Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#9651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Bodkin wrote: 24/08/2023 16:43
Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 16:28 A možda jednostavno ne razumijete kulturu zemlje u koju ste otišli, neki kao turisti, a neki za stalno.
A mozda i da imamo pravo da nije svako mjesto gdje smo iselili savrseno i da ne zadovoljava svaku nasu potrebu. Cuj da shvatam kulturu zemlje
Pa ne znam, bilo bi lijepo da shvatiš bilo kakvu drugačiju kulturu osim tvoje. Počni sa prvim komšijom, recimo. :lol: Neki moraju shvatiti i kulturu supružnika, ako su u braku sa nekim ko ne dolazi iz istog kulturološkog kruga.

Naravno da nije svako mjesto savršeno svakom, Captain Obvious. :lol:

To nije razlog da Beč proglašavaš mrtvim gradom za apsolutno svako ljudsko biće na planeti koje dođe da ga posjeti.

Idi u fucking Bombay, da vidiš kako tamo vrvi svakim danom.
Bodkin

#9652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 24/08/2023 16:49
Bodkin wrote: 24/08/2023 16:43

A mozda i da imamo pravo da nije svako mjesto gdje smo iselili savrseno i da ne zadovoljava svaku nasu potrebu. Cuj da shvatam kulturu zemlje
Stoji i to, ali sta je referncni point. Sa koje tacke polazimo kada poredimo gradove i zemlje i zivot u njima. Nekom je mozda zivot u Riu sto se tice ritma grada pun pogodak, sad sto Rio u svim drugim kategorijama nije bas mjesto gdje bi se zivjelo je drugi par opanaka.
Jebi ga, ljudi bi izgleda da izlaze nedjeljom do 4 ujutro i da ponedjeljak sve urdno, isprate djecu u skolu, dodju na posoa u 8 i sl. Neka mi neko nacrta tu perfektnu zemlju/grad.
U pravu si 100%, referenta tacka je subjektivna. Ali pojedini na temi brane svabiju kao da im ne nasljedstvo :D dopusti druze da ne meni dosadna. Tebi je mozda vrh i to je ok
konoplja

#9653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Dope_Man wrote: 24/08/2023 16:26 E cuj Bec mrtav :-)

Dobro, a Sarajevo je zivo izvan Bascarsije i SCC-a? Grbavica prepuna ljudi, Alipasino gori od mase, Nedzarici preplavljeni, Bucha city pravi favela party?... de ba. Samo primjeniti iste kriterije na obje lokacije.
detroit-mercy wrote: 24/08/2023 16:49 Stoji i to, ali sta je referncni point. Sa koje tacke polazimo kada poredimo gradove i zemlje i zivot u njima. Nekom je mozda zivot u Riu sto se tice ritma grada pun pogodak, sad sto Rio u svim drugim kategorijama nije bas mjesto gdje bi se zivjelo je drugi par opanaka.
Jebi ga, ljudi bi izgleda da izlaze nedjeljom do 4 ujutro i da ponedjeljak sve urdno, isprate djecu u skolu, dodju na posoa u 8 i sl. Neka mi neko nacrta tu perfektnu zemlju/grad.
:thumbup:

Bravo. Sve ste ovim poklopili.
Osmi Socrates

#9654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Postoji i razlika kada bilo koji grad gledaš kao turist, kao privremeni stanovnik i kao stalni stanovnik.

Jedino treba objasniti ovo "privremeni stanovnik". To su oni koji znaju da neće tu ostati, ili zato što nemaju šanse da dobiju stalni boravak u državi ili zato što se nisu uklopili u sredinu, ili zato itd.
Didier

#9655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

detroit-mercy wrote: 24/08/2023 16:11 Sto se tice dobijanja drzavljanstva, Evropske drzave su dosta restriktivne, mada evo sada i u Njemackoj se ne moras odricati svog drzavljanstva (mada je to oduvije bio izuzetak za neke zemlje) da bi uzeo njemacko.
Isto gleda nekretnina, sta znaci tesko kupiti, zbog cijene ili necega drugog?
I dalje je zakon da se moraš odreći svog, a na njemačko se čeka osam godina. U praksi to bude deset. Priča se o tome da će to mijenjati, ali dosad taj zakon nije došao ni na dnevni red, a kamoli da se izglasao.

