Ono sto je potka diskusije i gdje imate podjelu je percepcija samog sebe i drustva oko sebe. Didier govori stvarni na grublji nacin, ali cijenim njegovo samopouzdanje.
Nasi ljudi, raznorodni Bosanci i Bosnjaci iz multikulturalnijih sredina u Bosni cesto vrlo tesko potpuno razumiju politicki kontekst drustva u kojem zive u inostranstvu. Sve europske zemlje, izuzev Velike Britanije i donekle Belgije i Spanije imaju nacionalisticku identitetsku politiku. U njemackom govornom prostoru je, zaslugom nacionalistickog pokreta 20 og stoljeca je ta nacionalna politika napravila okret ka etnonacionalizmu na rasnoj osnovi.
Ostaci toga se osjecaju i danas, pa zato stupidni zakoni o drzavljanstvu i "njemackoj krvi", autistican fokus na jednostranu integraciju itd. U Austriji i Svicarskoj(njemackom dijelu) je ta corba zabiberena jos vecem zaokretu ka ruralnoj kulturi poslije drugog svjetskog rata u svrhu diferenciranja od Njemacke drzavne kulture.
Zasto je to bitno?
Zato sto mi je nekada stvarno zacudjujuce citati sta nasi ljudi pisu. Ljudi idu za karijerom i trbuhom za kruhom i treba im pokazati puno razumijevanje i podrsku. Ali kad procitam postove ljudi koji zive u njemackom govornom podrucju, koji, valjda s zadovoljstvom, na bosanskom forumu pisu ostalim bosancima kako se valjda nisu mogli nagledati primitivizma, nacionalizma i ostalih balkanskih djakonija. I onda neko na ovoj temi spomene Wels u Austriji i okolinu i meni prvo pada na pamet "Hausordnung" - "kucni red" koji je gradonacelnik Welsa, inace FPÖ-ovac, proglasio a u kojem je prva stavka da svi trebaju svuda pricati njemacki
Naravno, cisto je, prevoz funkcionise i ljudi su uvidjavni, ali zasto bi ja s doktoratom i zena isto, a oboje smo stranci, bili podvrgnuti takvim identitetskim pizdarijama tamo

? Naravno, nista vam se nece desiti u Welsu, niti ce vam neko nesto uraditi, ali ako vec pricamo o kulturoloskim faktorima onda je i to valjda, jebiga, bitno. Ili je ok buduci da su to Austrijanci ili Svabe, a oni imaju novca, pa zbog toga sve radi, a onda moze i Proporz stranacki sistem podjele direktora koji smo mi preuzeli, i Spahn neobrazovani ministar zdravstva kojem je glavna politika dovesti pola istocnoeuropskih sestara u Njemacku i FPÖ u vlasti, i Basti Kurz s Dodikom i Orbanom - cast Austrijancima, smijenili su ga, ali je jedno vrijeme bio ubjedljivo najpopularniji politicar tamo. Ili, kao sto rece n +1, nema zamjerki na politiku drzave koja je sjebala buducnost Europe svojim vezama s Rusijom.
Tu onda paradoksalno dobivamo ljude koji bi u Sarajevu isli u bivsi Kriterion i bili FGR (licni primjeri, ne forumaski) koji sada preuzimaju germansku desnicarsku retoriku pa pricaju ljudima o integraciji i akulturaciji

. Mislim da pogotovo kolega iz Kanade ovdje fula. Bosanci nigdje u DACH prostoru nisu napravili nikakav geto, i kulturoloska situacija tamo se ne moze porediti s kanadskom.
Bavarski seljaci mogu biti uljudni i pristojni i jesu, manje su agresivni od bilo kakvog balkanca. Radisni i imaju svijest o duznosti. Ali su nazalost isto tako kulturoloski monoetnicni, monokulturalni, monoreligijski ksenofobi i jedno ne iskljucuje drugo.
Nista ovo nije toliko ekstremno, i nije 1938 i da se izdrzati. I zaista cijenim ljude, u bilo kojoj sferi, koji idu naprijed i pokusavaju nesto postignuti, na bilo koji nacin. Njih treba podrzati. Ali ne na stupidni nacin one forumasice koja se ovdje javi svako malo, s par hiljada postova, da objasni orijentalnom plebsu ovdje sta je to SPITZENMEDIZIN

i kako Banovici nisu Holivud.
I ovo je, hvala bogu, 2023 i stvari su se bitno izmijenile globalizacijom i informacijskom revolucijom. I hvala bogu mozemo to iskoristiti i karijerno se ispuniti bez hadrenja jadnih zabrinutih europskih sistema i drzavnih politika, koje imaju problem, jer vidi cuda, stranci sad ne zele da rade samo u rudniku i fabrikama