Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- scooter21ba
#76 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
pa taj koji tako razmislja je debil zesci onda je trebao sam napraviti auto od lima motor dodati koji zna u dusu i pici
- madner
#77 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
To je malo teze od odrzavanja auta kao sto je golf 2 ili logan.
Zasto mislis da je Logan duplo jeftiniji od Renola iste klase?
- scooter21ba
#78 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
jer causeskua iz bukuresta placa duplo jeftinije nego nekog zaka u francuskojmadner wrote:To je malo teze od odrzavanja auta kao sto je golf 2 ili logan.
zasto ti placas skupo neku marku a daje isto kao i jeftinija
odgovor BRAND tu je pola cijene u nekim slucajevima
- revolver amidza
#79 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Neelix wrote:jel to boga ti mislis da neko zeli da ima staro auto? kakva je ovo konstatacijascooter21ba wrote: pa tu dolazimo do onoga sto sam naveo znaci autoskole
ti ako se naucis saobracajnoj kulturi onda ces prvo postovati propise i znat ces bar malo koliko je bolje imati novo auto( novo mislim pod ovim 7 godina starosti)
drugo ako imalo brines za sebe ostale i kulturu ganjas neces kupiti auto koje ima vise ulja ispod auta nego u autu nego ces radije ici busom trolom tramvajem i ne zagadjivati okolis i sta ti ja znam
recimo ja sam kupio auto u 21 novo jer sam skupljao pare malo veci kredit i kupio auto novo pouzdano itd itd
zasto jer prvo gledam sebe i svoju sigurnost "zastitu" okolisa a onda i odrzavanje jer je sada lakse odrzavati novo nego polovno (to me ne moze niko ubjediti nek prica ko sta hoce)![]()
drugo, sta imaju autoskole s tim? jel mislis da "trkaci" ne znaju da je ogranicenje 60 u gradu? jel mislis da ne znaju sta znaci kad je puna linija na cesti?
koliko god moje auto staro bilo, ja sam dovoljno savjestan da ne preticem gdje ne smijem, da ne prekoracujem ogranicenje, i gle cuda, ne skrivljujem udese.
savjesnost se uci u kuci a ne u auto skoli.
apsolutno se slazem sa navedenim
- madner
#80 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ali ne placa ga puno vise od Mehmeda iz Turske, koji vrsi montazu Renola, tako da ta teorija ne stoji.scooter21ba wrote:jer causeskua iz bukuresta placa duplo jeftinije nego nekog zaka u francuskojmadner wrote:To je malo teze od odrzavanja auta kao sto je golf 2 ili logan.
Jesi se vozio u Daciji?
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari.
- scooter21ba
#81 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
jeli mislis da je taj trkac prosao sve casove na polaganju i mislis li da je bio bez stele kad je polagao?Neelix wrote:jel to boga ti mislis da neko zeli da ima staro auto? kakva je ovo konstatacijascooter21ba wrote: pa tu dolazimo do onoga sto sam naveo znaci autoskole
ti ako se naucis saobracajnoj kulturi onda ces prvo postovati propise i znat ces bar malo koliko je bolje imati novo auto( novo mislim pod ovim 7 godina starosti)
drugo ako imalo brines za sebe ostale i kulturu ganjas neces kupiti auto koje ima vise ulja ispod auta nego u autu nego ces radije ici busom trolom tramvajem i ne zagadjivati okolis i sta ti ja znam
recimo ja sam kupio auto u 21 novo jer sam skupljao pare malo veci kredit i kupio auto novo pouzdano itd itd
zasto jer prvo gledam sebe i svoju sigurnost "zastitu" okolisa a onda i odrzavanje jer je sada lakse odrzavati novo nego polovno (to me ne moze niko ubjediti nek prica ko sta hoce)![]()
drugo, sta imaju autoskole s tim? jel mislis da "trkaci" ne znaju da je ogranicenje 60 u gradu? jel mislis da ne znaju sta znaci kad je puna linija na cesti?
