zabrana nikaba
-
mami
#101 Re: zabrana nikaba
Mislim da smo mi pravo uređena država kada nam je problem broj1 pokrivanje lica,blago nama.Lično mislim da zabrane ne nose sa sobom ništa dobro i pravo je svakog čovjeka da se oblači kako želi.Mada onda treba poštivati prava i drugih i drugačijih a upravo muževi pokrivenih žena su pokušali ugroziti pravo drugačijih(Queer festival).Iako ta poređenja nisu ni slična u oba slučaja se radi o nečijim pravima.Ali kod nas je sve i onako po principu švedskog stola(uzmi šta ti se sviđa).Nisam protiv ni ovih prvih a ni ovih drugih ,svakom bi trebalo dozvoliti da živi kako želi dok ne ugrožavaju druge oko sebe. 
- saso mange
#102 Re: zabrana nikaba
Sjajno je sto pametnice vide drzavni problem, degradaciju licnosti i zatocenistvo u muslimanki koja nosi burku
Pogledate li one maloljetne kurave u minjacima i stiklama kako ko sakate pokazuju sto vise mogu? To je normalno i nije degradacija licnosti, hajmo mirne muslimanke kaznjavat
Pogledate li one maloljetne kurave u minjacima i stiklama kako ko sakate pokazuju sto vise mogu? To je normalno i nije degradacija licnosti, hajmo mirne muslimanke kaznjavat
- Jara
#103 Re: zabrana nikaba
A joj tebe...eto, zanima me boja, zašto su neke u crnom a neke ne i pitam one koji znaju.kamen spoticanja wrote:ama zasto je vazna boja...nek se s kozama zatvore sto se mene tice...ako je to njihov izbor...a kontrola brate lijepo...pridje policajac i kaze pokazite lice i rijesen problem...i svi zadovoljni...samo nemojte o ljudskim pravima,degradacijama i slicnim kakama jer direktno krsite sve to u sto se kao zalazete...Jara wrote:Razgovarala sam s jednom Irankom ( rođena i živi u Iranu, majka Evropljanka, otac Iranac) o tome. Kaže kad dolazi rođacima u Evropu, presvuče se u avionu. Isto tako i kad se vraća kući. Tamo joj je tamošnja odjeća normalna, ovdje nije, i obratno, i ona se prilagođava.
Svakom sloboda ali kako identificirati osobu? Možda za njih imati posebne granične prelaze, samo sa ženama, ne znam. Često su mi na pasoškoj kontroli tražili da skinem naočale. Kako onda da puste nekog totalno pokrivenog?
Da, tačno je da se plaća nošenje takve odjeće. Možda ne svima, ali znam da nekima da.
Kako u Saudiji vrše identifikaciju?
I može li neko objasniti, stvarno me zanima - zašto su neke u crnom, neke u bijelom, a neke u nekoj drugoj boji?
al jok...treba malo o nikabu...kad vec nece same da skinu...skinut cemo i mi
-
(ne)forumas
#104 Re: zabrana nikaba
ja bi takvim kao sto si ti zabranio da pridju plazi...saso mange wrote:Sjajno je sto pametnice vide drzavni problem, degradaciju licnosti i zatocenistvo u muslimanki koja nosi burku
-
mami
#105 Re: zabrana nikaba
Ti ili nisi razumio moje pisanje ili si brzoplet,ja uopšte to ne vidim kao državni problem niti mislim da o tome treba raspravljati državni vrh,mislim da treba da raspravljaju o stvarnim problemima.A nečije privatno oblačenje mislim da nije problem za državu.saso mange wrote:Sjajno je sto pametnice vide drzavni problem, degradaciju licnosti i zatocenistvo u muslimanki koja nosi burku
- xsk
#106 Re: zabrana nikaba
eluna wrote:@iceman
preporčujem ti da pročitaš moj post PRAVO ---- kako god ja moram u saudijskoj arabiji već na aerodromu pokriti kosu, jer je takav ZAKON DRŽAVE, ne vjere - tako bogami nek i one ovdje hodaju otkrivena lica da znamo s kim imamo posla .... još u II svetskom ratu se u bosni pod feredžama krili muškarci ......
