Para vrti gdje burgija nece... care samo pare, samo biznis, minimalni rizik... princip IMT... jel treba jos?zel wrote:I tako trulje od 20 godina prolaze tehnicki pregled. Kakve koristi od toga onda ?
Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- slavkoimamodilera
#26 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
-
zel
#27 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ako cemo po lovi udariti, zar nije logicnije oborit auto na tehnickom, i onda uzeti lovu za opravak i dijeloveslavkoimamodilera wrote:Para vrti gdje burgija nece... care samo pare, samo biznis, minimalni rizik... princip IMT... jel treba jos?zel wrote:I tako trulje od 20 godina prolaze tehnicki pregled. Kakve koristi od toga onda ?
-
juan
#28 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ja sam ubjedjen da bi ovaj zakon bio suvisan, da imamo tehnicki pregled koji funkcionishe na osnovi njemackog TUV-a.
Ako hoces da prijavis auto, dokaz da je prosao kroz tehnicki i tacka. Sto starije auto, to cesce na tehnicki. Kako kontrolere kontrolirati? Jednostavno: u tehnickom mogu samo inzenjeri radit il radnici sa odredjenim radnim iskustvom (toliko o povecanju zaposhljenju) a plata im se placa na osnovi automobila koja prolaze tehnicki. Tako kontroleri zaradjuju dobru taplu bez da imaju razloga da primaju mito (mozda dodatno stimulises nekim drugim sredstvima jos platu).
Ako bude udes-a, utvrdis jer bilo ispravno vozilo, ako nije, na osnovu neke nalijepnice tehnickog pregleda il papira ustanovis tehnicki pregled/kontrolera i fino njega isto osudis!
Dodatno drotovima dati fino katalog tacki, koje bi trebali prilikom saobracajno kontrole "sumnjivih" vozila, pregledat i tako ustanovit, jel auto tehnicki OK il je fush bio na pregledu. Tu bi drotovima po vozilu kakvu proviziju dao, da se to stimulise. Mislim da bi se dosta brzo razbistrile ceste nase, jos dodatno bio uveo nesto slicno "eko zone" u vecim gradovima. (Nesto slicno je njemacka sad uvela, sa starim dizelom nemozes uci u centar grada, nego fino trajvan). Dobijes plaketu za auto na tehnickom pregledu, pa zavisno od toga koliko da zagadjuje auto, smijes il nesmijes ulazit u centru grada. Mislim da bi to bilo spas za Sarajevo (posebno zbog smoga zimi itd.) A gras bi konacno imao sta i zaradit i tako vozni park malo unaprijedit. Ujedno bi fino kvalitet vazduha u gradovima poboljshali.
Al to je za nase naucna fantastika....
Ako hoces da prijavis auto, dokaz da je prosao kroz tehnicki i tacka. Sto starije auto, to cesce na tehnicki. Kako kontrolere kontrolirati? Jednostavno: u tehnickom mogu samo inzenjeri radit il radnici sa odredjenim radnim iskustvom (toliko o povecanju zaposhljenju) a plata im se placa na osnovi automobila koja prolaze tehnicki. Tako kontroleri zaradjuju dobru taplu bez da imaju razloga da primaju mito (mozda dodatno stimulises nekim drugim sredstvima jos platu).
Ako bude udes-a, utvrdis jer bilo ispravno vozilo, ako nije, na osnovu neke nalijepnice tehnickog pregleda il papira ustanovis tehnicki pregled/kontrolera i fino njega isto osudis!
Dodatno drotovima dati fino katalog tacki, koje bi trebali prilikom saobracajno kontrole "sumnjivih" vozila, pregledat i tako ustanovit, jel auto tehnicki OK il je fush bio na pregledu. Tu bi drotovima po vozilu kakvu proviziju dao, da se to stimulise. Mislim da bi se dosta brzo razbistrile ceste nase, jos dodatno bio uveo nesto slicno "eko zone" u vecim gradovima. (Nesto slicno je njemacka sad uvela, sa starim dizelom nemozes uci u centar grada, nego fino trajvan). Dobijes plaketu za auto na tehnickom pregledu, pa zavisno od toga koliko da zagadjuje auto, smijes il nesmijes ulazit u centru grada. Mislim da bi to bilo spas za Sarajevo (posebno zbog smoga zimi itd.) A gras bi konacno imao sta i zaradit i tako vozni park malo unaprijedit. Ujedno bi fino kvalitet vazduha u gradovima poboljshali.
