Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#9501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Prazni gradovi. Svi po kucama. Ako vec zivim u gradu imam potrebu za vrevom.
Kada nisam..zelim mir i tisinu :D
Isti bi mi sok bio da odem u prirodu a da ima 1000 dusa i da cujem buku automobila, muziku etc.
moimoi

#9502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

@izvrsni direktor
Od kada je Hamburg mali grad? :lol:
Ozimician

#9503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 14:53
moimoi wrote: 23/08/2023 14:48
A ja cula (iz meni pouzdanih izvora)da je zdravstvo u sve vecem krcu, da jedva na red dolazis, da cak i nekih lijekov fali… Da u vrticima tete ne najavljeno smanjuju radne sate, da ih nema dovoljno…da je inace problem dobiti mjesto u vrticima. Da su kirije uzasno poskupile, da na aerodromima svako malo strajkuju… da nema radnika etc :D

Mimo sto te primoravaju da ucis jezik iako recimo tecno govoris eng :D
Sve tacno,znas ono ekspanzija,drzava cvijeta. Ne mozes naci radnika koliko drzavi treba.Do nove godine ce doci oko 80 socijalnih radnika iz Zenice,Sarajeva,Banja Luke i Doboja u Njemacku,sa nestrpljenjem ih ocekujem.
Zamisli jebo te ljudi strajkuju i dobiju 377 do 498 Eura vise.
Koliko god se trudili, tema se uvijek vrati na Njemacku. :D Sto je i logicno jer je to nadaleko glavna destinacija za iseljavanje iz BIH zadnjih 10-15 god.

Po meni nije ekspanzija drzave ako joj fali socijalnih radnika, to je za mene propast socijalne drzave ako zavisi od stranih radnika.
Budimo realni, jedan socijalni radnik iz BiH, koji sigurno ne govori tecno njemacki, a jos manje poznaje socijalni sistem drzave u koju dolazi (na nivou na kojem bi trebao poznavati) sigurno ne moze da svojim sposobnostima zamjeni jednog soc. radnika Njemca, koji je tu odrastao i zavrsio sve skole.

Za 5 god ce vjerovatno biti kompetentan, ali u momentu kada dolazi u DE, nema sanse da bude ni priblizno kompetentan.

Citao sam i clanak u novinama prosle godine, lijepio sam link na ovu temu, da upis neke djece u Minhenu u vrtic se odgadja, jer odgajateljice koje trebaju doci iz BiH, jos nisu dobile termin za vizu. Dakle to je clanak u njemackim novinama. Hoce li dijete krenuti u vrtic ti zavisi od toga hoce li neko u "Drittes Land" (kako nas oni nazivaju, zemlje treceg svijeta) dobiti termin za vizu. :-) :-)

To ja ne vidim kao expanziju jedne zemlje.

Dakle ako ti obrazovanje, socijalni poslovi, njega, zdravstvo, saobracaj - zavise od strane radne snage, to je onda Rimsko carstvo u 5. stoljecu NE.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 23/08/2023 15:56 @izvrsni direktor
pa u ocima svih vas kojima su vukojebine sve osim minhena frankfurta i berlina. ti si prva koristila taj izraz
moimoi

#9505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 23/08/2023 15:58
moimoi wrote: 23/08/2023 15:56 @izvrsni direktor
pa u ocima svih vas kojima su vukojebine sve osim minhena frankfurta i berlina. ti si prva koristila taj izraz
Nisam znala da si toliki bukvalac pa je potrebno nabrojati sve velike gradove :D
Bloo
Globalna šefica

#9506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 23/08/2023 15:19 Njemacka je valjda top jer zadovoljava sve potrebe skupa sa nacinom zivota nasim ljudima. Plus lakse jer ima toliko nasih. Plus najveca ekonomija.

A svakako pola stvari na koje se ljudi zale su first world problems. Isto kao da dolaze iz dubaija, a ne bosne.