i kao što rekoh, ako se njima dozvoli da se iza feredža kriju od vascijelog dunjaluka, onda automatski strogo treba zabraniti svaki video nadzor u svim bankama - šta koga briga šta ja radim tamo, na svim ulicama, zabraniti SVU KONTROLU koja i tebi omogućuje da mirno spavaš
ja pričam o principu - ako se neko krije zbog pozivanja na vjersko pravo - svi imamo pravo da se krijemo zbog pozivanja na pravo privatnosti .... ako za nas ne važi ovo pravo - e ne može da važi ni za njih ...... dakle, pričamo o principima i aršinima
zašto da tebe država kontroliše kuda se i zašto krećeš - a da ne kontroliše određene skupine???? oprosti, ali nedopustivo je, jer ostvarivanje njihovog ljudskog prava vrijeđa i smeta ljudskom pravu velike većine građana ove države. u demokratiji se za račun opšteg prava do određene mjere uvijek narušavaju pojedinačna prava, jer je zajednica, tj. država bitnija od pojedinca - u đavola, pa upravo za ovo posljednje su silni izginuli u ratu - za zajednicu....nije mi jasno kako ne kužite![]()
apsolutno se slazem. i sa svim tvojim prethodnim komentarima.
jako me nervira ova povlastenost te manjinske grupe, njihovo insistiranje na toj povlastenosti i obrve koje se dignu cim neko ukaze na to.
z.a.b.r.i.nj.a.v.a.j.u.c.e.
- Jara
#107 Re: zabrana nikaba
To sa identifikacijom je najveći problem, inače, šta me briga. Pričala mi prijateljica, radi na fakultetu, došla jedna tako na usmeni ispit i odgovarala. I hajd' sad znaj je l' to ta ili nije.iceman2010 wrote: Slazem se sto se tice identifikacije. To treba rijesti, a mozda uzeti primjer SA i vidjeti kako je to rjeseno tamo. Vjerovatno ih letimisu zene u zatvorenim prostorijama. Sto se boje tice mislim da je pravilo da nije neka napadna. Uglavnom preferiraju crnu, bijelu i bordo. Vjerovatno moze i smedja doci u obzir, ljubicasta i sl. Nema nekog posebnog razloga za neku od ovih (mozda ima jos neka) boja. Stvar licnog izbora.
-
IHAVEDREAM
#108 Re: zabrana nikaba
Jesam li stvarno otisla "OF SIDE", ili je moje pitanje neumjesno.....IHAVEDREAM wrote:Imam smo jedno prosto pitanje koje mi se vec dugo namece (onako ,iz prakticnih razloga)![]()
Posto nisam u situaciji da dobijem odgovor " Iz prve ruke",jer ne poznajem niti jednu zenu pod Hidzabom....:
Da li jednu mladu, obrazovanu, zenu.Hidzab sputava u obavljanju profesionalnih obaveza (npr.....arhitekta, hemicar,razliciti inzenjerski pravci)
Odgovor na ovo pitanje bi mi pomogao da iznesem svoj vlastiti sud o ovoj temi!
- muha_sa
#109 Re: zabrana nikaba
hajd ba na kaladontIHAVEDREAM wrote:Jesam li stvarno otisla "OF SIDE", ili je moje pitanje neumjesno.....IHAVEDREAM wrote:Imam smo jedno prosto pitanje koje mi se vec dugo namece (onako ,iz prakticnih razloga)![]()
Posto nisam u situaciji da dobijem odgovor " Iz prve ruke",jer ne poznajem niti jednu zenu pod Hidzabom....:
Da li jednu mladu, obrazovanu, zenu.Hidzab sputava u obavljanju profesionalnih obaveza (npr.....arhitekta, hemicar,razliciti inzenjerski pravci)
![]()
Odgovor na ovo pitanje bi mi pomogao da iznesem svoj vlastiti sud o ovoj temi!
