Vikend u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Mimi-zg

#1 Vikend u Sarajevu

Post by Mimi-zg »

Dobar dan svima..

Otvaram ovu temu za sve turiste koje prvi put dolaze u Sarajevo.. Naime, sad ovaj vikend stizem u Sarajevo i zanimaju me vasi prijedlozi, znači, što vidjeti (i kojim redom), gdje pojesti najbolje cevape, gdje izaci navecer, na koja sve mjesta? Dal možda postoji kakva salsa subotom u gradu?

Bili bi mi od velike pomoci da dobijem odgovore na bar neka pitanja. :D

Hvala unaprijed, pozdrav iz Zagreba.
starii

#2 Re: Vikend u Sarajevu

Post by starii »

cevape jedi u zmaju :D
vesna3

#3 Re: Vikend u Sarajevu

Post by vesna3 »

Treba li ti prenoćište, ja idem za vikend izvan grada, pa taman da kompenziram ovo što ću potrošiti na planini :D?
Mimi-zg

#4 Re: Vikend u Sarajevu

Post by Mimi-zg »

U Zmaju znači? :)) OK, drugi prijedlozi?

vesna: Hvala ti, smještaj imamo u Hostelu HCC i to relativno jeftino.. :)
Ali možeš li mi ponudit recimo za Novu godinu? :))
weltschmertz

#5 Re: Vikend u Sarajevu

Post by weltschmertz »

@mimi-zg

Sto se tice Hostela HCC ne bih ti preporucio.. Ja sam bio u petak prosli (u subotu imali polaganje FCE u Britanskom Konzulatu) u HCC-u i nije bilo cijelo vece grijanja.. Uzeli nam 64KM za prenociste.. Znaci dos'o u 17h, a izas'o u 8h.. A spav'o sam u dzemperu i kaputu..
Ambijent je stvarno fin, k'o kod kuce (bar se meni tako ucinilo), ali grijanje, ma..

U svakom slucaju lijep provod u Sarajevu.. :bih:
Vragolan

#6 Re: Vikend u Sarajevu

Post by Vragolan »

Mimi-zg wrote:U Zmaju znači? :)) OK, drugi prijedlozi?

mimi-zg ne shvataj sve prijedloge ozbiljno

cevapi iz zmaja ces varit 5 dana, znaci prije ces 1Kg zeljeza svariti nego te cevape,
evo ti neki tipovi: specijal, mrkva, kurto, hodzic (nije los) to sto se mene tice, i svi ovi su na carsiji, a zmaj je tebi kao turisti tesko naci, osim ako sjednes u taxi i kazes taksisti gdje da te vozi
nikad_izvini

#7 Re: Vikend u Sarajevu

Post by nikad_izvini »

Vragolan wrote:
Mimi-zg wrote:U Zmaju znači? :)) OK, drugi prijedlozi?

mimi-zg ne shvataj sve prijedloge ozbiljno

cevapi iz zmaja ces varit 5 dana, znaci prije ces 1Kg zeljeza svariti nego te cevape,
evo ti neki tipovi: specijal, mrkva, kurto, hodzic (nije los) to sto se mene tice, i svi ovi su na carsiji, a zmaj je tebi kao turisti tesko naci, osim ako sjednes u taxi i kazes taksisti gdje da te vozi
:thumbup: Vrlo dobar komentar. Ćevapi u zmaju su ogromni ali to nije vidjelo ćevapa :D :shock: Što se tiče pljeskavice tu ti je Mrkva na Čaršiji a što se tiče ćevapa, pa, ovaj, to ne jedem, valjda su mi se zgadili vremenom a i preskupi su realno.
Imate mnogo bolju hranu tipa: sogan dolme, japraka, begove čorbe, sitnog ćevapa koju nećete naći, barem tako kvalitetnu, izvan Sarajeva :D Zato je moja preporuka aščinica ASG. Nećete imati problema da je pronađete a hrana je vrlo kvalitetna. Dalje, Sarajevo je poznato po pitama :D Imate extra buregdžinicu odmah iza Katedrale, pite su ispod sača, nema dalje :D Pored te buregdžinice imate na čaršiji Džinovića te Koševo/Dervoz pored druge gimnazije(al ćete imati problema da to nađete iako nije daleko od centra).
Što se tiče izlazaka, imate solidan izbor narodnjaka i razne druge muzike. Ako hoćete da đuskate uz elektroniku imate Hacijendu(Čaršija), City Pub i Cheers koji su veoma blizu kao i Bičakić mada se tu znaju desiti ovaj, jel, svašta nešto :D Ako hoćete rock idite u Rock Teatar(promijenio se vlasnik, nema više djece, za informaciju drugima), Slogu, Underground. Pored tih mjesta imate imate još Operu, MASH sa "mix muzikom"(na platou kod Narodnog Pozorišta), Barhanu i Babilon(isto su jedno pored drugog na Čaršiji(u Barhani možete i nešto da pojedete i popijete rakijicu, extra mjesto) :D
U Subotu vjerovatno imate partiju u Domu Mladih, ne znam jel se nešto dešava u Sobi(Arhitektura, mada to ne preporučujem jer je nećete moći naći) :D

Što se tiče narodnjaka, to nije moj fah al mogu reći da se gradu nalazi Jež dok su ostala mjesta "izvan grada" osim Bazena. Imate još Bosnu, Cigu, Esmeraldu i ko zna šta sve ne još.

