jos da izadjemo iz religija i da se uhvatimo filozofije, psihologije, ekologije, energetike...pih,
dje bi nam bio kraj.
More.nasa wrote:Naravno da se odnosi i na druge religije.
A moze i ovo ostalo, u skladu s mogucnostima svakog od nas, insallah
Da, ali muslimani su komotno mogli pušiti stotinama godina dok nauka nije rekla nesto loše o duhanu a alkohol im je zabranjen zato što su tada pravili probleme kada se napiju. Znaci da nije bog taj koji je iz svog sve znanja zabranio štetnu stvar nego čovjek koji je vidio sta ljudi rade kada popiju.Chagalj wrote:nemezis wrote:Ta izjava "zabranjeno je sto je stetno" je šuplja. Zašto je samo alkohol izdvojen posebno? Možda zato što su ljudi pravili probleme kada se napiju pa je bilo očito da je zbog alkohola a smrt zbog duhana nije bila očita?Chagalj wrote: jeste zabranjeno, sve sto steti je zabranjeno, a cigara steti, tako da je odavno poznato muslimanima da je grijeh pusiti.
pusiti i na taj nacin ubiti samog sebe rakom, jeste samoubistvo, a za samoubistvo se ide u dzehennem, pa nek izvoli ko hoce da pusi.da vidimo jeliTa izjava "zabranjeno je sto je stetno" je šuplja
Bog kaze:
''I ne ubijajte sami sebe, Allah je, uistinu, prema vama milostiv.'' (Prev. znač. En-Nisa' 29)
Muhammed kaze:
''Zabranjeno je sebi činiti štetu i drugome zlo nanositi'' (Ibn-Madže - dobar hadis).
zato sto je alkohol tad bio a duhan i cigare nisu bile, cigarae su pocele od spanaca u 16 stoljecu, a Kuran je dosao u 6 stojecu, tako da se nije ni spomenulo ali dovoljno je da ti stoji, "ne ubijaj sam sebe" a nauka potvrdila da ciagarama sam sebe ubijas da bi se cigara zabranila. nema tu puno filozofiranja.Zašto je samo alkohol izdvojen posebno?
Meni vise smeta kada neko pored mene zapali jednu cigaru nego kada popije jedno pivo. Mislim i da je sretnije. Ti naravno nećeš da o tome pričaš jer je to božija odluka i ti je ne smiješ dovoditi u pitanje.nasa wrote:E stvarno svasta...
prvo ne mozete porediti alcohol i cigarete jer alcohol utjeece na psiho-motorne sposobnosti pojedinca i kao takav znaci mijenja nasu moc rasudjivanja te u takvom stanju covjek moze uciniti nesto sto je stetno i drugim...Zasto ne moze u malim kolicinama i sl. je natezanje i vala nemam namjeru objasnjavati onim koji ne shvataju jer ocigledno da ne bi bilo svrhe..
Cigarete su stetne bez dvojbe ali su stetne prvenstveno za pojedinca koji ih konzumira te je to razlog zbog kojeg su u blago razlicitom tretmanu u odnosu na alcohol, ali bez dvojbe stetnost je evidentna i kao takve nisu nikako nesto sto je tolerantno.
Dzehenem zbog cigare ili zbog pive ili ubistva ili...potpuno je isto za nas jer ne znamo i ne mozemo znati...Tako da @chagalj uopce se ne slazem s tobom.
Znaci moze i od covjeka a tretira se kao od Boga?Chagalj wrote: Znaci da nije bog taj koji je iz svog sve znanja zabranio štetnu stvar nego čovjek koji je vidio sta ljudi rade kada popiju.
Jeste eto meni Bog prica o cigaram I zato ne kontam ali ne znam ko tebe navodi da pises ovakve stvari.Najgluplja strana ovog foruma su ovakve doskocice I natezanja, pa eto napisi nekad svoje misljenje, ja odgovorim, ne slazemo se, dovidjenja, kao odrasli ljudi.Nego jok treba spustati pricu na ovakve zakljucke.Hajde da nisam detaljno objasnila svoj stav pa I shvatila bih...nemezis wrote:Meni vise smeta kada neko pored mene zapali jednu cigaru nego kada popije jedno pivo. Mislim i da je sretnije. Ti naravno nećeš da o tome pričaš jer je to božija odluka i ti je ne smiješ dovoditi u pitanje.nasa wrote:E stvarno svasta...
prvo ne mozete porediti alcohol i cigarete jer alcohol utjeece na psiho-motorne sposobnosti pojedinca i kao takav znaci mijenja nasu moc rasudjivanja te u takvom stanju covjek moze uciniti nesto sto je stetno i drugim...Zasto ne moze u malim kolicinama i sl. je natezanje i vala nemam namjeru objasnjavati onim koji ne shvataju jer ocigledno da ne bi bilo svrhe..
