Vikend u Sarajevu
-
Gospoda Ministarka
#26 Re: Vikend u Sarajevu
..
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 08:44, edited 1 time in total.
- 8. sekretar SKOJ-a
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#28 Re: Vikend u Sarajevu
Gospoda Ministarka wrote: Slusajte, Vi trebate biti zahvalni sto sam imajuci dobru namjeru zvala Vas postovani gospodine da odradite turu, i koliko me sjecanje sluzi u pitanju je bila Bjelasnica naravo sa prevozom a Vas sam zvala jer ja nisam vozac.
Takoder, temu je otvorio neko od Vasih, mojih... gostiju Sarajeva i zadnje sto taj gost zeli da slusa je ovaj offtopic.
Valjda, da čitaju gosti!
Hahahaha,...Kad već vodate turiste bez dozvole čudo i ne vozite auto bez dozvole!
Ne gostima, nego vama je ovo posljednje što želite čitati, jer radite nezakonito!
Mislite li da je gostima svejedno ko ih vodi i da li plaćaju legalnu ili nelegalnu uslugu?
Zbog toga je ovo daleko od off-topica...!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#29 Re: Vikend u Sarajevu
Provale turističkih vodiča - ''divljaka'' u Sarajevu:
-Jajce kasarna je zamak koji će biti vraćen u posjed vlasniku.
-Ovo je olimpijska planina Jahorina (Vozeći se trebevićkom zaobilaznicom).
-Nećemo ići u Olimpijski muzej jer se kreči (Pojma nema da mu je promijenjena lokacija, pa je sada u Zetri).
-Voda pamti (Kod šadrvana Begove džamije-Nikako mi nije jasno na šta je mislila, možda na neki magnetni histerezis vode).
-Jajce kasarna je zamak koji će biti vraćen u posjed vlasniku.
-Ovo je olimpijska planina Jahorina (Vozeći se trebevićkom zaobilaznicom).
-Nećemo ići u Olimpijski muzej jer se kreči (Pojma nema da mu je promijenjena lokacija, pa je sada u Zetri).
-Voda pamti (Kod šadrvana Begove džamije-Nikako mi nije jasno na šta je mislila, možda na neki magnetni histerezis vode).
- Jara
#30 Re: Vikend u Sarajevu
Čujem od prijatelja stranaca da im je sarajevski "vodič" za rijeku koja teče kroz centar Ilidže rekao da se zove Miljacka!

- PipiDugaDevetka
- Jara
#32 Re: Vikend u Sarajevu
Čitam na temi o taksistima kako jedan forumaš na kraju vožnje nije htio platiti jer je taksimetar bio isključen.
Možda tako mogu i turisti, ako ih već vodi osoba bez iskaznice, tj. osoba koja nema licencu, da joj ne plate na kraju ( valjda niko ne plaća na početku, kao ni taksistima).
Zapravo je najbolje pozvati inspekciju ili najbližeg policajca...i neuključivanje taksimetra i nezakonito vođenje je prevara, krađa...
Go, @pipi, go!!!
Možda tako mogu i turisti, ako ih već vodi osoba bez iskaznice, tj. osoba koja nema licencu, da joj ne plate na kraju ( valjda niko ne plaća na početku, kao ni taksistima).
Zapravo je najbolje pozvati inspekciju ili najbližeg policajca...i neuključivanje taksimetra i nezakonito vođenje je prevara, krađa...
Go, @pipi, go!!!
- PipiDugaDevetka
#33 Re: Vikend u Sarajevu
Ma, pusti to,...A šta misliš da ti i ja razgledamo Sarajevo....Besplatna usluga-Free of charge...Lijevo - desno, desno - lijevo, tijesno nam Sarajevo,...?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#34 Re: Vikend u Sarajevu
dobra tema sad ce onaj mjesec dana kad pola balkana ne radi
-
kecher II
#35 Re: Vikend u Sarajevu
OK za ovo, ali mozes li malo poblize navesti lokacije pomenutih lokala, mislim da sam u ''Slozi'' bio nekad prije neke koncerte gledo al nemam pojma sad gdje je to, pa ako vam nije problem kakav malo to poblize objasnit gdje su Underground, Sloga, Rock Teatar, Cheers, City Pub, Hacijenda.... i slicni lokali,Ako hoćete da đuskate uz elektroniku imate Hacijendu(Čaršija), City Pub i Cheers koji su veoma blizu kao i Bičakić mada se tu znaju desiti ovaj, jel, svašta neštoAko hoćete rock idite u Rock Teatar(promijenio se vlasnik, nema više djece, za informaciju drugima), Slogu, Underground.
i gdje se moze naci najbolje prenociste, soba za dvoje, za neku ''normalnu'' cijenu
hvala
-
elf_dalmatae
#36 Re: Vikend u Sarajevu
E da - koja je fora s taksijem?