Eto, ukratko, ovo je teško obići za vikend :D Sretno
Gospoda Ministarka

#8 Re: Vikend u Sarajevu

Post by Gospoda Ministarka »

Mimi-zg wrote:Dobar dan svima..

Otvaram ovu temu za sve turiste koje prvi put dolaze u Sarajevo.. Naime, sad ovaj vikend stizem u Sarajevo i zanimaju me vasi prijedlozi, znači, što vidjeti (i kojim redom), gdje pojesti najbolje cevape, gdje izaci navecer, na koja sve mjesta? Dal možda postoji kakva salsa subotom u gradu?

Mimi_zg, kad si u sarajevu prvo Sarajevo moras upoznati :D
Znaci prvo po Carsiji, Brusa bezistan i Gazihusrevbegov bezisatn, Morica Han, pa Katedrala , Saborna pravoslavna crkva, Vjecna Vatra, Muzej Austro Ugarske, mostove Sarajeva, Despica kuca, Stara pravoslavna Crkva,muzej Jevreja pa Svrzina kuca.... to je neki raspored :D Sarajevo je puno vise od cevapa i bureka :thumbup:
BSn

#9 Re: Vikend u Sarajevu

Post by BSn »

Fulala si dan sto se tice salse, ima ponedjeljkom.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#10 Re: Vikend u Sarajevu

Post by Admir_1984 »

Gospoda Ministarka wrote:
Mimi-zg wrote:Dobar dan svima..

Znaci prvo po Carsiji, Brusa bezistan i Gazihusrevbegov bezisatn, Morica Han, pa Katedrala , Saborna pravoslavna crkva, Vjecna Vatra, Muzej Austro Ugarske, mostove Sarajeva, Despica kuca, Stara pravoslavna Crkva,muzej Jevreja pa Svrzina kuca.... to je neki raspored :D Sarajevo je puno vise od cevapa i bureka :thumbup:
Za ovo ti sve treba cirka jedan sat vremena :D
Gospoda Ministarka

#11 Re: Vikend u Sarajevu

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 15:36, edited 1 time in total.
šcki

#12 Re: Vikend u Sarajevu

Post by šcki »

Kod Kibeta
Avlija
Pivnica
Ribica
Torte i to

I otici na Zmajevac radi pogleda na Sarajevo:)
Mimi-zg

#13 Re: Vikend u Sarajevu

Post by Mimi-zg »

Eh, moji planovi za ovaj vikend su ipak propali jer me neka prehlada ulovila, a u Sarajevu je prognoza za subotu (kad bi trebale obilaziti grad i ići navečer vani) jaki snijeg i temperatura -10 °C !!! Tako da odgađam put za neke toplije dane. Ali htjela bi da ova tema ne propadne tako da samo pišite, dobro će doći ;-)

@nikad izvini: Hvala ti za opširan navod svih mjesta za izać i za dobru hranu, to bi mi pomoglo puno. I mislim da bi čak i uspjeli obić dosta mjesta, jedno piće u svakom i dalje :)

@Gospoda Ministarka: Vjerujem da je Sarajevo puno više od ćevapa i bureka i zato i dolazimo tamo, ali ipak ćevapi su nezaobilazni dio. Hvala i tebi na rasporedu obilaska grada, a možemo se dogovorit i da nam priuštiš neku turu gradom, da budemo malo više upućene u sve, pa naravno poslije negdje na pivu ili štogod.. :)

@BSn: Salsa je kažeš ponedjeljkom, hm... Možda bi tad mogli produžit onda svoj boravak i na ponedjeljak, iako je sad ubrzo salsa festival u Sarajevu, na koji nažalost ne možemo ići.. A gdje se ta salsa održava ponedjeljkom?

