Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- potpuni stranac
#1 Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
dakle, kada se pripremao zakon o zabrani uvoza vozila starijih od 7 godina govorili su da će to podmladiti vozila koja se voze u bih, da će time povećati sigurnost na cestama.............bla, bla......
i sta su postigli: postarali su prosjek starosti vozila, i to drastično. sjećam se da sam, dok se moglo slobodno uvoziti, za 5-6000 km mogao kupiti auto starosti 8-9 godina, a danas za te iste pare 18-19. g staro auto. interesantno je da u bih niko ne prati učinak regulative te eventualno izmjenu iste ukoliko se pokaže da ne valja, što je u ovom slučaju više nego očigledno. primjetio sam da su od ove zabrane jedino profitirali autootpadi.
komentar?????????????????????????????????
i sta su postigli: postarali su prosjek starosti vozila, i to drastično. sjećam se da sam, dok se moglo slobodno uvoziti, za 5-6000 km mogao kupiti auto starosti 8-9 godina, a danas za te iste pare 18-19. g staro auto. interesantno je da u bih niko ne prati učinak regulative te eventualno izmjenu iste ukoliko se pokaže da ne valja, što je u ovom slučaju više nego očigledno. primjetio sam da su od ove zabrane jedino profitirali autootpadi.
komentar?????????????????????????????????
- Bakir1
#2 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
ma kod nas je vecina zakona prepisana iz zemalja u okruzenju,pa tako i ovaj kad se uvodio nije se razmisljalo o posljedicama istog,jer se omogucio uvoz i prodaja slabijih i tehnickih zastarjelih automobila,nasuprot vozilima koja su starija od tih 7 godina i koja se ne mogu uvuci u BiH.
valjda su zakljucili kako ce standard porasti pa cemo kao i hr gutati oko 80.000 novih automobila godisnje,sto vidimo da nije.
u principu jedini modus koji bi bio operativan bi bio da se omoguci uvoz starijih od 7 godina ali u skladu sa time proporcionalno povecavaju porezi i carine na uvoz istih,pa ko voli nek izvoli ako smatra da se isplati uvoz automobila iz 95 i za njega mu se isplati dati 1000 EUR,pa na tu cijenu platiti 50% carina i doprinosa neka izvoli,ja prvi bi se kupio auto za kojim mastam jer ih u bih nema,pa su sve grobovi itd.
jedino mi ostaje da cekam da taj auto napuni 30 godina pa da ga mogu uvuci.
valjda su zakljucili kako ce standard porasti pa cemo kao i hr gutati oko 80.000 novih automobila godisnje,sto vidimo da nije.
u principu jedini modus koji bi bio operativan bi bio da se omoguci uvoz starijih od 7 godina ali u skladu sa time proporcionalno povecavaju porezi i carine na uvoz istih,pa ko voli nek izvoli ako smatra da se isplati uvoz automobila iz 95 i za njega mu se isplati dati 1000 EUR,pa na tu cijenu platiti 50% carina i doprinosa neka izvoli,ja prvi bi se kupio auto za kojim mastam jer ih u bih nema,pa su sve grobovi itd.
jedino mi ostaje da cekam da taj auto napuni 30 godina pa da ga mogu uvuci.
- Better Man
#3 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
U BiH treba uvesti rigorozne kontrole kuća koje se bave tehničkim pregledima vozila. Ako se ustanovi da je jedna kuća za tehnički pregled dala papire vozilu koje je neispravno da se može registrovati, odnosno da je ispravno tu kuću treba trajno zatvvoriti, bez mogučnosti da se ikada više bave tim poslom i uz to da plate kaznu od min. 50 hiljada KM. A neispravno vozilo treba trajno isključit iz saobraćaja. samo ovako bi se mogli riješti otpada iz Evrope koji se uvozi u BiH. I da dodam što neko spomenu, a to je da na polovna vozila treba uvesti duplo veče poreze i carine nego na nova vozila.
