ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
uciteljica

#1 ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by uciteljica »

PLJUDI MOJI,da li Vi smatrate,da jedna uciteljica treba da se obrazuje 10 god?Da malo pjasnim.Zavrsila sam 5 godina Uciteljske u Sarajevu.Kao uveli 5 godina da bi imali zvanje,koje naravno nismo dobili.Sada sam IV god.PA (Pedagoska akademija),i prica se da su uveli V godinu faxa.Poslije zavrsene IV godine nemamo zvanje,a kao kada se zavrsi V godina treba se dobiti zvanje MAGISTRA!!!!!!!!!!!!!!Nidje veze.Pa ima da pobudalim dok zavrsim.A sutra cu raditi za bijednu platu, i to ako se zaposlim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
uciteljica

#2 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by uciteljica »

ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA????????????????????
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by mIRCerka »

uciteljica wrote:ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA????????????????????
za zvanje nastavnika je haman isto, sto se bunis? jos nastavnik predaje jedan predmet, a tebi valja predavati SVE toj djeci pune 4 godine...
halilova vila

#4 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by halilova vila »

Nemoj me pogresno shvatiti, ali ja mislim da u prve cetiri godine skolovanja sa djecom treba raditi najobrazovaniji i najinteligentniji kadar, najmanje sa zvanjem profesora razredne nastave, zato sto je u rukama ucitelja i uciteljica ogromna odgovornost a uticaj koji imaju na djecu nemjerljiv je, dozivotan. Sjetimo se svi svojih ucitelja.
mIRCerka

#5 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by mIRCerka »

halilova vila wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ja mislim da u prve cetiri godine skolovanja sa djecom treba raditi najobrazovaniji i najinteligentniji kadar, najmanje sa zvanjem profesora razredne nastave, zato sto je u rukama ucitelja i uciteljica ogromna odgovornost a uticaj koji imaju na djecu nemjerljiv je, dozivotan. Sjetimo se svi svojih ucitelja.
:thumbup: ja sam 1979.godiste, znaci NE PAMTIM Tita licno, ali sam imala uciteljicu kojoj sam i dan danas zahvalna sto me ovako oblikovala...
LadyXY

#6 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by LadyXY »

Smatram da ucitelji, nastavnici i profesori u srednjoj skoli treba da budu najpismeniji i najbolje obrazovan kadar...
Svaki dan prolazim pored uciteljske skole jer tu blizu radim i svaki dan gledam te ucenike i prosto sam razocarana i sokirana...

Cigare u ustima, goli pupci, psovke, previse sminke,....ne kazem da su druge skole med i mlijeko, ali kod nas se ta skola smatra jednom od losijih sto kad vidim tu djecu ne zvuci daleko od istine...

Drugo, poznajem jako puno djevojaka sa pedagoške akademije koje su polupsimene, zbog cega je meni iskreno zao i u meni izaziva strasnu zabrinutost...

Ako je to kadar kojem cu sutra morati povjeriti dijete, onda je to zalosno....

Ne bih nikoga da vrijedjam ili bilo sta takvo, na svim fakultetima ima svega i situacija je jako jako jako losa, ali ovaj kadar trebao bi biti uzor i primjer ...Nacija nam je generalno nepismena, ali to je vec druga tema...

Ja bih ovu srednju skolu ucinila jednom od najtezih, fakultet takodjer i prosto bih napravila trend da se ne moze upisati bas svako....
Ipak su to osobe kroz cije ruke prolazi cijela buducnost ove zemlje...
ja.neron

#7 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by ja.neron »

mIRCerka wrote:
halilova vila wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali ja mislim da u prve cetiri godine skolovanja sa djecom treba raditi najobrazovaniji i najinteligentniji kadar, najmanje sa zvanjem profesora razredne nastave, zato sto je u rukama ucitelja i uciteljica ogromna odgovornost a uticaj koji imaju na djecu nemjerljiv je, dozivotan. Sjetimo se svi svojih ucitelja.
:thumbup: ja sam 1979.godiste, znaci NE PAMTIM Tita licno, ali sam imala uciteljicu kojoj sam i dan danas zahvalna sto me ovako oblikovala...
i ja sam 1979.godište i zahvalan sam učiteljici što mi se nasmijala kad sam bio u pravu i nisam joj dopustio više da mi se ikada nasmije... :evil: :evil: :evil:

a razredna od V-razreda mi je bila kraljica i dan dana sam joj zahvalan za sve što sam od nje naučio kao i mnogi drugi moji drugovi iz razreda
Dioda