Generalno potkradaju ljude ili im to prolazi samo kod turista koji ne poznaju grad i cijene?
Koliko uopce kosta nekakva prosjecna voznja po gradu, od nekih, recimo, 20ak minuta?
P.S.
Jos sedam sati pa polazak

Generalno potkradaju ljude ili im to prolazi samo kod turista koji ne poznaju grad i cijene?
Koliko uopce kosta nekakva prosjecna voznja po gradu, od nekih, recimo, 20ak minuta?
P.S.
Jos sedam sati pa polazak
-
MojaMalenkost
#37 Re: Vikend u Sarajevu
Samo traži da ti upali taksimetar i bit će ok. Taxi kao taxi nije skup.
-
nikad_izvini
#38 Re: Vikend u Sarajevu
Evo, mali turistički vodič lokala i klubova za posjetioce, bez naknade naraFskikecher II wrote:OK za ovo, ali mozes li malo poblize navesti lokacije pomenutih lokala, mislim da sam u ''Slozi'' bio nekad prije neke koncerte gledo al nemam pojma sad gdje je to, pa ako vam nije problem kakav malo to poblize objasnit gdje su Underground, Sloga, Rock Teatar, Cheers, City Pub, Hacijenda.... i slicni lokali,Ako hoćete da đuskate uz elektroniku imate Hacijendu(Čaršija), City Pub i Cheers koji su veoma blizu kao i Bičakić mada se tu znaju desiti ovaj, jel, svašta neštoAko hoćete rock idite u Rock Teatar(promijenio se vlasnik, nema više djece, za informaciju drugima), Slogu, Underground.
i gdje se moze naci najbolje prenociste, soba za dvoje, za neku ''normalnu'' cijenui skonto sam vec da treba izbjegavat SA-Taxi
![]()
hvala
-Sloga(iza Centralne/Narodne banke, poznate Čeke)
-Underground(kod Doma Vojske Fedracije, malo je zavučen)
-Rock Teatar(Čobanija, blizu je fakultet Političkih Nauka)
-Cheers i City Pub(hm, blizu Ekonomskog fakulteta ali sa strane gdje je ulica a ne šetalište)
-Hacijenda(Čaršija, bliz je Sebilj)
-Babilon, Barhana(Čaršija, blizu je Begova džamija)
-Bičakčić(Marin Dvor)
-Opera i MASH(kod Narodnog Pozorišta)
-Dom Mladih(Skenderija, kod tete razapete
Eto, jedanaest solidnih lokala i klubova. Ima još masa toga al da sad ne filozofiram
Što se tiče spavanja
- Sunrise00
#39 Re: Vikend u Sarajevu
Nije valjda da karanana nije ponudio da djevojci pokaze Sarajevo

- Jara
#40 Re: Vikend u Sarajevu
Bez brige, nisu svi isti...Ako si pažljivo pratio/la postove o taksistima, radi se o tome da taksisti koji rade na aerodromskom i kolodvorskom štandu naplaćuju mnogo više nego što bi taksimetar pokazao! Inače, ako s bilo kog drugog mjesta koristiš taksi, onda je cijena po taksimetru. Prtljag se ne naplaćuje, priča mi danas jedan taksista, ali ako neko ima 4-5 kofera ili 3 vreće brašna ili frižider, onda je po dogovoru.elf_dalmatae wrote:E da - koja je fora s taksijem?
P.S.
Jos sedam sati pa polazak![]()
Nije Sarajevo izuzetak...U ZG napr. ne uključuju taksimetar od željezničkog do autobusnog kolodvora (kao prekratka im relacija
Sretno!
