Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zambaklija

#151 Re: Vjerovati naspram znati

Post by zambaklija »

Chagalj wrote:
zambaklija wrote:pročitah mnogo ovih postova,naježi se slušajući ovog muderisa ali opet mi misli nedaju mira tj.pitanja:kakav je to bog koji dozvoljava da se eto ti neki muslimani-arapi koji vjeruju u alaha ubijaju međusobno ,da djeca oboljevaju i umiru od gladi i bolesti ili ovo zadnje u Palestini da neprijatelj napada i ubija nedužne vjernike u toku Ramazana....kakav je to milostivi bog????sorry morao sam :-?
da si se potrudio iscitavati Kuran i hadise razumio bi

ali evo da pokusam ukratko objasniti

Da smo nacisto, ovaj svijet nije Raj, nego smo ovdje da budemo iskusavani u dobru i zlu, a zlo se potstice preko Sejtana/Sotone, znaci sejtan taj koji daje zle misli ljudima da bi pocinili sto prljavija djela kako bi zaglavili u dzehennem na kraju a to sve iz licne zlobe prema covjeku , jer se sejtan zakleo BOgu da ce sve ljude zavoditi kako bi otisli u dzehennem poslije smrti, jer Dzin Iblis dok nije postao sejtan ocekivao je od Allaha da mu se dodijeli titula namjesnika na zemlji jer je bio pobozno stvorenje , i osjecao je pravo da dobije to, ali je Bog stvorio Adema i tad se ljubomora i oholost rodilo u njegovom srcu i zato sad sve cini kako bi skrenuo covjcenstvo sa pravog puta.

Sejtanove tehnike zavodjenja, snimljeno onako kako sejtan zavodi kroz prizmu islama, svaka cast glumcu :thumbup:

Bog nedozvoljava medjusobno ubijanje, ubijaanje neduznog naroda, djece itd Sve je to zabranjeno od Boga i zato ce Bog da kaznjava ljude na sudnjem danu zbog takvih stvari.

Nemozes sad ocekivati da Bog sprijeci svako ubistvo na zemlji, svaku bolest na zemlji, sve negatvisnoti na zemlji, i sta bi dobili onda?? dobili bi Raj, nebi imali zla, a cim nemas zla onda nemas teskih iskusenja, pa kako onda da zasluzimo dzennet ako nebude testirani jesmo li zasluzili Boziju milost ili ne. Znaci svako mora proci kroz iskusenja, kao test, na fakultetu, a poslije kad se budu davale ocjene na sudnjem danu i bit ce i plata, (dzennet ili dzehnnem)

Allah kaze u Kuranu.

90. Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.

32. ... ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.

Od Ebu Bekrata Nufejja b. Harisa el-Sekafija r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s. rekao: Kada dva muslimana isuku svoje sablje jadan na drugog - i ubica i ubijeni će u vatru. Rekao sam: O, Allahov Poslaniče, što se tiče ubice jasno je ali zbog čega i ubijeni!? Zato što je i on htio ubiti svoga protivnika – reče Poslanik s.a.w.s..
da djeca oboljevaju i umiru od gladi i bolesti
nemozes krivi Boga ako je ljudski sistem izgradjen tako da stvara siromahe a ne pomaze ih, Bog zabrani kamatu, a mnoge drzave zarobe druge drzave upravo zbog kamata i guraju ih u jos vece siromastvo, Ako drzava utice na drugu drzavu ili vodstvo jedne drzave ima losu politiku pa utice da njezini stanovnci postanu siromasi, gladni i zedni, netreba krivi BOga za to, jer Bog je dao zakon da se poboljsa stanje ljudi, a ljudi nece taj zakon pa hoce neke svoje zakone i onda to dovede do siromastva zbog pohlepe jednih drzava ili naroda.

a to sto neka djeca propate zbog grijeha drugih ljudi, pa im Allah za tu patnju dadne Dzennet, a ti ovamo kontas "vidi jadna djeca umrijese od gladi, stvaro je zao taj Bog" , znaci sam sebe bacas u zabludu.

da bi bio na uputi, moras citati Kuran i hadis od poslanik , inace ces se uvijek pitati neka pitanja koja neces moci dobiti odgovpor osim u islamu.
hvala na trudu ali za mene tu nema logike,to je prosta dogma..sorry
Chagalj