#8 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by Dioda »

To najobrazovaniji definitivno se nije moglo odnositi na 99% onih koji su se skolovali u Uciteljskoj skoli. I sama sam zavrsila istu,i nakon sto sam se (u toku cetverogodisnjeg skolovanja) nagledala svega i svacega,odlucila sam se da ne zelim biti uciteljica. I upisala fax koji s tim nema veze.
U ovoj srednjoj skoli,profesorica pedagogije pri nasem prvom susretu izgovara carobnu recenicu : "Dijete kad se rodi je k'o zivince." :shock: Ne salim se :x
Izjave tih buducih uciteljica (mojih skolskih drugarica) : "Rasizam je nauka o rasama.", "Kanalici i mokracni vodovod", "Polietnicki odgoj (mislila je na politehnicki)", "Kako se zove ona smrdljiva zivotinja,jel' kunic?" , natjerale su me da se definitivno opredijelim za neko drugo zvanje. Ovakve izjave nisu bile rijetkost,pa sam se nakon nekog vremena zapitala da li bih ja zeljela da neka od ovih djevojaka (nekad u buducnosti) bude uciteljica mom djetetu :shock:
Da i ne pominjem cega sam se nagledala na praksi :roll:
Uciteljica bi trebala da bude-ako nista,onda bar pismena.

Mislim da je osam godina skolovanja (4+4) mozda dovoljno :skoljka:
amrica

#9 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by amrica »

Zasto racunas srednju skolu? Svako mora zavrsiti srednju ako zeli upisati faks. I nisam znala da je Uciteljska 5 godina, iskreno sorry :-) A mogla si upisati i PA sa bilo kojom cetverogodisnjom srednjom.

A ima 10-ak godina kako se ne primaju ljudi na mjesto nastavnika razredne nastave sa SSS, u moru nezaposlenih VŠS I VSS. Samo se drže oni koji su vec zaposleni, i ako imaju vise od 20 godina staža, ostali se moraju doškolovati.
A odakle ti informacija da ce PA biti 5 godina?
Sad je dilema da li zavrsene studente po trogodisnjoj Bolonji tretirati kao profesore, sa pocetnim koef 9 ili nekako drugacije, to jos nije zakonski rijeseno. Po Bolonji petogodisnji studij ti daje zvanje magistra....
slavkoimamodilera

#10 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by slavkoimamodilera »

I treba tako i jos teze... kad vidim one fufice pred uciteljskom zlo mi dodje kad skontam da ce ona necije dijete necemu uciti u skoli... :x
vjesticanametli

#11 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by vjesticanametli »

nagledala sam se svega i svacega na faxu :-) al kad traze formelar na studentskoj mi je bilo najbolje :lol:
vjesticanametli

#12 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by vjesticanametli »

Dioda wrote:
To najobrazovaniji definitivno se nije moglo odnositi na 99% onih koji su se skolovali u Uciteljskoj skoli. I sama sam zavrsila istu,i nakon sto sam se (u toku cetverogodisnjeg skolovanja) nagledala svega i svacega,odlucila sam se da ne zelim biti uciteljica. I upisala fax koji s tim nema veze.
U ovoj srednjoj skoli,profesorica pedagogije pri nasem prvom susretu izgovara carobnu recenicu : "Dijete kad se rodi je k'o zivince." :shock: Ne salim se :x Izjave tih buducih uciteljica (mojih skolskih drugarica) : "Rasizam je nauka o rasama.", "Kanalici i mokracni vodovod", "Polietnicki odgoj (mislila je na politehnicki)", "Kako se zove ona smrdljiva zivotinja,jel' kunic?" , natjerale su me da se definitivno opredijelim za neko drugo zvanje. Ovakve izjave nisu bile rijetkost,pa sam se nakon nekog vremena zapitala da li bih ja zeljela da neka od ovih djevojaka (nekad u buducnosti) bude uciteljica mom djetetu :shock:

mozda je ona tabula rasa sebi prevela kao zivince :roll:
mIRCerka

#13 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by mIRCerka »