A jezik, pa jebiga, jaka kulturna entocentricna sila. Nesto kao francuska. Nista cudno. Naucite njemacki :D
A geh weida...nein und nein.

da ganze bua a depp, easiest to say..Deutsch lernen..na
konoplja

#9507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

moimoi wrote: 23/08/2023 15:52 Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Isti bi mi sok bio da odem u prirodu a da ima 1000 dusa i da cujem buku automobila, muziku etc.
Mislim da pravis gresku. Mijesas velicnu grada sa kulturom i nacinom zivota neke drzave.
Dok bi za Njemacke "gradice" poput Bonna, Augsburga ili Dusseldorfa rekla da su mrtvi i dosadni, prazni, svi po kucama. Siguran sam da za gradove slicne velicine u Italiji poput Firence, Verone ili Bolonje ne bi to rekla, ili Spanije poput Murcije, Malage i Alicantea.
moimoi

#9508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

konoplja wrote: 23/08/2023 16:02
moimoi wrote: 23/08/2023 15:52 Meni je recimo bilo ubistvo zivjeti u malim gradovima. Interesantno mozda prvih mjesec, nakon toga dosadno.
Mislim da pravis gresku. Mijesas velicnu grada sa kulturom i nacinom zivota neke drzave.
Dok bi za Njemacke "gradice" poput Bonna, Augsburga ili Dusseldorfa rekla da su mrtvi i dosadni, prazni, svi po kucama. Siguran sam da za gradove slicne velicine u Italiji poput Firence, Verone ili Bolonje ne bi to rekla, ili Spanije poput Murcije, Malage i Alicantea.
Govorim o alemanji
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 15:39
JanuaryJones wrote: 23/08/2023 15:06 Mislim da je vise od 100 stranica nakucano o Minhenu i nekretninama u Njemackoj.

Zasto bi nekome iz BiH (iz Sarajeva ili Zivinica), bio on doktor ili stolar bio cilj jedan Minhen ili Berlin ili Frankfurt za zivot? To su visemilionski gradovi, neki imaju stanovnika kao cijela BiH i nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa gradovima u BiH, pa ni sa Sarajevom.

Grad Sarajevo ima 275,524 stanovnika, grad + prigradske opstine 419,957 a metro area je oko 500,000. Nekome iz Sarajeva isti ili priblizno slican zivot bi bio u gradu slicne velicine koji pruza iste ili slicne kulturne, socijalne, infrastrukturne vrijednosti. To nije Minhen, to nije Berlin ni Frankfurt. Gradovi tipa Augsburga --> javni prevoz - tramvaj, voz, bus, univerziteti i skole, lokalni i medjunarodni aerodrom, pozoriste, kina, koncerti, shopping centri, rijeke, zelenilo, autoput. Sarajevo je i dalje grad koji se moze djelomicno prehodati sto ne mozes ni u Berlinu ni Minhenu ni Becu. A da ne govorimo o manjim gradovima u BiH. Mislim da je nerealno i kulturoloski pogresno praviti tolike razlike u okolini.
Nije bitna velicina. Bitna je kulturoloska razlika.

Nekome iz Sarajeva je normalno da se nesto stalno desava, da je stalno frka trka panika guzva, dok nekome iz npr. Zivinica nije.

Gradovi gdje se nesto stalno desava i gdje je stalno frka trka na zapadu nemaju veze sa velicinom.
nesto kontam, odlazis u drugu drzavu, drugo podneblje, druge navike, drugi odgoj...sta je to nego kulturoloska razlika? mnogo manja nego onim divljacima iz azije koji su u evropi prvi put vidjeli solju..ali razlika idalje postoji
Ozimician

#9510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Zivjeti u malim gradovima je ubistvo i u svojoj zemlji (osim da si iz tog grada i imas rodbinu i prijatelje, a i tad nije cemu), a kamoli u stranoj zemlji na stranom jeziku.

Evo ja zivim u malom gradu (landkreis 250 000, sam grad sluzbeno 18 000), pa znam o cemu pricam, javni prevoz i drustveni zivot mozes zaboraviti. U gradu radnim danima do 19h ima ljudi po lijepom vremenu, tada voze zadnji autobusi po okolnim selima i nakon toga je prazno. Vecina ugostiteljskih objekata radi do 19-20h, poslije toga sretno ti da nadjes mjesto da kafu popijes, nakon toga su puni McD i Burger King i ostali restorani brze hrane, jer jedino tu znas da sigurno mozes sjesti, pojesti i popiti nesto.

