Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

blue033

#51 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by blue033 »

mali Ninja wrote:
O'zone wrote:
mayab wrote:Ovo ovde definitivno nije drzava za obicnu "raju", vec tzv.vladajuca manjina izrabljuje i ponizava ostalu vecinu naroda, ovo iznad je samo jedan od primjera, a ja bih dodao jos i šikaniranje prilikom "vadjenja" uvjerenja o ne vodjenju krivicnog postupka, koje se trazi u sudu u Šenoinoj ulici.
A po taksu od 15 KM i obrazac za tu potvrdu valja ici do trafike u Titovoj :shock:
Image

Ali narod su ovce i janjad koji sami idu na klanje! :bih:
Ovo jeste najveći retardiluk koji sam ja upratio do sada.

Pa eto da su se barem smilovali pa prodavali na onoj trafici koja je na čošku Pruščakove i M.Tita ali neeeeeeee treba još niže. Pa zar je toliki problem imati malu kabinicu u zgradi suda koja prodaje taxe?
odma bi narod reko, vidi bere drzavnu platu a skoro nista ne radi, proda 1-5 taxi dnevno :D
Zadnji put sam vadio 3 uvjerenja za firmu i platio 75 KM takse. Oni prodaju na hiljade KM taxi svaki dan. Za taj posao je vjerovatno trebalo dobro "pogurati".
Miki123

#52 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Miki123 »

Kako niko nece dati original tamo gdje ga vec treba dati, jer se sada radi o trajnom dokumentu (konacno se neko bar toga sjetio, da se ne radjamo ponovo svakih 6 mjeseci)
Izvodi iz javnih evidencija su živi dokumenti i u njih se pored općih podataka (datum rođenja, jmb, koji su nepromjenjivi) upisuju i neki koji su podložni promjena, npr. vjenčanje i datum vjenčanja za neku osobu. Kod žena se mijenja i prezime ukoliko uzme prezime ženika..

Tako da neko danas može izvaditi rodni list u kojem nema napomene da je oženjen/udata, a sutra se ta činjenica upiše, i eto ga, imamo neadekvatan podatak.. a vjeruj, ako se budeš razvodio datum vjenčanja upisan u matičnoj knjizi punoooo znači kod podjele imovine :D
perfect_guy

#53 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by perfect_guy »

Miki123 wrote:
Kako niko nece dati original tamo gdje ga vec treba dati, jer se sada radi o trajnom dokumentu (konacno se neko bar toga sjetio, da se ne radjamo ponovo svakih 6 mjeseci)
Izvodi iz javnih evidencija su živi dokumenti i u njih se pored općih podataka (datum rođenja, jmb, koji su nepromjenjivi) upisuju i neki koji su podložni promjena, npr. vjenčanje i datum vjenčanja za neku osobu. Kod žena se mijenja i prezime ukoliko uzme prezime ženika..

Tako da neko danas može izvaditi rodni list u kojem nema napomene da je oženjen/udata, a sutra se ta činjenica upiše, i eto ga, imamo neadekvatan podatak.. a vjeruj, ako se budeš razvodio datum vjenčanja upisan u matičnoj knjizi punoooo znači kod podjele imovine :D
zato ti i kaže da svako ko stavi u promet dokument sa netačnim podacima može biti kažnjen
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#54 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by ladyblue18 »

MedenoSrce wrote:

suti ba, meni u ime oca upisali zensko ime (dodala neka pametnica kucajuci jednim prstom belcim, slovo A)
i kaze, pa nije vam isto na drzavljanstvu i rodnom listu ime oca

pitam je ja sta misli koje je ispravno?

nema ona kaze sta da misli nego da ja pisem zahtjev za izmjenu :-D
Bar ti nisu dodali jos jedno prezime :roll: :mrgreen:
Dozer

#55 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

Gledam Hayatov dnevnik sinoc, i u najavi idu teme - "Kome trebaju pametni glasaci?" i "Pojednostavljenje ili komplikacija?"

Kako to cesto na Hayatu biva, ni jedno ni drugo nije ni spomenuto tokom dnevnika :)
Ne znam zasto, ali sam uvjeren da je druga tema bila upravo o ovome o cemu ovdje pricamo, ali ne znam zasto je "zaboravljena" u hodu :)
MedenoSrce

#57 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by MedenoSrce »

ladyblue18 wrote:
MedenoSrce wrote:

suti ba, meni u ime oca upisali zensko ime (dodala neka pametnica kucajuci jednim prstom belcim, slovo A)
i kaze, pa nije vam isto na drzavljanstvu i rodnom listu ime oca

pitam je ja sta misli koje je ispravno?

nema ona kaze sta da misli nego da ja pisem zahtjev za izmjenu :-D
Bar ti nisu dodali jos jedno prezime :roll: :mrgreen:
valjda ce meni ostaviti da proberem majka mu stara
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#58 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by KatarinaKosaca »

