michio wrote:mostarac wrote:Svaka sredina i okruzenje kreiraju odredjene norme i vrijednosti te sredine. U mojoj mahali (95% muslimanskog stanovnistva) pojavila se jedna takva nindza. Nakon nekoliko dirljivih razgovora nje i njenog muza sa lokalnim stanovnistvom ista je nestala iz nase mahale
Sve lijepo i demokratski

Pitanje je samo koliko su ljudi negdje voljni da nadju rjesenje svog problema.
Meni je fascinantno koliko se misljenja radikalnih ljevicara razlikuju u BiH u odnosu na misljenje kolega u zapadnoj Evropi.
zato sto kolege u evropi zive u drugom podneblju i nemaju ni blizu velike probleme kao mi. Kolege u evropi ne zive u drzavama protkanim najcistijim oblicima fasizma, sa trojnim fasistickim paktom na vlasti.
Postoji tu neka razlika i to velika.
Ne moze se na fasizam odgovarat demokratijom, a nas i njihov sistem se upravo i razlikuju po tome sto mi zivimo u jednom dominantno fasistickom sistemu, a oni zive u demokratskim drzavama reda i zakona. Te dvije stvari se ni u jednom momentu ne mogu porediti.
Oni imaju svoje vehabije, cetnike i ustase, ali su postavljeni tamo gdje trebaju i biti, a to je na marginu drustva i eventualno u zatvore i ne dobijaju afirmativnu medijsku podrsku. S druge strane u nas vehabije, cetnici i ustase kreiraju drustvo po svojoj mjeri, kreiraju klimu u drustvu, kreiraju njegova pravila, dobijaju pozitivnu medijsku paznju i uticu na zivote ljudi sto direktno, sto indirektno.
E vidis u tome se razlikuju debelo uslovi djelovanja u zemljama zapadne evrope i u bosni i hercegovini