Nekretninu je teško kupiti jer banke traže 20% pologa. U Beneluksu ne traže ništa, možeš čak i troškove poreza uračunati u kredit, ne moraš imati centa na računu. Pored toga, prilično je skupo u normalnim gradovima, pa onda tih 20% bude i po 100-150 hiljada, a to nije baš lako sakupiti. Zato sam Škafija navodio za primjer, on bi već davno imao svoj stan u Holandiji, dok je u Njemačkoj dao 60.000 na kiriju, plus još ima oportunitetne troškove nekupovanja stana, koji su možda čak i 150-200 hiljada.

Dakle, nisi ni počeo, a prvih pet godina nemaš državljanstvo, i u minusu si 60k kirije i 150-200k onoga što je mogla biti zarada u nekoj drugoj zemlji.
moimoi

#9656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 24/08/2023 17:14 Postoji i razlika kada bilo koji grad gledaš kao turist, kao privremeni stanovnik i kao stalni stanovnik.

Jedino treba objasniti ovo "privremeni stanovnik". To su oni koji znaju da neće tu ostati, ili zato što nemaju šanse da dobiju stalni boravak u državi ili zato što se nisu uklopili u sredinu, ili zato itd.
Ja bih uvijek na svaki grad gledala kao “privremeni stanovnik”. Pa cak i u domovini.
John Cleese

#9657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by John Cleese »

moimoi wrote: 24/08/2023 19:35 Ja bih uvijek na svaki grad gledala kao “privremeni stanovnik”. Pa cak i u domovini.
Pa objektivno to i jesi, kao i svi ostali :| :D
moimoi

#9658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

John Cleese wrote: 24/08/2023 19:37
moimoi wrote: 24/08/2023 19:35 Ja bih uvijek na svaki grad gledala kao “privremeni stanovnik”. Pa cak i u domovini.
Pa objektivno to i jesi, kao i svi ostali :| :D
Naravno da jesmo :D
Bloo
Globalna šefica

#9659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Samo Oxford od gradova :oops:
Comandini

#9660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Ono sto je potka diskusije i gdje imate podjelu je percepcija samog sebe i drustva oko sebe. Didier govori stvarni na grublji nacin, ali cijenim njegovo samopouzdanje.

Nasi ljudi, raznorodni Bosanci i Bosnjaci iz multikulturalnijih sredina u Bosni cesto vrlo tesko potpuno razumiju politicki kontekst drustva u kojem zive u inostranstvu. Sve europske zemlje, izuzev Velike Britanije i donekle Belgije i Spanije imaju nacionalisticku identitetsku politiku. U njemackom govornom prostoru je, zaslugom nacionalistickog pokreta 20 og stoljeca je ta nacionalna politika napravila okret ka etnonacionalizmu na rasnoj osnovi.

Ostaci toga se osjecaju i danas, pa zato stupidni zakoni o drzavljanstvu i "njemackoj krvi", autistican fokus na jednostranu integraciju itd. U Austriji i Svicarskoj(njemackom dijelu) je ta corba zabiberena jos vecem zaokretu ka ruralnoj kulturi poslije drugog svjetskog rata u svrhu diferenciranja od Njemacke drzavne kulture.

Zasto je to bitno?
Zato sto mi je nekada stvarno zacudjujuce citati sta nasi ljudi pisu. Ljudi idu za karijerom i trbuhom za kruhom i treba im pokazati puno razumijevanje i podrsku. Ali kad procitam postove ljudi koji zive u njemackom govornom podrucju, koji, valjda s zadovoljstvom, na bosanskom forumu pisu ostalim bosancima kako se valjda nisu mogli nagledati primitivizma, nacionalizma i ostalih balkanskih djakonija. I onda neko na ovoj temi spomene Wels u Austriji i okolinu i meni prvo pada na pamet "Hausordnung" - "kucni red" koji je gradonacelnik Welsa, inace FPÖ-ovac, proglasio a u kojem je prva stavka da svi trebaju svuda pricati njemacki :lol:

Naravno, cisto je, prevoz funkcionise i ljudi su uvidjavni, ali zasto bi ja s doktoratom i zena isto, a oboje smo stranci, bili podvrgnuti takvim identitetskim pizdarijama tamo :) ? Naravno, nista vam se nece desiti u Welsu, niti ce vam neko nesto uraditi, ali ako vec pricamo o kulturoloskim faktorima onda je i to valjda, jebiga, bitno. Ili je ok buduci da su to Austrijanci ili Svabe, a oni imaju novca, pa zbog toga sve radi, a onda moze i Proporz stranacki sistem podjele direktora koji smo mi preuzeli, i Spahn neobrazovani ministar zdravstva kojem je glavna politika dovesti pola istocnoeuropskih sestara u Njemacku i FPÖ u vlasti, i Basti Kurz s Dodikom i Orbanom - cast Austrijancima, smijenili su ga, ali je jedno vrijeme bio ubjedljivo najpopularniji politicar tamo. Ili, kao sto rece n +1, nema zamjerki na politiku drzave koja je sjebala buducnost Europe svojim vezama s Rusijom.

