zabrana nikaba

Locked
ja2

#1 zabrana nikaba

Post by ja2 »

Ne znam da li postoji ista ili slicna tema, pa molim adminstratore da me premjest.

Zanima me sta mislite opcenito o nosenju nikaba, kao i o skoroj zabrani istoga?
Imam par poznanica koje su pod hidzabom i nikabom pa me zanima misljenje sirih narodnih masa.
kokuz_sa

#2 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

sve to treba zabranit..
kod mene u zgradi ijh ima 5-6 tako tih full nindji..i jedna je vozac(ocam isto vozi ko ona iz filma na putu)
i tako je prosle godine zviz BUM dijete udarila ovdje ispred zgrade..i to jadno djete prelazilo ulicu iz SOS kinderfor..(centar izmedju mojmila i B faze)
ona je naravno imala ono preko ociju.. i ko god mi kaze da sa tim mozes normalno upravljat autom i da ti vidik nije smanjen LAZE vala..

inace ne volim te smotane..jer ok su one koje se pobule i koje to normalno urade al komplet kad su jok vala..
bas sam nekidan sa djvojkom hodao i vidjeli smo tako pobuljenu djevojku koja je imala usko bijelu PROVIDNU suknju ispod koje su se vidjele roze tange..
i sada mi ta djevojke treba da odise islamom samo sto je pobulita..a u providnoj odjeci :? :?
ja2

#3 Re: zabrana nikaba

Post by ja2 »

ma to su moderne bule, to ti nema veze sa islamom.
kokuz_sa

#4 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

ja2 wrote:ma to su moderne bule, to ti nema veze sa islamom.
nikab..samija marama ima veze sa islamom.tako da po meni je ako si se prifatio nekog posla odradi da valja..
a ne stavis maramo i sad se pravis muslimanka a tange sjevaju..
ili isto skratis pantole pustis bradu i onako s vremena na vrijeme krehnes boga il cugnes koju pivu..
al oni su muslimani :S
atko

#5 Re: zabrana nikaba

Post by atko »

Pa valjda demokratija vazi za sve isto ...

Iskreno meni se totalno prekirivanje lica nimalo ne dopada ... al to je moj licni stav;)

Medjutim, zabraniti nekome da prekrije svoje lice je krsenje ljudskih prava.

Ok, isto kao sto npr, na aerodrom mogu da zahtjevaju da skines cipele ili mogu da te odvedu i skinu do gola ... tako treba urediti da i pravila za one koje pokriju lice kad su duzne otkriti lice na zahtjev nekog ovlastenog lica zbog identifikacije ili gdje su duzne otkriti lice na duzi period ...
ja2

#6 Re: zabrana nikaba

Post by ja2 »

kokuz_sa wrote:
nikab..samija marama ima veze sa islamom.tako da po meni je ako si se prifatio nekog posla odradi da valja..
ili isto skratis pantole pustis bradu i onako s vremena na vrijeme krehnes boga il cugnes koju pivu..

ove sto su pokrivene a nose providnu i usku odjecu na to sam mislila da nema veze sa islamo. To one nose radi mode i ko zna kojih razloga. PRava vjernica muslimanka nosit ce mahramu iz pravog razloga, tj. zbog svog imana.
I ja sam misljenja da je zabrana nosenja nikaba krsenje ljudskih prava, s tim da te iste zene moraju dopustiti da budu identifikovane sto naravno moze uraditi i zensko ovlasteno lice.
Ja bih prije zabranila da se pederi i lezbejke javno ljubakaju i drze za ruke.

S druge strane sam nikab nije nikakav farz i ne shvatam pravu svrhu krijenja zena iz njega, posebno ne shvatam toliko insistiranje na tome.
escobar__

#7 Re: zabrana nikaba

Post by escobar__ »

Apsolutno protiv zabrane jer time kršimo ljudsko pravo. A ako neko ima ljudsko pravo hodati gol, ne vidim razlog zbog čega bi se to isto pravo kršilo kada su u pitanju pokrivene žene, odnosno žene sa nikabom?

S druge strane, te žene bi trebale malo popustiti oko toga pa, u slučaju da ih npr. policajac želi identifikovati, otkriti lice jer nije zabranjeno ni islamom pokazivati lice, posebno ne u nuždi.
and

#8 Re: zabrana nikaba

Post by and »

ja2 wrote:Ne znam da li postoji ista ili slicna tema, pa molim adminstratore da me premjest.

