Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Prenj

#1 Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by Prenj »

preneseno sa "Slobodne Evrope" (http://www.danas.org)
Mersija Ožegović, prije dvije godine vratila se u obnovljenu kuću u Tjentištu. Živi sama. Djeca je tek povremeno posjete, tako da jedan dan u životu ove starice izgleda ovako:

„Ujutro popijemo kafu i onda se razilazimo, svako ide svojim poslom. Imamo malo bašte, nečim se zanimamo. Sadimo krompir, grah, svega pomalo posadimo.“

Mersijina najčešća gošća je Zora Dragičević, koja čeka na obnovu kuće u goraždanskom selu Nekopi:

„Posjećujemo se, pijemo kafu, pričamo, pomažemo si.“

Kod povratnika zatičemo i Milenka Matovića. Posebno starijim nanama-povratnicama Milenko donese namirnice iz prodavnice, nacijepa drva ili pomogne u poljoprivrednim radovima:

„Od ovih nena svaka zna da Mišo nije nigdje učestvovao, zato Mišu svi i vole. Mišo zna da ništa nije pogriješio, zato Mišo i ide da im pomogne. Onaj koji je okaljao ruke neće ni ući u neninu kuću.“

Većina ovih ljudi živi od poljoprivrede. U potrazi za poslom mladi odlaze ili ostaju u gradovima, a stariji pokušavaju preživjeti, pomažući jedni drugima. Zora Dragičević:

„Ni kod naše kuće nam nije bilo ovako dobro. Dobro nam je i fino. Ja sam zadovoljna. Kad sutra napravim kuću, ako je napravim kroz godinu dvije i odselim odavde, biće mi žao komšiluk ostaviti.“

Recept za pomirenje, kažu stanovnici Tjentišta, tako je jednostavan:

„Ovaj je rat svakog ugrozio, sinko. Ne samo mene, ovog ili onog. Neko je izgubio brata, neko sina…“

„Ako Srbin, Hrvat i Musliman (Bošnjak, op. pr.) opet ne budu zajedno, ovdje nema sreće. Čitav život smo živjeli zajedno.“

Za razliku od bosanskohercegovačkih političara, Zora i Mersija slažu se u jednom:

„Mi ne možemo živjeti jedni bez drugih. Ko to naređuje, ja ne znam.“

„Ne možemo. Ako se budemo tako kačili, to ne valja ni pet para.“
margareta

#2 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by margareta »

Prenj wrote:preneseno sa "Slobodne Evrope" (http://www.danas.org)
Mersija Ožegović, prije dvije godine vratila se u obnovljenu kuću u Tjentištu. Živi sama. Djeca je tek povremeno posjete, tako da jedan dan u životu ove starice izgleda ovako:

„Ujutro popijemo kafu i onda se razilazimo, svako ide svojim poslom. Imamo malo bašte, nečim se zanimamo. Sadimo krompir, grah, svega pomalo posadimo.“

Mersijina najčešća gošća je Zora Dragičević, koja čeka na obnovu kuće u goraždanskom selu Nekopi:

„Posjećujemo se, pijemo kafu, pričamo, pomažemo si.“

Kod povratnika zatičemo i Milenka Matovića. Posebno starijim nanama-povratnicama Milenko donese namirnice iz prodavnice, nacijepa drva ili pomogne u poljoprivrednim radovima:

„Od ovih nena svaka zna da Mišo nije nigdje učestvovao, zato Mišu svi i vole. Mišo zna da ništa nije pogriješio, zato Mišo i ide da im pomogne. Onaj koji je okaljao ruke neće ni ući u neninu kuću.“

Većina ovih ljudi živi od poljoprivrede. U potrazi za poslom mladi odlaze ili ostaju u gradovima, a stariji pokušavaju preživjeti, pomažući jedni drugima. Zora Dragičević:

„Ni kod naše kuće nam nije bilo ovako dobro. Dobro nam je i fino. Ja sam zadovoljna. Kad sutra napravim kuću, ako je napravim kroz godinu dvije i odselim odavde, biće mi žao komšiluk ostaviti.“

Recept za pomirenje, kažu stanovnici Tjentišta, tako je jednostavan:

„Ovaj je rat svakog ugrozio, sinko. Ne samo mene, ovog ili onog. Neko je izgubio brata, neko sina…“

„Ako Srbin, Hrvat i Musliman (Bošnjak, op. pr.) opet ne budu zajedno, ovdje nema sreće. Čitav život smo živjeli zajedno.“

Za razliku od bosanskohercegovačkih političara, Zora i Mersija slažu se u jednom:

„Mi ne možemo živjeti jedni bez drugih. Ko to naređuje, ja ne znam.“

„Ne možemo. Ako se budemo tako kačili, to ne valja ni pet para.“
Ovaj primjer ne bi SMIO biti izuzetak, nego PRAVILO i način života.
KO su TI kojima NIJE u interesu da narodi žive u slozi i zajedništvu ??? :x
KAKO li je samo "teško" odgovoriti na to pitanje ! :x

SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU
V

#3 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by V »

margareta wrote:Ovaj primjer ne bi SMIO biti izuzetak, nego PRAVILO i način života.

SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU
Margareta: ne lupaj!

Daj otidji jednoj majci u Srebrenicu, Ahmice ili bilo gdje drugdje, kojoj je komsija pobio sinove, muza i jos min. 20 clanova uze i sire obitelji i reci joj da treba otici koni Mari na kahvu i priupitati je treba li joj sta pomoci.
Kada (ako) ponovo dodjes (prezivis) na forum, otipkaj (ako budes imala cime) nam sta ti je ona rekla, pa da nastavimo pricu dalje.
Prenj

#4 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by Prenj »

V wrote:
margareta wrote:Ovaj primjer ne bi SMIO biti izuzetak, nego PRAVILO i način života.

SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU

Daj otidji jednoj majci u Srebrenicu, Ahmice ili bilo gdje drugdje, kojoj je komsija pobio sinove, muza i jos min. 20 clanova uze i sire obitelji i reci joj da treba otici koni Mari na kahvu i priupitati je treba li joj sta pomoci.
Kada (ako) ponovo dodjes (prezivis) na forum, otipkaj (ako budes imala cime) nam sta ti je ona rekla, pa da nastavimo pricu dalje.
V: ne lupaj!

Ocito nisi citao citirani tekst koji pise o komsijama koji nisu nista zlo ucinili jedni drugima u proteklom ratu i njihovom uspjehu da nakon rata opet zajedno zive.
V

#5 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by V »

Prenj wrote:V: ne lupaj!

Ocito nisi citao citirani tekst koji pise o komsijama koji nisu nista zlo ucinili jedni drugima u proteklom ratu i njihovom uspjehu da nakon rata opet zajedno zive.
Dragi moj, da ti teta V malo nacrta, ja?
U drugom svjetskom ratu, su bila sela, komsije svih vjera i svi se slazili i pazili, pukne rat, i sve drage i lijepe komsije, siluju ili ubiju lijepe i drage komsije druge vjere. Ali ne mari, prodje rat, dogovore se ljudi da se zaborovi, ne ponovilo se i nastave u harmoniji zivjeti, ne sa onim zlocama koji su se igrali anatomije na njima.
Prodje X godina, zivjelo se skupa, jelo, pilo itd, opet duhne dragim i lijepim komsijama da su malo zaboravili anatomiju i da ne bi bilo lose da obnove stivo, i opet su drage i lijepe komsije tu kao pokusni kunici, napominjem, nisu to bile one komsije od prije, nego novi narastaji.
I sada ti hoces, da ja i moje djete (ne bukvalno) i dalje nastavimo tradiciju kunica?? Rekla bih ti nesto, ali mi je rijecnik prefinjen za takvo sto.
V

#6 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by V »

V wrote: Rekla bih ti nesto, ali mi je rijecnik prefinjen za takvo sto.
Mada bi jedno odabij bilo kao sliveno.
Prenj

#7 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by Prenj »

V wrote:

U drugom svjetskom ratu, su bila sela, komsije svih vjera i svi se slazili i pazili, pukne rat, i sve drage i lijepe komsije, siluju ili ubiju lijepe i drage komsije druge vjere. Ali ne mari, prodje rat, dogovore se ljudi da se zaborovi, ne ponovilo se i nastave u harmoniji zivjeti, ne sa onim zlocama koji su se igrali anatomije na njima.
Prodje X godina, zivjelo se skupa, jelo, pilo itd, opet duhne dragim i lijepim komsijama da su malo zaboravili anatomiju i da ne bi bilo lose da obnove stivo, i opet su drage i lijepe komsije tu kao pokusni kunici, napominjem, nisu to bile one komsije od prije, nego novi narastaji.
I sada ti hoces, da ja i moje djete (ne bukvalno) i dalje nastavimo tradiciju kunica?? Rekla bih ti nesto, ali mi je rijecnik prefinjen za takvo sto.
Teta V,

Vidim da je kod tebe Radovan u potpunosti uspio, jer jedini nacin da se Bosna podijeli i jeste bio da se njeni narodi posvadjaju i fizicki razdvoje.
Znaci ti si ZA da se Bosna podijeli?
V

Post by V »

Nisam, da se razumijemo, ali mi je prosto silovanje mozga velicanje i uzdizanje u nebo primjera kao sto je ovaj.
Milion zala, jedno dobro, i niko vise ne vidi zla, vec padaju na sedzdu tom dobru...
Prenj

Post by Prenj »

Komsinice sa Tjentista su veci i daleko uspjesniji borci za ocuvanje Bosne i normalnog zivota u njoj nego svi grlati i krvozedni Bosnjaci- nacionalisti na ovom formu.
Suzivot u Bosni je vijekovima bio jedini nacin opstanka Bosne i njenih naroda.
Cim bude unisten, nestace i Bosne.

