Vijecnica-naplacivanje ulaza

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mrgreen

#51 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by mrgreen »

certified_fascist wrote:
mrgreen wrote: samo u bosni moze postojati ova tema. 2 KM je smijesno, turistima bih naplacivala 8-10 eura.
Danguba wrote: ispod 20 kermica(ili 20 ojrica za dijasporce) ne bih nikome dao da joj se priblizi :D
Naravno, evo primitivaca koji bi još i u ovom stoljeću diskriminisali po državljanstvu/naciji/mjestu prebivališta itd. Isto papanska bagra po Dalmaciji, Pragu, Varšavi i sličnim mjestima istočnog bloka koji se smatraju uglednim biznismenima dok im je sasvim normalno da drže jedan jelovnik na lokalnom jeziku, a drugi na engleskom/njemačkom sa duplim cijenama.

Zamišljam kako na ulazu u Vijećnicu stoji zaštitar i pregleda lične karte, tu bi sigurno bilo odlične zajebancije.
prva stvar, jedini razlog zasto je 2 KM opravdana cijena jeste sto nasi ljudi stvarno moraju biti u mogucnosti da posjete vijecnicu, oni koji zele, a znamo kakvi su nam uslovi i malo ko bi mogao dati 5-10 KM ili vise.

iz perspektive stranaca, to je mizerna cijena. na apsolutno svim mjestima gdje sam bila cijene su nabijene do maksimuma. vrlo rijetko da se nesto moze vidjeti ispod 7-8 eura minimalno, a najvise sto sam platila je 15 eura za jedan muzej. i to je sasvim validan nacin za punjenje kase, veliki gradovi to rade neumorno i bez srama. zato mislim da trebamo nauciti cijeniti svoje.

sto se "primitivizma" tice, jesi li bio nekad u luvru? prije tri godine, a ne znam kako je sad, na pokaz pasosa evropljani su mogli dobiti besplatan ulaz. super za evropljane, ali onda je diskriminirajuce prema silnim azijatima, amerikancima itd. otidji malo onda do luvra i reci im koliko su primitivni.
omar little

#52 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by omar little »

Kruler wrote:Dakle, nakon što se za obnovu vijećnice od kraja rata doniralo sredstava da se iz temelja sagradi bar dvadesetak takvih građevina, i ista se nakon skoro dvadeset godina i bar pet ceremonijalnih postavljanja kamena temeljca konačno, na jedvite jade, obnovila, našao se neko "pametan" i odlučio da naplaćuje ulaz u zgadu. I to zgradu koja je bila i valjda bi ponovo trebala biti gradska biblioteka.

Jesam li ja lud, ili ovdje neko nekoga zajebaje?
:lol: fakat
paladinka

#53 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by paladinka »

mrgreen wrote:
certified_fascist wrote:
mrgreen wrote: samo u bosni moze postojati ova tema. 2 KM je smijesno, turistima bih naplacivala 8-10 eura.
Danguba wrote: ispod 20 kermica(ili 20 ojrica za dijasporce) ne bih nikome dao da joj se priblizi :D
Naravno, evo primitivaca koji bi još i u ovom stoljeću diskriminisali po državljanstvu/naciji/mjestu prebivališta itd. Isto papanska bagra po Dalmaciji, Pragu, Varšavi i sličnim mjestima istočnog bloka koji se smatraju uglednim biznismenima dok im je sasvim normalno da drže jedan jelovnik na lokalnom jeziku, a drugi na engleskom/njemačkom sa duplim cijenama.

Zamišljam kako na ulazu u Vijećnicu stoji zaštitar i pregleda lične karte, tu bi sigurno bilo odlične zajebancije.
prva stvar, jedini razlog zasto je 2 KM opravdana cijena jeste sto nasi ljudi stvarno moraju biti u mogucnosti da posjete vijecnicu, oni koji zele, a znamo kakvi su nam uslovi i malo ko bi mogao dati 5-10 KM ili vise.

iz perspektive stranaca, to je mizerna cijena. na apsolutno svim mjestima gdje sam bila cijene su nabijene do maksimuma. vrlo rijetko da se nesto moze vidjeti ispod 7-8 eura minimalno, a najvise sto sam platila je 15 eura za jedan muzej. i to je sasvim validan nacin za punjenje kase, veliki gradovi to rade neumorno i bez srama. zato mislim da trebamo nauciti cijeniti svoje.

sto se "primitivizma" tice, jesi li bio nekad u luvru? prije tri godine, a ne znam kako je sad, na pokaz pasosa evropljani su mogli dobiti besplatan ulaz. super za evropljane, ali onda je diskriminirajuce prema silnim azijatima, amerikancima itd. otidji malo onda do luvra i reci im koliko su primitivni.
Ulaz u louvre , ali ne samo u louvre nego u svim muzejima i pariskim znamenitostima je za osobe ispod 26 god ( EU-zemlje ), invalidima i novinarima besplatan. Lista http://help-tourists-in-paris.com/2013/ ... 26-jahren/
basicm