Al to je za nase naucna fantastika....
- madner
#29 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Drago mi je da se ljudi ponasaju kao da nam je prosjecna plata kao u Njemackoj.
To je ispravan nacin razmisljanja.
- Alfons Kauders
#30 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
e jebiga care, svi smo mi klosari u poredjenju s normalnim svijetom...madner wrote:Drago mi je da se ljudi ponasaju kao da nam je prosjecna plata kao u Njemackoj.
sad vozim malo mladji krs, opet polovan uzeo... ali i staro i ovo sam odrzavao i pazio, barem kad je tehnika u pitanju, a ne felge i sl. gluposti...
ne radi drzave, vec radi sebe i svog mira... al ako neke ljude boli kita sto voze smece koje ih moze ubiti, zajedno s par ljudi, onda ih treba kaznjavat i isklucit iz saobracaja, izvini al negdje se mora povuc granica naseg merhametluka...
- madner
#31 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ama buraz slazem se da auta moraju biti ispravna. Tu nemamo sta pricat, ko vozi neispravno auto moze se zvat i kamikaza. Ja kad odem na tehnicki kazem onom da me posteno pregleda da znam ako sta treba popravit (naravno ne da me vrati
)
Ono sto mi smeta je neki snobizam u ovim izjavama gore, zar ga ne osjetis?
Kao previse ljudi vozi auta, pa otkud im pravo, pa ja nisam nista posebno kad mi stari da kljuceve, pa dodje lik sa golfom pa mi pokupi trebu, pa treba to mjerit koja je klasa izdubnih gasova, pa ne treba ljudima prevoz da rade, svi se samo kurce...
Kao previse ljudi vozi auta, pa otkud im pravo, pa ja nisam nista posebno kad mi stari da kljuceve, pa dodje lik sa golfom pa mi pokupi trebu, pa treba to mjerit koja je klasa izdubnih gasova, pa ne treba ljudima prevoz da rade, svi se samo kurce...
- Alfons Kauders
#32 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
ima i toga sigurno, ne sporim...madner wrote:Ama buraz slazem se da auta moraju biti ispravna. Tu nemamo sta pricat, ko vozi neispravno auto moze se zvat i kamikaza. Ja kad odem na tehnicki kazem onom da me posteno pregleda da znam ako sta treba popravit (naravno ne da me vrati)
- madner
#33 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Moj prijedlog je da ukoliko tehnicki neispravno auto ima udes materijalno i krivicno odgovara onaj koji mu je izdao uvjerenje da je bilo ispravno. (Naravno mora se utvrditi kada je novi kvar nastao).
I lagano, pa ce malo razmislit kad dodje lik koji ide pod uglom od 12 stepeni.
-
Judge_Dread
#34 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:55, edited 1 time in total.
-
zel
#35 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ali tada se nesreca vec desila. Mozda je neko i pogino. Razlog fakin tehnickog pregleda je preventiva da kvarovi na autu ne prouzrokuju nesrecu.madner wrote:Moj prijedlog je da ukoliko tehnicki neispravno auto ima udes materijalno i krivicno odgovara onaj koji mu je izdao uvjerenje da je bilo ispravno. (Naravno mora se utvrditi kada je novi kvar nastao).
- madner
#36 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Da, ali kad nekom zatvore servis i spakuju u zatvor garantujem efekte.zel wrote:Ali tada se nesreca vec desila. Mozda je neko i pogino. Razlog fakin tehnickog pregleda je preventiva da kvarovi na autu ne prouzrokuju nesrecu.madner wrote:Moj prijedlog je da ukoliko tehnicki neispravno auto ima udes materijalno i krivicno odgovara onaj koji mu je izdao uvjerenje da je bilo ispravno. (Naravno mora se utvrditi kada je novi kvar nastao).