Zanima me sta mislite opcenito o nosenju nikaba, kao i o skoroj zabrani istoga?
Imam par poznanica koje su pod hidzabom i nikabom pa me zanima misljenje sirih narodnih masa.
prvo pitanje je da li je sada po zakonu dozvoljeno nošenje?ako nije,onda bi se trebao donijeti zakon koji dozvoljava nošenje,a ne koji zabranjuje?
kakva je situacija u turskoj?da li je tamo dozvoljeno?
kokuz_sa

#9 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

ja2 wrote:
kokuz_sa wrote:

ove sto su pokrivene a nose providnu i usku odjecu na to sam mislila da nema veze sa islamo. To one nose radi mode i ko zna kojih razloga. PRava vjernica muslimanka nosit ce mahramu iz pravog razloga, tj. zbog svog imana.
I ja sam misljenja da je zabrana nosenja nikaba krsenje ljudskih prava, s tim da te iste zene moraju dopustiti da budu identifikovane sto naravno moze uraditi i zensko ovlasteno lice.
Ja bih prije zabranila da se pederi i lezbejke javno ljubakaju i drze za ruke.

S druge strane sam nikab nije nikakav farz i ne shvatam pravu svrhu krijenja zena iz njega, posebno ne shvatam toliko insistiranje na tome.
da te pitam kazes zabrana je krsenje ljudskih prava..

al u islamskim zemljama ako zena skine nikab tj otkrije lice onda bude kamenovana..
sta ako neka zena oce da skine nikab skroz i oni joj nedaju8muskarci i zakon u tim zemljama)
jel to krsenje ljudskih prava?

ja vjerujem da vecina pokrivenih zena ovdje kod nas i u zapadnom svijetu to nosi onako radi kao nekog fola da se zna da su muslimanke..dok po meni dobar dio zena ajmo kazat vecina u islamskim drzavama rada bi da skinu nikab al ne smiju od kazne
escobar__

#10 Re: zabrana nikaba

Post by escobar__ »

kokuz_sa wrote:da te pitam kazes zabrana je krsenje ljudskih prava..

al u islamskim zemljama ako zena skine nikab tj otkrije lice onda bude kamenovana..
sta ako neka zena oce da skine nikab skroz i oni joj nedaju8muskarci i zakon u tim zemljama)

ja vjerujem da vecina pokrivenih zena ovdje kod nas i u zapadnom svijetu to nosi onako radi kao nekog fola da se zna da su muslimanke..dok po meni dobar dio zena ajmo kazat vecina u islamskim drzavama rada bi da skinu nikab al ne smiju od kazne
Ja nisam čuo da te zemlje teže Zapadu, niti se furaju na ljudska prava. Ili griješim?
kokuz_sa

#11 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

escobar__ wrote:Apsolutno protiv zabrane jer time kršimo ljudsko pravo. A ako neko ima ljudsko pravo hodati gol, ne vidim razlog zbog čega bi se to isto pravo kršilo kada su u pitanju pokrivene žene, odnosno žene sa nikabom?

S druge strane, te žene bi trebale malo popustiti oko toga pa, u slučaju da ih npr. policajac želi identifikovati, otkriti lice jer nije zabranjeno ni islamom pokazivati lice, posebno ne u nuždi.
gdje ima taj zakon da mozes gol da hodas ulicom?
to je po zakonu kod nas i u svijetu kaznjivo..

a zene koje imaju nikab..koliko sam ja upoznat mogu ga skinuti samo u kuci i to pred zenama..znaci ako je drot zaustavi nema sanse da ce ga skinut i pokazat lice..(cak i u nuznoj situaciji)
Karmen86

#12 Re: zabrana nikaba

Post by Karmen86 »

Ok mi je pokrivena djevojka/žena, tj. koje kosu pokrivaju i lice im se vidi, nemam ništa protiv, naprotiv.
Međutim, one sve u crnom/crvenom/bijelom, pa im se ni oči čak ne vide mi nisu OK, stvaraju mi nelagodu kad prolazim pored njih a i općenito mislim da treba sve što onemogućuje identifikaciju osobe ukinuti (npr.da nosis fantomku po gradu, legitimirala bi te svaka policijska patrola koja naiđe pokraj tebe).
Neki kao protuargument ovome što sam ja navela govore kako se takve žene koje nose nikab smiju pokazati pred ženama, tako da to znači da one ne omogućuju identifikaciju, ali realno gledajući, npr.kada voze auto i zaustave je 2 policajca i žele da provjere je li to stvarno ona ili neka stota osoba, kako će to učiniti? I slika na vozačkoj joj je ona sva pokrivena i oči i sve, u crnom. Nije mi jasno.
S druge strane, ima tu dosta polemike oko kršenja ljudskih prava, jbg, demokracija je, svako ima pravo da odijeva što želi.
Isto tako kao što svako ima pravo da voli koga želi i da bude u ljubavnoj vezi s kime želi, pri tome mislim na gay populaciju (za ovaj tvoj komentar kako si protiv lezbejki i pedere, kako si ih ti nazvao/la).
Moram priznati da ona slika jučer vehabija i žena s nikabom pred parlamentom je mene baš nekako zastrašila, ne znam, nije mi bilo lagodno.
memlija

