Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Baracka

#76 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Baracka »

GOLFER wrote:Jedini grad koji ima OLIMPIJSKU bob stazu koja je MINIRANA a i unistena od strane agresorskih snaga...
domacih agresorskih strana :sad:
Baracka

#77 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Baracka »

njonjica wrote:
cyprus wrote:Spominje se čini mi se i u jednoj epizodi Seinfelda :D
Sarajevo u Star Trek serijalu:

- prvi put u 22. stoljecu United Earth Sarajevo-type starship
[2154 godine,Sarajevo se sastalo sa brodom Enterprise NX-01 da prebaci Danicu i Emory Erickson na Zemlju. (pogledati ENT. epizoda "Daedalus")]

- brod iste klase (Sarajevo) je ucestvovao u Xindi incidentu 2154 godine (pogledati ENT. epizoda "Storm Front, Part II")

Federacijski brod USS Sarajevo (pripadao je klasi Istanbul 8) ) pominje se i u serijalu Deep Space 9; nestao je u Gama kvadrantu prije 2371 godine i navodno, bio unisten od strane Dominiona (vidjeti epizodu DS9: "In Purgatory's Shadow").

Enterprise i USS Sarajevo (susret 2154 godine):

Image

:mrgreen:
:lol: odlicno napisacu esej o ovome :lol:
Bitte_Halt_ja_ja

#78 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

njonjica wrote:
Sarajevo u Star Trek serijalu:

[2154 godine,Sarajevo se sastalo sa brodom Enterprise NX-01 da prebaci Danicu i Emory Erickson na Zemlju. (pogledati ENT. epizoda "Daedalus")]

- brod iste klase (Sarajevo) je ucestvovao u Xindi incidentu 2154 godine (pogledati ENT. epizoda "Storm Front, Part II")

Federacijski brod USS Sarajevo (pripadao je klasi Istanbul 8) ) pominje se i u serijalu Deep Space 9; nestao je u Gama kvadrantu prije 2371 godine i navodno, bio unisten od strane Dominiona (vidjeti epizodu DS9: "In Purgatory's Shadow").

Enterprise i USS Sarajevo (susret 2154 godine):

Image

:mrgreen:

na star trek wiki pise drugacije. Ima znaci USS Sarajevo a imaju i Sarajevo-type starships znaci postao klasa za sebe.

bolje ovo nego tramvaj :)

ne znam da li postoje USS Zagreb, Belgrad itd a i da postoje nemaju svoj class. Znaci negdje za 140g pa dalje, bit cemo bolji od susjeda.
The Sarajevo was a United Earth Sarajevo-type starship operated by Starfleet during the mid-22nd century.
In 2154, the Sarajevo rendezvoused with the Enterprise NX-01 to transport Danica and Emory Erickson to Earth. (ENT: "Daedalus")

Named after the capital city of Bosnia-Herzegovina and city of Yugoslavia, a region and former nation-state in Europe on Earth. The 24th century Federation starship USS Sarajevo might have been named in her honor.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#79 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Toto »

@di wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Satni mehanizam na Sahat kuli je uradila ista radionica koja je napravila londonski sahat zvani Big Ben, pa bi ova sarajevska sahat kula bila LITLE BIG BEN.
PipiDugaDevetka:

Neću da pametujem i sl. ali mislim, da kroz svaku tvoju tvrdnju bi trebao navesti izvor. Ovo je više "rekla-kazala", zar ne misliš tako?
pa nek istrazivac i pokretac teme istrazi navedeno .. nek mu navodi @PD9 i ostalih forumasa budu samo putokaz
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#80 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Toto »

Gospoda Ministarka wrote:
nellington wrote:Dakle, prvi tramvaj (konjski, ne električni) u Evropi, drugi u svijetu.
Ajfelov most je navodno napravio tvorac Ajfelovog tornja Gustav Ajfel.
Idemo dalje :)
Netacno!
Ajfelov most u Sarajevu nosi to ime samo zato sto je isti nacin izrade tj. na vijak (nemam veze s gradnjom i muskim stvarima pa samo mozda lose objasnila) kao i Ajfelov toranj u Parizu.
da ta muska stvar nije zakovica
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#81 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by PipiDugaDevetka »

translater wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
GOLFER wrote:Jedini grad koji ima OLIMPIJSKU bob stazu koja je MINIRANA a i unistena od strane agresorskih snaga...
Neko bi rekao da je ova činjenica negativna po ski turizam. Samo malo pronicljivosti i od štete napravi se korist.

