zabrana nikaba

Locked
kokuz_sa

#26 Re: zabrana nikaba

Post by kokuz_sa »

escobar__ wrote:
kokuz_sa wrote:al smijul se u islamskim drzavama zene odlucit da ne nose nikab..iako eto kazes da po islamu nisu obavezne?
mada ovdje kod nas bar 80% zena nosi nikab zato sto za to primaju pare..
daj meni svaki mjesec 5ooKM i ja cu nosit nikab..
1. Smiju. Ne nose sve žene nikab u islamskim državama.
2. Imaš li kakav argument za to oko primanja naknade? Broj telefona na koji se mogu obratiti, da se i ja priključim ekipi?
1.ja val ne vidje niti cu,niti procitah da je gdje u IZ zena odbila da nosi nikad i da se prema njoj odnose kao prema standardnoj muslimanki a ne kao prema izopaceniku..
2. komsija mi ima 6 djece,ima bradu,kratke pantole i zenu sa nikabom i kaze covjek otvoreno da ne prima pare za to sto zena je pokrivena i on ima bradu nikad ne bi prezivjeli jel ne radi ni jedno ni drugo
saso mange

#27 Re: zabrana nikaba

Post by saso mange »

njihova stvar hoce li nositi ili ne, ja licno od svoje zene ne bih to trazio ali njihovo je pravo kako ce se obuci
ako ona zeli sve pokriti neka pokrije, bunili bi ste se da je zabranjeno minjake i sorceve nosit, tad je to demokratija
(ok povez preko ociju dok vozi mi je malo nelogican)
escobar__

#28 Re: zabrana nikaba

Post by escobar__ »

Karmen86 wrote:To pod 1. samo malo da te ispravim. većim gradovima ne nose sve žene nikab (iako ih većina nosi), ali u selima ili manjim gradovima moraju, pa čak se i od posjetioca tih mjesta zahtjeva da se pokriju, tj. ako su žene u pitanju, barem je tako kad je npr. Iran u pitanju, manji gradovi u Libiji i slično, ovo ti je info iz prve ruke, ne znam da li se ikad posjetio/la te zemlje i upoznao te ljude, tj. njihove žene. Ja sam se šokirala kada u jednoj kući žene nisu smjele sjediti za istim stolom s muškarcima dok je ručak bio, to se dogodilo prije 3 mjeseca u jednom većem libijskom gradu, moraš poštovati to, u tuđoj si kući, tuđoj zemlji, sjedni gdje ti kažu, ali npr.da su oni u mojoj kući bili pa zahtijevali da žene i muški odvojeno jedu, mogli bi fino izaći isred i ići jesti u pekaru :D
I to je apsolutno ispravno. Ti ćeš u svojoj kući krojiti pravila kakva tebi odgovaraju, što se njih tiče neka to rade kod sebe. Ja ne posjećujem mjesta čiji zakoni i tradicija mi se ne sviđaju, posebno ne ljude u takvim sredinama. Preporučujem isto. :D
kokuz_sa wrote:1.ja val ne vidje niti cu,niti procitah da je gdje u IZ zena odbila da nosi nikad i da se prema njoj odnose kao prema standardnoj muslimanki a ne kao prema izopaceniku..
2. komsija mi ima 6 djece,ima bradu,kratke pantole i zenu sa nikabom i kaze covjek otvoreno da ne prima pare za to sto zena je pokrivena i on ima bradu nikad ne bi prezivjeli jel ne radi ni jedno ni drugo
Svakakvih ti budala danas imaš na dunjaluku, čak i muslimane koji tekfire druge muslimane (opasan grijeh u islamu), pa šta ćeš?! Helem, to što mi čitamo, slušamo i gledamo svašta, ne znači da je to što mi pročitamo, čujemo i vidimo identično u svim sredinama. No to nije tema, tema je zabrana nikaba u BOSNI I HERCEGOVINI.