#13 Re: zabrana nikaba

Post by memlija »

atko wrote:Pa valjda demokratija vazi za sve isto ...

Iskreno meni se totalno prekirivanje lica nimalo ne dopada ... al to je moj licni stav;)

Medjutim, zabraniti nekome da prekrije svoje lice je krsenje ljudskih prava.

Ok, isto kao sto npr, na aerodrom mogu da zahtjevaju da skines cipele ili mogu da te odvedu i skinu do gola ... tako treba urediti da i pravila za one koje pokriju lice kad su duzne otkriti lice na zahtjev nekog ovlastenog lica zbog identifikacije ili gdje su duzne otkriti lice na duzi period ...
kratko i jasno...ne smeta mi, neka rade sta hoce samo nek ne prave belaja :D ...demokratija je na snazi i treba postovati svacije...e sad da ne ponavljam @atka..ovo boldirano je ono što po meni treba biti poštivano s njihove strane i mirna Bosna...i dovidjento... :oops:
kokuz_sa

#14 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

escobar__ wrote:
kokuz_sa wrote:da te pitam kazes zabrana je krsenje ljudskih prava..

Ja nisam čuo da te zemlje teže Zapadu, niti se furaju na ljudska prava. Ili griješim?
ako cemo o ljudskim pravima ona pokrivaju komplet planetu zemlju..a ako cemo o potpisnicama tih prava SAUDIJSKA ARABIJA je potpisnica a tamo jos je na snazi kamenovanje bicevanje odsjecanje ruku..
gdje su tu Ljudska prava :?
escobar__

#15 Re: zabrana nikaba

Post by escobar__ »

kokuz_sa wrote:
escobar__ wrote:Apsolutno protiv zabrane jer time kršimo ljudsko pravo. A ako neko ima ljudsko pravo hodati gol, ne vidim razlog zbog čega bi se to isto pravo kršilo kada su u pitanju pokrivene žene, odnosno žene sa nikabom?

a zene koje imaju nikab..koliko sam ja upoznat mogu ga skinuti samo u kuci i to pred zenama..znaci ako je drot zaustavi nema sanse da ce ga skinut i pokazat lice..(cak i u nuznoj situaciji)
Ma ne mislim bukvalno gol, ali raja (djevojke) hodaju praktično gole pa im niko ništa ne govori po tom pitanju, stoga ne vidim razlog zbog čega bi se i ove pod nikabom maltretirale zbog toga.

Žene sa nikabom nisu ni islamom obavezne da ga nose, a obzirom da živimo u specifičnom društvu (nije šerijatska država) trebale bi shvatiti da se ponekad moraju i identifikovati, a ne držati se nikaba k'o pijan plota.
memlija

#16 Re: zabrana nikaba

Post by memlija »

Karmen86 wrote:Ok mi je pokrivena djevojka/žena, tj. koje kosu pokrivaju i lice im se vidi, nemam ništa protiv, naprotiv.
Međutim, one sve u crnom/crvenom/bijelom, pa im se ni oči čak ne vide mi nisu OK, stvaraju mi nelagodu kad prolazim pored njih a i općenito mislim da treba sve što onemogućuje identifikaciju osobe ukinuti (npr.da nosis fantomku po gradu, legitimirala bi te svaka policijska patrola koja naiđe pokraj tebe).
Neki kao protuargument ovome što sam ja navela govore kako se takve žene koje nose nikab smiju pokazati pred ženama, tako da to znači da one ne omogućuju identifikaciju, ali realno gledajući, npr.kada voze auto i zaustave je 2 policajca i žele da provjere je li to stvarno ona ili neka stota osoba, kako će to učiniti? I slika na vozačkoj joj je ona sva pokrivena i oči i sve, u crnom. Nije mi jasno.
S druge strane, ima tu dosta polemike oko kršenja ljudskih prava, jbg, demokracija je, svako ima pravo da odijeva što želi.
Isto tako kao što svako ima pravo da voli koga želi i da bude u ljubavnoj vezi s kime želi, pri tome mislim na gay populaciju (za ovaj tvoj komentar kako si protiv lezbejki i pedere, kako si ih ti nazvao/la).
Moram priznati da ona slika jučer vehabija i žena s nikabom pred parlamentom je mene baš nekako zastrašila, ne znam, nije mi bilo lagodno.

