Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Dozer

#1 Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

Dakle, danas sam se i definitivno uvjerio da ovdje planiranja, organizovanja i odluke donose iskljucivo vrhunski imbecili...

Jer, kako drugacije objasniti da neko jedan proces koji je trajao cca. 5 min, unazadi toliko da sada traje 10 puta duze, skoro cijeli sat, osim da je to smislio kompletan idiot...
Pricam o novim rodnim listovima i njihovom vadjenju/dobijanju u opstini Centar.

Prijasnji "proces" je izgledao ovako:
- Udje se u salter salu i stane se pred namjenski salter
- Saceka se ukoliko ima jos ljudi u redu, ili, kada aparat radi, uzme se namjenski broj za taj salter i opet malo saceka
- Stane se na salter i sluzbenici se kaze za koga treba rodni list(ovi)
- Ona pogleda LK, unese JMBG i klikne na Print, stavi pecat i potpise se.
Sam proces izdavanja je trajao max. 1 min, a cekanje je rijetko bilo duze od 3-4 min.

Danasnji proces izgleda ovako (shtopano):
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu. Posto salter nije samo za to, nego i za prodaju taksi i kopiranje, tu sam cekao 18 min.
- Nakon toga se ide u salter salu i stane se u red za izdavanje rodnog lista. 8 min.
Kako niko nece dati original tamo gdje ga vec treba dati, jer se sada radi o trajnom dokumentu (konacno se neko bar toga sjetio, da se ne radjamo ponovo svakih 6 mjeseci), sasvim je logicno da ce se odmah napraviti i ovjeriti kopija.
- S rodnim listom se onda izlazi napolje i opet staje u onaj isti red, ovaj put radi kopiranja (0,10 KM po stranici). 11 min.
- Onda se vraca nazad u salter salu, uzima se broj za red za ovjeru dokumenata, i ceka se ovjera. 21 min.

Dakle, na vadjenje rodnog lista koji sam ranije dobijao za 5 min i besplatno, danas sam potrosio ukupno 58 minuta i 0,40 KM (cifra je nebitna, navodim je onako, usput), odnosno sat vremena.
E pa, cestitam "ideologu" i "organizatoru". Da bog da mu i u kuci bila ista organizacija (a vjerovatno i jeste).

A sve je moglo biti uradjeno sasvim jednostavno - prva 2 ili 3 saltera u sali naplacuju, naredna 4 izdaju i originale i kopije (samo urade crno bijeli print), i zadnja 4 ovjeravaju kopije. Jednostavni lanac koji bi po osobi oduzimao max. 10 min. Ali, "organizator" procesa ocito nikad nije cuo da postoji i nauka koja se bavi organizacijom i pokretima na radu...
Last edited by Dozer on 02/09/2013 09:50, edited 2 times in total.
O'zone
Globalni moderator

#2 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by O'zone »

Jest po tvom bi onda svi morali raditi :P Čuj svi šalteri da rade :shock:

:mrgreen:
Sir Smoke a Lot

#3 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Sir Smoke a Lot »

Koliko naplacuju trebali bi sve dokumente na adresu donosit mater jebli, samo udri po ljudima a jos komplikovano sve samo tako. U normalnoj drzavi samo 'kliknes' sta ti treba i sve dobijes, platis postarinu mozda.
piatc

#4 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by piatc »

Potpuno sam siguran da nam sve ovo namjerno rade. Šupci.
Dozer

#5 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

Cinjenica je da svi salteri i sada rade, medjutim, efikasnost i tezina tog posla su smijesni...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by ladyblue18 »

Ti si dobar, ja sam prije cca mjesec provela 2 sata zavrsavajuci sve to plus drzavljanstvo.
Sve bih ja to nekako i izdurala da sve vrijeme iza mene nisu pricale zene o tome kako im je bilo na porodima, ja sam izasla istraumirana :mrgreen:
mali_balon

#7 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by mali_balon »

U jednoj od opsitna KS neki dan vadio rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu za sta mi je trebalo 10min i 0KM (isto kao i prije). Znaci neko namjerno u gradskim opcinama handri raju a znamo ko ima tu moc pa et sjetite se ove zajebancije u oktobru, kada se biraju nacelinici.
mayab

#8 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by mayab »

Ovo ovde definitivno nije drzava za obicnu "raju", vec tzv.vladajuca manjina izrabljuje i ponizava ostalu vecinu naroda, ovo iznad je samo jedan od primjera, a ja bih dodao jos i šikaniranje prilikom "vadjenja" uvjerenja o ne vodjenju krivicnog postupka, koje se trazi u sudu u Šenoinoj ulici.
A po taksu od 15 KM i obrazac za tu potvrdu valja ici do trafike u Titovoj :shock:
Image