@šcki: Hvala na info ;-)
elf_dalmatae

#14 Re: Vikend u Sarajevu

Post by elf_dalmatae »

nikad_izvini wrote:
:thumbup: Vrlo dobar komentar. Ćevapi u zmaju su ogromni ali to nije vidjelo ćevapa :D :shock: Što se tiče pljeskavice tu ti je Mrkva na Čaršiji a što se tiče ćevapa, pa, ovaj, to ne jedem, valjda su mi se zgadili vremenom a i preskupi su realno.
Imate mnogo bolju hranu tipa: sogan dolme, japraka, begove čorbe, sitnog ćevapa koju nećete naći, barem tako kvalitetnu, izvan Sarajeva :D Zato je moja preporuka aščinica ASG. Nećete imati problema da je pronađete a hrana je vrlo kvalitetna. Dalje, Sarajevo je poznato po pitama :D Imate extra buregdžinicu odmah iza Katedrale, pite su ispod sača, nema dalje :D Pored te buregdžinice imate na čaršiji Džinovića te Koševo/Dervoz pored druge gimnazije(al ćete imati problema da to nađete iako nije daleko od centra).
Što se tiče izlazaka, imate solidan izbor narodnjaka i razne druge muzike. Ako hoćete da đuskate uz elektroniku imate Hacijendu(Čaršija), City Pub i Cheers koji su veoma blizu kao i Bičakić mada se tu znaju desiti ovaj, jel, svašta nešto :D Ako hoćete rock idite u Rock Teatar(promijenio se vlasnik, nema više djece, za informaciju drugima), Slogu, Underground. Pored tih mjesta imate imate još Operu, MASH sa "mix muzikom"(na platou kod Narodnog Pozorišta), Barhanu i Babilon(isto su jedno pored drugog na Čaršiji(u Barhani možete i nešto da pojedete i popijete rakijicu, extra mjesto) :D
U Subotu vjerovatno imate partiju u Domu Mladih, ne znam jel se nešto dešava u Sobi(Arhitektura, mada to ne preporučujem jer je nećete moći naći) :D

Što se tiče narodnjaka, to nije moj fah al mogu reći da se gradu nalazi Jež dok su ostala mjesta "izvan grada" osim Bazena. Imate još Bosnu, Cigu, Esmeraldu i ko zna šta sve ne još.

Uuu - odlican post!

Taman mi treba ovakva tema... :thumbup:

Evala ljudi, pozdrav iz Dalmacije.

Dolazimo za Novu u Sarajevo, po prvi put. Smjestaj imamo, u centru grada.

Ali nazalost, pojma nemamo sto, gdje i kako...

Stoga, ako ima koja dobra dusa da preporuci par lokacija vrijednih posjete, sto gastronomskih, sto turistickih, bio bih jako, jako, jako zahvalan.
Moze li se igdje vise cuti dobar sevdah? Isto tako, neka mjesta za izlaske, a da su alternativnijeg izricaja, tj. zvuka...

Pevaljke i cajke nas ne zanimaju, hvala unaprijed.
elf_dalmatae

#15 Re: Vikend u Sarajevu

Post by elf_dalmatae »

Hvala! :thumbup: :run:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#16 Re: Vikend u Sarajevu

Post by Admir_1984 »

elf_dalmatae wrote:
nikad_izvini wrote:

Uuu - odlican post!

Taman mi treba ovakva tema... :thumbup:

Evala ljudi, pozdrav iz Dalmacije.

Dolazimo za Novu u Sarajevo, po prvi put. Smjestaj imamo, u centru grada.

Ali nazalost, pojma nemamo sto, gdje i kako...

Stoga, ako ima koja dobra dusa da preporuci par lokacija vrijednih posjete, sto gastronomskih, sto turistickih, bio bih jako, jako, jako zahvalan.
Moze li se igdje vise cuti dobar sevdah? Isto tako, neka mjesta za izlaske, a da su alternativnijeg izricaja, tj. zvuka...

Pevaljke i cajke nas ne zanimaju, hvala unaprijed.
Ovo ces stvarno tesko naci :( Tuzno, al stas
tare...

#17 Re: Vikend u Sarajevu

Post by tare... »

@elf_dalmatae ..kuća sevdaha, na čaršiji nekih pedesetak metara ispod sebilja. sevdah je uzivo
Gospoda Ministarka

#18 Re: Vikend u Sarajevu

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 15:31, edited 1 time in total.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#19 Re: Vikend u Sarajevu

Post by anjusha »

Mimi-zg wrote:Eh, moji planovi za ovaj vikend su ipak propali jer me neka prehlada ulovila, a u Sarajevu je prognoza za subotu (kad bi trebale obilaziti grad i ići navečer vani) jaki snijeg i temperatura -10 °C !!! Tako da odgađam put za neke toplije dane. Ali htjela bi da ova tema ne propadne tako da samo pišite, dobro će doći ;-)

@nikad izvini: Hvala ti za opširan navod svih mjesta za izać i za dobru hranu, to bi mi pomoglo puno. I mislim da bi čak i uspjeli obić dosta mjesta, jedno piće u svakom i dalje :)

