Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

violentjack

Post by violentjack »

POSE... SE NA SVAKOGA KOJI MISLI DRUGACIJE OD MENE

Meni su 2 rodaka bili u logoru jedan u Trnopolju drugi u Omarskoj

Jedan rodak mi je ubijen onako pokupili ga na cesti i streljali..jedan moj rodak znas koliko jednih 21 godinu..od moje stare sestre sin..kako se to kaze..e on je ubijen u Omarskoj..tijelo su mu nasli nakon 12 godina..nazalost moju staru kad nije srcani strefio, kad je cula

Ja ti kazem licno tebi Prenj..ubij me i odsjeci mi ruke kad dodem u Sarajevo ako se na fatim puske kad bude treballo pa nek poginem..boreci se ..nego da mi ti solis o necemu

Za Margaretu isto tako..znas jesam lud i udaren priznam..zeljan sam krvi..mozda mrzim Srbe..ali nakon sto su mi poubijali rodake i oteli zemlju i to sve kad sam bio maloljetan..pa ti skopcaj

Za ostale isto tako vrijedi..do tada nastavi baljezgati po meni..i nemam drustva pa sjedim na netu stalno..osim onda kad ne ucim matematiku..pao sam na popravnom..eto to ti je moj zivot :x :x :x :x
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

double bubble :)
Last edited by LudoALudjiJA on 20/09/2004 15:34, edited 1 time in total.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

margareta wrote:
V wrote:
margareta wrote:Upitajte se GDJE su donacije za Srebrenicu?
Odgovorite pošteno na to pitanje pa se onda retorički borite za
'svoje' ciljeve.
Prenj samo pokušava da bude dovoljno korektan, iskren i pošten,
zalažući se sa svojim stavovima ZA a NE protiv BiH.
Moja najbliža rodica ostala je u trenu bez sina jedinca i opet je dobar prijatelj sa "drugima" koji nisu krivi ni odgovorni za taj zločin.
Opet vas pitam osim što znate da toliko pričate , i raspolažete morem informacija GDJE su SILNE DONACIJE ZA SREBRENICU ?
Uzela ja, izvini omaklo mi se. Obecavam necu vise nikad!
Takav 'odgovor' se može očekivati od takvih 'dušebrižnika' koji samo ko pokvarene ploče ponavljaju godinama istu priču.
OGAVNO LICEMJERJE
Zato više neće vladati nacionalne oligarhije, zbog takvih kao ti
'patriota' na baterije.
margareta, lako je iz vruceg stana (grije ga tvoja pregrijana tastatura umjesto obicnog grijanja) mlatiti gloginje tudjoml... pritkom :D
helem, kad pogledas podrinje od race do foce, pa skontas da su to mali gradovi, gdje je svako svakog znao prije rata (i u ratu), pa skontas koliko je ljudi ubijeno, pa skontas koliko je ljudi moralo ucestvovati u tome, pa onda skontas koliko ih je odgovaralo zbog toga, shvatices da se kod povratnika tamo u vise od 90% slucajeva radi o svakodnevnim susretima sa onim za koje znaju da su ubili, odveli, silovali njihove bliznje...pa ces skontati da ta porodica, tj. taj covjek, koji "nije ucestvovao" predstavlja nista vise do izuzetak koji je tu samo da potvrdi pravilo...zapitaj se ko ima vlast u foci, rogatici, skontaj da kornjace i sad suvereno vladaju cajnicem...pa skontaj razliku izmedju (u stvarnosti) nonsalantnog klicanja parola o zajednickom zivotu i gradjenju komsijskih odnosa i samo jednog pogleda majke koja je izgubila sina oci u oci sa njegovim dzelatom...sta ta zena osjeca? strah, stid, ponizenje zbog likovanja koje je ono sto ona moze procitati iz dzelatovog pogleda...
gradjanska bosna sa vjerskim i drugim slobodama jeste dugorocni interes bosne i nacin njenog opstanka...ali, puno ce vode proteci i barem nekoliko generacija mora doci da bi to bilo moguce...jer, to trenutno ni kratkorocno nije moguce
pa tebi predlazem da odes na kafu sa grbavica70, koji kaze da je bio fin, koji sigurno nije licno ubio nikog tvog, koji kaze da je batka ruzio, dobro se ispricas s njim, date intervju i slikate se, pricate kako se volite i uvijek ste, pa onda nakon tog iskustva samo probaj zamisliti taj gornji susret oci u oci koji sam opisao, pa vidi je li ti jos jaka volja da "licis na bradate i silne momke koji cumez dizu na noge...i vicu (vascijeli dan) parole sto strasno zvuce"
jos je konfucije rekao da se na kraju svakog dana ispravan covjek zapita tri stvari, od kojih je jedna: "da li su danas moja djela bila u skladu sa onim sto propovijedam drugim?"
Prenj

