Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
- Dozer
#1 Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Dakle, danas sam se i definitivno uvjerio da ovdje planiranja, organizovanja i odluke donose iskljucivo vrhunski imbecili...
Jer, kako drugacije objasniti da neko jedan proces koji je trajao cca. 5 min, unazadi toliko da sada traje 10 puta duze, skoro cijeli sat, osim da je to smislio kompletan idiot...
Pricam o novim rodnim listovima i njihovom vadjenju/dobijanju u opstini Centar.
Prijasnji "proces" je izgledao ovako:
- Udje se u salter salu i stane se pred namjenski salter
- Saceka se ukoliko ima jos ljudi u redu, ili, kada aparat radi, uzme se namjenski broj za taj salter i opet malo saceka
- Stane se na salter i sluzbenici se kaze za koga treba rodni list(ovi)
- Ona pogleda LK, unese JMBG i klikne na Print, stavi pecat i potpise se.
Sam proces izdavanja je trajao max. 1 min, a cekanje je rijetko bilo duze od 3-4 min.
Danasnji proces izgleda ovako (shtopano):
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu. Posto salter nije samo za to, nego i za prodaju taksi i kopiranje, tu sam cekao 18 min.
- Nakon toga se ide u salter salu i stane se u red za izdavanje rodnog lista. 8 min.
Kako niko nece dati original tamo gdje ga vec treba dati, jer se sada radi o trajnom dokumentu (konacno se neko bar toga sjetio, da se ne radjamo ponovo svakih 6 mjeseci), sasvim je logicno da ce se odmah napraviti i ovjeriti kopija.
- S rodnim listom se onda izlazi napolje i opet staje u onaj isti red, ovaj put radi kopiranja (0,10 KM po stranici). 11 min.
- Onda se vraca nazad u salter salu, uzima se broj za red za ovjeru dokumenata, i ceka se ovjera. 21 min.
Dakle, na vadjenje rodnog lista koji sam ranije dobijao za 5 min i besplatno, danas sam potrosio ukupno 58 minuta i 0,40 KM (cifra je nebitna, navodim je onako, usput), odnosno sat vremena.
E pa, cestitam "ideologu" i "organizatoru". Da bog da mu i u kuci bila ista organizacija (a vjerovatno i jeste).
A sve je moglo biti uradjeno sasvim jednostavno - prva 2 ili 3 saltera u sali naplacuju, naredna 4 izdaju i originale i kopije (samo urade crno bijeli print), i zadnja 4 ovjeravaju kopije. Jednostavni lanac koji bi po osobi oduzimao max. 10 min. Ali, "organizator" procesa ocito nikad nije cuo da postoji i nauka koja se bavi organizacijom i pokretima na radu...
Jer, kako drugacije objasniti da neko jedan proces koji je trajao cca. 5 min, unazadi toliko da sada traje 10 puta duze, skoro cijeli sat, osim da je to smislio kompletan idiot...
Pricam o novim rodnim listovima i njihovom vadjenju/dobijanju u opstini Centar.
Prijasnji "proces" je izgledao ovako:
- Udje se u salter salu i stane se pred namjenski salter
- Saceka se ukoliko ima jos ljudi u redu, ili, kada aparat radi, uzme se namjenski broj za taj salter i opet malo saceka
- Stane se na salter i sluzbenici se kaze za koga treba rodni list(ovi)
- Ona pogleda LK, unese JMBG i klikne na Print, stavi pecat i potpise se.
Sam proces izdavanja je trajao max. 1 min, a cekanje je rijetko bilo duze od 3-4 min.
Danasnji proces izgleda ovako (shtopano):
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu. Posto salter nije samo za to, nego i za prodaju taksi i kopiranje, tu sam cekao 18 min.
- Nakon toga se ide u salter salu i stane se u red za izdavanje rodnog lista. 8 min.
Kako niko nece dati original tamo gdje ga vec treba dati, jer se sada radi o trajnom dokumentu (konacno se neko bar toga sjetio, da se ne radjamo ponovo svakih 6 mjeseci), sasvim je logicno da ce se odmah napraviti i ovjeriti kopija.
- S rodnim listom se onda izlazi napolje i opet staje u onaj isti red, ovaj put radi kopiranja (0,10 KM po stranici). 11 min.