Cigarete su stetne bez dvojbe ali su stetne prvenstveno za pojedinca koji ih konzumira te je to razlog zbog kojeg su u blago razlicitom tretmanu u odnosu na alcohol, ali bez dvojbe stetnost je evidentna i kao takve nisu nikako nesto sto je tolerantno.
Dzehenem zbog cigare ili zbog pive ili ubistva ili...potpuno je isto za nas jer ne znamo i ne mozemo znati...Tako da @chagalj uopce se ne slazem s tobom.
Pa ja sam rekao svoje mišljenje a to je da duhan više šteti onome oko pušača nego pivo onim oko onog što pije pivo a ti si tvrdila da je obratno. Obzirom da je šteta od alkohola vidljiva čim se čovjek napise a od duhana nije, zaključujem da je zabranu alkohola donio čovjek a ne bog. Ako nisi primijetila, ja iznosim ono što po meni upućuje na nepostojanje boga. Ja ne napadam islamske ili "islamske" propise jer mi se mnogi sviđaju (cini mi se da sam zbog toga i poljubac dobio:)).nasa wrote:Jeste eto meni Bog prica o cigaram I zato ne kontam ali ne znam ko tebe navodi da pises ovakve stvari.Najgluplja strana ovog foruma su ovakve doskocice I natezanja, pa eto napisi nekad svoje misljenje, ja odgovorim, ne slazemo se, dovidjenja, kao odrasli ljudi.Nego jok treba spustati pricu na ovakve zakljucke.Hajde da nisam detaljno objasnila svoj stav pa I shvatila bih...nemezis wrote:Meni vise smeta kada neko pored mene zapali jednu cigaru nego kada popije jedno pivo. Mislim i da je sretnije. Ti naravno nećeš da o tome pričaš jer je to božija odluka i ti je ne smiješ dovoditi u pitanje.nasa wrote:E stvarno svasta...
Pa nasa i reče otvoreno da puši neki dan pa je onda logično da brani pušenje na svoj način.nemezis wrote:Meni vise smeta kada neko pored mene zapali jednu cigaru nego kada popije jedno pivo. Mislim i da je sretnije. Ti naravno nećeš da o tome pričaš jer je to božija odluka i ti je ne smiješ dovoditi u pitanje.nasa wrote:E stvarno svasta...
evo ja cu se sloziti sa tobom da to nemora da se tretira kao samoubistvo, ali je to sigurno put koji vodi u dzehennem , alkohol, droga, cigare , eh sad je druga stvar hoceli Allah to oprostiti nekome ili ne, to je do njega.nasa wrote:pa ima i ta mjesta ali nisam uopce branila cak smatram da jeste vrlo blizu zabrana i da je vjerovatno razlog ulemi da ne zabrani jer se radi prvenstveno o steti koju pojedinac nanosi sebi, tako da si pogresno shvatio...ja se samo nisam slozila s @chagaljem da mi mozemo reci da onaj koji konzumira alcohol ili pusi sigurno ide u dzehenem i da je to u rangu samoubistva.
Ali nek si ti prepricao ono sto sam sama napisala, to se kaze mahalusa
U pravu je nasa ovde. Nije bas dobra usporedba. Jedno kada covek ciljano izvrsi samoubistvo metodom koja sigurno donosi uspeh (pucnjem u slepoocnicu, skokom sa visoke zgrade i sl.), i onaj ajet se odnosi na ovakve stvari.ja se samo nisam slozila s @chagaljem da mi mozemo reci da onaj koji konzumira alcohol ili pusi sigurno ide u dzehenem i da je to u rangu samoubistva.
Naso, je l' ovo imas autocorrect?nasa wrote:kljucni factor je ovdje nada, onaj koji izvrsi samoubistvo se odrice iste, znaci on negdje dodje do zakljucka da je njegovo stanje nepromjenjivo cime negira ako ne i cijelu Boziju objavu. Dok neko ko pije alcohol, pusi, drogira itd. iako zna da to moze dovesti do smrti nema jasne odluke da zeli smrt cak nada u Boziju mislost odnosno da moze promjeniti svoje stanje je kod takvog vjernika i dalje prisutna.Tako da je sasvim jasna razlika.
