Alija Izetbegovic...sta covjek da napise o njemu
moje licno misljenje...realno gledajuci ja mislim da je on bio pogresan izbor za predstavljanje muslimana u Bosni, njegovo vidjenje drzave i upravljanju istom se dosta vodilo prema njegovom tumacenju islama i zelji za uspostavljanjem jake islamske drzave sto je bilo u direktom suprotnosti sa vidjenjem komsiluka sa istoka i zapada a i svjetske politike
na toj pozicij je trebao biti politicar koji je mogao/morao pragmaticno da trazi rjesenje izmedju svih strana a sve u cilju da se sacuva i narod i drzava. sad dali je muslimanski narod imao politicara u tom vremenu koji bi to znao je sbbkbb ,on to ili nije znao ili nije zelio...ili su srbi i hrvati fakticki trebali takvog lidera da opravda njihove ciljeve buduce ratne ciljeve .... ?
ja vjerujem da je on stvarno mislio da ce svijet stat iza njega i njegove vizije "multikulturizma" sta god da je taj miltikulturizam trebao da predstavlja....medjutim ispalo je da svijet nevjeruje u to, mislim ako gledas vijesti iz tog perioda svi su bili protiv nasilja i za multi multi ali stvarno ponasanje vlada je bilo u direktnoj suprotnosti sa proklamiranim ciljevima.....dali je to sto je svijet mogao da vidi sta se desava u drzavi , da je doslo do ocitog cijepanja po nacionalnoj/vjerskoj linij ( i da je taj multi multi samo jeftini paravan) pa su onda gledali samo svoj interes ostavljajuci muslimane kao sredstvo za potkusurivanje ili je skroz nesto drugo neznam....
samo izguravanje ono malo srba i hrvata iz armije ( realno gledajuci 90 % nije ni zelilo biti u toj armij) je samo zakucalo njegovu poziciju kao jednog od jednakih (krivih)
sa druge strane nacin na koji je vodio (pokusao) vodit drzavu tokom rata a i poslije je pokazlo da su njegovi ciljevi striktno partijsko/vjerski orijentisani, sav drzavni aparat je imao samo jedan zadatak i cilj a to je puna podrska jednoj stranci/vjerskoj grupacij/povlastenim familjama...sto je i ostavio u amanet svom sinu
ostale su mnoge mrlje iz tog perioda, od slabe neorganizovanosti za rat ( cuvena spavajte mirno) , do samog ustroja armije, nepotizmu u imenovanju komandnog kadra, direktne pljacke imovine i humanitarne, sverca....zasto se prihvatio dolazak tih malobrojnih islamskih boraca i zasto ih nije drzao pod kontrolom (ako ih je vec prihvatio ili nije mogao zaustavit da dodju) ...nikad nije otklonjena sumnja da je indirektno aminovao zamjenu srebrenice i vogosce....
nikad javno nije polozio racune o tokovima novca tokom ali i poslije rata, ko je skupljao , ko je imao pravo raspolaganjem parama, gdje su pare zavrsile...mislim nemora se znati u zadnju marku ali se moglo reci skupljeno je tolio i toliko , potroseno za hranu, naoruzanje, lobiranje....zaokruzi ako nista na 10 miliona...jok...nista...a ovamo scepo i scepici sa kesama kupise pola drzave poslije rata
ovo sto pisem o njemu se moze napisat i o ostalim liderima ...nema mnogo razlike ali je tema o njemu