Tu onda paradoksalno dobivamo ljude koji bi u Sarajevu isli u bivsi Kriterion i bili FGR (licni primjeri, ne forumaski) koji sada preuzimaju germansku desnicarsku retoriku pa pricaju ljudima o integraciji i akulturaciji :lol: . Mislim da pogotovo kolega iz Kanade ovdje fula. Bosanci nigdje u DACH prostoru nisu napravili nikakav geto, i kulturoloska situacija tamo se ne moze porediti s kanadskom.

Bavarski seljaci mogu biti uljudni i pristojni i jesu, manje su agresivni od bilo kakvog balkanca. Radisni i imaju svijest o duznosti. Ali su nazalost isto tako kulturoloski monoetnicni, monokulturalni, monoreligijski ksenofobi i jedno ne iskljucuje drugo.

Nista ovo nije toliko ekstremno, i nije 1938 i da se izdrzati. I zaista cijenim ljude, u bilo kojoj sferi, koji idu naprijed i pokusavaju nesto postignuti, na bilo koji nacin. Njih treba podrzati. Ali ne na stupidni nacin one forumasice koja se ovdje javi svako malo, s par hiljada postova, da objasni orijentalnom plebsu ovdje sta je to SPITZENMEDIZIN :lol: i kako Banovici nisu Holivud.

I ovo je, hvala bogu, 2023 i stvari su se bitno izmijenile globalizacijom i informacijskom revolucijom. I hvala bogu mozemo to iskoristiti i karijerno se ispuniti bez hadrenja jadnih zabrinutih europskih sistema i drzavnih politika, koje imaju problem, jer vidi cuda, stranci sad ne zele da rade samo u rudniku i fabrikama :)
elcaliente

#9661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 16:41
izvrsni direktor wrote: 24/08/2023 16:36

Kakvi, vec ti ovako iz bosne kad citas, odustanes od preseljenja kad cujes da se nedjeljom ne moze otici u trzni centar. A mi zemilo samo da pomognemo u tvojoj odluci za boljom buducnoscu
Ne lezi svakome bolja buducnost u preseljenju. Ne treba biti Ajnstajn da se to shvati
Kada smo kod Ze, upoznao sam opet jednog momka, radi u KPDomu, medicina, nesto oko radiologije. 33 godine ima.
Dosao na razgovor na posao u Minhen, pa sada ide ta tombola u Bosni na ambasadi.
Kaze zena mu radi u shoping centru, nesto kozmetika ovo ono.
Ima dvoje djece, kaze hoce za Njemacku radi djece a i raja mu svakako vec sva otisla, svi prezadovoljni.
n+1

#9662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

U KP dom obično ulaziš sa jebačkom štelom. I tog je neko vjerovatno uhljebio, pa mu sad država ne valja.
elcaliente

#9663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

n+1 wrote: 24/08/2023 21:34 U KP dom obično ulaziš sa jebačkom štelom. I tog je neko vjerovatno uhljebio, pa mu sad država ne valja.
Pojma nemam, uglavnom nekom se smjesi novo radno mjesto u KPD.

Al znam da mora ici u skolu u Njemackoj godinu i pol dana pored posla, oni mu placaju.
Razlika predmeta ovo-ono.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Molim da se u ove diskusije oko Njemačke kada je u pitanju odnos prema imigrantima jasno dijeli između Austrije i Bavarske/juga DE sa jedne i ostatka Njemačke sa druge strane.

To su dva dosta različita društva.
U Berlinu i na krajnjem zapadu Njemačke npr. imaš osjećaj kao da je svaki drugi stanovnik stranac ili dijete druge generacije. Ne znam kako je u ostalim regijama, ali ja ovdje nisam nikad primjetio neki izraženi nacionalizam prema ljudima sa našeg područja.

