voda u sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

The Nightwatchman

#1 voda u sarajevu

Post by The Nightwatchman »

ljudi gdje mogu dobiti analizu vode sa vodocrpilista na podrucju sarajeva?
chuchumbamayumbe

#2 Re: voda u sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

Ne znam gdje to tacno mozes uraditi (siguran sam da ima forumasa koji znaju tacnu informaciju), ali znam da voda u Sarajevu ne valja i da je zato preko noci onoliko hlorisu.
Nekada zna biti red pred halom, smjenjujemo se zena i ja, djeca dobiju proliv, skontamo nema od cega drugog nego od vode.
Tako i u komsiluku isto.
Nikada nece reci da je voda bila bakterioloski ili vec kako neispravna, uvijek to presute, sta bezze da dizu paniku.
Daphna

#3 Re: voda u sarajevu

Post by Daphna »

Zavod za javno zdravstvo Kantona bi trebao imati mikrobiološku laboratoriju za analizu ispravnosti i kvaliteta vode. Trebalo bi da dođu po pozivu ili da im sam doneseš uzorak (bar u Tz je tako, bilo :) ).

Titova 9, 71000 Sarajevo
Tel.: ++387 33 663 941, Fax: 220 548
E-mail: [email protected]

Nazovi pa pitaj kako to ide.
skuhlo

#4 Re: voda u sarajevu

Post by skuhlo »

Na Odsjeku za hemiju PMF-a u Sarajevu (samo hemijska analiza). Sarajevska voda nije mikrobiološki neispravna (čak šta više), ali je istina da je nekad previše hlorišu. A što se tiče proljeva, prije će ga izazvati voda koja sadrži puno magnezijuma i sulfata nego prehlorisana voda :) .
8. sekretar SKOJ-a

#5 Re: voda u sarajevu

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

chuchumbamayumbe

#6 Re: voda u sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

skuhlo wrote:Na Odsjeku za hemiju PMF-a u Sarajevu (samo hemijska analiza). Sarajevska voda nije mikrobiološki neispravna (čak šta više), ali je istina da je nekad previše hlorišu. A što se tiče proljeva, prije će ga izazvati voda koja sadrži puno magnezijuma i sulfata nego prehlorisana voda :) .
Ja i ne pijem vodu kada je hlorisana, nego sacekam da se razbistri.
ELem, kazem opet, a bila je i tema...
Vrlo se cesto desi da u kuci (a i komsiluk) dobijemo neke vrste stomacnih tegoba, i opravdano sumnjamo na ispravnost vode.
Mislim da se presucuje da voda cesto nije bakterioloski ispravna, nego se samo zada extra hlora i misle da je problem rijesen.
Bespravna gradnja na vodozastitnoj zoni je veliki problem, a i ovo ispod.

Ne dozvoliti da Sarajlije koriste vodu punu teških toksičnih metala
Predstavnici Udruženja za zaštitu i unapređenje okoliša "Ekotim" su povodom Međunarodnog dana volontera na Trgu djece Sarajeva organizirali uličnu kampanju podizanja svijesti ljudi o ekološkim problemima u BiH.

U okviru kampanje prikupili su više od 500 potpisa peticije za rješavanje problema deponije otpada Krupac, smještene uz kanjon rijeke Željeznice, u koju dospijevaju sve nečistoće i otrovi te završavaju u gradskom vodovodnom sistemu.

- Tokom iduće sedmice uputit ćemo prikupljene potpise zajedno sa zahtjevom za rješavanje ovog problema Međuentitetskom tijelu za zaštitu okoliša, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Ministarstvu ekologije i građevinarstva RS. Ovo je međuentitetski problem i smatramo njih odgovornim za njegovo rješavanje - kazao nam je Rijad Tikveša, predsjednik Udruženja.

Tikveša dodaje da je problem nastao neprovođenjem strategije za upravljanje čvrstim otpadom u BiH, te da su uslijed odlaganja otpada iz Istočnog Sarajeva uzorci vode pokazali da sadrže povećane količine teških metala, te da su jako toksične.