-
radioaktivni
#41 Re: Vikend u Sarajevu
jel zna neko neki povoljan smeštaj u sa, da nije skupo, onako, za studenstki džep?
tražio sam po netu, našao sam neki hostel ljubičica, ali jedni ga hvale, drugi pričaju sve najgore... bitno mi je samo da bude čisto i jeftino, dolazim sa društvom na vikend, pa ćemo najmanje vremena provesti u sobi, ali eto, da ima gde da se odspava koji sat...
- PipiDugaDevetka
#42 Re: Vikend u Sarajevu
http://www.sobe.baradioaktivni wrote:jel zna neko neki povoljan smeštaj u sa, da nije skupo, onako, za studenstki džep?tražio sam po netu, našao sam neki hostel ljubičica, ali jedni ga hvale, drugi pričaju sve najgore... bitno mi je samo da bude čisto i jeftino, dolazim sa društvom na vikend, pa ćemo najmanje vremena provesti u sobi, ali eto, da ima gde da se odspava koji sat...
-
Mimi-zg
#43 Re: Vikend u Sarajevu
Pozdrav svima!
Nisam dugo bila na ovom forumu, vidim da se tema održala što mi je drago.
Napokon, sljedeći vikend stižem u Sarajevo! (prvotni plan je bio datum 7.11.2009. - samo da dočaram
)
Hvala vam svima na vašim savjetima i prijedlozima, pomoći će sigurno.
Što se tiče vodiča...zasad ga nisam trebala, iako nebi bilo loše razmisliti i o tome. Samo ja ne znam ni okvirno koliko to košta...možete mi to odgovoriti? Čitala sam vaše rasprave o legalan-nelegalan rad...nebi se htjela mješat iskreno, samo želim kvalitetnu i povoljnu uslugu, to je sve.
Što se tiče smještaja, može se naći jeftin, ja sam našla poprilično jeftino, a imam preporuke za taj hostel. Radi se o HCC hostelu, imam smještaj za 30eura, za 2 osobe.. Nije loše iako ima i jeftinije, u 5 bed dorm ili six bed dorm je još jeftinije, oko 12 eura po osobi
Pisat ću još ako će me što zanimat, to je zasad to..
Nisam dugo bila na ovom forumu, vidim da se tema održala što mi je drago.
Napokon, sljedeći vikend stižem u Sarajevo! (prvotni plan je bio datum 7.11.2009. - samo da dočaram
Hvala vam svima na vašim savjetima i prijedlozima, pomoći će sigurno.
Što se tiče vodiča...zasad ga nisam trebala, iako nebi bilo loše razmisliti i o tome. Samo ja ne znam ni okvirno koliko to košta...možete mi to odgovoriti? Čitala sam vaše rasprave o legalan-nelegalan rad...nebi se htjela mješat iskreno, samo želim kvalitetnu i povoljnu uslugu, to je sve.
Što se tiče smještaja, može se naći jeftin, ja sam našla poprilično jeftino, a imam preporuke za taj hostel. Radi se o HCC hostelu, imam smještaj za 30eura, za 2 osobe.. Nije loše iako ima i jeftinije, u 5 bed dorm ili six bed dorm je još jeftinije, oko 12 eura po osobi
Pisat ću još ako će me što zanimat, to je zasad to..