ovdje se možeš samo nasekirat
-
IHAVEDREAM
#110 Re: zabrana nikaba
muha_sa wrote:hajd ba na kaladontIHAVEDREAM wrote:Jesam li stvarno otisla "OF SIDE", ili je moje pitanje neumjesno.....IHAVEDREAM wrote:Imam smo jedno prosto pitanje koje mi se vec dugo namece (onako ,iz prakticnih razloga)![]()
![]()
Odgovor na ovo pitanje bi mi pomogao da iznesem svoj vlastiti sud o ovoj temi!![]()
ovdje se možeš samo nasekirat
-
Omerovim_Koracima
#111 Re: zabrana nikaba
Zasto bi se zabranilo? Onda treba zabranit i casne sestre da hodaju gradom obucene u ono njihovo
svak se nosi kako hoce
- Obuca9
#112 Re: zabrana nikaba
Ako neko ne može poptuno gol hodati ulicom (a ne može, jer je zakonom zabranjeno), onda ne treba ni da hoda potpuno obučen.
Čuj njeno pravo da sakrije lice, a gdje je moje pravo da ja vidim ko hoda prema meni? Da ja identifikujem tu osobu, da je mogu prepoznati ili pomocu foto-robota policiji otkriti izgled te osobe u slučaju nekog belaja?
Kaže hoće tako da se školuje. A otkud profesor na ispitu može znati ko se krije ispod toga, da li je došla ona studentica koja polaže ispit ili je poslala nekoga ko to zna bolje od nje, jer profesor ne bi imao pravo da traži od nje da skine nikab radi identifikacije.
Normalno pokrivanje uredu, podržavam i uvijek ću podržavati, ali ovo nikad.
Čuj njeno pravo da sakrije lice, a gdje je moje pravo da ja vidim ko hoda prema meni? Da ja identifikujem tu osobu, da je mogu prepoznati ili pomocu foto-robota policiji otkriti izgled te osobe u slučaju nekog belaja?
Kaže hoće tako da se školuje. A otkud profesor na ispitu može znati ko se krije ispod toga, da li je došla ona studentica koja polaže ispit ili je poslala nekoga ko to zna bolje od nje, jer profesor ne bi imao pravo da traži od nje da skine nikab radi identifikacije.
Normalno pokrivanje uredu, podržavam i uvijek ću podržavati, ali ovo nikad.
- escobar__
#114 Re: zabrana nikaba
opomena zbog krsenja pravila foruma
- Azamo
#115 Re: zabrana nikaba
Jesi li ti musliman/ka?eluna wrote:ONI KAŽU -JA KAŽEM:
oni kažu ISLAMSKI PROPIS
ja kažem NIJE - to je običaj arapskih zemalja. Bijelo, ili ako hoćete svijetlo lice žene (kao i plava kosa) za njih je rijetkost, zbog toga se pokrivanje žene ustalilo u običaj. U tim zemljama SVI pokrivaju sve dijelove tijela jer u tim krajevim moguće je dobiti opekotine ako ste konstantno izloženi suncu, npr. ako radite u polju. Običaj je nepisano pravilo koje se ustanovilo dugogodišnjim ponavljanjem. Pošto kod nas nije takva klima, i pošto je to običaj, ovaj argument im otpada.
oni kažu ŠTITE ŽENU OD ..... kakvih god hoćete ...... POGLEDA
ja kažem NIJE ISTINA - one sekunde kad se par vjenča i kad jedan muškarac fizički upozna jednu ženu, ovaj argument pada u vodu. Pogledajte moj prethodni zapis. Naime, ako je muškarac o sebi i pri sebi što se kaže, može kraj njega i da leži ma sama Liz Teylor sa sve halterima i čipkom, one je neće ni pogledati. No ako je muškarac ženskaroš, dovoljno je da jednom upozna žensko tijelo i sve feredže padaju na pod - u njegovoj mašti, naravno - a to mu se na licu vidi i kroz 10 feredža. Drugim riječima, ako žena razmišlja o tome ko je gleda a ko ne, ona će to i primjetiti, a ako je zanimaju druge stvari, može i gola da ide, neće vidjeti da je bilo ko gleda. Samim time pada u vodu i argument o slobodnijem kretanju.