#152 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

zambaklija wrote: hvala na trudu ali za mene tu nema logike,to je prosta dogma..sorry
sta nije logicno , pojasni
fatamorgana

#153 Re: Vjerovati naspram znati

Post by fatamorgana »

Chagalj wrote:
zambaklija wrote: hvala na trudu ali za mene tu nema logike,to je prosta dogma..sorry
Dogma sama po sebi vrvi od nelogičnosti, inače nebi ni bila dogma, dogma je neupitna i po tome je nelogična jer ne dozvoljava raspravu o svojoj neupitnosti.
S4mpion

#154 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
Boldirano je samo tvoje vjerovanje, a ne činjenica. Na pitanje "kako znaš", ne bi dala dobar odgovor.
A tvoje vjerovanje je drukčije prirode, rek'o Abu Ovaj da je rek'o Abu Onaj ....
Promašena poenta. :D
fatamorgana

#155 Re: Vjerovati naspram znati

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
Boldirano je samo tvoje vjerovanje, a ne činjenica. Na pitanje "kako znaš", ne bi dala dobar odgovor.
A tvoje vjerovanje je drukčije prirode, rek'o Abu Ovaj da je rek'o Abu Onaj ....
Promašena poenta. :D
Kao i vjerovanje, :wink:
Bafakkar

#156 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:
Koju drugu stranu?? , misliš onu iz vaših knjiga koje su neupitne i za koje nikad nećete reći da su zle i loše , a vamo ste šatro čovekoljupci i nisu vam mrska ljudska prava??

E pa žao mi je , ta druga strana počiva na ropstvu,genocidu,ratovima,ponižavanjem žena i gejeva,.... , i sad mi reci ti šta tu ima da se sasluša , osim da jasno kažeš da se odričeš toga jer je loše , a pošto to verovatno kao i svi religijaši nećeš učiniti onda komparacija sa fašiszmom je tvoj izbor a ne moj. :wink:
jao propagande... :mrgreen:

Ne daj Boze tebi dati kakvu vlast.. vjerovatno bi isao od crkve do dzamije i slao ljude u zatvor. kad bolje razmislim, to se vec desavalo pa ne bi bilo iznenadjenje... :run:

Izvinjavam se unaprijed, ako sam te pogresno procjenio, ali svaki tvoj post je ono extra agresivan! Relax... :wink:
S4mpion

#157 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote: Promašena poenta. :D
Kao i vjerovanje, :wink:
To je tvoj stav, pardon... vjerovanje. :D
S4mpion

#158 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:
Koju drugu stranu?? , misliš onu iz vaših knjiga koje su neupitne i za koje nikad nećete reći da su zle i loše , a vamo ste šatro čovekoljupci i nisu vam mrska ljudska prava??

E pa žao mi je , ta druga strana počiva na ropstvu,genocidu,ratovima,ponižavanjem žena i gejeva,.... , i sad mi reci ti šta tu ima da se sasluša , osim da jasno kažeš da se odričeš toga jer je loše , a pošto to verovatno kao i svi religijaši nećeš učiniti onda komparacija sa fašiszmom je tvoj izbor a ne moj. :wink:

Ne daj Boze tebi dati kakvu vlast.. vjerovatno bi isao od crkve do dzamije i slao ljude u zatvor. kad bolje razmislim, to se vec desavalo pa ne bi bilo iznenadjenje... :run:

Izvinjavam se unaprijed, ako sam te pogresno procjenio, ali svaki tvoj post je ono extra agresivan! Relax... :wink:
Ne gubi vrijeme na njeg i njegovu mržnju, kategoričan je. :D
Chagalj

#159 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

fatamorgana wrote:
Chagalj wrote:
Dogma sama po sebi vrvi od nelogičnosti, inače nebi ni bila dogma, dogma je neupitna i po tome je nelogična jer ne dozvoljava raspravu o svojoj neupitnosti.
ako je nesto nelogicno, moras dati argument, nije to uredu samo reci nelogicno i tacka.

recimo krscani kazu Isus je BOg, a ja kazem nelogicno zato sto Biblija sama kaze "Bog nije covjek a isus je covjek" znaci krscnasko vjeorvanje je nelogicno da je isus Bog. eh to se zove argumentovano objasnjejne zasto je nesto nelogicno.
zlokruhovic

#160 Re: Vjerovati naspram znati

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:

Osim što se baviš mojom ličnošću mogao si reći šta sam od onog što sam napisao slagao ili ipak to nisi u stanju pa mi lepiš lažne etikete da bih ja nekog proganjao.