Jednostavno jedina prednost malih gradova su jeftinije nekretnine i kirije, eventualno brze dobijanje termina. Sve ostalo je minus.
Pa ko hoce to da zrtvuje, bujrum.

Tako da ne cudi zasto ljudi zele Frankfurt i Minhen. Ja sam boravio dosta i u NRW gdje su gradovi svi oko pola miliona stanovnika. Ali ti ne mozes da vjerujes koliko su ti gradovi mrtvi, vise zivota ima u Tuzli nego u tim gradovima i to bez pretjerivanja.
Bodkin

#9511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 23/08/2023 16:00
Bodkin wrote: 23/08/2023 15:19 Njemacka je valjda top jer zadovoljava sve potrebe skupa sa nacinom zivota nasim ljudima. Plus lakse jer ima toliko nasih. Plus najveca ekonomija.

A svakako pola stvari na koje se ljudi zale su first world problems. Isto kao da dolaze iz dubaija, a ne bosne.

A jezik, pa jebiga, jaka kulturna entocentricna sila. Nesto kao francuska. Nista cudno. Naucite njemacki :D

Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjam
Bodkin

#9512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Iz konstrukcije recenice nije jasno pa da pitam, kazes da su nabrojani gradovi mrtvi slicno kao njemacki?
Ozimician

#9513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 23/08/2023 16:06

Zanimljivo kako dosta nasih ostvarenih ljudi pljuje njemacku radi jezika ali nikad francusku. Nije bas da u fr mozes bilo sta bez francuskog jezika. Ili italiju ili spaniju. U principu mali je broj zemalja gdje stvarno mozes bez domaceg jezika. To je holandija, skandinavija dijelom i bliski istok. Sve ostalo sumnjam
Meni su takodjer mnogi govorili i dan danas govore - ja mrzim njemacki jezik. Ok, nije ni meni drag, svjestan sam da jeste i pretezak i preruzan, ali ako sam odlucio da idem u tu zemlju, moje je minimalno toliko da jezik savladam i da se trudim da budem sto bolji u tome. Ja sam dosao njima i moje je da se prilagodim, moze se meni nesto svidjati ili ne svidjati - ali o tome cu pricati privatno ili ovako po forumima, ali ako zelim tu da budem - prilagodi se.

Naravno pod prilagodjavanjem ne smatram asimilaciju i odricanje identiteta, jer sam svjestan da je to slijepa ulica, tj. mogu ja to uraditi, ali opet cu za njih biti stranac i samo cu sebi stetu napraviti, a nikakve korist necu vidjeti. To rade samo tesko iskompleksirane osobe, pa cak neki ni djecu ne uce bosanski.

Za te zemlje se niko ne zali, vjerovatno jer su ti jezici laksi od njemackog, posebno talijanski i spanski.
moimoi

#9514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 23/08/2023 16:05
Zivjeti u malim gradovima je ubistvo i u svojoj zemlji (osim da si iz tog grada i imas rodbinu i prijatelje, a i tad nije cemu), a kamoli u stranoj zemlji na stranom jeziku.

Evo ja zivim u malom gradu (landkreis 250 000, sam grad sluzbeno 18 000), pa znam o cemu pricam, javni prevoz i drustveni zivot mozes zaboraviti. U gradu radnim danima do 19h ima ljudi po lijepom vremenu, tada voze zadnji autobusi po okolnim selima i nakon toga je prazno. Vecina ugostiteljskih objekata radi do 19-20h, poslije toga sretno ti da nadjes mjesto da kafu popijes, nakon toga su puni McD i Burger King i ostali restorani brze hrane, jer jedino tu znas da sigurno mozes sjesti, pojesti i popiti nesto.

Jednostavno jedina prednost malih gradova su jeftinije nekretnine i kirije, eventualno brze dobijanje termina. Sve ostalo je minus.