Austrija i Bavarci su nešto drugo. Ovi drugi često ni sunarodnjake iz drugih dijelova zemlje ne podnose, a kamoli strance.
elcaliente

#9665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 24/08/2023 21:48 Molim da se u ove diskusije oko Njemačke kada je u pitanju odnos prema imigrantima jasno dijeli između Austrije i Bavarske/juga DE sa jedne i ostatka Njemačke sa druge strane.

U Berlinu i na krajnjem zapadu Njemačke npr. imaš osjećaj kao da je svaki drugi stanovnik stranac ili dijete druge generacije. Ne znam kako je u ostalim regijama, ali ja ovdje nisam nikad primjetio neki izraženi nacionalizam prema ljudima sa našeg područja.

Austrija i Bavarci su nešto drugo. Ovi drugi često ni sunarodnjake iz drugih dijelova zemlje ne podnose, a kamoli strance.
Iako zivim u Bayernu uvjek sam podnosio Njemice iz svih djelova BRD kao i Austrijanke.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 24/08/2023 21:31
_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 16:41

Ne lezi svakome bolja buducnost u preseljenju. Ne treba biti Ajnstajn da se to shvati
Kada smo kod Ze, upoznao sam opet jednog momka, radi u KPDomu, medicina, nesto oko radiologije. 33 godine ima.
Dosao na razgovor na posao u Minhen, pa sada ide ta tombola u Bosni na ambasadi.
Ima dvoje djece, kaze hoce za Njemacku radi djece a i raja mu svakako vec sva otisla, svi prezadovoljni.
Garant ide brzu postu vozit.

Mislim da znam ko je.
Last edited by _BataZiv_0809 on 24/08/2023 21:54, edited 1 time in total.
konoplja

#9667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Zaboravio si na Ossije. :mrgreen:
PreWiBa

#9668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 24/08/2023 21:52
sehohari wrote: 24/08/2023 21:48 Molim da se u ove diskusije oko Njemačke kada je u pitanju odnos prema imigrantima jasno dijeli između Austrije i Bavarske/juga DE sa jedne i ostatka Njemačke sa druge strane.

Iako zivim u Bayernu uvjek sam podnosio Njemice iz svih djelova BRD kao i Austrijanke.
Znaš na šta mislim :mrgreen:

Nisam jednom dobio glupe komentare zato što sam iz ruhrskog područja
elcaliente

#9669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 21:53
elcaliente wrote: 24/08/2023 21:31

Mislim da znam ko je.
Nije, ide isto u medicinare, mora u skolu, razliku predmeta.
Last edited by elcaliente on 24/08/2023 21:58, edited 1 time in total.
elcaliente

#9670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

konoplja wrote: 24/08/2023 21:53 Zaboravio si na Ossije. :mrgreen:
Najbolje su one.
PreWiBa

#9671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 24/08/2023 21:56
_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 21:53

Mislim da znam ko je.
Nije, ide isto u medicinare, mora u skolu, fazliku predmeta.
Kako to uopšte ide za BiH?

Mora li ići na Anerkennung ?
elcaliente

#9672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 24/08/2023 21:57

Yes.
PreWiBa

#9673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 24/08/2023 21:59

Yes.
Jbg. :(

Ne znam kako se to onda isplati, gubiš više od godinu - godinu i po, a u tom vremenu nemaš primanja
Mada, dugorocno je opet bolje
elcaliente

#9674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 24/08/2023 22:00
elcaliente wrote: 24/08/2023 21:59

Yes.
Jbg. :(

Ne znam kako se to onda isplati, gubiš više od godinu - godinu i po, a u tom vremenu nemaš primanja
Mada, dugorocno je opet bolje

Idu u skolu poslije posla, skolu im placa poslodavac.

Kaze ovaj momak, radi skoro 8 godina u KPD nikada
mu niko nije ni seminar neki ponudio. A ovdje u Njemackoj placaju skolu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

U zavisnosti od iskustva i dodatnog obrazovanja u bih. Neki dobiju direktno neki moraju samo proci jos odjeljenja po bolnici koja im nedostaju iz bih.
Neko ko tek zavrsi medicinu u bih, bez ikakvog iskustva, tom treba najvise da nadoknadi u DE, jer medicinari u njemackoj samo tokom skolovanja skupe cini mi se 1200 sati na (skoro) svim odjeljenjima, sto u bh skolovanju nije slucaj.
Post Reply