Agresivan?? , jel se ja zalažem za ropstvo kao ti?? , jesam li ja rekao da treba žene tući i smatrati ih nižim i nemoralnim samim po sebi?? , jesam li homofob kao ti??

Gde sam ja izrazio u mojim postovima agresivnost?? , daj referiši više ili prekini da izvineš kenjati.

Ja govorim činjenično i ne lažem jer imam u uvid tzv.svete knjige za koje ti kažeš i veruješ da su neprikosnovene i sušta istina.
Tako da j ništa nisam izmislio , a ako misliš da jesam daj mi dokaze i obori mi tvrdnje ako siu stanju!
Možeš li to , ili ćeš i dalje lagati ovde da bi ja nekoga slao u zatvor?!
zlokruhovic

#161 Re: Vjerovati naspram znati

Post by zlokruhovic »

Chagalj wrote:[

ako je nesto nelogicno, moras dati argument, nije to uredu samo reci nelogicno i tacka.

recimo krscani kazu Isus je BOg, a ja kazem nelogicno zato sto Biblija sama kaze "Bog nije covjek a isus je covjek" znaci krscnasko vjeorvanje je nelogicno da je isus Bog. eh to se zove argumentovano objasnjejne zasto je nesto nelogicno.
Ja se slažem sa tobom oko Isusa , ali mislim da ti nemaš pojma jer sve gledaš iz vizure islama i ne razmišljaš svojom glavom već tuđom.
Mogao si bar nekad da pročitaš u životu malo o samom hrišćanstvu iz samih hrišćanskih glava a ne samo islamskih , a naročito si mogao da pročitaš nešto od samih teoretičara religije pa da daješ ovde sudove o prirodi Isusa.

Isus nije bog već bogočovek , on je samo jedan od tri božja naličja iliti bog je jedan sastavljen od jedinstva tri osobe , Oca,Sina i svetoga duha.

Islam ima naravno više logike nego hrišćanstvo , ali to ne znači da nije jadnako lažan i kao i hrišćanstvo.
Prvo zato što počiva na čudima , a čudo je svako isto , tj.svako je jednako lažno i potuno je nebitno jel ih ima manje ili više ili su neka više ili manje smešna.

Islam ima takođe centralnu ličnost(čoveka Muhameda) i bez njega islam nema smisla isto kao što hrišćanstvo nema smisla bez Isusa , tako da je to sve isto ,bez obzira na tupava vaskrsenja i bezgrešnog Marijinog začeća(u koje btw muslimani veruju).
Chagalj

#162 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

dokaza za postojanje Boga ima na sve strane

a evo jednog drugog dokaza postojanja inteligentnog stvoritelja

Riba koja peca druge ribe, ima Udicu, silik, mamac i kukac, 4 komponenta sto ljudi koriste pri pecanju riba

Riba zvana "Vucija zamka"
Image
Image

Habitat: Deep Sea, Atlantic & Pacific
Status: Not listed

Most people have heard of the common Deep Sea Anglerfish or Fanfin Seadevil, because it looks like something out of a nightmare. But did you know that there's such a thing as a Wolftrap Anglerfish?

These creatures are pretty hideous - they're known as "complete anglerfish" because they contain all the necessary ingredients for one scary fish. Its lure apparatus consists of a fishing rod (the projecting basal bone or pteropterygium), a fishing line (the illicium, a modified dorsal fin ray), bait (the bioluminescent esca), and hooks (large dermal denticles).

It's also defined by its distinctive enormous upper jaw with premaxillaries that can be folded down to enclose the much shorter lower jaw.

That might sound confusing, but all you really need to understand is that it's extremely ugly and scary looking

sad se sami pitajt5e, jeli to priroda koja nema razum stvorila 4 razlicite komponente sto ljudi koriste da bi ta riba mogla pecati druge ribe??? ako vjeurje da je priroda koja nema razum to stvorila, onda vjeruj i dalje :-)

Muha koja glumi pcelu ili osu
Image

jeli to Muha zna da treba se kamflirati u osu/pcelu pa da na taj nacin izbjegne predatore??

