) :-) :D
:lol: :lol: :D
artzy

#8 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by artzy »

JohnnyS wrote:Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije? Zašto svi skoče ako netko kaže nešto protiv Boga, Allaha, Isusa, Muhameda, Kurana, Biblije, ma i Buddhe, bilo čega. Po čemu je religija zaslužila status da je se ne smije kritizirat. Smiješ ismijavati sve drugo na svijetu, ali ni pod razno neki vjerski običaj ili dogmu? Svi pjuju po političarima (a zanimljivo, mi smo ih sami birali), a da netko pljune na reisa, kardinala... skočili bi dežurni dušebrižnici. Je li Marx (odmah da se dogovorimo, nit sam komunist, nit ateist) zaista bio u pravu? Je li religija opijum za narod? Očito, ovdje jest
Zato sto religiozni vole da ubiju one koji to nisu i one koji su religiozni "prema drugom Bogu". Ako ne ubiju onda bar izubijaju. Vole i da sacukuju u mraku i da ubiju u kucama. Ubijaju bombama i nozevima. Cime stignu. Strasno.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#9 Re: Za¹to je religija sveta krava?

Post by ztluhcs »

JohnnyS wrote:Mene zanima za¹to se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije? Za¹to svi skoèe ako netko ka¾e ne¹to protiv Boga, Allaha, Isusa, Muhameda, Kurana, Biblije, ma i Buddhe, bilo èega. Po èemu je religija zaslu¾ila status da je se ne smije kritizirat. Smije¹ ismijavati sve drugo na svijetu, ali ni pod razno neki vjerski obièaj ili dogmu? Svi pjuju po politièarima (a zanimljivo, mi smo ih sami birali), a da netko pljune na reisa, kardinala... skoèili bi de¾urni du¹ebri¾nici. Je li Marx (odmah da se dogovorimo, nit sam komunist, nit ateist) zaista bio u pravu? Je li religija opijum za narod? Oèito, ovdje jest
Htjedoh odgovoriti drugaèije ali evo kulturne verzije:

Za prvi dio ljudi je vjera jedna mnogo intimna kategorija. Napadajuæi vjeru napada¹ njihovu intimu. Odbrana je refleksna radnja koja se obavlja bez razmi¹ljanja...

Za drugi dio ljudi nereagovanje na vjerske provokacije izaziva strah od politièke/vjerske nepodobnosti i otpadni¹tva... Napadajuæi vjeru napada¹ njihov kolaè koji im zbog pasivnosti mo¾e izmaæi nekome drugom ko grèevitije brani...

Za treæi dio ljudi vjera je prkos te branjenjem vjere na svakom koraku pokazuju mrskim neprijateljima da im se more i da im se hoæe... Braneæi vjeru paradiranjem oni zapi¹avaju svoju teritoriju mije¹ajuæi u svojim glavama vjeru/religiju i tradiciju...

Helem, ovih prvih ima najmanje na na¹im prostorima i njih je najlak¹e nauèiti da "otkooliraju" na provokacije... Korak do tolerancije :D
Neelix

Post by Neelix »

StLouis wrote:zato sto je to u trendu...a kako vidim mi nismo u trendu! :D moli se dok jos imas priliku - jos malo pa nestalo :D
:thumbup:
sekretar

#11 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by sekretar »

JohnnyS wrote:Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije?
Zato što je nekom do Boga stalo više nego do samog sebe i svoje familije. Zato što je to osjećaj o kojem ti ni sanjat ne možeš.
Liberalism

#12 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Liberalism »

sekretar wrote:
JohnnyS wrote:Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije?
Zato što je nekom do Boga stalo više nego do samog sebe i svoje familije. Zato što je to osjećaj o kojem ti ni sanjat ne možeš.
Jel to odgovor na pitanje da li muftijina cerka moze raspolagati parama islamske zajednice?