Nije niko lud da riskira egzistenciju za 10-50 kermi.
-
dr.iver
#37 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Starost nije mjerilo ispravnosti. Npr. jedan BMW 730d, cd tablice, nedavno u servisu - na autu razvaljen prednji trap i amortizeri, auto ima 150.000km i 2 godine...iako je spolja i unutra kao nov.zel wrote:I tako trulje od 20 godina prolaze tehnicki pregled. Kakve koristi od toga onda ?
Bitno da je auto ispravno i da udovoljava norme iz godine kada je proizvedeno. Ne moze se ocekivati od nekog golfa ili kadeta starih 20-tak godina da ispunjavaju normu euro 4 npr. I te euro norme nisu samo za zagadjenje kroz produkte sagorijevanja motora, nego je to samo osnovica po kojoj se u nekim drzavama placa porez na auto. pod euro standarede racuna se i sigurnosna oprema npr.
-
vnm
#38 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
budimo realni. kakve bolan eko zone kad kod nas 90% auta nema ni katalizator.
smijesno je ocekivati da kod nas tehnicki moze raditi kao jedan TUV, cisto iz razlika u zivotnom standardu, ali sigurno nije previse ocekivati da rade dovoljno da se uklone najopasniji kvarovi.
sta je najgore, ja mislim da bi nakon ozbiljnije provedbe tehnickih pregleda veliki dio danas neispravnih vozila bio popravljen. zasto? zato jer i oni koji imaju para ne smatraju da je potrebno da odrzavaju svoja auta.
neki ljudi se hvale kako redovno auto voze majstoru, a neki se hvale da nisu morali majstoru 10 godina (bosanski volkswagen sindrom). gdje je to normalno da vozis auto 10 godina i da nisi otisao majstoru da ti pregleda jel' sve ispravno?
smijesno je ocekivati da kod nas tehnicki moze raditi kao jedan TUV, cisto iz razlika u zivotnom standardu, ali sigurno nije previse ocekivati da rade dovoljno da se uklone najopasniji kvarovi.
sta je najgore, ja mislim da bi nakon ozbiljnije provedbe tehnickih pregleda veliki dio danas neispravnih vozila bio popravljen. zasto? zato jer i oni koji imaju para ne smatraju da je potrebno da odrzavaju svoja auta.
neki ljudi se hvale kako redovno auto voze majstoru, a neki se hvale da nisu morali majstoru 10 godina (bosanski volkswagen sindrom). gdje je to normalno da vozis auto 10 godina i da nisi otisao majstoru da ti pregleda jel' sve ispravno?
- Gorštak
#39 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ma dobro, to što neko kaže da nije deset godina bio kod majstora ne treba shvatati ozbiljno. To su priče u rangu one "Moja dvica buraz 4 litra lože troši ocami..."
Svako mora kod majstora. I ide. Al jest tačno da svi ne troše isto na popravke. Majstor mu kaže da treba to i to popraviti, a on kaže "ma haj', grebaji ga, moRe i 'vako", i popravlja samo one kvarove koji njegovog ljubimca pretvaraju u nekretninu.
Svako mora kod majstora. I ide. Al jest tačno da svi ne troše isto na popravke. Majstor mu kaže da treba to i to popraviti, a on kaže "ma haj', grebaji ga, moRe i 'vako", i popravlja samo one kvarove koji njegovog ljubimca pretvaraju u nekretninu.
- Edin H.
#40 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
madner wrote:Drago mi je da se ljudi ponasaju kao da nam je prosjecna plata kao u Njemackoj.
You are No 1
Tehnicki pregled ne garantuje ispravnost vozila
- scooter21ba
#41 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
ali se ovdje ljudi ponasaju balkanski a hoce plate kao u njemackojmadner wrote:Drago mi je da se ljudi ponasaju kao da nam je prosjecna plata kao u Njemackoj.
to je jos ispravniji nacin razmisljanja
-
Mezzo-x
#42 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefe
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 03:57, edited 1 time in total.