koliko god moje auto staro bilo, ja sam dovoljno savjestan da ne preticem gdje ne smijem, da ne prekoracujem ogranicenje, i gle cuda, ne skrivljujem udese.
savjesnost se uci u kuci a ne u auto skoli.
ako djetetu das lizalo jer je ukralo nesto od komsije to ce dijete opet isto uraditi jer misli da je ispravno
ako covjek pogresno radi neku stvar poslije nekog vremena pogresna stvar postaje ispravna u glavi tog covjeka bez obzira na znanje o nepravilnosti
davno naucnici tj psiholozi skontali to
zna on da je ogranicenje 60 da je puna ali mu je to ispravno jer ne vidi sankcije za to
- scooter21ba
#82 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
a zasto reno iz turske ima gratis opremu te klimu te ovo te ono znaci da je jeftiniji od onog renoa iz parizamadner wrote:Ali ne placa ga puno vise od Mehmeda iz Turske, koji vrsi montazu Renola, tako da ta teorija ne stoji.scooter21ba wrote:jer causeskua iz bukuresta placa duplo jeftinije nego nekog zaka u francuskojmadner wrote:To je malo teze od odrzavanja auta kao sto je golf 2 ili logan.
Jesi se vozio u Daciji?
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari.
ali ajd nevazno
vozio se u daciji i pristojno auto za nekog kome ne treba linija niti konji da se trka
eh da ova poslovica je samo izgovor za snobove
pusti tu pricu to u pravilu i u realnosti vazi samo za neke stvari ne za sve
- revolver amidza
#83 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
a vidi sad ovo,uzecu primjer iz svoje porodice;
sestra mi je nedavno pocela da radi kao ljekar u jednom manjem mjestu te par puta sedmicno obilazi i radi u podrucnim ambulantama po okolnim selima,i hajde treba joj prevoz sto na posao,sto i kad je na poslu (jer njen vozac ne zeli da zuji okolo u fabia karavan da obidje pacijente,samo do ambulante)a ona kakva je merhametli hoce da obidje i one nepokretne po kucama,dakle auto joj treba,ali kakvo da uzme??
htjede se cura (a tek pocela da radi , oko 9 mj ima) zavaliti u kredit da si uveze nesto do 10 milja,.ja je fino odgovorih i rekoh da cu joj ja probati naci nesto sto bi joj odgovaralo.
to za nju znaci,relativno pouzdano,isto tako dostupno cijenom i lako za odrzavanje,..vec sam mislio da odustanem i posaljem do vraga sve kad mi jesenas iskrsnu golf 2 ,1.6 benzinac 91 godiste,cijena 3.600 KM,..auto u stanju samo takvom .
odvezoh ga na tehnicki,kaze onaj da vec godinama nije vidio dvojku u boljem stanju, sa 2 seta guma na felnama ljetne i zimske, registrovan pola godine bio,original lak,..ma auto kao bombon,ali cijenu covjek nece da spusti,veli vozaj , gledaj probak ali to ti je.dobro,kupim ti ja njoj golfa,..ona pomalo razocarana (jer je cula da to voze papci,da je staro,nesigurno itd) bila.rekoh joj vozaj preko zime,vidi,ako ti se ne svidi,a ti onda sebi kakvu ibizu,pezoa,renaulta ili fiata punta uvezi.
sad je prezadovoljna,veli da joj ne pada na pamet da ga proda,nije joj velik potrosac, zamijenila samo zadnji ispusni lonac,popne se i prodje gdje fabia ne moze,vani na -15 pali kao mina,ne boji se ostaviti ga vani,..kolegica koja je uvezla nelu ibizu stalno visi po servisima itd,.auto jeste staro 17 godina,ali uz kvaliteno odrzavanje ono uopste nije problem na cesti,a tu lovu sto je mislila dati za auto neka cuva za poslije,trenutno joj nista bolje ne treba,i ja nekad uzmem da provozam golfica,..sasvim solidan.