Radovanu je to bilo potpuno jasno, sto su primijenjene metode zorno pokazale.
stavrogin

#10 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by stavrogin »

V wrote:

znace psihijatar kako s tobom, ne boj se, samo se prijavi za profesionalnu pomoc.
V

#11 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by V »

stavrogin wrote:znace psihijatar kako s tobom, ne boj se, samo se prijavi za profesionalnu pomoc.
Dragi, takav vid konverzacije je ispod mog nivoa, ili ga promjeni ili prosetaj.
Nebo iznad Sa

Post by Nebo iznad Sa »

Svaka cast V.

Ideju bratstva&jedinstva su Bosnjaci krvavo platili...
Prenj

Post by Prenj »

Nebo iznad Sa wrote:Svaka cast V.

Ideju bratstva&jedinstva su Bosnjaci krvavo platili...
A zahvaljujuci vama kratkovidim budalama, Bosnjaci ce na kraju izgubiti sve i ostati da zive na petini nekadasnje teritorije BiH.
Onda cete moci da pravite cisto drustvo po svojoj volji i imati Fatmira za predsjednika.
margareta

#14 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by margareta »

V wrote:

SMRT FAŠIZMU
SLOBODA NARODU

U pravu si po pitanju stradalnika kojima su pobijene porodice.
Ja sam u Sarajevu izgubila mnogo svojih najbližnjih i djeca su mi ratni stradalnici, ali ne dozvoljavam da to bude razloh da se mrze oni koji se nisu ogriješili u ratu, bez obzira na njihovo ime. Ne lupam nego sam SAMO poštena i NEČU da dozvolim da se tragedijama i stradalnicima manipulira u svrhe optužbi za one časne ljude koji ništa nisu skrivili.
Za Srebreničke majke i Srebrenicu su pokradene silne donacije i zašto ne spominješ to, i ne kažeš otvoreno da su to NAŠI uradili i takve iznose pročardali a do Srebrenice put skoro nedostižan, neprohodan.
Ja sam od sebe dala za Srebrenicu, ali od sada samo direktno u ruke stradalnicima a ne našim dušebrižnicima koji govore jedno a rade deseto.
Ponavljam ti da sam ne jednom dala donaciju za Srebrenicu, i ne pričam o tome dok me neko ne isprovocira, a to su uglavnom oni koji samo pričaju a šta rade da se stanje popravi vidi se iz tvoje priče kako se do Srebrenice ne može doči. Ko je ZA TO KRIV?
violentjack

Post by violentjack »

Kad vidim kakve zalost Prenj oise drago mi je da nisam u Bosni..radije cu zivjeti pod Americkim kamenom..nego da gledam svoje dzelate..kako bi Margareta a i izgleda Prenj vrlo rado uradili
V

#16 Re: Zajednicki zivot poslije rata - primjer sa Tjentista

Post by V »

margareta wrote: U pravu si po pitanju stradalnika kojima su pobijene porodice.
Ja sam u Sarajevu izgubila mnogo svojih najbližnjih i djeca su mi ratni stradalnici, ali ne dozvoljavam da to bude razloh da se mrze oni koji se nisu ogriješili u ratu, bez obzira na njihovo ime. Ne lupam nego sam SAMO poštena i NEČU da dozvolim da se tragedijama i stradalnicima manipulira u svrhe optužbi za one časne ljude koji ništa nisu skrivili.
Za Srebreničke majke i Srebrenicu su pokradene silne donacije i zašto ne spominješ to, i ne kažeš otvoreno da su to NAŠI uradili i takve iznose pročardali a do Srebrenice put skoro nedostižan, neprohodan.
Ja sam od sebe dala za Srebrenicu, ali od sada samo direktno u ruke stradalnicima a ne našim dušebrižnicima koji govore jedno a rade deseto.
Ponavljam ti da sam ne jednom dala donaciju za Srebrenicu, i ne pričam o tome dok me neko ne isprovocira, a to su uglavnom oni koji samo pričaju a šta rade da se stanje popravi vidi se iz tvoje priče kako se do Srebrenice ne može doči. Ko je ZA TO KRIV?
Je li to tema ove besjede? Ili pak nesto drugo?
Prenj