oni kažu ŽENA TREBA DA POKRIJE KOSU JER KOSA IZAZIVA GEŠNE MISLI
ja kažem opet NE - kao i kod prethodnog, a dodatak na sve to - a zašto onda i muškarci nisu pokriveni???? zar oni misle da žene ne mogu imati grešne misli?? nadalje, Allah je pravedan, pa kako je onda moguće da su žene zarobljenje u stanju da griješe više puta na dan jer vide muškarce, a da su muškarci u povlaštenom položaju i zaštićeni od grijeha jer ne vide žene????? obrni - okreni, kako god posložim stvari - u ovom im argumentu nešto smrdi ... potvrdu svojih argumenata nalazim i u načinu oblačenja žena u Libiji. Naime, tamo smatraju da Islamska dogma propisuje da žena treba da je PRISTOJNO obučena ...... pouzdano znam da tamo ne pokrivaju ni kosu, znači nisu ni pobuljenje, ali ne nose ni minjake kao neka naše .....
oni kažu TO JE LIJEPO I RED JE I OBIČAJ
ja kažem da to PONIŽAVA ŽENU - moja je nana nosila feredžu i pamtim njene priče o tome kako se osjećala i ona a i sve njene sevde (tako su se tada zvale prijateljice). Osjećale su se kao u zatvoru, nikada nikoga na ulici nije mogla kao čovjek - po definiciji svjesno društveno biće - u oči da pogleda i da"se upita sa njim/njom", za familiju, zdravlje, isl. Ukinuli onaj slavni TITOV zakon o zabrani nošenja feredže, mislim da će se naše nane i pranane u mezarima okretati. Koliko znam po tim starinskim pričama - mahom su sve jedva dočekale da poskidaju ta čuda.
neko tamo spomenu POŠTOVANJE
halooooooooooo, kako da poštujem nekoga kome ni oči ne vidim![]()
![]()
![]()
poštovanje se zaslužuje, to nije stvar koju dobijemo rođenjem.... i kako može očekivati poštovanje bilo koja osoba koja se krije od mene!?!?!?!? i ne samo od mene nego od dunjaluka, što se kaže, od cijeloga svijeta
![]()
![]()
![]()
![]()
na kraju samo jedno iskustvo nekih od naših ljudi koju su radili po tim arapskim zemljama dok je Tito hodao po zemlji ..... pričali mi neki poznanici o tome .... helem, gradilište usred pustinje, oko 500 muških radi tamo, niti jedna žena... svake sedmice naiđe karavana od x deva, i sve su žene, osim prvog u karavni - to je muškarac ...... detalje ne treba ni sponimnjati, osim onoga da žene otkrivaju sve sem lica ......pa vi sad gledajte, a ako su slagali meni, lažem i ja vas, pa halalite ... a sad kad je tu o demokraciji i pravima riječ, koliko mene pamet služi, ovaj i ovakav primjer se u slobodnim i demokratskim državama formalno pravno definiše kao organizovana prostitucija
- ultima_palabra
#116 Re: zabrana nikaba
Potpisvox-populi wrote:Bezveze je uopste pitati kakvo je stanje u Turskoj ili u arapskim zemljama. Kakva god da je situacija tamo, to se ne bi trebalo da tice ljudi u BiH.
Konkretno, u slucaju BiH, mislim da je apsolutna glupost (a da ne spominjem i flagrantno krsenje osnovnih ljudskih prava) bilo kakva zabrana. Dakle, svako moze da se oblaci (ili ne oblaci) kako god on ili ona zeli, sve dok ne krsi zakon drzave u kojoj zivi. Koliko je meni poznato, zakonski nije dozvoljeno hodati go te nositi policijsku uniformu ukoliko nisi policajac. Sve ostalo je stvar pojedinca.