da jos i ovo da dodam,nedavno se javio musterija i davao joj nekih 3.800 ili 4.000 ne znam ni ja da ga kupi
sestra mi je nedavno pocela da radi kao ljekar u jednom manjem mjestu te par puta sedmicno obilazi i radi u podrucnim ambulantama po okolnim selima,i hajde treba joj prevoz sto na posao,sto i kad je na poslu (jer njen vozac ne zeli da zuji okolo u fabia karavan da obidje pacijente,samo do ambulante)a ona kakva je merhametli hoce da obidje i one nepokretne po kucama,dakle auto joj treba,ali kakvo da uzme??
htjede se cura (a tek pocela da radi , oko 9 mj ima) zavaliti u kredit da si uveze nesto do 10 milja,.ja je fino odgovorih i rekoh da cu joj ja probati naci nesto sto bi joj odgovaralo.
to za nju znaci,relativno pouzdano,isto tako dostupno cijenom i lako za odrzavanje,..vec sam mislio da odustanem i posaljem do vraga sve kad mi jesenas iskrsnu golf 2 ,1.6 benzinac 91 godiste,cijena 3.600 KM,..auto u stanju samo takvom .
odvezoh ga na tehnicki,kaze onaj da vec godinama nije vidio dvojku u boljem stanju, sa 2 seta guma na felnama ljetne i zimske, registrovan pola godine bio,original lak,..ma auto kao bombon,ali cijenu covjek nece da spusti,veli vozaj , gledaj probak ali to ti je.dobro,kupim ti ja njoj golfa,..ona pomalo razocarana (jer je cula da to voze papci,da je staro,nesigurno itd) bila.rekoh joj vozaj preko zime,vidi,ako ti se ne svidi,a ti onda sebi kakvu ibizu,pezoa,renaulta ili fiata punta uvezi.
sad je prezadovoljna,veli da joj ne pada na pamet da ga proda,nije joj velik potrosac, zamijenila samo zadnji ispusni lonac,popne se i prodje gdje fabia ne moze,vani na -15 pali kao mina,ne boji se ostaviti ga vani,..kolegica koja je uvezla nelu ibizu stalno visi po servisima itd,.auto jeste staro 17 godina,ali uz kvaliteno odrzavanje ono uopste nije problem na cesti,a tu lovu sto je mislila dati za auto neka cuva za poslije,trenutno joj nista bolje ne treba,i ja nekad uzmem da provozam golfica,..sasvim solidan.
da jos i ovo da dodam,nedavno se javio musterija i davao joj nekih 3.800 ili 4.000 ne znam ni ja da ga kupi
- madner
#84 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
I nisi primjetio nikakve nedostatke i tvrdis da je samo do branda? 
Pa nije nista bolje auto od famozne dvice!
- scooter21ba
#85 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
ma pazi ovo nisam ja za to da se sada sva auta starija od lupam 7 godina odvuku na otpad
normalno da ces naci pristojnih golfova kadeta sta ti ja znam cega sve ne ali kad je redovno odrzavan
i vidis sta sam taj majstor kaze odavno nije vidio znaci takvih golfova skoro da i nema svi ostali su sve samo ne ispravni
znaci golfova na nasim cestama po ispravnosti bi trebalo biti manje nego touarega
a za tu prijateljicu vjerovatno je od nekog svabe koji je kao ovi nasi sa dvicama kupila seata kojem je glavno da on izgleda a ne da je ispravan i prodao joj samo da se rijesi smeca
normalno da ces naci pristojnih golfova kadeta sta ti ja znam cega sve ne ali kad je redovno odrzavan
i vidis sta sam taj majstor kaze odavno nije vidio znaci takvih golfova skoro da i nema svi ostali su sve samo ne ispravni
znaci golfova na nasim cestama po ispravnosti bi trebalo biti manje nego touarega
a za tu prijateljicu vjerovatno je od nekog svabe koji je kao ovi nasi sa dvicama kupila seata kojem je glavno da on izgleda a ne da je ispravan i prodao joj samo da se rijesi smeca
- scooter21ba
#86 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
ja kao suvozac nisam primjetiomadner wrote:I nisi primjetio nikakve nedostatke i tvrdis da je samo do branda?