Već preko 20 dana sam bez uvjerenja o državljanstvu. Niti se imam kome više obratiti. Odgovor je da nisam jedina i da čekam. Sad zanima me.. kako to da sve savršeno funkcionira kad je u pitanju kazna. Saobraćajni prekšaj samo na osnovu tablica dođe u roku za čas na kućnu adresu i čeka u sudu kad se vadi bilo kakvo uvjerenje. Tako me je u Sudu u Travniku čekala kazna iz Foče i Kladnja, ja iz Sarajeva, nitko nije tražio nikakav dodatni papir. A u općini Stari Grad mi naknadno traže da donesem rodni list iz Centra, kao da nemaju sistem ni telefon, ni fax.
Iskreno se pitam i pitam ako mi netko zna odgovoriti: Kome se obratiti i kome se žaliti. Od knjige žalbi, mailova i ostalog nema hajra. U svojoj se zemlji osjećam gore od ilegalnog imigranta.
Dozer

#59 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

Kome da se zalis, draga Kaca...
DaffyDuck

#60 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by DaffyDuck »

KatarinaKosaca wrote:Već preko 20 dana sam bez uvjerenja o državljanstvu. Niti se imam kome više obratiti. Odgovor je da nisam jedina i da čekam. Sad zanima me.. kako to da sve savršeno funkcionira kad je u pitanju kazna. Saobraćajni prekšaj samo na osnovu tablica dođe u roku za čas na kućnu adresu i čeka u sudu kad se vadi bilo kakvo uvjerenje. Tako me je u Sudu u Travniku čekala kazna iz Foče i Kladnja, ja iz Sarajeva, nitko nije tražio nikakav dodatni papir. A u općini Stari Grad mi naknadno traže da donesem rodni list iz Centra, kao da nemaju sistem ni telefon, ni fax.
Iskreno se pitam i pitam ako mi netko zna odgovoriti: Kome se obratiti i kome se žaliti. Od knjige žalbi, mailova i ostalog nema hajra. U svojoj se zemlji osjećam gore od ilegalnog imigranta.
Ja vjerujem da bi nesto postigla samo ako bi se obratila dobrom advokatu. Sa bagrom se ne moze drugacije!
Mom ocu se desilo da, nakon sto je predao zahtjev za vadjenje biometrijskog pasosa, nazove ga teta i kaze da mora donijeti uvjerenje u drzavljanstvu jer ga nemaju u evidenciji :shock:
Covjek od 50+ godina, rodjen, odrastao i zivi citav zivot u tom gradu i opstini i kao da ne postoji. Citava dva mjeseca je hodao na relaciji Centar- Stari grad dok mu nisu izdali novo uvjerenje.
Sad i njegovoj sestri slicna situacija, pogresan maticni broj u drzavljanstvu i prezime majke u rodnom listu.
A jedan kolega je vadio dokumente pocetkom godine, kad je krenuo da ispravlja njihove greske, uslov je bio da im potpise izjavu da ih nece tuziti da bi pristupili izmjenama.

Sve stari grad :oops:
Dozer

#61 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

Pa ovdje je odavno jasno da je drzava, i njen kompletan administrativni aparat, svrha sama sebi.
Ja garantujem da 90% svih drzavnih zaposlenika ne zna ni pravilnik institucije u kojoj radi, a da ne pricamo o nekim drugim stvarima poput razumijevanja stvarne svrhe drzave i njenih obaveza prema gradjanima. Jer, drzava ne postoji samo radi toga da prikuplja poreze, naknade, takse i sl. kako bi se isfinansirao administrativni aparat te drzave, nego je drzava prije svega servis gradjanima, a svrha administrativnog aparata je da servisira gradjane koji ga placaju.

Kod nas je sve to obrnuto i naopako, pa se kompletan administrativni aparat na svim nivoima, a to znaci drzava, prema gradjanima ponasa kao da smo mi tu radi njih/nje, a ne obratno.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#62 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by KatarinaKosaca »

Ja ću sutra odvjetniku i pisati medijima, jer sam već 30 dana bez uvjerenja o državljanstvu, takav bezobrazluk, bahatost, neodgoj i drskoost je rijetko sresti kad ih zovem na telefon (OPĆINA STARI GRAD), naknadno sam ima odnijela rodni list, potrošila sam upravo danas bar 10 KM telefona koliko su me prebacivali sa jednog broja na drugi, kao da su u štrajku većina ih se ne javlja... ovo je neviđeno. Znaju li oni uopće odakle im dolaze plaće????
Ništa sutra odvjetnik, tužba, ja više nemam živaca, pa neka na sudu to sve objasne onako drsko kako znaju sudiji da nije do njih (????????), do moje nene je sigurno :-) :-) :-)
Dozer

#63 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

Pa jesi im rekla da ces im poslati nenu? :D
Post Reply