Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

samir987sa

#1 Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by samir987sa »

Zdravo,

pravim malo istrazivanje za Fakultet i svaka pomoc bi mi dobrodosla.

Ako raspolazete nekim zanimljivim cinjenicama ( provjerenim) o Sarajevu , tipa Sarajevo je prvo u Evropi imali tramvaj na struju, u Sarajevu ubijen Franc Ferdinan 1914. i sl...

Hajmo, brain storming! :) Hvala
coyotdevil

#2 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by coyotdevil »

cuj prvi tramvaj na struju,pazi da ne zavrsis prije nego si poceo :)
http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Fi ... rfelde.jpg
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by PipiDugaDevetka »

Najstriji javni toalet u Evropi, a koji je još u upotrebi i korištenje je besplatno je Begova hala (1531) pored Begove džamije.

Do njega je vodio vodovod od drvenih cijevi (kažu trešnjevo drvo) i dalje do nedavno uništenih ostataka Tašli-hana.

Kanalizacija je bila od kamena i imala je oblik četverougla.

Nisam provjeravao da li ima sličan javni toalet u Istambulu.
Last edited by PipiDugaDevetka on 03/04/2011 11:10, edited 1 time in total.
seshat

#4 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by seshat »

npr. da je bilo naseljeno jos od neolita, što potvđuju iskopine u Butmiru. Pa imamo rimske iskopine na Ilidži u blizini hotela. Mada u to doba i nije postojalo Sarajevo, ali to su nekakvi dokazi otkada je naseljeno ovo podrucje.
nellington

#5 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by nellington »

Dakle, prvi tramvaj (konjski, ne električni) u Evropi, drugi u svijetu.
Ajfelov most je navodno napravio tvorac Ajfelovog tornja Gustav Ajfel.
Idemo dalje :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

nellington wrote:Dakle, prvi tramvaj (konjski, ne električni) u Evropi, drugi u svijetu.
E, pa ja sam negdje pročitao da je samo isti projektantski ured napravio planove za ovaj most i Ajfelov toranj.
PipiDugaDevetka

#7 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Satni mehanizam na Sahat kuli je uradila ista radionica koja je napravila londonski sahat zvani Big Ben, pa bi ova sarajevska sahat kula bila LITLE BIG BEN.
skuhlo

#8 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by skuhlo »

nellington wrote:Dakle, prvi tramvaj (konjski, ne električni) u Evropi, drugi u svijetu.
Nije baš ni prvi konjski u Evropi (1807., Velika Britanija).
nosara

#9 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by nosara »

Eisenbahn-Werkstatt, kasnije Preduzece Vaso Miskin Crni, imalo najvecu i najopremljeniju radionicu za popravak i sklapanje vagona i lokomotiva u ovom dijelu AU monarhije i sire, Balkana...
vade_mecum

#10 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by vade_mecum »

skuhlo wrote:
tačno! prvi tramvaj sa konjskom vucom u kontinentalnoj evropi je bio u parizu 1853. a prvi elektricni u berlinu 1881. (sto znaci da Sarajevo nije ni blizu toga da bude prvi ili drugi grad s tramvajem s obzirom da ga nismo vidjeli do 1885. odnosno 1895. godine)

moj ti je savjet da doooooobro provjeris sve sto procitas ovdje jer mnogo ljudi pati od kompleksa izmisljanja historije iliti povjesti :D
nellington

#11 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by nellington »

PipiDugaDevetka wrote:
E, pa ja sam negdje pročitao da je samo isti projektantski ured napravio planove za ovaj most i Ajfelov toranj.
Tako sam i ja čuo, zato uvijek turam ono navodno :D

A za tramvaje GRAS priču o prvom tramvaju priča svake godine, gebelsovski :D
Max Bunker

#12 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Max Bunker »

vade_mecum wrote:
skuhlo wrote:
tačno! prvi tramvaj sa konjskom vucom u kontinentalnoj evropi je bio u parizu 1853. a prvi elektricni u berlinu 1881. (sto znaci da Sarajevo nije ni blizu toga da bude prvi ili drugi grad s tramvajem s obzirom da ga nismo vidjeli do 1885. odnosno 1895. godine)

moj ti je savjet da doooooobro provjeris sve sto procitas ovdje jer mnogo ljudi pati od kompleksa izmisljanja historije iliti povjesti :D
A ja ti se kunem, da sam na NG gledao emisiju ( ima par godina ) i da su tu rekli da je prvi tramvaj u Europi, dobilo Sarajevo ( e jbg. ako lazu oni, onda... ) :D

P.S.
Nadjoh sada na natu da je prvio bio u Velsu, 1804.godine :D ( znaci, kandidata je masa ali o ovdje je Sarajevo medju prvima u svijetu, cetvrto, prije Budimpeste ).
michio

#13 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by michio »

Sve da i jeste prvi ne vidim neki znacaj ako se zna da je u Londonu vec bio metro a i u Budimpesti prije 20 vijeka. Mislim da su to veci inzinjerski poduhvati.