I, da se razumijemo, ne tvrdim da ne primaju, ali ne vjerujem ni da primaju, posebno ne takvim argumentima. To bi praktično značilo vjerovanje tebi (a onda i drugima) na riječ, zar ne? A na Forumu smo. ;)
bez_ideje

#29 Re: zabrana nikaba

Post by bez_ideje »

Nemam nista protiv pokrivanja kose i tijela.......pokrivanje lica treba zabraniti. Ako ja ne mogu izaci kao nudista jer se ljudi oko mene osjecaju nelagodno,ne vidim sto bi to bila doticna sa onim preko lica povlastena.
ja2

#30 Re: zabrana nikaba

Post by ja2 »

komi wrote:da mi je samo vidjeti ko će to zabraniti i kako

Koliko ja znam zakon o zabrani nosenja burke i nikaba postoji jos od 1957. na nasim prostorima tj. u JUGI i nikada nije ukinut, a u pravu svaki zakon koji je donesen je na snazi dok se ne ukine, samo sto je ovaj zakon negdje zabacen i ne primjenjuje se.
Tako da u sustini bi policajci mogli da hodaju gradom i kaznajvaju svaku zenu sa nikabom, i sva ova politika oko toga ce se na kraju izgleda svesti da se taj zakon ukine.
and

#31 Re: zabrana nikaba

Post by and »

and wrote:
ja2 wrote:Ne znam da li postoji ista ili slicna tema, pa molim adminstratore da me premjest.

Zanima me sta mislite opcenito o nosenju nikaba, kao i o skoroj zabrani istoga?
Imam par poznanica koje su pod hidzabom i nikabom pa me zanima misljenje sirih narodnih masa.
prvo pitanje je da li je sada po zakonu dozvoljeno nošenje?ako nije,onda bi se trebao donijeti zakon koji dozvoljava nošenje,a ne koji zabranjuje?
kakva je situacija u turskoj?da li je tamo dozvoljeno?
vox-populi

#32 Re: zabrana nikaba

Post by vox-populi »

Bezveze je uopste pitati kakvo je stanje u Turskoj ili u arapskim zemljama. Kakva god da je situacija tamo, to se ne bi trebalo da tice ljudi u BiH.

Konkretno, u slucaju BiH, mislim da je apsolutna glupost (a da ne spominjem i flagrantno krsenje osnovnih ljudskih prava) bilo kakva zabrana. Dakle, svako moze da se oblaci (ili ne oblaci) kako god on ili ona zeli, sve dok ne krsi zakon drzave u kojoj zivi. Koliko je meni poznato, zakonski nije dozvoljeno hodati go te nositi policijsku uniformu ukoliko nisi policajac. Sve ostalo je stvar pojedinca.

Sa druge strane, osobe koje odaberu odredjeni stil zivota (ili nacin oblacenja) moraju biti svjesne da u tom slucaju zakoni drzave u kojoj zive su iznad njihovi religijskih ili bilo kakvih drugih licnih ubjedjenja. Dakle ako zena islamske vjeroispovjesti izabere da nosi nikab ili hidzab u BiH, mora se pomiriti sa cinjenicom da ovlastena osoba ima zakonsko pravo od nje traziti da isti nikab ili hidzab, u odredjenim sitacijama skine. Bilo bi fer i korektno da zenska osoba (policajka) trazi od pokrivene zene da skine nikab ili hidzab ali ovo ni u kojem slucaju ne bi trebalo biti pravilo.

Dalje, zvanicni dokumenti bi morali biti po standardima EU, dakle sa biometrijskom fotografijom. Nikoga se ne bi trebalo prisiljavati da iste dokumente ima, tako da osobe koje ne zele otkrivati svoje lice za biometrijsku fotografiju ne bi mogle dobiti zvanicne dokumente na kojima je i fotografija (licna karta, vozacka dozvola, pasos). Ovo ni u kom slucaju nije krsenje ljudskih prava jer pravo na identifikacione dokumente ukljucuje u pridrzavanje zakona koji su vezani za izdavanje istih. Pokrivene osobe bi i dalje bilo moguce legitimisati kroz recimo bankovnu karticu ili neki drugi dokument bez fotografije ali te osobe, bez zvanicnih dokumenata, ne bi mogle izaci iz drzave niti bi mogle voziti automobil. Slicna situacija je praksa u zemljama EU.
high_volume

