Vidi moj prethodni prilog.Zadig wrote: meni jaran mehanicar u njemackoj tvrdi da se uopste ne isplati kupovati nova auta :shock:
Slazem se sa jaranom. Na ovom trzistu, ljudi masovno "lease" auto, i nakon tri godine ga vrate. Najveca dozvoljena kilomtraza je 25.000 godisnje. To znaci da je sa 75.000 km taj auto (pod uslovim da nije sjeverno-americki) malte ne tek uhodan. Ujedno, danasnja diagnostika moze da ukaze na moguc problem.
Kada takav kupis, dealer je vec promjenio kocnice i gume, dok je stari korisnik uredno isao na servis ili na pozive od fabrike ako nesto nije bilo u redu. Znaci, dobijas kvalitet uz dobru cijenu.
(Evo ja opet oko mog Subaru: kupio ga sa 80.000 km budzasto preko dilera. Danas ima 190.000 km; promjenio do sada samo gume i prednje CV osovine ($800). Cak i originalni A/C radi!)
Finalni savijet svima od nekoga ko vozi preko 45 godina: mijenjajte ulje i fllter redovno. Jos bolje, mijenjajte nesto ranije, a za svaku promjenu ponesite 1 litar sinteticnog koji se odlicno mijesa sa prirodnim.
Ali ako imate stari auto, ne upotrebljavajte iskljucivo sinteticno--tj. 100%, bez mijesanja za prirodnim--jer isto sushi dihtunge (volim ti ovaj nas jezik).
I na kraju malo pravopisa: neko gore spomenu "novo auto." NOVI auto. Please.