- Onda se vraca nazad u salter salu, uzima se broj za red za ovjeru dokumenata, i ceka se ovjera. 21 min.
Dakle, na vadjenje rodnog lista koji sam ranije dobijao za 5 min i besplatno, danas sam potrosio ukupno 58 minuta i 0,40 KM (cifra je nebitna, navodim je onako, usput), odnosno sat vremena.
E pa, cestitam "ideologu" i "organizatoru". Da bog da mu i u kuci bila ista organizacija (a vjerovatno i jeste).
A sve je moglo biti uradjeno sasvim jednostavno - prva 2 ili 3 saltera u sali naplacuju, naredna 4 izdaju i originale i kopije (samo urade crno bijeli print), i zadnja 4 ovjeravaju kopije. Jednostavni lanac koji bi po osobi oduzimao max. 10 min. Ali, "organizator" procesa ocito nikad nije cuo da postoji i nauka koja se bavi organizacijom i pokretima na radu...
Last edited by Dozer on 02/09/2013 09:50, edited 2 times in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Jest po tvom bi onda svi morali raditi
Čuj svi šalteri da rade

- Sir Smoke a Lot
#3 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Koliko naplacuju trebali bi sve dokumente na adresu donosit mater jebli, samo udri po ljudima a jos komplikovano sve samo tako. U normalnoj drzavi samo 'kliknes' sta ti treba i sve dobijes, platis postarinu mozda.
- piatc
#4 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Potpuno sam siguran da nam sve ovo namjerno rade. Šupci.
- Dozer
#5 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Cinjenica je da svi salteri i sada rade, medjutim, efikasnost i tezina tog posla su smijesni...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#6 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Ti si dobar, ja sam prije cca mjesec provela 2 sata zavrsavajuci sve to plus drzavljanstvo.
Sve bih ja to nekako i izdurala da sve vrijeme iza mene nisu pricale zene o tome kako im je bilo na porodima, ja sam izasla istraumirana
Sve bih ja to nekako i izdurala da sve vrijeme iza mene nisu pricale zene o tome kako im je bilo na porodima, ja sam izasla istraumirana
-
mali_balon
#7 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
U jednoj od opsitna KS neki dan vadio rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu za sta mi je trebalo 10min i 0KM (isto kao i prije). Znaci neko namjerno u gradskim opcinama handri raju a znamo ko ima tu moc pa et sjetite se ove zajebancije u oktobru, kada se biraju nacelinici.
- mayab
#8 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Ovo ovde definitivno nije drzava za obicnu "raju", vec tzv.vladajuca manjina izrabljuje i ponizava ostalu vecinu naroda, ovo iznad je samo jedan od primjera, a ja bih dodao jos i šikaniranje prilikom "vadjenja" uvjerenja o ne vodjenju krivicnog postupka, koje se trazi u sudu u Šenoinoj ulici.
A po taksu od 15 KM i obrazac za tu potvrdu valja ici do trafike u Titovoj

Ali narod su ovce i janjad koji sami idu na klanje!
A po taksu od 15 KM i obrazac za tu potvrdu valja ici do trafike u Titovoj

- O'zone
- Globalni moderator
#9 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Ovo jeste najveći retardiluk koji sam ja upratio do sada.mayab wrote:Ovo ovde definitivno nije drzava za obicnu "raju", vec tzv.vladajuca manjina izrabljuje i ponizava ostalu vecinu naroda, ovo iznad je samo jedan od primjera, a ja bih dodao jos i šikaniranje prilikom "vadjenja" uvjerenja o ne vodjenju krivicnog postupka, koje se trazi u sudu u Šenoinoj ulici.
A po taksu od 15 KM i obrazac za tu potvrdu valja ici do trafike u Titovoj![]()
Pa eto da su se barem smilovali pa prodavali na onoj trafici koja je na čošku Pruščakove i M.Tita ali neeeeeeee treba još niže. Pa zar je toliki problem imati malu kabinicu u zgradi suda koja prodaje taxe?
- mali Ninja
#10 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
odma bi narod reko, vidi bere drzavnu platu a skoro nista ne radi, proda 1-5 taxi dnevnoO'zone wrote:Ovo jeste najveći retardiluk koji sam ja upratio do sada.mayab wrote:Ovo ovde definitivno nije drzava za obicnu "raju", vec tzv.vladajuca manjina izrabljuje i ponizava ostalu vecinu naroda, ovo iznad je samo jedan od primjera, a ja bih dodao jos i šikaniranje prilikom "vadjenja" uvjerenja o ne vodjenju krivicnog postupka, koje se trazi u sudu u Šenoinoj ulici.