#33 Re: zabrana nikaba

Post by high_volume »

ja2 wrote:
Koliko ja znam zakon o zabrani nosenja burke i nikaba postoji jos od 1957. na nasim prostorima tj. u JUGI i nikada nije ukinut, a u pravu svaki zakon koji je donesen je na snazi dok se ne ukine, samo sto je ovaj zakon negdje zabacen i ne primjenjuje se.
Tako da u sustini bi policajci mogli da hodaju gradom i kaznajvaju svaku zenu sa nikabom, i sva ova politika oko toga ce se na kraju izgleda svesti da se taj zakon ukine.

Bravo! :thumbup:

Zapravo, treba zapitati pravne institucije BiH i raznorazne ministre pravde i ostale visoke policijske službenike zašto ovaj raniji zakon niko ne poštuje
Komšinica

#34 Re: zabrana nikaba

Post by Komšinica »

Meni zaista samo jedna stvar nije jasna. Ako je propisano kao farz nošenje hidžaba, odnosno da se žena pokrije tako da joj se smiju vidjeti lice, šaka i stopala, zbog čega se žene odlučuju na nošenje nikaba odnosno da prekriju cijelo lice, osim očiju, i nose rukavice?

Znači nije farz i nigdje nije propisano da žena treba da nosi nikab, odnosno da prekrije svoje lice.

Čitala sam da se dosta žena se odlučuje na taj korak jer se slobodnije kreću kada su pod nikabom, u smislu da ih više poštuju, ne moraju se sklanjati od bestidnih pogleda muškaraca, i na neki način im se kao takvi sklanjaju sa puta. Da li su zaista to neki od razloga...

Nikada nisam imala priliku da popričam sa ženama koje su pod nikabom i pitam ih zbog čega nikab a ne hidžab.
nellington

#35 Re: zabrana nikaba

Post by nellington »

high_volume wrote:
ja2 wrote:

Bravo! :thumbup:

Zapravo, treba zapitati pravne institucije BiH i raznorazne ministre pravde i ostale visoke policijske službenike zašto ovaj raniji zakon niko ne poštuje
Teško naplatiti kaznu od 50.000 Yu dinara :)
BiH-x

#36 Re: zabrana nikaba

Post by BiH-x »

Meni zaista samo jedna stvar nije jasna. Ako je propisano kao farz nošenje hidžaba, odnosno da se žena pokrije tako da joj se smiju vidjeti lice, šaka i stopala, zbog čega se žene odlučuju na nošenje nikaba odnosno da prekriju cijelo lice, osim očiju, i nose rukavice?
I mene to zanima :?

Image

:skoljka: :run:
osa

#37 Re: zabrana nikaba

Post by osa »

zabrane nikad ništa dobro ne donesu, pogotovo ovakve koje zadiru u vjerska prava ljudi, apsolutno sam protiv zabrane, ali sam isto tako za to da ljudi u javnim ustanovama imaju pravo tražiti da takva osoba pokaže lice u svrhu identifikacije....
Karmen86

#38 Re: zabrana nikaba

Post by Karmen86 »

Komšinica wrote:Meni zaista samo jedna stvar nije jasna. Ako je propisano kao farz nošenje hidžaba, odnosno da se žena pokrije tako da joj se smiju vidjeti lice, šaka i stopala, zbog čega se žene odlučuju na nošenje nikaba odnosno da prekriju cijelo lice, osim očiju, i nose rukavice?

Znači nije farz i nigdje nije propisano da žena treba da nosi nikab, odnosno da prekrije svoje lice.