Post by Prenj »

LudoALudjiJa,

niko ne tvrdi da je potreban suzivot sa ubicama. Njima je mjesto (barem) u zatvoru.
Ali obicni ljudi koji nikakvog zla nisu napravili, oni mogu i moraju zajedno zivjeti bez obzira koliko ih malo bilo.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Prenj wrote:LudoALudjiJa,

niko ne tvrdi da je potreban suzivot sa ubicama. Njima je mjesto (barem) u zatvoru.
Ali obicni ljudi koji nikakvog zla nisu napravili, oni mogu i moraju zajedno zivjeti bez obzira koliko ih malo bilo.
Prenj, potpuno se slazem sa tim teorijskim modelom. Kao teorija je super, ali ga stvarnost malo (puno) koriguje. A vec sam objasnio zasto.
Prenj

Post by Prenj »

Citirani clanak i govori samo o tome da teorija nije samo teorija i da obicni, nevini ljudi na kraju mogu da zive zajedno.
"Suzivot" sa zlocincima, to je sasvim druga tema.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Prenj wrote:Citirani clanak i govori samo o tome da teorija nije samo teorija i da obicni, nevini ljudi na kraju mogu da zive zajedno.
"Suzivot" sa zlocincima, to je sasvim druga tema.
Svaciji entuzijazam uvijek izaziva moje simpatije, ali te ipak moram podsjetiti da otici u Focu i piti kafu sa komsijom Krstom "koji nije ucestvovao" znaci na putu do njegove kuce sresti Milana, Radoja, Branka itd...koji jesu ucestvovali u, recimo odvodjenju tvog sina u KP dom, a kojem se tu gubi svaki trag do otkopavanja grobnice 12 godina kasnije, a u njoj nadjes pola kostiju, jer nije sekundarna ni tercijarna, nego kvartarna. Pa ne samo da oni nisu odgovarali za to, jer samo naaaaajkrupnije ribe se neko sjeti da goni, vec ti moras cvikati hoce li te noc progutati zbog njihovog straha da ih ne prijavis. Zato "suzivot" o kom prica taj primjer jeste samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo da takvog suzivota, nazalost, nema. A samo ljudi koji se vrate tamo i u svemu tome nadju neki dublji pozitivni smisao mogu drugim soliti pamet kako je i njihova duznost da to ucine i propagirati taj "suzivot", jer znaju o cemu pricaju. Niko drugi nema pravo da kaze bilo kome kako je izdajnik ili sta slicno zato sto se ne vraca. Ne vjerujem da ne znas da je primjer sa ove teme, nazalost, na veliku zalost, izuzetak.
Sustina je da je svakom povratniku suzivot sa zlocincima stvarnost, a rijetki primjeri ljudi poput tih sa Tjentista samo kap vode u tom okeanu crne stvarnosti.
margareta

Post by margareta »