Ali narod su ovce i janjad koji sami idu na klanje! :bih:
O'zone
Globalni moderator

#9 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by O'zone »

mayab wrote:Ovo ovde definitivno nije drzava za obicnu "raju", vec tzv.vladajuca manjina izrabljuje i ponizava ostalu vecinu naroda, ovo iznad je samo jedan od primjera, a ja bih dodao jos i šikaniranje prilikom "vadjenja" uvjerenja o ne vodjenju krivicnog postupka, koje se trazi u sudu u Šenoinoj ulici.
A po taksu od 15 KM i obrazac za tu potvrdu valja ici do trafike u Titovoj :shock:
Image

Ovo jeste najveći retardiluk koji sam ja upratio do sada.

Pa eto da su se barem smilovali pa prodavali na onoj trafici koja je na čošku Pruščakove i M.Tita ali neeeeeeee treba još niže. Pa zar je toliki problem imati malu kabinicu u zgradi suda koja prodaje taxe?
mali Ninja

#10 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by mali Ninja »

O'zone wrote:
mayab wrote:Ovo ovde definitivno nije drzava za obicnu "raju", vec tzv.vladajuca manjina izrabljuje i ponizava ostalu vecinu naroda, ovo iznad je samo jedan od primjera, a ja bih dodao jos i šikaniranje prilikom "vadjenja" uvjerenja o ne vodjenju krivicnog postupka, koje se trazi u sudu u Šenoinoj ulici.
Image

Ovo jeste najveći retardiluk koji sam ja upratio do sada.

Pa eto da su se barem smilovali pa prodavali na onoj trafici koja je na čošku Pruščakove i M.Tita ali neeeeeeee treba još niže. Pa zar je toliki problem imati malu kabinicu u zgradi suda koja prodaje taxe?
odma bi narod reko, vidi bere drzavnu platu a skoro nista ne radi, proda 1-5 taxi dnevno :D
akcid

#11 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by akcid »

Dozer wrote:Danasnji proces na vadjenje rodnog lista izgleda ovako:
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu....

Od kada se plaća naknada 0,30 KM za dobijanje rodnog lista, po čijoj odluci?
uglavnomja

#12 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by uglavnomja »

akcid wrote:
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu....

zar nije 0,40 :shock:

inace, to je od kada su trajni dokumenti. i to je trosak onog malo debljeg papira i stampanja valjda. :-?

i samo rijetki dobiju to bez jos 4 KM takse. ono studenti, biro, invalidi ... ostali jos 4 km.
akcid

#13 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by akcid »

uglavnomja wrote:
akcid wrote:

inace, to je od kada su trajni dokumenti. i to je trosak onog malo debljeg papira i stampanja valjda. :-?

i samo rijetki dobiju to bez jos 4 KM takse. ono studenti, biro, invalidi ... ostali jos 4 km.
Ne sumnjam da je tako, samo pitam ko je odlučio da se izdavanje ovakvog dokumenta plaća?

Da li se ovakva naknada naplaćuje samo u jednoj ili u svim sarajevskim Općinama, ili u svim federalnim Općinama?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#14 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by KatarinaKosaca »

:lol: :thumbup: Dobar uvodni post. Skoro prođoh proceduru oko rodnog lista u toj Općini (malo sam duže od tebe ostala, jer kad sam došla na šalter, teta je otišla jednostavno i rekla da se pređe na drugi :D , sad je ovaj smaili, taj dan nije nikako bio :roll: , i onda, naravno, na kraj reda), kao i proceduru državljanstva u Starom Gradu, tu je puno gore iskustvo, čekam ispravku, jer su umjesto općina rođenja Centar, stavili samo "C", onda sam ja kopirala ličnu i pisala molbu da israve svoju grešku, poslije 10 dana su me zvali da im treba rodni list :-) :-) :-) . Sutra im nosim rodni list. Prestrašno je kako to radi naša administracija, a još je strašnije kako to priglupi i nekompetentni službenici odrađuju i tretiraju građane, a najstrašnije je to što ih mi financiramo i šutimo.
perfect_guy

#15 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by perfect_guy »