Meni ne smetaju dijalekti i "upala s drveta na travu" koliko mi smeta to sto neko sa zvanjem uciteljice mrtav hladan kaze NE ZNAM CIRILICU...
Dioda

#14 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by Dioda »

mIRCerka wrote:Meni ne smetaju dijalekti i "upala s drveta na travu" koliko mi smeta to sto neko sa zvanjem uciteljice mrtav hladan kaze NE ZNAM CIRILICU...
Cura iz mog razreda je trebala drzati cas cirilice.Kada je dobila tu nastavnu jedinicu,zaljevala sam je vodom :D .Nit zna citati cirilicu,nit pisati.Po belaju,ja sam joj morala asistirati na casu.Nije potrebno da objasnjavam na sta je to licilo :roll: Ona je ucila cirilicu dan prije nego sto ce odrzati cas :shock: Nisam sigurna da je i sad zna :D
vjesticanametli wrote:
Dioda wrote:
U ovoj srednjoj skoli,profesorica pedagogije pri nasem prvom susretu izgovara carobnu recenicu : "Dijete kad se rodi je k'o zivince." :shock: Ne salim se :x Izjave tih buducih uciteljica (mojih skolskih drugarica) : "Rasizam je nauka o rasama.", "Kanalici i mokracni vodovod", "Polietnicki odgoj (mislila je na politehnicki)", "Kako se zove ona smrdljiva zivotinja,jel' kunic?" , natjerale su me da se definitivno opredijelim za neko drugo zvanje. Ovakve izjave nisu bile rijetkost,pa sam se nakon nekog vremena zapitala da li bih ja zeljela da neka od ovih djevojaka (nekad u buducnosti) bude uciteljica mom djetetu :shock:

mozda je ona tabula rasa sebi prevela kao zivince :roll:
Ta ista je ostala cijeli zivot tabula rasa :D
ljubav_aha

#15 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by ljubav_aha »

godine skolovanja uciteljice su relativan pojam,bitan je kvalitet,to je moj prvi faks koji sam diplomirala,imam iskustovo rada kao uciteljice i nastavnice,mogu vam reci,nisma bas bila odusevljena i sa filozofijom rada mnogih starijih ,iskusnijih kadrova
zelim reci,pored obrazovanja,bitni su fleksibilnost rada osobe sa svakom novom generacijom,opcom kulturom i slicno
halilova vila

#16 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by halilova vila »

Mislim da je prvi kontakt djeteta sa sistemom obrazovanja i posljedice koje to ima na oblikovanje njegove licnosti previse vazan da bi se prepustio slucaju, ja bih buduce ucitelje proresetala kroz sistem obrazovanja kao da se spremaju za NASA-u.
Uciteljica mora biti fleksibilna, a vala mora znati i cirilicu. Zato i mislim da put do zvanja ucitelj/uciteljica ne smije biti jednostavan, vec onakav kakav je i sam posao, slozen, komplikovan i odgovoran.
A toga nema bez godina skolovanja, svaka cast rijetkim pojedincima koji po prirodi imaju dar vrsnog komuniciranja s djecom.
uciteljica

#17 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by uciteljica »

mIRCerka wrote:
za zvanje nastavnika je haman isto, sto se bunis? jos nastavnik predaje jedan predmet, a tebi valja predavati SVE toj djeci pune 4 godine...
NE BUNIM SE UOPSTE.SAMO JE PROBLEM U TOME STO NAJVJEROVATNIJE POSLIJE IV GODINE AKADEMIJE NECEMO DOBITI ZVANJE.STAVLJAJU NAS POD ISTI KOS SA LJUDIMA KOJI SU ZAVRSILI III GODINE FAXA.V GODINA JE NEMINOVNA.I JA SE NE BUNIM,VOLIM TAJ POZIV I SAMO IDEM NAPRIJED.SADA SAM UPISALA IV GODINU,I IMAM PREKO 40 POLOZENIH ISPITA.
mIRCerka

