Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#9626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

EFD22 wrote: 24/08/2023 07:21 Freitag ist Džuma-Tag. :lol:
Al je dzuma dej inace d-dej nakon dzume.. najveca ludnica :lol:
To se iz garaza izvade najskuplja auta, pa se kruzi po gradu.. pa se seta navece dokasno.. jede po restoranima i tako to :D
ZoomZoomKiwi

#9627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Opće ludilo. :bih:
Didier

#9628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Piaty wrote: 23/08/2023 23:39

pa jel ti cijelo vrijeme pokusavas da neka osobna subjektivna vidjenja (mrzis njemacku iz nekog razloga, navijas protiv njih itd) projiciras na objektivno stanje u pogledu ekonomije kao da bi dokazao da njemacka zapravo i nije bog zna sta u odnosu na recimo italiju?
ili nije tako?

da nije bilo nijemaca i luthera vrlo je moguce da bi tebe sad poslodavac mogao kandzijati na poslu
Ne znam stvarno kako je u Italiji, ali znam da se ljepše osjećam kad sjedim do 12 naveče uz gitaru i slušam talijanski, nego kad u šest više nema nikoga u gradu jer je sve zatvoreno, a radnim danima ljudi ne žive. Tako je u Njemačkoj.

To može biti moj subjektivni osjećaj, ali evo na temi smo mnogo puta dokazali i objektivne činjenice, a to je da je teško do državljanstva, da se moraš odreći svog, i da je skoro nemoguće kupiti nekretninu, pogotovo u odnosu na ostale zemlje, poput recimo Beneluksa ili Kanade, Amerike...

Da ne pričam o tome da ljudi s diplomama stomatologa ili doktora idu i rade kao tehničari jer po tri - četiri godine čekaju nekakva priznavanja. Ja to zovem pušenjem kurca švabi, ne znam stvarno kako drugačije nazvati. Što kaže Bata, vole naši ljudi biti podanici, samo da je švabo, pa taman i nenormalno bilo.

A ovo o poslodavcima i kandžijama, ne znam o čemu pričaš. Ima i danas kandžija, ali onda budeš svoj poslodavac, pa ti kandžijaš :D . Šalim se, nema potrebe za kandžijom, ima motivacija, ima ugovor, ima normalan odnos. Nije mi to sigurno švabo obezbijedio, nego i ovo malo radnika što je ostalo pokušava da nam ukrade.
moimoi

#9629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

U Njem je red, rad i disciplina. I ne moze mi niko tvrditi da nije tako. Osim u vecim gradovima sa jako puno stranaca, zivota u Njem nema.
Meni je drago da su se neki snasli i prigrlili takav nacin zivota.. jer objektivno nasem narodu fali malo reda. Pogotovo ljudi koji su otisli iz ruralnih sredina, nadam se da ce barem mijenjati izgled nasih sela i okucnica u smislu urednosti, fasada, ograda i da nema potrebe skupljati olupine auta, guma i sodera.
Ljudima koji su odrasli u gradu, mislim da takav nacin zivota tesko pada.
elcaliente

#9630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

moimoi wrote: 24/08/2023 12:20 U Njem je red, rad i disciplina. I ne moze mi niko tvrditi da nije tako. Osim u vecim gradovima sa jako puno stranaca, zivota u Njem nema.
Meni je drago da su se neki snasli i prigrlili takav nacin zivota.. jer objektivno nasem narodu fali malo reda. Pogotovo ljudi koji su otisli iz ruralnih sredina, nadam se da ce barem mijenjati izgled nasih sela i okucnica u smislu urednosti, fasada, ograda i da nema potrebe skupljati olupine auta, guma i sodera.
Ovi sto su odrasli u gradu oni vise vole zatvarati balkone, susiti gace na striku da citav grad vidi, vole kada im zgrada nema fasade ili pola sijalica u stubistu ne radi.
A vole poenakada i kesu smeca sa desetog sprata baciti, pa im Njemacka ne odgovara.
detroit-mercy

#9631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

skafiskafsnjak wrote: 24/08/2023 04:49
Bodkin wrote: 24/08/2023 00:46

Kakav trzni centar? Jebote branite neke stvari kao da su vase licno i da ste smrtno uvrijedjeni sto eto neko misli da je njemacki manji grad nedjeljom mrtav :D
Ma sta manji grad. Minhen je mrtav nedjeljom :lol:
Realno, sve i jedan grad je mrtav nedeljom :skoljka: ne znam sta ljudi ocekuju Nedeljom popodne, neku ludnicu do 4 ujutro :skoljka:.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Nije stvar je li ziv ili mrtav vec kakve opcije imas. Osim hodanja po trznom centru, sta jos nedostaje nedjeljom a sto u bosni (ili negdje drugo) imas?
Evo redom: sport, restorani, barovi, kina, kuglane, teretane... sve radi.
Koncerti, vecernji provodi..pa to nigdje nije nedjeljom navece popularno jer raja ide u ponedjeljak na posao.