i dalje tvrdim da brand prodaje proizvod skuplje od drugog iste kvalitete
- madner
#87 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ovo samo citiram ako ikad kazes nesto o autima na ovom forumu.scooter21ba wrote:ja kao suvozac nisam primjetiomadner wrote:I nisi primjetio nikakve nedostatke i tvrdis da je samo do branda?
i dalje tvrdim da brand prodaje proizvod skuplje od drugog iste kvalitete
Brand sigurno igra ulogu, ali da je taj Logan isti po kvalitetu nema teorije da bi neko dao duplo vise samo za brand.
- scooter21ba
#88 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
uvijek cu reci nesto o autima i na ovom i na bilo kojem drugom forumumadner wrote:Ovo samo citiram ako ikad kazes nesto o autima na ovom forumu.scooter21ba wrote:ja kao suvozac nisam primjetiomadner wrote:I nisi primjetio nikakve nedostatke i tvrdis da je samo do branda?
i dalje tvrdim da brand prodaje proizvod skuplje od drugog iste kvalitete![]()
Brand sigurno igra ulogu, ali da je taj Logan isti po kvalitetu nema teorije da bi neko dao duplo vise samo za brand.
igra ulogu i to veliku ali nije bas ni duplo kao sto ti kazes jer uzmi daciu logan i renoa clia razlika je u 5 milja mozda a to nije duplo
- Neelix
#89 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
opet, to nema veze sa auto skolomscooter21ba wrote: savjesnost se uci u kuci a ne u auto skoli.
jeli mislis da je taj trkac prosao sve casove na polaganju i mislis li da je bio bez stele kad je polagao?
ako djetetu das lizalo jer je ukralo nesto od komsije to ce dijete opet isto uraditi jer misli da je ispravno
ako covjek pogresno radi neku stvar poslije nekog vremena pogresna stvar postaje ispravna u glavi tog covjeka bez obzira na znanje o nepravilnosti
davno naucnici tj psiholozi skontali to
zna on da je ogranicenje 60 da je puna ali mu je to ispravno jer ne vidi sankcije za to
ali ima sa policijom. i apsolutno se slazem u tome. eto onog retardiranog maloljetnika sto je ubio njemicu neki dan opet uhvatili da vozi bez vozacke. i kazu u zakonu ne postoji clan koji bi mu zabranio polaganje vozackog. pa IZMIJENITE ZAKON jebo vas on.
-
Mezzo-x
#90 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefe
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 03:56, edited 1 time in total.
- scooter21ba
#91 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
znam da su presisalo ovaj moj post je bio ironicanMarmelan wrote:E, burazeru nas Rumuni presisase 200km/h.scooter21ba wrote:super ajmo onda izvoziti ova auta u rumunijuMarmelan wrote:Taj zakon je glupost.........evo vidim ovdje u Njemackoj Rumuni pokupovase sve sta ima 4 tocka ( golfove II, opele, renoe, sve,sve), ne pitaju posto je, oni su otvorili granice za sve vrste vozila, nema veze koja godina proizvodnje.
To je Rumunima super, jer mogu kupiti golfa 3 iz `93-`94 god. za 1000€, a Njemcima jos bolje, jer se rijesavaju starih automobila koji su ovdje skupi za odrzavanje ( porez na auto, ucestale popravke...) a i nisu dobri za prirodu ( tu je Njemacka politika veoma ostra).
Sta fali da otvore bosanske granice za uvoz vozila iz inostranstva, pa da se i mi malo `obnovimo`.
Nasi politicari samo misle na te besmislene poreze na svaku glupost, carine i potplati tamo, potplati vamo ( meni uzese 100€ za `kafu`na carini za jedan dokument koji nisam ni trebao) dok sam auto prijavio na nase tablice morao sam potplatiti pola Bos. Gradiske.
Dok mi izmisljamo poreze i Bosnu vracamo u 20 vijek, Rumuni, Cesi, Madjari beru plodove Evropske unije, a mi smo za njih prije 20 god. bili Evropa.