Naravno sve je dosta individualno i ima tu mnogo varijacija ali generalno to je okvir.
fatamorgana wrote:Curu koja puši kad je ljubiš k'o da ljubiš pepeljaru,
Ne znam šta da ti odgovorim na prvo pitanje, još mi vjera nije ušla u sukob s naučno-dokazanim.GAU8 wrote:Ova konverzacija je totalno skrenula s teme.
Evo konkretno pitanje za vjernike. Da kojim slucajem neka od bozijih knjiga kaze 1+1 = 5 i sl. ili da kaze Zemlja je centar univerzuma (neke to i kazu), da li biste odabrali vjeru ili znanje?
Ako nauka kaze Zemlja je stara 4,5 (ili koliko vec) milijardi godina a biblija govori da je stara maksimalno 6000 godina, da li cete odabrati znanje ili vjeru.
Ako odaberete vjeru, odakle onda zelja da radite na primjer MRI u bolnici ukoliko ima potrebe za nekim nalazom. Zasto tada ne koristite vasu vjeru u boga i molite se da vas on izlijeci. Nauku svakako ne priznajete ocigledno
Toliko je licemjerno i bezobrazno da se ipak koristite blagodetima nauke koja je odredila pravu starost Zemlje.
Ptiznajte sebi samima da se tjerate da vjerujete neke stvari za koje i sami znate da su pogresne.
Zašto nema potrebe? Na tom nivou cista logika govori da boga nema. Izričita zabrana alkohola i to nakon što su neki pravili probleme nakon što su malo vise popili a nezabranjivanje duhana koji je stetniji, jasno govori o tome. Svrstavanje duhana pod "sve sto je stetno je i zabranjeno" nema smisla jer stotinama godina duhan nije smatran štetan i samim tim je bio dozvoljen muslimanima.nasa wrote:@nemesis, skontala sam tvoj stav i ranije ali nema potrebe da spustamo na nivo u kojem ti zakljucis tebi je to Bozija odluka i eto kao samo prihvatam, da je tako i da fakat ne razmislim o tome, da mi se ne cini logocno mislis da bih pisala 5 komentara objasnjenja ili bih samo napisala eto to je tako.Osim toga, dva vjernika su ti dala razlicite odgovore pa sreca mozes da proberes sta pase tvom razmisljanju, a usput i pobija tvoju tvrdnju da ne dovodimo u pitanje...
Nije bas da je sveta Knjiga, jer u Kur'anu neces naci suprotnosti sa naukom, ali jeste fetva Bin Baza, bivse glavnog muftije S.Arabije. Naime, on je dosao nekako do zakljucka da se Sunce okrece oko Zemlje i izneo je to kao svoj zvanican stav. I sta se desilo?Evo konkretno pitanje za vjernike. Da kojim slucajem neka od bozijih knjiga kaze 1+1 = 5 i sl. ili da kaze Zemlja je centar univerzuma (neke to i kazu), da li biste odabrali vjeru ili znanje
Treba da znas sta nas religija uci. Nije dovoljno samo verovati, nego je potreban i aktivizam. U datoj situaciji, covek treba da ucini sve sto je u njegovoj moci da se izleci, da posecuje doktore i da slusa njihove upute.Ako odaberete vjeru, odakle onda zelja da radite na primjer MRI u bolnici ukoliko ima potrebe za nekim nalazom. Zasto tada ne koristite vasu vjeru u boga i molite se da vas on izlijeci. Nauku svakako ne priznajete ocigledno
Toliko je licemjerno i bezobrazno da se ipak koristite blagodetima nauke koja je odredila pravu starost Zemlje.
Da je ovo zaista ovako, ja bih ozbiljno preispitivao sopstveno verovanje. Ali, nije.Ptiznajte sebi samima da se tjerate da vjerujete neke stvari za koje i sami znate da su pogresne.
Ne, zabrana alkohola je konacna, a ono sto je zabranjeno u velikim kolicinama, zabranjeno je u malim.Jeste li spremni smatrati zabranu alkohola nepotrebnom ako nauka kaže da je mala količina alkohola zdrava?