A u svakom gradu imas pojedine prodavnice koje rade nedjeljom
moimoi

#9633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

elcaliente wrote: 24/08/2023 15:20
moimoi wrote: 24/08/2023 12:20 U Njem je red, rad i disciplina. I ne moze mi niko tvrditi da nije tako. Osim u vecim gradovima sa jako puno stranaca, zivota u Njem nema.
Ovi sto su odrasli u gradu oni vise vole zatvarati balkone, susiti gace na striku da citav grad vidi, vole kada im zgrada nema fasade ili pola sijalica u stubistu ne radi.
A vole poenakada i kesu smeca sa desetog sprata baciti, pa im Njemacka ne odgovara.
Jes, jes
Dope_Man

#9634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

izvrsni direktor wrote: 24/08/2023 15:48 Nije stvar je li ziv ili mrtav vec kakve opcije imas. Osim hodanja po trznom centru, sta jos nedostaje nedjeljom a sto u bosni (ili negdje drugo) imas?
Bas tako. Ako realno uzmemo u obzir opcije koje covjek ima - ima daleko vise nacina da uziva u danu u poredjenju i sa najvecim gradovima BiH. I prosetao sam i manjim gradovima po Austriji (tehnicki, osim Beca svi su za ljude sa ove teme ne mrtvi, vec truhli lesevi) i glavne gradske ulice i trgovi puni ljudi, parkovi puni ljudi.. a o planinama/jezerima da i ne govorim.

Al jok.. nemres nedeljom u SCC otici, 'ebo te takav sistem, iz pidzame u radno odjelo 'arane, Berlin mrtav grad 'arane.
detroit-mercy

#9635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Didier wrote: 24/08/2023 12:08
Piaty wrote: 23/08/2023 23:39

pa jel ti cijelo vrijeme pokusavas da neka osobna subjektivna vidjenja (mrzis njemacku iz nekog razloga, navijas protiv njih itd) projiciras na objektivno stanje u pogledu ekonomije kao da bi dokazao da njemacka zapravo i nije bog zna sta u odnosu na recimo italiju?
ili nije tako?

da nije bilo nijemaca i luthera vrlo je moguce da bi tebe sad poslodavac mogao kandzijati na poslu
Ne znam stvarno kako je u Italiji, ali znam da se ljepše osjećam kad sjedim do 12 naveče uz gitaru i slušam talijanski, nego kad u šest više nema nikoga u gradu jer je sve zatvoreno, a radnim danima ljudi ne žive. Tako je u Njemačkoj.

To može biti moj subjektivni osjećaj, ali evo na temi smo mnogo puta dokazali i objektivne činjenice, a to je da je teško do državljanstva, da se moraš odreći svog, i da je skoro nemoguće kupiti nekretninu, pogotovo u odnosu na ostale zemlje, poput recimo Beneluksa ili Kanade, Amerike...

Da ne pričam o tome da ljudi s diplomama stomatologa ili doktora idu i rade kao tehničari jer po tri - četiri godine čekaju nekakva priznavanja. Ja to zovem pušenjem kurca švabi, ne znam stvarno kako drugačije nazvati. Što kaže Bata, vole naši ljudi biti podanici, samo da je švabo, pa taman i nenormalno bilo.