-
sabanss
#4 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ima vise razloga zasto taj zakon nije dao rezultati, jedan od njih je i nekvalitetan (nepostojeci) tehnicki pregled.
Osim toga imamo i apsurd zakonu da registracija novog vozila kosta vise nego registracija starog. Mislim da nas i drzava podstice da vozimo 15 i vise godina stara auta, bez obzira na zagadjenje, potrosnju, bezbjednost u saobracaju i tako... Naserem mu se usta ko ovakve zakone donosi i potpisuje.
Osim toga imamo i apsurd zakonu da registracija novog vozila kosta vise nego registracija starog. Mislim da nas i drzava podstice da vozimo 15 i vise godina stara auta, bez obzira na zagadjenje, potrosnju, bezbjednost u saobracaju i tako... Naserem mu se usta ko ovakve zakone donosi i potpisuje.
- VR6
#5 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Taj zakon je odpocetka pomalo glup, al mozda je jedini upotrebljiv u ovoj sadasnjoj situaciji. Ima i izuzetno finih starih auta, to bi trebalo dobru kontrolu na ulazu u drzavu uvesti, ne smijes trule ni hrdjave aute uvoziti i jos neka pravila ispisati. Pa kad hoces nesto starije, pregleda ti detaljno svaki dio auta i tek tada ga mozes uvesti. Tad oni krsevi sa otpada se i ne bi mogli uvoziti. Il bilo bi mnogo realnije, granicu starosti na 10 godina pomjeriti, tu bi se vec za fine pare moglo uvesti neko auto.
- potpuni stranac
#6 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
to ti je isto ko da kažeš da bolesnog čovjeka ne treba liječiti već ubiti. smiješno mi je uvoditi nove namete građanima u situaciji kad pola stanovništva nema nikakvih primanja. svi se bave novim nametima a niko ne razmišlja o povećavanju zaposlenosti, odnosno baviti se posljedicom a ne uzrokom je u startu osuđeno na neuspjeh. kada bi nezaposlenost bila 5%, a prosječna plata 1500 eura, prvi bi bio za ovakve zakone.Better Man wrote:U BiH treba uvesti rigorozne kontrole kuća koje se bave tehničkim pregledima vozila. Ako se ustanovi da je jedna kuća za tehnički pregled dala papire vozilu koje je neispravno da se može registrovati, odnosno da je ispravno tu kuću treba trajno zatvvoriti, bez mogučnosti da se ikada više bave tim poslom i uz to da plate kaznu od min. 50 hiljada KM. A neispravno vozilo treba trajno isključit iz saobraćaja. samo ovako bi se mogli riješti otpada iz Evrope koji se uvozi u BiH. I da dodam što neko spomenu, a to je da na polovna vozila treba uvesti duplo veče poreze i carine nego na nova vozila.
Last edited by potpuni stranac on 08/07/2008 07:39, edited 1 time in total.
- potpuni stranac
#7 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
konačno i jedan smislen post.VR6 wrote:Taj zakon je odpocetka pomalo glup, al mozda je jedini upotrebljiv u ovoj sadasnjoj situaciji. Ima i izuzetno finih starih auta, to bi trebalo dobru kontrolu na ulazu u drzavu uvesti, ne smijes trule ni hrdjave aute uvoziti i jos neka pravila ispisati. Pa kad hoces nesto starije, pregleda ti detaljno svaki dio auta i tek tada ga mozes uvesti. Tad oni krsevi sa otpada se i ne bi mogli uvoziti. Il bilo bi mnogo realnije, granicu starosti na 10 godina pomjeriti, tu bi se vec za fine pare moglo uvesti neko auto.