Tako da ne cudi zasto ljudi zele Frankfurt i Minhen. Ja sam boravio dosta i u NRW gdje su gradovi svi oko pola miliona stanovnika. Ali ti ne mozes da vjerujes koliko su ti gradovi mrtvi, vise zivota ima u Tuzli nego u tim gradovima i to bez pretjerivanja.
Naucila sam-ako kada otvoris prozor osjetis dzubrivo.. bjezi iz tog “grada” :D
konoplja

#9515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bodkin wrote: 23/08/2023 16:07
Iz konstrukcije recenice nije jasno pa da pitam, kazes da su nabrojani gradovi mrtvi slicno kao njemacki?
Ne. Meni po meni su svi ti gradovi puni zivota i uvijek se nesto desava.
Tvrdim da bi @moimoi rekla za Njemacke da su mrtvi, a za ove u Italiji i Spaniji da su zivi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 23/08/2023 16:03
nesto kontam, odlazis u drugu drzavu, drugo podneblje, druge navike, drugi odgoj...sta je to nego kulturoloska razlika? mnogo manja nego onim divljacima iz azije koji su u evropi prvi put vidjeli solju..ali razlika idalje postoji
Ma to su one bajke o nasoj dijaspori u Svedskoj ili gdje vec kao najbolje integrisanoj.

Otidji sefe u Juznu Koreju pa ces vidjet sta je integracija.
Dope_Man

#9517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

JanuaryJones wrote: 23/08/2023 15:06 Zasto bi nekome iz BiH (iz Sarajeva ili Zivinica), bio on doktor ili stolar bio cilj jedan Minhen ili Berlin ili Frankfurt za zivot? To su visemilionski gradovi, neki imaju stanovnika kao cijela BiH i nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa gradovima u BiH, pa ni sa Sarajevom.
Upravu si donekle.. ali..
Sarajevo je glavni grad, centar svih desavanja (pa mozemo tu staviti i BL i Mostar kao regionalne centre), pa recimo neko ko ide iz tih gradova mozda zeli da se nalazi i vani blize takvom mjestu, i zato gleda Minhen, Berlin itd, gdje faktor nije velicina, vec to vidi kao centar necega i zeli biti u istom. A to sa sobom vuce i veci broj poslova itd sto povecava sansu da se nadje tu...

a vjerovatno ima i manji broj onih koji misle đeću selu reći da sam unekom tam Ulmu a u Njemačku ošo.. nejma niš do Minkena.

EDIT: Sad vidim bata je isto vec napisao. Al da, mislim da je to svakako bitnije nego broj stanovnika.
mali_balon

#9518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Pa jeste li vi otisli radit u dojcland ili izlazit po kafanama i zajebavat se i ganjat drustveni zivot....tamo se zna ko ima luksuz ganjati izlaske i drustveni zivot a ko ne i vecini je taj drustveni zivot nedostizan...zato samo radno odjelo i pidzama a izmejdu imate 2 3 sata za pozive familiji i da malo placete za domovinom i dzigarom po klubovima a subotom u minken u neki yu klub i ozezi

Sto ne mogu preseravanja....cuj drustveni zivot, kultura pozoriste univerzitet...ma hajte molim vas haj sto sebe lazete nemojte ostalima suplju bacat...evo u gluhoj bukovici u pozoristu sve bukirano do kraja godine nemos kartu nac ni na crno
Last edited by mali_balon on 23/08/2023 16:18, edited 1 time in total.
moimoi

#9519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

To jeste, i francuzi su “zadrti” tj ne zele koristiti niti jedan drugi jezik… al su mi opet puno simpaticniji u tom svom iako na svoj nacin nafurani, nego-mein gott :D Mozda je do filmova uz koje sam rasla :lol:
Didier

#9520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Alles-Tamam wrote: 23/08/2023 15:12 Nisam jos od nikog cuo da ukoliko ima dovoljna i sigurna primanja da mu je odbijen zahtjev za kredit.
Zaista nisam upoznat sa tim da je nekom odbijen kredit i ako ima osnove za dobijanje istog.
Čekaj malo, potrebno ti je 20% pologa i stalna boravišna dozvola.

Znači, neko ko je došao prije šest godina, recimo i da je dobio stalnu dozvolu, dosad je dao minimalno 70 do 100 hiljada na kiriju. Ako je sakupio još toliko, a to je veoma teško i može s dvije doktorske plate, ali nipošto s dvije Škafijeve, onda može dobiti kredit.

Plus gdje ti je oportunitetni trošak nekupovine stana, koji je sigurno pola današnje cijene stana. Ti si dakle u startu s Njemačkom na gubitku 300.000 eura, a poklonio si im svoju diplomu, radiš kao tehničar ako si stomatolog, poklonio si im najbolje godine i najproduktivniji period života, dok te Bosna koju mrziš sve to naučila, i dala ti 12 do 16-17 godina besplatnog obrazovanja, koje kao ne valja nama, ali valja Švabama kad treba ukrasti ljude.