#18 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by mIRCerka »

uciteljica wrote:
mIRCerka wrote:
NE BUNIM SE UOPSTE.SAMO JE PROBLEM U TOME STO NAJVJEROVATNIJE POSLIJE IV GODINE AKADEMIJE NECEMO DOBITI ZVANJE.STAVLJAJU NAS POD ISTI KOS SA LJUDIMA KOJI SU ZAVRSILI III GODINE FAXA.V GODINA JE NEMINOVNA.I JA SE NE BUNIM,VOLIM TAJ POZIV I SAMO IDEM NAPRIJED.SADA SAM UPISALA IV GODINU,I IMAM PREKO 40 POLOZENIH ISPITA.
Drago mi je da volis taj poziv, i drago mi je za polozene ispite, imam ih i ja 30ak, a samo englski studirah, al vidis i sama kako su nam zakoni Turchevi (da ne psujem) i da se nista ne postuje.
tech10

#19 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by tech10 »

Za seosku uciteljicu i ne treba 10 godina.
uciteljica

#20 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by uciteljica »

LadyXY wrote:Smatram da ucitelji, nastavnici i profesori u srednjoj skoli treba da budu najpismeniji i najbolje obrazovan kadar...
Svaki dan prolazim pored uciteljske skole jer tu blizu radim i svaki dan gledam te ucenike i prosto sam razocarana i sokirana...

Cigare u ustima, goli pupci, psovke, previse sminke,....ne kazem da su druge skole med i mlijeko, ali kod nas se ta skola smatra jednom od losijih sto kad vidim tu djecu ne zvuci daleko od istine...

Drugo, poznajem jako puno djevojaka sa pedagoške akademije koje su polupsimene, zbog cega je meni iskreno zao i u meni izaziva strasnu zabrinutost...

Ne bih nikoga da vrijedjam ili bilo sta takvo, na svim fakultetima ima svega i situacija je jako jako jako losa, ali ovaj kadar trebao bi biti uzor i primjer ...Nacija nam je generalno nepismena, ali to je vec druga tema...

Ja bih ovu srednju skolu ucinila jednom od najtezih, fakultet takodjer i prosto bih napravila trend da se ne moze upisati bas svako....
Lady XY slazem se sa Vama!Danasnja Uciteljska skola izgubila je na svom kvalitetu i ugledu.Definitivno.Svugdje ima svega i svacega,ali ti ljudi koji idu u tzv.Uciteljsku trebali bi biti uzor ostalim mladim ljudima.Ali ne,oni su ruglo.A ko je kriv tome?I u unutrasnjosti skole ima svega.
Sto se tice Pedagoske akademije i tu ima svega.Ima ljudi koje ne znaju osnovne elemente pismenosti,a ona ce sutra uci u razred i postavljati temelje znanja.Ali njen tata je u prlamentu i ona ima vec rezervisano mjesto u OS!!!
uciteljica

#21 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by uciteljica »

tech10 wrote:Za seosku uciteljicu i ne treba 10 godina.
Sta podrazumijevas pod SEOSKOM UCITELJICOM?Uciteljica je uciteljica gdje god bila!!!!!!!!!!!!!!!
LadyXY

#22 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by LadyXY »

uciteljica wrote:
LadyXY wrote:Smatram da ucitelji, nastavnici i profesori u srednjoj skoli treba da budu najpismeniji i najbolje obrazovan kadar...

Lady XY slazem se sa Vama!Danasnja Uciteljska skola izgubila je na svom kvalitetu i ugledu.Definitivno.Svugdje ima svega i svacega,ali ti ljudi koji idu u tzv.Uciteljsku trebali bi biti uzor ostalim mladim ljudima.Ali ne,oni su ruglo.A ko je kriv tome?I u unutrasnjosti skole ima svega.
Sto se tice Pedagoske akademije i tu ima svega.Ima ljudi koje ne znaju osnovne elemente pismenosti,a ona ce sutra uci u razred i postavljati temelje znanja.Ali njen tata je u prlamentu i ona ima vec rezervisano mjesto u OS!!!
Dobro, te stele i fotelja pozicije su nasa tuzna realnost...ali to nama s drug strane ne daje ni pravo ni izgovor za neznanje...
Vjeorvatno uprava skole i faksa snosi najvise krivice, za los glas koji bije tu skolu, pa i fakultet, i u mojoj srednjkoj skoli neopravdanicasovi su brisani za jedan pisljivi prsten...Ali, ni sami ucenici onakvim ponasanjem ne cine nista protiv toga...