LudoALudjiJA wrote:
margareta wrote:
V wrote: Uzela ja, izvini omaklo mi se. Obecavam necu vise nikad!
Takav 'odgovor' se može očekivati od takvih 'dušebrižnika' koji samo ko pokvarene ploče ponavljaju godinama istu priču.
OGAVNO LICEMJERJE
'patriota' na baterije.
margareta, lako je iz vruceg stana (grije ga tvoja pregrijana tastatura umjesto obicnog grijanja) mlatiti gloginje tudjoml... pritkom :D
helem, kad pogledas podrinje od race do foce, pa skontas da su to mali gradovi, gdje je svako svakog znao prije rata (i u ratu), pa skontas koliko je ljudi ubijeno, pa skontas koliko je ljudi moralo ucestvovati u tome, pa onda skontas koliko ih je odgovaralo zbog toga, shvatices da se kod povratnika tamo u vise od 90% slucajeva radi o svakodnevnim susretima sa onim za koje znaju da su ubili, odveli, silovali njihove bliznje...pa ces skontati da ta porodica, tj. taj covjek, koji "nije ucestvovao" predstavlja nista vise do izuzetak koji je tu samo da potvrdi pravilo...zapitaj se ko ima vlast u foci, rogatici, skontaj da kornjace i sad suvereno vladaju cajnicem...pa skontaj razliku izmedju (u stvarnosti) nonsalantnog klicanja parola o zajednickom zivotu i gradjenju komsijskih odnosa i samo jednog pogleda majke koja je izgubila sina oci u oci sa njegovim dzelatom...sta ta zena osjeca? strah, stid, ponizenje zbog likovanja koje je ono sto ona moze procitati iz dzelatovog pogleda...
gradjanska bosna sa vjerskim i drugim slobodama jeste dugorocni interes bosne i nacin njenog opstanka...ali, puno ce vode proteci i barem nekoliko generacija mora doci da bi to bilo moguce...jer, to trenutno ni kratkorocno nije moguce
pa tebi predlazem da odes na kafu sa grbavica70, koji kaze da je bio fin, koji sigurno nije licno ubio nikog tvog, koji kaze da je batka ruzio, dobro se ispricas s njim, date intervju i slikate se, pricate kako se volite i uvijek ste, pa onda nakon tog iskustva samo probaj zamisliti taj gornji susret oci u oci koji sam opisao, pa vidi je li ti jos jaka volja da "licis na bradate i silne momke koji cumez dizu na noge...i vicu (vascijeli dan) parole sto strasno zvuce"
jos je konfucije rekao da se na kraju svakog dana ispravan covjek zapita tri stvari, od kojih je jedna: "da li su danas moja djela bila u skladu sa onim sto propovijedam drugim?"
Bijeda na vrata a ljubav kroz prozor, i obratno.
Da su uložene donacije na pravo mjesto danas se mi ne bi gađali istinama i lažima jer bi svako bio ako ne miran, ono barem smiren.
Te priče su vračanje u nazad, a to možemo sve dok imamo politiku koja diktira naše misli i usmjerava ih u svom pravcu.
Razgovarala sam sa masom Srebreničkih majki i svaka koja NE GOVORI pred kamerama me je naučila šta su to BILE i šta su OSTALE njihove patnje i svaka krivi koliko četnike, toliko i naše političare.
Ako mi ne vjeruješ potraži ih u živo jer mnoge žive u Sa. i ONE su ti krunski svjedoci (za do sada) kako su 'zbrinute' od 'svojih', a reci mi kako se vlastodršci drže zajedno i PRIVATNO !?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

