Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
halilova vila wrote:U drzavi je stosta zakazalo, a odnos prema obrazovanju je sraman. Nekome jako dobro odgovara ovakva situcija, zbog necijih par hiljada maraka procenta od besmislenih projekata i nazovi reformi ostetile su se generacije i generacije, ne samo radnika u prosvjeti nego u svakom drugom poslu, a posljedice cemo trpiti svi.
Smatram da obrazovanje buducih ucitelja, inzinjera, pekara, zidara, ljekara pocinje u osnovnoj skoli, s prvim razredom i da tu bitku gubimo vec odavno. Zato danas i imamo ovo sto imamo.
Naravno, uticaj porodice u svemu ovome je daleko veci od uticaja skole, porodica odgaja, skola obrazuje, ali nista ne smije biti prepusteno slucaju i drzava mora uraditi sve da spasi sto se da spasiti.
Demokratizacijom skolstva nam prebacuju smece sa zapada. A nazalost nasi politicari podlijezu pritisku MZ i dopustaju da se skolstvo pretvori u cirkus.
Djeca imaju apsolutnu podrsku roditelja, a predavaci niciju. Sve probleme djece se sakrivaju iza termina hiperaktivnost.
halilova vila wrote:U drzavi je stosta zakazalo, a odnos prema obrazovanju je sraman. Nekome jako dobro odgovara ovakva situcija, zbog necijih par hiljada maraka procenta od besmislenih projekata i nazovi reformi ostetile su se generacije i generacije, ne samo radnika u prosvjeti nego u svakom drugom poslu, a posljedice cemo trpiti svi.
Smatram da obrazovanje buducih ucitelja, inzinjera, pekara, zidara, ljekara pocinje u osnovnoj skoli, s prvim razredom i da tu bitku gubimo vec odavno. Zato danas i imamo ovo sto imamo.
Naravno, uticaj porodice u svemu ovome je daleko veci od uticaja skole, porodica odgaja, skola obrazuje, ali nista ne smije biti prepusteno slucaju i drzava mora uraditi sve da spasi sto se da spasiti.
Demokratizacijom skolstva nam prebacuju smece sa zapada. A nazalost nasi politicari podlijezu pritisku MZ i dopustaju da se skolstvo pretvori u cirkus.
Djeca imaju apsolutnu podrsku roditelja, a predavaci niciju. Sve probleme djece se sakrivaju iza termina hiperaktivnost.
svakodnevni kriminal van kuce i na TV
msilim da su veci smecari nasi kojih nije briga o buducim generacijama
Bond_JaneBond wrote:ZAdnja dobra uciteljica za koju ja znam (u mojoj mahali) je umrla prije par godina..Zena sa principima, pravi odgajatelj, pedagog, svirala je harmoniku i gitaru, mislim da je i govorila barem 2 strana jezika i vjerujem da su generacije djece koje su izasle od nje nesto napravile od svojih zivota i pritom ostali ljudi.
E, ovo je pretjerivanje. Za zvanje pilota dzambo dzeta potrebno je, samo, znati pilotirati avionom i govoriti engleski jezik. Nije nuzno biti svestran i enciklopedista da bi bio dobar u bilo kom, pa ni u uciteljskom poslu. Nisu pomocnice Dzems Bonda.
To je posao kao i svaki drugi. Ima svoje specificne ciljeve i zadatke.
Imala sam priliku vidjeti prijavu na konkurs, mislim za bosanski srpski hrvatski jezik neke zenske, recimo da se zove Suhra Suhric, i ovako ide AUTOBIOGRAFIJA:
Suhra Suhric je rodjena tu i tu tad i tad... Suhra je zavrsila OS I SS tu i tu, a faks tu i tu...
Suhra je volontirala, radila......
Hallo, AUTOBIOGRAFIJA??????
Ili rukom pisane prijave ili potpuno nepismene prijave, ali ono bas elementarno nepismene... ljudi koji zele-misle da mogu uciti djecu necemu?