Podijeljeno 500 platnenih cekera

Tokom kampanje uz prikupljanje potpisa građana, volonteri ovog Udruženja podijelili su građanima 500 platnenih cekera s ciljem podizanja nivoa svijesti o nužnosti što manjeg korištenja plastičnih kesa, njihovoj sporoj razgradnji i štetnom djelovanju na okolinu.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... ih-metala-
stochar

#7 Re: voda u sarajevu

Post by stochar »

hvalimo se kako smo imali prvi vodovod u evropi, a i sad imamo taj isti vodovod kroz koji nam voda dolazi s jahorinskih vrela i to kroz azbestne cijevi! plus sto je gubitak vode u sistemu ogroman (ne znam tacan postotak, ali gubi se nesto pravo puno).

neko rece 'voda je u redu, ali je tacno da je puno hlorisu...'. zbog cega je stalno hlorisu ako je u redu? 'nako? da nam bude zanimljivije...
The Nightwatchman

#8 Re: voda u sarajevu

Post by The Nightwatchman »

8. sekretar SKOJ-a wrote:http://www.zzjzks.ba/usluge.htm
cek malo, ti meni ovdje tvrdis da bi ja nekome trebao platiti za tu uslugu?

mislim, to mi je stvarno nezamislivo. ja placam za vodu i kao korisnik imam pravo da znam sta pijem. ja to gledam kao deklaraciju na proizvodu. zar ne bi vodovod trebao dostavljati neki mjesecni ili kvartalni izvjestaj o sastavu i kvalitetu vode? koliko znam, u zemljama evrope to je najnormalnija stvar.

taj izvjestaj bi trebao biti javan i dostupan svima.
8. sekretar SKOJ-a

#9 Re: voda u sarajevu

Ima vodovod svoju laboratoriju, ali ako odneseš njima vodu na analizu (Recimo da može to tako), zar stvarno misliš da će ti dati tačne rezultate u slučaju da nađu PCB = trafo ulje u vodi?
http://www.viksa.ba/ wrote:provjera higijensko-bakteriološke ispravnosti vode za piće putem 16.500 analiza uzoraka;

Zbog toga, fino plati, nije više od 50 KM, mislim, nisam siguran.

Potraži izvještaje o kontroli vode na ViKSA web. stranici, ako ne nađeš, žali se upravi vodovoda :D
VjecitiStudent

#10 Re: voda u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

stochar wrote:hvalimo se kako smo imali prvi vodovod u evropi, a i sad imamo taj isti vodovod kroz koji nam voda dolazi s jahorinskih vrela i to kroz azbestne cijevi! plus sto je gubitak vode u sistemu ogroman (ne znam tacan postotak, ali gubi se nesto pravo puno).

neko rece 'voda je u redu, ali je tacno da je puno hlorisu...'. zbog cega je stalno hlorisu ako je u redu? 'nako? da nam bude zanimljivije...
Nije azbest belaj, ali govanca iz apartmana guzonja na Bjelasnici svakako jesu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: voda u sarajevu

Post by Truba »

eh da su samo govanca ima tu i punoglavaca i onog što se nalazi na najkrvavijem francuzu :mrgreen:
-Romeo-

#12 Re: voda u sarajevu

Post by -Romeo- »

VjecitiStudent wrote:
stochar wrote:hvalimo se kako smo imali prvi vodovod u evropi, a i sad imamo taj isti vodovod kroz koji nam voda dolazi s jahorinskih vrela i to kroz azbestne cijevi! plus sto je gubitak vode u sistemu ogroman (ne znam tacan postotak, ali gubi se nesto pravo puno).

Nije azbest belaj, ali govanca iz apartmana guzonja na Bjelasnici svakako jesu.
i ne samo ta, već i govanca iz večerice, u koju se predhodno ulijeva kanalizacija u kovačima i hrasnici, a koja direktno ponire u vodocrpilište. stručnjaci skontali da tako pojačaju priliv vode. :-)
slavkoimamodilera

#13 Re: voda u sarajevu

Post by slavkoimamodilera »

Ajmo se prvo malo uhvatit struke, pa onda pricati. :wink: Kao prvo, svaki vodovodni sistem na ovoj planeti vrsi kloriranje vode jer je to nacin na koji se vrsi dezinfekcija vode, tj. postize se mikrobioloska ispravnost vode. Tacno se zna koja kolicina klora je potrebna za odredjenu kolicinu vode. Svaki sistem takodjer odrzava nesto sto se zove "klorni rezidual". To je visak klora koji se upumpava u sistem kako bi se zadovoljavajuca ispravnost odrzala do trenutka kada voda izadje iz vase cesme, s obzirom da klor s vremenom "ispari". Ta kolicina reziduala se takodjer proracunava po potrebama sistema, tj. po vrsnoj potrosnji - u vremenu najvece potraznje na dnevnoj i satnoj osnovi.

