ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
sarlo

#26 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by sarlo »

halilova vila wrote:U drzavi je stosta zakazalo, a odnos prema obrazovanju je sraman. Nekome jako dobro odgovara ovakva situcija, zbog necijih par hiljada maraka procenta od besmislenih projekata i nazovi reformi ostetile su se generacije i generacije, ne samo radnika u prosvjeti nego u svakom drugom poslu, a posljedice cemo trpiti svi.
Smatram da obrazovanje buducih ucitelja, inzinjera, pekara, zidara, ljekara pocinje u osnovnoj skoli, s prvim razredom i da tu bitku gubimo vec odavno. Zato danas i imamo ovo sto imamo.
Naravno, uticaj porodice u svemu ovome je daleko veci od uticaja skole, porodica odgaja, skola obrazuje, ali nista ne smije biti prepusteno slucaju i drzava mora uraditi sve da spasi sto se da spasiti.
Demokratizacijom skolstva nam prebacuju smece sa zapada. A nazalost nasi politicari podlijezu pritisku MZ i dopustaju da se skolstvo pretvori u cirkus.
Djeca imaju apsolutnu podrsku roditelja, a predavaci niciju. Sve probleme djece se sakrivaju iza termina hiperaktivnost.
ljubav_aha

#27 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
halilova vila wrote:U drzavi je stosta zakazalo, a odnos prema obrazovanju je sraman. Nekome jako dobro odgovara ovakva situcija, zbog necijih par hiljada maraka procenta od besmislenih projekata i nazovi reformi ostetile su se generacije i generacije, ne samo radnika u prosvjeti nego u svakom drugom poslu, a posljedice cemo trpiti svi.
Smatram da obrazovanje buducih ucitelja, inzinjera, pekara, zidara, ljekara pocinje u osnovnoj skoli, s prvim razredom i da tu bitku gubimo vec odavno. Zato danas i imamo ovo sto imamo.
Naravno, uticaj porodice u svemu ovome je daleko veci od uticaja skole, porodica odgaja, skola obrazuje, ali nista ne smije biti prepusteno slucaju i drzava mora uraditi sve da spasi sto se da spasiti.
Demokratizacijom skolstva nam prebacuju smece sa zapada. A nazalost nasi politicari podlijezu pritisku MZ i dopustaju da se skolstvo pretvori u cirkus.
Djeca imaju apsolutnu podrsku roditelja, a predavaci niciju. Sve probleme djece se sakrivaju iza termina hiperaktivnost.
svakodnevni kriminal van kuce i na TV ;-)

msilim da su veci smecari nasi kojih nije briga o buducim generacijama
ljubav_aha

#28 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by ljubav_aha »

sarlo wrote:
Bond_JaneBond wrote:ZAdnja dobra uciteljica za koju ja znam (u mojoj mahali) je umrla prije par godina..Zena sa principima, pravi odgajatelj, pedagog, svirala je harmoniku i gitaru, mislim da je i govorila barem 2 strana jezika i vjerujem da su generacije djece koje su izasle od nje nesto napravile od svojih zivota i pritom ostali ljudi.
E, ovo je pretjerivanje. Za zvanje pilota dzambo dzeta potrebno je, samo, znati pilotirati avionom i govoriti engleski jezik. Nije nuzno biti svestran i enciklopedista da bi bio dobar u bilo kom, pa ni u uciteljskom poslu. Nisu pomocnice Dzems Bonda.
To je posao kao i svaki drugi. Ima svoje specificne ciljeve i zadatke.
pomocnice Dzems Bonda su bas svestrane :mrgreen:
amrica

#29 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by amrica »

Imala sam priliku vidjeti prijavu na konkurs, mislim za bosanski srpski hrvatski jezik neke zenske, recimo da se zove Suhra Suhric, i ovako ide AUTOBIOGRAFIJA:

Suhra Suhric je rodjena tu i tu tad i tad... Suhra je zavrsila OS I SS tu i tu, a faks tu i tu...
Suhra je volontirala, radila......

Hallo, AUTOBIOGRAFIJA??????

Ili rukom pisane prijave ili potpuno nepismene prijave, ali ono bas elementarno nepismene... ljudi koji zele-misle da mogu uciti djecu necemu?