''SKIJANJE PO MINSKIM POLJIMA,...ADRENALIN, OPASNOST,UZBUĐENJE...", i eto turista, omladine,...

eeee...otkad ja ovdje u svojoj provinciji pokushavam "prodat" ideju lokalnim "kredit tajkunima" da zapocnu biznis-atrakciju za zapadno-eu hipik mladez :D :D :D

atrakcija=vishe razlicitih sportski disciplina na minskom polju...kao npr: bacanje pogleda u vis hoduajuci po minskom polju, vaterpolo na male u minskom polju itd itd...ma hajde...svaka mahala bi imala svojih 5-6 terena...razvio bi se biznis...regija bi procvjetala... :D :D

shalu na stranu...ali ima tu potencijala...fakat :bih: :bih:

btw. nebitno sto pokretac teme trazi neke cinjenice o Sarajevu za profesionalne potrebe...unaprijed ohrabrujem sve Sarajlije da pricaju i o provjerenim i o neprovjerenim mitovima, cinjenicama, tajnama, legendama...mene kao nekoga ko izuzetno voli glavni grad svoje zemlje to i zanima... :)
Odavno više nema web. stranice http://www.bhserpe.com .

Oni su u svojoj turističkoj ponudi imali:

-snowbordanje i skijanje po minskim poljima;
-masiranje tabana dok se boje ne rastope;
-obilazak ćirilićnih natpisa po Sarajevu;
-upoznavanje sa lokacijama sarajevskih sexodroma;

Slogan kojim pozivaju turiste im je bio:
-Dođite, vaš automobil je već ovdje!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
njonjica

#82 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by njonjica »

Baracka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Satni mehanizam na Sahat kuli je uradila ista radionica koja je napravila londonski sahat zvani Big Ben, pa bi ova sarajevska sahat kula bila LITLE BIG BEN.
Nisam znao za ovo :thumbup:
Nije Big Ben...Little Ben.

Evo sta kaze Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Ben

A evo ga Little Ben:
http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Ben

Sahat Kula u Sarajevu:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Sarajevska_sahat-kula
njonjica

#83 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by njonjica »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
na star trek wiki pise drugacije. Ima znaci USS Sarajevo a imaju i Sarajevo-type starships znaci postao klasa za sebe.

bolje ovo nego tramvaj :)

ne znam da li postoje USS Zagreb, Belgrad itd a i da postoje nemaju svoj class. Znaci negdje za 140g pa dalje, bit cemo bolji od susjeda.
The Sarajevo was a United Earth Sarajevo-type starship operated by Starfleet during the mid-22nd century.
In 2154, the Sarajevo rendezvoused with the Enterprise NX-01 to transport Danica and Emory Erickson to Earth. (ENT: "Daedalus")

Named after the capital city of Bosnia-Herzegovina and city of Yugoslavia, a region and former nation-state in Europe on Earth. The 24th century Federation starship USS Sarajevo might have been named in her honor.

Ahhhh...ovo je uvreda casti za trekkera i samo krv je moze saprati :lol:

Pa sta drugo pise ovdje?
- brod iste klase (Sarajevo)

Brod USS Sarajevo (pripadao je klasi Istanbul).....

Mislim da ne postoji USS Zagreb niti Beograd.
Bitte_Halt_ja_ja

#84 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

pa kazes pripadao klasi istanbul...

eto te ko kardasijanac...petljas i manipulises :P
Gospoda Ministarka

#85 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Gospoda Ministarka »

Toto wrote:
nellington wrote:Dakle, prvi tramvaj (konjski, ne električni) u Evropi, drugi u svijetu.
Ajfelov most je navodno napravio tvorac Ajfelovog tornja Gustav Ajfel.
Idemo dalje :)
Netacno!
Ajfelov most u Sarajevu nosi to ime samo zato sto je isti nacin izrade tj. na vijak (nemam veze s gradnjom i muskim stvarima pa samo mozda lose objasnila) kao i Ajfelov toranj u Parizu.
da ta muska stvar nije zakovica

Vrlo moguce :lol: :D

Pipi Revolucionar (da, vidjela sam te :-D ) zanima me, sta se desilo spomeniku koji je podignut Francu Ferdinandu i Sofiji, te da li je ikad pokrenuta inicijativa da se spomenik vrati?