Sa druge strane, osobe koje odaberu odredjeni stil zivota (ili nacin oblacenja) moraju biti svjesne da u tom slucaju zakoni drzave u kojoj zive su iznad njihovi religijskih ili bilo kakvih drugih licnih ubjedjenja. Dakle ako zena islamske vjeroispovjesti izabere da nosi nikab ili hidzab u BiH, mora se pomiriti sa cinjenicom da ovlastena osoba ima zakonsko pravo od nje traziti da isti nikab ili hidzab, u odredjenim sitacijama skine. Bilo bi fer i korektno da zenska osoba (policajka) trazi od pokrivene zene da skine nikab ili hidzab ali ovo ni u kojem slucaju ne bi trebalo biti pravilo.
Dalje, zvanicni dokumenti bi morali biti po standardima EU, dakle sa biometrijskom fotografijom. Nikoga se ne bi trebalo prisiljavati da iste dokumente ima, tako da osobe koje ne zele otkrivati svoje lice za biometrijsku fotografiju ne bi mogle dobiti zvanicne dokumente na kojima je i fotografija (licna karta, vozacka dozvola, pasos). Ovo ni u kom slucaju nije krsenje ljudskih prava jer pravo na identifikacione dokumente ukljucuje u pridrzavanje zakona koji su vezani za izdavanje istih. Pokrivene osobe bi i dalje bilo moguce legitimisati kroz recimo bankovnu karticu ili neki drugi dokument bez fotografije ali te osobe, bez zvanicnih dokumenata, ne bi mogle izaci iz drzave niti bi mogle voziti automobil. Slicna situacija je praksa u zemljama EU.
Bezveze mi je kako se ljudi primaju na SNSD-ove bombe, uradili su ovo samo da zakuhaju malo pred izbore
Protiv ovoga i vehabizma uopće se treba boriti dugoročno, obrazovanjem i davanjem šansi u društvu ženama u teškoj socijalnoj situaciji, a ne zabranama... recimo stipendiranje ženske djece bez jednog ili oba roditelja će dovesti do manje situacija da neki junačina ženi dijete od 12-13 godina
Naravno, nemam iluzija da će se to tako raditi, u tim stvarima su pogriješile i jače države od nas... dakle ignorisaćemo saudijske komitete, eksteritorijalne džamije i moderne janjičare koji uzimaju "danak u krvi" naše djece, a nakon što se neko aktivira bombu na kakvoj pijaca tražićemo represije i zabrane nekoliko dana, prije nego što sve padne u zaborav
-
callmethebreeeze
#117 Re: zabrana nikaba
milion puta smo pricali o ovome, kad cemo malo o pederima? vox populi je sve rekao, ali forum je tu da se vrtimo u krug.
moj stav je neka nosi sta hoce, ali da bude svjesna da joj to i te kako moze uticati na zivot. ovdje u svedskoj je jedna pod nikabom htjela da radi u obdanistu. kao, ne bi ga nosila dok bi radila s djecom, ali bi ga stavila kad bi ocevi dolazili. zamislite tog cirkusa da kao otac ne znas ko ti odgaja dijete.
ista je stvar i sa faksom, ja sam cuo o slucajevima kada hoce da im muzu budu nazocni dok pricaju s profesorima. i to je meni van svake pameti.
moj stav je neka nosi sta hoce, ali da bude svjesna da joj to i te kako moze uticati na zivot. ovdje u svedskoj je jedna pod nikabom htjela da radi u obdanistu. kao, ne bi ga nosila dok bi radila s djecom, ali bi ga stavila kad bi ocevi dolazili. zamislite tog cirkusa da kao otac ne znas ko ti odgaja dijete.
ista je stvar i sa faksom, ja sam cuo o slucajevima kada hoce da im muzu budu nazocni dok pricaju s profesorima. i to je meni van svake pameti.