A ovo o poslodavcima i kandžijama, ne znam o čemu pričaš. Ima i danas kandžija, ali onda budeš svoj poslodavac, pa ti kandžijaš :D . Šalim se, nema potrebe za kandžijom, ima motivacija, ima ugovor, ima normalan odnos. Nije mi to sigurno švabo obezbijedio, nego i ovo malo radnika što je ostalo pokušava da nam ukrade.
Gledaj, ja sam proveo nekih 4-5 godina u Njemackoj i mogu ti reci da i nije bas tako mrtvo kako se prica ili stice dojam. Znam da smo se olokavali po kneip-ama radnim danima a o klubovima koji rade od 12 do ujutro da ne pricamo. Bilo je dosta toga u Svabiji, sto se provoda tice, dosta je vidjeti da niti jedan svjetski bend ne ide na svjestku turneju a da pri tome izostavi Njemacku do kojekakvih njihovih zajebancija poput karnevala, pivskih festivala i slicnih gluposti, o sportovima/utakmicama da ne pricamo, kulturna desavanja i masu toga, ne znam kako je sad posto nisam dugo bio :mrgreen: a vise i nisam za dernecenja do 5-6 ujutro pa na posao :skoljka:.
Sto se tice dobijanja drzavljanstva, Evropske drzave su dosta restriktivne, mada evo sada i u Njemackoj se ne moras odricati svog drzavljanstva (mada je to oduvije bio izuzetak za neke zemlje) da bi uzeo njemacko.
Isto gleda nekretnina, sta znaci tesko kupiti, zbog cijene ili necega drugog? Decenijama je postojao taj fenomen u Njemackoj da su rente bile jako niske tako da ekonomska racunica kod ljudi nije postojala, plus sto su nasi ljudi dolazili samo na "par godina", da uzmu auto i naprave kucu u domovini pa nazad a to nazad se je promijenilo do penzije. Ja ono ljudi sto znam u Njemackoj ( a znam ih prilicno) od famlije do prijatelja svi imaju svoje kuce i stanove. Stvari su se zadnjih 20tak godina promijenile jer ljudi gledaju na duze staze i znaju da ostaju pa hajmo reci i zauvijek u Njemackoj.
Isto i za doktore, ne znam da puno njih da rade kao tehnicari ali procedura verifikacije diplome i dobijanja specijalizacije mi se cini puno laksom nego npr u Americi. Sad, ako postoje odredjene procedure koje se moraju ispostovati, a moraju se ispostovati u svim ozbiljnijim zemaljam u svijetu to onda nije pusenje kurca. Po meni je vece pusenje kurca kada je sve vezano uz politiku i stranke a znam koliko su stranke i politika ukljucene u sistem javnog zdravstva kod nas na primjer.
Zadnja recenica, ne znam sta da kazem o kradji radnika, decenijama su gazena sva prava radnika, placani mizerno, mlaceni na radnim mjestima i onda kad se na berzi pojavilo da mogu ici negdje drugdje gdje nece biti ponizavani ni tretirani kao robovi odjednom kuknjava, otese nam radnike :skoljka:
Suma sumarum, jos uvijek je to jedna od za zivot najboljih zemalja svijeta, pocevsi od skolstava, preko zdravstva do dostupnosti mase drugih stvari, govoriti da je sranje iz nase perspektive je malo skakljavo.
Osmi Socrates

#9636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja još pokušavam odgonetnuti oko čega se "sukobljavate" na ovoj temi već nekoliko stranica. :lol:

Osim što fino šukate jedni drugima ko su seljaci, ko građani, a ko neki između.
Last edited by Osmi Socrates on 24/08/2023 16:22, edited 1 time in total.
Bodkin

#9637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Dope_Man wrote: 24/08/2023 15:52
izvrsni direktor wrote: 24/08/2023 15:48 Nije stvar je li ziv ili mrtav vec kakve opcije imas. Osim hodanja po trznom centru, sta jos nedostaje nedjeljom a sto u bosni (ili negdje drugo) imas?
Bas tako. Ako realno uzmemo u obzir opcije koje covjek ima - ima daleko vise nacina da uziva u danu u poredjenju i sa najvecim gradovima BiH. I prosetao sam i manjim gradovima po Austriji (tehnicki, osim Beca svi su za ljude sa ove teme ne mrtvi, vec truhli lesevi) i glavne gradske ulice i trgovi puni ljudi, parkovi puni ljudi.. a o planinama/jezerima da i ne govorim.

Al jok.. nemres nedeljom u SCC otici, 'ebo te takav sistem, iz pidzame u radno odjelo 'arane, Berlin mrtav grad 'arane.
Ljudi valjate gluposti da se tako ruzno izrazim.
Bec je prazan grad nedjeljom van teskog centra. Ono kao u westernu kad onaj tumbleweed ide preko ulice i nogdje nikoga. Masa kafica i restorana ne radi.

Manji njemacki gradovi su jos gori. Keln koji mi je mozda najbolji njemacki grad je subotom krcat kao sibica, nedjeljom je prazan i ritam grada je sa 10 pao na 2

O kakvoj ba prirodi i jezerima pricamo. Onaj kome treba ritam grada ne ide na jezero. A to sto ste vi zapeli da branite nesto sto je barem 7 ljudi na temi reklo kao da vam je familijarno nasljedstvo je vise do vas.