Ili nema prijave nikako, samo diploma, rodni list, uvjerenje o drzavljanstvu... a nigdje prijave na koje mjesto konkurisu. Samim tim ni broja telefona ni nacina kontaktiranja...
halilova vila wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ja mislim da u prve cetiri godine skolovanja sa djecom treba raditi najobrazovaniji i najinteligentniji kadar, najmanje sa zvanjem profesora razredne nastave, zato sto je u rukama ucitelja i uciteljica ogromna odgovornost a uticaj koji imaju na djecu nemjerljiv je, dozivotan. Sjetimo se svi svojih ucitelja.
ja sam 1979.godiste, znaci NE PAMTIM Tita licno, ali sam imala uciteljicu kojoj sam i dan danas zahvalna sto me ovako oblikovala...
Svojoj prvoj uciteljici sam od zavrsetka cetvrtog razreda osnovne skole pa do rata svake godine cestitao cestitkom (dakle postom) 8. Mart, Novu godinu i njezin rodjendan... punih 28 godina.
Zapamtio sam svaku "kosu tanku i uspravnu debelu" sto me naucila. A da ne spominjem stapice od tankih vrbovih grancica (poneko je imao stapice od lizala... eheeej od lizala), da ne spominjem batine koje sam dobijao motkom...
halilova vila wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ja mislim da u prve cetiri godine skolovanja sa djecom treba raditi najobrazovaniji i najinteligentniji kadar, najmanje sa zvanjem profesora razredne nastave, zato sto je u rukama ucitelja i uciteljica ogromna odgovornost a uticaj koji imaju na djecu nemjerljiv je, dozivotan. Sjetimo se svi svojih ucitelja.
Ne misliš valjda da je i tvoja učiteljica prošla kroz pet godina pedagoške akademije ? A ipak te je fino naučila. Nekad je prije rata bila viša učiteljska škola, dvije godine na pedagoškoj, nakon srednje. U ovih pet sadašnjih godina sadržano je isto gradivo iz te dvije godine, ništa novo i ništa šire, samo se svaka godina plaća, ili iz džepa studenta ili iz ministarstva obrazovanja. Pare. Rastegni gradivo i po studentu naplati više za isto pređeno gradivo i isto zvanje.
Može to tako trajati deceniju ili dvije. Možeš ih na prste nabrojati ko je spreman utrošiti pet godina studiranja za uciteljicu ili učitelja, malo je takvih. A onda nakon 20 godina zafali učiteljica. Onda hajmo natrag, brzinski učiteljski kursevi od mjesec dana kao u 1948.
jOFLA,u pravu si,jer sam licno upoznata sa gore spomenutim promjenama koje su se desavale tokom mog skolovanja
amrica wrote:Zasto racunas srednju skolu? Svako mora zavrsiti srednju ako zeli upisati faks.
Za pravni fakultet ne treba srednja. Imaju ga pravo upisati i oni samo sa svršenom osnovnom.
Je li to pokusavas biti duhovit, s obzirom na kvalitet nasih pravnika? To je precrno cak i za najcrnji humor, jer precesto odgovara istini. Raznorazni poluspimeni ljudi se gadjaju zakonima, nidje veze. I odredjuju tudju sudbinu, nazalost.
Samo pogledaj jad i bijedu nasih pravnika koje samelju svi advokati u Hagu..... I pored milion dokaza, uredno BiH GUBI SVE PROCESE, ONO, DOBIJU SE MRVICE, ALI NEMA ZVANICNE OSUDE ZA GENOCID, KAZNE SU SMIJESNE....
haha koja god tema bila... pocne rasprava o pravnicima ili o brankovicu
to amrice za haag...to je politika tamo i nema neke veze sa nasim pravnicima...
sto se tice uciteljica...ima ih svakakvih...obicno udate zenice studiraju, a imam nekoliko jaranica koje su tamo... nisu sve za taj posao, ali eto idu nekako... jeste puno za uciteljicu 4 god.studija, posebno za ove koje su kontale ici 2, jos ako su u mostaru i njima superrr ali ovo sada ispada pravo ucenje-mucenje... prije par god.je masa cura htjela tu akademiju za 2 god. i bas je bilo previse loseg kadra...
mislim da nije bitno jel se ide 2 ili 4 godine... meni je to vise podobnost osobe i zainteresovanost i talenat za taj posao...