je li ovo istina...ne mogu da vjerujem, pa kako u zvaničnom dokumentu ? :?
a, iskren da budem i mene je nekako prestrašila ona pokrivena sa naočalama... :cry: :mrgreen:
escobar__

#17 Re: zabrana nikaba

Post by escobar__ »

kokuz_sa wrote:ako cemo o ljudskim pravima ona pokrivaju komplet planetu zemlju..a ako cemo o potpisnicama tih prava SAUDIJSKA ARABIJA je potpisnica a tamo jos je na snazi kamenovanje bicevanje odsjecanje ruku..
Ama pusti čovječe Saudijsku Arabiju, govorimo o Bosni i Hercegovini i njenim zakonima, Saudijska Arabija me ne zanima. A naša država teži zapadnom sistemu vrijednosti, a u zapadnom sistemu vrijednosti "in" su ljudska prava, pa ako postoje ljudska prava za svakoga drugog, treba da postoje i za žene pod nikabom. Prosto k'o pasulj.

Na kraju krajeva, ovo šupljiranje oko identifikacije postaje smiješno jer će svaki kriminalac koji odluči obaviti pljačku ili neko drugo kriminalno djelo to i odraditi, je*e se njemu za zakone.

Dakle, s jedne strane NE TREBA zabraniti nošenje bilo čega, pa i nikaba, a s druge strane žene pod nikabom bi morale dopustiti da ih službeno lice identifikuje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: zabrana nikaba

Post by Truba »

da mi je samo vidjeti ko će to zabraniti i kako
kokuz_sa

#19 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

escobar__ wrote:
kokuz_sa wrote:

Ma ne mislim bukvalno gol, ali raja (djevojke) hodaju praktično gole pa im niko ništa ne govori po tom pitanju, stoga ne vidim razlog zbog čega bi se i ove pod nikabom maltretirale zbog toga.

Žene sa nikabom nisu ni islamom obavezne da ga nose, a obzirom da živimo u specifičnom društvu (nije šerijatska država) trebale bi shvatiti da se ponekad moraju i identifikovati, a ne držati se nikaba k'o pijan plota.
al smijul se u islamskim drzavama zene odlucit da ne nose nikab..iako eto kazes da po islamu nisu obavezne?
mada ovdje kod nas bar 80% zena nosi nikab zato sto za to primaju pare..
daj meni svaki mjesec 5ooKM i ja cu nosit nikab..
Karmen86

#20 Re: zabrana nikaba

Post by Karmen86 »

memlija wrote:
Karmen86 wrote:Ok mi je pokrivena djevojka/žena, tj. koje kosu pokrivaju i lice im se vidi, nemam ništa protiv, naprotiv.

je li ovo istina...ne mogu da vjerujem, pa kako u zvaničnom dokumentu ? :?
a, iskren da budem i mene je nekako prestrašila ona pokrivena sa naočalama... :cry: :mrgreen:
Da, to je 100% istina, jer sam sama vidjela vozačku jedne žene s nikabom, vjeruj mi da je tako, a i kolegice na fakultetu koje nose nikab u indeksu imaju sliku gdje su potpuno pokrivene, ni oči im se ne vide.
Inače,voljela bih 7 dana vidjeti kako žive te žene, odnosno, čisto da mi se zamijeniti s nekim 7 dana, da ta osoba živi moj život, ja njen, ubija me znatiželja prema tim ljudima, sve mi je to tako misteriozno,ili bar da mi je dan provesti, da mi ta žena kaže svoja razmišljanja i šta tu ženu natjera ili potakne da se tako odijeva i da se toliko stvari odrekne u životu.
escobar__

#21 Re: zabrana nikaba

Post by escobar__ »

kokuz_sa wrote:al smijul se u islamskim drzavama zene odlucit da ne nose nikab..iako eto kazes da po islamu nisu obavezne?
1. Smiju. Ne nose sve žene nikab u islamskim državama.
2. Imaš li kakav argument za to oko primanja naknade? Broj telefona na koji se mogu obratiti, da se i ja priključim ekipi?
kokuz_sa