Dvije su specificnosti vezane za sarajevski vodovodni sistem. Prva je uzasno (zapravo raspadajuce) stanje mreze, gubici se procjenjuju izmedju 60 i 70 posto!! Dakle od ukupne kolicine vode koja krene iz rezervoara, tek 30ak posto potrosimo mi, ostatak "nestaje" u mrezi.
Druga specificnost je da se u mrezi u vecernjim satima (kada je potraznja za vodom jako mala) obara pritisak. S obzirom da je mreza u takvom stanju, uz smanjeni pritisak u sistemu postoji mogucnost kontaminacije. Pa tako u doba manje potrosnje u vodi imamo dosta tog klornog reziduala. Sam po sebi on nije opasan i kao sto se i sami mozete uvjeriti vrlo brzo "ispari" iz case vode. S obzirom da je on jako vidljiv, nevjerovatno su male sanse da je istovremeno voda i mikrobioloski neispravna i "nakrkana" klorom. :wink:

Puno veci problem sarajevske vode je izrazito visoka koncentracija raznih minerala (jako tvrda voda) sto se ocituje u gomilanju kamenca na bilo cemu sto dovodi do zagrijavanja vode (od posuda u kojima se prokuhava voda do nasih zuba), a koja opet moze dovesti do probavnih problema koje chuchu spominje. ;-)
Cholina_Lokica

#14 Re: voda u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

slavko :thumbup:

sad je i bolje kako je bilo sto se tice minerala, jedan period sam morala i cuki davati flasiranu vodu, jer je imao proliv od cesmuse :-)

a kako sam pozelila se napiti vode sa cesme to je cudo jedno :( puno hlora, a ja alergicna na hlor :(
VjecitiStudent

#15 Re: voda u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

slavkoimamodilera wrote:Ajmo se prvo malo uhvatit struke, pa onda pricati. :wink: Kao prvo, svaki vodovodni sistem na ovoj planeti vrsi kloriranje vode jer je to nacin na koji se vrsi dezinfekcija vode, tj. postize se mikrobioloska ispravnost vode. Tacno se zna koja kolicina klora je potrebna za odredjenu kolicinu vode. Svaki sistem takodjer odrzava nesto sto se zove "klorni rezidual". To je visak klora koji se upumpava u sistem kako bi se zadovoljavajuca ispravnost odrzala do trenutka kada voda izadje iz vase cesme, s obzirom da klor s vremenom "ispari". Ta kolicina reziduala se takodjer proracunava po potrebama sistema, tj. po vrsnoj potrosnji - u vremenu najvece potraznje na dnevnoj i satnoj osnovi.

Dvije su specificnosti vezane za sarajevski vodovodni sistem. Prva je uzasno (zapravo raspadajuce) stanje mreze, gubici se procjenjuju izmedju 60 i 70 posto!! Dakle od ukupne kolicine vode koja krene iz rezervoara, tek 30ak posto potrosimo mi, ostatak "nestaje" u mrezi.
Druga specificnost je da se u mrezi u vecernjim satima (kada je potraznja za vodom jako mala) obara pritisak. S obzirom da je mreza u takvom stanju, uz smanjeni pritisak u sistemu postoji mogucnost kontaminacije. Pa tako u doba manje potrosnje u vodi imamo dosta tog klornog reziduala. Sam po sebi on nije opasan i kao sto se i sami mozete uvjeriti vrlo brzo "ispari" iz case vode. S obzirom da je on jako vidljiv, nevjerovatno su male sanse da je istovremeno voda i mikrobioloski neispravna i "nakrkana" klorom. :wink:

Puno veci problem sarajevske vode je izrazito visoka koncentracija raznih minerala (jako tvrda voda) sto se ocituje u gomilanju kamenca na bilo cemu sto dovodi do zagrijavanja vode (od posuda u kojima se prokuhava voda do nasih zuba), a koja opet moze dovesti do probavnih problema koje chuchu spominje. ;-)
Huh, kolika kolicina dezinformacija ovdje.
Hlor rastopljen u vodi je bezbojan, ukoliko je koncentracija u vodi veca moguce ga je namirisati.
Ono sto vidite u vodi i sto ispari je zrak, koji iz raznih razloga dospije u vodovodni sistem i koji ispari vrlo brzo nakon sto se naspe u casu.
A sto se tice tvrde vode, stvari po zdravlje stoje potpuno suprotno od sarajevskog mita o nezdravoj tvrdoj vodi, kojeg izdasno potpomazu proizvodjaci flasiranih voda:
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... rdness/en/
slavkoimamodilera

#16 Re: voda u sarajevu

Post by slavkoimamodilera »

Nemam sad vremena, ali cu se vratiti ovoj temi. :wink:
jedna tamo

#17 Re: voda u sarajevu

Post by jedna tamo »

Na građevinskom fakultetu ima Institut za hidrotehniku, mislim da je privatni ja sam gore radila dipl. pa možeš uraditi analizu....
a oni su ti s gornje strane...preko puta bolnice Koševo...nadam se da sam pomogla...
samo malo

#18 Re: voda u sarajevu

Post by samo malo »

Kupujem i pijem Prolom i Janu.

Ovu sa cesme, samo za kuhanje i pranje.

Gdje se moze analizirati voda, vjerujem da je vec odgovoreno, meni je najbolja analiza na dnu svake moje serpe i lonca nakon prokuhavanja. Bijelo kao da je snijeg padao.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#19 Re: voda u sarajevu

Post by KatarinaKosaca »

Pijem vodu sa česme i ima mi bolji okus nego bilo koja kupovna. Uvijek sam pila vodu iz česme u Sarajevu, tako da nemam niti naviku da kupujem vodu, a i teška je za tegliti :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: voda u sarajevu

Post by Truba »

jeste gledali onu epizodu Mućki
kada Del Boj prodaje Čistu pekamsku izvorsku vodu.... sa česme :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: blista u mraku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
VjecitiStudent

#21 Re: voda u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

samo malo wrote:Kupujem i pijem Prolom i Janu.

Ovu sa cesme, samo za kuhanje i pranje.

Gdje se moze analizirati voda, vjerujem da je vec odgovoreno, meni je najbolja analiza na dnu svake moje serpe i lonca nakon prokuhavanja. Bijelo kao da je snijeg padao.
To bijelo su obicni ostaci minerala rastvorenih u vodi.
Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je takva voda zdravija od Proloma i Jane.
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... rdness/en/

Sarajevski vodovod ima hrpu problema, medjutim, tvrda voda ne spada u njih.
8. sekretar SKOJ-a

#22 Re: voda u sarajevu

respo

#23 Re: voda u sarajevu

Post by respo »

slavkoimamodilera wrote:Nemam sad vremena, ali cu se vratiti ovoj temi. :wink:
a zasto imam osjecaj da se na svakoj ama bas svakoj temi ti nadjes i onda strucno kroz maratonski post objasnis neke stvari koje si samo ti znao i niko drugi na toj istoj temi
jeli to neko dokazivanje nekim kopiranjem ili si super mega giga genij pa si hodajuca enciklopedija??

p.s. izvinite za offtopic
nece se vise desiti
clav

#24 Re: voda u sarajevu

Post by clav »

Kao prvo u vodovodu ne rade marsovci, vec gradjani Sarajeva koji piju tu istu vodu s cesme kao i vi i ciji ukucani piju. U vodovodu nema razloga da voda ne bude ispravna, i sigurno se vrse kontrole svakog sata, medjutim problem nastaje izmedju njih i cesme u stanovima. Cijevi su u uzasnom stanju, a takoreci pretstavljaju niciju zemlju. Evo sta se nakupi na onoj mrezici na kraju slavine u manje od 7 dana. Bukvalno otpadaju komadi cijevi:
Image
Cafe Camargue

#25 Re: voda u sarajevu

Post by Cafe Camargue »

KatarinaKosaca wrote:Pijem vodu sa česme i ima mi bolji okus nego bilo koja kupovna. Uvijek sam pila vodu iz česme u Sarajevu, tako da nemam niti naviku da kupujem vodu, a i teška je za tegliti :D :D
isti sam ti takav
nema šanse da mi ijedna kupovna voda zamjeni ovu našu blagodat sa česme
a sve se bojim da ni to neće drugo trajat :roll: :roll:
Post Reply