-
Rambo-Amadeus
#8 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Meni personalno je najinteresantnija situacija da uskoro (a mozda vec i sad) neces moci uvesti auto koje ispunjava najvise evropske standarde sigurnosti i emisije stetnih materija, samo sto je staro 7 godina? To se narocito odnosi na ove jace marke kao sto su Mercedes, Audi, BMW isl. koje su davno ispred ostalih ostvarili, pa i premasili te standarde, a eto ispade da za nas nisu dovoljno dobra, sto je apsurd ako se pogleda kakvim se sve autima u BiH daje saobraćajna dozvola...
Zivimo u zemlji apsurda, i ne treba se previse cuditi
Zivimo u zemlji apsurda, i ne treba se previse cuditi
- CLIO
#9 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
potpuni stranac wrote:konačno i jedan smislen post.VR6 wrote:Taj zakon je odpocetka pomalo glup, al mozda je jedini upotrebljiv u ovoj sadasnjoj situaciji. Ima i izuzetno finih starih auta, to bi trebalo dobru kontrolu na ulazu u drzavu uvesti, ne smijes trule ni hrdjave aute uvoziti i jos neka pravila ispisati. Pa kad hoces nesto starije, pregleda ti detaljno svaki dio auta i tek tada ga mozes uvesti. Tad oni krsevi sa otpada se i ne bi mogli uvoziti. Il bilo bi mnogo realnije, granicu starosti na 10 godina pomjeriti, tu bi se vec za fine pare moglo uvesti neko auto.
Sve je to OK ali u nasoj kriminogenoj drzavi mafija bi uvijek nasla nacina i potplatila da auto prodje kao ispravno iako to nije. Pogledajte stanje na tehnickom pregledu,jednostvano svaki krš može proći na tehničkom pregledu. Mislim da bi ipak najbolja opcija (ako ništa ono bar zbog sigurnosti na putevima) bila da nas država stimuliše nekim olakšicama da kupujemo nova ili novija vozila.
- CLIO
#10 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Sto se tice samog naslova teme: mislim da su efekti nikakvi a kontraefekata ima mali milion.
Imamo situaciju da nasi autootpadi prodaju u dijelove mnogo bolja vozila od onih koje mi vozimo po našim cestama.
Imamo situaciju da nasi autootpadi prodaju u dijelove mnogo bolja vozila od onih koje mi vozimo po našim cestama.
- potpuni stranac
#11 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
to je zato što su auta starosti 7-10 godina drastično poskupila uvođenjem ove zabrane. 1999 za 6000km sam kupio auto staro nekih 9 godina, danas za te pare mogu kupiti auto staro 20-ak godina.CLIO wrote:Sto se tice samog naslova teme: mislim da su efekti nikakvi a kontraefekata ima mali milion.
-
Judge_Dread
#12 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:03, edited 2 times in total.
- atko
#13 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Neznam samo zasto izdvojite jednu kap iz mora i o njoj diskutujete ko da je to jedini problem... sve je naopako i truhlo u drzavi bosanskoj.
Nas mentalitet je takav i slabo nam ko moze pomoci... nasi ljudi bi najradije da opstina djeli kakve subvencije od po 1000KM za kupovinu i uvoz razjebanog auta starog (15 godina, pa sta fali kad su nasa vec usla u trecu deceniju golfovi po 22 godine ko lampa ocam') ... sreci nebi bilo kraja... i ako moze kakve socijale dok traje nezaposlenost... ma i ovi sto rade bi poceli davati otkaze...
Nemoj slucajno da se obrazujemo i da radimo ... nekad prije je sve bilo drzavno... e vidis sad ni drzava vise nije drzavna.