-
Mrs.Zurbrigen
#118 Re: zabrana nikaba
uh, a pederi ovdje totalno nova tema...
sto se nikaba tice: ako hoce, neka nose. samo u momentima gdje treba 100% potvrditi identitet moraju kooperirati.
to su na primjer ispiti, kontrole, kad nekud lete - zamisli situaciju: dodje neki arap, ima otprilike 5-10 gospodja i gospodjica sa sobom, daje ti pasose, i ti vidis lica na slici, a pred tobom fudbalski klub "*******" - pa ti odredi ko je ko. O_o
neka generalna zabrana je totalno nepotrebna, samo spremnost doticnih, da skinu nikab kad je bas potrebno.
bez uvredljivih izraza. hvala.
sto se nikaba tice: ako hoce, neka nose. samo u momentima gdje treba 100% potvrditi identitet moraju kooperirati.
to su na primjer ispiti, kontrole, kad nekud lete - zamisli situaciju: dodje neki arap, ima otprilike 5-10 gospodja i gospodjica sa sobom, daje ti pasose, i ti vidis lica na slici, a pred tobom fudbalski klub "*******" - pa ti odredi ko je ko. O_o
neka generalna zabrana je totalno nepotrebna, samo spremnost doticnih, da skinu nikab kad je bas potrebno.
bez uvredljivih izraza. hvala.
-
callmethebreeeze
#119 Re: zabrana nikaba
ja sam cuo za slucaj, ne znam da li je istinit, kada je autobus iz Novog Pazara, na putu za sarajevo, zaustavljen na granicnom prelazu negdje kasno navece. u busu je bila zena pod nikabom koja se nije htjela otkriti pred muskim carinicima. ovi su rekli "u redu je, legitimisace te kolegica". a njena smjena je pocinjala u sest ujutro. tako da su svi fino cekali. e, to ja ne bih tolerisao...
- softly
#120 Re: zabrana nikaba
Sama cinjenica da mi o ovome jos uvijek razglabamo je PORAZNO !
Cuj treba li zabraniti necije izuzece od identfikacije.
Sta smo onda svi ostali koji smo izlozeni "nemilosrdnoj" identifikaciji.
Nema ovo veze sa religijom, ovo je cisto MRACNJASTVO.
Cuj treba li zabraniti necije izuzece od identfikacije.
Sta smo onda svi ostali koji smo izlozeni "nemilosrdnoj" identifikaciji.
Nema ovo veze sa religijom, ovo je cisto MRACNJASTVO.
-
pshhh
#121 Re: zabrana nikaba
Znaci da su se svi lijepo odmorili ...callmethebreeeze wrote:ja sam cuo za slucaj, ne znam da li je istinit, kada je autobus iz Novog Pazara, na putu za sarajevo, zaustavljen na granicnom prelazu negdje kasno navece. u busu je bila zena pod nikabom koja se nije htjela otkriti pred muskim carinicima. ovi su rekli "u redu je, legitimisace te kolegica". a njena smjena je pocinjala u sest ujutro. tako da su svi fino cekali. e, to ja ne bih tolerisao...
-
ja2
#122 Re: zabrana nikaba
IHAVEDREAM wrote:Imam smo jedno prosto pitanje koje mi se vec dugo namece (onako ,iz prakticnih razloga)![]()
Meni je u srednjoj skoli predavala profesorica pod hidzabom i to nije bio nikakav problem. A poznajem jos dosta zena koje imaju takva i slicna zanimanja, i koje su visoko obrazovane a pod hidzabom si. E sad za niab ne znam. KOliko znam vecina zena koje su pod nikabom uglavnom ne rade ili rade samo sa zenama. JEdna od mojih prijateljica koje su pod nikabom a koja je isto tako veoma obrazovana radi u skoli za njihove zene, poducava ih sufari i kur`anu. Neke od njih rade u vrticima za djecu takvih zena i slicno.