Jeli to ova kornjaca zna da joj treba lazni crv u ustima kako bi na taj nacin namamila ribe, pa sama sebi stvorila to??

Image
Image

prelijepi nereligijski dokazi postojanja inteligentnog stvorica koji omogucuje svojim stvorenjima da obezbijede sebi zivot i egzistenciju

Jeli to ova riba zna da treba prekriti svoje malo oko crnom trakom, dok sebi crta veliko lazno oko kod repa, na taj nacin da predatori misle da se radi o vecoj zivotinji zbog velicine ociju
Image

Jeli to ova mala gusjenica zna da joj trebaju lazne oci na glavi da glumi malu zmiju pa da na taj naicn predane predatore?
Image

Jeli ovi leptiri znaju da im treba velike lazne oci da bi prepali predatore pa na sebi to stvaraju?
Image
Image
Image

uopste nisu relgijske knjige potrebene da bi se vjerovalo u BOga, dovoljno je samo malo pogledati u prirodu i dokaza ima na sve strane :wink:
zlokruhovic

#163 Re: Vjerovati naspram znati

Post by zlokruhovic »

Ooo Perune vrati sve ti je oprošteno , a i vratite se i vi svi slavenski bogovi k'o boga vas molim , dobiću malariju i skorbut ovih dana ako mi što pre ne pomognete , please!

:-)
Bafakkar

#164 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote: Osim što se baviš mojom ličnošću mogao si reći šta sam od onog što sam napisao slagao ili ipak to nisi u stanju pa mi lepiš lažne etikete da bih ja nekog proganjao.

Agresivan?? , jel se ja zalažem za ropstvo kao ti?? , jesam li ja rekao da treba žene tući i smatrati ih nižim i nemoralnim samim po sebi?? , jesam li homofob kao ti??

Gde sam ja izrazio u mojim postovima agresivnost?? , daj referiši više ili prekini da izvineš kenjati.

Ja govorim činjenično i ne lažem jer imam u uvid tzv.svete knjige za koje ti kažeš i veruješ da su neprikosnovene i sušta istina.
Tako da j ništa nisam izmislio , a ako misliš da jesam daj mi dokaze i obori mi tvrdnje ako siu stanju!
:kiss: :lol:

Relax.. :D
Mislim da su stranice i stranice ovdje napisane davajuci tebi 'dokaze'. Da li ce to promjeniti tvoje misljenje o nama zenomrscima, robogonicima, lazovima, teroristima... dodaj jos sta ako sam zaboravio. :D

Imas 'uvid' u svete knjige. :mrgreen:

Imam i ja uvid u neurohirurgiju. :lol:
Bafakkar

#165 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

Chagalj, prelijepo! :thumbup:
zlokruhovic

#166 Re: Vjerovati naspram znati

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote: Osim što se baviš mojom ličnošću mogao si reći šta sam od onog što sam napisao slagao ili ipak to nisi u stanju pa mi lepiš lažne etikete da bih ja nekog proganjao.

:kiss: :lol:

Relax.. :D
Mislim da su stranice i stranice ovdje napisane davajuci tebi 'dokaze'. Da li ce to promjeniti tvoje misljenje o nama zenomrscima, robogonicima, lazovima, teroristima... dodaj jos sta ako sam zaboravio. :D

Imas 'uvid' u svete knjige. :mrgreen:

Imam i ja uvid u neurohirurgiju. :lol:
Ti si obična trolčina i provokator , tipično derište koje se plazi i krevelji po ulici.

Doviđenja.
Chagalj

#167 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

zlokruhovic wrote:
Chagalj wrote:[

Ja se slažem sa tobom oko Isusa , ali mislim da ti nemaš pojma jer sve gledaš iz vizure islama i ne razmišljaš svojom glavom već tuđom.
Mogao si bar nekad da pročitaš u životu malo o samom hrišćanstvu iz samih hrišćanskih glava a ne samo islamskih , a naročito si mogao da pročitaš nešto od samih teoretičara religije pa da daješ ovde sudove o prirodi Isusa.

Isus nije bog već bogočovek , on je samo jedan od tri božja naličja iliti bog je jedan sastavljen od jedinstva tri osobe , Oca,Sina i svetoga duha.