I sta tu jedan zakon moze pomoci, kad npr "ugledni" biznismen uveze 1000 desnih cipela i pitaju ga sta je ovo, pa to su testni uzorci znate... naravno na susjednom prelazu je preslo i 1000 lijevih "testnih" uzoraka... tako ulaze i shasije auta a ostali dijelovi na susjednom prelazu a svi ostali potrebni pecati se kupuju lahko kad se auto sklopi
Nas mentalitet je takav i slabo nam ko moze pomoci... nasi ljudi bi najradije da opstina djeli kakve subvencije od po 1000KM za kupovinu i uvoz razjebanog auta starog (15 godina, pa sta fali kad su nasa vec usla u trecu deceniju golfovi po 22 godine ko lampa ocam') ... sreci nebi bilo kraja... i ako moze kakve socijale dok traje nezaposlenost... ma i ovi sto rade bi poceli davati otkaze...
Nemoj slucajno da se obrazujemo i da radimo ... nekad prije je sve bilo drzavno... e vidis sad ni drzava vise nije drzavna.
I sta tu jedan zakon moze pomoci, kad npr "ugledni" biznismen uveze 1000 desnih cipela i pitaju ga sta je ovo, pa to su testni uzorci znate... naravno na susjednom prelazu je preslo i 1000 lijevih "testnih" uzoraka... tako ulaze i shasije auta a ostali dijelovi na susjednom prelazu a svi ostali potrebni pecati se kupuju lahko kad se auto sklopi
- Alfons Kauders
#14 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
aha, znaci treba ljudima pustiti da voze neispravna auta i ugrozavaju ostale ucesnike u saobracaju... zato jer su siromasni ? pa eto, nemam ni ja para za avion, pa ga necu sklepat od ostataka sa oblizinje aerodroma i pokusat letit u njemu... jebo ba tu pricu...potpuni stranac wrote:to ti je isto ko da kažeš da bolesnog čovjeka ne treba liječiti već ubiti. smiješno mi je uvoditi nove namete građanima u situaciji kad pola stanovništva nema nikakvih primanja. svi se bave novim nametima a niko ne razmišlja o povećavanju zaposlenosti, odnosno baviti se posljedicom a ne uzrokom je u startu osuđeno na neuspjeh. kada bi nezaposlenost bila 5%, a prosječna plata 1500 eura, prvi bi bio za ovakve zakone.Better Man wrote:U BiH treba uvesti rigorozne kontrole kuća koje se bave tehničkim pregledima vozila. Ako se ustanovi da je jedna kuća za tehnički pregled dala papire vozilu koje je neispravno da se može registrovati, odnosno da je ispravno tu kuću treba trajno zatvvoriti, bez mogučnosti da se ikada više bave tim poslom i uz to da plate kaznu od min. 50 hiljada KM. A neispravno vozilo treba trajno isključit iz saobraćaja. samo ovako bi se mogli riješti otpada iz Evrope koji se uvozi u BiH. I da dodam što neko spomenu, a to je da na polovna vozila treba uvesti duplo veče poreze i carine nego na nova vozila.
auto nije socijalna kategorija i zaboli me sto neko nema para da ga si priusti... to im ne daje za pravo da voze krsheve i ubijaju narod...
- potpuni stranac
#15 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
nije istina da nema para da ga priušti, jer da je tako ovdje ne bismo imali o čemu raspravljati, ne? svako vozi ono što ima, i to nije tema ove emisiji, ja sam pokušao pokrenuti raspravo o vladinoj uredbi, zakonu ili šta već, odnosno o ne/učinkovitosti iste.Alfons Kauders wrote:aha, znaci treba ljudima pustiti da voze neispravna auta i ugrozavaju ostale ucesnike u saobracaju... zato jer su siromasni ? pa eto, nemam ni ja para za avion, pa ga necu sklepat od ostataka sa oblizinje aerodroma i pokusat letit u njemu... jebo ba tu pricu...potpuni stranac wrote:to ti je isto ko da kažeš da bolesnog čovjeka ne treba liječiti već ubiti. smiješno mi je uvoditi nove namete građanima u situaciji kad pola stanovništva nema nikakvih primanja. svi se bave novim nametima a niko ne razmišlja o povećavanju zaposlenosti, odnosno baviti se posljedicom a ne uzrokom je u startu osuđeno na neuspjeh. kada bi nezaposlenost bila 5%, a prosječna plata 1500 eura, prvi bi bio za ovakve zakone.Better Man wrote:U BiH treba uvesti rigorozne kontrole kuća koje se bave tehničkim pregledima vozila. Ako se ustanovi da je jedna kuća za tehnički pregled dala papire vozilu koje je neispravno da se može registrovati, odnosno da je ispravno tu kuću treba trajno zatvvoriti, bez mogučnosti da se ikada više bave tim poslom i uz to da plate kaznu od min. 50 hiljada KM. A neispravno vozilo treba trajno isključit iz saobraćaja. samo ovako bi se mogli riješti otpada iz Evrope koji se uvozi u BiH. I da dodam što neko spomenu, a to je da na polovna vozila treba uvesti duplo veče poreze i carine nego na nova vozila.