margareta wrote: Bijeda na vrata a ljubav kroz prozor, i obratno.
Da su uložene donacije na pravo mjesto danas se mi ne bi gađali istinama i lažima jer bi svako bio ako ne miran, ono barem smiren.
Te priče su vračanje u nazad, a to možemo sve dok imamo politiku koja diktira naše misli i usmjerava ih u svom pravcu.
Razgovarala sam sa masom Srebreničkih majki i svaka koja NE GOVORI pred kamerama me je naučila šta su to BILE i šta su OSTALE njihove patnje i svaka krivi koliko četnike, toliko i naše političare.
Ako mi ne vjeruješ potraži ih u živo jer mnoge žive u Sa. i ONE su ti krunski svjedoci (za do sada) kako su 'zbrinute' od 'svojih', a reci mi kako se vlastodršci drže zajedno i PRIVATNO !?
margareta, sta hoces reci? da kod nas ima korupcije? ma nemoj...nije to tema ove rasprave...dotice se teme, ali vrlo malo i odvodi je u drugom pravcu...slazem se, politika je kurva...prilika stvara lopova...vlast je nepravda radi pravde...ali to je tema korupcija...cini mi se da potenciras da su lopovi u SDA...jesu, svakako, jer su bili na vlasti...ali onda nastavi i reci da je bas za srebrenicu o kojoj pricas i pronevjere od 13 miliona maraka optuzen pred drzavnim sudom Mijat Tuka, koji je iz NHI, SDP-ovog partnera iz vlasti kad su bili na vlasti...politika je kurva, margareta, a ti samo o njoj...politika od ljudi pravi prostitutke...s kim si, takav si, kaze nas narod (ne mislim na prodavanje tijela, vec obraza)...ljepse ti je da klices ekoloske parole, ako nista...juce mi se bila tragikomicna situacija...stao sam autom na semaforu...i preko citavog donjeg svjetla, koje je zeleno, kad se upali (odzgo nadole: crveno, zuto, zeleno :), je nalijepljena SDP-ova neljepnica: "hocu pravdu", na nacin da svjetlo potpuno zaklanja i ugrozava saobracaj...rekao sam svom suvozacu: "hocu ba zeleno!" :D :) ...naravno, idiotizam predizborne propagadne ne zaobilazi nijednu drugu stranku, ali ovo mi je bas ilustrativan primjer...
margareta

Post by margareta »

LudoALudjiJA wrote:
margareta wrote: Bijeda na vrata a ljubav kroz prozor, i obratno.
margareta, sta hoces reci? da kod nas ima korupcije? ma nemoj...nije to tema ove rasprave...dotice se teme, ali vrlo malo i odvodi je u drugom pravcu...slazem se, politika je kurva...prilika stvara lopova...vlast je nepravda radi pravde...ali to je tema korupcija...cini mi se da potenciras da su lopovi u SDA...jesu, svakako, jer su bili na vlasti...ali onda nastavi i reci da je bas za srebrenicu o kojoj pricas i pronevjere od 13 miliona maraka optuzen pred drzavnim sudom Mijat Tuka, koji je iz NHI, SDP-ovog partnera iz vlasti kad su bili na vlasti...politika je kurva, margareta, a ti samo o njoj...politika od ljudi pravi prostitutke...s kim si, takav si, kaze nas narod (ne mislim na prodavanje tijela, vec obraza)...ljepse ti je da klices ekoloske parole, ako nista...juce mi se bila tragikomicna situacija...stao sam autom na semaforu...i preko citavog donjeg svjetla, koje je zeleno, kad se upali (odzgo nadole: crveno, zuto, zeleno :), je nalijepljena SDP-ova neljepnica: "hocu pravdu", na nacin da svjetlo potpuno zaklanja i ugrozava saobracaj...rekao sam svom suvozacu: "hocu ba zeleno!" :D :) ...naravno, idiotizam predizborne propagadne ne zaobilazi nijednu drugu stranku, ali ovo mi je bas ilustrativan primjer...
Nisam diverzantski nikada raspoložena, pa ni sada.Reci mi znaš li možda da neko nije u tvojoj koži tj. autu poslovno il privatno, kako god, znaš li da danas IMA veoma mnogo naroda koji si nema više od jednoga obroka i to siromašnog na dan ? Nemoj mi reči da to nema veze sa politikom, jer češ slagati, a ne treba nam da se lažemo.
Druga stvar propagandni taj propagandni trik sigurno nije razlog zbog kog nečeš glasati za SDP, nego je trik u gornjem dijelu moga texta.
Shvati da nisam ja kriva za kriminal nad bilo kom i imam svu moguču dokumentaciju kojom zorno mogu svakome svijetla obraza prezentirati
moje ratne godine i moja stradanja DJECE , i neka mi niko tu ne petlja
i prodaje demagogiju.Čovječe mene zna pošten Sa. narod pa i oni drugi
i ne bih svoj obraz dala ni za kakva materijalna dobra.Znam da kako kažu istina je 's' đavolom došlo , s' đavolom otišlo'.Nemoj mi još reči da politika nije kriva za postdaytonske patnje osobiti srebreničkih majki, zatim RVI , civilnih žrtava rata itd. KO je onda kriv ? Jesi li ti il' ja'
Samo da još dodam da ne možemo graditi više budučnost na lažima i da će dosta, tj. velika večina naroda ovaj puta glasati za SDP.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

