Al je dzuma dej inace d-dej nakon dzume.. najveca ludnica
To se iz garaza izvade najskuplja auta, pa se kruzi po gradu.. pa se seta navece dokasno.. jede po restoranima i tako to
Ne znam stvarno kako je u Italiji, ali znam da se ljepše osjećam kad sjedim do 12 naveče uz gitaru i slušam talijanski, nego kad u šest više nema nikoga u gradu jer je sve zatvoreno, a radnim danima ljudi ne žive. Tako je u Njemačkoj.Piaty wrote: ↑23/08/2023 23:39
pa jel ti cijelo vrijeme pokusavas da neka osobna subjektivna vidjenja (mrzis njemacku iz nekog razloga, navijas protiv njih itd) projiciras na objektivno stanje u pogledu ekonomije kao da bi dokazao da njemacka zapravo i nije bog zna sta u odnosu na recimo italiju?
ili nije tako?
da nije bilo nijemaca i luthera vrlo je moguce da bi tebe sad poslodavac mogao kandzijati na poslu
Ovi sto su odrasli u gradu oni vise vole zatvarati balkone, susiti gace na striku da citav grad vidi, vole kada im zgrada nema fasade ili pola sijalica u stubistu ne radi.moimoi wrote: ↑24/08/2023 12:20 U Njem je red, rad i disciplina. I ne moze mi niko tvrditi da nije tako. Osim u vecim gradovima sa jako puno stranaca, zivota u Njem nema.
Meni je drago da su se neki snasli i prigrlili takav nacin zivota.. jer objektivno nasem narodu fali malo reda. Pogotovo ljudi koji su otisli iz ruralnih sredina, nadam se da ce barem mijenjati izgled nasih sela i okucnica u smislu urednosti, fasada, ograda i da nema potrebe skupljati olupine auta, guma i sodera.
Ljudima koji su odrasli u gradu, mislim da takav nacin zivota tesko pada.
Realno, sve i jedan grad je mrtav nedeljom
Jes, jeselcaliente wrote: ↑24/08/2023 15:20Ovi sto su odrasli u gradu oni vise vole zatvarati balkone, susiti gace na striku da citav grad vidi, vole kada im zgrada nema fasade ili pola sijalica u stubistu ne radi.moimoi wrote: ↑24/08/2023 12:20 U Njem je red, rad i disciplina. I ne moze mi niko tvrditi da nije tako. Osim u vecim gradovima sa jako puno stranaca, zivota u Njem nema.
Meni je drago da su se neki snasli i prigrlili takav nacin zivota.. jer objektivno nasem narodu fali malo reda. Pogotovo ljudi koji su otisli iz ruralnih sredina, nadam se da ce barem mijenjati izgled nasih sela i okucnica u smislu urednosti, fasada, ograda i da nema potrebe skupljati olupine auta, guma i sodera.
Ljudima koji su odrasli u gradu, mislim da takav nacin zivota tesko pada.
A vole poenakada i kesu smeca sa desetog sprata baciti, pa im Njemacka ne odgovara.
Bas tako. Ako realno uzmemo u obzir opcije koje covjek ima - ima daleko vise nacina da uziva u danu u poredjenju i sa najvecim gradovima BiH. I prosetao sam i manjim gradovima po Austriji (tehnicki, osim Beca svi su za ljude sa ove teme ne mrtvi, vec truhli lesevi) i glavne gradske ulice i trgovi puni ljudi, parkovi puni ljudi.. a o planinama/jezerima da i ne govorim.izvrsni direktor wrote: ↑24/08/2023 15:48 Nije stvar je li ziv ili mrtav vec kakve opcije imas. Osim hodanja po trznom centru, sta jos nedostaje nedjeljom a sto u bosni (ili negdje drugo) imas?
Evo redom: sport, restorani, barovi, kina, kuglane, teretane... sve radi.
Gledaj, ja sam proveo nekih 4-5 godina u Njemackoj i mogu ti reci da i nije bas tako mrtvo kako se prica ili stice dojam. Znam da smo se olokavali po kneip-ama radnim danima a o klubovima koji rade od 12 do ujutro da ne pricamo. Bilo je dosta toga u Svabiji, sto se provoda tice, dosta je vidjeti da niti jedan svjetski bend ne ide na svjestku turneju a da pri tome izostavi Njemacku do kojekakvih njihovih zajebancija poput karnevala, pivskih festivala i slicnih gluposti, o sportovima/utakmicama da ne pricamo, kulturna desavanja i masu toga, ne znam kako je sad posto nisam dugo bioDidier wrote: ↑24/08/2023 12:08Ne znam stvarno kako je u Italiji, ali znam da se ljepše osjećam kad sjedim do 12 naveče uz gitaru i slušam talijanski, nego kad u šest više nema nikoga u gradu jer je sve zatvoreno, a radnim danima ljudi ne žive. Tako je u Njemačkoj.Piaty wrote: ↑23/08/2023 23:39
pa jel ti cijelo vrijeme pokusavas da neka osobna subjektivna vidjenja (mrzis njemacku iz nekog razloga, navijas protiv njih itd) projiciras na objektivno stanje u pogledu ekonomije kao da bi dokazao da njemacka zapravo i nije bog zna sta u odnosu na recimo italiju?
ili nije tako?
da nije bilo nijemaca i luthera vrlo je moguce da bi tebe sad poslodavac mogao kandzijati na poslu
To može biti moj subjektivni osjećaj, ali evo na temi smo mnogo puta dokazali i objektivne činjenice, a to je da je teško do državljanstva, da se moraš odreći svog, i da je skoro nemoguće kupiti nekretninu, pogotovo u odnosu na ostale zemlje, poput recimo Beneluksa ili Kanade, Amerike...