Čitala sam da se dosta žena se odlučuje na taj korak jer se slobodnije kreću kada su pod nikabom, u smislu da ih više poštuju, ne moraju se sklanjati od bestidnih pogleda muškaraca, i na neki način im se kao takvi sklanjaju sa puta. Da li su zaista to neki od razloga...

Nikada nisam imala priliku da popričam sa ženama koje su pod nikabom i pitam ih zbog čega nikab a ne hidžab.
Više sad ljudi zure u njih kad nose tu odjeću jer je ljudima neobično i čudno to vidjeti, nego što bi bestidni muškarci buljili u njih da su otkrivene (smiješno mi ovo bestidni muškarci, vala jesu svi od reda :lol: :lol: )
high_volume

#39 Re: zabrana nikaba

Post by high_volume »

osa wrote:... apsolutno sam protiv zabrane, ali sam isto tako za to da ljudi u javnim ustanovama imaju pravo tražiti da takva osoba pokaže lice u svrhu identifikacije....

Zašto samo u javnim "ustanovama", zašto ne i na ulici - u javnom prostoru? Kakva je razlika?
Karmen86

#40 Re: zabrana nikaba

Post by Karmen86 »

nellington wrote: Teško naplatiti kaznu od 50.000 Yu dinara :)
:thumbup: :lol: :lol:
osa

#41 Re: zabrana nikaba

Post by osa »

high_volume wrote:
osa wrote:... apsolutno sam protiv zabrane, ali sam isto tako za to da ljudi u javnim ustanovama imaju pravo tražiti da takva osoba pokaže lice u svrhu identifikacije....

Zašto samo u javnim "ustanovama", zašto ne i na ulici - u javnom prostoru? Kakva je razlika?
zašto, može li se čovjek na ulici prošetati s kacigom za motor na glavi, može, može li doći u banku i podići novac, ne može, zašto braniti nekom nešto što tebe i širu društvenu zajednicu ništa ne stoji a njemu puno znači, koja bi bila slijedeća zabrana kad se krene tim putem, marama, dimije, križ oko vrata..........................
mrtva kokoš

#42 Re: zabrana nikaba

Post by mrtva kokoš »

kriz oko vrata i mjesec i zvijezdu podhitno zabraniti, koji je to papanluk...
*mima*

#43 Re: zabrana nikaba

Post by *mima* »

BiH-x wrote:
I mene to zanima :?

Image

:skoljka: :run:

Jel ovo ona pisala?
ja2

#44 Re: zabrana nikaba

Post by ja2 »

zasto to pitas?
eluna

#45 Re: zabrana nikaba

Post by eluna »

Komšinica wrote:Meni zaista samo jedna stvar nije jasna. Ako je propisano kao farz nošenje hidžaba, odnosno da se žena pokrije tako da joj se smiju vidjeti lice, šaka i stopala, zbog čega se žene odlučuju na nošenje nikaba odnosno da prekriju cijelo lice, osim očiju, i nose rukavice?

pošto zaista imam šta da kažem na ovu temu, postat ću odvojeno neke stvari... a u vezi boldanog i crvenog, situacija koju sam iz čiste znatiželje i bogomdane sposobnosti da posmatram svijet oko sebe i isti analiziram, lično pratila na marindvoru opovrgava SVAKI IZGOVOR da se ugodnije osjećaju jer izbjegavaju poglede bestidnih muškaraca ....

šetajući na Marindvoru još 1998.g. primjetim ispred sebe djevojku obučenu u skladu sa islamskom dogmom ... znači, ništa se ne ocrtava, nikakav obris tijela se ne vidi ispod mantije, pokrivena je kosa, lice ne na oko 1 metar od nje šeta njen "ašikluk", raspravljaju o "babi" vjerovatno njenom i stvarima u porodici .... znači sve po ps-u, razmak, oblačenje, ponašanje, komentari, umjerenost u svakom pogledu, OSIM u jednoj strvari - kad god ona okrene glavu od njega da se slobodno nasmije, onako od srca, njegov pogled odmah leti na njenu zadnjicu - koja se uopšte ne nazire kako rekoh :-) :-) i glavom odmahuje u stilu "uh, što je dobra"