Rasprava na temi zadnjih stranica je super. Daj da ostane tako
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Brane ljudi Svabiju ko da im je babovina sto jes jes.
Dope_Man

#9639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

E cuj Bec mrtav :-)

Dobro, a Sarajevo je zivo izvan Bascarsije i SCC-a? Grbavica prepuna ljudi, Alipasino gori od mase, Nedzarici preplavljeni, Bucha city pravi favela party?... de ba. Samo primjeniti iste kriterije na obje lokacije.
ZoomZoomKiwi

#9640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ja znam da je, kad dijaspora ode, Zenica mrtva kad god ti volja. Ha radnim danom, ha nedjeljom, sve iza 21:00 je mrtvo mrtvilo.
Osmi Socrates

#9641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

A možda jednostavno ne razumijete kulturu zemlje u koju ste otišli, neki kao turisti, a neki za stalno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Zato si ti tu da budes prometej
detroit-mercy

#9643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 24/08/2023 16:21
Dope_Man wrote: 24/08/2023 15:52

Ljudi valjate gluposti da se tako ruzno izrazim.
Bec je prazan grad nedjeljom van teskog centra. Ono kao u westernu kad onaj tumbleweed ide preko ulice i nogdje nikoga. Masa kafica i restorana ne radi.

Manji njemacki gradovi su jos gori. Keln koji mi je mozda najbolji njemacki grad je subotom krcat kao sibica, nedjeljom je prazan i ritam grada je sa 10 pao na 2

O kakvoj ba prirodi i jezerima pricamo. Onaj kome treba ritam grada ne ide na jezero. A to sto ste vi zapeli da branite nesto sto je barem 7 ljudi na temi reklo kao da vam je familijarno nasljedstvo je vise do vas.

Rasprava na temi zadnjih stranica je super. Daj da ostane tako
Jebi ga i NewYork je mrtav grad nedjeljom.
Osmi Socrates

#9644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja sam tu da razumijem oko čega se prepirete. :lol:

Neko spomenu tržne centre koje ne rade nedjeljom. Ja to više gledam kao kompleks, nego neku validnu argumentaciju. Al' tek kad počnete da su tržni centri koji rade (nedjeljom) neki simbol ritma grada. :lol:

Sa kontinenta koji je izumio tržne centre, grohotom se smijem. :run:
izvrsni direktor

#9645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 16:24 Brane ljudi Svabiju ko da im je babovina sto jes jes.
Kakvi, vec ti ovako iz bosne kad citas, odustanes od preseljenja kad cujes da se nedjeljom ne moze otici u trzni centar. A mi zemilo samo da pomognemo u tvojoj odluci za boljom buducnoscu
moimoi

#9646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 16:21 Ja još pokušavam odgonetnuti oko čega se "sukobljavate" na ovoj temi već nekoliko stranica. :lol:

Osim što fino šukate jedni drugima ko su seljaci, ko građani, a ko neki između.
Ma ne sukamo se :lol:
Samo svako dozivljava tu Njemacku na drugaciji nacin :D
Mene samo fascinira ta nasa opsjednutost Svabijom koja je, ruku na srce, totalno drugacija od svega sto smo navikli.
Pokusavam odgonetnuti srrrrrz :D
Dojcland pa Dojcland
izvrsni direktor

#9647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Bodkin wrote: 24/08/2023 16:21.

A u ostatku svijeta ta skala ide obratno, sa 2 subotom na 10 nedjeljom? Tj u kojem gradu u svijetu ne padne ritam nedjeljom?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 24/08/2023 16:36
_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 16:24 Brane ljudi Svabiju ko da im je babovina sto jes jes.
Kakvi, vec ti ovako iz bosne kad citas, odustanes od preseljenja kad cujes da se nedjeljom ne moze otici u trzni centar. A mi zemilo samo da pomognemo u tvojoj odluci za boljom buducnoscu
Ne lezi svakome bolja buducnost u preseljenju. Ne treba biti Ajnstajn da se to shvati
Bodkin

#9649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 16:28 A možda jednostavno ne razumijete kulturu zemlje u koju ste otišli, neki kao turisti, a neki za stalno.
A mozda i da imamo pravo da nije svako mjesto gdje smo iselili savrseno i da ne zadovoljava svaku nasu potrebu. Cuj da shvatam kulturu zemlje
detroit-mercy

#9650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 24/08/2023 16:43
Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 16:28 A možda jednostavno ne razumijete kulturu zemlje u koju ste otišli, neki kao turisti, a neki za stalno.
A mozda i da imamo pravo da nije svako mjesto gdje smo iselili savrseno i da ne zadovoljava svaku nasu potrebu. Cuj da shvatam kulturu zemlje
Stoji i to, ali sta je referncni point. Sa koje tacke polazimo kada poredimo gradove i zemlje i zivot u njima. Nekom je mozda zivot u Riu sto se tice ritma grada pun pogodak, sad sto Rio u svim drugim kategorijama nije bas mjesto gdje bi se zivjelo je drugi par opanaka.
Jebi ga, ljudi bi izgleda da izlaze nedjeljom do 4 ujutro i da ponedjeljak sve urdno, isprate djecu u skolu, dodju na posoa u 8 i sl. Neka mi neko nacrta tu perfektnu zemlju/grad.
Post Reply