#54 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by basicm »

A sta se to ima vidjeti u njoj?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zastavnik_dzemo

#55 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Zastavnik_dzemo »

I mene zanima sta se ima vidjeti .... koliko znam nisu sve knjige izgorile .... jesu li preostale i dalje unutra? Hoce li biti opet citaona u njoj? Ako joj je jedina svrha da se gledaju zidovi i oslikan plafon,nisu je trebali ni praviti
mrgreen

#56 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by mrgreen »

paladinka wrote:Ulaz u louvre , ali ne samo u louvre nego u svim muzejima i pariskim znamenitostima je za osobe ispod 26 god ( EU-zemlje ), invalidima i novinarima besplatan. Lista http://help-tourists-in-paris.com/2013/ ... 26-jahren/
diskriminacija prema starijim, zdravim i nenovinarima :D
Vitezanin

#57 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Vitezanin »

Fascinantno mi je koliko ljudi ne razumiju vrijednost tog "hola i oslikanih zidova".

Uopće ne mogu shvatiti kako neko može pitati: "Šta se ima vidjeti unutra osim oslikanih zidova".

:?

Ili možda ja imam problem sam sa sobom.

:-?
Jolpaz

#58 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Jolpaz »

Kruler wrote:Dakle, nakon što se za obnovu vijećnice od kraja rata doniralo sredstava da se iz temelja sagradi bar dvadesetak takvih građevina, i ista se nakon skoro dvadeset godina i bar pet ceremonijalnih postavljanja kamena temeljca konačno, na jedvite jade, obnovila, našao se neko "pametan" i odlučio da naplaćuje ulaz u zgadu. I to zgradu koja je bila i valjda bi ponovo trebala biti gradska biblioteka.

Jesam li ja lud, ili ovdje neko nekoga zajebaje?
Slazem se u potpunosti sa tobom, sustina je obnova od donacija, odrzavanje iz budgeta a za budget uvijek nedostaje sredstava.
Sustina mog pitanja je da idiot koji upravlja vijecnicom pored prihoda od smijesnih 2 KM stvara vece troskove odrzavanja koje te jadne 2 KM ni blizu nece pokriti.
Vjezbanje tatinih sinova u upravljanju javnim dobrom trebalo bi da je proslost ali ocito to nije...
O'zone
Globalni moderator

#59 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by O'zone »

Gradska uprava i uprava Gradske Viječnice ozbiljno razmatraju sve sugestije i kritike iznesene na ovoj temi...
zateznistub

#60 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by zateznistub »

alanx wrote:Jedini je problem sto kad udjes u Vijecnicu apsolutno nemas sta vidjeti...Sve sto je bitno vidi se s vana...
i onda se neko cudi pojmu "glupi bosanac"!

jebo te sta insan izvali i ne obori citav sistem :-)
Zaboravih dodati, apsolutno naplacivanje ulaza! S tim, da bih za turiste i dijasporu podigao cijenu na ustrb domace klijentele. Al' đaba JOK!
mrgreen

#61 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by mrgreen »

O'zone wrote:Gradska uprava i uprava Gradske Viječnice ozbiljno razmatraju sve sugestije i kritike iznesene na ovoj temi...
*Vijećnice
Stoner

#62 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Stoner »

Ja sam ubijedjen da osobu koja zeli da posjeti Vijecnicu dvije posrane marke sigurno nece odvratiti , ako ti je zao dati dvije marke da pogledas najljepsu gradjevinu u Sarajevu onda sjedi i suti. Kako ce se finansirati Vijecnica? Odrzavanje, manifestacije, marketing, osoblje?
Samo cekam da neko kaze od novca poreznih obveznika i da se samoubijem.
LunaLati

#63 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by LunaLati »

Domaći 2 KM, gosti 10 KM i to je to.
Zastavnik_dzemo

#64 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Zastavnik_dzemo »

Za ove malo starije .... staje sve vjecnica prije rata nudila i sta se sve placalo?
Eborg

#65 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Eborg »

Zna li se uopće konačna namjena Vijećnice?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#66 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Chmoljo »

studentska čitaonica, izgleda...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#67 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Velkoski »

Bijah u toj VEćnici, ulaz bih naplaćivao 10 feninga, toliko i vrijedi ono što se ima vidjeti unutra.
Keiko

#68 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Keiko »

I jos jednom, evo dobrih 'Bosnjanina' da sve bespotrebno iskomplikuju :-) .

Djeca, studenti, invalidi - besplatno, bez obzira odakle su.

Penzioneri - 1/2 cijene, isto bez obzira ko su i odakle su.

Ostali - 10KM

E sad se jos mogu modifikovati cijene ulaza ovisno o sezoni, itd. Ljeti malo skuplje, zimi jeftinije, itd. Niko ne bi ostao uskracen.

Nisam bila ali se nadam da imaju vodice ili bar pamflete koji posjetiocima nude istoriju objekta, planove za dalju obnovu, mozda video projekciju o unistenju Vijecnice, obnovi i izlozbu starih fotografija na kojima se Vijecnica vidi u svom punom i starom sjaju.