@Gospoda Ministarka: Vjerujem da je Sarajevo puno više od ćevapa i bureka i zato i dolazimo tamo, ali ipak ćevapi su nezaobilazni dio. Hvala i tebi na rasporedu obilaska grada, a možemo se dogovorit i da nam priuštiš neku turu gradom, da budemo malo više upućene u sve, pa naravno poslije negdje na pivu ili štogod.. :)

@BSn: Salsa je kažeš ponedjeljkom, hm... Možda bi tad mogli produžit onda svoj boravak i na ponedjeljak, iako je sad ubrzo salsa festival u Sarajevu, na koji nažalost ne možemo ići.. A gdje se ta salsa održava ponedjeljkom?

@šcki: Hvala na info ;-)
Salsa ponedeljkom se odrzava u Slogi. Extra :thumbup:
DZONPI

#20 Re: Vikend u Sarajevu

Post by DZONPI »

Ima dobra muzika na Otoci kod pijace.Kafana Signal.Samo reci taxisiti oni sve znaju.Garantovano dobar provod.Cjene smjesne.Naruci oval sa ustipcima,suhovina,kajkmak i salata.Mozak.
elf_dalmatae

#21 Re: Vikend u Sarajevu

Post by elf_dalmatae »

Dakle autohtonog ni za lijek? :(

Kao i u Splitu...

Eh... tekovine globalizma...

Samo cudno nekako kako se taj globalizam uvijek svede na pevaljke :-)

Jos jednom, hvala svima na odgovorima, divni ste.
Jara

#22 Re: Vikend u Sarajevu

Post by Jara »

Sa jednog sajta:
WARNING: Illegal Tour Guides in Sarajevo!
If you want a guided city tour in Sarajevo - be careful!
There are a lot of "wild" guides - you can encounter them in some hotels, tourists agencies and even a few tourist information centers!
Some of them advertise their services on web sites or through brochures.
How can you recognize them? They conduct tours without a Guide License, required by law. Guides must wear a license while conducting any city tour. The license must have a photo, seal of the Ministry of Economy of the the Sarajevo Canton, and include the guide's registration number and the languages the guide speaks. Unauthorized guides are not trained to lead tourists, and may not have correct information, or know how to tailor a tour for a specific group's interests.
Znači, za razgled grada, ako se već plaća, uzeti licenciranog vodiča, a ne divljeg ( lako provjeriti da li su lažni - koliko god se reklamirali i naglašavali da su "pravi" - nemaju iskaznicu! ). Razlika u kvaliteti je drastična a cijena nije veća!!!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#23 Re: Vikend u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

Kad ja radim turu onda traje 2,5-3h :D
Ministarstvo okoliša i turizma FBiH wrote:Za pružanje usluga turističkog vodiča turistički vodič mora posjedovati odobrenje Općinskog tijela.
Odobrenje izdaje, na zahtjev turističkog vodiča, općinsko tijelo na čijem području turistički vodič ima prebivalište.

Hajde, blago meni, u opštinu pa registruj djelatnost kao što sam to i ja uradio.
Gospoda Ministarka

#24 Re: Vikend u Sarajevu

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 08:45, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: Vikend u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

PipiDugaDevetka wrote:
Kad ja radim turu onda traje 2,5-3h :D
Ministarstvo okoliša i turizma FBiH wrote:Za pružanje usluga turističkog vodiča turistički vodič mora posjedovati odobrenje Općinskog tijela.
Odobrenje izdaje, na zahtjev turističkog vodiča, općinsko tijelo na čijem području turistički vodič ima prebivalište.

Hajde, blago meni, u opštinu pa registruj djelatnost kao što sam to i ja uradio.
A odakle kolega zna da nemam polozen u Mostaru pred komisijom, registovan u Sarajevu? Samo za razliku od Vas kolga to meni dode honorarno :wink:
Ali cijenim i podrzavam Vase zalaganje.
Ja sam položio vozački, pa ne mogu biti taksista. Isto je to sa turističkim vodičima.

Licencu, iskaznicu nemate! Otkud znam da nemate licencu? Znam, OZNA sve dozna! :bih:

Nemojte, da ste taki. :mrgreen: Ako želite biti turistički vodič, prijavite se i pošteno radite.
Nećete, valjda da ličite na one parfemaše sa Baščaršije ili piraterku sa Ferhadije. :D

Turistički vodič bi trebao biti svojevrsni ambasador BiH.
Nikako se spuštati na nivo švercera polulitarskim parfemima ili piraterijom.

***Edit:
Moderacije radi: Ovi moji postovi nisu van teme jer je jedna od diskutantkinja tražila usluge vodiča za vikend.
Post Reply