- fighter_rx
#43 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Mislim da je zakon cista glupost. Jer vecina građana u BiH nije u mogucnosti odvojiti novac za novo ili auto mlađe od 7 god. i zato su primorani voziti auta koja su vec uveliko dala sve od sebe.Moje misljenje je da taj zakon treba ukinuti jer bi se tim otvorila mogucnost da se uvezu koliko toliko mlađa i ispravnija.A u svakom slucaju treba povecati kontrole na tehnicki pregledima ili uvesti da auta koja pređu 10god.starosti trebaju ici dva puta godisnje na tehnicki pregled.
- slavkoimamodilera
#44 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ko nema para za noviji ili tehnicki ispravan stariji auto ima tramvaj, autobus, trolu...fighter_rx wrote:Mislim da je zakon cista glupost. Jer vecina građana u BiH nije u mogucnosti odvojiti novac za novo ili auto mlađe od 7 god. i zato su primorani voziti auta koja su vec uveliko dala sve od sebe.Moje misljenje je da taj zakon treba ukinuti jer bi se tim otvorila mogucnost da se uvezu koliko toliko mlađa i ispravnija.A u svakom slucaju treba povecati kontrole na tehnicki pregledima ili uvesti da auta koja pređu 10god.starosti trebaju ici dva puta godisnje na tehnicki pregled.
- johntra
#45 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
hajmo početi sa fotografijama neispravnih vozila na cestama...mislim da bi se ova tema odužila... 
-
lamija_SA
#46 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Ne mislim da je zakon "glup", odnosno loš, ali bi ga trebalo modificirati kako bi se postigao željeni efekat. Možda bi granicu trebalo pomjeriti na 10 godina. A generalno nisam za to da uvozimo neke golfove iz 92.
Tehnički pregled se neozbiljno shvaća u ovoj zemlji i mišljenja sam da "u tom grmu leži zec".
Na kraju krajeva, ja radije ne bih vozila, nego da vozim tehnički neispravan automobil i tako ugrozim i svoj i tuđi život.
Tehnički pregled se neozbiljno shvaća u ovoj zemlji i mišljenja sam da "u tom grmu leži zec".
Na kraju krajeva, ja radije ne bih vozila, nego da vozim tehnički neispravan automobil i tako ugrozim i svoj i tuđi život.
- fighter_rx
#47 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
Jeli bolji Golf iz 85god. koji se vozi 10-12 godina po BiH cestama (rupama, grbama) ili Golf iz 92 koji je vozen po Njemackoj ili Austriji gdje su tehnicki pregledi pono stroziji nego nasi.lamija_SA wrote:Ne mislim da je zakon "glup", odnosno loš, ali bi ga trebalo modificirati kako bi se postigao željeni efekat. Možda bi granicu trebalo pomjeriti na 10 godina. A generalno nisam za to da uvozimo neke golfove iz 92.
-
Mezzo-x
#48 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefe
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 04:08, edited 1 time in total.
- fighter_rx
- scooter21ba
#50 Re: Zabrana uvoza vozila starijih od 7 g- efekti i kontraefekti
super ajmo onda izvoziti ova auta u rumunijuMarmelan wrote:Taj zakon je glupost.........evo vidim ovdje u Njemackoj Rumuni pokupovase sve sta ima 4 tocka ( golfove II, opele, renoe, sve,sve), ne pitaju posto je, oni su otvorili granice za sve vrste vozila, nema veze koja godina proizvodnje.
To je Rumunima super, jer mogu kupiti golfa 3 iz `93-`94 god. za 1000€, a Njemcima jos bolje, jer se rijesavaju starih automobila koji su ovdje skupi za odrzavanje ( porez na auto, ucestale popravke...) a i nisu dobri za prirodu ( tu je Njemacka politika veoma ostra).
Sta fali da otvore bosanske granice za uvoz vozila iz inostranstva, pa da se i mi malo `obnovimo`.
Nasi politicari samo misle na te besmislene poreze na svaku glupost, carine i potplati tamo, potplati vamo ( meni uzese 100€ za `kafu`na carini za jedan dokument koji nisam ni trebao) dok sam auto prijavio na nase tablice morao sam potplatiti pola Bos. Gradiske.