Zaljubio sam se u Alfu 156

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

digger

Post by digger »

Zadig wrote: meni jaran mehanicar u njemackoj tvrdi da se uopste ne isplati kupovati nova auta :shock:
Vidi moj prethodni prilog.
Slazem se sa jaranom. Na ovom trzistu, ljudi masovno "lease" auto, i nakon tri godine ga vrate. Najveca dozvoljena kilomtraza je 25.000 godisnje. To znaci da je sa 75.000 km taj auto (pod uslovim da nije sjeverno-americki) malte ne tek uhodan. Ujedno, danasnja diagnostika moze da ukaze na moguc problem.

Kada takav kupis, dealer je vec promjenio kocnice i gume, dok je stari korisnik uredno isao na servis ili na pozive od fabrike ako nesto nije bilo u redu. Znaci, dobijas kvalitet uz dobru cijenu.

(Evo ja opet oko mog Subaru: kupio ga sa 80.000 km budzasto preko dilera. Danas ima 190.000 km; promjenio do sada samo gume i prednje CV osovine ($800). Cak i originalni A/C radi!)

Finalni savijet svima od nekoga ko vozi preko 45 godina: mijenjajte ulje i fllter redovno. Jos bolje, mijenjajte nesto ranije, a za svaku promjenu ponesite 1 litar sinteticnog koji se odlicno mijesa sa prirodnim.
Ali ako imate stari auto, ne upotrebljavajte iskljucivo sinteticno--tj. 100%, bez mijesanja za prirodnim--jer isto sushi dihtunge (volim ti ovaj nas jezik).

I na kraju malo pravopisa: neko gore spomenu "novo auto." NOVI auto. Please.
gaius

Post by gaius »

biciklo wrote: A o VW ne želim razgovarati , jer sam se uvjerio na svojoj koži gdje sam na jednom Golfu 3 1.8 samo na održavanje i kvarove tipa benzinska pumpa , pumpa ova , mjerač ovaj , izgubio jedno manje auto .
A izgovor inžinjera u ASI je bio loš kavalitet benzina .
Ko da samo VW pumpadžije sipaju loš benzin.
:?
eh sad jest da je nov.. ali evo u 10 mjeseci i oko 20.000 km na passatu nije bilo ama baš nikakvih kvarova (izuzev pregorene sijalice iznade registracije).. da je servis skup.. bogami jeste.. dvije izmjene ulja po 130 KM (ulje+filter+ruke).. i izmjene filtera (300 KM)..

godinu prije sam vozio polovnog pasata i isto iskustvo.. jednostavno se ne kvari..

eh sad.. ili sam ja dobre sreće ili je dobro auto..
nineac

Post by nineac »

Digger samo da ti kažem da sintetičko ulje se NEMOŽE mješati sa polusintetičkim ili mineralnim i obrnuto. npr. ulje 15W40 se mješa samo sa 15W40 uljem, 10W40 samo sa 10W40 i tako dalje. Ono kada fali ulja toliko d aje šipka suha i obična voda je bolja nego da je karter suh,ali sintetika samo sa sintetikom, inače ništa nisi dobio!
neko iz mase

Post by neko iz mase »

...
zeznuh se
ima nenac pravo, ne mijesaj ulje nikad
Last edited by neko iz mase on 10/05/2005 23:20, edited 1 time in total.
seeker

Post by seeker »

nista, ja samo zelim rec, THUMBS UP!! za alfu....totalno mrak auto.
Anell

Post by Anell »

Alfa ZAKON!
biciklo

Post by biciklo »

Ako vec zelis mijesati ulja(mineralna + sintetika) sto je totalno ne preporucljivo ,bolje ti je da odmah kupis polusintetiku ( mineralna baza + sinteticki aditivi) koju je proizvodjac vec sam formulisao ,nakon dugog istrazivanja itd.
digger

Post by digger »

biciklo wrote:Ako vec zelis mijesati ulja(mineralna + sintetika) sto je totalno ne preporucljivo ,bolje ti je da odmah kupis polusintetiku ( mineralna baza + sinteticki aditivi) koju je proizvodjac vec sam formulisao nakon dugog istrazivanja itd.
Sorry guys, WRONG. Sinteticno ulje se MOZE mijesati.

Ja mislim da je prica o ne mijesanju potekla od onih koji su imali gubitak ulja kada su isto primjenili. Posalo sam jednom davno pismo "Shell-u" za objasnjenje i na isto su odgovorili da je razlog za gubitak ulja u tome sto je sintetika prouzrokovala izgaranje taloga prouzrokovnih postojecim naslagama posebno unutar glave cilindra. Nakon druge ili trece izmjene ulja ovo uglavnom prestaje jer su glava i ventili ocisceni.

U dodatku, svakih otprilike 5 mijenjanja ulja, a momenat prije same promjene, dodajte u postojece ulje 1 litru ili koliko je preporuceno "engine cleaner" i ostavite da vam motor radi na "idle" oko 10-15 minuta. Promjenite ulje i fliter i imacete cist motor bez naslaga na dnu ("sludge in the pan").

Istovremeno, postoji odlicna druga solucija: Liqui-Moly ili "molybden disulfide" aditiv koji je pakovan u otprilike 250 ml konzervi. Na trzistu je vec preko 50 godina.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Mineralna i sintetička ulja nije preporučljivo mješati, ali i to je bolje nego da autu fali ulja. To za litar sintetike prvi put čujem.
nineac

Post by nineac »

Ljudi, mješanje ulja različitih proizvođača nije preporučljivo, ali ako se već mješa onda ide a onom gradacijom koja je već u motoru, npt. 10W40. Tako da se molekularna veza ostvari. Ako naspete u auto 5W40, a imate 10W40, niste ništa postigli, osim ako je autu falilo puno ulja pa niste imali izbora!
To je tačno da sintetička ulja čiste motor!
Post Reply