KatarinaKosaca wrote::lol: :thumbup: Dobar uvodni post. Skoro prođoh proceduru oko rodnog lista u toj Općini (malo sam duže od tebe ostala, jer kad sam došla na šalter, teta je otišla jednostavno i rekla da se pređe na drugi :D , sad je ovaj smaili, taj dan nije nikako bio :roll: , i onda, naravno, na kraj reda), kao i proceduru državljanstva u Starom Gradu, tu je puno gore iskustvo, čekam ispravku, jer su umjesto općina rođenja Centar, stavili samo "C", onda sam ja kopirala ličnu i pisala molbu da israve svoju grešku, poslije 10 dana su me zvali da im treba rodni list :-) :-) :-) . Sutra im nosim rodni list. Prestrašno je kako to radi naša administracija, a još je strašnije kako to priglupi i nekompetentni službenici odrađuju i tretiraju građane, a najstrašnije je to što ih mi financiramo i šutimo.
i što moramo trošiti svoje vrijeme i sadržaj svog novčanika radi njihove greške
Dozer

#16 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

uglavnomja
0,40?! U kojoj opstini si ti to radio/la? (sory, ne znam jesi li m ili z...)
perfect_guy

#17 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by perfect_guy »

Dozer wrote:
uglavnomja
0,40 je u centru
uglavnomja

#18 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by uglavnomja »

perfect_guy wrote:
Dozer wrote:
uglavnomja
0,40 je u centru

ote mi odgovor :D
Dozer

#19 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

C,c,c... Meni za 3 komada naplatise 0,90...
uglavnomja

#20 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by uglavnomja »

Dozer wrote:C,c,c... Meni za 3 komada naplatise 0,90...

prije 20-ak dana, 4 dokumenta 1,60, onaj ciko s bradicom, posebna prica :-) kaze ona na salteru idi napolje kupi 4x0,40 i plati 4x 4 km takse i kazem ja njemu to i taksu, a on kaze nemoj sada taksu, nego kad te ponovo posalje i tacno kaze sta trebas ... i ja kod nje, ona kze sta se on pravi pametan, sto se petlja blabla .. i na kraju za 3 dokumenta trebalo platiti, a ne za 4. tako ciki :thumbup:
jer tamo pise: neJma vracanja para za takse.
Dozer

#21 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Dozer »

Meni niko nije naplatio nikakvu taksu za rodne listove...
Last edited by Dozer on 01/09/2013 21:54, edited 1 time in total.
_mufljuz_

#22 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by _mufljuz_ »

ne znam je l ovo pacenje gore kad se "tvoj" izivljava od pacenja granata i rata......

za nepovjerovat je bilo - al ja sam u EU zamijenio nasu vozacku za EU vozacku za DZ i jos mi moja isticala za tako nesto 2-3 godine a ljudine mi ustancaju jos 10 godina vaznosti....

znaci pred'o sam nasu vozacku - "priznali" je - i zamijenim vozacku za DZ..... u EU....

malo je rec da sam se sjebo.....
Comrad

#23 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Comrad »

U doba ovolike tehnologije mi se ganjamo okolo sa papiricima, taksama i slicnim socijalistickim budalastinama. :-)

Sistem ima, samo ga treba implementirati.

Je li problem napraviti pristup centralnom serveru, gdje cu se ja logovati preko svog maticnog, broja licne ili kako vec. Udjem i isprintam sta mi treba. Ako im je to prejeftino, onda neka naprave brojac pa svaki print neka mi naplati i na kraju mjeseca odem u banku i platim troskove ili nek skida sa kartice odmah.

I znaci ja bih mogao fino iz fotelje, sebi isprintat rodni list, drzavljanstvo, ovjerit knjizicu itd. Ali ajde bolan tek je 21. vijek, polako. :run: Ko nema internet, ostavit jedan salter da radi za takve slucajeve. Ali ohrabrivati i podsticati ljude da koriste internet.

Da neko ne misli da je ovo neka naucna fantastika, ovo vec postoji u jednom obliku kod studenata. Ne znam sada kako je, ali ja dok sam studirao, sve ispite si mogao prijaviti preko neta, mozes sebi isprintati/naruciti potvrde koje ti trebaju, narucis danas na netu i sutra samo odes u sluzbu i podignes je, bez ikakvog cekanja i peglanja (na ekonomiji).

Znaci moze se kad se hoce, ali se nece. :bih:
MedenoSrce

#24 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by MedenoSrce »

Ma mogli su svasta ... recimo napraviti da online uneses koliko ti kopija treba i cega i onda to odes pokupiti uz adekvatnu finansijsku naknadu bar to nije komplikovano
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?

Post by Truba »

ma namjerno to rade... negdje sam čitao da nema gore prepreke od administrativno birokratskog aparata...
vojske okupatori diktatori dođu i odu... budu i prestanu prepreke za normalan život a birokratski aparat kod nas živi vječno
Post Reply