A po taksu od 15 KM i obrazac za tu potvrdu valja ici do trafike u Titovoj![]()
Pa eto da su se barem smilovali pa prodavali na onoj trafici koja je na čošku Pruščakove i M.Tita ali neeeeeeee treba još niže. Pa zar je toliki problem imati malu kabinicu u zgradi suda koja prodaje taxe?
- akcid
#11 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Dozer wrote:Danasnji proces na vadjenje rodnog lista izgleda ovako:
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu....
Od kada se plaća naknada 0,30 KM za dobijanje rodnog lista, po čijoj odluci?
- uglavnomja
#12 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
zar nije 0,40akcid wrote:Dozer wrote:Danasnji proces na vadjenje rodnog lista izgleda ovako:
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu....
Od kada se plaća naknada 0,30 KM za dobijanje rodnog lista, po čijoj odluci?
inace, to je od kada su trajni dokumenti. i to je trosak onog malo debljeg papira i stampanja valjda.
i samo rijetki dobiju to bez jos 4 KM takse. ono studenti, biro, invalidi ... ostali jos 4 km.
- akcid
#13 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Ne sumnjam da je tako, samo pitam ko je odlučio da se izdavanje ovakvog dokumenta plaća?uglavnomja wrote:zar nije 0,40akcid wrote:Od kada se plaća naknada 0,30 KM za dobijanje rodnog lista, po čijoj odluci?Dozer wrote:Danasnji proces na vadjenje rodnog lista izgleda ovako:
- Prije ulaska u salter salu mora se stati u red ispred ulaza i na vanjskom salteru uzeti nekakve papirice koji su potvrda o placanju 0,30 KM po rodnom listu....![]()
inace, to je od kada su trajni dokumenti. i to je trosak onog malo debljeg papira i stampanja valjda.![]()
i samo rijetki dobiju to bez jos 4 KM takse. ono studenti, biro, invalidi ... ostali jos 4 km.
Da li se ovakva naknada naplaćuje samo u jednoj ili u svim sarajevskim Općinama, ili u svim federalnim Općinama?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#14 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
- perfect_guy
#15 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
i što moramo trošiti svoje vrijeme i sadržaj svog novčanika radi njihove greškeKatarinaKosaca wrote:![]()
Dobar uvodni post. Skoro prođoh proceduru oko rodnog lista u toj Općini (malo sam duže od tebe ostala, jer kad sam došla na šalter, teta je otišla jednostavno i rekla da se pređe na drugi
, sad je ovaj smaili, taj dan nije nikako bio
, i onda, naravno, na kraj reda), kao i proceduru državljanstva u Starom Gradu, tu je puno gore iskustvo, čekam ispravku, jer su umjesto općina rođenja Centar, stavili samo "C", onda sam ja kopirala ličnu i pisala molbu da israve svoju grešku, poslije 10 dana su me zvali da im treba rodni list
![]()
![]()
. Sutra im nosim rodni list. Prestrašno je kako to radi naša administracija, a još je strašnije kako to priglupi i nekompetentni službenici odrađuju i tretiraju građane, a najstrašnije je to što ih mi financiramo i šutimo.
- Dozer
#16 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
0,40?! U kojoj opstini si ti to radio/la? (sory, ne znam jesi li m ili z...)uglavnomja
zar nije 0,40![]()
- perfect_guy
#17 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
0,40 je u centruDozer wrote:0,40?! U kojoj opstini si ti to radio/la? (sory, ne znam jesi li m ili z...)uglavnomja
zar nije 0,40![]()
- uglavnomja
#18 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
perfect_guy wrote:0,40 je u centruDozer wrote:0,40?! U kojoj opstini si ti to radio/la? (sory, ne znam jesi li m ili z...)uglavnomja
zar nije 0,40![]()
ote mi odgovor
- Dozer
#19 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
C,c,c... Meni za 3 komada naplatise 0,90...
- uglavnomja
#20 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Dozer wrote:C,c,c... Meni za 3 komada naplatise 0,90...
prije 20-ak dana, 4 dokumenta 1,60, onaj ciko s bradicom, posebna prica
jer tamo pise: neJma vracanja para za takse.