Post by Prenj »

violentjack wrote:Kad vidim kakve zalost Prenj oise drago mi je da nisam u Bosni..radije cu zivjeti pod Americkim kamenom..nego da gledam svoje dzelate..kako bi Margareta a i izgleda Prenj vrlo rado uradili
Violentjack,

Kad ti je tako lijepo "pod Americkim kamenom", sta uopste radis na ovim forumima? Provodis vise vremena no pet aktivnih ucesnika iz Bosne?
margareta

Post by margareta »

Upitajte se GDJE su donacije za Srebrenicu?
Odgovorite pošteno na to pitanje pa se onda retorički borite za
'svoje' ciljeve.
Prenj samo pokušava da bude dovoljno korektan, iskren i pošten,
zalažući se sa svojim stavovima ZA a NE protiv BiH.
Moja najbliža rodica ostala je u trenu bez sina jedinca i opet je dobar prijatelj sa "drugima" koji nisu krivi ni odgovorni za taj zločin.
Opet vas pitam osim što znate da toliko pričate , i raspolažete morem informacija GDJE su SILNE DONACIJE ZA SREBRENICU ?
winetou

Post by winetou »

Fino, samo da ne bude kao u slučaju Hasana od Bostona :-)
violentjack

Post by violentjack »

Nisi cuo ovdje vecina raje ima internet..a buduci da imam dsl line..sto da ne budem

Koliko me pamcenje sluzi ti nonstop trubis o Aliji..pa zato postedi me svega ti

:roll:
V

Post by V »

margareta wrote:Upitajte se GDJE su donacije za Srebrenicu?
'svoje' ciljeve.
Moja najbliža rodica ostala je u trenu bez sina jedinca i opet je dobar prijatelj sa "drugima" koji nisu krivi ni odgovorni za taj zločin.
Opet vas pitam osim što znate da toliko pričate , i raspolažete morem informacija GDJE su SILNE DONACIJE ZA SREBRENICU ?
Uzela ja, izvini omaklo mi se. Obecavam necu vise nikad!
kike

Post by kike »

violentjack wrote:Kad vidim kakve zalost Prenj oise drago mi je da nisam u Bosni..radije cu zivjeti pod Americkim kamenom..nego da gledam svoje dzelate..kako bi Margareta a i izgleda Prenj vrlo rado uradili
Ovo je primjer patriotizma, ugledajte se :D

Ili umirenje savjesti zbog izdaje :?
zijancer

Post by zijancer »

Prenj wrote:Komsinice sa Tjentista su veci i daleko uspjesniji borci za ocuvanje Bosne i normalnog zivota u njoj nego svi grlati i krvozedni Bosnjaci- nacionalisti na ovom formu.
Suzivot u Bosni je vijekovima bio jedini nacin opstanka Bosne i njenih naroda.
Cim bude unisten, nestace i Bosne.
Radovanu je to bilo potpuno jasno, sto su primijenjene metode zorno pokazale.
nista radovanu nije bilo jasno.. osim da smije da radi sta god pozeli..sve dok postoje oni koji ce mu to dopustiti :)
da su bosnjaci ikada bili KRVozedni , mi sada ne bi NI znali da nekakav radovan postoji na ovoj planeti
sto se tice Daleko Vecih BoRaca za Ocuvanje normalnog zivota & suzivota :) zasto nisu stitili Taj suzivot onda kada je trebalo?
i strpali radovana u kavez? hm?
lako je sada piti kafu, igrati se dobrih komsija i brace grim... i optuzivati one koji progovore koju istinitu, za krvozednost
Prenj

Post by Prenj »

Radovan i ostali i jesu bili u kavezu, od 1945. do 1991. i onda su ih prizvali isti oni koji su poslije navodno branili narod od njih.
Bosnjacki borci protiv suzivota, analizirajte malo geografiju BiH i okolnog komsiluka i sve ce vam biti jasno zasto je suzivot geostrateski interes BiH, cak i ako se zanemare svi ostali ljudski i civilizacijski razlozi koji ljude 'tjeraju' da zive zajedno a koji vama ocito nisu dovoljni.

Svi koji su protiv su prirodni saveznici Radovana Karadzica i njegovih sljedbenika na putu unistenja Bosne i Hercegovine.
margareta

Post by margareta »

V wrote:
margareta wrote:Upitajte se GDJE su donacije za Srebrenicu?
'svoje' ciljeve.
Uzela ja, izvini omaklo mi se. Obecavam necu vise nikad!
Takav 'odgovor' se može očekivati od takvih 'dušebrižnika' koji samo ko pokvarene ploče ponavljaju godinama istu priču.
OGAVNO LICEMJERJE
Zato više neće vladati nacionalne oligarhije, zbog takvih kao ti
'patriota' na baterije.
Post Reply