auto nije socijalna kategorija i zaboli me sto neko nema para da ga si priusti... to im ne daje za pravo da voze krsheve i ubijaju narod...
- Alfons Kauders
#16 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
nije istina da nema para da ga priušti, jer da je tako ovdje ne bismo imali o čemu raspravljati, ne? svako vozi ono što ima, i to nije tema ove emisiji, ja sam pokušao pokrenuti raspravo o vladinoj uredbi, zakonu ili šta već, odnosno o ne/učinkovitosti iste.[/quote]potpuni stranac wrote: aha, znaci treba ljudima pustiti da voze neispravna auta i ugrozavaju ostale ucesnike u saobracaju... zato jer su siromasni ? pa eto, nemam ni ja para za avion, pa ga necu sklepat od ostataka sa oblizinje aerodroma i pokusat letit u njemu... jebo ba tu pricu...
svako ne bi trebao da vozi "ono sto ima", o tome je rijec... zakon je po mom misljenju kontraproduktivan, ali nije opravdanje za silne krseve na nasim cestama...
ovo je problem iskljucivo tehnickih pregleda i nasih osiguravatelja, a ne zakona o uvozu automobila... da bi pomenuti zakon funkcionisao, potrebno je da funcionisu i ostali, inace bi bili opet u istoj situaciji za par godina... znaci ne treba tu zabranu posmatrati izolovano... da tehnicki rade svoj posao i da inspekcija radi svoj posao sve bi bilo ok... u hrvatskoj npr. nemas starosnu granicu za uvoz, ali imas zato homologaciju... sto je po meni puno bolje rjesenje...
-
dr.iver
#17 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Najbolje bi bilo uvesti kontrolu tipa MOT ili TUV i to bez popustanja i dopustiti uvoz svih automobila. I istu tu kontrolu provoditi pri svakoj registraciji, odnosno obaveznom tehnickom pregledu. Time bi se rijesio problem i preskupih starih automobila koji su legalni u BiH, kao i neispravnih auta i iz uvoza i "domacih".
Ali hajd nadji kontrolore koji bi dobro radili svoj posao, bez stele, korupcije
Ali hajd nadji kontrolore koji bi dobro radili svoj posao, bez stele, korupcije
-
Judge_Dread
#18 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:57, edited 1 time in total.
-
Judge_Dread
#19 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:56, edited 1 time in total.
- scooter21ba
#20 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
citam ovdje situacija je takva zato jer nema za bolje
ako nema za bolje ima tramvaj ne treba onda voziti ni hladno oruzje ako nema za novo
ako nema za bolje ima tramvaj ne treba onda voziti ni hladno oruzje ako nema za novo
- slavkoimamodilera
#21 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ko nema para da vozi tehnicki ispravan auto, neka ide tramvajem... mjesecna je jeftnija od benzina...potpuni stranac wrote:to ti je isto ko da kažeš da bolesnog čovjeka ne treba liječiti već ubiti. smiješno mi je uvoditi nove namete građanima u situaciji kad pola stanovništva nema nikakvih primanja. svi se bave novim nametima a niko ne razmišlja o povećavanju zaposlenosti, odnosno baviti se posljedicom a ne uzrokom je u startu osuđeno na neuspjeh. kada bi nezaposlenost bila 5%, a prosječna plata 1500 eura, prvi bi bio za ovakve zakone.