- Dozer
#21 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Meni niko nije naplatio nikakvu taksu za rodne listove...
Last edited by Dozer on 01/09/2013 21:54, edited 1 time in total.
- _mufljuz_
#22 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
ne znam je l ovo pacenje gore kad se "tvoj" izivljava od pacenja granata i rata......
za nepovjerovat je bilo - al ja sam u EU zamijenio nasu vozacku za EU vozacku za DZ i jos mi moja isticala za tako nesto 2-3 godine a ljudine mi ustancaju jos 10 godina vaznosti....
znaci pred'o sam nasu vozacku - "priznali" je - i zamijenim vozacku za DZ..... u EU....
malo je rec da sam se sjebo.....
za nepovjerovat je bilo - al ja sam u EU zamijenio nasu vozacku za EU vozacku za DZ i jos mi moja isticala za tako nesto 2-3 godine a ljudine mi ustancaju jos 10 godina vaznosti....
znaci pred'o sam nasu vozacku - "priznali" je - i zamijenim vozacku za DZ..... u EU....
malo je rec da sam se sjebo.....
- Comrad
#23 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
U doba ovolike tehnologije mi se ganjamo okolo sa papiricima, taksama i slicnim socijalistickim budalastinama.
Sistem ima, samo ga treba implementirati.
Je li problem napraviti pristup centralnom serveru, gdje cu se ja logovati preko svog maticnog, broja licne ili kako vec. Udjem i isprintam sta mi treba. Ako im je to prejeftino, onda neka naprave brojac pa svaki print neka mi naplati i na kraju mjeseca odem u banku i platim troskove ili nek skida sa kartice odmah.
I znaci ja bih mogao fino iz fotelje, sebi isprintat rodni list, drzavljanstvo, ovjerit knjizicu itd. Ali ajde bolan tek je 21. vijek, polako.
Ko nema internet, ostavit jedan salter da radi za takve slucajeve. Ali ohrabrivati i podsticati ljude da koriste internet.
Da neko ne misli da je ovo neka naucna fantastika, ovo vec postoji u jednom obliku kod studenata. Ne znam sada kako je, ali ja dok sam studirao, sve ispite si mogao prijaviti preko neta, mozes sebi isprintati/naruciti potvrde koje ti trebaju, narucis danas na netu i sutra samo odes u sluzbu i podignes je, bez ikakvog cekanja i peglanja (na ekonomiji).
Znaci moze se kad se hoce, ali se nece.
Sistem ima, samo ga treba implementirati.
Je li problem napraviti pristup centralnom serveru, gdje cu se ja logovati preko svog maticnog, broja licne ili kako vec. Udjem i isprintam sta mi treba. Ako im je to prejeftino, onda neka naprave brojac pa svaki print neka mi naplati i na kraju mjeseca odem u banku i platim troskove ili nek skida sa kartice odmah.
I znaci ja bih mogao fino iz fotelje, sebi isprintat rodni list, drzavljanstvo, ovjerit knjizicu itd. Ali ajde bolan tek je 21. vijek, polako.
Da neko ne misli da je ovo neka naucna fantastika, ovo vec postoji u jednom obliku kod studenata. Ne znam sada kako je, ali ja dok sam studirao, sve ispite si mogao prijaviti preko neta, mozes sebi isprintati/naruciti potvrde koje ti trebaju, narucis danas na netu i sutra samo odes u sluzbu i podignes je, bez ikakvog cekanja i peglanja (na ekonomiji).
Znaci moze se kad se hoce, ali se nece.
- MedenoSrce
#24 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
Ma mogli su svasta ... recimo napraviti da online uneses koliko ti kopija treba i cega i onda to odes pokupiti uz adekvatnu finansijsku naknadu bar to nije komplikovano
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25 Re: Vrhunac sposobnosti ili idiotluka...?
ma namjerno to rade... negdje sam čitao da nema gore prepreke od administrativno birokratskog aparata...
vojske okupatori diktatori dođu i odu... budu i prestanu prepreke za normalan život a birokratski aparat kod nas živi vječno
vojske okupatori diktatori dođu i odu... budu i prestanu prepreke za normalan život a birokratski aparat kod nas živi vječno