-
lamija_SA
#92 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ne valja nijedan!fighter_rx wrote:Jeli bolji Golf iz 85god. koji se vozi 10-12 godina po BiH cestama (rupama, grbama) ili Golf iz 92 koji je vozen po Njemackoj ili Austriji gdje su tehnicki pregledi pono stroziji nego nasi.lamija_SA wrote:Ne mislim da je zakon "glup", odnosno loš, ali bi ga trebalo modificirati kako bi se postigao željeni efekat. Možda bi granicu trebalo pomjeriti na 10 godina. A generalno nisam za to da uvozimo neke golfove iz 92.
Tehnički pregled se neozbiljno shvaća u ovoj zemlji i mišljenja sam da "u tom grmu leži zec".
Na kraju krajeva, ja radije ne bih vozila, nego da vozim tehnički neispravan automobil i tako ugrozim i svoj i tuđi život.
- madner
#93 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Meni je pravo krivo, mogao bi covjek kupit za nekih 12 hiljada drugo sportsko auto kad hoce da malo uziva.
- templar31
#94 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ogranicenje uvoza je dobra stvar, samo starnosna granica treba biti 10 god. zbog kupovne mogucnosti vecine BH gradjana.
Ipak, ioko je limit 7. godina u mom naselju ima auta pa bar 30% vise nego 2000. godine. Nemas gdje parkinga nac u naseljima tipa Grbavica, Aipasino... gdje si tamo '98. mogao birat gdje ces parkirat.
Sistem otvorenog uvoza kakav je bio '96 i '97. nije dobra solucija, jer puno bh gradjana voli da vozi "pa makar i nazor" pa bi se povecao broj kokuza koji skupe 1000 KM za auto, a nemaju gumu da promijene, i takvi su ti i potencijalna opasnost na cesti a da ne govorim o zagadjenju i natrpavanju stranog auto-otpada u nasoj zemlji.
Dakle, kompromis je-da ograničenje, ali starosni limit od 10 god. jer danas je prosjecnom gradjaninu, a ja cak imam natprosjecna primanja, teko priustiti auto srednje ili vise klase zato sto su ta auta i kad su stara 7. god po 25 000 KM i vise, pa smo gotovo osudjeni na Corse, Ibize i nenadmasni Golf IV.
Ipak, ioko je limit 7. godina u mom naselju ima auta pa bar 30% vise nego 2000. godine. Nemas gdje parkinga nac u naseljima tipa Grbavica, Aipasino... gdje si tamo '98. mogao birat gdje ces parkirat.
Sistem otvorenog uvoza kakav je bio '96 i '97. nije dobra solucija, jer puno bh gradjana voli da vozi "pa makar i nazor" pa bi se povecao broj kokuza koji skupe 1000 KM za auto, a nemaju gumu da promijene, i takvi su ti i potencijalna opasnost na cesti a da ne govorim o zagadjenju i natrpavanju stranog auto-otpada u nasoj zemlji.
Dakle, kompromis je-da ograničenje, ali starosni limit od 10 god. jer danas je prosjecnom gradjaninu, a ja cak imam natprosjecna primanja, teko priustiti auto srednje ili vise klase zato sto su ta auta i kad su stara 7. god po 25 000 KM i vise, pa smo gotovo osudjeni na Corse, Ibize i nenadmasni Golf IV.
- madner
#95 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Jah, a sta je sa nama koji hoce auto staro 20 godina koje vrijedi vise od pola, ibize, corse...?
Treba uvesti pravi tehnicki pregled, pa uvozi sta hoces.
-
lamija_SA
#96 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Upravo tako scooter.scooter21ba wrote:ako nema para koji qurac kupuje auto ondafighter_rx wrote:Mislim da je zakon cista glupost. Jer vecina građana u BiH nije u mogucnosti odvojiti novac za novo ili auto mlađe od 7 god. i zato su primorani voziti auta koja su vec uveliko dala sve od sebe.Moje misljenje je da taj zakon treba ukinuti jer bi se tim otvorila mogucnost da se uvezu koliko toliko mlađa i ispravnija.A u svakom slucaju treba povecati kontrole na tehnicki pregledima ili uvesti da auta koja pređu 10god.starosti trebaju ici dva puta godisnje na tehnicki pregled.
sto ti nemas avion pa makar i onu cessnu ?
