voda u sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Alhemicarkaa

#101 Re: voda u sarajevu

Post by Alhemicarkaa »

VjecitiStudent wrote:
Alhemicarkaa wrote:Vidi, etika mi nalaže da to ne smijem reći, čak ni kad bi se na kafi našli :wink: Ali znam pošto sam, s obzirom na posao, u kontaktu sa dosta tih firmi. Isto tako za Coca-Colu znam da ne koristi vodu sa česme, i znam kako rigorozne unutrašnje kontrole imaju. S obzirom šta sam sve vidjela, više vjerujem unutrašnjim kontrolama firme nego državnim zavodima. I zato je dobro znati koje firme imaju jaku unutrašnju kontrolu (uglavnom one koje na svom čelu nemaju korumpiranog gazdu, već se boje inspekcije :D
Kad su vec to mogli uciniti u inspekcijama krcatoj Velikoj Britaniji, kakve su garancije da to ne bi ponovili u hiperkorumpiranoj BiH?

Kakve su uopste garancije da skupo placene flasirane vode nisu punjene na cesmi iza coska?
Kod nas je to vrlo jednostavno dokazati, s obzirom da je voda sa česme jako tvrda, po sadrzaj Ca koji stoji na etiketi lako možeš utvrditi razliku.
Možeš koristiti i ne tako precizne metode, naspi u dvije iste serpe pola litre vode sa česme i pola litra kupovne i vidi gdje se više stvara kamenca. Voda iz česme trebala bi imati bar 5 puta više, odokativno :D Također, ako puniš vodu sa česme u plastične flaše kako bi zalio cviječe i ostavis je da odstoji primjetičeš kako se po vrhovima stvara bijelu obruč karakterističan za kamenac, kod kupovne bi taj kamenac trebao izostati, bar ga ja nisam zapazila nikad.
A ukoliko misliš da sipaju vodu sa česme pa je omekšavaju - varaš se, to je užasno skup postupak i ne isplati se.
A možeš i kupiti sebi mini laboratoriju za ispitivanje pa provjeriti - imaju namjenjene baš za ispitivanje vode - oko 100 dolara su, dobiješ sve u paketu veličine prosječne enciklopedije sa uputstvima, ako budeš naručivao može i meni jedan :mrgreen:
VjecitiStudent

#102 Re: voda u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Alhemicarkaa wrote:
VjecitiStudent wrote: Kad su vec to mogli uciniti u inspekcijama krcatoj Velikoj Britaniji, kakve su garancije da to ne bi ponovili u hiperkorumpiranoj BiH?

Kakve su uopste garancije da skupo placene flasirane vode nisu punjene na cesmi iza coska?
A ukoliko misliš da sipaju vodu sa česme pa je omekšavaju - varaš se, to je užasno skup postupak i ne isplati se.
Netacno
http://www.waterfilter-usa.com/pelican- ... p-378.html
Bakir1

#103 Re: voda u sarajevu

Post by Bakir1 »

.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#104 Re: voda u sarajevu

Post by UltrasNaBaterije »

VjecitiStudent wrote:
Alhemicarkaa wrote:
VjecitiStudent wrote: Kad su vec to mogli uciniti u inspekcijama krcatoj Velikoj Britaniji, kakve su garancije da to ne bi ponovili u hiperkorumpiranoj BiH?

Netacno
http://www.waterfilter-usa.com/pelican- ... p-378.html
kako plitko razmišljaš, haj ti 100 hiljada kubnih litara vode tako pročisti kroz tu pipu, dnevno.
Post Reply