- Lace
#44 Re: Vikend u Sarajevu
mimi ma pusti se vodica...izorganizuj se sama...ima i onaj neki bus kod katedrale sto vozi ture, cini mi se nedjeljom pa nesto i cujes i vidis a vrlo je povoljan...evo ja sam lokalac pa sam se provozala tim busem
imas i turist biro na carsiji pa uzmi neki prospekt...a tramvajem uvijek mozes do ilidze i do vrela bosne...sama osmisli svoj boravak, odmori kada se umoris i obilazi kada si raspolozena...ja sam se najbolje provela u barceloni kada sam sama obilazila grad ili jednostavno setala okolo 
- PipiDugaDevetka
-
Mimi-zg
#46 Re: Vikend u Sarajevu
Hehe, ma nisam ni planirala uzeti vodiča, više me zanimalo koliko to košta.. Slažem se da se najbolje sam organizirat, što i planiram. Hvala za informaciju za bus, to nisam imala pojma. Kakav je taj vozni red? Koliko košta tramvajska karta? i da li postoji nešto u Sarajevu, kao ovaj Zagreb Card u Zagrebu - http://www.zagrebcard.fivestars.hr/ ??Lace wrote:mimi ma pusti se vodica...izorganizuj se sama...ima i onaj neki bus kod katedrale sto vozi ture, cini mi se nedjeljom pa nesto i cujes i vidis a vrlo je povoljan...evo ja sam lokalac pa sam se provozala tim busemimas i turist biro na carsiji pa uzmi neki prospekt...a tramvajem uvijek mozes do ilidze i do vrela bosne...sama osmisli svoj boravak, odmori kada se umoris i obilazi kada si raspolozena...ja sam se najbolje provela u barceloni kada sam sama obilazila grad ili jednostavno setala okolo
Pipi duga devetka, hvala ti za link za muzej, tamo isto planiramo otići, samo mi je žao što radi do 14 sati vikendom
Jel znaš možda koliko košta ulaznica za muzej?
- PipiDugaDevetka
#47 Re: Vikend u Sarajevu
5 KMMimi-zg wrote:Jel znaš možda koliko košta ulaznica za muzej?
-
Mimi-zg
#48 Re: Vikend u Sarajevu
Pozdrav, opet ja...
Par pitanja imam... Prvo, kako se dođe najlakše (i najjeftinije) od autobusnog kolodvora do starog grada? Od tamo mi je smještaj blizu
Trebala bi prvo turistički ured u biti, pa možete mi upute i za to reći.
Koji tramvaji voze prema tamo? i da li netko ima sliku mreže tramvaja u sarajevu? I trebala bi mi i slika neke karte s ulicama.
Hvala...
Par pitanja imam... Prvo, kako se dođe najlakše (i najjeftinije) od autobusnog kolodvora do starog grada? Od tamo mi je smještaj blizu
Koji tramvaji voze prema tamo? i da li netko ima sliku mreže tramvaja u sarajevu? I trebala bi mi i slika neke karte s ulicama.
Hvala...
- Sunrise00
#49 Re: Vikend u Sarajevu
od autobuske stanice mozes tramvajem do Carsije, ima odmah kod te stanice zeljeznicka stanica, pa je tu blizu tramvajska gdje se okrece tramvaj koji vozi od Zeljeznicke do Carsije. Posto njega ima rijetko, nije ti daleko ni stanica tramvaja na glavnoj ulici gdje tramvaji dolaze cesceMimi-zg wrote:Pozdrav, opet ja...
Par pitanja imam... Prvo, kako se dođe najlakše (i najjeftinije) od autobusnog kolodvora do starog grada? Od tamo mi je smještaj blizuTrebala bi prvo turistički ured u biti, pa možete mi upute i za to reći.
Hvala...
evo ti pojednostavljena ruta kuta ide tramvaj, oznacena su samo mjesta gdje se okrece

a evo i ovo, imas i ulice

mapu sa ulicama mozda mozes kupiti negdje kad dodjes a i mozes naci na googleu u elektronskoj formi
nadam se da sam bar malo pomogla
ugodan provod zelim
-
Mimi-zg
#50 Re: Vikend u Sarajevu
Sunrise - pomogla si puno, hvala 
Nisam našla nikakve dobre mape i karte u elektronskom obliku, zato sam se raspitivala za to...
Od kad radi vaš turistički ured i kako se dođe do njega, kojim travmajem ako se ide sa autobusne stanice? Znam da sam možda dosadna i da bi to mogla sama otkriti, ali nemam vremena toliko za gledanje svake ulice i istraživanje... Ili mi recite samo u kojoj je ulici autobusna stanica pa ću pogledati na Sarajevo navigatoru (super stvar inače)..
Nisam našla nikakve dobre mape i karte u elektronskom obliku, zato sam se raspitivala za to...
Od kad radi vaš turistički ured i kako se dođe do njega, kojim travmajem ako se ide sa autobusne stanice? Znam da sam možda dosadna i da bi to mogla sama otkriti, ali nemam vremena toliko za gledanje svake ulice i istraživanje... Ili mi recite samo u kojoj je ulici autobusna stanica pa ću pogledati na Sarajevo navigatoru (super stvar inače)..