ZAKLJUČAK: to što je neko pokriven, ne znači da ga neko ne gleda ovako ili onako, ili pohotno. Nadalje, pošto i one imaju oči - vide to u pogledima drugih, a čak i tako pokrivene neko će ih bestidno gledati jer je nepoznato zanimljivo (posjetite bagatelu kad se one sjate pa gledajte "šta" to one u javnosti biraju i zagledaju i mjerkaju - nisu ni feredže ni burke :lol: )
saso mange

#46 Re: zabrana nikaba

Post by saso mange »

sta vama konkretno smeta kod ovih zena?
osa

#47 Re: zabrana nikaba

Post by osa »

saso mange wrote:sta vama konkretno smeta kod ovih zena?
netko je rekao da to ne valja, pa svi navalili na njih.....
*mima*

#48 Re: zabrana nikaba

Post by *mima* »

saso mange wrote:sta vama konkretno smeta kod ovih zena?

Kako znas da je zena ispod?
ja2

#49 Re: zabrana nikaba

Post by ja2 »

eluna wrote:

pošto zaista imam šta da kažem na ovu temu, postat ću odvojeno neke stvari... a u vezi boldanog i crvenog, situacija koju sam iz čiste znatiželje i bogomdane sposobnosti da posmatram svijet oko sebe i isti analiziram, lično pratila na marindvoru opovrgava SVAKI IZGOVOR da se ugodnije osjećaju jer izbjegavaju poglede bestidnih muškaraca ....

šetajući na Marindvoru još 1998.g. primjetim ispred sebe djevojku obučenu u skladu sa islamskom dogmom ... znači, ništa se ne ocrtava, nikakav obris tijela se ne vidi ispod mantije, pokrivena je kosa, lice ne na oko 1 metar od nje šeta njen "ašikluk", raspravljaju o "babi" vjerovatno njenom i stvarima u porodici .... znači sve po ps-u, razmak, oblačenje, ponašanje, komentari, umjerenost u svakom pogledu, OSIM u jednoj strvari - kad god ona okrene glavu od njega da se slobodno nasmije, onako od srca, njegov pogled odmah leti na njenu zadnjicu - koja se uopšte ne nazire kako rekoh :-) :-) i glavom odmahuje u stilu "uh, što je dobra"

ZAKLJUČAK: to što je neko pokriven, ne znači da ga neko ne gleda ovako ili onako, ili pohotno. Nadalje, pošto i one imaju oči - vide to u pogledima drugih, a čak i tako pokrivene neko će ih bestidno gledati jer je nepoznato zanimljivo (posjetite bagatelu kad se one sjate pa gledajte "šta" to one u javnosti biraju i zagledaju i mjerkaju - nisu ni feredže ni burke :lol: )

ma to joj je muz sigurno a on ima pravo da je gleda kako hoce, i zna sta je ispod te heljetke...
A nisi mi odgovorila zasto si pitala da li je ona to napisala. Da li mislis da su zene pod nikabom nepismene i neobrazovane?
gorkaz

#50 Re: zabrana nikaba

Post by gorkaz »

Samo me interesuje kad ce ljudi shvatiti da nikab, iliti zar- feredza nemju nikakvo uporiste u Islamu odnosno da se nigdje u Kurnu ne spominje niti trazi da se zene pokriju. Zivo sam na Bliskom Istoku i koliko mi je poznato pokrivanje
je dio plemenskih obicaja kod muslimana asto ga neki vezu za islam to je problem. Neko je pitao sta je u Turskoj?
E pa i tamo je zabranjeno nositi nikab na univerzitetima i zenam zaposlenim u javnim ustanovama. Bas prosle godine je Erdoganova stranka pokusala ukinuti tu zabranuali je propao pokusaj..

Druga stvar mi uopste nije jasna svi hoce u Europu a sa obicajima poludivljih plemena e to mi nikako ne ide.
Locked