Ili nema prijave nikako, samo diploma, rodni list, uvjerenje o drzavljanstvu... a nigdje prijave na koje mjesto konkurisu. Samim tim ni broja telefona ni nacina kontaktiranja...
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 21:09, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 21:07, edited 5 times in total.
Fair Life

#32 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by Fair Life »

mIRCerka wrote:
halilova vila wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ja mislim da u prve cetiri godine skolovanja sa djecom treba raditi najobrazovaniji i najinteligentniji kadar, najmanje sa zvanjem profesora razredne nastave, zato sto je u rukama ucitelja i uciteljica ogromna odgovornost a uticaj koji imaju na djecu nemjerljiv je, dozivotan. Sjetimo se svi svojih ucitelja.
:thumbup: ja sam 1979.godiste, znaci NE PAMTIM Tita licno, ali sam imala uciteljicu kojoj sam i dan danas zahvalna sto me ovako oblikovala...
Svojoj prvoj uciteljici sam od zavrsetka cetvrtog razreda osnovne skole pa do rata svake godine cestitao cestitkom (dakle postom) 8. Mart, Novu godinu i njezin rodjendan... punih 28 godina.

Zapamtio sam svaku "kosu tanku i uspravnu debelu" sto me naucila. A da ne spominjem stapice od tankih vrbovih grancica (poneko je imao stapice od lizala... eheeej od lizala), da ne spominjem batine koje sam dobijao motkom...

Njoj sam zahvalan za moju ljubav prema knjizi.
ljubav_aha

#33 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by ljubav_aha »

jOFLA wrote:
halilova vila wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ja mislim da u prve cetiri godine skolovanja sa djecom treba raditi najobrazovaniji i najinteligentniji kadar, najmanje sa zvanjem profesora razredne nastave, zato sto je u rukama ucitelja i uciteljica ogromna odgovornost a uticaj koji imaju na djecu nemjerljiv je, dozivotan. Sjetimo se svi svojih ucitelja.
Ne misliš valjda da je i tvoja učiteljica prošla kroz pet godina pedagoške akademije ? A ipak te je fino naučila. Nekad je prije rata bila viša učiteljska škola, dvije godine na pedagoškoj, nakon srednje. U ovih pet sadašnjih godina sadržano je isto gradivo iz te dvije godine, ništa novo i ništa šire, samo se svaka godina plaća, ili iz džepa studenta ili iz ministarstva obrazovanja. Pare. Rastegni gradivo i po studentu naplati više za isto pređeno gradivo i isto zvanje.
Može to tako trajati deceniju ili dvije. Možeš ih na prste nabrojati ko je spreman utrošiti pet godina studiranja za uciteljicu ili učitelja, malo je takvih. A onda nakon 20 godina zafali učiteljica. Onda hajmo natrag, brzinski učiteljski kursevi od mjesec dana kao u 1948.
jOFLA,u pravu si,jer sam licno upoznata sa gore spomenutim promjenama koje su se desavale tokom mog skolovanja :)
halilova vila

#34 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by halilova vila »

Zasto mislite da imam pozitivno iskustvo sa svojom uciteljicom???
Nije me naucila kako treba, naucili su me roditelji.
amrica

#35 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by amrica »

jOFLA wrote:
amrica wrote:Zasto racunas srednju skolu? Svako mora zavrsiti srednju ako zeli upisati faks.
Za pravni fakultet ne treba srednja. Imaju ga pravo upisati i oni samo sa svršenom osnovnom.

:? :? :? :? :?

Je li to pokusavas biti duhovit, s obzirom na kvalitet nasih pravnika? To je precrno cak i za najcrnji humor, jer precesto odgovara istini. Raznorazni poluspimeni ljudi se gadjaju zakonima, nidje veze. I odredjuju tudju sudbinu, nazalost.

Samo pogledaj jad i bijedu nasih pravnika koje samelju svi advokati u Hagu..... I pored milion dokaza, uredno BiH GUBI SVE PROCESE, ONO, DOBIJU SE MRVICE, ALI NEMA ZVANICNE OSUDE ZA GENOCID, KAZNE SU SMIJESNE....
profi25

#36 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by profi25 »

haha koja god tema bila... pocne rasprava o pravnicima ili o brankovicu :lol: :lol:
to amrice za haag...to je politika tamo i nema neke veze sa nasim pravnicima... ;-)

sto se tice uciteljica...ima ih svakakvih...obicno udate zenice studiraju, a imam nekoliko jaranica koje su tamo... nisu sve za taj posao, ali eto idu nekako... jeste puno za uciteljicu 4 god.studija, posebno za ove koje su kontale ici 2, jos ako su u mostaru i njima superrr :thumbup: ali ovo sada ispada pravo ucenje-mucenje... prije par god.je masa cura htjela tu akademiju za 2 god. i bas je bilo previse loseg kadra...
mislim da nije bitno jel se ide 2 ili 4 godine... meni je to vise podobnost osobe i zainteresovanost i talenat za taj posao...
;-)
Post Reply