-
zel
#22 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ja fakat ne kontam zasto nasha vlada non stop pokusava izmisliti tocak. Jednostavno se prihvatis nekog modela druge drzave koji je vec u upotrebi, prilagodis ga ovdasnjoj situaciji i vozi.
U svakoj zemlji EU, postoji zakon da auta moraju ici na tehnicki pregled. Koliko cesto zavisi od starosti auta. Znaci sto starije auto, cesce mora ici. Nova auta svake 3 godine, do 10 godina svako dvije, preko deset, svake godine.
- Povecati granicu starosti sa 7 na 15.
- Auto mora imati potvrdu za priznat tehnicki pregled iz zemlje uvoza (sto je opet vrlo lako provjeriti, samo ti treba broj telefona, negdje je dostupno i online).
- Auto nije sa otpada. Znam da u skandinaviji, kad auto predas na otpad, niko ga drugi ne moze odkupiti sem u dijelovima. Ne znam kako se ovo prakticira drugdje.
+ Carina i ostale gluposti.
Znaci 2 poziva da provjeris i rahat si. Eh sad da mi je znati u cemu je problem.
U svakoj zemlji EU, postoji zakon da auta moraju ici na tehnicki pregled. Koliko cesto zavisi od starosti auta. Znaci sto starije auto, cesce mora ici. Nova auta svake 3 godine, do 10 godina svako dvije, preko deset, svake godine.
- Auto mora imati potvrdu za priznat tehnicki pregled iz zemlje uvoza (sto je opet vrlo lako provjeriti, samo ti treba broj telefona, negdje je dostupno i online).
- Auto nije sa otpada. Znam da u skandinaviji, kad auto predas na otpad, niko ga drugi ne moze odkupiti sem u dijelovima. Ne znam kako se ovo prakticira drugdje.
Znaci 2 poziva da provjeris i rahat si. Eh sad da mi je znati u cemu je problem.
-
dr.iver
#23 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Nije tako jednostavno. Za 10 maraka auto ne vidi tehnickiJudge_Dread wrote:Jednostavno svako neispravno auto koje se zatekne se tretira kao pokusaj ubistva tipa nemar ugrozavanje ili kako je vec konstrukcija u pravu. Pa kad ga tretira KZ mozda bi drugacije mislio i ne bi pustao na pregledu???dr.iver wrote: Ali hajd nadji kontrolore koji bi dobro radili svoj posao, bez stele, korupcije
I kako tome stati u kraj? Da se uvede unutrasnja kontrola nekog tipa!?? Da se uvede cip na neodvojivi dio auta koji bi se mogao aktivirati samo u stanicama tehnickog pregleda? Ali ko ce i onda garantovati da je auto proslo sve preglede i kontrole??
Dok se u glavama ljudi ne promijeni nesto ili dok se ne uvede neka teska diktatura, do tada cemo vidjati neispravne krseve na cestama...
- DaysleepeR
#24 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
zel wrote:Ja fakat ne kontam zasto nasha vlada non stop pokusava izmisliti tocak. Jednostavno se prihvatis nekog modela druge drzave koji je vec u upotrebi, prilagodis ga ovdasnjoj situaciji i vozi.
problem je što je u BiH tehnički za sve obavezan svake godine pri registraciji a imamo auta kakva imamo
razlog je što se tehnički završava preko papira a ne kako treba pa svi prođu tehnički
ti bi se mogao malo informisati prije diskusije
-
zel
#25 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
I tako trulje od 20 godina prolaze tehnicki pregled. Kakve koristi od toga onda ?