Islam ima naravno više logike nego hrišćanstvo , ali to ne znači da nije jadnako lažan i kao i hrišćanstvo.
Prvo zato što počiva na čudima , a čudo je svako isto , tj.svako je jednako lažno i potuno je nebitno jel ih ima manje ili više ili su neka više ili manje smešna.

Islam ima takođe centralnu ličnost(čoveka Muhameda) i bez njega islam nema smisla isto kao što hrišćanstvo nema smisla bez Isusa , tako da je to sve isto ,bez obzira na tupava vaskrsenja i bezgrešnog Marijinog začeća(u koje btw muslimani veruju).
znam krscanstvo dosta dobro, i bibliju takodjer, a hvala bogu znam i islam dobro pa mogu da sve to sporedi
kakav bogocovek, nema to, jeli isus ikad rekao tu rijec bogocovek, nije, jeli ikad rekao da je Bog, nije pa odkud onda ta rijec??
bog je jedan sastavljen od jedinstva tri osobe
znaci 1+1+1=1

znaci po tebi jedan Bog su tri osobe, pa to je silovanje ljudskog razuma. u ostalom da te pitam, jesu li Sin i otac isto, jednaki?? Sin=Otac

postavio sam 3 videa , cuda gdje mozes da cujes i vidis cuda svojim ocima, prica Muderis o cudima u ratu u BiH, a na drugim mozes da vidis mirisljave sehide kako iskopavaju nakon 2 godine, bez imalo da su struhli, zar to nije cudo?

Cak sta vise, mogu cudo da prouzrokujem po diktiranju, u veicni slucajeva kad hocu? mozda se pitas kako

pa fino, imamo u islamu nesto sto se zove rukja, islamski nacin lijecenja od Dzinna koji su usli u ljudsko tijelo.

Objasni mi onda kako moze jedna recitacijom jedne knjige da to utice na tvoje tijelo da te obori sa noga? Objasni mi naucno , kako rijeci mogu da fizicki djuluju na covjeka i obore ga na pod izmedju ostalog sto sve osjeti?

evo primjer kako se to desava , na minuti 2:30
Bafakkar

#168 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:
Ti si obična trolčina i provokator , tipično derište koje se plazi i krevelji po ulici.

Doviđenja.
znaci zenomrsci, robogonici, lazovi, teroristi, trolcine, provokatori, derista i kreveljimo se.. :bleee: :bleee:

Javi mi ako se jos cega sjetis, da updatujem listu. :komi:

'djenja :run:
Chagalj

#169 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

insekt koji lici na drvce
Image

a da nepricamo u prorodnim motorima koji imaju bakterije i celije spermatozoida

sadrze, kvacilo, kocnice,rotor, stator, propelle, oko 40 raznih dijelova koji suradjivaju jedno sa drugima, koriste fruktozu kao gorivo
Image
poput motora auta
Image

jeli to priroda zna praviti motore od 40 komponenata
¤ jelena ¤

#170 Re: Vjerovati naspram znati

Post by ¤ jelena ¤ »

Chagalj wrote:
fatamorgana wrote:

Biblija nije udžbenik logike, pa da možeš nešto što nije u skladu sa njenim sadržajem - tj. vjerskim uputama iliti zakonitostima koje tamo pišu - proglašavati nelogičnim. Iz istog razloga, ne možeš ni nešto što je zasnovano na sadržaju Biblije proglašavati argumentom, a pogotovo ne primjerom validne argumentacije, jer ista se zasniva na sadžaju pomenutog udžbenika logike što, kako već rekoh, Biblija nije.

Biblija kaže da je Isus sin Božiji, a to nikako ne može biti jednako Bogu, Stvoritelju, ali isto tako ne može biti ni jednako samo čovjeku.

Zna se kako nastaje čovjek i šta prethodi rođenju čovjeka, a isto tako se zna kako je nastao Isus.

Prema tome, djelimično su u pravu i oni hrišćani koji kažu da je Isus Bog i ti koji kažeš da je Isus čovjek,
jer Isus je hipostaza Boga u ljudskom obličju, tj. jedna od hipostaza Boga u hrišćanstvu.
Druge dvije su Otac i Duh sveti.