Sarajevo, grad koji ne zna iskoristiti svoj potencijal. :-?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#86 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by PipiDugaDevetka »

Pipi Revolucionar (da, vidjela sam te :-D ) zanima me, sta se desilo spomeniku koji je podignut Francu Ferdinandu i Sofiji, te da li je ikad pokrenuta inicijativa da se spomenik vrati?

Nekada, davno sam čitao u Oslobođenju da je dio tog spomenika u podrumu Umjetničke galerije, a drugi dio negdje u Trebinju. Taj napis iz Oslobođenja je i bio povodom davnašnje inicijative (novinarske, a ne inicijative vlasti) da se vrate Gavrilove stope, ali da se vrati i spomenik Ferdinandu i Sofiji.
Gospoda Ministarka

#87 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Gospoda Ministarka »

PipiDugaDevetka wrote:

Nekada, davno sam čitao u Oslobođenju da je dio tog spomenika u podrumu Umjetničke galerije, a drugi dio negdje u Trebinju. Taj napis iz Oslobođenja je i bio povodom davnašnje inicijative (novinarske, a ne inicijative vlasti) da se vrate Gavrilove stope, ali da se vrati i spomenik Ferdinandu i Sofiji.
Bilo bi sjajno, mjesto gdje je spomenik stajao nekako zjapi prazno, i kao dijete uvijek sam smatrala (tad nisam znala) da mu nesto fali...
texiller

#88 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by texiller »

ja znam da je ovo pravo stara tema ali eto slučajno pročitah komentar nakog lika Nevena Anđelića na radio sarajevo kako komentariše "mit" o prvom tramvaju u europi pa onda naletih na ovu temi i jednostavno moram nešto da kažem.... prvo, za razliku od debila Nevena koji se pravi previše pametan pa ga sve kao podsjeća na neku knjigu (a to je jako cool) mene ovo podsjeća na istraživača Sema i njegove piramide... da ste ga pustili zaradili bi više para nego oni u Međugorju... tako i tramvaj... a činjenica je da nije Nevene i ti bi znao bez da se praviš pametan da si makar malo nešto pročitao da nigjde ne piše da je prvi tramvaj ovakav ili onakav bio u sarajevo... nije zato što nije ni napravljen u sarajevu... taj prvi električni tramvaj je napravljen negdje drugo i tamo gdje je napravljen je morao biti i isproban i biti prvi ali ono što je bilo prvo u sarajevu je prva regularna cjelodnevna linija i to je činjenica.... hoćemo li sad i ćevape nazivati urbanom legendom... ko je napravio prvi ćevap... željo, hodžić ili mrkva
a u vezi sahat kule... sat je kupljen i donešen u sarajevo i nije namjenski pravljen niti ima bilo kakve veće vrijednosti sem činjenice da se nalazi u sahat kuli koja je ono pravo stara... kao i sam grad sarajevo...
texiller

#89 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by texiller »

ja znam da je ovo pravo stara tema ali eto slučajno pročitah komentar nakog lika Nevena Anđelića na radio sarajevo kako komentariše "mit" o prvom tramvaju u europi pa onda naletih na ovu temi i jednostavno moram nešto da kažem.... prvo, za razliku od debila Nevena koji se pravi previše pametan pa ga sve kao podsjeća na neku knjigu (a to je jako cool) mene ovo podsjeća na istraživača Sema i njegove piramide... da ste ga pustili zaradili bi više para nego oni u Međugorju... tako i tramvaj... a činjenica je da nije Nevene i ti bi znao bez da se praviš pametan da si makar malo nešto pročitao da nigjde ne piše da je prvi tramvaj ovakav ili onakav bio u sarajevo... nije zato što nije ni napravljen u sarajevu... taj prvi električni tramvaj je napravljen negdje drugo i tamo gdje je napravljen je morao biti i isproban i biti prvi ali ono što je bilo prvo u sarajevu je prva regularna cjelodnevna linija i to je činjenica.... hoćemo li sad i ćevape nazivati urbanom legendom... ko je napravio prvi ćevap... željo, hodžić ili mrkva
a u vezi sahat kule... sat je kupljen i donešen u sarajevo i nije namjenski pravljen niti ima bilo kakve veće vrijednosti sem činjenice da se nalazi u sahat kuli koja je ono pravo stara... kao i sam grad sarajevo...
Post Reply