Primjetila sam da dosta kulturnih ustanova nudi posjetiteljima informacije o tome sta se finansira prihodima od prodaje ulaznica. Recimo, x iznos za klimatizaciju posebnih prostorija u kojem se cuvaju x, y iznos za restauraterske radove kojih je godisnje xy sati da bi se ocuvalo to sto se izlaze, itd. Pa o da imaju klubove prijatelja ustanove koji za godisnju clanarinu imaju neogranicen pristup izlozbenim prostorijama a cesti i volontiraju kao vodici, predavaci, itd.

Majke mi, ne mogu da dodjem sebi koji debili dobijaju kulturne dragulje na upravljanje. Haj' sto ne znaju nista pametno izmislit' pa uradit', vec ne znaju prepisat'. Covjek im ne bi dao dvije nacrtane ovce da cuvaju u normalnom drustvu.
tagomago

#69 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by tagomago »

šta je sa organiziranim posjetama za recimo srednjoškolce? koliko love?
Naslovnica

#70 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by Naslovnica »

Znači žena, ja, dvoje djece - 20km?
Hvala.
8-)
Keiko wrote:I jos jednom, evo dobrih 'Bosnjanina' da sve bespotrebno iskomplikuju :-) .

Djeca, studenti, invalidi - besplatno, bez obzira odakle su.

Penzioneri - 1/2 cijene, isto bez obzira ko su i odakle su.

Ostali - 10KM

E sad se jos mogu modifikovati cijene ulaza ovisno o sezoni, itd. Ljeti malo skuplje, zimi jeftinije, itd. Niko ne bi ostao uskracen.

Nisam bila ali se nadam da imaju vodice ili bar pamflete koji posjetiocima nude istoriju objekta, planove za dalju obnovu, mozda video projekciju o unistenju Vijecnice, obnovi i izlozbu starih fotografija na kojima se Vijecnica vidi u svom punom i starom sjaju.

Primjetila sam da dosta kulturnih ustanova nudi posjetiteljima informacije o tome sta se finansira prihodima od prodaje ulaznica. Recimo, x iznos za klimatizaciju posebnih prostorija u kojem se cuvaju x, y iznos za restauraterske radove kojih je godisnje xy sati da bi se ocuvalo to sto se izlaze, itd. Pa o da imaju klubove prijatelja ustanove koji za godisnju clanarinu imaju neogranicen pristup izlozbenim prostorijama a cesti i volontiraju kao vodici, predavaci, itd.

Majke mi, ne mogu da dodjem sebi koji debili dobijaju kulturne dragulje na upravljanje. Haj' sto ne znaju nista pametno izmislit' pa uradit', vec ne znaju prepisat'. Covjek im ne bi dao dvije nacrtane ovce da cuvaju u normalnom drustvu.
OldMayor

#71 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by OldMayor »

Vidi ih sto se brinu za turiste.... :-)

A ko mene pita kad sam na aerodromu pa ulazim ko pasce u onaj prolaz NON EU CITIZENS

!!!

Turistima min. 10€ i kraj price. I to je malo.

Cuj 1€ ulaz. Pa vani jbt da pogledas neku gradjevinu uzmu ti 20€.
P308

#72 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by P308 »

OldMayor wrote:Vidi ih sto se brinu za turiste.... :-)

A ko mene pita kad sam na aerodromu pa ulazim ko pasce u onaj prolaz NON EU CITIZENS

!!!

:thumbup:
VjecitiStudent

#73 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by VjecitiStudent »

5 eura je plafon za ovo, mada je i to precijenjeno za obilazak građevine u kojoj unutra jedva da se ima šta vidjeti.
Za studente bi trebao ići popust, za one ispod 18 i iznad 65 bi trebalo biti besplatno.

Poređenja radi, Topkapi u Istanbulu je 10 eura, Metropoliten muzej u NY je 25 dolara, Uffizi u Firenci je 20 Eura.
topcam
Vozim: uzbrdo

#74 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by topcam »

OldMayor wrote:Vidi ih sto se brinu za turiste.... :-)

!!!

Nema te ko sta pitati, to ti trebas pitati ergelu na celu drzave.
Ma i nije neka ergela, vise svinjac.

Mimo svega, i nije ni EU citav svijet, opet je politicka "elita" kriva za tvoj osjecaj, a ne tamo neki turista.
topcam
Vozim: uzbrdo

#75 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza

Post by topcam »

VjecitiStudent wrote:5 eura je plafon za ovo, mada je i to precijenjeno za obilazak građevine u kojoj unutra jedva da se ima šta vidjeti.
Za studente bi trebao ići popust, za one ispod 18 i iznad 65 bi trebalo biti besplatno.

Poređenja radi, Topkapi u Istanbulu je 10 eura, Metropoliten muzej u NY je 25 dolara, Uffizi u Firenci je 20 Eura.
Svakako je financirano sa strane, nesto simbolicno ok, vise ne.
Post Reply