margareta,

slucaj SDP-ove naljpenice sam uzeo zato sto je istinit, svjez i ilustrativan...da je bila SDA ili neka druga naljepnica, isto bih uradio...
svacije je pravo da glasa za koga hoce, jedna glava-jedan glas i ne znam sta se oko toga ima diskutovati
jednako kao sto je svacije pravo da ne misli da je ijedna stranka vrijedna njegovog glasa...sta bi tek rekli o vrijednosti Pavarotijevog glasa? :)
ne kvari bas svaku temu okrecuci je u predizbornu kampanju jedne stranke, jer ima dovoljno takvih politickih tema gdje to mozes raditi

to sto je politika nuznost u svakom drustvu nikako ne mijenja, niti ce ikad, njen kurvinski karakter
zijancer

Post by zijancer »

Prenj wrote:Radovan i ostali i jesu bili u kavezu, od 1945. do 1991. i onda su ih prizvali isti oni koji su poslije navodno branili narod od njih.
Bosnjacki borci protiv suzivota, analizirajte malo geografiju BiH i okolnog komsiluka i sve ce vam biti jasno zasto je suzivot geostrateski interes BiH, cak i ako se zanemare svi ostali ljudski i civilizacijski razlozi koji ljude 'tjeraju' da zive zajedno a koji vama ocito nisu dovoljni.

Svi koji su protiv su prirodni saveznici Radovana Karadzica i njegovih sljedbenika na putu unistenja Bosne i Hercegovine.
Radovan i osTTali ?nece biti da su od45 - do91 bili u kavezu ..tad su samo malkice dremuckali.. onog trena kad su se probudili iz zimskog sna.Tad je trebalo da zavrse u KAVEZU. ali nisu?
najlakse je sada optuzivati neimenovane ONE da su ga prizvali.
i ne govoriti o onima koji su samo cutili i pustili ga da postoji ?!!!
onog trena kada shvatis znacenje rijeci suZivot.. (sto do sada nije bilo slucaj..jer napamet je koristis) .. postace ti jasno u ime cega su bosnjaci toliko puta oprostili Radovana..
do tada ..da nisi vise zucnuo bijednice
V

Post by V »

margareta wrote: Takav 'odgovor' se može očekivati od takvih 'dušebrižnika' koji samo ko pokvarene ploče ponavljaju godinama istu priču.
OGAVNO LICEMJERJE
'patriota' na baterije.
Margareta izvini, ali ti meni ne licis na normalnu osobu.
Daj mi navedi samo jedan razlog zasto bas meni postavljas pitanje o ukradenom novcu?
I sta ti hoce ptriota pod navodnicima? Ja uopste nisam patriota.
focak

#39 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by focak »

Prenj wrote:preneseno sa "Slobodne Evrope" (http://www.danas.org)
Mersija Ožegović, prije dvije godine vratila se u obnovljenu kuću u Tjentištu. Živi sama. Djeca je tek povremeno posjete, tako da jedan dan u životu ove starice izgleda ovako:

„Ujutro popijemo kafu i onda se razilazimo, svako ide svojim poslom. Imamo malo bašte, nečim se zanimamo. Sadimo krompir, grah, svega pomalo posadimo.“

Mersijina najčešća gošća je Zora Dragičević, koja čeka na obnovu kuće u goraždanskom selu Nekopi:

„Posjećujemo se, pijemo kafu, pričamo, pomažemo si.“

Kod povratnika zatičemo i Milenka Matovića. Posebno starijim nanama-povratnicama Milenko donese namirnice iz prodavnice, nacijepa drva ili pomogne u poljoprivrednim radovima:

„Od ovih nena svaka zna da Mišo nije nigdje učestvovao, zato Mišu svi i vole. Mišo zna da ništa nije pogriješio, zato Mišo i ide da im pomogne. Onaj koji je okaljao ruke neće ni ući u neninu kuću.“

Većina ovih ljudi živi od poljoprivrede. U potrazi za poslom mladi odlaze ili ostaju u gradovima, a stariji pokušavaju preživjeti, pomažući jedni drugima. Zora Dragičević:

„Ni kod naše kuće nam nije bilo ovako dobro. Dobro nam je i fino. Ja sam zadovoljna. Kad sutra napravim kuću, ako je napravim kroz godinu dvije i odselim odavde, biće mi žao komšiluk ostaviti.“

Recept za pomirenje, kažu stanovnici Tjentišta, tako je jednostavan:

„Ovaj je rat svakog ugrozio, sinko. Ne samo mene, ovog ili onog. Neko je izgubio brata, neko sina…“

„Ako Srbin, Hrvat i Musliman (Bošnjak, op. pr.) opet ne budu zajedno, ovdje nema sreće. Čitav život smo živjeli zajedno.“

Za razliku od bosanskohercegovačkih političara, Zora i Mersija slažu se u jednom:

„Mi ne možemo živjeti jedni bez drugih. Ko to naređuje, ja ne znam.“

„Ne možemo. Ako se budemo tako kačili, to ne valja ni pet para.“

Zivjelo se u Tjentistu i prije zajdeno pa to bratstvo i jednistvo nesta u jednom danu. Za nestale poklane i zapaljene mjestane Tjentista jos niko ne odgovara, a srbi ostavljeni u jadu i bjedi nemaju druge alternative nego traziti zajdnicki zivot. Sto ti isti nisu stali u odbranu svojih komsija nego su ih licno odvodili u nepoznatom pravcu, cast izuzetcima.
Prenj

Post by Prenj »

Focak,

Izgleda da si ti pobjegao u Sarajevo jos u martu '92 pa ne znas bas dobro prilike u rodnom kraju.
Za tvoju informaciju, narod Tjentista se hrabro branio sve do novembra 1992. kada je zauzeto od strane jakih snaga Vojske Jugoslavije koja se povlacila sa Dubrovackog ratista.
I nije ni na Tjentistu bas sve bilo crno-bijelo.
focak

Post by focak »

Prenj wrote:Focak,

Izgleda da si ti pobjegao u Sarajevo jos u martu '92 pa ne znas bas dobro prilike u rodnom kraju.
Za tvoju informaciju, narod Tjentista se hrabro branio sve do novembra 1992. kada je zauzeto od strane jakih snaga Vojske Jugoslavije koja se povlacila sa Dubrovackog ratista.
I nije ni na Tjentistu bas sve bilo crno-bijelo.
Prenj

nisam pobjegao iz rodnog kraja u martu pa da neznam sta se sve desavala. izisao sam kad i svi ostali i dobro znam kako se to sve odvijalo. Slazem se sa tobom da se narod na Tjentistu hrabro branio, ali nemoj zaboravti da je iz jednog sela za jedan dan odvedeno 20 ljudi kojim se jos trag ne zna a odvele su ih prve komsije.
Cohers

#42 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by Cohers »

V wrote: Margareta: ne lupaj!