Sve u svemu, uvela bih vise godina skolovanja tom kadru, ali i bolju platu...
ljubav_aha

#23 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by ljubav_aha »

halilova vila wrote:Mislim da je prvi kontakt djeteta sa sistemom obrazovanja i posljedice koje to ima na oblikovanje njegove licnosti previse vazan da bi se prepustio slucaju, ja bih buduce ucitelje proresetala kroz sistem obrazovanja kao da se spremaju za NASA-u.
Uciteljica mora biti fleksibilna, a vala mora znati i cirilicu. Zato i mislim da put do zvanja ucitelj/uciteljica ne smije biti jednostavan, vec onakav kakav je i sam posao, slozen, komplikovan i odgovoran.
A toga nema bez godina skolovanja, svaka cast rijetkim pojedincima koji po prirodi imaju dar vrsnog komuniciranja s djecom.
apsolutno se slazem sa tobom

ali danas je problem litertura koja se koristi u sisemu obrazovanja ucitelja/nastavnika

kako danasnja djeca uce tri istorije,tri jezika,tri razlicite price o tri najbolja druga ,tri razlicita imena,price napisane cilicom ili latinicom

sta se desava sa odborom za obrazovanje
halilova vila

#24 Re: ZA ZVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by halilova vila »

U drzavi je stosta zakazalo, a odnos prema obrazovanju je sraman. Nekome jako dobro odgovara ovakva situcija, zbog necijih par hiljada maraka procenta od besmislenih projekata i nazovi reformi ostetile su se generacije i generacije, ne samo radnika u prosvjeti nego u svakom drugom poslu, a posljedice cemo trpiti svi.
Smatram da obrazovanje buducih ucitelja, inzinjera, pekara, zidara, ljekara pocinje u osnovnoj skoli, s prvim razredom i da tu bitku gubimo vec odavno. Zato danas i imamo ovo sto imamo.
Naravno, uticaj porodice u svemu ovome je daleko veci od uticaja skole, porodica odgaja, skola obrazuje, ali nista ne smije biti prepusteno slucaju i drzava mora uraditi sve da spasi sto se da spasiti.
sarlo

#25 Re: YA YVANJE UCITELJICE 10 GODINA SKOLOVANJA

Post by sarlo »

Bond_JaneBond wrote:ZAdnja dobra uciteljica za koju ja znam (u mojoj mahali) je umrla prije par godina..Zena sa principima, pravi odgajatelj, pedagog, svirala je harmoniku i gitaru, mislim da je i govorila barem 2 strana jezika i vjerujem da su generacije djece koje su izasle od nje nesto napravile od svojih zivota i pritom ostali ljudi.
E, ovo je pretjerivanje. Za zvanje pilota dzambo dzeta potrebno je, samo, znati pilotirati avionom i govoriti engleski jezik. Nije nuzno biti svestran i enciklopedista da bi bio dobar u bilo kom, pa ni u uciteljskom poslu. Nisu pomocnice Dzems Bonda.
To je posao kao i svaki drugi. Ima svoje specificne ciljeve i zadatke.
Sjecam se da je u pripremi casa stajalo da casovi imaju tri cilja obrazovni i vaspitni-treci sam zaboravio- Znaci potrebno je dijete nauciti minimum iz nastavnog programa i vaspitavati ga. Za prvo je potrebno obicno znanje metodske jedinke, za drugo se covjek treba roditi ili steci dobro iskustvo. Ucitelji predaju muzicku kulturu i moraju biti muzikalni. Prije pedesetak godina prilikom upisa u srednju uciteljsku polagali su prijemni ispit i na njemu je provjeravan sluh tj muzikalnost. Morali su imati instrumente tokom skolovanja i morali su ih nauciti svirati.
Што се тиче фамозне ћирилице, они предају оно што је прописано наставним планом и програмом. Учење цирилице је прописано у другом разреду. И они морају да је знају и предају. Нема емоција ни политике, то је њихов посао.
To jeste plemenit posao, kao i posao zdravstvenih radnika. Pitanje nematerijalne satisfakcije je...neodgovoreno. Sto se tice placa mnogo je bolje nego prije rata.
Obrazovni planovi i programi su nesto sasvim drugo. Oni/one su duzni da ga provode. Nije moja struka, ali sam morao nesto reci.
Post Reply