Kad smo vec kod aviona, zamisli (radi usporedbe)da BH Airlines, s obzirom na ekonomsku situaciju uvede avione iz 40-ih u upotrebu! I to pojasni, "Fino su očuvani, Njemci su ih čuvali. Znate kakvi su Njemci."
Hocu da kažem da je prekomjerno staro auto, istrošeno auto koje može ugroziti saobraćaj. Pa makar ga i japanci čuvali i vozili samo po lijepom vremenu.
Da ne ulazim sad u razna zagađenja zraka! Šta sad Njemačka djeca moraju udisati čist zrak, a moja ne!
Ne smijemo dopustiti da postanemo auto otpad Evrope.
-
lamija_SA
#97 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Kao što sam ranije rekla "u tom grmu leži zec"! Naš tehnički je neozbiljan!madner wrote:Jah, a sta je sa nama koji hoce auto staro 20 godina koje vrijedi vise od pola, ibize, corse...?
-
vnm
#98 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
nisi potpuno u pravu. zamisli da neko kaze: "u slucaju da vozilo prouzrokuje sudar zbog tehnicke neispravnosti, onda ce osoba koja je vrsila i potpisala tehnicki pregled biti kaznjena sa...". normalno da je neozbiljan kad ga ne ocekuju nikakve posljedice. sjedi ispija kafu i prima platu za to.lamija_SA wrote:Kao što sam ranije rekla "u tom grmu leži zec"! Naš tehnički je neozbiljan!
a to sto bi on trebao da razmislja o tome kako je upropastio ili uzeo neciji zivot, mozes komotno okaciti macku o rep. budimo realni.
- scooter21ba
#99 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
kontam predlazu izmjeniti zakon
ma mogu ga ovdje mjenjati svaki dan kad ga niko ne postuje
ima zakon i sada pa ga niko ne postuje
jutros fino sjeo u trmavaj i brojim auta na cesti u jednom trenutku prodje val od nekih 15 automobila samo vozac u autu a to je dovoljno da naprave guzvu u 3 trake po 5 automobila a zamislite koliko je takvih
jos sam trebao ja i jos pola tramvaja tako jer je granica pomjerena jos vise pa ne bi stigli na posao ni sljedeci radni dan a ne taj dan
ma mogu ga ovdje mjenjati svaki dan kad ga niko ne postuje
ima zakon i sada pa ga niko ne postuje
jutros fino sjeo u trmavaj i brojim auta na cesti u jednom trenutku prodje val od nekih 15 automobila samo vozac u autu a to je dovoljno da naprave guzvu u 3 trake po 5 automobila a zamislite koliko je takvih
jos sam trebao ja i jos pola tramvaja tako jer je granica pomjerena jos vise pa ne bi stigli na posao ni sljedeci radni dan a ne taj dan
- sinus
#100 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
A šta mislite kada bi policija zaustavljala vozače i vozačice pa im fino na licu mjesta zadaju test iz saobraćaja, pa ako ne uradiš,što bi rekli ne nuliraš fino te isključi iz saobraćaja jer ne poznaješ propise, znakove, raskrsnice itd.
Ili kada bi na licu mjesta postavili par prepreka da ih vozač premosti, pa ako ne uradi to odmah isključiti nesposobnog vozača iz saobraćaja
Ili kada bi testirali na licu mjesta parkiranje između automobila pa ako ne zna da ga odmah isključe iz saobraćaja jer je nesposoban ( tako je meni na vratima debil udubljenje napravio ) itd.
Ja mislim da bi tako najviše uradili na sigurnosti u saobraćaju. Isto kao u prirodi najjači opstaju, pa tako i ovdje najsposobniji imaju privilegiju da voze.