Daj otidji jednoj majci u Srebrenicu, Ahmice ili bilo gdje drugdje, kojoj je komsija pobio sinove, muza i jos min. 20 clanova uze i sire obitelji i reci joj da treba otici koni Mari na kahvu i priupitati je treba li joj sta pomoci.
Kada (ako) ponovo dodjes (prezivis) na forum, otipkaj (ako budes imala cime) nam sta ti je ona rekla, pa da nastavimo pricu dalje.
Evo, ovo je izetbegovićevski profiliran recept za uživanje na lovorikama genocida, za koji su isključivo odgovorni Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman i njihove nacističko-fašističke političko-vojne vrhuške. Naravno, njihov osnovni metod je "zavadi, pa vladaj!", koji "V" razvija i grčevito brani tvrdnjom da "je komšija pobio sinove, muza i jos min. 20 clanova uze i sire obitelji".
hAZNADAR

#43 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by hAZNADAR »

Zajednici zivot ili suzivot nema perspketivu ako je u sjeni standarda prosle drzave.

Sva ta prica kako Srbin, Bosnjak, Hrvat zajedno ispijaju kafe, komsije jedni drugima cestitaju blagdane, paze se i govore kako smo svi ljudi,... je stvarno ofucana i naivna. Ista prica i furka je bila napr. u Visegradu pa vidi sta se desilo dan poslije.

Suzivot jedino ima perspektivu ako ne bude vijest gdje se istice nacionalnost i razlicitost kao neki politicki podoban standard. Valjda je privatna stvar ko se sa kime druzi, ko koga voli i postuje,... bez medijskog poziranja.

Licno ne vjerujem u tu varijantu u buducnosti i multietnicnot gdje svi imaju vlast i postuju jedni druge. Sudbina ove drzave je da samo jedan vlada na jednom prostoru - i do tog vladara je koliko ce drugima dopustiti normalan zivot i ravnopravnost. I tu su Bosnjaci realno gledajuci i pored svega - najrelevantniji za to. Multietnicnost i zajednicki zivot je moguc u buducnosti samo tamo gdje su Bosnjaci vlast ili vecina.
tandmand

#44 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by tandmand »

margareta wrote: Ovaj primjer ne bi SMIO biti izuzetak, nego PRAVILO i način života.
KO su TI kojima NIJE u interesu da narodi žive u slozi i zajedništvu ??? :x
KAKO li je samo "teško" odgovoriti na to pitanje ! :x

SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU
- Taj primjer nije izuzetak. Toga ima i bilo je uvijek. Cak je i u nacistickoj Njemackoj bilo jakih prijateljstava medju POJEDINCIMA, izmedju Nijemaca i Jevreja. Ali taj odnos covjeka prema covjeku (na osobnom nivou) ne moze biti mjerodavan, jer je tada politika njemackog naroda bila ona koja je dovela do holokausta a imala je vecinsku podrsku u stanovnistvu.

Da se vratimo na situaciju u BiH. Gore navedeni primjer se moze naci u bilo kojem dijelu BiH, ali to ne moze biti generalno primjer odnosa medju narodima. Republika Srpska je kao politicka tvorevina nastala na teritoriji na kojoj je pocinjen genocid i etnicko ciscenje, te je kako joj i ime kaze "nacionalni entitet" srpskog naroda. Sve te fine komsije kada bi upitali da li su za ukidanje RS, 99% bi ih reklo da nisu.
Pozitivan primjer ce biti kada Bosnjaci u Osnovnim skolama koje ne nose ime "Sveti Sava" budu imali nastavu na bosanskom jeziku a ne srpskom.
Kada policija i inistitucije RS ne budu imale Krsnu Slavu. Kada bar 30% uposlenika u javnim poduzecima i institucijama budu cinili Bosnjaci.
To sto neko komsiji iscijepa drva, donese vode i pomogne uzorati njivu, ne moze biti mjerodavan primjer odnosa medju narodima.
Na kraju krajeva, ko je to od njih za gradjansku BiH bez entiteta? Skoro niko.

Ne treba nikuda dalje ici od Milorada Dodika. Sam tvrdi da je u ratu spasio nekoliko muslimana. Politika koju on vodi je sasvim nesto drugo kada je u pitanju suzivot u BiH.