Najvjerovatnije nova vlast htjela da se malo dodvori Bosancima. Kao evo vam tramvaj -uzecemo vam sumu i rudu. :D
Last edited by michio on 03/04/2011 11:56, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka

#14 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

nellington wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Tako sam i ja čuo, zato uvijek turam ono navodno :D

A za tramvaje GRAS priču o prvom tramvaju priča svake godine, gebelsovski :D
Izvinjavam se pohitio, pa previdio ovu ključnu riječ ''navodno''.
nellington

#15 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by nellington »

michio wrote:Sve da i jeste prvi ne vidim neki znacaj ako se zna da je u Londonu vec bio metro a i u Budimpesti prije 20 vijeka. Mislim da su to veci inzinjerski poduhvati.

Najvjerovatnije nova vlast htjela da se malo dodvori Bosancima. Kao evo vam tramvaj -uzecemo vam sumu i rudu. :D
Mah, eksperiment sa tramvajem u Carevini i Kraljevini se izvodio u zabiti :D
Max Bunker

#16 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Max Bunker »

nellington wrote:
michio wrote:Sve da i jeste prvi ne vidim neki znacaj ako se zna da je u Londonu vec bio metro a i u Budimpesti prije 20 vijeka. Mislim da su to veci inzinjerski poduhvati.

Ma bilo je o tramvaju i na TVSA, gdje su rekli da je tramvaj upravo u Sarajevo pusten prvi put u rad, da vide kako ce raditi pa ako se pokaze dobrim, onda u ostatku Kraljevine :D
Mr. Brightside

#17 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Mr. Brightside »

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u historiji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada.Trajala je 44 mjeseca, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine.
neki

#18 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by neki »

PipiDugaDevetka wrote:
Tip konstrukcije za most patentirao Ajfel pa je takvih mostova napravljeno vjerovatno stotine po cijelom svijetu, ovaj sarajevski po tom pitanju nije nista poseban, sam Ajfel vjerovatno nije ni znao za njega
coyotdevil

#19 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by coyotdevil »

ev' malo historije ako mognes naci.

http://www.knjige.ba/knjiga.asp?SID=Knj ... int8985404

i mnogi gradovi u bivsoj jugi su imali eiffel-ov most :)

sad cu zvati mythbustere da im prijavim nepresusan rudnik mitova :)

SARAJEVO
michio

#20 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by michio »

GOLFER

#21 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by GOLFER »

E sad nekada sam cuo da je u Sarajevu neka dzamija prva u koju je uvedena el energija i tako osvjetljena... Al davno sam to cuo negdje moram naci izvor da bi bio siguran...
Duhovni Vođa

#22 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Duhovni Vođa »

imal sta zanimljivo o ovom gradu od '84 pa na ovamo? :(
PipiDugaDevetka

#23 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Duhovni Vođa wrote:imal sta zanimljivo o ovom gradu od '84 pa na ovamo? :(
To su najteže godine u h(i)storiji i povijesti Grada, nema ništa zanimljivo, a nema ni koje milionče što prognanih, što ubijenih, raseljenih,...Oporaviti se nećemo za tisuću godina taman da napravimo viseći tramvaj:
Image
terra_incognita

#24 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by terra_incognita »

Debelo Brdo je područje na zapadnom obronku masiva Trebevića iznad Sarajeva. Administrativno pripada općinama Centar i Novo Sarajevo.

Debelo brdo je najznačajnije kao arheološko područje na kojem je nađeno prahistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat. Kao takvo 2005. godine je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Detaljnije informacije o iskopinama i svemu vezanom za ovo drevno naselje imas na panou u opcini centar
Jara

#25 Re: Zanimljive cinjenice o Sarajevu!?

Post by Jara »

Max Bunker wrote:
nellington wrote:

Ma bilo je o tramvaju i na TVSA, gdje su rekli da je tramvaj upravo u Sarajevo pusten prvi put u rad, da vide kako ce raditi pa ako se pokaze dobrim, onda u ostatku Kraljevine :D
Ovo nije prvi put da TVSA griješi ( copy/paste podatke iz neprovjerenih izvora)! Nije Sarajevo imalo prvi tramvaj u evropi i u svijetu, ni ovakav ni onakav. Čak ni na teritoriji ex YU ( Osijek ga je dobio prije).
Post Reply