Vijecnica-naplacivanje ulaza
- Jolpaz
#1 Vijecnica-naplacivanje ulaza
Danas je objavljena vijest da ce se poceti naplacivati ulaz u sarajevsku vijecnicu.
Predpostavljam da su ekonomski razlozi u pitanju vodjeni idejom da se sirom svijeta naplacuje ulaz u turisticke atrakcije.
Razumijem da se turistima naplacuje ulaz ali naplacivati ulaz gradjanima Sarajeva i BiH po meni je suvisno.
Iako nedostaje novca za odrzavanje, neshvatljivo mi je rasipanje poput zastitarskih agencija koje imaju u vijecnici 3 covjeka tokom 24 sata.
Prostom racunicom zastitarska agencija je angazovala 12 ljudi na ovom projektu i ako uzmemo u obzir njihove troskove za ovu uslugu naplacuju minimalno 15000,00 KM mjesecno, odnosno 180000,00 KM godisnje.
Simptomaticno je da se radi o istim zastitarima koje gradska uprava svakodnevno angazuje od nove godine pa do svih projekata gradske skupstine.
Da ne bude zabune, zastitari su ocigledni a sigurno ima i drugih nepotrebnih troskova koji su manje uocljivi.
Pitanje je treba li vrsiti naplatu ulaza u vijecnicu i kome???
Predpostavljam da su ekonomski razlozi u pitanju vodjeni idejom da se sirom svijeta naplacuje ulaz u turisticke atrakcije.
Razumijem da se turistima naplacuje ulaz ali naplacivati ulaz gradjanima Sarajeva i BiH po meni je suvisno.
Iako nedostaje novca za odrzavanje, neshvatljivo mi je rasipanje poput zastitarskih agencija koje imaju u vijecnici 3 covjeka tokom 24 sata.
Prostom racunicom zastitarska agencija je angazovala 12 ljudi na ovom projektu i ako uzmemo u obzir njihove troskove za ovu uslugu naplacuju minimalno 15000,00 KM mjesecno, odnosno 180000,00 KM godisnje.
Simptomaticno je da se radi o istim zastitarima koje gradska uprava svakodnevno angazuje od nove godine pa do svih projekata gradske skupstine.
Da ne bude zabune, zastitari su ocigledni a sigurno ima i drugih nepotrebnih troskova koji su manje uocljivi.
Pitanje je treba li vrsiti naplatu ulaza u vijecnicu i kome???
- Vitezanin
#2 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Širom Europe se naplaćuje ulaz pri posjeti bitnih turističkih mjesta. Vijećnica je vrhunsko zdanje i ulaz je trebao biti i više, a ne samo 2 KM. 
I mene doduše zanima kome će ići pare, a da li se ulaz treba naplaćivati - da!
I mene doduše zanima kome će ići pare, a da li se ulaz treba naplaćivati - da!
- alanx
#3 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Jedini je problem sto kad udjes u Vijecnicu apsolutno nemas sta vidjeti...Sve sto je bitno vidi se s vana...
- Vitezanin
#4 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
alanx wrote:Jedini je problem sto kad udjes u Vijecnicu apsolutno nemas sta vidjeti...Sve sto je bitno vidi se s vana...

- Hajvan
#5 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
OK. Legitimno. Ne ulazi.alanx wrote:Jedini je problem sto kad udjes u Vijecnicu apsolutno nemas sta vidjeti...Sve sto je bitno vidi se s vana...
- Jolpaz
#6 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Vijecnica je zaista prelijepa kako sa unutarnje tako i sa vanjske strane.
Kljucno pitanje je domacinski odnos, i pracenja rashoda kroz prihode.
Trenutno finansiranje je iz budgeta odnosno djepova gradjana a iskreno sumnjam da simbolicna cijena od 2 KM moze nesto da poboljsa...
Kljucno pitanje je domacinski odnos, i pracenja rashoda kroz prihode.
Trenutno finansiranje je iz budgeta odnosno djepova gradjana a iskreno sumnjam da simbolicna cijena od 2 KM moze nesto da poboljsa...
-
neki
#7 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
u je bo tealanx wrote:Jedini je problem sto kad udjes u Vijecnicu apsolutno nemas sta vidjeti...Sve sto je bitno vidi se s vana...
-
mrgreen
#8 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
samo u bosni moze postojati ova tema. 2 KM je smijesno, turistima bih naplacivala 8-10 eura.
- armin071
#9 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Probaj sa Cevljanovicima mozda tamo budes impresioniran....alanx wrote:Jedini je problem sto kad udjes u Vijecnicu apsolutno nemas sta vidjeti...Sve sto je bitno vidi se s vana...
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#10 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Institucije kulture odavno su trebale poceti naplacivati ulaz. Mislim da je 2KM premalo ali dobro.