Religija je sveta krava za idiote i glupane ma koje vjere bili
sekretar

#13 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by sekretar »

Liberalism wrote:Jel to odgovor na pitanje da li muftijina cerka moze raspolagati parama islamske zajednice?
? ko šta gdje? Ako imaš podatke pravac policija, IZ il gdje vec. Mene fakat ne interesuje to. Nit ima veze sa onim sto sam ja rekao.
Liberalism wrote:Religija je sveta krava za idiote i glupane ma koje vjere bili
E koji si ti kreten.
fia

Post by fia »

iz strane vjernika:
jer se zamjenja sredstvo za cilj, religija kao sistem bi trebala biti „sredstvo“ koji pomaže pojedincima da imaju bolji odnos sa Bogom - „cilj“
ako zamjenimo - i obožavamo religiju, onda će postati „svetom kravom“

iz strane drugih i ponekad iz strane vjernika:
jer puno ljudi je izgubilo osječaj za granicu izmedju kritikom i vrijedjanjem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

odgovorn na pitanje iz topika

ovo je Spart...hm... Bosna
visby

#16 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by visby »

sekretar wrote: Zato što je nekom do Boga stalo više nego do samog sebe i svoje familije. Zato što je to osjećaj o kojem ti ni sanjat ne možeš.
Zabrinjavajuce da ima takvih.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#17 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Bea_Trix »

visby wrote:
sekretar wrote: Zato što je nekom do Boga stalo više nego do samog sebe i svoje familije. Zato što je to osjećaj o kojem ti ni sanjat ne možeš.
nije to problem, vec umisljenost. gle ovo boldirano. ja ne mogu zamisliti da mi ovo kaze moja nena ili rodjaka koje su dvije najreligioznije osobe koje sam poznavala. posljednja je i obrazovana.

neki MI mozemo samo sanjati o takvom osjecaju. mozda bi trebali malo vise uciti o skromnosti i skrusenosti.

ko zna sekretar, mozda ti samo mozes sanjati o tome kako je napisati kompoziciju koja ce se izvoditi stotinama godina nakon tvoje smrti, pjevati kao E. Fitzgerald ili napisati "Proces". ove druge to ne cini nista vecim ljudima ako ti to i kazu. mozda mozes samo sanjati o tome kako je voljeti covjeka uopste.

poenta? ne znas ti gdje je i ako nije, zasto nije tamo, moj Bog. i nemas ti pojma koliko osoba s kojom pricas ima osjecaja o kojima ti mozes samo sanjati. neces takvim izjavama izazvati divljenje ni zavist, nego odbojnost.

sto vise pricas, sve sam sretnija sto nisam ti. e - a to je osjecaj o kojem ti mozes samo sanjati.

p.s. @danas, mene povukli za jezik :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Ima i jačih osjećaja o Bogu mimo foruma sa-x i bosne

I was able to hear clearly my call to be a consecrated virgin when I was in Sudan because of the lack of distractions there -- it's only me and the Lord.
I could see that God allowed me to spend extra time with him in prayer, and to be free to be sent wherever he leads and to develop a deep spousal relationship with him.
Tesssa

#19 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Tesssa »

dawn_upon_dawn wrote:
visby wrote:
nije to problem, vec umisljenost. gle ovo boldirano. ja ne mogu zamisliti da mi ovo kaze moja nena ili rodjaka koje su dvije najreligioznije osobe koje sam poznavala. posljednja je i obrazovana.

neki MI mozemo samo sanjati o takvom osjecaju. mozda bi trebali malo vise uciti o skromnosti i skrusenosti.

ko zna sekretar, mozda ti samo mozes sanjati o tome kako je napisati kompoziciju koja ce se izvoditi stotinama godina nakon tvoje smrti, pjevati kao E. Fitzgerald ili napisati "Proces". ove druge to ne cini nista vecim ljudima ako ti to i kazu. mozda mozes samo sanjati o tome kako je voljeti covjeka uopste.

poenta? ne znas ti gdje je i ako nije, zasto nije tamo, moj Bog. i nemas ti pojma koliko osoba s kojom pricas ima osjecaja o kojima ti mozes samo sanjati. neces takvim izjavama izazvati divljenje ni zavist, nego odbojnost.

sto vise pricas, sve sam sretnija sto nisam ti. e - a to je osjecaj o kojem ti mozes samo sanjati.

p.s. @danas, mene povukli za jezik :D
svaka cast!!!
danas

#20 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote: p.s. @danas, mene povukli za jezik :D
sucur allahu, da ne moram vazda sve sama... :-) :D
salihh

#21 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by salihh »