Kao što rekoh, u teoriji može, u praksi Škafi će uvijek biti beskućnik. I svi ostali škafiji koji odlaze raditi poslove za niže obrazovane, a takvih je najviše.

Ti isti ljudi u Holandiji kupe stan u roku od tri mjeseca, nekad čak i brže.
Last edited by Didier on 23/08/2023 16:35, edited 1 time in total.
konoplja

#9521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 23/08/2023 16:05 Zivjeti u malim gradovima je ubistvo i u svojoj zemlji (osim da si iz tog grada i imas rodbinu i prijatelje, a i tad nije cemu), a kamoli u stranoj zemlji na stranom jeziku.

E jbg. 18k... To je pravi gradic. Ne cudi me sto mislis da je mrtvilo. :mrgreen:

Svi ovi veci (Augsburg, Essen, Dusseldorf, Dortmund, Stuttgart etc.), koje neki nazivaju gradicima, nisu uopste mrtvi. Uvijek se nesto desava i svaki dan imas ogroman izbor da se druzis, veceras, partijas ili prisustvujes nekom kulturnom dogadaju.
Bas moras biti smotan i asocijalan da te to promasi.

Uvijek ide prica kako se toliko stranaca naselilo u Njemacku, nije to vise ta Njemacka, kultura se mijenja i slicno. A onda kontra kako je dosadno i nema se sta raditi. Pa sta je istina? :mrgreen:
I ne nisu svi stranci samo u Minkenu, Berlinu i Frankfurtu.

U svakom tom "gradicu" od 500k dusa ces upoznati kamaru Turaka, Jugovica, pa druzeljubivih i temperamentnih Spanaca, Talijana, Portugalaca, Grka, ali eto problem uvijek nekako. Kao da samo probleme i trazite, a ako trazis probleme onda ces ih naci.
Bodkin

#9522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 23/08/2023 16:13

Meni su takodjer mnogi govorili i dan danas govore - ja mrzim njemacki jezik. Ok, nije ni meni drag, svjestan sam da jeste i pretezak i preruzan, ali ako sam odlucio da idem u tu zemlju, moje je minimalno toliko da jezik savladam i da se trudim da budem sto bolji u tome. Ja sam dosao njima i moje je da se prilagodim, moze se meni nesto svidjati ili ne svidjati - ali o tome cu pricati privatno ili ovako po forumima, ali ako zelim tu da budem - prilagodi se.

Naravno pod prilagodjavanjem ne smatram asimilaciju i odricanje identiteta, jer sam svjestan da je to slijepa ulica, tj. mogu ja to uraditi, ali opet cu za njih biti stranac i samo cu sebi stetu napraviti, a nikakve korist necu vidjeti. To rade samo tesko iskompleksirane osobe, pa cak neki ni djecu ne uce bosanski.

Za te zemlje se niko ne zali, vjerovatno jer su ti jezici laksi od njemackog, posebno talijanski i spanski.
Francuski nije sigurno.
Da njemacki je ruzan ali kad ga naucis, postane lijep. Ne znam kako to objasniti. Mozda stokholmski sindrom :D
Bodkin

#9523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

konoplja wrote: 23/08/2023 16:14
Bodkin wrote: 23/08/2023 16:07

Ne. Meni po meni su svi ti gradovi puni zivota i uvijek se nesto desava.
Tvrdim da bi @moimoi rekla za Njemacke da su mrtvi, a za ove u Italiji i Spaniji da su zivi.
Pa i realno jesu zivlji od njemackih. Juzne zemlje su zivlje, to je cinjenica
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Juzne zemlje zakon
Bodkin

#9525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 17:02 Juzne zemlje zakon
Slazem se
Ako imas zapadnu platu i fleksibilnost
Ako imas djecu, onda i nisu bas

Sa druge strane, vidim tendenciju nasih ljudi (ukljucujem i sebe) da seruckaju o svemu kad odsele. Doslovno first world problems.
Rekao bi covjek da u bosni zive samo potomci engleske kraljevske porodice
Post Reply