Da ne pričam o tome da ljudi s diplomama stomatologa ili doktora idu i rade kao tehničari jer po tri - četiri godine čekaju nekakva priznavanja. Ja to zovem pušenjem kurca švabi, ne znam stvarno kako drugačije nazvati. Što kaže Bata, vole naši ljudi biti podanici, samo da je švabo, pa taman i nenormalno bilo.
A ovo o poslodavcima i kandžijama, ne znam o čemu pričaš. Ima i danas kandžija, ali onda budeš svoj poslodavac, pa ti kandžijaš. Šalim se, nema potrebe za kandžijom, ima motivacija, ima ugovor, ima normalan odnos. Nije mi to sigurno švabo obezbijedio, nego i ovo malo radnika što je ostalo pokušava da nam ukrade.
Ljudi valjate gluposti da se tako ruzno izrazim.Dope_Man wrote: ↑24/08/2023 15:52Bas tako. Ako realno uzmemo u obzir opcije koje covjek ima - ima daleko vise nacina da uziva u danu u poredjenju i sa najvecim gradovima BiH. I prosetao sam i manjim gradovima po Austriji (tehnicki, osim Beca svi su za ljude sa ove teme ne mrtvi, vec truhli lesevi) i glavne gradske ulice i trgovi puni ljudi, parkovi puni ljudi.. a o planinama/jezerima da i ne govorim.izvrsni direktor wrote: ↑24/08/2023 15:48 Nije stvar je li ziv ili mrtav vec kakve opcije imas. Osim hodanja po trznom centru, sta jos nedostaje nedjeljom a sto u bosni (ili negdje drugo) imas?
Evo redom: sport, restorani, barovi, kina, kuglane, teretane... sve radi.
Al jok.. nemres nedeljom u SCC otici, 'ebo te takav sistem, iz pidzame u radno odjelo 'arane, Berlin mrtav grad 'arane.
Jebi ga i NewYork je mrtav grad nedjeljom.Bodkin wrote: ↑24/08/2023 16:21Ljudi valjate gluposti da se tako ruzno izrazim.Dope_Man wrote: ↑24/08/2023 15:52
Bas tako. Ako realno uzmemo u obzir opcije koje covjek ima - ima daleko vise nacina da uziva u danu u poredjenju i sa najvecim gradovima BiH. I prosetao sam i manjim gradovima po Austriji (tehnicki, osim Beca svi su za ljude sa ove teme ne mrtvi, vec truhli lesevi) i glavne gradske ulice i trgovi puni ljudi, parkovi puni ljudi.. a o planinama/jezerima da i ne govorim.
Al jok.. nemres nedeljom u SCC otici, 'ebo te takav sistem, iz pidzame u radno odjelo 'arane, Berlin mrtav grad 'arane.
Bec je prazan grad nedjeljom van teskog centra. Ono kao u westernu kad onaj tumbleweed ide preko ulice i nogdje nikoga. Masa kafica i restorana ne radi.
Manji njemacki gradovi su jos gori. Keln koji mi je mozda najbolji njemacki grad je subotom krcat kao sibica, nedjeljom je prazan i ritam grada je sa 10 pao na 2
O kakvoj ba prirodi i jezerima pricamo. Onaj kome treba ritam grada ne ide na jezero. A to sto ste vi zapeli da branite nesto sto je barem 7 ljudi na temi reklo kao da vam je familijarno nasljedstvo je vise do vas.
Rasprava na temi zadnjih stranica je super. Daj da ostane tako
Kakvi, vec ti ovako iz bosne kad citas, odustanes od preseljenja kad cujes da se nedjeljom ne moze otici u trzni centar. A mi zemilo samo da pomognemo u tvojoj odluci za boljom buducnoscu
Ma ne sukamo seOsmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 16:21 Ja još pokušavam odgonetnuti oko čega se "sukobljavate" na ovoj temi već nekoliko stranica.![]()
Osim što fino šukate jedni drugima ko su seljaci, ko građani, a ko neki između.
A u ostatku svijeta ta skala ide obratno, sa 2 subotom na 10 nedjeljom? Tj u kojem gradu u svijetu ne padne ritam nedjeljom?
Ne lezi svakome bolja buducnost u preseljenju. Ne treba biti Ajnstajn da se to shvatiizvrsni direktor wrote: ↑24/08/2023 16:36Kakvi, vec ti ovako iz bosne kad citas, odustanes od preseljenja kad cujes da se nedjeljom ne moze otici u trzni centar. A mi zemilo samo da pomognemo u tvojoj odluci za boljom buducnoscu
A mozda i da imamo pravo da nije svako mjesto gdje smo iselili savrseno i da ne zadovoljava svaku nasu potrebu. Cuj da shvatam kulturu zemljeOsmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 16:28 A možda jednostavno ne razumijete kulturu zemlje u koju ste otišli, neki kao turisti, a neki za stalno.
Stoji i to, ali sta je referncni point. Sa koje tacke polazimo kada poredimo gradove i zemlje i zivot u njima. Nekom je mozda zivot u Riu sto se tice ritma grada pun pogodak, sad sto Rio u svim drugim kategorijama nije bas mjesto gdje bi se zivjelo je drugi par opanaka.Bodkin wrote: ↑24/08/2023 16:43A mozda i da imamo pravo da nije svako mjesto gdje smo iselili savrseno i da ne zadovoljava svaku nasu potrebu. Cuj da shvatam kulturu zemljeOsmi Socrates wrote: ↑24/08/2023 16:28 A možda jednostavno ne razumijete kulturu zemlje u koju ste otišli, neki kao turisti, a neki za stalno.