JohnnyS wrote:Mene zanima zašto se na ovim prostorima sve smije vrijedjati osim religije? Zašto svi skoče ako netko kaže nešto protiv Boga, Allaha, Isusa, Muhameda, Kurana, Biblije, ma i Buddhe, bilo čega. Po čemu je religija zaslužila status da je se ne smije kritizirat. Smiješ ismijavati sve drugo na svijetu, ali ni pod razno neki vjerski običaj ili dogmu? Svi pjuju po političarima (a zanimljivo, mi smo ih sami birali), a da netko pljune na reisa, kardinala... skočili bi dežurni dušebrižnici. Je li Marx (odmah da se dogovorimo, nit sam komunist, nit ateist) zaista bio u pravu? Je li religija opijum za narod? Očito, ovdje jest
nekako si nakaradno postavio pitanja... a valjda hoce jezik pravo...
zasto bismo ista vrijedjali, pa i religiju... zar ocekujes da vjernik cuti dok ti vrijedjas njegov sistem vrijednosti?
ne bih rekao da svi skoce... mozda skoce pojedini, vecina vjerovatno prelazi preko toga, jednako kao sto nemaju svi ateisti potrebu da nesto kazu protiv boga, Allaha... tako ni svi vjernici ne "skacu"
ja nisam primjetio da religija ima status da je se ne moze kritizirati
zasto bi normalan covjek ismijavao ista na ovom svijetu, pa i religiju
otvori politiku pa ces se uvjeriti da svaki politicar ima svoje pljuvace i dusebriznike koji pljuju i skacu po potrebi... zasto mislis da je u vjerskim pitanjima drugacije?
narod ima razne opijume, religija moze biti jedan od njih, jednako kao sto je i komunizam bio otrov mnogim narodima... sve zavisi od nacina primjene

helem, postavke su ti suplje i tendenciozne... pokusaj malo bolje i preciznije :-)
FFK as Lucy01

#22 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by FFK as Lucy01 »

sekretar wrote:
Sa bogom kome je vazno da mi je stalo do njega/nje vise nego do mojih rodjenih, fakat nesto nije u redu.
Ako je to, pak, tvoj izbor, onda s tobom nesto nije u redu.
a.basko

#23 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by a.basko »

salihh wrote:
nekako si nakaradno postavio pitanja... a valjda hoce jezik pravo...
zasto bismo ista vrijedjali, pa i religiju... zar ocekujes da vjernik cuti dok ti vrijedjas njegov sistem vrijednosti?
ne bih rekao da svi skoce... mozda skoce pojedini, vecina vjerovatno prelazi preko toga, jednako kao sto nemaju svi ateisti potrebu da nesto kazu protiv boga, Allaha... tako ni svi vjernici ne "skacu"
ja nisam primjetio da religija ima status da je se ne moze kritizirati
zasto bi normalan covjek ismijavao ista na ovom svijetu, pa i religiju
otvori politiku pa ces se uvjeriti da svaki politicar ima svoje pljuvace i dusebriznike koji pljuju i skacu po potrebi... zasto mislis da je u vjerskim pitanjima drugacije?
narod ima razne opijume, religija moze biti jedan od njih, jednako kao sto je i komunizam bio otrov mnogim narodima... sve zavisi od nacina primjene

helem, postavke su ti suplje i tendenciozne... pokusaj malo bolje i preciznije :-)
@salihh... :thumbup:
... evo... ipak se nisam suzdrzao... od podrske tebi... :)
stranac_

Post by stranac_ »

Sa bogom kome je vazno da mi je stalo do njega/nje vise nego do mojih rodjenih, fakat nesto nije u redu.
Ako je to, pak, tvoj izbor, onda s tobom nesto nije u redu.
Kada bi skoro svi ljudi bili gluhi, oni koji cuju bili bi nenormalni...
Ahmmed

#25 Re: Zašto je religija sveta krava?

Post by Ahmmed »

Ja mislim da se na ovim prostorima sve smije vrijeđati, pa i religija....I još je dobro kad se sve zadrži na vrijeđanju.....Jer poslije vrijeđanja,a bili smo tome svjedoci,desila se Srebrenica, Prijedor, Mostar, Sarajevo.....a kad smo već konkretno kod religije, nakon uvreda, nestale su Ferhadija, Arnaudija, Aladža, Bijela džamija..... samostan Plehan, Saborna crkva u Mostaru.....

Glede ovog boldiranog...Očito nisi informiran....Pogledaj malo teme o politici na ovom forumu.....Jel ko dirnuo u Zlaju ili u Hareta,oči se vade, teške riječi padaju.....A pljuje se i po reisu, i po kardinalu....Pa, se, onda opet oči kopaju, psuje, pljuje....No, to je tako kad se robuje i "robuje" insanima :D
Post Reply