Glede ovoga:
SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU

Pa u kojem vi paralelnom svemiru zivite? Gdje su ti borci protiv fasizma u RS, gdje su ti partizani i SKOJevci?
Hocete da zamlatite Bosnjake da vjeruju u neku proslost koje nema, u Bratsvo i jedinstvo koje je pokopano u masovnim grobnicama.Takav odnos prema Bosnjacima vrijedja, jer oni su zadnji koji su rusili Jugoslaviju i BJ, te ce isto tako zadnji biti i koji ce je ponovno praviti.
Cekati cemo da Hrvati i Srbi obnove Jugoslaviju, antifasizam, bratstvo i jedinstvo. Ako uspiju u tome onda ce se mozda i Bosnjaci pridruziti.
Tek nakon srpsko-hrvatske obnove bratstva i jedinstva, obratite se Bosnjacima sa parolom: "SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU".
reis1

#45 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by reis1 »

tandmand wrote:
margareta wrote: Ovaj primjer ne bi SMIO biti izuzetak, nego PRAVILO i način života.
KO su TI kojima NIJE u interesu da narodi žive u slozi i zajedništvu ??? :x
KAKO li je samo "teško" odgovoriti na to pitanje ! :x

SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU
- Taj primjer nije izuzetak. Toga ima i bilo je uvijek. Cak je i u nacistickoj Njemackoj bilo jakih prijateljstava medju POJEDINCIMA, izmedju Nijemaca i Jevreja. Ali taj odnos covjeka prema covjeku (na osobnom nivou) ne moze biti mjerodavan, jer je tada politika njemackog naroda bila ona koja je dovela do holokausta a imala je vecinsku podrsku u stanovnistvu.

Da se vratimo na situaciju u BiH. Gore navedeni primjer se moze naci u bilo kojem dijelu BiH, ali to ne moze biti generalno primjer odnosa medju narodima. Republika Srpska je kao politicka tvorevina nastala na teritoriji na kojoj je pocinjen genocid i etnicko ciscenje, te je kako joj i ime kaze "nacionalni entitet" srpskog naroda. Sve te fine komsije kada bi upitali da li su za ukidanje RS, 99% bi ih reklo da nisu.
Pozitivan primjer ce biti kada Bosnjaci u Osnovnim skolama koje ne nose ime "Sveti Sava" budu imali nastavu na bosanskom jeziku a ne srpskom.
Kada policija i inistitucije RS ne budu imale Krsnu Slavu. Kada bar 30% uposlenika u javnim poduzecima i institucijama budu cinili Bosnjaci.
To sto neko komsiji iscijepa drva, donese vode i pomogne uzorati njivu, ne moze biti mjerodavan primjer odnosa medju narodima.

Ne treba nikuda dalje ici od Milorada Dodika. Sam tvrdi da je u ratu spasio nekoliko muslimana. Politika koju on vodi je sasvim nesto drugo kada je u pitanju suzivot u BiH.

Glede ovoga:
SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU

Pa u kojem vi paralelnom svemiru zivite? Gdje su ti borci protiv fasizma u RS, gdje su ti partizani i SKOJevci?
Hocete da zamlatite Bosnjake da vjeruju u neku proslost koje nema, u Bratsvo i jedinstvo koje je pokopano u masovnim grobnicama.Takav odnos prema Bosnjacima vrijedja, jer oni su zadnji koji su rusili Jugoslaviju i BJ, te ce isto tako zadnji biti i koji ce je ponovno praviti.
Cekati cemo da Hrvati i Srbi obnove Jugoslaviju, antifasizam, bratstvo i jedinstvo. Ako uspiju u tome onda ce se mozda i Bosnjaci pridruziti.
Tek nakon srpsko-hrvatske obnove bratstva i jedinstva, obratite se Bosnjacima sa parolom: "SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU".

Brate, odgovaras na post 11 godina star... Margareta se udala, ima dvoje djece, i zivi u Kanadi...
tandmand

#46 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by tandmand »

reis1 wrote: Brate, odgovaras na post 11 godina star... Margareta se udala, ima dvoje djece, i zivi u Kanadi...
Tim jos gore, jer 11 godina neki drugi nas jos ubjedjuju da ce se Tito vratiti.
Image
Post Reply