#22 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

escobar__ wrote:
kokuz_sa wrote:ako cemo o ljudskim pravima ona pokrivaju komplet planetu zemlju..a ako cemo o potpisnicama tih prava SAUDIJSKA ARABIJA je potpisnica a tamo jos je na snazi kamenovanje bicevanje odsjecanje ruku..
Ama pusti čovječe Saudijsku Arabiju, govorimo o Bosni i Hercegovini i njenim zakonima, Saudijska Arabija me ne zanima. A naša država teži zapadnom sistemu vrijednosti, a u zapadnom sistemu vrijednosti "in" su ljudska prava, pa ako postoje ljudska prava za svakoga drugog, treba da postoje i za žene pod nikabom. Prosto k'o pasulj.

Na kraju krajeva, ovo šupljiranje oko identifikacije postaje smiješno jer će svaki kriminalac koji odluči obaviti pljačku ili neko drugo kriminalno djelo to i odraditi, je*e se njemu za zakone.

Dakle, s jedne strane NE TREBA zabraniti nošenje bilo čega, pa i nikaba, a s druge strane žene pod nikabom bi morale dopustiti da ih službeno lice identifikuje.
dobro pustit cemo se SA..evo uzet cemo se bosne..
sada trubimo o ljudskim pravima..a BIH nam uskracuje pravo na rad..(drzava je obavezna da ti omoguci da radis)
mislim da je to pravo vaznije od prava na oblacenje i ocel ko nosit il ne nosit nikab..
ja sma uvjeren da se nikab u BIH nosi radi para i sada se svi vade na ljudska prava da ne bi ostali bez love kad tj ako ukinu nikab zene
escobar__

#23 Re: zabrana nikaba

Post by escobar__ »

kokuz_sa wrote:dobro pustit cemo se SA..evo uzet cemo se bosne..
sada trubimo o ljudskim pravima..a BIH nam uskracuje pravo na rad..(drzava je obavezna da ti omoguci da radis)
mislim da je to pravo vaznije od prava na oblacenje i ocel ko nosit il ne nosit nikab..
ja sma uvjeren da se nikab u BIH nosi radi para i sada se svi vade na ljudska prava da ne bi ostali bez love kad tj ako ukinu nikab zene
Slažem se. Zbog čega onda toliki fokus na nečije oblačenje? Zar se ne bi trebali baviti prioritetnijim stvarima, odnosno zapošljavanjem?

Sve i da se nikab nosi radi novca (u što ja ne vjerujem dok ne vidim kakav dokaz), ako postoji i jedna žena koja ga nosi jer želi to je kršenje njenog ljudskog prava. Najosnovnijeg.
Better Man

#24 Re: zabrana nikaba

Post by Better Man »

Nek budu pokrivene ako hoce, ali bez lica. Protivim se pokrivanju lica i zenama sa pokrivenim licem i zabranio upreavljanje motornim vozilima, jer predstavljaju opasnost u saobracaju.
Last edited by Better Man on 27/07/2010 20:07, edited 1 time in total.
Karmen86

#25 Re: zabrana nikaba

Post by Karmen86 »

escobar__ wrote:
kokuz_sa wrote:al smijul se u islamskim drzavama zene odlucit da ne nose nikab..iako eto kazes da po islamu nisu obavezne?
1. Smiju. Ne nose sve žene nikab u islamskim državama.
2. Imaš li kakav argument za to oko primanja naknade? Broj telefona na koji se mogu obratiti, da se i ja priključim ekipi?
To pod 1. samo malo da te ispravim. većim gradovima ne nose sve žene nikab (iako ih većina nosi), ali u selima ili manjim gradovima moraju, pa čak se i od posjetioca tih mjesta zahtjeva da se pokriju, tj. ako su žene u pitanju, barem je tako kad je npr. Iran u pitanju, manji gradovi u Libiji i slično, ovo ti je info iz prve ruke, ne znam da li se ikad posjetio/la te zemlje i upoznao te ljude, tj. njihove žene. Ja sam se šokirala kada u jednoj kući žene nisu smjele sjediti za istim stolom s muškarcima dok je ručak bio, to se dogodilo prije 3 mjeseca u jednom većem libijskom gradu, moraš poštovati to, u tuđoj si kući, tuđoj zemlji, sjedni gdje ti kažu, ali npr.da su oni u mojoj kući bili pa zahtijevali da žene i muški odvojeno jedu, mogli bi fino izaći isred i ići jesti u pekaru :D
Locked