- Danguba
#11 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
ispod 20 kermica(ili 20 ojrica za dijasporce) ne bih nikome dao da joj se priblizi
ko hoce da je vidi taj ne pita za cijenu...
- Država
#12 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Treba da se naplaćuje ulaz. Cijena bi trebala biti 3,00 KM po osobi...

- armin071
#13 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
It`s a nice. Ne bih je dao za drzavu.Danguba wrote:ispod 20 kermica(ili 20 ojrica za dijasporce) ne bih nikome dao da joj se priblizi![]()
- Danguba
#14 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
jesi li razmisljao o 3,20 KMDržava wrote:Treba da se naplaćuje ulaz. Cijena bi trebala biti 3,00 KM po osobi...
zezamo se ali stvarno treba naplacivati i to malo vise. cijena wc na autoputu je 0,70 €, ulazak u neki muzej da i ne govorim ili bilo koji drugi kulturno-historijski objekat.
- trcicu trceci
#15 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Samo zalosno sto to postade turisticka destinacija, a sto od biblioteke nista. Mjesecima se tome cudim 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#16 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Kako se mozete zaliti sto ce se naplacivati ulaz.
U zemlji u kojoj su institucije kulture odavno svedene na prosjacki stap ja ne bih imala obraza reci a.
Nego jedna stvar me zanima, ako neko zna.
Hoce li gradjanima u neko dogledno vrijeme biti dopusteno da obidju Vijecnicu a da taj obilazak ne podrazumijeva samo hol.
U zemlji u kojoj su institucije kulture odavno svedene na prosjacki stap ja ne bih imala obraza reci a.
Nego jedna stvar me zanima, ako neko zna.
Hoce li gradjanima u neko dogledno vrijeme biti dopusteno da obidju Vijecnicu a da taj obilazak ne podrazumijeva samo hol.
-
mishkina
#17 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Bila sam unutra kad je otvorena, nazalost, osim hola i zidova koji se vide s ulaza, nista ne izgleda obnovljeno. Zice vire iz zidova, sve je prazno, ostatak prostorija je bio prljav i jedva okrecen. Nadam se da se preko ljeta nesto novo napravilo.
-
preludezalude
#18 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
To je izgleda postalo popularno u ovoj zemlji da se otvaraju i pustaju u promet nedovrseni projekti.
- alanx
#19 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Pa o tome pricam. Udjes u Vijecnicu, imas hol i jedino zanimljivo su stakla i to sto je oslikano na plafonu. To sve vidis za nekih cirka 2 minute i onda vidis ima masa soba u kojima nema nista, a na sprat zabranjeno se penjati i u ovom stanju 2KM za ulaz su previse.
L.p.
L.p.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
sve što čovjek ne plati nema mu vrijednost
-
ljutiajvar
#21 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Izložba Picassa , Van Gogha i ostalih velikana 13 eura. U cijenu uračunat transport do svih Muzeja tokom cijele noći.
Koji grad je u pitanju ?
Koji grad je u pitanju ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
mrkonjić grad?
brojnost određuje cijenu
isto kao i tiraž
a ne kvalitet
brojnost određuje cijenu
isto kao i tiraž
a ne kvalitet
- Stoner
#23 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Naravno da će se naplaćivati ulaz kao i bilo gdje u Evropi, sve ima svoju cijenu i vrijednost pa tako i obilaženje Vijećnice.
'Oćeš da razgledaš ovu prelijepu građevinu stotinu i kusur godina staru u kojoj su zapaljeni milioni knjiga tokom rata i biser pseudomaurske arhitekture? - Plati.
'Oćeš da razgledaš ovu prelijepu građevinu stotinu i kusur godina staru u kojoj su zapaljeni milioni knjiga tokom rata i biser pseudomaurske arhitekture? - Plati.
-
SSemir
#24 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
realno, preniska je cijena ulaza. 1 € je smijesna cifra
- Drvosjeca iz Dejcica
#25 Re: Vijecnica-naplacivanje ulaza
Sve je to vrlo subjektivno. Imao sam prije par dana goste strance koji su bili oduševljeni Vijećnicom, zadržali su se 2h slikajući detalje iznutra i izvana. Ljepota je u oku posmatrača. Vjerujem da postoje ljudi koji i za Monalizu kažu da nije nešto pa eto nikoga nije briga.alanx wrote:Pa o tome pricam. Udjes u Vijecnicu, imas hol i jedino zanimljivo su stakla i to sto je oslikano na plafonu. To sve vidis za nekih cirka 2 minute i onda vidis ima masa soba u kojima nema nista, a na sprat zabranjeno se penjati i u ovom stanju 2KM za ulaz su previse.
L.p.
Ulaz treba da bude minimalno 5KM. Kada može ulaz na Dubrovačke zidine biti 100 kuna onda može i Vijećnica 5KM.