Btw, ne volim da ponavljam ono što sam prije nekoliko stranica ili na nekoj drugoj temi već napisala
http://www.klix.ba/forum/na-cemu-ateist ... s3650.html

ali moram ako to ostane izignorisano... :D što se veoma često dešava.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 03/08/2014 15:42, edited 2 times in total.
IcedMFEarth

#171 Re: Vjerovati naspram znati

Post by IcedMFEarth »

Ne zna momentalno, ali zna postepeno kroz milione godina. Postavljaš stalno "naučne dokaze" boga, a nikako da dotakneš evoluciju.
Bafakkar

#172 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bafakkar »

@ jelena.

svidja mi se odgovor :thumbup:

Posto ocigledno znas vise o hrscanskoj dogmi, ako nemas sta protiv (i ako ti nije mrsko :)) da mi napises par stvari kako ti razumijes.

Citajuci i pricajuci, pokusao sam da shvatim kako hrscani dozivljavaju Isusa.
Isus je koegzistentan sa Bogom, jedno sa Bogom, ali nije isto. On je Bozija manifestacija u ljudskom obliku. Pordjenje sa 3 agregatna stanja se cesto koristi. Kako ti to shvatas?

Sjetio sam se da si pitala vezano za polozaj Muhammed (a.s.) u Islamu i poredjenje sa polozajem Isusa u Hrscanstvu. Mislim da je razlika ocigledna. Ukoliko bi se pravile paralele onda bi blize bilo da je Kur'an za muslimane, sto Isus za hrscane (medjutim opet ima osjetne razlike).
¤ jelena ¤

#173 Re: Vjerovati naspram znati

Post by ¤ jelena ¤ »

editovala sam prethodni post u međuvremenu i postavila ti link gdje sam o tome već pisala. :)
Chagalj

#174 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

¤ jelena ¤ wrote:
Chagalj wrote:
fatamorgana wrote:

Biblija nije udžbenik logike, pa da možeš nešto što nije u skladu sa njenim sadržajem - tj. vjerskim uputama iliti zakonitostima koje tamo pišu - proglašavati nelogičnim. Iz istog razloga, ne možeš ni nešto što je zasnovano na sadržaju Biblije proglašavati argumentom, a pogotovo ne primjerom validne argumentacije, jer ista se zasniva na sadžaju pomenutog udžbenika logike što, kako već rekoh, Biblija nije.

Biblija kaže da je Isus sin Božiji, a to nikako ne može biti jednako Bogu, Stvoritelju, ali isto tako ne može biti ni jednako samo čovjeku.

Zna se kako nastaje čovjek i šta prethodi rođenju čovjeka, a isto tako se zna kako je nastao Isus.

Prema tome, djelimično su u pravu i oni hrišćani koji kažu da je Isus Bog i ti koji kažeš da je Isus čovjek,
jer Isus je hipostaza Boga u ljudskom obličju, tj. jedna od hipostaza Boga u hrišćanstvu.
Druge dvije su Otac i Duh sveti.

Btw, ne volim da ponavljam ono što sam prije nekoliko stranica ili na nekoj drugoj temi već napisala
http://www.klix.ba/forum/na-cemu-ateist ... s3650.html

ali moram ako to ostane izignorisano... :D što se veoma često dešava.
moze biti, jer po bibliji i ostali ljudi su bili boziji sinovi, po bibliji svi smo mi bozija djeca, sta je to specijalno sa isusom kao bozijim sinom ako su i drugi boziji poslanici nazivani boziji isnovi, kao Adam, Jakob, Davud, Solomon itd

Biblija nije udžbenik logike, pa da možeš nešto što nije u skladu sa njenim sadržajem
ako nema logike, onda su ti otvorena vrata da vjerujes u sve i svasta, logika mora biti kako bi vjeorvanje dobilo na tezini, inace postaje fantazija, bajka, i sta sve ne...
Isus je hipostaza Boga u ljudskom obličju,

jeli to isus rekao ? nije
zlokruhovic

#175 Re: Vjerovati naspram znati

Post by zlokruhovic »

Da je religija lažna i pogana naročito ova monoteistička vidi se najviše po tome što im je glavni "dokaz" negiranje ili izobličavanje drugih bogova,religija i doktrina da bi sebe dokazali.

Znači ako je neka religija istina onda mora biti ogoljena istina , sama po sebi istinita.

Kome to ništa ne znači i ko ne vidi u tome svu političku vlastodržačku prirodu religije taj je slep pored očiju.
Post Reply