------------------------------------------------------------
Svaki automobil ( tehnički ispravan ) bilo kojeg godišta može da sigurno preveze putnike od tačke A do tačke B.
Udes na cesti, neko naglo zakočio itd ako se pridžavaš ograničenja brzine i držiš potrebno odstojanje od vozila ispred sebe sigurno ćeš se zaustaviti tako da ne ugroziš sebe i ostale u saobraćaju.
Najveći uzrok nesreća na cesti su 1) ljudi 2) ljudi 3 ljudi 4) neispravna auta 5) loši putevi
Nama treba EDUKACIJA vozača, a ne preseravanje malog broja sretnika koji imaju mogućnost da voze Nova ili Novija auta. Igrom slučaja vrlo često vozim relaciju M17 i vidio sam masu udesa. Na žalost masovno su ih prouzrokovala Novija auta koja su iz "neutvrđenih" razloga prešla na suprotnu stranu.
Šta sam to ja bolji od onog koji vozi staro auto, i zar sam ja važniji u saobraćaju od njega i zar imam isključivo pravo na vozilo, a on ne? Malo licemjerno izgleda...Sve dok neko vozi tehnički ispravno auto i ponaša se u saobraćaju kako treba apsulutno mi ne smeta da li mu auto ima 3 ili 33 godine.
P.S
Baš me zanima statistički koliko je udesa bilo iz razloga što je na autu otpao točak, zaglavio volan ili tako nešto, a koliko zato što je debil sjedio za volanom...Ako neko zna taj podatak bilo bi dobro da ga postavi da vidimo uzroke nesigurnosti u saobraćaju...Mada mislim da ovaj drugi razlog bi daleko premašio tehničku prirodu.
Ili kada bi na licu mjesta postavili par prepreka da ih vozač premosti, pa ako ne uradi to odmah isključiti nesposobnog vozača iz saobraćaja
Ili kada bi testirali na licu mjesta parkiranje između automobila pa ako ne zna da ga odmah isključe iz saobraćaja jer je nesposoban ( tako je meni na vratima debil udubljenje napravio ) itd.
Ja mislim da bi tako najviše uradili na sigurnosti u saobraćaju. Isto kao u prirodi najjači opstaju, pa tako i ovdje najsposobniji imaju privilegiju da voze.
------------------------------------------------------------
Svaki automobil ( tehnički ispravan ) bilo kojeg godišta može da sigurno preveze putnike od tačke A do tačke B.
Udes na cesti, neko naglo zakočio itd ako se pridžavaš ograničenja brzine i držiš potrebno odstojanje od vozila ispred sebe sigurno ćeš se zaustaviti tako da ne ugroziš sebe i ostale u saobraćaju.
Najveći uzrok nesreća na cesti su 1) ljudi 2) ljudi 3 ljudi 4) neispravna auta 5) loši putevi
Nama treba EDUKACIJA vozača, a ne preseravanje malog broja sretnika koji imaju mogućnost da voze Nova ili Novija auta. Igrom slučaja vrlo često vozim relaciju M17 i vidio sam masu udesa. Na žalost masovno su ih prouzrokovala Novija auta koja su iz "neutvrđenih" razloga prešla na suprotnu stranu.
Šta sam to ja bolji od onog koji vozi staro auto, i zar sam ja važniji u saobraćaju od njega i zar imam isključivo pravo na vozilo, a on ne? Malo licemjerno izgleda...Sve dok neko vozi tehnički ispravno auto i ponaša se u saobraćaju kako treba apsulutno mi ne smeta da li mu auto ima 3 ili 33 godine.
P.S
Baš me zanima statistički koliko je udesa bilo iz razloga što je na autu otpao točak, zaglavio volan ili tako nešto, a koliko zato što je debil sjedio za volanom...Ako neko zna taj podatak bilo bi dobro da ga postavi da vidimo uzroke nesigurnosti u saobraćaju...Mada mislim da ovaj drugi razlog bi daleko premašio tehničku prirodu.