-
ja2
#123 Re: zabrana nikaba
Covjek ne govori o Saudijskoj Arabiji vec o Bosni. Cudni su mi ljudi koji, kada im se ukaze na neku nepravilnost, pocnu vikati "a kako je kod onoga." I kod nas postoje pravila kojih se moramo pridrzavati kada je garderoba u pitanju. Mozete li na fakultet uci u kupacem kostimu ili kupacim gacicama? Mozete li tako na posao? Zasto ne mozete? Docekate li goste u vesu ili se pristojno obucete? Zasto? Zasto vam je onda uredu da takvi budete na moru ili bazenu? Zar ne vidite da je drustvo u kojem zivimo duboko licemjerno, a mi neke stvari prihvatamo zdravo za gotovo samo zato sto svi tako rade i sto su drustvene norme takve.[/quote]iceman2010 wrote:Kazes da nije rjec o nametanju islamskih propisa drugima: Pa evo zaprimjer ti svoju zenu ili sestru posalju u Saudijsku Arabiju pa neka malo proseta nepokrivena. Bas me interesuje sta bi im se to moglo desiti po tvom misljenju.gorkaz wrote:[I za kraj, molio bih ucesnike u diskusiji na ovoj temi da ne izgube iz vida da ovdje nije rijec o NAMETANJU islamskih propisa drugima, nego borba za pravo na postivanje i slijedjenje ovih propisa od strane muslimana.
Drugo ti isti muslimani dodju na zapad u krscanske zemlje i kad im se zabrani nosenje nikaba onda je to protv ljudkih sloboda.
Ma haman sto ne hodaju u gacama. Dok sam studirala jedna studentica je dosla na ispit u pravo u kratkoj haljini za plazu, japankama i torbi za plazu...i sta vise reci, a da ne govorim o minijaturnim sortsevima i maicama koje vise lice na grudnjak nego na vanjski odjevni predmet.
Ako one mogu takve da hodaju i da izazivaju i musko i zensko oko sebe, ne znam zasto bi se zenama pod nikabom to zabranjivalo. One se bar trude da ne budu seksualni objekti.
- uvjek dobar gost
#124 Re: zabrana nikaba
Po meni lično... nikab ili kako smo ga nekada zvali u BiH zar.. je vraćanje u prošlost, oduzimanje je to osnovnih ljudskih prava ženama, po meni naravno ali to ne znači da je to tako svima. Kada osoba koja nije pod zarom leti u arapske zemlje gdje je pokrivanje obavezno još u avionu se podijele marame i iz aviona sve dame moraju htjele to ili ne izaći "zamotane".... gdje je u tim zemljama pravo osobama koje ne dijele stavove većine...
Šta hoću da kažem... živimo u vremenu kada se demokratija zloupotrebljava, kada se tumači kako kome padne na pamet.. jedni bi da ukidaju, drugi bi da zabranjuju, treći bi da uvode neka svoja pravila... dok četvrti moraju da trpe sve to..
Neka hoda ko kako hoće i ko kako želi.. neka se vidi šta ko hoće da pokaže... no neka svi ostave mene na miru e to je bit demokratije... kad je trebalo batinati parove, homoseksualce, prolaznike... ko je bio u prvom redu.... ???
Šta hoću da kažem... živimo u vremenu kada se demokratija zloupotrebljava, kada se tumači kako kome padne na pamet.. jedni bi da ukidaju, drugi bi da zabranjuju, treći bi da uvode neka svoja pravila... dok četvrti moraju da trpe sve to..
Neka hoda ko kako hoće i ko kako želi.. neka se vidi šta ko hoće da pokaže... no neka svi ostave mene na miru e to je bit demokratije... kad je trebalo batinati parove, homoseksualce, prolaznike... ko je bio u prvom redu.... ???
-
Mrs.Zurbrigen
#125 Re: zabrana nikaba
ja2 wrote: Ma haman sto ne hodaju u gacama. Dok sam studirala jedna studentica je dosla na ispit u pravo u kratkoj haljini za plazu, japankama i torbi za plazu...i sta vise reci, a da ne govorim o minijaturnim sortsevima i maicama koje vise lice na grudnjak nego na vanjski odjevni predmet.
Ako one mogu takve da hodaju i da izazivaju i musko i zensko oko sebe, ne znam zasto bi se zenama pod nikabom to zabranjivalo. One se bar trude da ne budu seksualni objekti.
pa niko im ne bi ni trebao smetati da hodaju kako zele. samo u trenutcima kad je identifikacija nuzna morale bi biti spremne skinuti nikab. that's it. zar to ne bi bila fair solucija?